said-razavai.jpg
سعید رضوی فقیه

جبهۀ جمهوري اسلامي ايران

وقت آن رسيده كه اين رهبران سه گانه در همراهي با ديگر سازمان ها و احزاب و تشكل هاي اصلاح طلب و با بهره مندي از حمايت معنوي شخصيت هاي مذهبي، علمي و سياسي خوشنام و موجه تشكيل يك جبهۀ فراگير را اعلام و از تفرق و پراكندگي بدنۀ جنبش اعتراضي پيشگيري نمايند. بي ترديد با توجه به ديدگاهها و سوابق اين رهبران و تحليل آنها از شرايط موجود كشور و تاكيد آنان بر احيا و اجراي قانون اساسي جمهوري اسلامي؛ هدف اصلي تاسيس اين جبهۀ فراگير مردمي دفاع از جمهوري اسلامي و پاسداري از هر دو ركن آن از آسيب استحاله خواهد بود.



ک. معمار

برای محمد مختاری و جعفر پوینده

سال ۷۷, ده سال پس از کشتار زندانیان سیاسی, زخم ها عمیق و داغ ها تازه,
کودکان زندان, به مدرسه می روند. کلمه به کلمه با زندگی اشنا میشوند. جمله می سازند. تا فردا جملگی ایران را بسازند. آنانی که در این وضعیت دشوار یاد و خاطراتی از گذشته دارند, با نگاه به پشت سر زمان را به جلو می برند.
هر سال, در اندیشه یاران, در جمعشان, خفتگان در خاوران, رازهای در سینه مانده را به هم باز می گوییم, و با نگاه به چشمان هم به درون هم می رویم.
آن شب, از ماه اذر, یکی از ان شب ها بود.



abed-tavanche.jpg
عابد توانچه

نتخابات در حکومتهای اقتدارگرا؛ نه امکان و نه هدف

در نقد همگرایی چپ وطنی با لیبرالیسم جهانی (2)

به زعم چپهای حامی پروسه انتخابات دلایلی مثل «نبودن پتانسيل انقلابي در ميان کنشگران اجتماعي حاضر»، «نبودِ حداقل آزاديهاي مدني در عرصه عمومي جامعه» و ... باعث شده بود «هيچ پتانسيل قابل اتکايي» در افق سیاسی آنان دیده نشود بنابراین «تا اطلاع ثانوی» اندیشه های سوسیالیستی را کنار گذاشته و با پذیرش «ساختارهای موجود» چنین تحلیل کنند که «حداقل» تفاوت موجود ميان نامزدها و گروههاي حاضر در عرصه انتخابات در شرايط حاضر، خود «حداکثر» ي تلقي مي شود که قادر خواهد بود دستاوردهاي «بزرگي» را براي «جنبش اجتماعي و دموکراتيک مردمي» فراهم آورد .



eshagh.jpg
اسحاق نجم الدین

جهان نو ابزار نو می طلبد

کنون بسیاری از اندیشمندان اسلامی برای نجات دین به این فکر افتاده اند تا با اصلاح و بازاندیشی بسیاری از تفکرات سنتی و مذهبی، پرچم نوسازی اسلامی را بدست گیرند، در حقیقت همان جنبشی که کمونیسم آن را آزمود و بازسازی کمونیسم به فروپاشی کمونیسم منجر شد. بسیاری از این دسته از روشنفکران اصلاح طلب اسلامی خواهان گفتگو های مدنی با سایر ادیان و جنبش های سیاسی و سرانجام عادی سازی و یا بهتر است گفته شود، برقراری ارتباط با جامعه مدرن اروپائی هستند.



alain-touraine.jpg
نادر عصاره

مذهب و دموكراسی

با گفتمان جمهوري خواهي افراطي كه تا دعوت به دخالت اقتدارگرايانه حاكميت، مثلا در مكزيك، عليه نفوذ كليسا بر جامعه كشاورزي، كشيده مي شود، نمي توان موافقت داشت. متقابلا، و با شدتي به همان نسبت نمي توان توافق داشت كه كليسا همواره در برخي كشورها، مثلا در لهستان، در راس مبارزات دموكراتيك قرار داشته باشد. مناسبات مذهب و دموكراسي همواره پيچيده و حتي متناقض هستند. امروزه، شناسائي آشكار ناسازگاری كامل ميان انتگريسم و دموكراسي امري عاجل مي باشد؛ ليكن خطاي فاحشي خواهد بود هر آينه در بسياري از جنبش هاي با گرايشات مذهبي، اشكالي از فراخوان دموكراتيك براي رهائي مردم ملاحظه نگردد، حتي چنانچه، در غالب موارد، اين فراخوان ها، توسط رژيم هاي اقتدارگرا براي استحكام قدرت خود مورد بهره برداري واقع شوند.



azari-m.jpg
م. آذری

نگاهی مقایسه ای به دو ادعا

آخرین گزارش البرادعی و سخنراني نماينده ايران در شوراي حكام

آیا اتخاذ چنین شیوه ای عالما" و عامدا" از سوی جمهوری اسلامی در سمت ادامه تنش و بحران سازی در مناسبات جهانی نیست تا بدین طریق شعار مرگ بر امریکا را از زبان مردم و رهبران خود پاک نسازد و با استمرار چنین فضایی همیشه دشمن مفروض خارجی را زنده نگاه دارد تا ماسک مناسبی باشد برای سرکوب ندای ازادیخواهانه مردم ایران؟
همان سیاست نخ نمایی که ما بویژه در طول سرکوب خشن اعتراضات بدلیل واهی وابستگی به قدرتهای خارجی پس از انتخابات شاهد آن بودیم.



مجید خوشدل

چرا«جمهوری» اسلامی سی سال در قدرت است؟(۲)

گفتگو با علی اشرفی

چرا استبداد مذهبی سی سال در ایران زمام قدرت را در دست دارد؟
قوه قهریه و سرکوب لجام گسیخته، تداوم سی ساله ی فاشیزم مذهبی در ایران را به تنهایی توضیح نمی دهد. یادمان هست، با کشته شدن اتفاقی جوانی شانزده ساله در کشور یونان، ماههای طولانی آن کشور روی آرامش به خود ندید؛ حتا با برکناری رئیس پلیس آتن و چند وزیر دانه درشت، راست و چپ و میانه دست بردار نبودند و خواستهایشان را در خیابانهای آتن فریاد می کشیدند؟



alireza-jabari.jpg
علی رضا جباری

اتحاد براي دمكراسي، تنها ضامن نجات مردم ايران

مردم ما لحظه هاي سرنوشت سازتحول تاريخي ميهن خويش را ازسر مي گذرانند. آن چه مي تواندسرنوشت كشورمان را به سود مردم آن و به زيان نيروهاي خودكا مه وتمامت خواه جناح حاكم رقم زند، اتحاد فراگيرهمه ي اقشارمردم و نمايندگان سياسي آن ها وبيش ازهمه كارگران، دهقانان، زنان، جوانان و دانشجويان اقشارميانه ي مردم شهرو روستا واقوام ساكن سرزمين هاي پهناورايران، درراستاي دستيابي به هدف عاجل تامين دمكراسي مشاركتي براي همه ي مردم ايران است.



ranjbar.jpg
کاظم رنجبر

اسلام چون سلاح سیاسی

بخش پنجم

وقتی که قانون اساسی «جمهوری اسلامی ولایت مطلقه فقیه» فردی را بدون انتخاب آزاد ملت مادام العمر ، با قدرت بی نهایت، بدون جوابگوئی به نمایندگان واقعی ملت ، بنام رهبر بر گرده ملت سوار می کند، در این قانون، نه منطق عقل و نه منطق عدالت نهفته است. وقتی که قانون اساسی «جهوری اسلامی ناب محمدی آقای خمینی» ارزش حیات انسان را به تناسب جنسیتی ، و مذهبی ، قومی و فرهنگی می شناسد، در چنین قانونی نه عقل ، ونه عدل حاکم است.هیچ انسان شایسته این نام ، قوانین جمهوری اسلامی را نمی تواند قبول بکند .



zerehi-Hassan.jpg
حسن زرهی

روز جهانی نفی خشونت علیه زنان

جامعه ی شایسته ی زنان ایران به وجود نخواهد آمد اگر هر ایرانی در حد توان خود حرمت زنان و دختران و مادران و یاران و همراهان ایرانی را رعایت نکند. بیاییم و از روزجهانی نفی خشونت علیه زنان نه تنها خود به معیاری در این کار تبدیل شویم، بلکه بکوشیم در برابر هرگونه خشونت و بی احترامی به زنان نازنین ایران بایستیم و بدانیم که جهان بدون حضور و همراهی زنان جهانی خواهد بود تحمل ناکردنی، و جهان دارای زنان آزاد و شاد و همراه و همدل، جهانی خواهد شد رشک انگیز که از افسانه ی بهشت هم زیباتر خواهد شد.



hamid-zolnour.jpg
مهندس حمید ذوالنور

۱۶ آذر
اولین تظاهرات یکپارچهً دانشگاه تهران

(نگاهی به جنبش دانشجوئی سالهای ۱۳۳۹ تا ۱۳۴۲ خورشیدی در ایران*)

از سال ۱۳۳۲ به بعد در هر سال تحصیلی، دانشجویان سال اوّل دانشکده فنی پس از دو ماه و نیم که از شروع کلاسها گذشته بود در صبح روز ۱۶ آذر با ورود به دانشکده با وضعی غیر عادی روبرو می‌شدند.
در این روز در سرسرای نسبتاً وسیع دانشکده فنی که در روزهای دیگر قبل از زنگ کلاسهای درسی معمولاً خالی و خلوت بود گروه انبوه دانشجویان را مشاهده می‌کردند که خاموش و در انتظاری نامعلوم بسر می‌برند.



zeidabadi.jpg
عمار ملکی

از زیدآباد تا گناباد

احمد جان، پس از شنیدن خبر حکم تو، یکبار دیگر سطور بالا را خواندم و ناخودآگاه اشک در چشمانم حلقه زد. کسی که در محرومترین نقاط این سرزمین رشد کرده و برخلاف تمامی جبرهای زندگی توانسته خود را به کمالی برساند که شرف اهل قلم نام بگیرد را میخواهند با تحمل محرومیت، تنبیهش کنند تا شاید آزادگی و شرافت از سرش بیفتد. میبینم که غمگنانه لبخندی میزنی و با همان وقار همیشگی مرا نگاه میکنی.



taghi-rahmani.jpg
تقی رحمانی

جامعه محوری جنبش سبز

نگاه جامعه محور به دلیل پاشیدن بذر تعامل و تعادل به بازی برد برد معتقد است. دستاوردها را باید تعمیق بخشید اما روشهای شدید را نباید برگزید.مبنای همکاری را باید مطالبات خرد قرار داد نه ایدئولوژیها. شروع مطالبات یک روش مدنی است که اقوام ،زنان و مردان و اصناف و روشنفکران، دانشجویان، احزاب و حاکمیت را می تواند به گفتگو با یکدیگر وادار کند.آزادی بیان را در پرتو حقوق شهروندی خواستن یا حق تجمع یا برخورداری از حقوق اولیه را طلب کردن کمتر مخالف خواهد داشت.یا حداقل در ظاهر نمی توانند با آن مخالفت کنند.



daryoush-homayoun.jpg
داریوش همایون

تراژدی نه، همه فاجعه

سرکوب و کشتار دگراندیشان مذهبی در ایران و دگر اندیشان سیاسی در کلاغ و گل سرخ هر کدام به دلائل مربوط به خود تراژدی نیستند (و این کلاغ و گل سرخ را دردناک تر می کند.) در سرکوب و کشتار ... سهم قربانی و دژخیم روشن است. قربانی همه حق را دارد که آنچه هست و برای خود درست می داند بماند و دژخیم هیچ حقی در کشتن و سرکوب او ندارد. یا اسلام یا اعدام، غیر انسانی و محکوم است و توجیهی بر نمی دارد.



abed-tavanche.jpg
عابد توانچه

در نقد همگرایی چپ وطنی با لیبرالیسم جهانی

اکنون چند ماه از پیرزوی مغشوش و نابسامان اما شیرین حاکمیت ایران در بازی انتخابات ریاست جمهوری می گذرد. پیروزی بزرگی که محدود کردن و بازگرداندن طبقه ی متوسط شهری به چهارچوبهای نظام بود. در این زمان با توجه به فروکش کردن اعتراضات مردمی (غیر خیابانی شدن = مسالمت آمیز شدن، در تعریف سخنگویان جنبش سبز) شاید زمان آن باشد که به دور از تسلط هیجانات بر واقعیت و بدون تاثیر احساسات شخصی و جمعی به جوش آمده، به دخالت در روندی پرداخت که با سرعتی آهسته (اما پیوسته) به سوی نتایج انحرافی ویرانگر (و حتی نقاط بدون بازگشت) در حرکت است.



پارسا نیک‌جو

چرا باید بنویسم انسانی ولی بخوانیم سوسیالیستی؟

رویدادهای سیاسی چند ماهه ی اخیر سبب دگرگونی های بسیاری در زمینه و زمانه ی پراتیک و اندیشه ی سیاسی شده است. بر بستر این رویدادها بسیاری از صف آرایی های سیاسی و نظری گذشته درهم ریخته و بی اعتبار شده اند و صف آرایی های جدیدی شکل گرفته و بسط می یابند.



مجيد سيادت

خشونت و جنبش مردمی ما

من اهداف و نيات فعالين جنبش را به زير سئوال نمی برم. فکر می کنم اگر آزادی خواهان امروز ما با شيوه های مسالمت آميز مبارزه کنند به يک نوع از دنيا دست می يابيم ولی اگر همين آزادی خواهان با همين نيات از شيوه های خشن استفاده کنند به جامعه متفاوتی می رسيم. فرض کنيم که مبارزه خشن به پيروزی برسد ولی سازمانها، ارزشها و شيوه های برخوردی که در طی مبارزه کسب شده اند در فردای پيروزی به کنار نمی روند. اين عوامل - عليرغم نيات پاک رهبری در اول مبارزه - جاده جهنم را فرش می کنند. مبارزه خشن ما شالوده يک جامعه خشن را فراهم می آورد.



taheripour.jpg
جمشيد طاهری‌پور

سياست مدنی و راديکاليسم شعارها

يکرشته تجارب در صفوف اپوزسيون ايران گواهی می دهد که عوامل ناکامی های جنبش ملی-دموکراتيک مردم ايران را نبايد تنها در سمت حکومت کنندگان جستجو کرد، بلکه خطا های کوچک و بزرگ حکومت شوندگان، در ناکام ماندن جنبش آزاديخواهی در ايران نقش خود را بازی کرده است. از اين منظر که نگاه کنيم؛ راهکار درست برخورداری نقادانه از تجارب گذشته است. با گشايش فضای گفتگو و نقد و نظر، می توان به ديدگاه عام تری دست يافت. ديدگاهی که با شناسائی ويژگی های عمومی جنبش سبز و سرشت و ماهيت اهداف کنونی آن، معيار هائی بيرون از سلايق شخصی و علايق گروهی برای سنجش و داوری شعارها فراهم آورد. نوشتار حاضر، کوششی در اين راستاست.



یونس پارسا بناب

جنبش همگانی بعد از انتخابات سال ١٣٨٨ :
ویژگی ها ، راهکارها و یک بدیل پیشنهادی

مردم ایران می دانند که جنبش دخالتگرانه و همگانی کنونی نیز مثل جنبش های مترقی و دموکراتیک گذشته آنها دارای دشمنان رنگارنگ داخلی و خارجی است. آنها به حق نگران رشد اوضاع بوده و از این دشمنان هراس دارند. آنچه که باید در صحنه کارزار جنبش حضور فعال یافته و رشد یابد، عروج یک بدیل اصیل جبهه واحد با رهبری مطمئن و قابل اعتماد از اتحاد نیروهای طرفدار حاکمیت مردمی و حق تعیین سرنوشت ملی است.



م. پوریا

«نوگرایی دینی» بدون پذیرش سکولاریسم، نوگرایی نیست

نیروهای سکولار بایستی در کاربرد اصطلاح «نوگرای دینی» و «نواندیش دینی» و «روشنفکر دینی»دقت داشته باشند. تنها آن‌ بخش از نیروهای مذهبی را می‌توان نوگرا نامید که پیش از هرچیز، با حاکمیت دینی مخالف بوده و مفاد اعلامیه‌ی جهانی حقوق بشر را پذیرفته باشند و با به رسمیت شناختن فردیت انسان، دین و عقیده را موضوعی شخصی و فردی شناخته و گفتمان سیاسی را از گفتمان دینی جدا بدانند.



nikrouz-owladazami.jpg
نیکروز اولاداعظمی

راز انتخاب مرگ

(ندا،سهراب و احسان)

آنچه حیرت آور است آنست که؛ چگونه شیفتگان به قدرت مطلقه با بستن سنگ و گشودن سگ، پاسداران رذیلت و به بند کشیدن فضیلت می شوند و "هر شب ستاره ای به زمین می کشند" اما نمی بینند "آسمان غم زده غرق ستاره هاست" ! و چگونه نمی فهمند که تیره گی پیام معنوی و تقوایشان در حال منهدم و منهزم شدن از طریق ضیاء ذهن نسل حاضر است!



said-ghaseminejad.jpg
سعید قاسمی نژاد

نقدی بر بیانیه فعالان ملی مذهبی

نکته و ایراد اول دشمن شناسی وارونه آن است.این باور که بعضی دوستان جنبش تهدید بسیار مهمی را متوجه جنبش کرده اند که اقتدارگرایان هم نتوانسته اند آن را متوجه جنبش کنند خود شاید خطری باشد که متوجه جنبش می شود.وقتی دوستان ملی – مذهبی به عنوان نیرویی موثر در جنبش دوستانی را خطرناکتر از دشمنان جنبش بخوانند لابد عقل و اخلاق اقتضا می کند یا آنان را به زبان خوش به راه راست هدایت کنند و اگر به راه راست هدایت نشدند با افشای آنان نزد مردم امکان ضرر رساندنشان به جنبش را بگیرند.



davarpanah.jpg
پرویز داورپناه

تکرار قتل های زنجیره ای جدی است

کودتاگران نظام اسلامی نیز همچون سایر خود کامگان تاریخ در اشتباهند اگر چنین می پندارند که با از سرگرفتن قتل های زنجیره ای و با کشتن رهبران ملی و مبارزان راه آزادی میتوانند راه حر کت جامعه بسوی آزادی و دموکراسی را به مدت طولانی سد کنند. بی تردید راهی که مردم ایران برای رسیدن بدین مقصود در پیش دارند، راهی پر خطر است. در این راه پروانه و داریوش فروهر، شاپور بختیار، ندا آقا سلطان، سهراب اعرابی، رامین پور اندرجانی و ...نه اولین و نه آخرین قربانیان آن بوده اند و خواهند بود. ولی در پایان کار پیروزی از آن ملت ایران است، ملتی که قاتلان را در محاصره ی معنوی خود دارد.



semyari.jpg
مرتضی سیمیاری

ظرفیت مطالبات و ارزش ها در کجاست؟

مطالبات فراتر از چهار چوب جنبش سبز در کنار فاکتور های (رفتار حاکمیت ،ساختار و رهبری غیر متمرکز ،غیر بومی اندیشی )میتواند به شدت اهداف را رادیکالیزه کند. از ان سو نیروی رودر رو با جنبش سبز تمام تلاش خود را برای رادیکال کردن فضا و بر هم زدن توازن معطوف کرده است .این جریان نیروی نظامی را در مسیر اهداف خود بسیج کرده است و بسیار واضح است که در گیر شدن در چنین فضایی موثر نمی افتد.البته بیان مطالبات حداقلی به مفهوم تجدید نظر طلبی نیز نمی باشد بلکه ترسیم افق های بر فراز ظرفیت های اخلاقی این جنبش نوظهور است.



امير صلواتی

پرونده ای با سوالات بي جواب

در یازدهمین سالیاد کشتار بی رحمانه فروهرها

هنوز بعد از ۱۱ سال هیچ یک از متهمان اصلی پرونده قتل‌های زنجیره‌ای معرفی و محاکمه نشده‌اند. شباهت عجیبی است بین این سیاست‌ها و سرپوش گذاشتن بر مرگ پرابهام پزشک‌وظیفه کهریزک و شهادت قربانیان کهریزک از جمله محسن روح‌الامینی. این جریان فکری خطرناک بعد از گذشت ۱۱ سال همچنان با تایید برخی چهره‌های رژیم جان انسان‌ها را می‌گیرد و از انجام هیچ جنایتی برای رسیدن به مقاصد خود روی گردان نیست.



»  هنوز اول راه است
»  تشیع سرخ علوی تا تشیع سبز علوی از
»  در چه نوع نظامی اعدام و خشونت مشروعیت می یابد
»  چند نکته درباره ی مرحله کنونی جنبش اعتراضی مردم ایران
»  ماه آذر در راه و ۱۶ آذر در پیش به استقبالش رویم
»  جنایت برای پوشاندن جنایت!
»  جنبش ۲۲ خرداد و وظایف جمهوری خواهان ایران
»  اوباما، نه با اوناست نه با ماست
»  جنبش آزادیخواهانه مردم پیروز میشود اگر.....(۷)
»  فاسد تا مغزاستخوان!
»  نگرش هنری، نگرش سیاسی
»  حکومتی که جنایت می کند تا جنایت پنهان بماند
»  ما ، احسان و کردستان و ...
»  زندگی و مبارزه در تبعید
»  زمان گسترش شعارهای مبارزه است
»  دربارهء اعدام احسان فتاحیان و چند نکتهء دیگر
»  کلمۀ سواء
»  مسئله رهبری جنبش مردمی در ایران: دو تناقض و یک راه حل
»  مبارزه در پهنه ی امکان و امید*
»  در کردستان قانون جنگ حکم است
»  مادران درد و انتظار
»  حکومت اسلامی و لائیسیته
»  چرا دولت کودتا تثبیت نخواهد شد ؟
»  اسلام چون سلاح سیاسی .
»  ایران در آستانه ی دگرگونی بزرگ
»  ۱۳ آبان
»  درخشش حضور زنان در عرصه سیاست
»  به کجا می رویم؟
»  آدم های بامزه
»  آقای کدیور! دعوت به سکوت مکنید،
»  سياست داخلی و مشروعیت توحش !
»  عزيزان هشدار كه بوي روزهاي سخت مي آيد
»  "آمدند و کندند و کشتند و سوختند"
»  پادشاهی همه چیز نیست ولی لیبرال دمکراسی هست
»  می خواهم از پلیس نترسم: ضرورت پیوستن به «جنبش سبز»
»  مخلّ مبانی زندگی انسانی!
»  سخنی با آقای مهاجرانی
»  بحثی و گفتگويی با يک دوست در تداوم درک تحولات اخير ايران
»  پس زیرکی باید، یاران
»  سازمان مجازی و رهبر فرضی
»  چگونه شعار بدهیم ؟
»  اعدام دکترحسین فاطمی
»  ۱۳آبان وشفاف تر شدن یک رؤیا!
»  اپوزیسیون و همبستگی ملی
»  جنبش آزادیخواهانه مردم پیروز میشود اگر......(۶)
»  واقعیات میدان و واقعیات تاریخ
»  آبان سبز: پيشروی بسوی آزادی!
»  جنبش سبز و پل ارتباطی
»  " چشم هایم را نبندید , آفتاب زیباست "
»  «نگاه کن ديکتاتور! جنبش ادامه دارد»
»  يک ارزيابی از ۱۳ آبان ۸۸ جنبش مردم به کدام سو می رود؟
»  در دهه شصت چه گذشت؟
»  جدایی دولت و دین در ایران توانایی ها، ناتوانی ها و سه شرط امکان پذیری
»  پایان روزهای خوش رژیم
»  نقش اشغال سفارت آمریکا و گروگانگیری دراستقراراستبداد فقیه در ایران
»  جنبشی بنام سبز سرابی بیش نیست، خود را سر کار نگذارید!
»  هاشمی رفسنجانی، یک پاره سنگ معلق
»  ۱۳ آبان ۱۳۸۸ جهشی بزرگ در راه همبستگی ملی ایرانیان
»  ۱۳ آبان و یک بستر و سه رؤیا!
»  «عدم خشونت»: استراتژی سیاسی یا نحوه نگرش جدید به سیاست
»  سخنی با رهبران جنبش سبز در حاشیه برگزاری روزی به نام سیزده آبان
»  سیزده آبان عشق واعتماد دربرابر مرگ و ترس
»  این تنها توهین به آخوند نیست، بنیاد شریعت دارد سُست می شود!
»  روزی برای وداع با شعار مرگ
»  خاستگاه فتحنامه لیبرال دمکراسی برابری انسانهاست
»  شعار ساختار شکن حتماً، شعار عکس العملی هرگز!
»  گزارشی از ساختكار جنبش مدنی تحولخواهی(۱)
»  چرا«جمهوری» اسلامی ایران سی سال در قدرت است؟
»  اسلام چون سلاح سیاسی - بخش سوم