yahyai.jpg
دکتر محمد حسین یحیایی

تحرکات جدید در منطقه و تلاش های نظامی ترکیه

آنچه مسلم است خروج نیرو های آمریکا از سوریه پایان یک ماجرا نیست بلکه آغاز ماجرای دیگری در منتطقه است که از چند دهه پیش آغاز شده و ادامه دارد، از یک سو ترامپ به وعده های انتخاباتی خود عمل می کند و هزینه های نظامی را به گردن دیگران می اندازد و از سوی دیگر با گزینش برخی از افراد افراطی و جنگ طلب در پیرامون خود ترس را در منطقه تزریق می کند و شاید هم برنامه دیگری از نوع ماجراجویی نظامی در سر دارد که نشانگر گسترش بحران و تنش فراوان در منطقه است.



mehrasa.jpg
محمد علی مهرآسا

این عمامه برسران فقط آخوندند و نه عالم؟!

دانش حقیقی تجربی و نظری علم اصلی است و علما یا دانشمندان به کسانی گفته می شود که در پی یادگیری این گونه دانشها هستند و در این علوم تجربی که با تجربه و آزمایش و تلاش و کوشش به دست می آیند متبحر می شوند و به کشف و شهودی می رسند. با وجود آنکه دانش حقیقی با دلیل به اثبات رسیده، اما از نظر منطق ریاضی و آزمایشگاه، همین دانش مسلّم نیز از تردید بری نیست و همواره با شک و ابهام همراه است. در حالی که مسائل دینی و آموزه های شریعتی، مسائلی حتمی و تعبدی و لایتغیرند.



آرش برومند

حکومت جمهوری اسلامی و نهادهای مدنی خارج از کشور

یکی از ویژگی های نظام های تمامیت گرا تلاش برای حضور مستقیم ارگان های آنها در همه عرصه های زندگی اجتماعی، سیاسی وفرهنگی است. این ویژگی در نظام هایی مانند حکومت جمهوری اسلامی، طالبان و داعش به دلیل پیوند خوردن با احکام شرعی و نظریه های ولایت فقیهی و خلافتی به ناهنجارترین شکل بروز می کند. حکومتی که سران طراز اول اش با صدور حکم هایی زیر عنوان «توضیح المسایل» حتی به توالت و رختخواب افراد سرک می کشند، بدیهی است که چیزی به نام «جامعه مدنی» را برنتابند و بکوشند با پهن کردن خود در این گستره، آن را مصادره کنند.



Deniz
دنیز ایشچی

نظری کوتاه بر وقایع سالی که گذشت

تحریم های شدید اقتصادی بر کشورها و دولت های غیر دوست آمریکا در آمریکای لاتین و تلاش در آفریدن بحران در آنها و سپس تبلیغات شدید جهت ایجاد آشوب در آنها بخاطر تغییر و تعویض حکومت ها از آن نمونه ها میباشد و این پروژه ها در مورد پرو، نیکاراگوئه، کوبا، ونزوئلا و برزیل از این نمونه ها شاهد بوده ایم، که در برزیل منجر به انتخاب شدن "بولسونارو" یکی از ضد زن ترین و فاشیست ترین افراد ممکن به مقام ریاست جمهوری منجر گردید.



chidan.jpg
شیدان وثیق

جلیقه‌زردها
ویژگی‌ها و ابهام‌های جنبش‌های مردمی امروزی

جنبش جلیقه‌زردها تصویری از تناقض‌ها، ابهام‌ها و بن‌بست‌های جنبش‌های مردمی دوران تاریخی کنونیِ ما‌ را به نمایش می‌گذارد. در این جا نویدی، چشم‌اندازی از طرحی نو، اجتماعی، اقتصادی یا سیاسی، به سوی تغییراتی بنیادین در جامعه، در جهت پایان دادن به سیستم سرمایه‌داری و پایه‌ریزی مناسباتی جدید بر اساس نقد و نفی تولید‌گرائی، مصرف گرائی، دولت‌گرائی و خواست یک زندگی کافی، اکولوژیک، آزاد و مشارکتی نیست. و این وجه تمایز اصلی این گونه جنبش‌های امروزی با جنبش‌های رهائی‌خواهانه از نوع جنبش مه‌ی 68 است.



farid-ansari-d.jpg
فرید انصاری دزفولی

پیام رضا پهلوی در انستیتو واشنگتن چه بود؟

رضا پهلوی برای ارائه پیام خود که دعوت ترامپ به کودتا یا حمله نظامی می باشد جای مناسبی انتخاب کرده بود. وگرنه بجای این مکان نظرات و پیشنهادات خود را در یک موسسه صلح طلبی مثل انستیتو برنی ساندز یا دیده بان حقوق بشر ارائه می داد. دیگر نمی شود از این روشنتر کسی تلاش کند تا سرنوشت کشورش را بدست اجانب به سپارد. پیام رضا پهلوی و شرکا به آمریکا این است جمهوری اسلامی را تغییر دهید و برای ایران رژیم تعیین کنید تا ما بقدرت برسیم. این اوج وطن فروشی است.



mohammad-jafari.jpg
محمد جعفری

باید گفت یا نباید گفت (۵)

بعد از اشغال سفارت آمریکا و استعفای دولت موقت، هر روز دانشجویان پیرو خط امام با در اختیار داشتن صدا و سیما، به افشاگری پرداختند، و نوک تیز حملۀ خود را متوجۀ نهضت آزادی و دولت موقت ساختند، تا جایی که آقای سید محمد خاتمی سرپرست - آن موقع کیهان و رئیس جمهور اصلاحات- نوشت: «توطئه وحشتناک آمریکا را در زمینه ‏نفوذ در مراکز بالای تصمیم گیری و اجرایی جمهوری نوپای اسلامی خنثی کرد»



رضا جاسکی

«انقلاب، چقدر ما آن را دوست داشتیم»

سرنوشت دو انقلاب

برخی از صاحب‌نظران اعتقاد دارند اگرچه دانشجویان ایرانی در اوج‌گیری جنبش در آلمان با تظاهرات بر علیه شاه که متأسفانه منجر به کشته شدن یک دانشجو گشت، نقش داشتند اما نباید بر تأثیر جنبش ۶۸ بر جنبش جوانان ایران غلو کرد. ایرانیان از «پیکار الجزایر و ویتنام واز مبارزات امریکای لاتین خیلی بیشتر تأثیر گرفتند» و از این رو نمی‌توانستند «ایده‌های رهایی‌بخش جنبش دانشجویی غرب را درک و جذب کنند». ضمنا، رهبران فکری جنبش ۶۸ در ایران نفوذ چندانی نداشتند. بیائید به جنبش ۶۸ از زاویه دیگری نیز بنگریم.



ijadi12.jpg
جلال ایجادی

جلیقه زردها، عدالت اجتماعی و پوپولیسم خطرناک

جنبش های اجتماعی اغلب ناگهانی هستند. آن زمانی که سیاسیون و روشنفکران علاقه دارند حادثه ای روی دهد، جنبش اجتماعی بروز نمی کند زیرا قواعد ویژه و پیچیده خود را دارد. گاه عوامل ریز و درشت، عوامل روانی و بار حسرتها، عوامل اجتماعی اقتصادی و بالاخره حوادث پیش بینی نشده و گرایش های خشمناک پنهان و آشکار، به هم گره میخورند و به جنبش تبدیل میشوند. در بسیاری از موارد جنبش ها فاقد ادامه کاری بوده و با اوج عصیان گری و کسب برخی امتیازات فروکش میکند. جامعه شناسی جنبش اجتماعی می طلبد تا عوامل ساختاری و پدیده های دوره ای بطور دقیق مورد پژوهش قرار گیرد و از هرگونه کلی گویی و گفتمان های ایدئولوژیک دوری جست.



yahyai.jpg
دکتر محمد حسین یحیایی

اقتصاد ایران گرفتار در دست انداز ولایت

آنچه مسلم است بدون مشارکت مردم بویژه واحد های ملی در سیاست و اقتصاد راه برون رفتی از این بحران عمیق اقتصادی و سیاسی متصور نیست و ساختار سیاسی و اقتصادی موجود و حاکم بر ایران امکان مشارکت و نظارت بر عملکرد حاکمیت را از آنان سلب کرده و همه راه ها را با کار برد خشونت، سرکوب، زندان و گاهی فریب مسدود نموده است، از آن رو جامعه به سوی شورش همگانی، پیش می رود تا از این رژیم گذر کند و به نهاد های زاید و غیر ضروری پایان دهد..



masoud-noghrekar5.jpg
مسعود نقره کار

شباهت نامه : چاله میدان، طویلۀ سلطنتیِ قاجار، مجلس شورای اسلامی

اشکانیان مجلس بزرگان واشراف بر پا کردند، و حکومت اسلامی مجلس اراذل و اوباش، و جاهل ها و لات های معمم و کت و شلواری بنیان گذاشت. تاریخ این حد تباهی و فروکاستن تجربه نکرده است. اگر اشکانیان می پنداشتند روزگاری جای مجلس مهستان یا مجلس بزرگان و اشراف را مجلس شورای اسلامی خواهد گرفت ، قید بر پا کردن چنین روش ومنشی می زدند و عطای اش به لقای اش می بخشیدند.اصلن چرا راه دور برویم، حتی " مصلحت خانه" یا " مجلس مشورت " و "مجلس وکلای تجار" ناصر الدین شاه نیز با مجلس وحوش اسلامی تفاوت کیفی داشت چه رسد به مجلسی که فرمان تشکیل اش حدود صد سال قبل در روزهای انقلاب مشروطه صادر شد.



jebhemelli1.jpg

قطار انقلاب

سرمقاله نشریه پیام جبهه ملی ایران شماره ۱۹۴

باری به اعدام های گروهی تابستان ۶۷ نگاه کنید. به قتل های زنجیره ای تا فسادهای مالی بی سابقه چندین هزار میلیاردی، تا ندانم کاریهایی که برای نیمی از کشور آب آشامیدنی و هوای قابل تنفس باقی نگذاشته نظری بکنید. به هدر دادن منابع مالی کشور در خارج از مرز ها و در راه های دور از منافع ملی نگاهی بیندازید. به سود جویی ها و دلال گری ها و وارد کردن کالاهای بنجل چینی که تولید داخلی را به حد اقل رسانیده و سبب تعطیلی وبیکاری اکثر کارگاه های بزرگ و کوچک کشور گردیده توجهی بکنید. به خیل عظیم زندانیان سیاسی در سراسرکشور بنگرید. در نتیجه این سیاست های نادرست و مدیریت های اشتباه، اقتصاد ایران امروز به گونه ای ویران شده که در ظرف مدتی کمتر از شش ماه ارزش پول ملی به یک سوم تقلیل یافته و مردم ایران زیر بار گرانی وتورم وفقر وبیکاری و انواع عوارض اجتماعی ناشی از آن ها کمر خم کرده اند. آیا قطار انقلاب برای رسیدن به این مقاصد به حرکت در آمده بود؟



Ebrahim-Harandi.jpg
ابراهیم هرندی

رفتارهای میمونی

نزدیک به همۀ رفتارها و کردارهای آدمیان در شکل ها و شیوه های گوناگونش، گونه ها و نمونه هایی از رفتارها و کردارهای میمونی ست که بخش بزرگی از آن در پنجاه میلیون سال گذشته در میان میمون های گروه زی بویژه گونه های عنتر و گوریل در جنگل ها، دشت ها و دمن ها در پاسخ به نیازهای زیستبومیِ این جانوران شکل گرفته است و بخش اندکی از آن نیز در هزاره های نزدیک، در بیابان های گرم و سوزان در پی انبوه شدنِ شمارِ گونۀ انسان. همۀ آموزه ها و گزاره ها و پذیره های دین ها و آئین ها و گرایش ها و نگرش ها و ایدئولوژی ها و نیز، همۀ ترفندهای انسان فریبی، برای پنهان کردنِ این حقیقت پدید آمده است تا انسان را تافتۀ جدا بافته ای نشان دهد. حقیقتی که پوشاندن و پنهان داشتنِ آن با لایه های دروغینی از واقعیت های ساختگی از هزاره های کهن تا به امروز توانسته است دکان های سودآوری برای فریبکاران و ترفند بازان و معرکه گیرانِ آئینی، دینی و اخلاقی باز کند.۱



majid-siadat.jpg
مجيد سيادت

معیارها و مبانی سیاست امریکا در خاورمیانه

اکنون مشکل اصلی این استراتژی روشن‌شده است. هرگاه به متحدی نیابت اجرای برنامه‌ای داده می‌شود تمام مشکلات و نواقص آن متحد هم به همراه او می‌آیند و وارد معادله می‌شوند. هم‌اکنون امریکا می‌کوشد سروصدای این جنایت آرام بگیرند تا بتواند جنگ نیابتی خود با ایران را ادامه دهد ولی تا زمانی که بن سلمان بر سرکار بماند احتمال گافهای خطیر وجود دارند. استراتژی امریکا در خاورمیانه دچار مشکل شده است ( ولی به خاطر سیاست‌های ماجراجویانه جمهوری اسلامی ، مردم ما از این بلبشوی اردوگاه امریکا بهره نمی‌برند).



mohammad-jafari.jpg
محمد جعفری

باید گفت یا نباید گفت (۴)

من بر این باورم که آقای خمینی روی خط خودش که حاکمیت روحانیت بود، پابرجا ایستاد. و حتی اگر کتاب ولایت فقیه آقای خمینی را که در اواخر سال ۴۸ در نجف تدریس کرد - که خود دقیقاً تئوری تصاحب قدرت در لباس دین است- را هم نادیده بگیریم، اگر به نکاتی که در پاریس چند باری در مصاحبه هایش که در زیر می آید، توجه شود، یا شده بود، معلوم می شد که وی به نکاتی اشاره کرده که بوی ولایت فقه و فقیه از آن استشمام می شود.



ا. رحمان

مهمترین وطیفه ی کنونی همه ی نیروهای ترقیخواه ایران چیست؟

امروز کارگران شرکت ملی فولاد و طرح نیشکر هفت تپهفولاد و هفت تپه پیشتازان جنبش کارگری کشور ما هستند. همبستگی آنها و فراهم کردن راههای همیاری با کارگران در واحدها وکارخانه های دیگر با این پیشتازان خستگی ناپذیر، مهمترین وظیفه ی امروز مردم دربند کشور ماست که نمی توان و نباید از آن غافل ماند. مبارزه برای آزادی کارگران زندانی و دفاع از حقوق معوقه ی کارگران و مبارزه در راه جلوگیری از ادامه ی خصوصی سازی ، مهمترین وظیفه ی همه ی نیروهای ملی و مترقی استکه هم اکنون باید از در راه آن ار هیچ کوششی دریغ نورزند.



abdolsatar-doshouki-s.jpg
دكتر عبدالستار دوشوكی

ابعاد پنهان ماجرای توهین نماینده سراوان

ویدئو توهین محمد باسط درازهی نماینده سراوان به کارمند اداره گمرگ جمهوری اسلامی طوفانی در فضای مجازی و حقیقی ایجاد کرد. اما این حادثه ابعاد پنهان دیگری نیز داشت که در میان امواج پر تلاطم اعتراضات به حق اما یکسویه هموطنان ناپدید شد. از بسیج دانشجویی دانشگاه و کفن پوشان همیشه حاضر در صحنه گرفته تا انجمن حجتیه و اصولگرایان آتش به اختیار فرصت را برای تسویه حساب های جناحی و فرقه ای مغتنم شمردند و قبای مدعی العموم را بر تن کرده پارسا تر از پارسایان سرنتراشیده چهره برافروختند و دلبرانه قلندری کردند.



Deniz
دنیز ایشچی

زنده باد سوسیالیسم

آیا زمان آن نرسیده است که پرچم آلترناتیو سوسیالیستی را با سربلندی برافراشت؟ آیا زایش نطفه های سیستم خودگردان مدیریت مردمی سوسیالیستی از بطن همین نظام سرمایه داریصورت نخواهد گرفت؟ آیا در زمانیکه قطب سرمایه داری کلان نئولیبرال جهانی با دردهای شدید تمام آبستن بحران های طوفان زای متمادی میباشد، جای آن نیست که آلترناتیو سوسیالیستی را بعنوان انتخاب جایگزینی در سطح جامعه بعنوان الگوی دیگر قابل انتخاب با شفافیت تمام برای مردم مطرح نمود؟



mohammad-jafari.jpg
محمد جعفری

باید گفت یا نباید گفت (۳)

بعد از پيروزى انقلاب و همكارى با آقاى قطب زاده، متوجه شدم كه آخوندها نمى ‏گذارند كه كشور آرام و قرار بگيرد و دارند همه چيز را نابود مى‏ كنند، لذا چندين بار مسئله را با آقاى قطب ‏زاده ‏در ميان گذاشتم و به او گفتم كه ديگر من نمى ‏توانم همكارى كنم، چون بر من آشكار شده است كه اينها نمى ‏گذارند كه كارى انجام بشود. هر بار، آقاى قطب ‏زاده مرا دلدارى مى ‏داد و مى‏ گفت نگران نباش، همۀ امور درست مى ‏شوند، صبر داشته باش، من اطلاعاتى دارم كه تو ندارى و من مى ‏دانم كه اينها ماندنى نيستند. بالاخره يك مرتبه من مسئله را جدى گرفتم و گفتم كه تو هر مرتبه چنين و چنان مى ‏گويى، آنها دارند همه چيز را قبضه مى ‏كنند و همه را حذف مى ‏كنند، ولى تو مى ‏گويى كه درست مى ‏شود. خوب اگر اطلاعاتى دارى به ما هم بگو كه مسئله از چه قرار است؟



yahyai.jpg
دکتر محمد حسین یحیایی

۱۶ آذر جشن کتابسوزان و پرسش از روشنفکران

جشن کتابسوزان بعد از حمله به آذربایجان آغاز و تا چند روز ادامه داشت، در این روز ها کتاب های درسی که با زحمت بسیار تنظیم و تهیه شده بود، همراه با همه آثار مکتوب مانند عکس، تابلو، لوح و هر آنچه به زبان ترکی نوشته شده بود جمع آوری کرده، کتاب هایی را از دانشگاه، کتابخانه ها و مدارس تا خانه های مردم با کار برد زور و خشونت بیرون کشیده در میادین شهر، مدارس و مناطق پر رفت و آمد تلنبار کردند تا دستور آتش داده شود و مواد آتش زا روی آنها ریخته به آتش کشیده شوند، این سیاست رسمی حاکمان تهران بود که با اهداف نژاد پرستانه و برتری طلبانه خود، ترک ستیزی راه اندازند، با نابود سازی فرهنگی به هویت مردم آذربایجان خدشه وارد کنند تا به اهداف ارتجاعی خود دست یابند.



یزدان شهدایی

جمهوری اسلامی، نظام جنایات و مکافات

بمناسبت سالروز اعلامیه جهانی حقوق بشر

از همان فرداى پيروزى انقلاب اسلامی، جمهورى اسلامى با بر پا كردن چوبه هاى دار بر بام مدرسه رفاه و اعدام سران سابق رژيم، استقرار خود را با خشونت و نقض حقوق بشر اغاز كرد. لشکر کشی به کردستان بعنوان سرزمین کفار و حوادث ترکمن صحرا بزودی وجاهت انقلاب را از بین برد و نقاب از چهره واقعی حکام تازه به قدرت رسیده اسلامی بر گرفت. خمينى بر خلاف همه وعده هايش آمده بود تا نخستين حكومت اسلامى در تاريخ ايران را بر اساس اصول شريعت شيعه برپا كند. حقوق زنان، اقليتهاى ملى و مذهبى، كارگران، دگرانديشان و همه وعده هاى سياسى واقتصادى او به دست فراموشى سپرده شدند و حذف مخالفان و قلع وقمع كردن تمام دستاوردهاى مدرن جامعه آن روز ايران در دستور كار حاكمان جديد قرار گرفت.



arsen-nazarian02.jpg
آرسن نظریان

چرا جمهوری خواه هستم؟

به نظر من، ایرانی با نظام جمهوری دموکراتیک و لاییک و با سیاستی متوازن برپایه دوستی با همه ملتها، فارغ از مخاطرات لغزش به دیکتاتوری یا هرج و مرج در یک نظام سلطنتی، شانس بیشتری، به عنوان یک دولت مدرن، برای پایه ریزی یک دموکراسی دیرپا و ایجاد ثبات و آرامش در منطقه و جهان خواهد داشت.



kazem-izadi.jpg
کاظم ایزدی

مردم سالاری مناسب ایران؟

در این نوشته قصد داریم در نگاه تطبیقی نظام سیاسی- اداری مناسب ایران وفوائد و مزایای اجرای نظام غیرمتمرکز و یا فدراتیو را پی گیریم *به این امید که دیگرصاحب‌نظران علاقمند به ایران هم دیدگاه‌های خود را بیان نمایند تا طرح نهایی تدوین شود. و در موقعیتی مناسب به کارآید. رژیم ولایت مطلقه‌ی فقیه حاکم بر این سرزمین پهناور و ثروتمند در مدیریت خردمندانه‌ی جامعه‌ و رشد و توسعه‌ی پایدار، متوازن و همه‌جانبه‌ی آن ناکارآمد است و به بن بست رسیده است.



mehrdad-wahabi2.jpg
مهرداد وهابی

سرمایه‌داری سیاسی و نئولیبرالیسم - بخش اول و دوم

تلویزیون راه‌کارگر

چرا نئولیبرالیسم نمی‌تواند ویژگی‌های سرمایه‌داری موجود را بدرستی توصیف کند! در طول چهار دهه‌ی گذشته شاهد تحول مشخصی در سیاست‌های نظام سرمایه‌‌داری بوده‌ایم. دستاوردهای جنبش کارگری در سال‌های پس از بحران جهانی سرمایه در دهه سی میلادی، یک به یک مورد هجوم قرار گرفته شد و دولت رفاه امروز در کشورهای پیشرفته سرمایه‌داری سلاخی شده و میشود. شکاف طبقاتی میان یک دهم درصدی‌ها و بقیه بشریت امروز به اندازه‌ی بی‌سابقه‌ای افزایش پیدا کرده و خطر نابودی کره زمین و حیات انسان و موجودات زنده به یک واقعیت وحشتناک تبدیل شده است.



mohammad-jafari.jpg
محمد جعفری

(۲) باید گفت یا نباید گفت؟

هر کسی خود قادر خواهد بود، برای خود به داوری بنشیند که آیا در مورد طرح ولایت فقیه، قبلاً به آقای خمینی ایمایی و یا اشاره ای شده است و یا خیر؟ و اگر هم هیچکدام از نکات فوق را موجب این ندانیم که طرح ولایت فقیه، از کسی که قبلاً خود مخالف ولایت فقیه بوده و می گفته: «حکم هیچ کسی بر کس دیگر نافذ نیست، حتی اگر او پیامبر و یا وصی او و وصایت او باشد»، نمی تواند نباشد، بلکه فکرش تغییر پیدا کرده و به این نظر رسیده است و از خود اوست، اما در این شکی نیست که او اسلام را بیان قدرت می دانست، و نه بیان آزادی و دموکراسی. تنها همین بیان قدرت او کافی نیست که اگر روزی بر کرسی قدرت سوار بشود، و کس یا کسانی جلودارش نباشد یا نباشند و امکان ها هم با او یار شوند، چگونه حکومتی خواهد ساخت؟



»  جلیقه‌زردهای فرانسه و آینده اروپا
»  مبارزه برای رعایت حقوق بشر در ایران نیاز به یک عزم ملی دارد
»  جنایت و مکافات (بخش سوم)
»  رمانتیسیسم سیاسی در ایران تاملی بر اتوپیسم
»  نکاتی پیرامونِ وضعیّتِ کنونی و سیرِ تحولِ جنبشِ مردمی در ایران
»  صدای باد های زمین را در کدام سیارات می شنوند؟
»  «راهی دیگر»، به کجا؟
»  وداع با خجسته مرد حاضر در آخرین دولت مشروطه ایران: آقای محمد مشیری یزدی
»  نقش مدافعان رژیم پادشاهی در آینده ایران
»  موضعت را روشن کن!
»  جهان بینی فرقه دمکرات آذربایجان
»  تجارب قبلی جنبش شورایی را از یاد نبریم
»  «دیر فرارسیده را زندگی کیفر میدهد» زمانپریشیِ تاریخیِ (آناکرونیزمِ) بازگشتِ پادشاهی؟
»  روآوردن به کوروش، نه رویکردی برای شاه که رویگردانی است از شیخ!
»  جنایت و مکافات (بخش دوم)
»  در سترونی مشاجره‌ی قلمی با آقای محمد مالجو
»  از این بام به آن بام افتادن مرحوم انورخامه ای