moayedzade.jpg
مهدی مویدزاده

آنجا که آزادی نیست انتصابات جانشین انتخابات است

انتخابات این بارهم برای نظام حاکم سرنوشت ساز میباشد. آیا مذاکره کنندگان با امریکا در شرایط نوین جهانی اصول گرایانند و یا اصلاح طلبان کدام یک موفق خواهند بود؟ آیامنافع ملی ایران مورد معامله قرار می گیرد و یا تامین میشود؟ آینده نشان خواهد داد ولی از یاد نبریم تا آزادی نباشد انتخابات مفهوم واقعی ندارد. منافع ملی ایران بدست کسانی تامین خواهد شد که ملتی برخوردار از آزادیهای فردی واجتماعی آزاد وآگاه آنها را برگزیند.



shakeri-zand.jpg
علی شاکری زند

شاپور بختیار
یا مبارزه با فاشیسم از نورنبرگ و پاریس تا تهران

بختیار خدمت به آزادی انسان و دموکراسی را، که پس از بازگشت از تحصیلات اروپا، در جمع یاران مصدق دنبال کرد، زمانی که در دوران جوانی او، غول نازیسم در آلمان و بلای فاشیسم در ایتالیا سر برکشیده بودند، با پیوستن به کارزار علیه نازیسم آغاز کرده بود.



دریادل توانا

نقش و جایگاه اکثریت خاموش جامعه
در انتخابات ریاست جمهوری اسلامی ایران

نگاهی انتقادی به نظرات آقای زیبا کلام

پایان حمایت و وفاداری اکثریت قابل توجهی ازآحاد جامعه از نظام استبدادی حاکم نه فقط نظام را با بحران مشروعیت مواجه ساخت بلکه به عصبیت و از دست دان عقلانیت از نهادهای آن انجامید بگونه ای که در مقابل مطالبات افراد جامعه در باب اصلاح نظام با خشونت برخورد نمودند اعتبارو کارائی خود را از دست دادند و سطح مطالبات جامعه را بیش از پیش ارتقا بخشیدند



esfahani.jpg
محمدعلی اصفهانی

آن ها دوبار، کشته شده اند

آن ها دوبار، کشته شده اند. يک بار برای فتح قدس از طريق کربلا، با سلاح های اسراييلی و آمريکايی و روسی. و يک بار برای فتح دانشگاه از طريق گور های ناخواسته، با بيل و کلنگ بسيجی. بسيجی يی که در شرايطی ديگر، می توانست يکی از خود آن ها باشد شايد.



پارسا نیک‌جو

بهای رقص زنده گی در دانشگاه

آسمان شب تار جامعه و در نهایت به زودی خاموش شدن بهتر است. دوستان عزیز فعال دانشجو! ماندن در میان بدنه اجتماعی دانشگاه هر چند اگر لازم باشد اندکی سر خود را خم کنیم و اندکی سکوت کنیم به مراتب از "رقص مرگ" بهتر است. بگذارید تابوت های شان را چال کنند، بگذارید عربده های شان را بکشند، اما نگذارید صدای چکمه های شان آهنگ شور انگیزی شود تا شما را به "رقص مرگ" وادارد».



همنشین بهار

آیت الله منتظری بی شیله پیله است، امّا...

با احترام به این «انسانِ نیک» که جا پایِ «مومن آل فرعون» گذاشت و شجاعانه «اعدام نامه» و آن اسیرُکشیِ ظالمانه را زیر نور گرفت، از آنجا که قتل عام زندانیان سیاسی در سال ۶۷ یک پرونده ملی است و به این دلیل که برداشتِ آیت الله منتظری را خیلی ها «فصل الختام» پنداشته و «حرف اول و آخر» تلقی میکنند،
با کمال ادب اجازه میخواهم بگویم نظر ایشان همه واقعیت را منعکس نمیکند و اشتباه است. چرا ؟



محمود بهنام

برخورد نزديک از نوع سيُم؟

سی سال پس از استقرار رژيم جمهوری اسلامی در ايران، و با گذشت نزديک به سه دهه از ماجرای گروگانگيری در تهران و قطع مناسبات ديپلماتيک بين ايران و آمريکا، آيا امروز فرصت و امکان تازه ای برای مذاکره مستقيم و تجديد روابط ميان اين دو فراهم آمده است؟



reza-arab.jpg
رضا عرب

اضمحلال در دفتر تحکيم يا اضمحلال اخلاق در سازمان مجاهدين انقلاب

دوستان محترم سازملن مجاهدين انقلاب بايد توجه داشته باشند اگر معتقد به دموکراسی و احترام به ديگری در حوزه سياست و اجتماع می باشند نبايد اينگونه رفتارهايی از خود بروز دهند. اينگونه رفتارها شايسته احمدی نژاد است که نتوانسته مشکلات اقتصادی و اجتماعی ملت ايران را مرتفع کند اما در عين حال از امريکا مديريت جامعه جهانی را به خاطر فاکتورهای صداقت و ايمان طلب می کند. هراس و ترس از اينکه فضای دانشگاه ها همچون سال های „خوب“ اول اصلاحات در اختيار دوستان نباشد نبايد دليلی برای هم آوايی با رفتار غير دموکراتيک دولت احمدی نژاد در پادگان سازی دانشگاه ها باشد.



سهند شايان

قانون گرايی و مشروعيت

با نگاهی به شعار: حاکميت قانون

اعاده ی حيثيت از قانون با شعار قانونگرايی، با دو پيش فرض انجام می گيرد: نخست اينکه اذعان می کند در سالهای گذشته تخطی از قانون و حاکميت بی قانونی يا بدقانونی رويه ی عام بوده و ديگر اينکه قول داده می شود آن بی قانونی ها و بدقانونی ها خاتمه يابد. آيا واقعا" اين امر ممکن است؟ آيا حاضرند اصول مصرح در همين قانون اساسی موجود را رعايت کنند؟



taheripour.jpg
جمشيد طاهری‌پور

“رويداد سياهکل”: نابالغی خود خواسته

برگ‌هائی از دفتر زندگی - بخش پايانی

اکنون که واقعيت آن روز خودمان را نگاه می‌کنم، می‌بينم؛ ضعف اساسی جنبش فدائی، عبارت از اين بود که با مفهوم "دموکراسی" بيگانه بود و آنرا "اولويت" خود نمی‌شناخت! رهبری آن از کم و کيف پايگاه اجتماعی خود و ديگر نيروهای اجتماعی در کشور، شناخت تاريخی آينده نگرانه و واقع بينانه نداشت. با پايگاه اجتماعی خود يک پيوند ارگانيک که منافع آينده آنها را نمايندگی کند، نداشت! "رهبری" ما فاقد يک سمتگيری تاريخی واقع بينانه بود و مضمون تحول دموکراتيک در ايران را، تحقق آماج‌های دموکراتيک و تجددخواهانه انقلاب مشروطيت و عملی ساختن عام و تام پروژه‌ی دولت/ملت، درک نمی‌کرد.



froud-siavashpour.jpg
حسن نايب هاشم (فرود سياوش پور)

به موازات "انتخابات" مديريت شده رياست جمهوری، کانديدای واحد نيروهای خواهان دموکراسی و حقوق بشر را به جامعه معرفی کنيم!

بر مبنای قانون اساسی پيشنهادی پيوست،
آمادگی خود را براى ادارۀ کشور بر مبنای قوانينى منطبق بر اعلاميه جهانى حقوق بشر، ميثاق حقوق مدنى و سياسى، ميثاق حقوق اقتصادى، اجتماعى و فرهنگى و همچنين کنوانسيونهاى بين المللى مورد قبول اکثر کشورهاى جهان، به عنوان کانديدای بالقوۀ رياست جمهوری اعلام کرده، کوشش می کنيم تا از ميان خود کانديداى واحدی را براى رياست جمهوری ايران به پيشگاه مردم ايران معرفی کنيم.



saharkhiz.jpg
عیسی سحرخیز

ممنوع الخروجی ها

هفته ی پيش زمانی كه گروهی از وكلا و حقوقدان های كشور كه به طور رايگان پيگير كار "ممنوع الخروجی“ ها شده اند و در پی آن هستند كه عليه آن گروه مقام های دادستانی و دادگستری كه اصول گوناگون قانون اساسی از جمله ۳۳، ۳۶، ۱۶۸ و در مواردی ۲۸ آن را نقض كرده و می كنند اعلام جرم كنند، وضعيت مرا جويا شدند، با سوالی مشابه مواجه شدم. پاسخ من يك كلمه بود؛ "نمی دانم". بعد كه به ذهنم فشار آوردم، نام سه چهار نفر به خاطرم خطور كرد كه در ليست بلند بالای آنان قرار نداشت.



علی اکبر حق پژوه

چرایی انتخابات و چیستی وظیفه

اپوزیسیون چپ میهنی با توجه به وظیفه تاریخی خویش در قبال مردم میهن خود که همانا ایفای نقش در حیات سیاسی- اقتصادی جامعه است، وظیفه دارد که به موازات انتخابات نمایشی ریاست جمهوری، کاندیدای مورد نظر خویش را با ارائه ی برنامه ی مشخص (تغییر قانون اساسی) درجهت اصلاحات عمیق و بنیادین درعرصه های، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی در جامعه، با سمت و سوی رسیدن مردم به عدالت اجتماعی، دموکراسی و تامین حقوق بشر را اعلام نماید.



ایرج شکری

یادداشتی بر نظرات آقای یوسفی اشکوری

راه درست برای حل مسأله اعاده حقوق کامل شهروندی هم میهنان بهایی، مثل سایر مشکلاتی که اشاره شد، در تلاش سیاسی و اتحاد عمل در مبارزه مشترک در کنار زدن حکومت دینی و استقرار یک نظام سیاسی لائیک است. چون ما تاریخ ویژه خود را داریم، تاریخی که چماق تکفیر و یا اعلام ارتداد از سوی عالمان دین و روحانیت شیعه علیه دگر اندیشان بسیار به کار گرفته شده است و جنایاتی مثل قتل کسروی و قتل های زنجیره یی را به بار آورده و در سی گذاشته نظام اسلامی خون بسیار از مبارزان آزادیخواه و برابری طلب مسلمان و غیر مسلمان بر زمین ریخته است، من معتقدم که در قانون اساسی نظام آینده ایران حتما باید تاکید شود که بی خدایی و عدم باور به دین و انتقاد از هر دینی و هر پیامبری و تبلیغات بی خدای و انکار وجود خدا جزو آزادی بیان و از حقوق مسلم شهروندان است



ammar-maleki.jpg
عمار ملکی

از "نافرمانی مدنی" تا "بدفرمانی مدنی"

(بخش چهاردهم و پايانی)، بدفرمانی دولتی، توجيه‎پذيری بدفرمانی مدنی و جمع‎بندی، عمار ملکی

نافرمانی مدنی بلحاظ نظری و عملی از رتبه‏ای والاتر،مقبول‏تر و مشروع‏تر از بدفرمانی مدنی برخوردار است. نافرمانی مدنی، يک روش اعتراض مدنی است که برساخته تئوری‏های عدم خشونت و مبارزات مدنی بوده و به همين دليل نيز دارای تئوری‏های مدونی می‏باشد. اما بدفرمانی مدنی يک پديده‏ی اعتراضی است که در شرايط خاص و بنا به ضرورت‏های مشخصی (مانند ترس از هزينه‏های غير قابل پيش‏بينی) روی می‏دهد و آنرا بسادگی نمی‏توان تئوريزه نمود. شايد بتوان اين عمل را بعنوان شکل اعتراضی ممکن و نه مطلوب قلمداد نمود.



talei.jpg
جواد طالعی

ستار لقائی چرا دروغ می گوید؟

ستار لقائی، روایت دروغی را تحویل افکار عمومی می دهد که در نهایت توهینی بزرگ به همه کسانی است که در سال های آخر رژیم سلطنتی ایران در مطبوعات کشور قلم می زدند. برای روشن شدن حقیقت، می کوشم روندی را توضیح بدهم که از آغاز کار جمشید آموزگار آغاز شد و در تاریخ ۲۳ مهرماه ۱۳۵۷ در دوره نخست وزیری شریف امامی به امضای منشور آزادی مطبوعات منتهی شد. به عنوان سند، خواننده را به جلد نخست کتاب چهارجلدی سیاست و قلم هدایت می کنم که به وسیله محمد علی سفری دبیر سندیکای نویسندگان و خبرنگاران در آن دوران منتشر شده است.



zerehi.jpg
حسن زرهی

حقوق بشری که هر روز بیشتر پایمال می شود

آن چه بر ما ایرانیان برون و بیرون کشور رواست، این که در برابر ستمی که به هموطنانمان می شود سکوت نکنیم. هر کدام به قدر بضاعت خویش بکوشیم تا حقوق شهروندی و حرمت های انسانی همه ی ایرانیان حفظ شود، بی حرمتی و نادیده گیری حقوق هر کدام از هموطنان ما به کل حیثیت آن میهن و مردم لطمه خواهد زد. رژیم جمهوری اسلامی رفتنی است، اما آنچه ماندگار است و مسئولیت و مراقبت همه ی ما را می طلبد، ملت و فرهنگ و فرهیختگی است که ما ایرانیان ادعای آن را داریم.



raisdana.jpg
فريبرز رئيس دانا

بودجه و حقوق معلمان

برآورد آن است که بيش از ۷۵۰ هزار نفر از نيروی معلمان در رنج و حرمان اقتصادی اجتماعی و فرهنگی به سر می برند. آنان بر خلاف آن چه در شان حرفه شان است روزبه روز با بی اعتنايی و تحقير مواجه می شوند. اين نيروی موثر وارزشمند اجتماعی بارها سرکوب شده است. واز حق تشکل، اعتصاب و درخواست حقوق خود محروم است.و دولت کمر به سرکوب هميشگی آنان بسته است. اما حداقل اين ۷۵۰ هزار نفر با خانواده هايشان حدود ۲ ميليون نفر از مردم اين جامعه هستند. آنان بر ساير نيروهای آموزشی، دانشگاهی و دانشجويان، محصلان و خانواده هايشان تاثيرگذارند.



yousefi-eshkevari.jpg
حسن یوسفی اشکوری

به نام حق و عدالت

اکنون بیش از ۱۵۰ سال از آغاز آن ماجرا و جنبش بهاییگری گذشته و ما در طول این دوران نه چندان کوتاه ‏تغییرات و تحولات مدنی و فرهنگی و سیاسی زیادی را تجربه کرده و دو انقلاب اجتماعی و سیاسی بزرگی را ‏پدید آورده و پشت سر نهاده ایم و شگفت این که در این زمان دراز از نظرحقوق انسانی و شهروندی "مسأله ‏بهاییان" همچنان نه تنها لاینحل مانده که حتی در دوران اخیر پیچیده تر و تاحدودی وخیم تر هم شده است.



noghrekar.jpg
مسعود نقره کار

آقای خاتمی , با "ستم های ظالمانه" امام و ولی فقیه چه خواهید کرد؟

آقای خاتمی ,(و آقایان کروبی و موسوی و سایر اصلاح طلبان حکومتی ی ریز و درشت در داخل و خارج کشور) می دانند که تاریخ سی ساله حکومت اسلامی , به پشتوانه انبوهی سند و هزاران شاهد, تاریخ جنایت است , که در این میانه آیت الله خمینی مقام پیشتازی وپیشوایی نقض کنند گان" قانون وحرمت انسان و حقوق و آزادی های مردم" را به خود اختصاص داده است . پس ازمرگ او نیز آیت الله خامنه ای و دیگر اسلاف اش راه امام شان را ادامه داده اند.



علی صادقی

خاتمی همچنان بهترین گزینه ریاست جمهوری

به نظر بنده برای اینکه رویکرد اقای خاتمی را در انتخابات اینده درک کنیم به ذکاوت و تیزهوشی آن چنانی نیازنداریم. چون نفس حضور یک نامزد ریاست جمهوری ان هم شخصیتی که همگان صبغه فرهنگی و علمی برای او قائل هستند در چنین کارزار خطیر و غیر عادلانه ای علاوه بر این که نشان از اوج مسئولیت شناسی و فداکاری او دارد بیانگر جسارت و شجاعت مثال زدنی وی می باشد.



فريبرز سنجری

آموزش هائی از قيام بهمن!

قيام بهمن رويداد انقلابی بزرگی است که در تاريخ مردم ما جايگاهی سترگ يافته است.اما اين قيام که منبع پر ارزشی از تجارب مبارزاتی است، تجربياتی که با خون توده های قيام کننده بدست آمده است همچون هر رويداد بزرگ ديگری با تحريف واقعيت تاريخی مربوط به خود مواجه شده است.



bayatzade.jpg
منصور بيات زاده

انقلاب بهمن ١٣٥٧
و موضع سياسی برخی از طرفداران دکتر بختيار

طرفداران دکتر شاپور بختیار، آخرين نخست وزير دوران سلطنت محمد رضاشاه پهلوی، کوشش دارند تا تصميم غلط دکتر بختيار در پذيرفتن حکم نخست وزيری از شاه را که به نظر من (منصور بيات زاده) - با توجه به تمام جوانب سياسی آنروزه حاکم برجامعه ايران در بهترين حالت يک خودکشی سياسی بود- نه تنها عملی صحيح ارزيابی کنند، بلکه چنين نتيجه گيری کنند که تمام آن افراد و نيروهائيکه در آنزمان با دکتر بختيار همسو و همصدا نشدند به دمکراسی و آزادی پشت کردند و بنحوی در وضع کنونی حاکم بر جامعه ایران سهيمند!



banisadr.jpg
ابوالحسن بنی صدر

انقلاب و اقتصاد

انقلاب در ايران روی داد زيرا در ايران بود که نظام جهانی، بيشتر از نقاط ديگر، انحطاط و انحلال خويش را نمايان می کرد: دو ابر قدرت، دوران انبساط خويش را به پايان می بردند و وارد دوران انقباض خود می شدند. انقلاب ايران آغاز انحلال دو ابر قدرت شد: اتحاد شوروی منحل شد و امريکا نيز بمثابه ابرقدرت در حال انحلال است. از اين نظر، با مقايسه صوری بعد از انقلاب با پيش از آن، نبايد خود را فريفت. در حال حاضر، ايران موقعيتی را در منطقه يافته است که از دوران صفوی تا امروز، هيچگاه نيافته بود.



mohsen-sazegara.jpg
محسن سازگارا

"خانه ای از نی"

جناب آقای خامنه ای:
گزارش های ماموران امنیتی که در قالب هیئت های تجاری برای همکاری درزمینه فروش وتولید سلاح ازآلمان شرقی به ایران آمده اند نشان می دهند که نسبت به جنابعالی نظربسیار مثبتی دارند و قول و قرارهایی که با شما در زمانی که عضو شورای انقلاب و رابط این شورا با وزارت دفاع بوده اید گذاشته اند بسیار خواندنی است، به خصوص اصرار شما برای نزدیکی بیشتر با شوروی وهمکاری روزافزون با بلوک شرق. به گفته این جوان محقق که زحمت مطالعه هزاران صفحه اسناد را به خود هموار کرده، اتفاقا نه فقط اظهارات جنابعالی به مامورین آلمان شرقی بسیار جالب است بلکه جالب تر از آن ارزیابی های بسیار مثبت افسران اطلاعاتی روسی از ارتباطات با شما است.



»  پیام این شعله های سرکش!
»  انقلاب ایران ودست یابی به دمکراسی
»  چالش مشت ها يا نرمش انگشت ها؟!
»  سه روايت از آن شيخ
»  "تخریب خاوران و موج جدید سرکوب بازماندگان جنایات جمهوری اسلامی"
»  روز های دشواری در پیش است
»  “رويداد سياهکل”: نابالغی خود خواسته
»  از „نافرمانی مدنی“ تا „بدفرمانی مدنی“
»  به مناسبت سی امین سال انقلاب ایران
»  اين است صدای انقلاب مردم ايران
»  میان ماه من تا ماه گردون...
»  آقای خاتمی ناامیدمان نکنید!
»  سنگینی گام ها در"ماراتن انتخابات":
»  زوال یک اید ئولوگی در پروسه انقلابی خونین وسی ساله ...!
»  سی سال پیش جوٌ سیاسی چنین بود و خمینی این بود
»  عاقبت، از ما غُبار مانَد
»  انقلاب ۵۷: پیش‌زمینه‌ها و انحراف از اهداف
»  چرا به آن چه در خاوران اتفاق می افتد معترض هستم؟
»  فتواي تكان دهنده شيخ در مورد صدها ميليون مسلمان سنی مذهب
»  “رويداد سياهکل”: نابالغی خود خواسته
»  کتابی که وزارت اطلاعات را رسوا کرد
»  سندی از مهندسی اسلامی بنای عظیم ۳۰ سال جنایت که جمهوری اسلامی نام دارد
»  به بهانه توقیف هفته نامه کردی-فارسی"روژهه لات"
»  از ايران برو، به ايران نيا
»  چه بد اقبالند رو شنفکران مرئی و نامرئی ی ايران!
»  مصاحبه به مناسبت ۳۰ مین سالگرد انقلاب ایران
»  تاريخ تحول فکری و عقيدتی يک نسل
»  از „نافرمانی مدنی“ تا „بدفرمانی مدنی“
»  درس های ۲ خرداد برای ۲۲ خرداد
»  امام را مأمور سرويس های اطلاعاتی فرانسه به ايران آورد!
»  کی باید از ملت ایران عذر بخواهد : دولت امریکا یا حکومت اسلامی ؟
»  نامه سرگشاده به باراک اوباما ریشه های نفرت از آمریکا
»  رویدادی و پیامی، نکاتی و سوالاتی چند
»  چرا به آن چه در خاوران اتفاق میافتد معترض هستم؟
»  وضعیت حقوق شهروندی در جامعه ملتهب و عصبی
»  نفیسه آزاد را فورا" آزاد کنید
»  جنبش دانشجويی و چراغ راه آينده