logo





نگاهی مقایسه ای به دو ادعا

آخرین گزارش البرادعی و سخنراني نماينده ايران در شوراي حكام

شنبه ۷ آذر ۱۳۸۸ - ۲۸ نوامبر ۲۰۰۹

م. آذری

azari-m.jpg
از آنجاییکه فراز و نشیب های مناقشه هسته ای ایران در طول سالیان متمادی تاکنون منجر به صدور سه قطعنامه تنبیهی از سوی شورای امنیت علیه ایران شده و تبعات اعمال تحریم های مالی و بانکی گسترده باعث موانع جدی سرمایه گزاریهای بین المللی در عرصه های مختلف اقتصاد کشورمان گردیده و همچنین این مناقشه در دوران زمامداری احمدی نژاد بعنوان امری مقدس تلقی شده و در تحمیق مردم از احساسات ناسیونالیستی سواستفاده نموده و بدین طریق مناقشه هسته ای را به عنوان جنگ ایران و دشمنان خارجی تبلیغ کرده تا بدین طریق مسایل حقوق بشر در ایران از سوی افکار مردم جهان فراموش گردد ، نگاه به ادعاهای طرفین درگیر در این منازعه برای شناخت دلایل چنین مناقشه ای لازم است. از انجاکه هدف این نوشته کوتاه بررسی تمامی جوانب بحران از گذشته تا کنون نیست تنها به آخرین نمونه آن که مقایسه ای خواهد بود به مستندات آخرین گزارش البرادعی رئیس آژانس انرژی اتمی با سخنرانی نماینده ایران در شورای حکام ..
نماینده ایران در بخشی از سخنرانی خود در شورای حکام در روز جمعه چنین گفت : "كد اصلاح شده 1/3 ترتيبات فرعي: ايران به طور داوطلبانه كد 1/3 را از سال 2003 اجرا نمود اما به خاطر قطعنامه غيرقانوني شوراي امنيت عليه فعاليتهاي هسته اي صلح آميز ايران اجراي كد 1/3 تعليق شد. اگر چه ايران هم اكنون كد 1/3 ترتيبات فرعي را اجرا ميكند.
این کد در حقیقت ترتیبات اجرایی هست که ایران و آژانس انرژی هسته ای در سال 2003 در موردش به توافق رسیده و ایران متعهد به اجرای آن بود ؛ تا اینکه ایران در مارس 2007 بطور یک جانبه از اجرای این کد سر باز زد و آنرا به حالت تعلیق درآورد. بعبارت دیگر همانطور که از سخنان نماینده ایران می توان خواند، ایران بدلیل قطعنامه شورای امنیت که آنرا غیر قانونی ارزیابی می کند از تعهد خود در قبال شورای حکام برای اجرایی نمودن کد مذکور طی توافقنامه سال 2003 سرباز می زند.
هر چند در سخنرانی نماینده ایران اشاره ای به اینکه در چه تاریخی چنین تصمیمی از طرف ایران مبنی بر تعلیق اجرای کد مزبور به شورای حکام گزارش شده نمی توان پیدا کرد.
خب ؛ حال ببینیم داستان از چه قرار بوده؟
عدم شفافیت و بی اعتمادی دو شاه کلید مناقشات هسته ای ایران طی سالیان متمادی بوده لذا راست آزمایی مقایسه ای مختصری بین ادعاهای دولت ایران و آژانس انرژی اتمی در این بررسی مورد توجه قرار می گیرند.
البرادعی در آخرین گزارش خود به شورای حکام چنین می نویسد:
ايران اعلام كرد كه سايت فردو در نيمه دوم 2007 به سازمان انرژي اتمي ايران اختصاص يافته است و اينكه آن زمان، موقعي بود كه ساخت تاسيسات غني سازي سوخت فردو آغاز شده بود.
وی در همین گزارش می افزاید :
آژانس در جريان اين نشست به ايران اطلاع داد كه تصاوير ماهوارهاي سايت فردو ... نشان ميدهد بين سالهاي 2002 و 2004 در اين سايت فعاليت ساخت انجام شده بود و اينكه فعاليتهاي ساخت در سال 2006 از سرگرفته شده و تا به اين تاريخ ادامه يافته است.
آژانس دسترسي به مدير پروژه تاسيسات غني سازي سوخت فردو و افراد مسئول طراحي تاسيسات غني سازي سوخت فردو به همراه دسترسي به اسناد اصلي طراحي نظير نقشه هاي مهندسي را به منظور تاييد توضيحات ايران درباره زمانبندي و هدف تاسيسات، درخواست كرد.
حتي اگر، همانگونه كه توسط ايران اعلام شده، تصميم براي ساخت تاسيسات جديد در سايت فردو در نيمه دوم سال 2007 گرفته شده باشد، عدم اقدام ايران در اطلاع دادن به آژانس درباره تاسيسات جديد تا سپتامبر 2009 با الزامات آن تحت ترتيبات اجرايي توافقنامه پادمان آن در تناقض بود.
به دلايلي كه در گزارشهاي پيشين شوراي حكام آمده است، آژانس اتمي بر اين باور است كه كد اصلاح شده 3.1 براي ايران لازم الاجرا باقي مانده است. بنا بر اين همانطور كه در بالا در خصوص تحويل ديرهنگام اطلاعات طراحي تاسيسات غني سازي سوخت فردو اشاره شد، عدم موفقيت ايران در ارائه اطلاعات طراحي تاسيسات دارخوين تا سپتامبر سال جاري ميلادي در مغايرت با تعهدات آن تحت ترتيبات اجرايي توافقنامه پادمانهاي آن است.
آژانس همچنين هنوز منتظر پاسخ ايران به درخواست هاي مكرر آژانس براي دسترسي به افراد، اطلاعات و مكانهاي اعلام شده در اسناد مطالعات ادعايي است تا صحت اظهارات ايران مبني بر اينكه اين اسناد ساختگي و جعلي هستند را بيازمايد. تحليلهاي بيشتر اطلاعات در دسترس آژانس بر اهميت تعامل ايران با آژانس را به روشي اساسي و جامع تاكيد ميكند و همچنين خواستار دسترسي تقاضا شده است تا اينكه احتمالا مسايل باقيمانده حل شوند
و بالاخره در بخش خلاصه گزارش البرادعی می نویسد :
ايران آژانس را در مورد ساخت يك تاسيسات جديد غني سازي آزمايشي، تاسيسات غني سازي سوخت فردو در قم مطلع كرده است. عدم اطلاع به آژانس از سوي ايران، مطابق با مفاد كد بازبيني شده 1.3 در مورد تصميم ساخت يا تصويب ساخت يك تاسيسات جديد به محض آن كه چنين تصميمي گرفته شود، و ارائه اطلاعات، زماني كه طراحي توسعه مييابد، با تعهدات آن تحت ترتيبات اجرايي توافقنامه پادمان آن در تناقض است. علاوه بر اين، تاخير ايران در ارائه چنين اطلاعاتي به آژانس، به اعتمادسازي كمكي نميكند. در حالي كه آژانس تائيد كرده است كه اين تاسيسات مطابق با اطلاعات طراحي ارائه شده توسط ايران است، توضيحات ايران در مورد هدف اين تاسيسات و زمانبندي طراحي و ساخت آن نيازمند شفاف سازي است.
...
در خصوص ساخت تاسیسات فردو ، ایران دو ادعای متناقض همزمان مطرح می کند ؛ اولین ادعا مبنی بر این هست که این سایت در نیمه دوم سال 2007 به سازمان انرژی اتمی منتقل شده است. و در عین حال مطرح می سازد که ساخت این سایت بدلیل تهدیدهای خارجی در احتمال بمباران سایت های دیگر از جمله نطنز بوده و آنرا در قعر زمین با عمق بسیار زیاد ساخته است .
نکته اول اینکه اگر این سایت در نیمه دوم سال 2007 به سازمان انرژی اتمی انتقال یافته پس قبل از این تاریخ این سایت را برای چه مصارفی تهیه کرده است؟
چرا که اگر مبنا؛گزارش ماهواره های مندرج در گزارش البرادعی باشند ( چرا که هیچگونه پاسخی از طرف ایران در این زمینه صورت نگرفته ) این سایت از سال 2002 شروع به ساخت کرده و پس از توقف کوتاه مابین سالهای 204 و 2005 مجددا ساخت این سایت از سال 006 2ادامه پیداکرده است.
در عین حال ایران طبق گفته نماینده خود کد ترتیبات اجرایی را پس از صدور قطعنامه های شورای امنیت و طبق گفته البرادعی در مارس 2007 تعلیق نموده است؛ حال با این ملاحظات باید از نماینده ایران در آژانس بین المللی پرسید که چرا ایران قبل از این تاریخ یعنی قیل از سپتامبر 2009 از ساخت این سایت به آژانس گزارش نداده است؟

و مهمتر از همه این سئوالها
اگر ساختن تاسیسات هسته ای به این سادگی بود این آقایان می توانند در آینده نیز به محض افشای تاسیساتی جدید در منطقه ای دیگر ، عنوان نمایند که این ساختمان و بنا متعلق به وزارت دفاع یا وزارت راه بوده و در تاریخ بهمان به سازمان انرژی اتمی منتقل شده است. بعبارتی همان سیاستی که در مورد تاسیسات فردو قم بکار بردند.
زمانیکه ما صحبت از شفافیت و از بین بردن عدم اعتماد می کنیم همین جزئیات به ظاهر کوچک، بزرگترین تردیدها را در اذهان عمومی بطور عموم و سئوالات جدی در سطح متخصصین بطور اخص ایجاد می کنند.
چرا دولت ایران تا کنون با وجود تقاضای مكرر آژانس براي دسترسي به افراد، اطلاعات و ... که البرادعی در گزارش خود ذکر نموده پاسخی نمی دهد؟ « دسترسي به مدير پروژه تاسيسات غني سازي سوخت فردو و افراد مسئول طراحي تاسيسات غني سازي سوخت فردو به همراه دسترسي به اسناد اصلي طراحي نظير نقشه هاي مهندسي و ... »
آیا اتخاذ چنین شیوه ای عالما" و عامدا" از سوی جمهوری اسلامی در سمت ادامه تنش و بحران سازی در مناسبات جهانی نیست تا بدین طریق شعار مرگ بر امریکا را از زبان مردم و رهبران خود پاک نسازد و با استمرار چنین فضایی همیشه دشمن مفروض خارجی را زنده نگاه دارد تا ماسک مناسبی باشد برای سرکوب ندای ازادیخواهانه مردم ایران؟
همان سیاست نخ نمایی که ما بویژه در طول سرکوب خشن اعتراضات بدلیل واهی وابستگی به قدرتهای خارجی پس از انتخابات شاهد آن بودیم.
کاهش تنش هسته ای ایران با جهان غرب و بویژه کاهش تنش و بحران سی ساله ایران و امریکا آغاز کار پایانی خواهد بود بر تحمیق بخشی از مردم ایران توسط متحجرین حاکم در ایران.

نظر شما؟

نام:

پست الکترونیک(اختياری):

عنوان:

نظر:
codeimgکد روی تصویررا اينجا وارد کنيد:

نظر شما پس از بازبینی توسط مدير سايت منتشر خواهد شد