وهاب انصاری - علی صمد

آیا با این متد بحث به "تشکل بزرگ چپ ایران" میتوان رسید؟

یکی از دستاوردهای مثبت نظری-سیاسی بخش بزرگی از چپ ایران پذیرش و پایبندی به معیارهای دمکراتیک زندگی حزبی بوده است. پذیرش دمکراسی درون حزبی و قبول تنوع و اختلاف در عرصه های نظری، سیاسی و تشکیلاتی دیگر نمیتواند براحتی انشعاب و جدایی را در سازمانهای سیاسی چپ دمکرات توجیه بکند. بویژه آنجایی که پای پروژه ایی تحت نام "تشکل بزرگ چپ" مطرح است.



Mohammad-hossein-Sdigh-yazdchi-s.jpg
محمد حسین صدیق یزدچی

روسانتی مان/ressentiment / کین توزی نیچه ای چیست؟

ازچند دههء اخیر، وعمدتا بعد ازسلطهء حکومت اسلامی برجامعه ایران،معانی اسلامی/شیعی وذهنیت دینی مورد نقدهائی قرار می گیرد. اما چرا دین اسلام نقد می شود یا باید نقد شود، پرسشی ست که ضرورت آن مورد نظر برخی اهل فکر ونظر قرار گرفته. من نیز در چند مقالت چرائی نقد اسلام را شرح وبسط داده ام. به اجمال می توان گفت که نقد دین اسلام درصدد است تا ساختارهای این دین را آنگونه که هست و وجود داشته عریان سازد. واقعیت های تاریخی آنرا آنگونه که بوده یا امروزهست ونه آنگونه که باورمندان یا مسلمانان بدانها باوردارند، آشکارسازد.



قهرمان قنبرى

شلاق براى كارگران

در هفته اى كه گذشت دو اتفاق در ظاهر غيرمرتبط اما در باطن مرتبط و پيوسته افتاد كه به دغدغه و سرخط خبرگذارى ها بصورت جداگانه تبديل شدند. واكنش به اين دو واقعه در ظاهر غيرمرتبط بيشتر واكنشى در سطح بود، نگارنده سعى خواهد كرد بخاطر اينكه اكثر خوانندگان در جريان ظواهر امر هستند بصورت گذرى اين رويدادها را نقل كند و در آخر ربط اين دو امر غيرمرتبط به يكديگر را جمع بندى كند.



aazami.jpg
محمد اعظمی

به کجا چنین شتابان؟

تردید نکنیم جز چنین راهی، چاهی در برابرمان دهان می گشاید. همان چاهی که پیش از این، هر گاه به تفاوت می رسیدیم، درون آن سقوط می کردیم. در آن فضای مسموم، قلم ها بی تدبیر، شمشیر می شدند و هست و نیست یکدیگر را نشانه می رفتند. "دست آورد" چنین نبرد حقیرانه ای، تضعیف کل چپ و تضعیف و تجزیه هر چه بیشتر هر کدام از دو طرف " دعوا "، در جامعه بود. این روش ناپسند، به سهم خود ما را زمین گیر کرد. از فرو غلطیدن در آن چاه، آگاهانه پرهیز کنیم.



Ahmad-Pourmandi2.jpg
احمد پورمندی

خاتمی و مساله جانشینی!

۱-بر اساس قانون اساسی، خامنه ای برای انکه بتواند جانشین دلخواه خود را از تصویب خبرگان بگذراند به آرای دو سوم آنها یعنی به رای ۵۸ نفر نیازمند است. وزن کشی دیروز نشان داد که خامنه ای از این تعداد رای برخوردار نیست .اگر توجه داشته باشیم که این وزن کشی در حضور قدرتمند خامنه ای و در شرایطی انجام گرفته که بسیاری از اعضای خبرگان یا نانخور بیت هستند و یا دستشان زیر سنگ آقا ست، می توان حدس زد که در رای گیری نهایی ، که در آن خبرگان از قید آقا خلاص شده اند، حاصل برای جناب رهبر، بهتر از این نخواهد بود و در نتیجه، بدون مداخلات مراکز غیبی ، خامنه ای نمی تواند در مورد جانشینی، تصمیمی را به تصمیم خبرگان تبدیل کند.



reza-allamezadeh70.jpg
رضا علامه زاده

تبریکی به بلندای آسمان ایران

سیاست مرگبار و فرهنگ‌کش جمهوری اسلامی در زمینه سینما با همه عواقب دردناکش، به لحاظ نامیرائی و خصلت پوینده هنر، قادر نبوده است که تمامی جوانه‌های هنر ارزشمند ایران را بخشکاند."
از آن روز تا کنون بارها شمیم دل انگیز این جوانه های هنر ارزشمند ایران فضای جهان سینما را عطرآگین کرده است. تازه ترین اش موفقیت بی سابقه فیلم "فروشنده" ساخته ی سینماگر خلاق وطنمان اصغر فرهادی است که دو نخل طلای جشنواره ی کن را نصیب سینمای ایران کرد.



mohsen.o1.jpg
منصوره بهكیش

به یادِ برادرم «محسن بهکیش»

محسن بهکیش این سوزن‌کاری ارزشمند را در سال ۱٣۶٣ در زندان اوین به یاد زهرا و محمدرضا بهکیش و سیامک اسدیان (همسر زهرا)، آغاز کرد. اما هنوز این اثر هنری نیمه تمام بود که محسن را در ۲۴ اردیبهشت سال ۶۴ اعدام کردند، اثر نیمه تمام پس از مدتی به دست محمود و محمدعلی بهکیش رسید و آن‌ها به یاد محسن بهکیش، ستاره‌ی دیگری به آن اضافه کردند و خودشان نیز در کشتار جمعی زندانیان سیاسی در تابستان ۶۷ اعدام شدند.



masoud-noghrekar-4.jpg
مسعود نقره کار

یاد آوری به حسن روحانی:
نام نویسندگان و شاعران اعدام شده در حکومت اسلامی

"اخلاق، مقدسات و ارزش ها، وامنیت ملی" سه اصلی هستند که حسن روحانی برای اهل قلم خط قرمز اعلام کرده است. لیست نویسندگان و شاعرانی که به اتهام رعایت نکردن خط قرمز امثال حسن روحانی توسط حکومت اسلامی اعدام شدند، جهت یاد آوری و اطلاع ایشان و مردم ایران منتشرمی شود.



دنیز ایشچی

تلاشی درکالبد شکافی بن بست وحدت چپ

دو سه ماه پیش در چهل و پنجمین سالگرد جنبش سیاهکل، صحبت از نقش پیشاهنگی و تاریخ سازی نسلی از جوانان آزاده ، روشنفکر و فداکاری بود که چون شمعی خود سوختند و روشنی بخش راه نسل های بعدی گشتند. نسل هائی که ارزش ها و الگوهای آزادگی، عشق به انسانیت، دموکراسی، عدالت، تعالی علمی و مدنی انسانی را در جوانانی می یافتند که خود را فدائیان خلق نامیده بودند. آنها جوانانی بودند که کمر همت به شکستن بت های چنان دیکتاتوری مخوفی بسته بودند که از خوف آن مردم حتی در درون چهاردیواری خانه های خویش هم از انتقاد از آنها وحشت داشتند.



nakhaei.jpg

تداوم ستمگری!

حکومت آخوندی نظامی ستمگر است. این ستمگری جنبه عام داشته و کف و سقف و حد و مرز ندارد. ستمگری حکومت "همه" را دربر می گیرد و هیچ فرد، دسته، گروه، نگرش، باور، سازمان، تشکیلات و... و... و... از آن در امان نیست. این عام بودن ستمگری خودی و ناخودی، دوست و دشمن نمی شناسد و حتی تا حد خودزنی هم پیش می رود. ازاین منظر است که برخی از رفتارهای حکومت که در حکم سرشاخه نشستن و بن بریدن است قابل درک می شود.



ijadi12.jpg
جلال ایجادی

قرآن، نه کلام خدا، نه الهام محمد، نوشته ای تاریخی التقاطی (بخش پنجم)

دانشمندان بسیاری هستند که قرآن را به بررسی انتقادی سپرده اند و رازهای آن را آشکار ساخته اند. قرآن خود را ازلی و آسمانی و مقدس معرفی می کند، ولی تاریخ این ادعا را نفی کرده و نشان می دهد چگونه بند بند قرآن از داده ها و پدیده ها تاثیر گرفته است. یک کتاب دینی در پی حفظ راز و ابهام است تا قدرت تاثیری گذاری خود را نگهداری کند. حال آنکه بررسی تاریخی به اجزا و امور خرد و کلان پدیده می پردازد تا به واقعیت آن پی ببرد و بناگزیر راززدایی می کند.



Mehrdad-Darvishpour5-s.jpg
مهرداد درویش پور

سکوت، خاطره و جعل در خدمت تاریخ سازی و فراموشی

درآمدی بر گفتگوی سیروس ملکوتی با من درباره "پایان پیکار"مهرنامه

تاریخ‌سازی در ایران توسط گفتمان مسلط اسلامی علیه دگراندیشان از آغاز تا امروز ادامه داشته؛ تنها این اواخر شتاب بی‌مانندی گرفته است. در آغاز با آثار هنری همچون "توبه نصوح" و "حصار در حصار" چپ ایران را زندانی افکار خویش خواندند. سپس نمایش‌های تلویزیونی از توابان برای مأیوس کردن مردم از ایستادگی باب شد. پس از مدتی سلسله برنامه‌های سراب معرف دربه‌دری و بی‌چارگی تبعیدیانی شد که هیچ آینده روشنی برایشان متصور نیست.



ahmad-hashemi02.jpg
احمد هاشمی

چرا دولت در جمهوری اسلامی نمی تواند" دولت توسعه گرا " باشد؟ - قسمت دوم

نیم نگاهی به مدل دولت توسعه گرا در ابتدای قرن بیست یکم در آسیا نشانگر این است که در یک قطب دولت های لیبرال-دموکرات هند و کره جنوبی و تایوان قرار دارند که با ایجاد نهاد های دموکراتیک تا حدودی آزادی و حقوق شهروندی را تضمین نموده اند، اما در عین حال در این کشور ها از عدالت اجتماعی و توزیع عادلانه درآمد ها نمی توان سخن گفت.



amir-kasravi1.jpg
امیر کسروی

"هما" برای فروش

در خبر کوتاهی در تاریخ ١٤ اردیبهشت ۱۳۹۵، مدیرعامل هواپیمائی جمهوری اسلامی "هما" در گفتگوئی با خبرنگار ایلنا آگاهی داد که بخشی از سهام هما، از طریق بورس و یا بازار جهانی واگذار میشود. این خبر بظاهر کوتاه، ژرفای تاریخچه پسرفت صنایع هوائی ایران را پس از ٣٧ سال مدیریت جمهوری اسلامی نشان می‌دهد. هما روزگاری برای ایران، گل‌سرسبد تکنولوژی پیشرفته بود و در دنیا در لیست یکی از ایمن‌ترین شرکتهای هوائی قرار داشت و درمیان نهادهای اقتصادی کشور، سمبل یک شرکت بازرگانی موفق ایرانی بود و حامل پرچم کشورش. فروش چنین شرکتی با این سابقه درخشان به شرکت‌های خارجی، از نظر علاقمندان داخلی این صنعت، یک تحقیر حرفه‌ای است مثل قرارداد ترکمن‌چای.



Parasto-Forouhar_0.jpg
پرستو فروهر

«ما و آن‌ها»، گفت‌و گوی بین دو نسل

«ما و آن‌ها»، نامه‌نگاری‌های پرستو فروهر، نویسنده و هنرمند ایرانی با آیدین، مجموعه‌ای از نامه‌هایی‌ست که بین او و «آیدین» در فاصله بین بهار ۱۳۹۲ تا زمستان ۱۳۹۳ رد و بدل شده است. در این نامه‌نگاری‌ها در پرتو رویدادهای نهضت سبز و برخی سرخوردگی‌های سیاسی و اجتماعی در ایران، دو نسل از ایرانیان با هم در گفت‌و‌گو قرار می‌گیرند.



mehrasa.jpg
محمد علی مهرآسا

پاسخی به دو نوشتار

از آقایان مهندس عبدالعلی بازرگان و دکتر سروش

من این مقاله را چند سال پیش نوشتم و برای مجله نگین به مدیریّت زنده یاد دکتر عنایت فرستادم که چاپ کند. شوربختانه مجله نگین تعطیل شد و مقاله به چاپ نرسید. اکنون با توجه به مجادلات آقایان دکتر سروش و عبدالعلی بازرگان، مقاله را با اضافاتی مربوط به این مجادله تکمیل کردم تا به دید هموطنان برسد.



منوچهر مهرآیین

تجارت با رای مردم و سرنوشت اصلاحات در ایران

از انتشار نامه مهدی کروبی و فراخوان او برای سازش نکردن با استبداد چند هفته ای می گذرد. برخورد با این نامه شجاعانه، که در زندان خانگی نیروهای امنیتی سپاه نگاشته شده بود، از سوی برخی از «همرزمان»‌ او نمونه گویا و تاسف باری از وضعیت رهبری کنونی نیروهای اصلاح طلب و نگرانی های عمیق درباره سرنوشت اصلاحات در ایران و دگردیسی شعارهای اصلاح طلبانه در حد شعارها و برنامه های دولت آقای روحانی است.



reza-akrami.jpg
رضا اکرمی

آيا استراتژى و سياست هاى جنگى حكومت، پس از فتح خرمشهر، بار ديگر در جنگ سوريه در حال رخ دادن است؟

در خبرها آمده است كه محسن رضائى فرمانده پيشين سپاه بار ديگر حضورش در صحنه نظامى پررنگتر شده و پس از شكست اخير نيروهاى اعزامى ايران در اطراف حلب از طرف خامنه اى مأموريت يافته است تا در «دفاع »از شهر حلب به اين نيروها يارى رساند .هرچند صدق منبع اين خبر هنوز براى من روشن نيست امابعيد نمى دانم كه فيل اين آقايون بارديگر ياد هندوستان ( بهتر است بگويم سوريه ) كرده باشد و سياست فاجعه بار جنگ ايران و عراق اينبار كيلومترها دورتر از خاك كشور ما در حال وقوع باشد .
اساس آن سياست چه بود ؟



behzad-karimi.jpg
بهزاد كریمی

بدهکاری بوروکراتیک یا استنتاجی از فکر و روش؟!

به اختصار پیرامون رویکرد مثبت آقای تاج زاده

آقای تاج زاده بازهم تاکید می کنم که طرح بدهکار بودن جمهوری اسلامی بخاطر ارتکاب آن به قتل بزرگ ابعاد در قبال بازماندگان قربانیان جای سپاس دارد. اما مهم تر همانا، فهم انگیزه و استعداد جنایتکار است در ارتکاب آن. بخشی از این جنایتکاران مرده‌اند و رفته‌اند و بقیه هم رفتنی هستند، اما مهم آن اندیشه و رفتاری است که در این یا آن سربزنگاه تاریخی، سر از گورستان تاریخ در می آورد و هزاران انسان را با یک فرمان استبدادی و با خودکامگی فقاهتی، محکوم به مرگ می کند و می کشد. پوزش از اعتراف به داشتن چنین فکر و رفتاری است که اهمیت محوری دارد و آنهم در قبال جامعه و نه فقط برای ماتم نشستگان کشته شده‌ها.



Araz-Fani2s.jpg
آراز فنی

راه های تکامل نظریه های حقوق بشر در ادبیات و گذر تاریخ (پاره ی پنجم)

نظریه ی اختلافهای فرهنگی، برتری قومی و یا اختلافهای نژادی ریشه های تاریخی دارند و پدیده هائی نیستند که به دوره ی مدرن از تکامل انسانی بر گردند. بنظر می رسد که تقسیم بندی اجتماعی و مرز کشیدن بین خود/ما و دیگران "ما و آن دیگری" قدمتش به تاریخ انسان بر می گردد. این اختلاف در روایتهای مذهبی با ستیز بین قابیل و هابیل که به کشته شده هابیل انجامید شروع شده و بعدها در ادیان و یا نحله های سیاسی گوناگون خود را نشان داده است. این اختلافها و تضادها با رشد تکنیک، موسسات اجتماعی و ساختارهای جدید سیاسی درعملکرد ایدئولوژیهای تاثیر و در شکل گرفتن و تکمیل مذاهب عمل کرده اند.



Saeed-Rahnema.jpg
سعید رهنما

سازمان‌دهی طبقه‌ی کارگر:
درس‌های گذشته و راه‌های آینده

این مقالات به‌طور خلاصه به این نکته اشاره دارند که در طول بیش از یک‌صد سال، در دوره‌های كوتاهی كه به علت ضعف حکومت‌های وقت طبقه‌ی کارگر امکان فعالیت جدی داشته، جنبش کارگری به دلایل گوناگون از جمله سطح محدود توسعه‌ی اقتصادی و صنعتی كشور، ضعف كمّی و كیفی طبقه‌ی كارگر، نبود دموكراسی و آزادی‌های سیاسی، و در نهایت ضعف نیروهای چپ، گستردگی چندانی نداشته است. همین چهار عامل ضعف صنعتی، ضعف طبقه‌ی كارگر، ضعف چپ، و ضعف دموكراسی، تعیین‌كننده‌ و تبیین‌كننده‌ی وضعیت طبقه‌ی كارگر در ایران بوده است.



majid-siadat.jpg
مجيد سيادت

طرحی اوليه پيرامون سير گفتمانی ما
بر فراز ۴۵ سالگی "سياهکل"

در حين مطالعه کتاب، بسياری از وقايع سی و چند سال گذشته در جلوی چشمانم رژه ميرفتند. به ياد آوردم بارها و بارها، "بکنم؟نکنم؟ چه کنم؟ " گذشته را. راستش را بگويم هنوز هم ، حتی با امتياز بزرگ نگاه به گذشته، در بسياری موارد همان بکنم نکنم چه کنم برايم باقی مانده است. نکته بر سر اينست که در عرصه سياسی ما هميشه با واقعياتی روبرو هستيم که در درون خود تضاد دارند. هر کار ما به نوبه خود هم جنبه های مثبت و هم جنبه های منفی خواهد داشت. "هيچ کاری نکردن "خودش يک کار است. مخصوصا زمانی که موضوع بحث، سازمان بزرگی باشد ، آنچنان که سازمان فدائيان بود. پيچ گاههای فراوانی خواهند بود که طی آنها ، درک ما از "واقعيت" روشن نخواهد بود وباز هم بايد سياست ريخت و برنامه ای در اختيار خيل هواداران گذاشت. از درد و رنح سالهای گذشته به اين رسيده ام که بايد در همه شرائط با خودمان و هوادارانمان صادق بمانيم. بايد ابهامات برنامه مان را اعتراف کنيم. ممکن است اين برخورد در کوتاه مدت مشکل باشد ولی در دراز مدت مسلما راحتتر و بهتر خواهد بود.



reza-allamezadeh70.jpg
رضا علامه زاده

فريباجان خوش آمدى، گرچه كوتاه!

از دو روز پيش كه مى دانستم ديروز روز مادر است هرچه كردم دستم نرفت يادداشتى بنويسم. خواستم از مادرم بنويسم كه در نوجوانى من و جوانى خودش دنيا را به دنياداران واگذاشت بنويسم ولى ديدم در سه رمان به هم پيوسته ام از او نوشته ام و چون از تكرار گريزانم بهتر است اين قرارِ فرار از تكرار را، نشكنم.
اما ديگر جلوى اين ذهن افسار گسيخته را نمى توانم بگيرم و از مادرى ننويسم كه چه شريفانه هشت سال است از فرزندان دلبندش دور مانده و حالا در فرداى روز مادر از زندان اوين، اين نام مخوف آشنا با من به عنوان زندانى سابق، به مرخصى آمده است.



n-nourizadeh.jpg
ن. نوری زاده

نه انقلاب و نه اصلاحات

آیا خصلت نافرمانی مدنی و اعتراضات گستردۀ مردم علیه نظام های سیاسی ضد نهادی است؟ آیا رفتار و عملکرد آنان سیاست ستیزی میباشد؟ آیا مردم معترض تا کنون در نافرمانی مدنی خود موفق شده اند به مطالبات سیاسی- اجتماعی خود دست یابند؟ و سرانجام آیا نافرمانی مدنی و اعتراض تودۀ مردم جهت تغییرات بنیادین، شیوه ای بهتر و موثرتر از انقلاب و یا اصلاحات است؟ بدیهی است پاسخ به این پرسش ها به آسانی میّسر نمیباشد. حال اگر به گفتۀ بعضی از پژوهشگران علوم سیاسی نافرمانی مدنی و اعتراضات مردم را یک "انقلاب" فرض کنیم، باید اذعان کرد که: این نوع "انقلاب" در تعریف هیچ یک از تئوری های تغییر نظام های حکومتی مطرح نشده است و با انقلاباتی که تا کنون در کشورهای مختلف رویداده است، متفاوت میباشد.



اصغر ایزدی - تقی روزبه

بحثی پیرامون بسط مبارزه طبقاتی به حوزه قدرت!

می نویسی:* "بسط مبارزه طبقاتی به حوزه قدرت، یعنی به حلقه مفقوده ای که در نگاه کلاسیک ها موجود بود و چه بسا به تقدیس آن هم چون ابزاری انقلابی و نجات بخش که پرولتاریا باید آن را تصرف و تصاحب کرده و بکارگرفت دخیل بسته بودند". بنظر می رسد نتوان همه کلاسیگ ها را در این نگاه سهیم دانست، از جمله مارکس که با توجه به تجربه کمون پاریس، به یک تجدید نظر اساسی نسبت به مبارزه طبقاتی پرولتاریا و دولت پرداخت؟.

با تشکر از یادداشتت، مارکس ضمن آنکه نهایتا به پژمردگی و مرگ دولت باورداشت اما همانطور که در انتقاد به برنامه گوتا که چندسال پس از کمون نوشته، به یک دولت کارگری در مرحله گذار به عنوان دیکتاتوری پرولتاریا باورداشت (البته فاکت های دیگری هم وجوددارند). اما دیکتاتوری و دولت چیزی جز انباشت قدرت جداشده و مشرف بر جامعه و توسل به آن برای نیل به اهداف نبود. نظرات انگلس هم پیرامون درکش از مقوله اتوریته و این که اتوریته چپست؟