تقی روزبه

تقابل دو استراتژی:


"تحریم گسترده نفتی و بانکی و تهدیدات نظامی" و "تهدید در برابر تهدید"

وضعیت کنونی حاکی از آتش تهیه یک جنگ سرد فراگیر و پردامنه در جهت تحریم گسترده و همه جانبه با هدف قراردادن شریان های حیاتی رژیم یعنی درآمدهای نفتی و منابع ارزی حاصل از آن و بخش شبکه مالی رژیم است. توسل به اقدامات ایذائی و موردی نظیر انفجار انبار مهمات و تأسیسات و ترورهای کارشناسان هسته ای و حملات سایبری و رخنه به آسمان ایران برای جاسوسی و... ، تشدید میلیتاریسم در منطقه و تشکیل بلوک های متخاصم با رژیم در منطقه برای تشدید محاصره اقتصادی و نظامی از جمله آن هاست.



rasoul-azarnoush.jpg
رسول آذر نوش

بحران هسته ای ایران. تحریم ها و احتمال جنگ

حمله نطامی به ایران که گفته می شود با استفاده از بمب های اتمی تاکتیکی صورت می گیرد. برای مردم یک فاجعه بزرگ ملی ببار خواهد اورد. علاوه بر نابودی زیر ساخت های اقتصادی جامعه. هزاران تن از مردم بی دفاع را به کام مرگ خواهد کشاند و این طبعا واکنش مردم علیه اسرائیل و امریکا را بر انگیخته و شعار های مرگ بر اسرائیل و مرگ بر امریکا جایگزین شعار های مرگ بر روسیه و مرگ بر چین در جنتش سبز می گردند. به این ترتیب ان چه را که رژیم با داغ و درفش نتوانسته بود به دست اورد به« برکت جنگ» حاصل خواهد شد.



banisadr.jpg
ابوالحسن بنی صدر

تحریم همگانی نقشش بیشتر از این است که رژیم را به پای سقوط ببرد!

می‌گویند اگر مردم در انتخابات شرکت نکنند رژیم خواهد گفت ۸۰ درصد مردم شرکت کرده‌اند! خب این را که رژیم همیشه ادعا کرده است و در هر حال خواهد گفت. در مصر هم آقای مبارک مدعی می‌شد که درصد بالایی از مردم شرکت کرده‌اند، بشار اسد هم در انتخابات شهرداری‌ها که کسی شرکت نکرد چنین ادعایی کرد. اما ادعای رژیم یک حرف است و باور مردم ایران و دنیا چیز دیگری است. از بس که مردم نسبت به رژیم بی اعتماد شده‌اند هرچه رژیم بگوید، عکسش را باور می‌کنند. پس ادعای رژیم را نه مردم ایران باور می‌کنند نه مردم دنیا.



Mehdi-Mozaffai.jpg
مهدی مظفری

استبداد دینی و دین استبدادی

نو اندیشان دینی نمیتوانند با استناد به دو مرجع کلان، ثابت کنند که نحوه حکومت خمینی یا لاقل خامنه‌ای(چون بیشتر اینان خود از مباشران امام راحل بوده اند) در تضاد با نحوه اجرای حکومتی محمد و علی‌است. ایضاً، اینان نمیتوانند ثابت کنند که در شرایط مساوی از خمینی و خامنه‌ای مسلمان ترند یا اصولا مسلمانان بهتری هستنند. بر اساس چه معیار ،چه مرجع و چه ضابطه ای؟ بطور کلی‌،هیچ حکومت دینی نیست که استبدادی نباشد. حکومت دینی غیر استبدادی وجود خارجی‌ ندارد. اگر کسی‌سراغ دارد، نشان دهد. این گفته بدان معنا نیست که هر گونه حکومت غیر دینی ضرورتاً غیر استبدادی است. حکومت‌های سکولار استبدادی فراوانند. منتها، تجربه تاریخی ‌نشان داده که فقط از طریق سکولار می‌توان به حکومت غیر استبدادی رسید، نه‌از راه دین.



ahmad-pourmandi.jpg
احمد پورمندی

کارت قرمز

اجماع بی نظیر و بی سابقه ای که بر سر عدم شرکت در انتخابات و تحریم آن به وجود آمده، می تواند به فرصتی بزرگ برای تغییر بدل شود،اگر ظرف مناسبی است برای گفتگوی معطوف به عمل سیاسی با هدف "گذار از عدم شرکت منفعل به تحریم فعال" ایجاد کنیم و با عمل یکپارچه خویش ، کشور را به یک "نه!" ده ها میلیونی بدل کنیم!




Habib-Parzin.jpg
حبیب پرزین

جنگ و پروژه لیبی

جنبش سبز، بعنوان جنبش خیابانی عملاً از بین رفته است. اما بصورت جنبش فکری و فرهنگی هنوز موجود است. این جنبش بدنبال فرصتی برای برآمدی دوباره است. برآمد جنبش اجتماعی نه قابل پیش بینی است و نه قابل برنامه ریزی. اما اپوزیسیون سیاسی میتواند روبنای این جنبش را تقویت کند. تقویت روبنای جنبش علاوه بر نهادمند کردن آن، بوجود آوردن برنامه و سمت حرکت است. ما هم مخالف تحریم هستیم و هم مخالف حمله نظامی اما برای پایان دادن به تحریمها و جلوگیری از جنگ باید رژیم را بعنوان طرفی که کلید حل بحران را در دست دارد مورد خطاب قرار بدهیم. مخالفت با تحریم و جنگ از مخالفت با رژیم جدا نیست.



نادر عصاره

آيا سیاست به اقتصاد کاری ندارد؟


سایت های اینترنتی، مقالات فعالین سیاسی و اعلامیه های سازمان های اپوزیسیون را منتشر می کنند. ولی انگار سیاست اپوزیسیون کاری به اقتصاد و عواقب آن بر زندگی مردم ندارد. اعلامیه و کمتر سخنی با مردم در مورد وضعیت بحران حاد اقتصاد و راه حل های اپوزیسیون منتشر می شود. گفته می شود که این مسئله ای است که نمی شود در باره ان اعلامیه داد.



araz-s.jpg
آراز فنی

میانجیگری و دیالوگ برای حل اختلافات و صلح بین افراد و گروه ها
(چگونه می شود از اختلافهای ناخواسته پرهیز کرد(

پاره هشتم

در نوشته ی قبلی با آوردن چند مثال که بخشن واقعی نیز بودند توضیح و تعریفی از اختلافهای نوع سرد و داغ ارایه شد. در اختلافهای سرد – البته در مراحل نهائی آن – همکاریها قطع شده، اعتماد بهم دیگر کاهش یافته و یا از بین رفته تا حدی که طرفین اختلاف همدیگر را ندیده می گیرند و از برخورد و دیالوگ باهم دیگر پرهیز می کنند. بی اعتمادی، کینه و نفرت بهم دیگر چنان عمیق می شود که دو سوی اختلاف تا آنجا پیش می روند که در مقابل هم قرار می گیرند.



Amir_Gandjbakhche.jpg
امیر حسین گنج بخش

مقابله فعال با جنگ یعنی عرضه ‌نقشه راهي ‌برای صلح

مخالفت با جنگ به تنهایی‌، خطر جنگ را از میان بر نمی دارد. احتمال بروز جنگ زمانی‌ کم می شود که از مقدمات شروع جنگ جلوگیری به عمل آید، و جنگ زمانی‌ بلا موضوع می شود که برنامه ای‌ برای رسیدن به صلح ارایه داده شود. برنامه برای صلح و ثبات بدون ورود به ماهیت پروژهٔ هسته ای و جایگاه آن در نگاه جمهوری اسلامی به موقعیت کشوري به نام ایران در منطقه و جهان امکان پذیر نیست. باید دید مناقشه ای که جمهوری اسلامی به مردم ایران تحميل کرده است، چه دورنمایی برای ثبات و امنیت ترسیم می‌کند؟ آیا به سربلندی و قدرت ایران می افزاید یا به وارونه نتیجه اي ‌ جز انزوا و محاصره ايران نخواهد داشت.



مهدی مظفری

چرا دین نمی‌تواند پایه دمکراسی باشد؟

دین اساسش بّر اعتقاد نهاده شده ودمکرسی بر قرارداد. رابطه دین رابطه عمودی است، رابطه فرد است با موجودی فرا انسانی‌، در حالی‌ که رابطه دمکراتیک، رابطه ایست افقی، یعنی‌ رابطه انسان با انسان. یا به عبارت دقیق تر، رابطه شهروند با شهروند. این تفاوت ماهوی بین روابط، از حوزه ادیان هم بالاتر رفته و اختلاف اساسی‌ بین افلاطون و ارسطو هم هست.



soheil-rouhani.jpg
سهيل روحانی

از اين ايستگاه ديگر پيامی مخابره نخواهد شد!

در شيراز حوادث به گونه ديگری پيش می رود. در اين روز تاريخی، شيرازی ها، همچون ديگر هم ميهنانشان، با سر دادن شعار «يا حسين مير حسين» به خيابان ها می آيند. در آغاز، همه جا آرام است. فالوده بند ها، لبو فروش ها و فروشندگان دو پيازه آلو کارشان سکه است. کسی به دلش بد راه نمی دهد. تظاهرکنندگان فکر می کنند که بدترين چيزی که ممکن است اتفاق بيفتد اين است که باتومی بخورند يا هدف گاز اشک آور قرار بگيرند. اما سير حوادث سرنوشت ديگری برای مردم صلح جوی شيراز و شهر قشنگشان رقم زده است.



moayedzade.jpg
مهدی مویدزاده

جنبش های خاورمیانه وشمال افریقا به کجا میروند؟

سقوط یک دیکتاتوری میتواند زمینه ساز دیکتانوری نوینی باشد

ملتهای جهان میدانند که آزادی ودموکراسی کالای صادراتی نیست .آگاهی ها ی مردم راه دستیابی به آزادی ودموکراسی است .آزادی از راه لوله های توپ تانگ ومسلسل ویا بمباران های هوایی حاصل نمیشود .سرنوشت لیبی تجربه ای پیش روست که دخالت وحمایت نظامی بیگانگان ویرانی ومرگ بهمراه دارد. تجربه های شکست خورده برای رسیدن به آزادی ودموکراسی نباید تکرار شود .درس گرفتن از تجربیات پیشین راه های سعادت ملت ها را میگشاید وراه را برهرگونه استبدادنوین خواهد بست .



فرهاد یزدی

ناتوانی نظام اسلامی در برابر يک جنبش همگانی

ارزیابی بدون وقفه از نظام اسلامی و نشان دادن آسیب پذیری آن که توانمندی جنبش سبز را آشکار می کند، ضرورتی دائمی‌ست. بدون تردید در یک رویارویی همگانی، در سطح سال 88، رژیم دیگر قادر به ایستادگی نخواهد بود.



nakhaei.jpg
شهباز نخعی

وخامت بیماری خامنه ای!

دوسال و چند ماه پیش، درآغاز شهریور 1388، در نوشتاری با عنوان "جامعه پریشان و حاکمان روان پریش" به نقل از تارنمای "رستاخیز ایران" نوشتم: «یک راننده اتوبوس که فقط 40 مسافر دارد، هرسال باید ازنظرجسمی و روحی معاینه شود تا جان مسافران به خطر نیفتد. چرا قانونی وجود ندارد که پیرمردی که سرنوشت 70 میلیون انسان در دست اوست، ازنظر روحی و مغزی مورد معاینه قرارگیرد؟ ...فرض کنیم که رهبر دچار جنون شد و دستور قتل عام داد، چه کسی باید جلوی او را بگیرد؟!».



saeed-rahnema.jpg
سعید رهنما

بازی با اتش در خاور میانه

در مورد ایران توهم های فراوانی وجود دارد: امریكا، اسراییل و متحدینش تصور می كنند كه با بمباران پاره ای از تاسیسات ایران، رژیم اسلامی عقب نشینی خواهد كرد; رژیم ایران به نوبه خود تصور می كند كه غرب توانائئ شروع جنگ جدیدی را ندارد; نیز تصور میكند كه در صورت شروع جنگ مردم ایران به حمایت از رژیم بر خواهند خواست ; همچنین بر این باور است كه چین و روسیه در هر شرائطی از ایران حمایت خواهند كرد; بخشی از اپوزیسیون ایران نیز بر این تصور است كه با كمك غرب می تواند در ایران نقشی شبیه لیبی ایفا كند٠ همه این تصورات به خطا است٠




maryam-satvat3.jpg
مریم سطوت

با این همه اطلاعیه چه کنیم؟

تهیه یک اطلاعیه، تفاهم روی متن آن و سپس تلاش برای جمع‌آوری امضا کاریست پر زحمت. آن‌جایی که این اقدامات در راستای تغییراتی مثبت در جامعه صورت می‌گیرد باید از این تلاش‌‏ها قدردانی کرد٬ اما بررسی دستاوردها و نتایج هر حرکت نیز از وظایف فعالان است. متاسفانه در بیشتر موارد٬ توجه فعالان سیاسی- اجتماعی به محتوا و ایده معطوف است تا شکل، فرم و نتایجی که آن حرکت به بار می‌‏آورد.



nikrouz-owladazami-s.jpg
نیکروز اولاداعظمی

تحريم يا انفعال؟

نكاتى ديگر در باره انتخابات استصوابى جمهوری اسلامی

تحريم مدنى انتخابات استصوابى بعنوان يك روش مبارزه مدنى براى عرفى شدن انتخابات آزاد است و متأسفانه به ناحق از سوى برخى سياسى هاى تك خطى ما بعنوان خارج از مبارزه سياسى مسالمت آميز تحريف مى شود و در همين راستا هر نوع نقد اصولى به سياست انفعالى اصلاح طلبان در ارتباط با انتخابات استصوابى را محك و تأئيدى بر خارج شدن از مبارزه سياسى مسالمت آميز وانمود مى كنند.



jalal-ijadi4.jpg
جلال ایجادی

نقد اسلام آزاد است


هریک از نظرات بیان شده کلام قطعی و مقدس نیست، همانگونه که سخنان کتابهای مذهبی نیز قطعی و مقدس نمیباشد. آنچه که مهم است سیال بودن اندیشه نقد است. مستبد وسانسورگر خواهان محدودنمودن ویا حذف سخن مخالف هستند. ما درایران وجامعه ایرانی نیازمند توسعه روح نقاد هستیم، در تمامی عرصه ها گسترش انتقاد سالم وشجاعانه یک ضرورت است. بگذارید زبانها و قلم ها آزاد باشند.



reza-alavi2.jpg
رضا علوی

قداست زدایی از خودکامگی

حاکمان خود را سایه ی خدا و حکومت را عطیه الله می دانستند. آنچه که می تواند مردم را مسحور خود کند و به اطاعت و فرمانبرداری وادارد، اقتدار حاکمیت است، زیرا که "اقتدار" فره ایزدی تلقی می شود و صاحب قدرت (یعنی پیشوا یا ولی فقیه) صاحب قدرت خداوند روی زمین جلوه پیدا می کند. فرمانبرداران به او کرنش می برند و نیایش به درگاه او را واجب می شمارند و ذلیل و خوار شدن در برابر وی را مایه ی سرافرازی می پندارند. فرمانبرداران و خوارشدگان به مردم توصیه می کنند که رعیت های مطیع و فرمانبردار و سربه راهی باشند.



پارسا نیک جو

از فراخوان به تسلیمْ تا نفی جنبش راهی نیست!

در نقد نوشته ای از رفیق فواد شمس

نخست آن که نباید به نام نفی و نقد رویکردهای مقدس مآبانه، از گرامی داشت یاد و خاطره ی شخصیت ها و رخدادهای انقلابی، که توانسته اند در پیوستار تاریخ سلطه و سرکوب حاکمان و فاتحان، انفجار و گسست ایجاد کنند غفلت ورزید. دوم آن که نباید از آماده شدن برای برگزاری جشن های مستقل و انقلابی که بیانگر گریز از تکرار و کوشش برای تحقق واقعه ای جدید است، غافل شد.



نامی شاکری

صدای زنگی از کاروانی, ، شاید (۱)

برآمد امروز و آینده ی چپ در ایران

با کمال تاسف، صدای بسیاری از چپ های امروز، در عین ادعای مارکسیسم، صدای چپ نیست. صدای ترویج گفتمان نولیبرال و برتری سازوکار بازار است. دراین میان، فهم کج از "دمکراسی" و همسنگ دانستن آن با "لیبرالیسم" مزید بر علت هم شده است. به نظرم قبل از هر چاره جویی برای برآمد چپ در ایران ضرورت دارد که چپ ها به جبران مافات بیست ساله پرداخته و در هر فرصتی از مبانی نظری چپ در مقابله با دیدگاه های روشنفکران خزیده به "آغوش ولرم بورژوازی"و مدافع سازوکار بازار، با جدیت و بدون فوت وقت، دفاع جانانه کنند.



Mobedi-M.jpg
م. موبدی

یک حزب و دو منشور!

حزب دو راه بیشتر ندارد. راه اول: بیرون آمدن بخش قسم خورده به ماندن در گذشته ها و "مقدس گرایی ها" که پیش‌نیاز ادامه تکاملی حزب است؛ یا راه دوم: واگذاری منشور ترقیخواهانه، لیبرال دمکرات ـ با شکل نظام پادشاهی ـ ؛ و برگشت به هژده سال پیش خود، به آغوش سرد سلطنت‌طلبان و اتمی شدن مانند آنها.



mehrangiz-kar1.jpg
مهرانگیز کار

جانیان خوش اقبال

نگاه حقوقی به قتل‌های زنجیره ای و سرانجام آن

موضوع این بحث به صورت مستقیم و غیر مستقیم با قتل های موسوم به زنجیره ای سال ۱۳۷۷ است که سالها جان عزیز روشنفکران و متفکران ایرانی بر سر آن گداشته شد ربط پیدا می کند. با نقل مواد و تبصره هائی از قانون مجازات اسلامی موضوع روشن می شود.به موجب ماده ۲۲۶ قانون مجازات اسلامی ” قتل نفس در صورتی موجب قصاص است که مقتول شرعا مستحق کشتن نباشد و اگر مستحق قتل باشد قاتل باید استحقاق قتل او را طبق موازین در دادگاه اثبات کند .”



masoud-noghrekar02.jpg
مسعود نقره کار

سعید امامی هنوز زنده ست!

حکومت اسلامی سالیانی ست از دانشگاه های امریکا به عنوان پایگاه های تبلیغاتی و پرورش جنایتکاران تحصیلکرده استفاده می کند. سعید امامی و سید کاظم کاظمی دو نمونه از جنایتکاران تحصیلکرده در امریکا هستند این دو هنوز زنده اند و همراه با پاره ای از اساتید و دانشجویان حکومتی در امریکا به کمین حذف دگراندیشان، روشنفکران و مخالفان سیاسی و عقیدتی حکومت اسلامی نشسته اند.



abbas-shokri.jpg
عباس شکری

ایران تافته ی جدابافته!

در هر دورانی کسانی به طور فعال به عرصه می‌آیند و کسانی هم از آنها حمایت می‌کنند. نسل بعدی هم باید با درس گرفتن از تجربه‌های پیشینیان‌اش راه خود را برود و مدام در این اندیشه نباشد که اگر فساد مالی است، اگر آزادی و دموکراسی وجود ندارد، اگر اخلاق جامعه رو به افول رفته است و اگر ...، را به گردن کسان دیگری بیندازد.



»  آقای عبدالکریم سروش "استقلال قضایی اسلامی" چیست؟
»  تبدیل ۱۶ آذر به یکی از مناسک ملی – مذهبی
»  جمهوری اسلامی و آرزوی دیرینه‌ی حاکمیت «یکدست»
»  پارلمان اروپا ، ویرانگری زیست محیطی و سیاست اتمی ایران
»  برای آیندگان *
»  تجربه ی ليبی
»  اگر آتش جنگ را نمی خواهيم، آتش جنبش را دوباره برافروزيم
»  در چرایی بحران سازی
»  صدای انفجارها و حمله به سفارت پیش در آمدی بر شروع جنگ
»  اشغال سفارت بریتانیا, از سر عجز یا از موضع اقتدار
»  تسخیر سفارت، از شور تا شعور
»  "چتر حفاظتی" مکانيسمی برای صيانت از مردم؟
»  چه کسی از «جنگ» سود خواهد برد؟
»  باز هم صدای سوم! ،سهیل آصفی
»  بحران سازی به امید باج گیری ، جنگ افروزی به امید خروج از بن بست
»  چرا جمهوری اسلامی ایران سفارت انگلستان را اشغال می کند؟