Aliasghar-Salimi2.jpg
علی‌اصغر سلیمی

چالش تاریخی اسلام های سیاسی
و گفتمان حاکمیت ملی ـ دموکراتیک

چالش تاریخی اسلامهای سیاسی با دموکراسی و گفتمان حاکمیت ملی ـ دموکراتیک از آن رو است که حاکمیت الهی و ولایت فقیه با اراده آزاد مردم جمع پذیر نیست. در مدار بسته فقیه ـ خبرگان ـ فقیه، مردم و آرای آنان جایی ندارند. میراث روشنگری، مدرنیته، حقوق بشر، حقوق شهروندی و قانون اساسی دموکراتیک با نظریه ولایت مطلقه فقیه و اسلام انقلابی و سیاسی در یک ظرف نمی گنجند. در دموکراسی تساوی شهروندان، مشارکت و رقابت در همه سطوح، پاسخگویی نمایندگان مردم و دولت در برابر مردم بر مبنای قانونی و حقوق انسان و حقوق شهروندان مد نظر است.



reza-allamezadeh70.jpg
رضا علامه زاده

بدرود با "از دور بر آتش"

پس از نزدیک به سیزده سال نوشتن نسبتا متداوم در وبلاگ شخصی ام "از دور بر آتش"، روز بدرود با آن فرارسیده است. نوشتن در این وبلاگ را با مطلب کوتاهی با عنوان "آتش به جان شمع فتد کین بنا نهاد!" به تاریخ ٢٥ آگوست ٢٠٠٣ آغاز کردم و آخرین مطلبی که در آن منتشر کرده ام "پاندول" است که تاریخش سی ام آوریل ٢٠١٦ است.
با حک شدن پایگاه "حلقه ملکوت" که وبلاک من یکی از وبلاگ هایش بود تنها راه ادامه ی کار داشتن یک آدرس اینترنتی تازه است که معنائی جز حرکت از نو برایم ندارد! این است که از این پس تنها به انتشار نوشته هایم در فیسبوک و سایت هائی مثل "گویا نیوز" و "عصرنو" که به لطف گردانندگانشان معمولا مطالبم در آنان بازنشر می شود، اکتفا خواهم کرد.



behzad-karimi.jpg
بهزاد كریمی


"آرش" و "قلیچ"
ابراز اراده‌ای برای تسلیم ناپذیری چپ در بحبوحه شکستی بزرگ!

پرویز را در سطح ملی - یعنی بسیار فراتر از جبهه چپ ایرانی- به فوتبال می شناختند و هنوز هم چنین است و چنین نیز خواهد ماند. نام او در زمره اسطوره‌های فوتبال ایران ثبت است و خود خودش در خاطره تاریخی سه نسل پیشین و همروزگار و پسین‌اش، همانا اشتهار دارد به "بولدذر چمن بازی" ایران زمین، به زننده آن گل "سیاسی" معروف و به تمام کننده کار و برآورنده آرزوی میلیون‌ها پیر و جوان ایرانی آرزومند در برهه‌ای از زمان!



نادر عصاره

شرحی بر
گرایشات خواهان تداوم یا توقف «پروژه وحدت چپ»

هر چند شکاف بر سر تداوم یا توقف پروژه وحدت چپ، از درون سازمان اتحاد فدائیان خلق ایران، آغاز شده است، اما، تحلیل این شکاف در این مقاله و با توجه به ویژگی های اتحاد فدائیان، محدود به مسائل درونی آن سازمان نمی ماند. این مقاله، گرچه به گرایشات و تمایلات موجود در کل پروژه وحدت بطور کامل نمی پردازد، اما به آن ها توجه دارد و تلاشی است در توضیح آن ها.



ahmad-hashemi02.jpg
احمد هاشمی

پیرامون دو موضوع راهبردی چپ در ایران

در لحظه فعلی وظیفه اساسی چپ در ایران پایان بخشدن به سیاست های حاکمین کنونی و تغییر جهت سیاسی در ایران است. برای تغییر جهت سیاسی در ایران موضوع دموکراسی ، عدالت اجتماعی، مقابله با تهدیدات جدی اکولوژیک و همچنین حل مسالمت آمیز منازعه در رابطه با دموکراتیزاسیون اقتصادی با نئولیبرال ها ، باید در دستور فعالیت های سیاسی چپ در ایران قرار گیرد.
امکان مطلوب برای سلب قدرت از حاکمیت کنونی و تغییر جهت سیاسی در ایران، ائتلافی رنگین کمان از همه نیرو های که از وضع موجود ناراضی هستند ( دستیابی به اکثریت)، با شیوه های مسالمت آمیزاست.



ahad-ghorbani.jpg
احد قربانی

چرا ما که باران می خواستیم سیل آمد؟

اندیشه در چرائی، چگونگی و پیامد پدید های کلان، سرشت جامعه، انسان و خودمان را آشکارتر می سازد. انقلاب فرانسه، انقلاب امریکا، انقلاب اکتبر و انقلاب بهمن از این دست پدیده ها هستند.
بعد از آرامش نسبی و اسکان گزیدن در سوئد پس از یک سفر پر رنج از تهران به بیله سوار، باکو، منیسک، ورشو و سر انجام استکهلم و گوتنبرگ، ضربه ویرانگر جمهوری اسلامی را بهتر احساس کردم. در گرماگرم تعقیب و گریز و عقب نشینی، سوز و درد کمتر احساس می شد.



ijadi12.jpg
جلال ایجادی

قرآن، نه کلام خدا، نه الهام محمد، نوشته ای تاریخی التقاطی (بخش هفتم)

خشونت در تمام جوامع انسانی وجود دارد ولی میزان آن متناسب با تاریخ و تربیت و نقش دین در رفتار روزمره، متفاوت می باشد. اغلب جامعه های اسلامی با خشونت پررنگ و فلج کننده ایی مواجه می باشند. در این کشورها ساختارکهنه و قبیله ای، ساختار اقتصادی رانتی و فسادآلود، ساختار سیاسی استبدادی، عقب ماندگی هنجارها و رفتارهای شخصی و گروهی، ضعف قانونگرایی، فرهنگ مردسالار، ضعف کتابخوانی و فرهنگ مدرنیته، نقش نیرومند دین اسلام و خرافات مذهبی و روایات خشونت طلب، عوامل رشد خشونت می باشند.



Kambiz-Gh-1.jpg
کامبيز قائم مقام

سیمای مصدق در مبارزات امروز مردم ایران

نزدیک به ۶۳ سال از کودتای ۲۸ مرداد و سقوط حکومت ملی دکتر مصدق میگذرد. با وجود این فشارها برای اینکه دوران حکومت مصدق، این صفحه درخشان از تاریخ را سیاه نشان دهند هر روز فزونی میگیرد. ما شاهد آنیم در زمانی که جوانان امروز تمام اطلاعات خودشان را از آن دوران و تاریخ یا از پدر و مادر و یا از اقوام و یا با جهانی شدن اینترنت از اینترنت گرفته اند ولی در تمام تظاهراتی که اینجا و آنجا برقرار میشود با وجود سختگیریهای شدید حکومتی عکس مصدق صف تظاهرات را تزئین میکند.



Forough-Tayyai.jpg
فروغ طیاری

اینجا امریکاست !!

پناه گرفتن در سايه جنايتكاران داعشى و انداختن معضلات اجتماعى براى شانه از زير بار مسئوليت خالى كردن به گردن داعش كارى است كه در همه كشورهاى غارتگر و جنايتكارمرسوم و معمول است ) اینکه داعش هار را چه کسانی ساخته ، بجان مردم دنیا انداخته و از ان در مواقع لازمه استفاده میکنند مبحث دیگری است که در این مقال نمیگنجد ( اين بار اما کشتاری وسيع در امريكا در كلوپ هم جنس گرایان اتفاق افتاد ، يكنفر بله فقط يكنفر بنام عمر متین ٢٩ ساله شهروند امریکا و متولد نیویورک روز یکشنبه با استفاده از مسلسل جنگی !!



Ali_ShakeriZand0.jpg
علی شاکری زند

منشاء هراس شدید نظام از مردم ! (بخش پایانی)

در جمهوری اسلامی، مانند رژیم های کمونیستی و فاشیستی که هر کدام شهروندان را به اشکالی از اظهار وفاداری وادار می کردند، پایبندی ضمنی شهروندان به قانوی اساسی کافی نیست و هر یک از آنان اگر بخواهند آسوده باشند باید به نوعی این پایبندی خود را ثابت کنند و پافشاری های مکرر و دائمی سران نظام بر ضرورت التزام شهروندان به قانون اساسی از همین تردید آنان به قبول ولایت فقیه و قوانین مبتنی بر آن از سوی مردم سرچشمه می گیرد، در حالی که در نظام های دموکراتیک عادی هرگز شاهد چنین پرسش و بحث نابجایی نیستیم.



دنیز ایشچی

استراتژی در لبه پرتگاه

آیا اگر محوری ترین شریان پیونده دهنده جریان های مختلف چپ را نه ایدئولوژی، نه برنامه، نه شعارهای اجتماعی اقتصادی آنها، بلکه استراتژی و اهداف سیاسی آنها تعریف بکنیم، قرار گرفتن در دو جهت مقابل این موضع گیری سیاسی که آیا اپوزیسیون آلترناتیو سیاسی مسلّح به معیارهای و ارزشهای علمی و مدرن امروزین در درون جناح بندی های حکومتی جمهوری اسلامی ایران قرار دارد، یا در خارج آن تا چه اندازه میتواند در تحکیم جبهه چپ واحد، یا فروپاشی آن نقش حیاتی و تعیین کننده ایفا بکند؟ آیا پایه ها و ستون های شعله های "امید" به تحول میلیونها جوان ایرانی را باید بر رسوبه های اندیشه ها و تفسیرهای جریان های درن حکومتی پایه ریزی کرد، یا اینکه نه، نمایندگان راستین علمی، تکنولوژیک، فرهنگ زندگی مدرن امروزین را باید بعنون ثقل آلترناتیو تحول سیاسی را در خارج از حصارهای پوشالی و تنگ تفسیرهای جناح های درون حکومتی یافت؟



mehrasa.jpg
محمد علی مهرآسا

چگونگی ورود من به میدان مبارزه؛ و راه جبهه ملی برای آینده

من در ذاتم مبارزه با فساد، ستم، بیداد و زور ناحق ریشه دارد و می توان گفت آدمی مبارزم؛ به این جهت زیر هر اعلامیه ای که علیه بیداد و زور و نارواگوئی باشد امضا می گذارم. گفتم زور ناحق و منظور آن نوع زورگوئیهای خلاف قانون است. وگرنه در برابر قانون مطیعم اگرچه با آن قانون مخالف باشم. به همین جهات و دلیل با زمامدار زورگو که حق مردم را نادیده می گیرد و زیر پا می گذارد، نمی توانم سازش داشته باشم و یا او را تأیید کنم. من عاشق دموکراسیم با تمام معایبی که ممکن است بعضی برایش بتراشند. اما این مبارزه ام با تفنگ و اسلحه نیست و اصولاً از کاربرد سلاح و جنگ متنفرم. از نظر تیر اندازی هم بی مهارت نیستم.



Araz-Fani2s.jpg
آراز فنی

راه تکامل نظریه های حقوق بشر در ادبیات و گذر تاریخ (پاره ی ششم)

کشور چین نمونه ی گویائی از تغییر و تحولات فرهنگی ادواری است که بدلیل جمعیت، موقعیت و حجم جغرافیائی و قدمت خود کمتر کشوری نظیر آن را پیموده است. اگرچه تحولات فرهنگی جوامع سیاسی و فرهنگی همیشه استثنائی است و هیچکدام شبیه آندیگری نیست! از یک طرف تکامل فرهنگی به تکامل تکنیک و تمدن مادی بسیار گسترده ائی منجر شد و از طرف دیگر تمدن و ساختارهای مادی به ساختارهای اندیشه ی انسانی بعد جدیدی دادند. به صراحت می توان گفت که علیرغم اینکه من در طول چهل سال اخیر تکامل حرکتهای سیاسی، اقتصادی و فرهنگی چین را از نزدیک دنبال نموده ام ولی دانش خود را برای یک جمع بست از شرایط موجود در چین بسیارمحدود و کم می بینم.



nikrouz-azami2.jpg
نيكروز اعظمى

سامان سياسى، تفكر و ايمان

در باره "در جسارت انديشيدن" ناصر اعتمادى

در جستجوى متنى در آرشيو مقالات متنوع از نويسندگان مختلف بودم كه همزمان متن نوشته آقاى ناصر اعتمادى با عنوان "در جسارت انديشيدن/ بررسى فشرده ى كتاب آرامش دوستدار" به ديده ام آمد. بر حسب كنجكاوى و جويندگى مُصر شدم تا با مرورى مجدد به آن، توضيحاتى به برخى ابهامات و كج فهمى ها راجع به "ميلاد همزمان دموكراسى و فلسفه" در يونان باستان و نيز "چگونه فكر از ايمان جدا مى شود" مسطوره در مقاله ايشان، بنويسم.



dr.-hossein-moosavian.jpg
دکتر حسین موسویان

در روز ۲۵ خرداد ۱۳۶۰ بر جبهه ملی ایران چه گذشت؟

گزیده ای از خاطرات دکتر حسین موسویان، رئیس هیئت اجرائیه جبهه ملی،
در مورد آن روز

از فردای پیروزی انقلاب در تهران و تقریبا تمام شهرهای ایران مردم بطور خودجوش نام خیابان ها، مدارس، بیمارستان ها و سایر موسسات مهم شهر خود را به نام مصدق تغییر دادند. و همچنین در روز ۱۴ اسفند ۵۷ در سالروز درگذشت دکتر مصدق که تنها ۲۲روز از پیروزی انقلاب گذشته بود، جمعیت عظیم میلیونی که ازهمه جای کشور برای ادای احترام نسبت به رهبر نهضت ملی ایران به طرف احمدآباد سرازیرشد، به وضوح وروشنی نشان داد که ملت حق شناس ایران تا چه حد نسبت به دکتر محمد مصدق و آرمان های بلند او علاقمند و وفادار است.



chidan.jpg
شیدان وثیق

درباره‌ی مسائل نظری و سیاسی چپ

جنبش چپ، در اوضاع کنونی جهان، با مسائل گوناگون و پیچیده‌ای رو به رو است. به رغم ستم و سلطه‌ی شدید سرمایه داری و سیستم‌های موجود، روندهای راست، لیبرالی، فاشیستی، پوپولیستی و دینی در همه جا رشد و توسعه پیدا کرده و می‌کنند. در طیف چپ نیز، گرایشی که ما «چپ سیستمی» می نامیم، در همه‌ی کشورها از جمله در اپوزیسیون ایران، سیاست‌گذار حفظ نظام‌های سرمایه‌داری، استبدادی، دینی و غیره شده است.



سیروان هدایت وزیری

چرا پروسه وحدت سه جریان برای" اتحاد بزرگ چپ" ناچارا به بن بست رسید

به تازه گی خیلی از رفقای مسئول و فونکسیونردر پروسه وحدت بزرگ چپ از جگونگی شکست این پروسه سرزنش کرده اند . و با آوردن اما و چرا ها بن بست این پروسه را به باد انتقاد گرفته اند . آنان در طی مصاحبه ، گفتارها و در نشریات های مختلف به بازبینی این مسئله پرداخته اند . من نیز با شکست سکوت ، می خواهم دقیق تر و بر مبنای واقعیت ها به این مسئله بپردازم .
در اینجا منطور از اتحاد بزرگ چپ ، در نهایت وحدت سه تشکیلات و یک گروه غیر سازمانی و منفردین می باشد .



Behrouz-Sotoudeh.jpg
بهروز ستوده

آیا جمهوری اسلامی کمترازحکومت ارتیره علیه بشریت مرتکب جنایت شده است!؟

همین دیروزبود که نماینده ویژه سازمان ملل که جانب این سازمان مأموریت یافته است در مورد وضعیت حقوق بشردرارتیره تحقیق نماید، یعنی همان مسئولیتی که همتای ایشان آقای احمد شهید در مورد ایران برعهده اش گذاشته شده، درآخرین گزارش خود به سازمان ملل متحد اعلام داشت که: "تمام اسناد و شواهد نشان میدهد که دولت ارتیره مرتکب جنایت علیه بشریت شده است و سران این حکومت میبایستی در یک دادگاه بین المللی محاکمه شوند".



behzad-karimi.jpg
بهزاد كریمی

شرم آور یا نگران کننده؟
هر دو!

دفع بازیکن ارمنی از تیم آذری!

هفدهم خرداد از سوی باشگاه "تراکتور سازی تبریز" و اتفاقاً هم توسط شخص مصطفی آجرلو مدیر عامل تازه انتصابی آن، اعلام شد که این باشگاه با یکی از بازیکنان تیم ملی ارمنستان به توافق دو ساله رسیده است. این خبر هنوز انتشار چندانی نیافته بود که همین مدیر روز هیجدهم خرداد سراسیمه وارد تبریز شد تا لغو قرارداد مزبور را اعلام کند! این سردار سپاه، علت انصراف باشگاه از قرارداد را چنین بیان کرده است: "من برای وحدت آذری‌های عزیز به تبریز آمدم و هدفم اتحاد همه ترک‌های شریف حول محور تراکتور و قهرمانی این تیم است. از آنجایی که پیوستن عضو تیم ملی ارمنستان به تراکتور می تواند این وحدت را تهدید کند از خرید این بازیکن صرفنظر می کنیم."



Ali_ShakeriZand0.jpg
علی شاکری زند

منشاء هراس شدید نظام از مردم !
بخش دوم، بهره ی الف

وقتی کسی می گوید نظام ما جمهوری اسلامی است، "نه یک کلمه کمتر نه یک کلمه بیشتر"، یعنی اینکه "فضولی برای دیگران موقوف است"، برای به پیش بردن این روش فرمانروایی جز زهرِچشم گرفتن از جامعه چاره ی دیگری ندارد. جامعه ای که سالیان دراز در برابر دیکتاتوری شاه و دستگاه ترسناک پلیس سیاسی آن مقاومت کرده و در آن، بر رغم ممنوعیت احزاب مستقل و روزنامه های آزاد، افکار و نظرات گوناگون درباره ی همه ی مسائل سیاسی و اجتماعی وجود دارد، و مطیع ساختن آن در برابر یک نظام سیاسی خشک و یکپارچه و جامد به سادگی ممکن نیست، اگر بتوان آن را فقط مدتی ساکت کرد



ijadi12.jpg
جلال ایجادی

قرآن، نه کلام خدا، نه الهام محمد، نوشته ای تاریخی التقاطی (بخش ششم)

تحلیل هرمنوتیک وتاریخی قرآن در پنج بخش پیشین، به ما نشان داد که این کتاب از آسمان نازل نشده بلکه محصول محیط تاریخی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی و روانشناسانه خود است. این کتاب محصول دویست سال تنظیم و دستکاری و اراده سیاسی خلیفه عرب و ترکیب مجموعه ای از سنت های آئینی و نیایشی و گویشی دوره های مختلف است. قرآن متنی پر از تضاد و بحران و خشونت است زیرا حامل عوامل ساختاری و ذهنی و دینی و فرهنگی و قومی گوناگون می باشد. رسالت تاریخی قرآن تامین منشور سیاسی و حقوقی برای اداره و حاکمیت بر قلمروی خلیفه گری اسلام است. در این بخش به زبان و مضمون قرآن می پردازم تا اعتقادات جادوگرانه و توتمیسم قرآن به نقد درآید.



ahmad-hashemi02.jpg
احمد هاشمی

چرا پروژه وحدت باید ادامه یابد؟

از منظر تئوری توسعه تشکیلات، مسیر برپایی یک سازمان، معمولا شامل چهار فاز مختلف است. گرچه آغاز و سرچشمه این تئوری عمدتا، توضیح مراحل توسعه ی سازمانی بنگاه های اقتصادی بوده است، اما این مسئله باعث نشده که، از این تئوری در عرصه برپایی سازمان های سیاسی استقاده نشود.



قهرمان قنبرى

آقاى حسن روحانى مدعى مبارزه با تبعيض مذهبى!

آقاى حسن روحانى در سفر خود به آذربايجان غربى در روزهاى دهم تا سيزدهم خرداد در جمع مردم شهرستان اورميه و مهاباد سخنرانى كرد و در آن از تعهد خود به مبارزه با تبعيض قومى و مذهبى سخن گفت و ادعا كرد كه در جمهورى اسلامى اصل شايسته سالارى است و نظام اسلامى هيچ فرقى بين باورمندان مذاهب مختلف و گويشوران زبانهاى مختلف قائل نيست. ايشان در ادامه سخنان خود ادامه داد كه آذربايجان غربى نماد همزيستى مذاهب و قوميتهاى مختلف در منطقه اى است كه سرشار از جنگ و جدال قومى و مذهبى است. البته ايشان از خودش و دولت هم انتقاد كرد كه شايسته نيست كه فقط يك معاون وزير كُرد سنى مذهب و يا يك سفير كُرد سنى مذهب در دولت حضور داشته باشد...



reza-alavi3.jpg
رضا علوی

از یاخچی آباد تا نازی آباد

واقیعت موجود این است که رفرمیست به بن بست رسیده و اصلاحات نا خوش است و حکومت اسلامی در درون پوسیده تر از آنست که معجزه رخ دهد و اصلاح پذیرد. پس چه باید کرد؟ راه سومی وجود دارد که آن “تحول طلبی” است. استراتژی تحول طلبی با استراتژی رفرمیست و استراتژی انقلاب متفاوت است، گرچه در وجوهی با آنها اشتراکاتی دارد.



nakhaei.jpg
شهباز نخعی

داد از این همه بیداد!

پرشماری موارد ظلم و بیدادگری دستگاه سفاک قوه قضاییه حکومت ولایت مطلقه فقیه بیش از آن است که، حتی به صورت فهرست وار، بتوان آنها را در یک نوشتار هزارو چندصد کلمه ای گنجاند. اما، آنچه که حکومت پلید آخوندی و دستگاه فاسد و گوش به فرمان قضایی آن می کند چندان تعجب برانگیز نیست زیرا برمبنای خصلت و ذاتش است. آنچه که حیرت انگیز است این است که بخش موسوم به اکثریت خاموش مردم ایران – هرقدر هم که مسخ و افسون شده باشد -، چگونه می تواند دربرابر این همه ظلم و ستمگری خاموش بنشیند، بی تفاوت بماند و فریاد و فغان برنیاورد که: داد از این همه بیداد!