خدامراد فولادی

شکوفایی ِ صد گل و صد مکتب در اردوگاه های کار ِ اجباری! - بخش ۱

وقتی جامعه ای عقب مانده باشد ، یعنی صنعت و تکنولوژی ِ کاملن توسعه یافته به علاوه ی مناسبات ِ پیشرفته یعنی آزادی های بی قید و شرط ِ سیاسی نداشته باشد که سوسیالیسم را آنن و بی قید و شرط و اما و اگر اقتضا نماید ، دولت- هر دولتی با هر ادعایی-، باید پیش ازهراقدامی برای آنکه عقب مانده گی ِ تاریخی ِ جامعه را جبران کند چاره ای ندارد جز آن که کارگران را به کار ِ اضافی و سخت وادار نماید. کارگرانی که به دلیل ِ همان عقب مانده گی ِ تاریخی و به دلیل ِ فقر و گرسنگی ناچارند نیروی کار ِ خود را به هر قیمتی به خریدار که دولت ِ انحصارطلب ِ رانتخوار و فعال مایشاء حزبی است بفروشند وحق ِهیچگونه اعتراض و اعتصابی هم ندارند. یا اگرهم اقدام به اعتراض و اعتصاب نمایند به اردوگاه های کار ِ اجباری تبعید خواهندشد.



امید همائی

شناخت نزدِ اسپینوزا

اسپینوزا این رویکرد را رد میکند. رویکردِ اسپینوزا به راستی یا حقیقتِ یک گزاره، یک رویکردِ ریاضی است. حقیقی بودن گزارۀ "مجموعِ زوایایِ مثلث صدو هشتاد درجه است." از مشاهده و تجربۀ مثلثها روشن نشده بلکه از استدلال ریاضی نتیجه شده است و در خودِ گزاره نهفته است. برایِ اسپینوزا حقیقی بودن، ذاتیِ یک گزاره بدون ارجاع به دنیایِ بیرونی است. برایِ او نیز شاید آفتاب آمد دلیلِ آفتاب.



new/Alain-Badiou1.jpg
اَلَن بَدیو

درباره‌ی وضعیت کنونی

ترجمه و مقدمه از شیدان وثیق

درباره‌ی وضعیت کنونی»، متن کوتاهی است از فیلسوف معاصر فرانسوی، اَلَن بَدیو، که در ۲ دسامبر ۲۰۲۰ انتشار داده است. این نوشته‌ی جدیدِ بَدیو، پیرامون اوضاع «جنبش‌ها» و «مبارزات» در جهانِ امروز، در ادامه‌ی اندیشه‌ورزیِ سیاسیِ سال‌های اخیر او قرار می‌گیرد. از جمله می‌توان به دو کار قبلیِ بَدیو اشاره کرد: یکی، در باره‌ی «جنبش جلیقه‌زردها» در فرانسه و دیگری، تحلیلی بر اوضاع ناشی از پاندِمی. پیش از این ما به ترجمه‌ی اولی‌ و شرح حالی از دومی پرداخته‌ایم



ijadi12.jpg
جلال ایجادی

لائیسیته در همزیستی اجتماعی و آزادی نقد فساد دین

انسان پریشیده عقل کیست؟ انسان پریشیده عقل کسی است که توانایی فکری خود را در بررسی پدیده های اساسی زندگی و جهان ناتوان و بی اثر ساخته و استقلال و خودمختاری در اندیشه را از دست داده است. این انسان موهومات پرور است و تمایل به زندگی آسوده در دنیای ابهام و جادوگرانه دارد. این انسان دین و بافته های خرافی و رازدارانه آنرا منشا آرامش خود و جامعه میداند. انسان پریشیده از حقیقت جوئی و دانش گرایی همه جانبه و نقادی اوهام و دین هراس دارد و امنیت خود را در پنهان کاری و خفت شخصیتی خود می جوید. انسان پریشیده عقل از خردگرایی جسورانه می هراسد و درپی دهنه زدن به خرد است.



فرهاد قابوسی

ضدیت نیچه با سوسیالیسم و انسانیت

لازم به یادآوری است نه تنها تحلیل منطقی نظرات نیچه در نوشته های سابق من نشان داده اند بلکه تحقیقات فلسفی اخیر دیگران نیز آشکار کرده اند که ضدیت نژادپرستانه نیچه خصوصا بر علیه یهود همواره توام با ضدیت اش با سوسیالیسم بوده است . مثلا نیچه معتقد بود که: "با زن صفتی، سوسیالیسم و هرج و مرج طلبی فرا می رسد. همه اینها درد و تفاله دموکراسی می باشد ...



new/mehdi-estedadi-shad04.jpg
مهدی استعدادی شاد

پیچیدگی های تجلیل از «جان آزاده»

( نامه ای به دوست)

در واقع آن بدیل اندیویدوالیستی، که در قبل از آن سخن گفتیم، بیشتر از دل فرهنگ آلمانی و افراد تابعش بر می‌آید. هم که‌یرکه گارد و هم نیچه متاثر از پیامدهای رفورماسیون لوتری هستند که گرایش و شغل روحانی پدرشان را هم تعیین می‌کرده‌است. ولی که‌‌یر که گارد که بعد از شغل کشیشی دست می‌کشد و انزوا را بر زندگی حوزوی و کلیسایی ترجیح می‌دهد، فقط پیش‌زمینه ای را برای گسست رادیکال نیچه از نگرش مذهبی هموار کرده‌است.



lawdan-Bazargan-s.jpg
لادن بازرگان

سکولاریزم

"سالها است که سردمداران رژیم جمهوری اسلامی با تبلیغات وسیعی که می کنند، تلاش دارند تا سکولاریزم را "دین ستیزی" تعریف کنند. فکر جدایی "دین از دولت" آنها را وحشت زده کرده و همه رسانه‌ها و وسایل تبلیغاتی خود را بکار گرفته اند، تا با دروغ پراکنی و تحریف، سکولاریزم را دشمن دین و مذهب معرفی کنند. آنچه در زیر می‌‌آید، ترجمه یی است که من از یک ویدیو سال ۲۰۱۲ در یوتوب کرده ام. در این ویدیو یک جوان انگلیسی با توانایی و تسلط بسیار سکولاریزم را تعریف کرده و از مبارزاتی که "انجمن سکولارهای انگلستان" برعلیه قدرت کلیسا در جامعه انجام می دهد، صحبت می کند.



خدامراد فولادی

اگرآخوندها به قدرت ِ سیاسی دست نمی یافتند چه می شد؟

آیا به این مساله فکرکرده اید که اگرروحانییت قدرت ِ سیاسی را در ایران تصاحب یا درواقع مصادره نکرده بود چه می شد؟ پیدا کردن ِپاسخ چندان ویا اصلن دشوار نیست اگر به دست ِ کم تاریخ ِ یکصد و پنجاه سال ِ اخیر ِ ایران و مداخله ی از جایگاه ِ قدرت ِ ملاها در سیاست مراجعه نماییم. در این صورت است که می توان به این نتیجه رسید که اگرهم مستقیمن به قدرت ِ سیاسی دست نیافته بودند اما،باتوجه به اتوریته ی دینی مذهبی شان در میان ِ توده های عوام قادر بودند با پشتگرمی ِ همین توده هر نیت و اندیشه ای درسر داشتند آن را به هر حکومت و دولتی دیکته کرده و در واقع به طور غیر ِ مستقیم با حاکمییت در تصمیم گیری ها و عملکردهای ِ آن شریک و سهیم شوند.



Deniz
دنیز ایشچی

دانش؛ علم، تکنولوژی و سرمایه

داده ها، اطلاعات و دانش در دنیای مجازی دیجیتال انباشته شده است و به صورت کنترل و هدایت شده ای در اختیار همگان قرار دارد. انسان گاه در رقابت با تکنولوژی هوشمند و گاه از طریق بکارگیری هدفمند آن در جهت دست یافتن به علوم و تکنولوژی جدید تلاش میکند. تکنولوژی روبوتیک و هوشمند، در سطح پیشرفته آن تحت کنترل سرمایه داری کلان، با همان فرهنگ های خرافی و ارتجاعی میباشد. آنها در ضمن تلاش دارند تا محصولات این تکنولوژی ها را بصورت کالائی و با توجه به نیازهای بازار های مصرفی در اختیار عموم قرار داده و از این طریق نیز به سود اندوزی بپردازند.



امید همائی

تاب آوری

در جوامعی که تشکّل هایِ اجتماعی با محدودیّت، فشار و ممانعت روبرو است فرد از پیوندهائی که تاب آوری اورا تقویّت میکنند محروم میماند. وقتی چنان باشد که پیوستن به گروههایِ هنری، فرهنگی و ورزشی مخاطره آمیز است فرد تاب آوری کمی دارد و دشواریهارا تاب نمیاورد. وی گروهی برای حمایت در پشت سرِ خود ندارد. فرد با تاب آوریِ محدود گریزگاه هائی را میجوید که ویرانگرند. اعتیاد، دزدی، خود کشی از اینگونه گریز گاهها هستند. افزایشِ آمارِاعتیاد، خودکشی، دزدی و خشونت با تشدید محدودیّتها در تناسب است.