Abbas-Shokri2.jpg
عباس شکری

سازماندهی رمز پیروزی خیزش مردم ایران

تحلیل خیزش مردم در چند روز گذشته کاری است بس دشوار. زیرا از یک طرف هنوز سمت و سوی معینی ندارد و از طرف دیگر، برای رسیدن به سرانجامی به سامان، نیازمند زمان بیشتری است. اما با این وجود و با توجه به آنچه در سال‌های گذشته رخ داده می‌شود با نگاهی به دیروز و امروز، آنچه در چند روز گذشته بر ایران و ایرانی رفته است را بررسی اجمالی کرد.



mostafa-ghahramani2.jpg
مصطفی قهرمانی

در ورای یک اکسیونیسم کور!

عملگرایی و اکسیونیسم کور در زمره شگردهای دسته‌جات آنارشیستی و غوغاسالار می‌باشد که در آن بدون درنظرگرفتن تناسب قوا بین اهداف و مقدورات، صرف به چالش کشیدن دولت به مثابه تنها دارنده قوای قهریه مشروع در جوامع را به عنوان آماج کنش سیاسی خود تعریف می‌کنند. این نوع از کنش سیاسی مخرب و ساختارشکنانه البته خیلی از مواقع توسط نیروهای اطلاعاتی و امنیتی داخلی و خارجی و یا بعضاً نیروهای اقتدارگرای رنگین‌پوش جهت آماده‌سازی زمینه‌های سرکوب برنامه‌ریزی شده مورد سوء‌استفاده ابزاری قرار می‌گیرند.



reza-alavi3.jpg
رضا علوی

ویژه گی ها و تفاوت ها

ویژه گی و خصوصیات خیزش ۹۶ با خیزش سبز ۸۸ متفاوت است. این دو خیز ش از دو جنس مختلف هستند , با مطالبات متفا وت . مطالبات خیزش سبز ۸۸ مدنی - سیاسی - مذهبی( مذهبی به شکل تاکتیکی ) بود و از حکومت درخواست های داشتند و به دنبال رای خویش بودند ( رای من کو ؟ - یا حسین ....) و در پاره ای مواقع تقاضاها حداقلی بود . اما مطا لبا ت جنبش ۹۶ معیشتی - سیاسی - غیر مذهبی است . اگر در خیزش سبز ۸۸ مردم از حکومت پرسش داشتند که رای من کجاست اما خیز ش ۹۶ پرسشی نیست بلکه چالشی است . خیزش ۹۶ دنباله خیزش سبز ۸۸ نیست . اما این بدان معنا نمی باشد که جنبش سبز به پایان رسده است .



Araz-Fani04.jpg
آراز فنی

تاثیر نبود اتحادیه های مستقل کارگری
ر عدم تحقق حقوق و مزایای کارگری

سازمانهای مدنی مستقل، آن کسری اساسی است که می تواند یکی از دلایل عمده ی بحران جامعه ی ایران باشد. وقتی به ساختارهای جوامع دموکراتیک غربی نگاه می کنیم، متوجه می شویم که سه نهاد و موسسه ی پر قدرت اجتماعی/سیاسی وجود دارد که عملکرد هر کدام از موسسه ها و زیر مجموعه های آنها توسط قانون و یا غیر مستقیم بنا به سنتهای اجتماعی مشخص شده است. این سه موسسه عبارتند از 1. موسسه سیاست؛ که توسط انتخابات و مردم برنامه ریزی ومدیریت جامعه را بعهده می گیرد.



رضا جاسکی

«جنگجوی شاعر»

کنکاشی در برخی از رفتارهای اپوزیسیون تک ساحتی

دکتر صدرالدین الهی، نویسنده کتاب «طفل صد ساله‌ای به نام شعر نو» که از جمله شامل گفت‌و گوی مکتوب هفده ماهه وی با نادر نادرپور می‌باشد، نیز خاطره‌ای از ملاقات نادرپور با خمینی در شهر قم، از طریق آقا ثقفی، دو ست نزدیک نادرپور دارد. از جمله در این خاطره گفته می‌شود «...صحبت که گل انداخت کتاب را باز کرد. مثنوی مولانا بود و حکایتی از مثنوی را شروع به خواندن کرد. صحیح و با جلای تمام. ...بعد از آن اولین و آخرین ملاقات، من دیگر خمینی را ندیدم تا در تلویزیون ظاهر شد و شروع به صحبت کرد. از شنیدن طرز تکلم، جمله‌سازی و نحو کلامش دچار حیرت شدم. این، آن آقای خمینی سخنور، تحلیگر، مسلط به زبان پارسی نبود. یک دهاتی عمامه‌ای شده بود که به زبان مردم بی‌سواد دهاتی حرف می‌زد و من هنوز معتقدم که خمینی از روز ظهور در انظار عام، عمداً این زبان را به کار می‌برد تا به زبان عامه صحبت کند."



nikrouz-azami4.jpg
نيكروز اعظمى

مردم متمدن ديروز، شدند «دسيسه» گر امروز

تا ديروز به مردمى كه پاى صندوق هاى رأى حاضر مى شدند مى گفتند مردم ما متمدن شدند و دارند تمرين دموكراسى مى كنند، اما امروز همان مردم از نظر خاتمى "دسيسه " گر شدند چونكه "كمپين پشيمانيم" راه انداختند و در تداومِ آن، با شعارهاى اعتراضى كه حاوى ناخرسندى علنى از كليت نظام و همه جناح هاى آن مى باشد به خيابان آمدند كه نشان از عبور از سياستِ ناكارآمدى اصلاح طلبان دارد.



aazami.jpg
محمد اعظمی

معنای شعارها در تظاهرات اخیر؟

اگر به شعارها توجه شود تحولی کیفی در آنها ایحاد شده است. از رنگ و بوی مذهبی ان – "اله اکبر" گفتن ها و یا "یا حسین، میرحسین" و ...- تا شعارهای حمایتی از اصلاح طلبان و لایه های آلوده به جناح های حکومت، در ان خبری نیست. شعارها بیشتر متوجه حکومت دینی، فساد گسترده و دزدی های کلان آنها، سیاست های منطقه ای نظام در تقویت جریانات اسلامی وابسته به خود در سوریه و لبنان و ...شده است. حتی آنجا که در شعار از اسلام استفاده شده . –اسلام را پله کردید، مردم را ذله کردی- بیشتر فساد و فریبکاری این شعار، توسط حکومت مورد تاکید قرار گرفته است



reza-allamezadeh70.jpg
رضا علامه زاده

بى‌اعتبار كردن اعتراضات مردمى
تاكتيك تازه‌ى مدافعان پنهان جمهورى جهالت اسلامى

آنان كه مشوق حضور مخالفان جمهورى اسلامى نه تنها در راى‌گيرى‌هاى رنگ‌باخته‌ى حكومت مذهبى ايران بلكه حتى در مراسم تشييع جنازه‌ى هاشمی رفسنجانی، به صرف اختلاف منافعنش با سيدعلى خامنه‌اى بودند و اين حركات را ابراز مخالفت با رژيم اسلامى جا مى‌زدند، حالا كه بخشى از مردمِ به ستوه آمده در مشهد و كرمانشاه و تهران و حتى قم دست به اعتراض خيابانى زده‌اند، تمام خلاقيتشان را به كار گرفته‌اند تا اين اعتراضات را بى‌ريشه و مشكوك جلوه دهند يا دستكم بر بى‌نتيجه بودن آن تاكيد كنند و ادامه‌اش را موجب سخت‌تر شدن شرائط سياسى و اقتصادى همان مردم بدانند.



سیاوش روزبه

بین سرخوردگی از صندوق رأی تا اعتراضات خیابانی، فاصله چندانی نیست!

چنان که نشانه ها حکایت می کنند، به هم آمیزی بحران های گوناگون و همزمان فعال و لاجرم درگیرشدن آحادمردم با آن ها، بسترسازاصلی شکل گیری و به هم پیوستن جویبارهای اعتراضات و جنبش های گوناگون به یکدیگر برای شکل گیری یک شط خروشان از یکسو و تشدیدشکاف های درونی سیستم و به ریختن انسجام ایدئولوژیکی و گفتمانی و لاجرم یک پارچکی آن ها از سوی دیگر به عنوان شروط لازم در حال فراهم آمدن است. چنان که شاهدیم اکنون شکاف های درونی حاکمیت اوج و ابعادتازه ای یافته است.



mostafa-madani.jpg
مصطفی مدنی

اسحاق جهانگیری برود شرم کند!

اعتراضات سراسری خیابانی، پاسخ مردم ستم زده ایران به نقض وعده های حسن روحانی ست. پیش از انتخابات ریاست جمهوری نیز جان مردم به لب رسیده بود. فلاکت اقتصادی در کنار عظیم ترین دزدی های اقتصادی قرن، جامعه را در حالت انفجار قرار داده بود. شعارهای انتخاباتی روحانی همراه با آمارهای کلان دزدی هائی که اسحاق جهانگری برملا کرد و هم آوائی این دو در مناظره های تلویزیونی، مرحم موقتی بود بر زخمها، دعوت به شکیبائی بیشتر بود در نگاه به سفره های خالی.



esfahani.jpg
محمدعلی اصفهانی

ده نکته ی مقدماتی، در باره ی قيامی که دارد شکل می گيرد

به نظر می رسد که همه چيز برای شکل گيری يک قيام عمومی آماده شده باشد. اين را جنبشی که اين روز ها وارد کيفی ترين نقطه ی عطف خود پس از سرکوب هشاد و هشت شده است در برابر ديدگان شايد هنوز ناباور ما به نمايش گذاشته است.
در اين نقطه ی عطف کيفی، هيچ کوتاهی و قصوری، هيچ الا و امايی، هيچ اين پا و آن پا کردنی، در حمايت همه جانبه و بی پروا از جنبش «واقعاً موجود»، توجيه شدنی نيست.
دست هايی که از جيب ها بيرون می آيند حتماً آلوده هم می شوند؛ اما آلوده ترين دست ها، دست های پاکِ در جيب هستند.



abdolsatar-doshouki-s.jpg
دكتر عبدالستار دوشوكی

توهین نادرست اصلاح طلبان به مردم عاصی و معترض ایران

نحله های صنفی و قشرهای متعدد مردم ایران در شهرهای مختلف کشور که از خلف وعده های بیشمار حسن روحانی و "وعده درمانی های" اصلاح طلبان حامی وی جانشان به لب رسیده است، عصیان کرده و در کوچه و خیابان ها به قیام برخاسته اند. رژیمی که ادعای "اقتصاد مقاومتی درون زا و خودمحور" و دعوای رقابت و برابری با ابرقدرت های جهان را بر سر هر کوی و برزن جار می زند، گذشته از اینکه مـُهر و جانماز و سنگ قبر از چین وارد می کند، اکنون در تهیه مرغ و تخم مرغ برای ایرانیان به بن بست رسیده است. در نتیجه این کاملا عادی است که مردم به ستوه آمده و گرسنه ایران قیام کرده اند.



jamshid-barzegar.jpg
جمشید برزگر

مقابله با اعتراضات مردمی؛ جایی که اصلاح‌طلبان و اصولگرایان به هم می‌رسند

باادامه موج اعتراضات اخیر در شهرهای مختلف ایران علیه گرانی و مشکلات اقتصادی، حامیان دولت حسن روحانی با صراحت بیشتری منتقدان اصولگرای دولت را به سازمان‌دهی این اعتراضات متهم می‌کنند. همزمان اصولگرایان ضمن رد این اتهام، همسو با حامیان دولت از برخورد با معترضان و سرکوب اعتراضات دفاع می‌کنند.



behzad-karimi.jpg
بهزاد كریمی

قضیه چیست؟!

احمدی نژاد سال ها در بالاترین مناصب قدرت در این نظام قرار داشته و به عمق بحران های آن آگاه است. او حتی در آخرین سال های زمام داری نوع بسیجی خود به این رسیده بود که وضع موجود رو به بن بست دارد و جمهوری اسلامی به "خط سوم" مبتنی بر تلفیق مهدویت و ایرانیت و فاصله گیری از ولایت مداری در درون خود محتاج است. او اکنون بر اینست که پیش بینی وی و "بهار"ش درست از آب درآمده و نظام با بحران بسیار سنگینی روبروست. بحران مدیریتی، که خود را در فروپاشی اتوریته نشان می دهد. بحران ساختاری، که در حس رو به افزایش از دست رفتن اعتماد به نفس و نگرانی از آینده موقعیت نظام متجلی است.



yahyai.jpg
دکتر محمد حسین یحیایی

بودجه خودمانی با دولت خودمانی

بار دیگر حسن روحانی لایحه بودجه در دست، به مجلس رفت و شعار های همیشگی خود را که دیگر خریداری در بین خودی ها هم ندارد تکرار کرد و این بار با صدایی بلند تر از گذشته فریاد زد که این بودجه اشتغال را بالا می برد، فقر و نابرایری اقتصادی را کاهش می دهد و رفاه اجتماعی و اقتصادی را به سرعت در گستره کشور می گستراند. یعنی بار دیگر به دروغپردازی های خود که از خمینی « خدعه » کرده به ارث برده و از همکاران پیشین تجربه آموخته ادامه داد.



ali-shakerizand02.jpg
علی شاکری زند

نکاتی پیرامون مفاهیم
ملیت، اقلیت، خودمختاری - بخش سوم

هنگامی که در آذربایجان فرقه‌ی دموکرات تشکیل خود را اعلام‌کرد در گوشه‌ای از کردستان نیز گروهی از سران ایلات به فکر تشکیل حکومتی در آنجا افتادند. اصل موضوع از اینجا سرچشمه‌می‌گرفت که به‌دنبال کوشش‌هایی در کردستان عثمانی که با کنفرانس لوزان بی‌نتیجه‌مانده‌بود فکر رهایی مردم کردستان عثمانی همچنان دنبال‌شد. پیداست که پژواک این اندیشه نمی‌توانست به ایران نرسد.



mohammad-farsi03.jpg
محمد فارسی

رفقااجازه می‌دهید گریه کنم؟

در باره بحث رفقا روبن مارکاریان و اصغر ایزدی

کی و چگونه باید این روشهای کهنه , عقیم , نومید کننده , صفوف مارا ترک کند ؟ آیا نمیشد که رفیق ایزدی در مقاله ای خواهان تو ضیح بیشتر قعطنامه منتشره " هیئت اجرائی " شود ؟ و از رفقای راه کارگر بخواهد که ابهامات او را که ممکنست ابهام دیگران هم باشد ,روشن کنند و یا حتی بعد از مطلب ایزدی با همان روح مذ موم ,رفیق روبن پاسخی دوستانه تر و توضیحی اقناعی روبروی او و بقییه علاقمندان بگزارد و ان بولدوزر کهنه را { بقول یکی از نزدیک ترین رفقای خودشان در بحثی خصوصی با من } بحرکت در نیاورد ؟ رفقا اجازه بدهید بر این چنین خسرانی آ نهم از طرف چنین رفقائی که یادگاران قابل افتخار آن قافله خونین و امرو ز هزار تکه شده ,هستند , گریه کنم .



Nasser-Mohajer02.jpg
ناصر مهاجر

حافظه‌ی تاریخی در جدال با سکوت و دروغ

دست‌یافتن به حافظه‌ی تاریخی آستانه‌ی مرحله‌ی مهمی در تاریخ‌نگاری‌ست. یعنی در لحظه‌ی کنونیِ هم‌سخنی‌ها و هم‌اندیشی‌های ‌ما درباره‌ی زندان و شکنجه و اعدام در دهه‌ی شصت، هنوز جا دارد که داده‌ها و دریافت‌هامان را دقیق‌تر کنیم و به ریزه‌کاری‌ها نیز بیشتر بپردازیم. برای این کار به روایت‌های بیشتری نیاز داریم و راویانی که پا پیش بگذارند و تجربه‌های ویژه‌ی خود را بازگویند. باید تأکید کنم هر چه روایت‌های بیشتری در دست داشته باشیم، بازسازی واقعیت تاریخی دقیق‌تر و همه‌سویه‌تر می‌شود و ژرفنای بیشتری پیدا می‌کند.



س. حمیدی

از خوابگاه‌های غیر رسمی تا خانه‌های امن

خوابگاه‌های غیر رسمی بنا به تسهیلاتی که برای مشتریان خود فراهم می‌بینند از هر نفر ماهانه چیزی حدود دویست و پنجاه تا شش‌صد هزار تومان اجاره می‌گیرند. بسیاری از این خوابگاه‌ها همان خانه‌ها یا آپارتمان‌های معمولی هستند که به عنوان محلی برای سکنای خانواده‌ها طراحی شده‌اند. اما اینک بنا به اجاره‌ای که می‌گیرند در هر اتاقش دو تا هشت نفر یا بیش‌تر روزگارشان را به سر می‌آورند. پیداست که زندگی گروهی با افرادی که برای زندگی جمعی تربیت نشده‌اند، آسیب‌هایی را برای ساکنان این گروه از خوابگاه‌ها در پی دارد. شکی نیست که همراه با اتاق‌های گروهی یا آشپزخانه و حمام مشترک، آسیب‌های بهداشتی این‌گونه زندگی جمعی هم فزونی می‌گیرد. چیزی که سلامتی ساکنان آن را تهدید می‌کند.



behzad-karimi.jpg
بهزاد كریمی

نکته گرهی در مباحث «راه کارگر» چیست؟!

به نظر می رسد که ماهیت و حدود و ثغور اختلافات در جریان "راه کارگر" دارد از ورای چند نوشته اخیر رفقایی متعلق به این طیف روشن می شود. و این خوب است و کمک کننده به بلوغ فکری چپ ایران. من در زیر با اجازه این رفقا بدون آوردن عنوان رفیق و یا آقا جلو نام آنها فقط به اسم از آنها یاد خواهم کرد و نیز این کسب اجازه از هر کدام آنان، که جریان متبوع شان را با همانی خواهم نامید که در جنبش جا افتاده است.



davarpanah.jpg
پرویز داورپناه

پوزشخواهی از دیکتاتورهای پهلوی بی معناست

مساًله ی ملیون ایران استقلال و دموکراسی است

اگر رضا پهلوی و بانو فرح دیبا گوش فلک را در حمایت بیدریغ از پادشاهان پهلوی کر کرده اند، ایرادی بر آنان نیست چه آنان همه چیز را باخته اند و در آرزوی برقرارکردن دوران طلائی گذشته و دستیابی به منافع خود هستند. امّا پوزشخواهی افراد دیگری از قبیل اکبر گنجی، علیرضا نوری زاده و محمد نوری زاد از شاهان مستبد پهلوی توهین به مردمی است که علیه استبداد پهلوی قیام کردند و حاکی از عدم مسؤولیت آنان در قبال ملت ایران.



behzad-karimi.jpg
بهزاد كریمی

«حق تعیین سرنوشت»(۳)

جهتگیری چپ طی تاریخ خود و از همان آغاز در قبال بروزات این مسئله تاریخی همواره در تقاطع دو چالش قرار داشته است. از یکسو تبیین "مسئله" از منظر پیشرفت همه بشریت در سمت دمکراسی و عدالت و در همان حال و از سوی دیگر همانا اتخاذ موضع تبعیض ستیز نسبت به تبعیضات ناسیونالیستی مشخص و موجود یا در کشور خویش و یا در جهان. چپ دمکرات با درس آموزی از تجربه عام بشری و پراتیک غنی یک سده و نیم گذشته خود با همه فراز و فرودهای آن، می تواند و لازم است که این نسبت را بدرستی برقرار کند؛ یعنی همواره در خدمت دمکراتیسم.



تقی روزبه

پیرامون رابطه «دموکراسی» و گفتمان سوسیالیستی

مبارزه برای سوسیالیسم جدا از مبارزه علیه دولت و علیه هرگونه انباشت قدرت و حاکمیت مشرف برجامعه نیست. آن ها دوستون اصلی نظام طبقاتی-هرمی را تشکیل می دهند و لاجرم رویکردهای معطوف به حفظ مناسبات سرمایه داری و حفظ مناسبات قدرت ربطی به مبارزه برای سوسیالیسم و کمونیسم که با دو مشخصه بنیادی فوق و رهائی از قیدو بندهای مناسبات سرمایه داری گره خورده و تعریف می شوند ندارند.



شیرین سمیعی

علمای شیعه

ازگذشته های دور، روحانیون در ایران همواره طبقه ای خاص خود داشتند. گاه بر اوج بودند و گاه به زیر، اما هیچ زمان از نفوذشان در جامعه و بر مردم کاسته نشد، کلیدداران بهشت بودند و ایرانیان در آرزوی بهشت. در زمان رضاشاه به ناچار سر به زیر افکندند و در دوران پسرش باری دگرسر برافراشتند. حکومت که ظاهرا این طبقه را رام خود ساخته بود، به غلط می پنداشت که آنان را در طاعت خود دارد و از توان شان غافل ماند.



asghar-izadi.jpg
اصغر ایزدی

ساختار شکل حکومتی « قطعنامه» را چه بنامیم؟

یک پاسخ به رفیق روبن مارکاریان

بنظر می رسد که "یادداشت"(۱) کوتاه من بر "قطعنامه هیئت اجرائی سازمان کارگران انقلابی ایران( راه کارگر)"،(۲) روشنگرانه بوده است؛ تا بدان حد که آرامش رفیق روبن مارکاریان را بهم زده و سبب شده است که او در مقاله خود با عنوان " دمکراسی کامل، از تعریف سوسیالیسم و از هدف های آن جدائی ناپذیر است! "(۳)، به اتهام زنی و هوچیگری و تحریف واقعیات های تاریخ راه کارگر پناه ببرد.



»  دمکراسی کامل، از تعریف سوسیالیسم و از هدف های آن جدائی ناپذیر است!
»  نکاتی پیرامون مفاهیم ملیت، اقلیت، خودمختاری
»  آیا ما ایرانیان حافظه تاریخی را فاقدیم و یا میل به فراموشی داریم؟
»  بازهم درباره تاکتیک انتخاباتی
»  «دروغ و فريب» در جامعهء تهى بوده از «وجدان بيدار»
»  «حق تعیین سرنوشت»(۲)
»  سی و چهار سال پیش (عبور از مرز)
»  پروژه‌ی تبلیغی اصلاح ساختار حکومت
»  ایران آینده با سیستم فدرالیسم «فدراتیو زبانی»
»  واژه ای چند در باره « فرقه گرائی»
»  شهر ویرانم!
»  «حق تعیین سرنوشت»(۱)
»  تقابل خودکامگی دین و دولت با هویت فردی و ملی
»  رویکرد جهانی جنبش ۲۱ آذر در آذربایجان
»  تاریخ دگراندیش ستیزی در ایران ( بخش اول)
»  انسان وهستی
»  نکاتی پیرامون مفاهیم ملیت، اقلیت، خودمختاری* - بخش یکم
»  پیروان آیین یارسان در اسارت تبعیض های چند گانه
»  به یاد طاهر آقا!
»  راه های تکامل حقوق بشر در ادبیات و گذر تاریخ (پاره ی بیستم)
»  به مناسبت ۱۶ آذر، دانشگاه در زنجیر
»  «امام زمان» های روانی
»  بازهم درباره تاکتیک انتخاباتی نگاهی از موضع تحلیل "نقشه راه" چپ رادیکال
»  به استقبال شانزده آذر- روزدانشجو- برویم!
»  نامه به عبدالرحمن حاجی احمدی، دبیرکل سابق پژاک
»  خاموشیِ آرمانگرایی مردمدار از ظلم ستیزان تاریخ معاصر ایران
»  مهستان یا کودکستان بزرگسالان "خبرگان رهبری سکولارها"
»  مشکل معلولان نیستند مشکل جامعه معلول است!
»  ياد طاهر آقا