تقی روزبه

نگاهی به چند مسأله پيشاروی کارگران

به مناسبت روزجهانی کارگر

آنچه که موجب ميشود روند دوم و درحال تکوينِ زمينه های اقدام مشترک حول مطالبات مشترک نتواند آنگونه که بايد تقويت شود،همانا برخوردهای بعضا فرقه ای –سکتاريستی ويا بعضا رفرميستی است که بجای تقويت صفوف همبستگی موجب تضعيف آن ميشود. اين تصورکه گرايشی با محورقراردادن حقانيت خود بخواهد همه را بزيرپرچم خود بکشد،چيزی جزبازتوليد تفرقه وتشتت درصفوف هم اکنون پراکنده اردوی کاروزحمت نيست. والبته تجربه های گذشته نيزبربطلان اين نوع انديشه مهرتأييد زده است.



مجید افتخاری

اصلاح طلبان وکاندیدای واحد

به نظر میرسد اصلاح طلبان در یکی شدن کاندیدایشان برای انتخابات پیش رو با موانع و مشکلاتی خود ساخته دست به گریبان هستند.این که دو کاندیدای شناخته شده و مقتدر درون جبهه اصلاحات وجود دارد ابدا امری غیر عادی و مذموم نیست. بلکه قادر نبودن به انتخاب قطعی یک کاندیدا برای شرکت در انتخابات در لحظه اخر است که نه تنها امری غیرعادی است بلکه نشان از عدم بلوغ سیاسی لازم در بخش هایی از جبهه بزرگ اصلاحات دارد.



kavir.jpg
محمود کویر

کارنامه‌ی تبهکاران

این نوشته ها، فریاد دادخواهی انسان روزگار من است، که شناسنامه و سرگذشتش را تبهکاران غارت و نابود می کنند.اینان، نخست اندیشمندان و هنرورزان این سرزمین را سربریدند و تاراندند. سپس دانشگاه ها را ویران کردند و بستند. آنگاه که به گمان خویش، امروزیان را از سر راه برداشتند و جهل و فساد را بر تمام بنیان های جامعه استوار داشتند؛ بر آن شدند تا ریشه ها را بر کنند.اینک، کتابخانه ها و کتابفروشی ها و دانشگاه ها از یک سو و از سوی دیگر آثار تاریخی و فرهنگی ایران آماج این سیاهدلی و تبهکاری قرار گرفته است.



mojtahedzade.jpg
پیروز مجتهدزاده

رژیم حقوقی - جغرافیای سیاسی دریای خزر

آیا خزر باید دریا قلمداد شود و رژیم حقوقیش بر اساس کنوانسیون های بین المللی دریاها تعیین گردد، یا باید دریاچه بسته فرض شود که بر اساس اصول فنی بین المللی و توافق پنج کشور تابع رژیم "مشاع و تقسیم" باشد که ظاهرا این شق مورد توافق پنج کشور قرار گرفته و روی آن کار می شود.



hamid-hamidi.jpg
حمید حمیدی

گذاراز"گفتمان غالب"به"گفتمان مدرن"
"گفتمان مطالبه محور"؛

فرصتی برای“همگرائی“ و"پرسشگری“در جهت مطالبات مردم
(بخش چهارم)

سازمان های سياسی يكی از اصلی ترين ستون های سياست (و جنبش های سياسی)هستند. آن ها می توانند نام ها وساختار های گوناگون وگاه بسيارناهمخوان داشته باشند، ولی ويژه گی پايه ايی وماهَوی آن ها به انجام رساندن خواسته ی اصلی سياست، يعنی دست يافتن به قدرت سياسی و يا حفظ و تحکيم آن می باشد.



سرمقاله «کار» داخل کشور

جنبش کارگری و اتحاد چپ

مبارزه سیاسی نیز ماند تمامی کنش های اجتماعی نیازمند ابزارهایی مناسب می باشد. مبارزه علیه حکومتی مستبد و مذهبی که هیچ گونه اعتراض و صدای دگراندیشی را برنمی تابد. هر حرکتی را با سرکوب و زندان، شکنجه و اعدام پاسخ می گوید. حکومتی که آزادی های سیاسی را بکلی نادیده گرفته، حقوق شهروندان را نقض می کند. حکومتی که تمامی توان شیطانی خود را برای ایجاد تفرقه و تشتت بین نیروهای اپوزیسیون، خصوصاً نیروهای چپ و ترقیخواه بکار گرفته. حکومتی که سی سال آزگار سایه وحشت و ترس آن در جای جای میهنمان حس می گردد. مبارزه علیه چنین نظامی مستلزم راهکارها و ابزارهایی کارآمد می باشد.



فیروز نجومی

آقای رئیس جمهور

آقای رئیس جمهور، از آزادی چنان سخن میرانید که گویی چند صباحی با آن هم نشین بوده اید و با آن شناسایی دارید. اما خبر سرکوب آزادی در دانشگاه های ایران، سرکوب آزادی بیان در انواع فعالیتهای فرهنگی و سیاسی و هنری، سرکوب آزادی انجمن و گرد همآیی، بگوش مردم جهان رسیده است. در هیچ یک از کشورهای جهان رسما برای سرکوب آزادی، دستگاهی بنام وزاتخانه برپا نداشته اند.



اعلامیّۀ حزب دمکراتیک مردم ایران

"نۀ" قاطع به راست بنیاد گرا!

شرکت هرچه گسترده تردرانتخابات، رای به نامزدهای اصلاح طلب برای تغييروآزادی !

حزب دمکراتیک مردم اعلان می کند: با آن که نامزدهای اصلاح طلب حاضردرصحنۀ انتخابات، بهترین کاندیداها برای تحقق خواست های اساسی مانیستند. بااین حال، خواست ها وبرنامه های ارائه شدۀ هردوی آن ها حامل حداقلی ازخواست های آزادی خواهان ایرانست. این نامزد ها در حال حاضرتنها بدیل موجود دربرابر حکومت احمدی نژاد وراست بنیادگرا وعملاً شانسی برای تغیر و تحولات بعدی اند. اهمیت انکارناپذیرمشارکت هرچه گسترده تراقشارمختلف مردم: زنان ومردان آزادی خواه کشور، جوانان ودانشجویان وفرهنگیان وزحمتکشان ایران دراین انتخابات، برخاسته ازاین نیازاست. زیرا پیروزی نامزد های اصلاح طلب، بی گمان درگروچنین مشارکت گسترده ای است.



مانیفست دانشجویان و دانش‌آموختگان لیبرال

در جهان بينی ليبرال، انسان موجودی جويای لذت و خردمند است كه با تأكيد بر تعقل قادر است به نحو مطلوب امور خويش را تمشيت كند. انسان تنها موجودی ست كه می تواند از طريق كنترل عقلانی اميال خود فرهنگ سازی كند و فرهنگ و تمدن مهم‏ترين فصل مميز او با حيوانات است. با تكيه بر همين عقلانيت ليبرالی بوده است كه دستاوردهای شريفی چون دموكراسی و حقوق بشر، چشم‏اندازی جديد از زندگی را فرا روی انسان رهاشده از عصر برده داری و فئوداليته قرار داد.



kiani.jpg
تهمورث کیانی

ایالات متحده: کنار نهادن سیاست چماق و هویج!
اسرائیل: ناکامی،خشم،و تهدید!

گمانه زنی درباره برنامه اتمی ایران و تهدیدات اسرائیل!(۲)

بی شک تا زمانی که ایران رابطه خصمانه ای با اسرائیل دارد، مردم اسرائیل حق دارند از قدرت یابی ایران نگران شوند. هولوکاست،و سایر فجایع بی شمار بر ضد یهودیان،چنان روانشناسی و ذهنیتی برای اغلب یهودیان بر جای گذارده است که نمی توانند نسبت به قدرت هایی که ممکن است موجودیت آن ها را تهدید کند، بی تفاوت باشند. تشکیل کشور اسرائیل و تاسیس دولت یهود، نیز، بر ممانعت از تکرار فجایع گذشته استوار بوده است. این ترس در دوران ریاست جمهوری آقای احمدی نژاد- که بیش از هر مقام دیگر ایرانی کوشیده است از کارت اسرائیل و انرژی هسته ای در بازیهای سیاسی داخلی و منطقه ای بهره برداری کند- به مراتب افزایش یافته است.



saharkhiz.jpg
عیسی سحرخیز

نظارت بين المللی؛ اماها و اگرها!

واکنش و برخورد تند مقام های اطلاعاتی و قضائی در برابر تلاش گروهی از فعالان سياسی و کنشگران اجتماعی که بحث مشروط "نظارت بين المللی بر انتخابات" را مطرح کرده اند نشان می دهد که جمهوری اسلامی ايران چنين کاری را چون خط قرمزی عبورناپذير می داند و به هيچ وجه حاضر نيست با به اصطلاح تابوشکنان مماشات و مدارا کند.



banisadr.jpg
ابوالحسن بنی صدر

انتخاب ميان خوب و بد دراستبدادفقيه؟
اصلاح با تعريف انقلاب؟

شرکت در انتخابات، وقتی هدف ايجاد تغيير بمعنای پيدا کردن فرهنگ مردم سالاری است، بجا است هرگاه رأی دهنده بداند حقی که دارد، حق حاکميت است و با دادن رأی، عمل به حق خود می کند. اما هرگاه معنای دادن رأی اين باشد که رأی دهنده دادن رأی را اعتراف بر نداشتن حق حاکميت و در حکم صغير بودن و تحت حاکميت مطلق „ولی فقيه“ قرار داشتن، بداند، رفتن به پای صندوق و دادن رأی جايز نيست.



hamid-hamidi.jpg
حمید حمیدی

گذاراز"گفتمان غالب"به"گفتمان مدرن"
"گفتمان مطالبه محور"؛

فرصتی برای“همگرائی“ و"پرسشگری“در جهت مطالبات مردم

درصد بالای بيكاری در حالی كه شاهد چندپيشگی و يا ايجاد مشاغل كاذب پردرآمد میباشيم، شكاف‏اقتصادی را به شدت افزايش داده است كه نتيجه آن در تعداد افراد زير خط فقر و افزايش ميزان خط فقر کاملأ مشهود می باشد.



نادر عصاره

„ترس از قيامت“ يا احترام به آزادی؟
سياست مکتبی يا سياست دنيوی؟

پيرامون موضع مير حسين موسوی در باره „نهضت آزادی ايران“

اين حق شخصی آقای موسوی می باشد که از“ترس قيامت“ و از „فکر آخرت“ اش، افراد اين يا آن حزب و سازمان و گروه را کافر نداند و يا بداند، و کسی نمی تواند مانع او در اين ارزيابی شود. مسئله اما اين است که او به جای احترام به حقوق و آزادی های مخالفين و حقوق بشر، با مسکوت گذاشتن حقوق طبيعی فردی و جمعی، مستقل از باور هايشان، با مکتب گرائی، حقوق سياسی شهروندان و سازمان ها و احزاب را نقض می نمايد. سياست او برتلفيق سياست با ديانت مبتنی است. و اين جز به سرکوب مخالف نمی تواند بيانجامد.



zaeem.jpg

هنوز بايد منتظر رويدادهای تاثيرگذار بيشتری باشيم

مصاحبه محمود جعفری(سایت جبهه ملی ایران-اروپا) با آقای کورش زعیم

در حال حاضر، شرايط انتخابات پيش رو با روش های گذشته تفاوتی ندارد. اما ما عجله ای در اعلام موضع رسمی، که در صورت استمرار شرايط حاکم تفاوتی با مواضع جبهه ملی ايران در گذشته نخو.اهد داشت، نداريم. رويدادها و تحولات شش ماه گذشته نشان داده که هنوز بايد منتظر رويدادهای تاثيرگذار بيشتری باشيم



ج. پاکنژاد

کلاهبرداری بزرگ در سطح ملی

با توجه به اختيارات گسترده رهبر در نظام ولايت مطلقه فقيه، جا و نقش مردم در اعمال حق حاکميت خويش کجاست؟ جامعه مدنی که بعضی از آقايان و خانمهای محترم، دائم دم از آن ميزنند و شرکت در انتخابات را از حقوق افراد چنين جامعه ای ميخوانند، بدون حق حاکميت فرد بر سرنوشت خويش، چه موضوعيتی دارد؟ اگر انسانهائی رفتند و با دست خويش به صغير بودن خويش رای دادند و گفتند: ما صلاحيت تشخيص را ندارم، ميشود مجموعه چنين انسانها را جامعه ای مدنی خواند؟



zerehi.jpg
حسن زرهی

نامه به همکارم رکسانا صابری

کسانای عزیز تا این لحظه، نه به هیچ آدمی که نمی شناخته ام، و نه به هیچ متهم به جاسوسی که در زندان بوده باشد، نامه ننوشته ام. حتی مجوزهای بهمن قبادی که نامزدتان است و صادق زیبا کلام که با او چند بار مصاحبه کرده اید را ندارم که این نامه گریزگاهی داشته باشد، اما نمی دانم چرا از روزی که ماجرای شما بر سر زبانها افتاده است، من هی دلم مثل دهل بر خود می کوبد، انگار راهی را که من هر شب رویایش را می بینم شما با پای خود رفتی و حالا داری تاوان هردومان را می دهی؟



عماد بهاور

کاندیدای بی صورت

مکانيسم اجماع تدريجی نوعی „مهندسی معکوس انتخابات“ است. يعنی تمام فرآيندهايی که در شرايط عادی انتخابات برای رسيدن به يک کانديدا طی می شود، به صورت معکوس انجام شود. در انتخاباتی که به گفته خاتمی فرد ديگری „بازی گردان“ است و نمی توان برنامه ريزی کلاسيک برای آن تدارک ديد، چاره ای نيست جز اينکه تمام رفتارهای کليشه ای انتخابات را دور بزنيم تا شايد بازی رقيب را نيز دور زده باشيم. اين آغازی برای عملگرايی اصلاح طلبان است.



مزدک لیماکشی

زمان مذاکره و چانه زنی ماقبل انتخاباتی

مذاکره و گفتگوی نيروهای جمهوری خواه با اصلاح طلبان حکومتی در لحظه حاضر هم برای گشترش پروسه اصلاحی و هم برای پيروزی اصلاح طلبان در انتخابات رياست جمهوری پيش رو به امری ضروری و مهم تبديل شده است. آقای موسوی نيز در يکی از مصاحبه هايش از گفتگو های تلويزيونی نيروهای مخالف در آغاز انقلاب توسط بهشتی سخن به ميان آورده است. خوب است که نيروهای جمهوری خواه از ايشان بخواهند که برای نجات کشور از بن بست کنونی مذاکرات بين ايشان و نيروهای جمهوری خواه نيز صورت بگيرد.



hamid-hamidi.jpg
حمید حمیدی

گذاراز"گفتمان غالب"به"گفتمان مدرن"
"گفتمان مطالبه محور"؛

فرصتی برای“همگرائی“ و"پرسشگری“در جهت مطالبات مردم - بخش دوم

بسيج اجتماعی، فرآيند پيچيده‏ای است و دلالت ‏بر آن دارد كه يكی از طرفين شكاف سعی دارد از وضعيت‏ موجود - يعنی نحوه استقرار شكاف ها در جامعه - استفاده نموده، با ارايه يك ايده و يا برنامه بديل و با رهبری مردم،در حداقل زمان ممكن بر منابعی از قدرت دست‏ يابد. بسيج اجتماعی را می توان تلاش برای فعال نمودن‏ شكاف های غيرفعال نيز تعريف كرد.



ميزان

چون نيک نظر کرد پرخويش درآن ديد

بيانيه با بکارگيری واژه هائی بی محتوا و غير واقعی نظير "انتخابات نيمه آزاد" و "شبه عادلانه"، سعی برصحه گذاشتن بر انتخابات غير قانونی گذشته را دارد. جادارد از سياسيون امضاء کننده سئوال شود که انتخابات نيمه آزاد يعنی چه؟ مگر آزادی رامی توان نصف کرد وملت رابا آن نصف ديگرروانه صنوقهای رأی نمود؟ اگر نصف کردن آزادی امکان دارد و قابل قبول می شود، چرا آن را ربع نکنند و يا به ده و به صد تقسيمش نکنند؟



saharkhiz.jpg
عیسی سحرخیز

تحولخواهان و انتخابات

تحولخواهان که با تمام تنوع و تکثر خود، اکثرا اصلاحات را در چارچوب " اصلاحات ساختاری" و بهادادن محوری به جامعه مدنی و جنبش های اجتماعی تبیین و تبلیغ می کنند، ورود به صحنه ی سیاست را تنها از منظر "کسب" و "حفظ" قدرت یا در دست گرفتن دولت نمی بینند، بلکه حضور در قدرت را چون کاتالیزوری می دانند که برای تسریع و تشدید فعل و انفعالات سیاسی، اقتصادی و اجتماعی مفید و لازم است، اکنون با این پرسش اساسی مواجهند که برنامه کوتاه مدت شان برای انتخابات پیش رو چیست؟



آرمان وحدتی

فوتبال، حلقه‏ی ضعیفِ زنجیرِ جمهوری اسلامی

با جا گرفتنِ احمد ینژاد و فرماندهانِ سپاه در پست‏های کلیدی حکومتی، ورزش، و بالطبع فوتبال نیز تحت „مدیریت“ این گروه اجتماعی قرار گرفت. فدراسیون‏های ورزشی همه یک به یک از محدوده‏ی قدرتِ وابستگانِ به موتلفه خارج شده و به سپاهیان و وابستگانِ آن ها منتقل شد. تیمِ ملی فوتبال به عنوانِ پر طرفدارترین تیمِ ورزشی کشور، به مربیانِ وابسته به باند نظامیان سپرده شد، در ابتدا امیر قلعه‏نوعی، سپس علی دایی و پس از ایشان محمد مایلی کهن، که همه دارای روابط محکم و جدی با نهادهای نظامی و اطلاعاتی حکومت هستند، در مقام سرمربی تیم ملی قرار گرفتند.



kiani.jpg
تهمورث کیانی

جمهوری اسلامی ايران در آستانه ورود به باشگاه کشورهای اتمی!

گمانه زنی درباره برنامه اتمی ايران و تهديدات اسرائيل!(۱)

در روزهای اخير پيشرفت های تازه ايران در برنامه اتمی اش موضوع گفتگوها و اختلاف نظر در ميان کارشناسان غربی شده است. اين اختلاف نظرهاهنگامی اوج گرفت که آژانس بين المللی انرژی اتمی در گزارش اخير خود اعلام کرد ايران در خلال دوسال گذشته موفق به توليد بيش از يک تن اورانيوم غنی شده با درجه خلوص پايين شده است.اين گزارش موجب شد تا بسياری از کارشناسان به اين نتيجه برسند که ايران به نقطه عطف مورد نظر در فن آوری هسته ای،يعنی تکميل چرخه سوخت هسته ای دست يافته است.



احمد فرهادی

دستآوردها و ضعف های کنگره ی یازدهم سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت)

برجسته ترین تصویری که از کنگره ی یازدهم سازمان در ذهن من نقش بسته، شور و شوق وحدت است و این تصویر زیبا همیشه با من خواهد ماند. به گمان من ماندگارترین تصویر در ذهن اکثریت قریب به اتفاق شرکت کنندگان در کنگره نیز همین تصویر زیبا خواهد بود.
تاکنون پراختلاف ترین بخش تقریبا همه ی کنگره های سازمان تصمیم گیری در مورد سياست ها و راستاهای فعاليت سازمان در دوره آتی بوده است. در این مورد کنگره ی یازدهم نقطه ی عطفی را رقم زد. توافق بالایی که در مورد تصویب سند سياست ها و راستاهای فعاليت سازمان در دوره آتی به دست آمد یکی از برجسته ترین دستآوردهای این کنگره بود.



»  گذاراز"گفتمان غالب"به"گفتمان مدرن" "گفتمان مطالبه محور"؛
»  موج ملی تغییر
»  در باره ی گفتمان " مطالبه محور"
»  فرهنگ سیاسی دموکراتیک و انتخابات ریاست جمهوری اسلامی
»  نقش ولایت مطلقه فقیه ، حلقه گمشده انتخابات
»  آيا بدون دوست داشتن همديگر می توان وحدت کرد؟
»  گفتار و کرداری از سر بيم و هراس
»  یادداشتی بر نظر منتقدان مطلب آقای مهدی استعدادی شاد
»  سامانيابی اقوام در ايران گامی بسوی تمرکززدائی دموکراتيک ايران
»  شاپور بختیار یا مبارزه با فاشیسم از نورنبرگ و پاریس تا تهران
»  تأخير يا تغيير؟
»  نخست وزیر کشتارهای دهه شصت و " دغدغه های حفظ نظام"
»  پیش به سوی بازگشایی رابطه با آمریکا
»  اجرای نمایش انتخابات را به کابوس حکومت تبدیل کنیم!
»  فرصت ها را می توان دريافت، اما نمی توان بازيافت
»  آيا جمهوری اسلامی بيانگر حاکميت ملی ايرانيان است؟
»  زنگ پايان تعطيلات نوروزی مدرسه سياست!
»  برنامه ما برای جمهوری دمکراتیک- فدرال "با سمت گیری سوسیالیستی"
»  بیدار شویم انقلاب دیگری در راه نیست
»  نقش کباب کوبیده در انتخابات
»  چرا احمدی‌نژاد به استادیوم رفت؟
»  دوسوسور و انتخابات ما
»  من از سرزمینم هجرت نکرده ام
»  پیش به سوی خود سازمان یابی کمونیستی
»  برنامه سازمان