ارژنگ بامشاد

مینو خالقی و نادر قاضی پور
از نگاه شورای نگهبان

شورای نگهبان رهبری در یک اقدام بی سابقه ی ۱۹۳۳۹۹ رای صحیح ماخوذه ( بنا بر اعلام رسمی فرمانداری اصفهان و نهادهای نظارتی) برای مینو خالقی، دختر جوان سی ساله اصفهانی را باطل اعلام نمود و از راهیابی او به مجلس شورای اسلامی جلوگیری کرد. هر چند شورای نگهبان تاکنون دلایل خود را حتی به وزارت کشور نیز اعلام نکرده است، اما بر پایۀ شایعات موجود، گفته می شود که در سفر چین او با یک نامحرم دست داده است. به روایت دیگری «ایشان تصویری از دختر بچه ده دوازده ساله خود در اینستاگرام منتشر کرده اند که حجاب کامل اسلامی نداشته است!». اتهاماتی که از سوی خانم مینو خالقی با انتشار یک بیانیه علنی انکار شده است.



borghei.jpg
محمد برقعی

"ترامپ واحمدی نژاد دو پدیده متضاد با یک کار کرد"

این هر دو بسیار ماهرانه قادر به تشخیص نقاط ضعف ذهنی و آرزو های مردم هستند ،و می دانند چگونه و با چه مهارتی به جای ارایه راه حل واقعی، با دادن یک مشت شعار تو خالی ،اما به ظاهر عملی ،مردم را بر سر شوق بیاورند . به آنان امید بدهند ،و برای این تشنگان خسته و خشمگین و نا امید بهشتی خیالی بیافرینند . از آن جا که بجای راه حل عملی و اقناع عقل مردم ، اوهام آنان را پاسخ می گویند ،لذا دسترسی به دورترین و دست نیافته ترین رویاهای آنان را آسان و دست یافتنی نشان می دهند .رویا می آفرینند و جهان خیالیشان را ممکن و عملی نشان می دهند . این هر دو مثل همه عوام فریبان موفق ،در کار خود بسیار توانا هستند .و با هوش سرشار خود خیال را چنان واقعیت نشان می دهند ،که نه تنهامردم عادی ،بلکه بسیاری از فرهیختگان را شیفته و مرید خود می کنند



n-nourizadeh.jpg
ن. نوری زاده

پیرامون پس رفت دمکراسی

محققین و پژوهشگران علوم سیاسی و اجتماعی پیرامون این پرسش که چرا دمکراسی در حال پس رفت و منحرف شدن از مسیر خود است، دقت کافی مبذول داشته، اما در مورد چگونکی انحراف، گرایش به فساد، عدول از خواسته های مردم و سرانجام بی نتیجه ماندن اصل و مبانی دمکراسی کمتر توجه نموده اند. همچنین پژوهشگران بیشتر بر روی موضوع روابط اقتصادی و اصول بنیادین دمکراسی تمرکز کرده اند و به موضوع انتخاب شده ها (مُنتَخبان) و انتخاب کننده ها (مَنتِخبان) به اندازۀ کافی نپرداخته اند. در اینجا این سئوال مطرح میگردد که چه نوع عملکردی موجب تغییر یک رژیم به رژیم دیگر میشود؟



منوچهر مهرآیین

دگردیسی پروژۀ اصلاحات به «اعتدال گرایی» و ضرورت بازبینی تاکتیک های مبارزاتی

هنگام آن رسیده است که به جای آغاز کار تبلیغاتی برای انتخابات ریاست جمهوری سال ۹۶ و کشاندن دوباره مردم به بازی انتخاباتی حکومت برای انتخاب مجدد روحانی و یا فرد اعتدال گرای دیگری در مقابل تندرو ها توان نیروهای اجتماعی را به سمت دیگری و از جمله برنامه ریزی و سازماندهی کارزاری موثر حول شعارهای مطالباتی مردم معطوف کرد. باید فکر ایجاد و تقویت جنبش مدنی –اعتراضی بود که راه نجات ایران را نه در انتخاب میان خامنه ای یا رفسنجانی، بلکه در رسیدن به مردم سالاری می داند. جنبشی که با استفاده از همه روزنه های کنونی در عین حال حاضر است اساس استبداد در کشور ما را به چالش بکشد.



torab-haghshenas02s.jpg
بهروز جليليان

خداحافظ رفیق ...

وقتی با او برای اولین بار در ۱۶ سال پیش درباره تاریخچه سازمان و درک بهتر دلایل بحران درونی آن تماس گرفتم، متوجه ژرفای دانسته‌های او نه تنها از تاریخ پیکار بلکه دانش وسیع سیاسی او در این باره و ضرورت کار رو به جلو شدم. بعدها در بسیاری مواقع مرا نسبت به اینکه وقت زیادی بر جزییات بگذارم هشدار می داد و تشویق می کرد که در مورد کارهای ضروری روز مطالعه کنم.



ارژنگ بامشاد

"احکام الهی" سرپوشی بر استبداد بیرحم دینی

در ۲۴ اسفند ۱۳۹۴ سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در مصاحبه با خبرگزاری صدا و سیما اعلام کرد که: «برابری دیه زن و مرد پیشتر در لایحه بیمه شخص ثالث مطرح شده بود و خوشبختانه شورای نگهبان این لایحه را تأیید کرد؛ به عبارتی، شورای نگهبان برابری دیه زن و مرد را تأیید کرده است.» تائید برابری دیه زن و مرد از سوی شورای نگهبان، هفت سال پس تصویب آن در مجلس شورای اسلامی و به رغم مقاومت های گسترده شورای نگهبان و برخی از مراجع تقلید، نشان از فشار روزافزون جنبش زنان کشور بر حاکمان اسلامی دارد. فشاری که با شکست مفتضحانه سکانداران قدرت در انتخابات هفتم اسفند ماه و تو دهنی خوردن از مردم، بیش از پیش نمایان شد.



abdolsatar-doshouki-s.jpg
دكتر عبدالستار دوشوكی

سفر بی ثمر رئیس جمهور به پاکستان

دکتر حسن روحانی رئیس جمهور که بهمراه هیئت گسترده ای از وزراء و مسئولین عالیرتبه دولتی و تجار ایرانی به پاکستان رفته بود، با دست خالی به تهران بازمی گردد. در این سفر دو روزه تشریفات و تعارفات سیاسی در حد کمال بود. حاصل این سفر امضای شش تفاهم نامه همکاری (و نه قرارداد) و انعقاد جلسات متعدد سخنرانی با علما و ادباء و مسئولین کشوری و لشکری پاکستان بود. گویا هنوز حضور پررنگ اقتصادی چین و سایه سنگین نفوذ آمریکا و عربستان سعودی بر مقدرات پاکستان این اجازه را به هیئت بلند پایه ایرانی نداد تا به اهداف سیاسی، اقتصادی و امنیتی خویش دست بیابند.



reza-akrami.jpg
رضا اکرمی

تشخيص عمده ترين مواجهات سرنوشت ساز در تاريخ جوامع حداقل براى روشنفكران بايد حياتى باشد !

آيا روشنفكر ايرانى و اروپائى ، بويژه بخش چپ و سكولار آن مى تواند به اين تجربه بى انديشد و د رمواجه با پديده كنونى تروريسم ، كه علل گوناگون دارد اما فعلاً پشت يك اندشه سياه و ارتجاعى سنگر گرفته است و امكانات پشت جبهه اى گسترده و ميدان سرباز گيرى وسيعى در اختيار دارد برخورد مناسب در پيش گيرد؟



ashkbus-talebi.jpg
اشکبوس طالبی

کاندیداهای انتخابات آمریکا در لابی بزرگ ( ایپک) چه گفتند؟

هیلاری کلینتون - سیاستش ترجمان نه سیخ بسوزد نه کباب است. پراگماتیست و عمل گرا ست مثل رفسنجانی خودمان است. دنبال فرصت است چرا که سیاستمدار است. به سرمایه داران بزرگ سخت نمی‌گیرد معتقد به برابری زن ومرد و سیاه وسفید است البته کنترل شده و تعریف شده... حساب شده حرکت می‌کند و محافظه‌کاری را در نظر دارد. کمتر عصبانی می‌شود و داد و بیداد نمی‌کند. توهین‌ها و انتقادات جمهوریخواهان را می‌شنود و به دنبال فرصت می‌گردد تا آنها را کله پا کند.لبخند بر چهره دارد و شاید چماق در زیر لباس- بیشتر واقع گرا و سیاست ورز است تا طرفدار ایدئولوژی. هم با پوتین لاس میزند وهم با نتانیاهو.و اگر لازم باشد با شیطان هم هم پیاله می‌شود. سیاست چماق و شیرینی را به خوبی می‌داند و در عمل هم به کار برده است.



عباس هاشمی

"بهار می شود!"

به محض اينكه من همراهِ ناهيدى سربازجوى ساواك كه مسئول "عمليات " بود و همکارش دبيری وارد هال شديم، مادرم هم از اطاق اش بيرون آمد كه ببيند كيست. فورا ناهيدى با نهايت ادب و تواضع به مادرم گفت: " شما هيچ نگران نباشيد، هاشم آقا مثل برادر و شما هم مثل مادر من هستيد، يك مو از سرش كم نخواهد شد... چند روزى پيش ما خواهد بود و صحيح و سالم برخواهد گشت.... بعد با حوصله اطاق و كتابهايم را و سپس تمام خانه را زيرو رو كردند. كتابها را در چند ساک و کیسه ریختند. در لحظه ی خروج، يكى از برادرهايم وارد خانه شد. پرسيدند ايشان؟



reza-rastgonia.jpg
پایا راستگونیا

سقوط آزاد اخلاقی در بازی انتخابات

وقتی صحبت از انتخاب می شود، وقتی قرار است ما اراده خویش را به کار گیریم و بین مسیرهایی که پیش روی ما قرار دارند برگزینیم، هنگامی که می پنداریم در یک وضعیت انتخاب ما تاثیری در سرنوشت ما خواهد داشت ناگزیر هر کسی در انتخابش ملاحظه و مصلحتی دارد. سرشت اراده و انتخاب چنین است، اما مصلحت جویی و مصلحت اندیشی یا صرفاً یک مصلحت اندیشی موقت و جزئی و ناتمام همه ماجرای بغرنج انتخاب ما نیست، مسئولیت و پاسخگویی و ملاحظات اخلاقی هم بخش بزرگ و سنگینی از داستان انتخاب بشر است یا به عبارت درست تر پاسداشت ارزش های اخلاقی نیز طبعاً می باید در جایگاه خویش مبنای تصمیم و مصلحت اندیشی آن هم به طور اساسی و بنیادی قرار گیرد.



رضا راهدار

بهار خنده زد و ارغوان شکفت *
عیدتان مبارک باد

با آمدن بهار زمستان کوچ میکند تا در دیاری دیگر در آنسوی زمین به جای پائیز خیمه زند. فصل ها نمی میرند اما از مکانی به مکان دیگر کوچ (چرخش همیشگی)می کنند. اینها گردش زمان در مکان است ، اما در تاریخ بهار بوی تازگی و آغاز و سر آغاز و سرزندگی و نشاط و تازگی دارد. بهار امید و آرزو و آرمان در چنته داشته و دعای خیر و نیکی و برکت پراکنده می کند.



kave-banai.jpg
کاوه بنائی

سه تفنگدار!*

(رفسنجانی , روحانی , خاتمی)

37 سال است ما , همانطور که هر روز دست به اعماق زمین , منابع ملی!( نفت , گاز, اورانیوم , مس و آهن ) می بریم و پشتوانه جکومتی خودرا استخراج می کنیم , اعماق جامعه انسانی را با همینگونه , در عمق, زیر خط فقر, نگه می داشته ایم. باید بر سر راه رشد آنها, پیشروی شان , موانع ایجاد کرد. برای احیاء این موانع , دست چینی از انسانها که درک کرده اند در سیاست نباید دخالت کرد, سر بزیر, فقط به فعالیت های اقتصادیئ که به آنها اجازه داده می شود در همان محدوده فعال باشند تا بعدا از نیروی برآمده از ارزش اضافی که کسب کرده اند استفاده کرد.آنها را پیش روی آنهائی که , هِی, دم از طبقه کارگر واستثمار می زنند قرارمی دهیم و جنگ را درهمان محدوده شعله ور نگه میداریم



esfahani.jpg
محمدعلی اصفهانی

اگر ساقط شود يک روز ملا!
(تلخ خندی برای شب عيد)

می خواستم به روال معمول، يک مقدار حرف های مثلاً درست و حسابی بنويسم در باب انتخابات و برجام و پيشابرجام و پسابرجام و مابقی قضايا.
که شدائد روزگار و بيماری و بعد هم نقاهت و باز بيماری و غيره و غيره امان ندادند، تا شد و شد و شب عيد آمد و زمانِ خود را به الکی خوشی زدن و عمل به وصيت رند شيراز که فرمود:
ـ با دل خونين، لب خندان بياور همچو شمع.



اسماعیل سپهر

چپ رادیکال و رفرم

بحثی در تحلیل موضع چپ رادیکال در برابر انتخابات هفتم اسفند
(قسمت اول)

با وجود زمینه های عینی برای تحریم فعال و گسترده چنین انتخاباتی و بویژه با وجود یک آلترناتیو انقلابی در کانون ساماندهی این تحریم فعال، بی ترید موضع رادیکال نمی توانست و نمی بایست جز با تحریم فعال این انتخابات تداعی شود. با وجود نشانه های آشکار بر تمایل مردمان برای مشارکت در چنین تحریم فعال و گسترده ای، فقط یک رفرمیست می توانست از اعلام تحریم چنین انتخاباتی تبری بجوید.



mohammad-arasi.jpg
محمد ارسی

خاورمیانه و نیاز به صلح و گفت‌وگویى از نوع وستفالى

باری ١٩۴ دولت بزرگ و کوچک و ١٧٩ قدرت تام‌الاختیار اروپایی پس از چهار سال مذاکره سخت ولی سازنده با حضور صد‌ها کار‌شناس سیاسی و حقوقی و مذهبی از جمله با شرکت نمایندگان پاپ، پای سند صلحی را سال ١۶۴٨ میلادی در وستفالیای آلمان امضاء کردند که به قرارداد صلح وستفالی معروف شد. با آن «صلح» سویس از سلطه اتریش درآمد و مستقل شد. هلند هم کسب استقلال کرد. پرنس‌نشین‌های آلمانی حق و حقوق محدوده خود را به دست آوردند و زمینه‌ساز شکل‌گیری سیستم فدرال در آلمان گشتند. فرانسه بخش اعظم آلزاس و لورن را از آن خود کرد و سوئد نیز زمین و غرامت گرفت. مهم‌تر از همه اینکه پروتستانتیزم تثبیت شد و باقی ماند.



Araz-Fani2s.jpg
آراز فنی

راه تکامل نظریه های حقوق بشر در ادبیات و گذر تاریخ (پاره ی سوم)

اگر بپذیریم که انباشت دانش، انتقال تجربه ی نسلهای پیشین ما را در درک رفتار و چگونگی زندگی مردم گذشته بطور نسبی کمک می کند و اگر بپذیریم که هزاران سال پیش از میلاد، صدها سال بعد از میلاد تمدن و فرهنگهای انسانی در یک دایره نحس خشونت که توسط امپراطورها، شاهان، نظامیان، رهبران مذهبی، پاتریارکها، کسانی قدرت بدنی و مادی بیشتری داشتند/دارند گرفتار بوده و هست و مجموعه ی این ساختارها بعنوان یک نرم سیاسی/اجتماعی عمل می کند اغراق نکرده ایم. سئوالی که مطرح هست این است که چرا همان متدولوژی، بخشن ابزار و رفتار خشن – امروز- در قرن بیست و یکم نیز اعمال می شود؛ آنهم توسط گروه ها و نیروهائی که خود را دموکرات و یا مدرن می دانند؟ در روانشناسی سیاسی و اجتماعی از این پدیده با عنوان دیسونانس نام می برند. یعنی تضاد و اختلاف بین گفتار و عمل!



سهراب مبشری

رویدادهای ایران در سالی که گذشت

کارآنلاین

آنچه در زیر می آید،‌ گزیده ای از رویدادهای ایران در سال ۱۳۹۴ است. رسانه ها این سال را با مذاکرات هسته ای آغاز کردند و با انتخابات اسفندماه به پایان بردند. این دو رویداد درسال ۱۳۹۴ در مرکز توجه اکثر رسانه های ایران بود. اما در فاصله این دو رویداد، ایران شاهد رویدادها و روندهای دیگری نیز بود که برخی از آنها بر زندگی میلیونها ایرانی تاثیر ملموس تری از این دو رویداد داشت و دارد. رویدادها و روندهایی که کماکان حاکی از یک واقعیت دارد: گره خوردن سرنوشت مهمترین معضلات و گره های کور به تعیین تکلیف با استبداد مذهبی.



behzad-karimi.jpg
بهزاد كریمی

چشم انداز سیاسی کدامست و مرز ارزشی کجاست؟

شرط سیاست ورزی، فهم توازن قواست. در سیاست، نتوان مدعی کیاست بود هرگاه که اصل بر تمرکز قوا جهت تعرض به هدف عمده نباشد. مبارزه سیاسی بی نتیجه خواهد شد اگر این اصل را از خاطر بداریم که لازمه موفقیت، مرحله بندی وظایف است طی روند مبارزاتی و درک الزامات هر مقطع از راهبرد. همه اینها برای سیاست ورزیدن لازم هستند و درست، اما فقط آنگاه که از یک طرف بر چشم انداز واقعی متکی باشند و برخوردار از پشتوانه نظری، و از طرف دیگر مبارزه سیاسی در رعایت اخلاق پیش برده شود و بر فهم مرزهای ارزشی پایبند بماند.



hidayet-soltanzadeh.jpg
هدایت سلطان زاده

جعبه جادوی انتخابات در حکومت اسلامی ایران

درست است که اوپوزیسیون دموکراتیک جمهوری اسلامی ، بویژه سازمان های چپ ، از پراکندگی و تشتت تشکیلاتی وانسجام فکری در تدوین یک استراتژی سیاسی موثر در برابر حکومت اسلامی رنج میرند و اینها دلایل عینی خود را دارند. این ضعف ماست . ولی بهیچوجه ، فلسفه توجیهی ، برای بازی در بساط چنین حکومتی و مشروعیت دادن به آنرا فراهم نمی کند. زیرا این بمعنی درونی کردن شکست و تکبیر گوئی به چنین حکومتی است . بسیاری از آلمانی ها ، ازگذشته حکومت نازی بر آنها شرمسارند. آیا جمهوری اسلامی چیزی سوای یک حکومت شبه نازی است؟ آیندگان در باره ما چگونه قضاوت خواهند کرد؟



Parasto-Forouhar_0.jpg
پرستو فروهر

از اینجا و آنجا در تهران

به در آهنی خانه از بیرون فقل یغوری آویزان بود، که به سفارش خاله‌هایم برای محکم‌کاری به آن جوش داده بودند. رنگ در زیر ضربه‌های پتک جابجا ترک خورده و ریخته بود؛ شبیه آن درهایی که انگار پشت‌شان متروکه‌ای‌ست که هیچ‌کس تعلقی به آن ندارد و روی دست شهر مانده‌اند تا به‌مرور تخریب و محو شوند. از حیاط که می‌گذشتیم خاله‌ام گفت پس از دستبرد که به خانه آمده‌اند، چیزهای زیادی روی زمین حیاط پخش بوده است:‌ «لباس، کیف، رادیو … آن گلیمی که خون مادرت رویش ریخته است را هم گوشه‌ی باغچه انداخته بودند.»



reza-allamezadeh70.jpg
رضا علامه زاده

پراكنده‌گوئى پساانتخاباتى!

یکی از مشکلات سیاسی جامعه ما همواره این بوده است که در ايران با طيفى از مردم روبرو هستيم كه وقتى يكى را قبول دارند اين قبول داشتنشان به شکل مطلق درمی‌آید. مثلا وقتى "محمد خاتمى" را انسانى سالم مى‌دانند كه به ناحق مورد خشم و كينه‌ى خامنه‌ای و دارودسته‌اش است براى دفاع از او چشم بسته به دنبالش مى‌روند. در همين انتخابات اخير كه خاتمى در پيام ويديوئى از مردم خواست به هر دو ليست مورد نظرش راى بدهند يكى از حاميانش از او نپرسيد كه رفسنجانى و رى‌شهرى و درى نجف‌آبادى را چرا در ليست گذاشتيد. اگر كسى را نداشتيد ناچار نبوديد ليست پانزده نفره بدهيد. لیست دوازده نفره می‌دادید. جالب‌تر اين‌كه راى دهندگان حتى در موقع راى دادن سختشان نبود كه اسم جانيان شناخته شده‌اى كه محكوميت بين‌المللى دارند را در برگه راى بنويسند چون نمی‌خواستند روی آقای خاتمی را زمین بیاندازند، وگرنه اينان با آرائى بالا انتخاب نمى‌شدند!



سیامک بهاری

ابک زنجانی قطره‌ای از دریاست!

بابک زنجانی بخوبی موقیعت خود در دادگاه را می‌داند. مطلع است که با چه آتشی دارد بازی می‌کند. با افشاگری از پشت پرده، هیچ راه بازگشتی برایش باقی نخواهد ماند. اگر نمی‌خواهد به سرنوشت مه‌آفرید امیرخسروی دچار شود، باید سکوت کند و مطیع باشد. با حفظ شئونات مافیای در قدرت، صرفا به دفاع از خود بپردازد. برای کل دستگاه اعتماد سازی کند، تا فرجی حاصل شود بلکه دستهای پنهان طوری دیگر حاشیه سازی کنند.



kave-banai.jpg
کاوه بنائی

طبقه متوسط , سنگر سرمایه داری است*

سنگر در ادبیات نیروی بر آمده پس از انقلاب بهمن, معنی خاص خود را در جامعه ی ما باز تعریف نموده است. زمانی که , قدرت مسلط امروز, در موضع ضعیف و نا آشنا ی نفوذ به دهلیزهای پر پیچ و خم تسخیر مواضع را داشت , جنگ , چه خانگی و چه فرامرزی برای این نیرو نعمت بزرگی محسوب شد.



majid-siadat.jpg
مجيد سيادت

بحران سوريه، فاز سوم

در حال حاضر بحران سوريه وارد فاز جديدی شده است. اروپای غربی و امريکا خواهان صلح ( به هر قيمت) هستند. از طرف ديگر رژيم اسد، ر وسيه و اير ان هم نمی توانند از اين همه "انعطاف" در صف مقابل صرف نظر کنند. اينچنين است که بايد انتظار داشته باشيم فرايند صلح در سوريه – عليرغم چوب لای چرخ گذاشتن عربستان و ترکيه – به جلو رود. ممکن است سکندری هائی در راه باشند ولی روند عمومی حرکت روشن است.
بحران سوريه واضح ترين و در عين حال دردناکترين نمونه از وقايعی است که در منطقه خاورميانه در حال وقوع هستند. شرايط محلی و بين المللی متعددی دست به دست هم داده اند که در نتيجه آنها نظم قديم منطقه را به لرزه در آورده اند.



»  نمایش دیگری از انتخابات و پیآمد های آن
»  سخنی کوتاه در مورد انتخابات ریاست جمهوری آینده در آمریکا
»  پاسخى كوتاه به پرسشى تكرارى
»  راه سوّم
»  مجلس در رأس کدام امور است
»  دادگاه بلخ!
»  با یاد زنی که زندگی را معنی می بخشید. گرامی باد ۸ مارس روز جهانی زن !
»  در باره کتاب خواندنی "یه جنگل ستاره"
»  انتخاباتی که به رفرندام بدل شد
»  به مناسبت ۱۴ اسفند، سالگرد درگذشت دکتر مصدق
»  ملت ایران چشم از او برنداشته است
»  نوشتاری کوتاه در مورد نمایش انتصابات اخیر!
»  ۳۰+؟ یک نکته و یک سوال!
»  «خُب، به کجا رسیدید؟»!
»  راز انتخابات
»  تفاوت تاکتیک، ما را تقسیم نکند!