ارژنگ بامشاد

نفی خشونت دینی تنها با جدائی دین از دولت امکان پذیر است

حسن روحانی در بیست‌ونهمین کنفرانس بین‌المللی وحدت اسلامی در ششم دی ماه در تهران گفته است: «باید جلوی خشونت فکری و گفتمانی بیایستیم و تصویر منفی اسلام را در فضای مجازی و حقیقی بگیریم.» این سخنان رئیس جمهور کشوری است که بر پایه اصل ولایت فقیه و حاکمیت دین بر دولت اداره می شود. او در همین کنفرانس گفته است:« آیا این برای دنیای اسلام شرم نیست که مسلمان‌ها و بچه‌های کوچک از میان آب سرد، رودخانه، دریاچه و دریا به پناه یک کشور غیر اسلامی بروند و آن کشور غیر اسلامی هم آنها را پشت دروازه نگاه دارد؟



azade-davachi04.jpg
آزاده دواچی

افراط گرایی و کابوس «مشارکت سیاسی زنان»

حال باید از این گروه ها پرسید که چرا مساله مشارکت زنان در چهارچوب قانونی کشور که به بهتر شدن گفتمان سیاسی نهادها کمک خواهد کرد برای آنها امری غیر قابل پذیرش است؟ آیا مشارکت سیاسی زنان و جایگزینی قوانین بهتر، فضای روشن تری را در اجتماع برای گفتمان های سیاسی باز نخواهد کرد؟ آیا مخالفت با حضور برابر زنان، نوعی تقویت تسلط گرایی و دیکتاتوری در نظام سیاسی نیست؟ چه تفاوتی میان این نگاه و نگاه افراطی گروه هایی مثل داعش وجود دارد که هر نوع فعالیت زنان را در اجتماع بر نمی تابند؟



davarpanah.jpg
پرویز داورپناه

«انتخابات» آینده و دوزیست های سیاسی

ملت ایران، آگاه است و میداند که انتخابات آزاد با ولايت مطلقه فقيه و شورای نگهبان تعارض دارد. ملت ایران میداند که جدايی نهاد دين از نهاد دولت، شرط لازم دموکراسی و انتخابات آزاد است. و آزادیخواهان واقعی بخوبی می دانند که اینگونه بازی ها چیزی نیست جز حرکاتی مرموز اما سبک در خدمت مشروعیت بخشیدن به بازی انتخاباتی شیادانه ی جمهوری اسلامی.



golsar0.jpg
جهانگیر گلزار

ربط حقوقمداری با بسط دمکراسی

بایستی خواهان برقراری آزادیها شد . خواهان حقوقمدار شدن جامعه شد .ما مردم بایستی واقعا از صمیم قلب استقلال و آزادی خود را دوست بداریم و خواهان تحققش باشیم . امکانات رشد خود را بخواهیم . امکانات شغلی و بهداشتی مناسب را خواهان باشیم . با تبعیضها مخالفت کنیم . با فسادها مخالفت کنیم .و خیانتها و فسادها و تبعیضها را بر ملا کنیم و سانسورهای نظام را بشکنیم .
روی سخن این خواستها درست است که نظام است ولی چون نظام ضد این خواستها است اگر نتواند و نخواهد پاسخ بدهد بایستی برود . در هر محیطی به همین صورت است . به من چه ! پاسخ تحول نیست. وجود فساد ها و تبعیضها به من و شما به عنوان یک فرد این جامعه بسیار مربوط است .



کمیته مرکزی سازمان اتحاد فدائیان خلق ایران

ارزیابی ما از روند آغاز، پیشرفت و حاصل کار پروژه «شکل دهی تشکل بزرگ چپ»

شکست این پروژه، با همه صدمات و تبعات آن، البته به معنی پایان کار نیست. همه ما از پریشانی و پراکندگی چپ رنج می‌بریم و در حد توان خود برای غلبه بر آن می‌کوشیم. با بهره‌گیری از تجربیات و دستاوردهای این پروژه، می‌تواند و باید برای طرحهای دیگر در راستای همگرائی و وحدت چپ اندیشید. حاصل کار جمعی یا دستاورد مکتوب آن پروژه، یعنی چهار منشور برنامه ای و سیاسی، دو طرح اساسنامه و فهرستی از اشتراکات و اختلافات، به هر کیفیت، نشان دهنده توان و ظرفیت این جمع شرکت کننده در این پروژه بوده است.



پرویز نویدی – مسعود فتحی

ادامه پروژه وحدت با تاکید بر اشتراکات و تکمیل آن ها ممکن است!

ما همان طور که در کنگرۀ فوق العادۀ سازمان هم تاکید کردیم، ادامه پروژۀ وحدت چپ را ممکن و عملی می دانیم. اما به هیچ وجه خواستار تحمیل این نظر بر رفقائی که به هر دلیل، قصد دارند از این پروژه کنار بکشند، نیستیم. از همان گام های نخست هم روشن بود که همۀ ما نسبت به اهمیت این پروژه و چشم انداز آن نظر واحدی نداریم. ما هم چنین باز بینی روندی را که پیش رفته است، مشکلاتی را که بر سر راه آن تا رسیدن به نقطه کنونی وجود داشته است، به فرصت دیگری موکول می کنیم و گزارش گروه تدارک و سازماندهی را که توافق عمومی روی آن وجود دارد، در لحظۀ فعلی کافی می دانیم. اما اشاره به نکاتی را برای توضیح اهمیت ادامۀ این پروژه ضروری می دانیم:



ijadi12.jpg
جلال ایجادی

آقایان اشکوری و سروش، شما در باره اسلام شناخت علمی ندارید (بخش اول)

نواندیشان دینی فاقد شناخت علمی از قرآن و اسلام هستند. آنها دین را از نگاه دینی مورد برخورد و تفسیر قرار می دهند و مبلغ آن هستند. فعالیت این افراد نه در زمینه تئولوژی بلکه در عرصه الهیات اسلامی است. اگر تئولوژی را مطالعه الوهیت و خدایی بودن و خداشناسی تعریف کنیم و دقت داشته باشیم که واژه «تئو» بمعنای خدا و واژه «لوژی» بمعنای شناخت می باشد، بنابراین تئولوژی می تواند تئولوژی سکولار، تئولوژی مسیحیت یا حتا تئولوژی فلسفی باشد. در معنای یونانی متخصص در تئولوژی کسی است که دارای گفتار عقلی در باره الاهه و اسطوره است.



mehrdad-wahabi2.jpg
مهرداد وهابی

جایگاه سپاه در اقتصاد ایران

من باور ندارم که نقش سپاه فقط در بیت رهبر خلاصه می‌شود. این قصه، قصه ماری دو سری است و به همین دلیل من مسئله‌ام در مورد سپاه، فقط جنبه اقتصادی اش نیست؛ بلکه نقش‌اش در سیاست هم هست. یکی از خطرات پیش روی ما این است که در آتیه سپاه نقش بیشتری پیدا کند. من اصلا باورم این نیست که در ایران ما یک رژیم دیکتاتوری متمرکز سلطانی داریم. چنین نیست. و این اشتباه است که فکر کنیم سپاه فقط چاکر رهبر است. سپاه استقلال خودش و نقش خودش را در سیاست دارد و باید آن را جدی گرفت.



ارژنگ بامشاد

بحران اقتصاد ایران راه حل اقتصادی ندارد

مشکل اساسی اقتصاد کشور، تنها رکود تورمی نیست. بخش گسترده ای از مواضع کلیدی اقتصاد کشور در اختیار دستگاه ولایت و نهادهای تحت امرش قرار دارد. علی عسگری رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور می گوید:« در حال حاضر ۴۰درصد کل اقتصاد کشور از مالیات معاف هستند و ۲۰ درصد اقتصاد نیز مربوط به فعالیت زیرزمینی است که این گروه نیز مالیات پرداخت نمی‌کنند». بر پایه سخنان این مسئول حکومتی، ۴۰درصد کل اقتصاد کشور در اختیار رهبر رژیم است. در کنار آن ۲۰ درصد اقتصاد کشور هم در اختیار سپاه پاسداران و نهادها و ارگان های همسو با آن است که اقتصاد زیر زمینی کشور را در اختیار دارند.



ashkbus-talebi.jpg
اشکبوس طالبی

نگاهی به مناظره کاندیداهای جمهوریخواهان برای ریاست جمهوری آمریکا در CNN

به نظرم رسیدکه جمهوریخواهان از یک تشتت و نا هماهنگی در برنامه های راهبردی در عذابند . وبرای برنامه های کلان آمریکا و سیاست های منطقه ای و داخلی آن ، برنامه های منسجمی ندارند . برای لاتین تباران - برای سیاهپوستان و حتی برای فرودستان و حقوق بگیران جامعه ، طرح هایی قابل قبول ارایه نداده اند . تمام بحث ها حول امنیت ومبارزه با داعش ومحدود کردن مهاجرین جدید به آمریکا و بیرون کردن دموکرات ها از کاخ سفید ، دور می زد.



دنیز ایشچی

توافق چپ ایران به کجا رسید؟

رهبران نزدیک به دویست کشور جهان، پس از دو هفته مذاکرات شبانه روزی توانستند در زمینه کاهش سوخت کربن و تولید گازهای کربنیک و محافظت از محیط زیست و زنده نگه داشتن کره زمین به توافق برسند، این در حالیست که نمایندگان چپ ایران پس از هفت سال مذاکرات و تداوم پروژه وحدت چپ، اعلام شکست مطلق کرده و ادامه کارکرد در زمینه احتمال کار مشترک در زمینه تنظیم منشور فراگیر چپ را به ناکجا آباد رجعت داده اند.



Araz-Fani2s.jpg
آراز فنی

نگاهی به وضعیت حقوق بشر در ایران و جهان

به مناسبت ۶۷ سالگرد تصویب کنوانسیون حقوق بشر

می دانیم که شرایط حقوق بشر در ایران تابعی است از متغییری بنام سامان سیاسی، اقتصادی و فرهنگی موجود در دنیا. نظم نوین جهانی! و همانطوریکه می دانید سیاستهای جاری در جهان روی شرایط سیاسی، اقتصادی و فرهنگی در ایران تاثیر می گذارد و برعکس. با تاکید روی این واقعیت اجتماعی مروری خواهم داشت به مسایل گوناگون بین المللی در سال/دهه ای که گذشت.



Mehrdad-Darvishpour5-s.jpg
مهرداد درویش پور

ضرورت راه یابی و تدقیق استراتژی جمهوری خواهان

مسئله همگرایی و وحدت جمهوری خواهان امروزه بیش از هر زمان دیگر درهاله ای از ابهام قرار گرفته است. این تنها به دلیل رویکردهای استراتژیک متفاوت در میان گرایشات گوناگون جمهوری خواهان ایران نیست، بلکه همچنین ناشی از رکود سیاسی حاکم بر اپوزیسیون خارج از نظام است. رکودی که در پی تثبیت هرچه بیشتر جمهوری اسلامی همچون پیامدی از توافق هسته ای و بی افقی سیاسی، جامعه اپوزیسیون نیز به آن دچار شده است.



reza-akrami.jpg
رضا اکرمی

آقاى فرانسوا هولاند پاى جاى پاى جرج دبليو بوش نگذاريد !

در اين كه حفظ امنيت شهروندان با اقدام سنجيده و به موقع مى بايست تأمين شود، كمترين ترديدى نيست و همان طور كه خود شما اشاره داشتيد از جمله حقوق مسلم بشر مى باشد. اما در همين زمينه نيز آ نچه پيشنهاد شده است بيشتر اجزاء برنامه هاى راست و راست افراطى بوده است تا نيروى پيشرو ، ترقيخواه و چپ .
آرزو مى كنم مردم و منتخبين آن ها، همان طور كه خود به درستى اشاره كرديد ، چون گذشتهِ تاريخى فرانسه، سربلند،اين روزهاى تلخ را پشت سر بگذارند و ارزش هاى جمهورى فرانسه، چون آزادى، برابرى، برادرى، لائيسيته و در يك كلام، جمهورى، جاى واقعى خود را بيابد .



ارژنگ بامشاد

دعوای باندهای رژیم برای "کشف" مستبد مطلق العنان آینده

به انتخابات خبرگان در اسفندماه امسال نزدیک می شویم. این روزها بحث کاندیداتوری برای شرکت در انتخابات مجلس خبرگان در میان رژیمی ها، داغ است. یک روز از کاندیداتوری هاشمی رفسنجانی سخن به میان می آید و روز دیگر از کاندیداتوری حسن خمینی یا محقق داماد. مصاحبه با هاشمی رفسنجانی و گریز به خاطرات او در مجلس خبرگان پس از مرگ خمینی نیز زینت بخش روزنامه های طرفدار او یا فحاشی های مخالفانش است. روشن است که انتخابات خبرگان برای جناح ها و باندهای درونی رژیم از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است.



kave-mozafari.jpg
کاوه مظفری

آیا فضای انتخابات می‌تواند فرصتی برای ائتلاف مدنی باشد؟

تا چندی دیگر، باوجود سردتر شدن هوا، اردوهای انتخاباتی بر پا و تنور تبلیغات و موج‌های رسانه‌ای داغ می‌شود. موضوع انتخابات به بحث اصلی بسیاری از منتقدان و کنشگران مستقل تبدیل می‌شود، فعالیت‌های روزمره متوقف می‌شود و همه سعی می‌کنند تا موضع خود را در قبال انتخابات مشخص کنند. به سیاق سال‌های قبل، برخی بر طبل «انتخاب بین بد و بدتر» می‌کوبند و هشدار می‌دهند که اگر رأی ندهیم، بدتر می‌آید و اوضاع وخیم‌تر می‌شود؛ عده‌ای هویت ازلی و ابدیِ «تحریمی» خود را یادآوری می‌کنند که اساساً انتخابات آزاد نیست و نباید به آن مشروعیت داد،گروهی نیز سیاست «مطالبه محوری» که در چند سال اخیر رایج شده را بر می گزینند و رأی خود را مشروط به پاسخ کاندیداها به طلب‌هایشان می‌کنند.



ijadi12.jpg
جلال ایجادی

پایان کنفرانس جهانی کاپ ۲۱ و محیط زیست ایران (بخش چهارم)

در کنفرانس جهانی کاپ ۲۱ پاریس، توافقنامه بر سر مقابله با گرمایش زمین توسط نمایندگان ۱۹۵ کشور عضو سازمان ملل، شنبه 12 دسامبر ۲۰۱۵، مورد تائید قرار گرفت. طی دو هفته نمایندگان کشورها و همچنین نهاد های مدنی و بنگاههای اقتصادی و شخصیت های علمی و فرهنگی دورهم گرد آمدند تا از افزایش دو درجه سانتیگراد گرمایش زمین جلوگیری بعمل آید. این کنفرانس آگاه بود که افزایش بیش از دو درجه به خرابی ها و ویرانگری های زیست محیطی و شهری و اقتصادی و انسانی عظیم و بیسابقه منجر گشته و انسان باید بکوشد تا به اقتصاد لیبرالی و تولید ستاه کنونی در استفاده از انرژی فسیلی مهار زده شود.



کوروش گلنام

علی خامنه ای، اندرزگوی آلوده دامان - بخش دوم

مردم ایران در گذر ۳۷ سال با گوشت و پوست و استخوان خویش این"یکی از اخلاقی ترین و انسانی ترین مکاتب دینی جهان راکه...." به خوبی درک کرده وشناخته اند. گفتن این سخن که برمبنای این مکتب "گرفتن جان یک انسان به مثابه کشتن همه بشریت" است از ربان کسی چون آخوند خامنه ای بیشتر یک طنز تلخ و آشکارترین دروغ تاریخ است.



abdolsatar-doshouki-s.jpg
دكتر عبدالستار دوشوكی

چرا هموطنان در مقابل "رنج بلوچستان" بی تفاوت هستند؟

در هفته ای که درآوردن بخیه های یک کودک اصفهانی در بیمارستان، ملتی را به فغان و فریاد برآورد، قطع کردن وحشتناک سر یک نوزاد بلوچ توسط پزشک و پرستارغیربومی در بیمارستان دولتی چابهار موضوعی نبود که مایه دل نگرانی و اعتراض هموطنان "پراحساس و دردمند" را فراهم آورد. روی سخنم نیز عمدتا رسانه های فارسی زبان و افکار عمومی ایرانیان برونمرزی و وزیر بهداشت است.



nikrouz-owladazami2.jpg
نیکروز اولاداعظمی

چرا منتقدان به اسلام، تأكيداً و ترجيحاً "اسلام ستيز" معرفى مى شوند؟

روش "نقد علمى" موضوع تفكر است، و نه موضوع "معرفت آن خوانسالار"

فرهنگ كشتار دينى فرهنگ انديشه كُشى ست و اسلام در كانون فرهنگى ما كه تا كنون حرفه و حربه اش در قبال مخالفين همين بوده است، ذاتاً "نفرت افكن" است. يوسفى اشكورى مابين عملكرد اسلامى و منتقدان آن، مشغول ايز گم كردن است و واقعيتِ "نفرت افكنى" اسلام و رفتار اسلامى را با "دين ستيز" يا "اسلام ستيز" خواندن منتقدان اسلام، به آنها نسبت مى دهد.



Ahmad-Pourmandi2.jpg
احمد پورمندی

چالش های اقتصادی و انتخابات

اقتصاد ایران نمی تواند با نگاهی واحد نسبت به توسعه اقتصادی، با سیاست تماس بگیرد و از جمله در انتخابات اسفند ماه حضور یابد. دو امپراطوری سپاه و بیت، انکار قانون و حاکمیت قانونند. موتلفه موجودیتش با استبداد و "رانت" گره خورده و بدنه اقتصادی دولت به شدت محافظه کار و مخالف هرگونه محدودسازی بخش دولتی است و تنها بخش خصوصی بحران زده و فاقد تشکل های نیرومند، جانبدار توسعه اقتصادی است. تضاد در درون اقتصاد و ایستادگی بخشی از آن در مقابل بخش دیگر، که طبعا به عدم همآهنگی بین سیاست و اقتصاد هم منجر می شود، آن تفاوت اساسی ایران با کره، چین، سنگاپور و کشورهای دیگریست که توسعه اقتصادی از بالا را با موفقیت پیش برده اند.



farhang-ghassemi2.jpg
فرهنگ قاسمي

کوپ ۲۱: کدام راه حل؟ با هزینه کی؟

نمایندگان بیش ازیک صد وپنجاه کشور جهان، بیش از هفت هزار نفر از وزرای دولت ها، مقامات بلند پایه اداری، خبرگان رسمی دولتی و غیر دولتی و نمایندگان جامعه مدنی به مدت دوهفته در پاریس گرد هم آمده اند تا گسترش تخریب کره خاکی را، که در اثر افزایش گازهای گلخانه ای (GHG) مسبب افزایش غلظت اتمسفر زمین و یکی از عوامل مهم تاثیر گذار در گرم شدن جهان است، تقلیل دهند. این اقدام به نفس خود ضروری و برای سلامت نسل های آینده بدون کوچک ترین تردیدی وظیفه ای حیاتی است.



Araz-Fani2s.jpg
آراز فنی

راه تکامل نظریه های حقوق بشر در ادبیات و گذر تاریخ (۲)

آنچه که قابل توجه است این است که مجازات و کیفر اعدام بسیار ساده صادر می شد. خشن ترین و خونریزترین دوره ی تاریخی این مقطع از تاریخ انسانی حکومت آشوری ها عنوان می شود. فراموش نکنیم که در خیلی از موارد احکام کیفری می توانست سلیقه ای باشد و قوانینی که توسط پادشاهان، کشیشان و سران ارتش صادر می شد توسط مجامع قانونگذاری و یا مردمی تصویب نشده بود. باور به اینکه این احکام توسط خداوند ارسال شده نیز سادلوحانه خواهد بود. چرا که شباهتهای قوانینی که در دوره ی حامورابی که او نیز صد البته اصل آنها را به خدایان خود نسبت داده، زیاد است و سندی علمی/منطقی به الوهیت احکام مندرج در تورات و یا آشوری دلالت ندارد. پایه های این احکام انسانی بوده وشباهت های این قوانین باهم دیگر نیز بسیار زیاد است.



ali-samad3.jpg
علی صمد

دفاع از حقوق انسانی مرز نمی شناسد، متحد شویم!

جامعه ایرانی در داخل و خارج از کشور طیف وسیعی از اندیشه‌های گوناگون است. این اندیشه های گوناگون را می بایست برسمیت شناخت. سازماندهی کارزاری متحد در دفاع از حقوق بشر در چارچوب تنوع های موجود در میان اپوزیسیون ایرانی از اهمیت بسیار برخوردار است. برای لغو حکم اعدام، لغو مجازات اعدام نوجوانان زیر ۱۸ سال، لغو اعدام ها ی سیاسی، لغو شکنجه، آزادی تمام زندانیان سیاسی و دیگر آزار و اذیت ها، مواردی هستند که تمام گرایش های سیاسی، مدنی، فرهنگی و حقوق بشری بر سر آن خواسته ها توافق عمومی دارند؛ اما بجای اقدام مشترک و متحد متوسل به برگزاری اکسیون های جداگانه و پراکنده می شوند.



reza-akrami.jpg
رضا اکرمی

خطرى جدى كه اگر فوراً مهار نشود فردا دير خواهد بود !

رو در روئى جمهورى اسلامى ايران و دولت تركيه اين بار در عراق؟

حضوز فيزيكى و نظامى پذيرفته شده ايران در عراق، پذيرفته شده از جانب دولت اين كشور و به طور دوفاكتو از سوى آمريكاء و ديگر مؤتلفين اش در اين جنگ چيزى نيست كه از چشم آنكارا دور مانده باشد. ورود نيروهاى نظامى تركيه تا نزديكي هاى موصل از اين صف آرائى جديد خبر مى دهد. تركيه مى خواهد با شكست احتمالى داعش، باز پس گيرى خاك عراق نه توسط دولت مركزى مورد حمايت ايران بلكه زير نفوذ مستقيم تركيه و يا با دست نشاندگى افراد محلى فيصله يابد .