Ata-Houdashtian2.jpg
عطا هودشتیان

تناقضات و ابهامات در مفهوم روشنفکر ایرانی

در تدوین نظریه "روشنفکر ایرانی"، بومی بودن یک عنصر پایدار و غیرقابل انکار است. هیچ روشنفکر ایرانی نه در دوران مشروطه، نه در مراحل پس از آن نتوانسته و شاید نخواسته دل و فکر از فرهنگ خود، که دین تنها بخشی از ان محسوب میگردد، بشوید. حتی اگر کسانی غیر از این ادعا کرده باشند، باز بنوعی تحت تاثیر آن فرهنگ بوده اند. با اینحال، اتصال به فرهنگ ایرانی به تنهایی شرط روشنفکری نیست.



nakhaei.jpg
شهباز نخعی

زهی خیال محال!

اختلاف نظر من با آقای محمد نوری زاد محدود به امروز و محتوای این نوار ویدیویی نیست. پیشینه دارد. حدود سه سال پیش، هنگامی که او برای "رهبر عزیز" نامه های پی درپی می نوشت تا به زعم خود وی را به راه راست هدایت کند، در یکی از آن نامه ها نوشت: «من حساب شما را از جباران تاریخ جدا می دانم». من در نوشتاری با عنوان "جنون قدرت" به این «جدا دانستن حساب» اعتراض کردم و پرسیدم جباران تاریخ چه کرده اند که سیدعلی خامنه ای نکرده و سزاوار جدا دانستن حسابش از آنها شده است؟



ladan.jpg
امیر حسین لادن

وارث دادگری و تیزهوشی
یا لایق بیدادی و نادانی (رژیم فقاهتی)؟

دادگری و تیزهوشی، "فرهنگِ فراموش شدۀ" میهنمان می باشد.
فراموش کردیم چگونه بودیم، چه می اندیشیدیم و چگونه می زیستیم. روزگاری پندار نیک، گفتار نیک و کردار نیک الگوی زندکی پدرانمان بود و نه تنها یک شعار، مانند این روزها. حکومت آنروز مانند رژیم فقاهتی، آنرا "ارتداد" نمی دانست و اشخاص را مورد ضرب و شتم قرار نمی داد. آنرور منشور حقوق انسانی کوروش نیز، تنها اندیشۀ کوروش نبود، بلکه باور یک جامعۀ پیشرو بود. جامعه ای که برای انسان و حیثیت و باورهای او، ارزش قائل بود.



مجید هوشیار

کشور من جائی است که اول می کشند ، بعد تخم ها را می شمارند!!

یکی از نمود های بارز قانون شکنی و تجاوز غیر قانونی جناح های مختلف و مافیا ها به حقوق شهروندی مردم ایران که بحران حاکمیت را روزافزون کرده ، حصر سه تن از همراهان جنبش سبز ، خانم زهرا رهنورد ، آقایان مهندس میر حسین موسوی و حجـة الاسلام مهدی کروبی است که بدون هر مستند قانونی نزدیک به چهار سال است از زندگی معمولی خود محروم هستند، می باشد.



khosrow-shakeri-zand.jpg
خسرو شاكری (زند)

گزارشی از تلاش برای مبارزه پارتیزانی
از طریق کوبا، مصر و الجزایر*

بشیر بومازا پس از چند روز مرا به حضور پذیرفت. هدفم از سفر را تشریح کردم و وزیر دارایی الجزایر قول داد با احمد بن بلا رییس جمهور و رهبر انقلاب الجزایر در این خصوص صحبت کند. چند روز بعد به من اطلاع داده شد که به دفتر ریاست جمهوری بروم و با بن بلا ملاقات کنم. احمد بن بلا از من به گرمی استقبال و به شیوه شرقی با من روبوسی کرد. با فرانسه شکسته بسته با او صحبت کردم؛ مترجم انگلیسی هم آنجا بود.



Forough-Tayyai.jpg
فروغ طیاری

جهان به کدام سو می رود؟

سال ۲۰۱۴ سالی پر از نکبت ، بی ثباتی ، اضطراب و بحران بود ، سالی که کودکان زیادی بدست رژیم صهیونیستی اسرائیل بخاک و خون کشیده شدند ، منازلشان بر سرشان تخریب شد و زیر خروارها خاک مدفون گشتند ، حکومت اسلامی داعش این ساخته و دست پرورده امریکا در سرتاسر خاورمیانه دست به کشتار و جنایات وحشیانه بدتر از قرون وسطی زد ، برای ایجاد رعب و وحشت در جلوی هزاران دوربین تلویزیون با سرهای از تن جدا شده مخالفین در دست ظاهر شدند و اوج شرارت را در مقابل چشمان میلیاردها انسان کره زمین به نمایش گذاشتند و بانوان را در بازارها به معرض فروش گذاشتند .



دکتر رضا راهدار

نگاهی به دیدگاه مردمی در مکتب خمینی

آیت الله خمینی همانند هر رهبر مذهبی و سیاسی به همراهی و بسیج و تهییج توده ای اهمیت بسیاری می داد و تلاش وافر او در این بود که خود را پشت انبوه توده مردم پنهان کرده و حرف خویش را بزبان آنها بیان کند. خمینی از مکتبی آمده بود که در آن عالمان روحانی در مسند مرجع تقلید نشسته و توده را مقلد و پیرو و فرمانبر خویش می دانند. شیعه از زمان صفویه به مذهب رسمی کشور در آمد و مبلغان و "علمای" فراوانی از اطراف و اکناف به دربار صفوی آورده شدند تا خلعت ولایت بر قامت شاهان صفوی بپوشند. از آن پس امامان شیعه از خاک به آسمان برده شده و پرده قداست دور آنها آویزان می گردد.



shakeri
علی شاکری زند


پیرامون یکی از پرگویی های کاشف سکولاریسم نو (۳)

این فرض که نیت شاه اسماعیل از ترویج تشیع بنای ایرانی یکپارچه بوده یا نه، پاسخ مسلم ندارد، اما برپاکردن جنبشی سیاسی با اعتقاد به یک مذهب، یا به دستاویز آن، منحصر به شاه اسماعیل نبوده است. مگر نه اینکه بخش اعظم نهضت های ایرانی بعد از اسلام، بلکه همه ی آنها، علیه سلطه ی عرب و بیگانه شکل مذهبی، و دست کم ظاهر مذهبی داشته است. نهضت سیاه جامگان با اینکه برای رهایی ایرانیان بود شکل مذهبی داشت. حال می توان پرسید آیا ابومسلم آن نهضت را به نیت برپایی خلافتی به راه انداخت که سرانجام باید خود او را به قتل می رسانید، یعنی خود از همه ی نتایج آن با خبر بود؟



Reza-Kaabi2.jpg
رضا کعبی

۱۰۰ روز نبرد کوبانی

نبرد پرغرور کوبانی صد روزە شد. ۱۰۰ روز است کە قلب دەها میلیون تن با کوبانی می تپد. دورترین انسان های رنج دیدە و مدافع آزادی در جهان و میلیون ها انسان در این صد روز، شب های طولانی در شوک خبر تکان دهندە "تسخیر" کوبانی بیدار ماندند. چه بسا جهادیان تشنە خون کوبانی، همانند سربازان نازی در جبهەهای استالینگرد وعدە پیروزی قریب الوقوع را مخابرە نکردە باشند.



حسن نادری

نفت بمثابه یک اسلحه سیاسی؟

کاهش قیمت نفت از ۱۱۰ دلار به کمتر از ۶۰ دلار ازدرآمد های صادراتی روسیه میکاهد. اگرچه سهم گاز و نفت در تولید ناخالص داخلی حدود ۱۲درصد است،اما درآمدهای حاصل از مالیات بر محصولات نفتی قابل توجه هستند. برای خنثی کردن کاهش مالیات لازم بود تا ارزش روبل کاهش یابد. اما این کار از یک سو باعث فرارسرمایه میشود و از سوی دیگر منجر به افزایش تورم. بعلاوه تحریمهای مالی آمریکا باعث کمیابی دلار دربازار روسیه شد.این در حالیستکه صاحبان کارخانه ها برای گردش تولیدات احتیاج به دلار دارند.



ijadi12.jpg
جلال ایجادی

مذهب شیعه، ریشه از خود بیگانگی ایرانیان - بخش سوم

دین چیست؟ دین ها متفاوت می باشند و دارای ساختار یگانه نیستند. با توجه به برخی از بینش های دینی می توان گفت، دین مجموعه ای از اصول جزمی و گناه سنج است که انسان را به تبعیت از یک نیروی فرا طبیعی و مقدس می خواند. این مجموعه خود را نظامی نشان داده که دارای انسجام و قادر به پاسخ برای همه زمان ها است. پایه اصلی دین نه خردگرائی، بلکه بر جزمیات غیرتجربی و خرافات جهنم و بهشت و نیایش پروردگار و احکام خدائی ابدی و مقدس بنا شده است.



Behrouz-Sotoudeh.jpg
بهروز ستوده

آیت الله اصلاح طلب : بهائی نه حق تحصیل دارد نه حقوق شهروندی!

آیت الله محمدموسوی بجنوردی که مانندبسیاری از حکومتگران جمهوری اسلامی در عراق تولد و پرورش یافته و پس از انقلاب 57 برای نشستن برخوان یغمائی که آیت الله خمینی برای آنان در ایران گسترده از عراق به ایران کوچ کرده و همانند سایر روضه خوان هائی که شیفته قدرت و ثروت اند در یک چشم به هم زدن به مال و مقام رسیده ، اخیراً در مصاحبه ای با خبرگزاری فارس گفته است:«ما نمیگوئیم بهائی حق تحصیل دارد ، اصلاً حقوق شهروندی ندارد»!



nakhaei.jpg
شهباز نخعی

«سبقت گرفتن در شیادی»!

وب نگاری به نام اشکان جدیدی با اشاره به تقارن روز انتشار گزارش سازمان گزارشگران بدون مرز و سالروز قتل "راسپوتین" روحانی شیاد دربار روسیه تزاری در وبلاگ خود می نویسد: «به گزارش خبرنگاران بدون مرز، جمهوری اسلامی با ۱۹ روزنامه نگار زندانی به عنوان سومین زندان بزرگ روزنامه نگاران لقب گرفته است. این درحالی است که حسن روحانی در مصاحبه اخیرش با کریستین امانپور گفته بود که ما در ایران روزنامه نگار زندانی نداریم



احمد فرهادی

آقای موسوی نمی‌تواند چنین اشتباهی کرده باشد!

از دست اندر کاران «کلمه»، که به صداقت‌شان و پیمان‌شان با منشور سبز باور دارم خواهش می‌کنم برای دفاع از آقای موسوی شتاب به خرج ندهند. دفاعِ بد بسیار بدتر از بدترین حمله‌ها است. درست آن بود که «کلمه» چشم بسته در دام آقای ضرغامی نمی‌افتاد و در بخش‌های ناگفتهٔ سخنان آقای ضرغامی شک می‌کرد. درست آن بود که «کلمه» از آقای ضرغامی می‌پرسید آیا این «با کسی مثل آقای حداد عادل چند ساعت صحبت کنند» قرار بوده زنده باشد؟ حتا اگر چنین قراری بوده آیا تضمینی برای اجرای قرار وجود داشته است. و درست آن بود که اگر به همهٔ این اما و اگرها اطمینان داشت مستقیما از آقای موسوی انتقاد می‌کرد که چرا فرصت بهره‌گیری از چنین امکان طلائی را هدر داده است.



احسان دهکردی

به یاد جان باختگان آزادی اندیشه

( محمد جعفرپوینده و محمد مختاری)

در جوامعی که آزادیهای انسانی به اشکال مختلف سرکوب می شوند و حرمت انسانی با گسترش خشونت و تجاوز به حقوق فرد از میان می رود، استبداد است که گسترش می یابد و فرهنگ و آثار شوم خود را بر جامعه به جای میگذارد. درکشور ما چماق استبداد به نام دین بر سر دگراندیش و آزادیخواه فرود می آید تا به خودحقانیت بخشد.
۳۵ است که سرکوب و حذف دگر اندیش شعار جمهوری اسلامی است وروشنفکران و قلم بدستان قربانیان اصلی این هجوم ضد انسانی هستند.



mohammad-gharagozlou.jpg
محمد قراگوزلو

انقلابی که مغلوب نئولیبرالیسم شد

۱.فرضیه و فاکت

گمان می زنم مبنای اصلی این مجموعه مقالات شش سال پیش طراحی شد. در سی امین یادداشت انقلاب بهمن. به تدریج این متن گرد گردید و کتابی شد و رفت که کمی "ارشاد" شود و نشد و در نتیجه همین طور لنگ در هوا مانده است برای خودش. اینک بر آن هستم تا تصویری کلی و روایتی تحلیلی و تعلیلی از انقلاب بهمن 57 به دست دهم. با اشاره به بخش هایی از آن کتاب. می دانم که امید چندانی به انتشار آن نیست. دستِ کم با شرایط موجود و تا اطلاع ثانوی.



shakeri
علی شاکری زند

پیرامون یکی از پرگویی های کاشف "سکولاریسم نو"(۲)

از سوابق تشیع و سوگواری های آن در ایران

ایران در تاریخ و در اذهان مردمانش. پیداست که بحث بر سر خود خاک نیست که خاک خود از مقوله ی مکان است و تغییرمکان نمی دهد! بل، بر سر یک واقعیت تاریخی ـ فرهنگی است که می توان هویت قومی نامید، و امروزه آن را هویت ملی می نامند. در تمام طول قرونی که در ایران حکومت مرکزی نبود، یا اگر بود مانند سلطنت سلجوقی در آن بطور صوری برای خلیفه ی بغداد خطبه می خواندند، مردم این سرزمین بر هویت ایرانی خود آگاه بوده اند



mohamadreza-shalgoni-s.jpg
محمد رضا شالگونی

آیا جمهوری اسلامی می تواند برده داری را محکوم کند؟

جایگاه ایران در رده بندی های سه گانۀ "نمایه جهانی برده داری" شاهد دیگری است بر کارنامه سیاه و ننگین جمهوری اسلامی در زمینه حقوق بشر. در این رده بندی ها ، ایران در میان ۱۶۷ کشور مورد بررسی ، در جدول نخست (یعنی رده بندی به لحاظ شمار قربانیان برده داری ) با ۳۳۶۷۰۰ نفر ، در ردیف شانزدهم قرار دارد ؛ در جدول دوم ( یعنی نسبت بردگان به کل جمعیت ) در ردیف شصتم ( پس از بنگلادش و پیش از میانمار و افغانستان و کره شمالی و یمن و آنگولا و...) و در جدول سوم ( همان طور که در بالا اشاره شد ) در ردیف ما قبل آخر ( یعنی صد وشصت وششم ) جا گرفته.



لارس اسوندسن

شرارت و اراده‌ی آزاد

برگردان: عباس شکری

چرایی انجام کارهای ناپسند و شر دلیل‌های زیادی دارد. انسان برای انجام کارهای «بدخویانه» می‌تواند انگیزه‌های گوناگونی داشته باشد، اما تنها انگیزه نیست که کار ناپسند و پلشت را زشت می‌کند و انسان هم فقط برای این‌که ذات کاری که انجام می‌دهد شرورانه است، آن کار را انجام نمی‌دهد. این نوع از شرارت، که «شرارت شیطانی» می‌نامندش، به‌عنوان کار اسطوره‌ای نباید پذیرفته شود. اگر شرارت‌های شیطانی، به‌مثابه‌ی شر و بدخویی ضروری پنداشته شود، دروازه‌ی مشکل بزرگ اخلاقی به روی ناهنجاری‌های جهانی گشوده‌ شده است. مشکل هم این است که شرارت، در رابطه بازندگی معمولی‌مان ناآشنا شناخته می‌شود.



hossin-montazarhaghigh.jpg
حسين منتظرحقيقی

گام های بی پایان بی اخلاقی مدعیانِ پیروی از
دکتر محمد مصدق و جبهۀ ملی ایران

(مطالبی در رد حملات بی اساس به آقای اديب برومند)

واقعیت اینست که آقای ادیب برومند رئیس شورای جبهۀ ملی ایران با صدور بیانیه هائی کوشش کرد آثار شوم ناشی ازنوشته های وی که علیه موجودیت جبهۀ ملی نیز بود از بین ببرد . اما اقدام ارزشمند این پیر فرهیخته خود بهانه ای برای عده ای اپورتونیست و عقده ای گردید که ناجوانردانه برسر این مبارزدیر پای ملی فرود آیند شاید به این امید که بتوانند خانۀ سیاسی زنده یاد دکتر محمد مصدق را از هویت ملی – دموکراتیک و مردمی خالی کرده ، آنرا جولانگه «زاغ »ها و «شبکوران» قرار دهند.



nakhaei.jpg
شهباز نخعی

نشانی بیت رهبری!

چهار سال پیش هنگامی که فساد موسوم به "اختلاس ۳ هزار میلیارد تومانی" افشا شد هنوز آنقدر حساسیت در جامعه وجود داشت که مقام معظم رهبری برای پایین کشیدن فتیله هیجان عمومی به رسانه ها توصیه کرد موضوع را "کش" ندهند!
امروز نه تنها از آن میزان حساسیت جامعه چیزی باقی نمانده، بلکه به تعبیر شیخ حسن روحانی "قبح آن نیز ازبین رفته" و افشای فساد آن هم از سوی پایوران ریز و درشت حکومت – از رییس جمهوری گرفته تا رییس دادگستری استان کرمان – به امری عادی و روزمره تبدیل شده و مردم نیز با بی تفاوتی بهت آلود تماشاگر آن هستند و کسی هم اعتنایی به توصیه رهبر درمورد "کش ندهید" ندارد.



saharkhiz.jpg
عیسی سحرخیز

تشکیل مجلس دهم با کدام رویکرد؟

در شرایطی که جریان های سیاسی شناسنامه دار و شخصیت های مذهبی شناخته شده ی ایران هنوز در مسیر انتخابات آینده گامی برنداشته و تنها احزاب و جبهه های نوتاسیس برای تصاحب صندلی های سبز خانه ملت خیز برداشته اند، خبر می رسد که اندک نمایندگان منتقد کنونی جایی در مجلس آینده نخواهند داشت.



behrouz-ghassemi.jpg
بهروز قاسمی

اعلامیه جناب ادیب برومند دبیر کل جبهه ملی ایران
و آواز دیگران در دستگاه ابوعطا

افراد حمله کننده به جبهه ملی ایران همه از احتمال فشار وزارت اطلاعات آگاه هستند آنهم بر پیرمردی ۹۰ ساله که تحت چه شرایط احتمالی، اعلامیه ای از طرف وی با یک امضای فردی و بدون امضای شورای رهبری یا مرکزی و یا اجرایی صادر شده و بدیهی است هر فرد سیاسی آشنا با مسائل ایران و بخصوص مدعیِ تواناییِ تحلیل و انصاف، خوب میتواند گمانه زنی لازم را انجام دهد مگر بغض دارانِ به دور مانده و هم عقب مانده از تکامل خرد جمعیِ مردم ایران، کسانیکه زخمیِ آموزه های مصدقی بوده و هستند و هیچگاه احترام به دیگران را نه در زندگیِ خصوصیِ خود و نه اجتماعیِ خود مشق نکرده وگرچه به اجبار مجبور به احترام به دیگران شده اند امّا از عدم نهادینه شدنِ حس احترام به دیگران در خود، هماره رنج میبرند و برای رهایی از این رنج بضاعتی به جز پرخاشگری نداشته و ندارند.



محسن حکیمی

کشتن مخالفان سیاسی و عقیدتی چیزی بیش از «اشتباه» است، آقای حق شناس!

دشمنی نیروهای ارتجاعی با گرایش های چپ از جمله گرایش درون مجاهدین خلق چیز تازه ای نیست و تا آنجا که به این امر مربوط می شود - صرف نظر از این که آیا واقعاً این نیروها هم اکنون از جانب نیروهای چپ احساس خطر می کنند و این که آیا علت دشمنی این نیروها با چپ فقط و فقط دفاع از جمهوری اسلامی است - آقای حق شناس نکته ی درستی را بیان کرده و من در این مورد با ایشان اختلاف نظری ندارم. اختلاف نظر من با ایشان و آنچه باعث نوشتن این یادداشت شده این است که او در پایان نوشته اش من را «شریک» این نیروهای ارتجاعی دانسته و نوشته است: «راستی چه خبر است که برخی افراد که از چپ به شمار می رفتند مانند محسن حکیمی (در مهرنامه) و پرویز بابایی (در چشم انداز ایران) نیز هول شده و با گفتن «حاجی انا شریک» در کشوری که بدگویی از انقلابیون و کمونیست ها شهامتی نمی خواهد بلکه جایزه هم دارد خود را به این کارزار ارتجاعی سپرده اند؟»



ف. آگاه

در عدم رابطه ملیت و زبان

نویسنده از ساختار تاریخی توسعه زبان و ادیان اطلاعی ندارد، و اگر دارد از فرط ناسیونالیسم در جمله یاد شده دروغ می نویسد. انگاری که زبان "فارسی میانه" زبان قومی نبود که دین تازه زرتشتی را با کشتار به سرزمین های دیگر و حتی در درون ایران، مثلأ میان مزدکیان و مانویان، برده و توسعه داده است!



»  پیرامون یکی از پرگویی های کاشف "سکولاریسم نو"
»  روشنفکر دینی یا جمع اضداد!
»  روشنفکران ایرانی و فرهنگ شیعی
»  درسهائی در باره‌ی دموکراسی و حقوق بشر
»  تبيين روشنفكر و مؤلفه هاى روشنفكرى به زبان ساده؟
»  ما را سری است با تو که گر خلق روزگار دشمن شوند و سر برود، هم بر آن سریم
»  داستان دنباله دار مذاکرات هسته‌ای و آسیب پذیری رژیم
»  ملیت ایرانی و رابطهء آن با زبان و تاریخ
»  محمدی گلپایگانی و نسل حلال
»  کاهش و افزایش بهای نفت و نان!
»  ضرورت بازنگری انتقادی درسیاست ورزی جمهوری خواهان ایران
»  تشدید حمله به گرایش چپ درون مجاهدین: چرا؟
»  هویت ایرانی به روایت دکتر عطاالله مهاجرانی
»  گستره همگانی ما آلوده به خرافه است.
»  ما جزأ دموکراسی بی دولت را در روژاوا ایجادکرده ایم!
»  آمران بمعروف(اوباش اسیدپاش وچاقوکش) بسیجی اند وگوش بفرمان رهبر.
»  منشور وحدت چپ و برخی ذهنیگری های ما
»  آقاى مسعود بهنود، "انشاالله گربه است"
»  تجاربی تلخ از اوپوزیسیون سیاسی و فرهنگی ایرانی در برونمرز
»  مذهب شیعه، ریشه ازخود بیگانگی ایرانیان - بخش دوم
»  ارزیابی های نا درست علی خامنه ای از مذاکرات هسته ای
»  هنوز هم می گویم ما تا به کی باید عزادار اعراب چهارده قرن پیش باشیم؟
»  آیا دین اسلام دچاربحران است؟