mohammad-amini.jpg
محمد امینی

دشنه سوداگران سیاسی در کف خونریز فداییان اسلام

بخش یکم

یکی از «دستاورد» های سی سال گذشته این است که بنیاد گرایان مذهبی چیره بر ایران، با بازنویسی تاریخ و پراکندن نادرستی ها پیرامون هم اندیشان خویش در گذشته ایران، از شیخ فضل الله نوری تا فدایـیان اسلام و جمعیت های مؤتلفه، تاریخ ایران را وارونه نشان داده و به ارزش هایی که با همه کاستی ها، جلوه ای از کوشش ایرانیان برای دستیابی به مدرنیته سکولار و پیوستن به جهان پیشرفته می بودند، تاخته اند. این رفتار به دیگران هم پروانه داده تا به شستشوی تاریخ و بازخوانی رفتار کسانی بپردازند که در بیشتر سال های پس از مشروطه بر ساختارهای فرمانروایی در ایران چیرگی داشته و خودکامگی را پاسداری و ستایش کرده اند.



ranjbar.jpg
کاظم رنجبر

تاريخ تحول فکری و عقيدتی يک نسل

نگاهی به "من خود ايران هستم" نوشته ی مجيد نفيسي
بخش دوم

نفيسی اعتراف می کند من هنوز سوراخ را پيدا نکرده ام. نه تنها نفيسی، بلکه دهها هزار جوان ايرانی، دختر و پسر، به مارکسيسم، لنينيسم، استالينيسم، مائوئيسم و چه گواريسم گرويدند، يک عده جان عزيزشان را از دست دادند (خاطره و يادشان گرامی باد)، يک عده سالها در زندان های شاه و شيخ جوانی شان را و زندگی خود و خانواده شان را از دست دادند، ولی اين همه صداقت دارند که اعتراف بکنند که "من هنوز سوراخ را پيدا نکرده ام."



mohammad-maleki.jpg
دكتر محمد ملکی

اين کارها نشانه ضعف است يا قدرت؟

استبداديانيکه می پندارند با تخريب خاوران که در دل خاک آن حسين گونه های زمان خوابيده‎اند، آنها که عليه ظلم ظالمان و دين فروشان به قيمت جان ايستادند تا نشان دهند هرگز ذلت و ننگ تسليم شدن در برابر قدرت های مطلقه را نمی پذيرند، می توانند آثار جنايت خود را بپوشانند؟ زهی خيال و پندار باطل. آيا چنين اعمالی نشانه ضعف است يا قدرت؟



ammar-maleki.jpg
عمار ملکی

از „نافرمانی مدنی“ تا „بدفرمانی مدنی“

(بخش يازدهم)- بدفرمانی مدنی، تعريف و ويژگي ها

بدفرمانی مدنی، حرکتی اعتراضی نسبت به قانون يا سياستی است که افرادِ جامعه آنرا ناعادلانه يا غيرقابل‏قبول میدانند و ليکن مانند نافرمانی مدنی، آن قانون را به طور آشکار نقض نمیکنند بلکه آنرا به صورت ناقص يا تغييريافته و به اصطلاح نصفه و نيمه اجرا میکنند و يا به معنای واقعی کلمه، آنرا „بد“ اجرا میکنند.




هاشم

نامه ی سرگشاده به "مریم سطوت"

(پاسخ علنی به یک نامه)

من فکر می کنم «داستان ـ خاطره»نویسی می بایست ناظر بر حفظ هویت و اصالت هر دو جنبه ی «داستان» و «خاطره» باشد. یکی ساخت قصه یا داستان است و دیگری امانت داری خاطرات. به ویژه اگر خاطرات جنبه ی تاریخی، سیاسی و اهمیت ویژه ای داشته باشد، می بایست توجه ویژه بدان مبذول داشت و در حّد وسواس "امانت داری" کرده و اصالت اقوال را حفظ نمود. این بدین معنی ست که گفته های این و آن عینا در گیومه گذاشته و هر کجا ابهام و ناروشنی و تردید وجود دارد ذکر گردد. دو دیگر این که در چنین «داستان ـ خاطره»هایی لااقل هویت و اسامی پرسناژهای شهید داستان که خاطره حول آنها می چرخد روشن باشد. نکته ی دیگر این است که مطلقا نمی بایست افکار، نظرات و قضاوت های امروزمان را جایگزین دیروز کنیم و یا تخیلات مان را در گیومه بگذاریم و به هر شکل شبهه ایجاد کنیم.



taheripour.jpg
جمشيد طاهری‌پور

“رويداد سياهکل”: نابالغی خود خواسته

برگ هائی از دفتر زندگی - بخش نخست

آن چه که من می نويسم، روايت زندگی از زاويه ی يک طرز "نگاه" است و طبيعی است که روايت ها و طرز نگاه های ديگری هم از زندگی "فدائيان خلق" وجود دارد. "حقيقت" در انحصار کسی نيست اما در سخن هرکس می توان حصه ای از حقيقت يافت و اگر گفتگو –ديالوک راه باز کند؛ ناشناخته ها شناخته می آيد، تأليف آگاهی ممکن می شود و اين "امکان" بوجود می آيد که حقيقت در منظر نگاه ما قرار گيرد و شناخته آيد.



mehdi-shad.jpg
مهدی استعدادی شاد

تحول رسانه های جمعی
و ماجرای دستاوردهای ما از جام جهان نما ؟

وبلاگ، در گوهر و بنا بر تعریف ذاتی، فضایی برای کاربران اینترنت است که تجربه های شخصی و دیدگاه خود را بازتاب دهند. بنا براین منطق به مقوله ی "وبلاگ" تجاوز شده است. اگر شماری از وبلاگ ها- که حتا یک عددش زیادی و نقض غرض است تا چه رسد به چند تای آن- به تکرار فرمانها و ترفندهای نظام حاکم بپردازد یا مُبلغ مصوبه های دولتی و شانتاژ گروه های فشار بگردد. در این جا به پاسخی برای پرسش عنوان مطلب حاضر رسیده ایم. این که "وبلاگ"، همچون بازتابی از روند متحول رسانه های جمعی، در استفاده برخی از هموطنان ما پیشرفت و تعالی را نشان نمی دهد.



منیره برادران

٣٠ دى ١٣٥٧ آخرين سری از زندانيان سياسی آزاد شدند

گفتگو با ناصر مهاجر

انواده هاى زندانيان سياسى اعلام كردند كه تا رهايى خويشان خود از بند، در كاخ دادگسترى متحصن خواهند شد... بى اعتمادى ناشى از قول و قرارهاى بى اساس وزير سابق دادگسترى و نا مطمئن بودن پايگاه وزير فعلى دادگسترى، خانواده ها را در اين نگرانى فرو برده است كه مبادا تاخيرى ديگر براى آزادى اين زندانيان صورت گيرد. در اين حال، دكتر يحيى صادق وزيرى در يك تماس تلفنى با متحصنان در كاخ دادگسترى به آن ها قول داد كه تا پنجشنبه يعنى پس از اخذ راى اعتماد از مجلس نسبت به آزادى زندانيان سياسى اقدام خواهد كرد...



soheile-asefi1.jpg
سهیل آصفی در نشست رسانه ای:

حقوق بشر مرز نمی شناسد

ساناز سبحانی

«خواست آزادی بی قید و شرط بیان و نبود سانسور مطالبه تاریخی اصلی روزنامه نگاران، روشنفکران و همه ی تحولخواهان ایران است.» جمعه،بیست و سوم ژانویه، دفترحقوق بشر شهرداری نورنبرگ آلمان میزبان نشست رسانه ای سهیل آصفی روزنامه نگار و فعال حقوق بشر ایرانی بود . این نشست رسانه ای که توسط خبرگزاری ها و روزنامه ها و عکاسان مختلف آلمانی زبان پوشش داده می شد، راس ساعت یازده و نیم صبح با معرفی سهیل آصفی توسط دکتر هانس هِسِلمان رئیس دفتر حقوق بشر شهر و فعالیت های حرفه ای و دوران زندان وی آغاز شد.



davarpanah.jpg
پرویز داورپناه

سرنوشت خلبان اسرائیلی، حق السکوت!

در همه جوامع، معمول این بوده و هست كه اسرای جنگی را در زندان نگهداری میكنند و در جهان متمدن و عصر حقوق بشر نیز چنین است و اسیران سالیان درازی را در زندان سپری مینمایند.
آزادی اسرای جنگی نیز قواعد خود را دارد و دادن آگهی برای آگاهی از وضعیت یک اسیر جنگی معمول نیست، جز اینکه هدفهای سیاسی دیگری در قفای آن باشد.



saharkhiz.jpg
عیسی سحرخیز

روز موعود

اكثريت اصلاح طلبان تاكيد دارند كه خاتمی و موسوی هر دو می توانند نمايندگی گسترده ترين ائتلاف اصلاح طلبان را بر عهده بگيرند- تنها با اين تفاوت كفه ی روشنفكران، تحول خواهان و جوانان و زنان در وزن سنجی آرای خاتمی با موسوی سنگين تر خواهد بود، و در مقابل وزن آرای جريان های سنتی، انقلابی و كارگزاران دهه ی اول انقلاب و حتی بخشی از محافظه كاران در مقايسه ی آرای موسوی با خاتمی- اما در نهايت انبان آرای خاتمی پر و پيمان تر از موسوی خواهد بود و شانس او برای پيروزی قاطع بيشتر.



m-mostafavi.jpg
م. مصطفوی

روایتی کوتاه از رایی در زمستان ۲۹ سال پیش

اما ۲۹ سال از آن زمان میگذرد و نظام ولایت فقیه کوشید و میکوشد که بگوید برای همیشه دوره آزادی تمام شده است و نوبت حاکمیت روحانیت است. بنی صدر که خمینی را همچون یک پدر دوست داشت و میخواست که انقلاب از راه خود منحرف نشود، چندی نمیگذرد و نظامی که در مقام ریاست جمهوری اش قرار گرفته بود را با یک رژیم فاشیستی مقایسه میکند.



دریادل توانا

گفتگو در دو صحنه - یک نظر

درک این واقعیت که با اتکا به سمبل های سنتی مثل " خدا شاه میهن " حفظ همبستگی ملی و وحدت اجتماعی ناممکن است نه تنها دشوار نیست بلکه اثبات می کند که شناسائی حقوق آحاد جامعه از جمله اقوام ایرانی و گرایش های مختلف فرهنگی و اجتماعی در روندی دموکراتیک امری شایسته و عقلانی است



shanechi.jpg
همنشین بهار

«حاج محمد شانه چی» بخشی از تاریخ معاصر ایران بود.

اَجَل مُهلت نداد و شُترِ مرگ درِ خانهِ «محمد شانه چی» را کوبید و اورا هم که بخشی از تاریخ معاصر ایران بود، با خود به میهمانیِ خاک بُرد... و «خاک» این میزبانِ گویا و خموش، مهمانِ خود خوانده را با خشونت و مهربانی، به کامِ خویش کشید و در بَدوِ ورود بر سر و رویش کوهی از آوار ریخت...




ranjbar.jpg
کاظم رنجبر

تاریخ تحول فکری و عقیدتی یک نسل

نگاهی به کتاب "من خود ایران هستم" نوشته ی مجید نفیسی
(بخش اول)

تحول عميق درک و باورهای فلسفی نفيسی، نتيجه يک کار تحقيقی، دانشگاهی نيست، بلکه نتيجه يک زندگی مبارز سياسی، يک مارکسيست طرفدار جنگ طبقاتی است. ولو اينکه به نظر اين صاحب قلم، يک تحول مثبت و آينده سازی است برای نسل هايی که بعد از نفيسی ها آمده و خواهند آمد. ولو اينکه درک و شعور سياسی جان لاک نتيجه بيش از يک قرن جنگهای مذهبی انگلستان است، ولی فراموش نکنيم که جامعه ايران در طول قرنها، از جنبه ی فلسفی، سياسی يک جامعه بسته، نازا، و سترون بود و هنوز هم بخش مهمی از جامعه در گرداب فقر فرهنگی درگير هستند.



khosrow-shakeri-zand.jpg
خسرو شاکری

اندر سوگ سياوش شاملو!

نبايد فراموش کرد که، در عين اينکه مصادره ی يادگار های شاملو ضايعه اي ست ناپسند، اهميت فرهنگی شاملو چنان است که با چنين اقدامات ناپسندی کوچک نمی شود. آيدا خود در ياری و ياوری خويش در زندگی شاملو به نوبه خويش شمايلی است که تاريخ ادب ايران هرگز فراموش نخواهد کرد.
ياری و ياوری آيدا با کار فرهنگی شاملو آن بانو را وارث به حق و شمايلی در کنار شاملو می سازد؛ نه يک امر ژنتيک و نه يک حکمِ نظامی مردسالار و اسلام سالار هيچکدام نمی توانند آن حقانيت فرهنگی را مانع شوند.



saharkhiz.jpg
عیسی سحرخیز

اتهام های عام، احكام خاص

مقام های وزارت اطلاعات ايران در پی انتشار اخباری در خصوص صدور احكام متهمان پرونده ی "شبكه براندازی نرم" اعلام كرده اند كه در آينده ی نزديك اعترافات چهار عضو اين شبكه از رسانه ی ملی پخش خواهد شد.
مديرکل ضد جاسوسی وزارت اطلاعات آرش و کاميار علايی، پزشكانی كه در محافل علمی و پژوهشی به ويژه در زمينه ی بيماری ايدز شناخته شده هستند را از جمله اعتراف كنندگان تلويزيونی معرفی كرده و اين اخبار را نيز تائيد کرده است که آنان به عنوان متهمان اصلی شبكه "ده ها نفره" توسط دادگاه انقلاب تهران محاکمه و به حبس محکوم شده اند.



kiani.jpg
تهمورث کیانی

سازمان ادوار تحکیم:رویکردی آرمانخواهانه و رمانتیک به انتخابات!

من بر آن هستم تا با نقد نظر این سازمان نشان دهم که رویکرد آنها به انتخابات، رویکردی بر بنیان رمانتیسم انقلابی بوده و دارای وجه اشتراک با نظریه سازمان گرایان است و بنابراین نمی تواند،به رغم صداقت دارندگان آن،در ذیل نظریه اصلاح طلبی طبقه بندی شود. بنابراین،نقد من بر نامزدی آقای نوری نه به معنای نقد او به عنوان یک شخص و رد توانایی سیاسی و جایگاه برجسته او در جنبش اصلاح طلبی ایران است.



ammar-maleki.jpg
عمار ملکی

از „نافرمانی مدنی“ تا „بدفرمانی مدنی“

(بخش دهم)- نمونه‏هايی از اعتراضات مدنی در ايران

نمونه‏ای ديگر از بکارگيری عدم‏همکاری در ايران معاصر، عدم شرکت در انتخابات غيرآزاد، ناعادلانه و غيرمنصفانه است که در آن تمامی کانديداهای مستقل و مخالف سياستهای جاری، از حضور در انتخابات محروم میشوند. میدانيم که در ايران از نظر قانون، شرکت کردن در انتخابات اجباری نيست، ليکن در بسياری موارد حکومت به شرکت گسترده مردم در انتخابات بسيار نيازمند است و آنرا نشانه‏ای از علاقه و وفاداری مردم به حکومت و سياستهايش تلقی میکند.



talei.jpg
جواد طالعی

یخ مناسبات ایران و آمریکا در مونیخ باز می شود؟

دفتر اروپایی شهروند

آیا هیئت های نمایندگی ایران و آمریکا در حاشیه کنفرانس امنیتی ماه فوریه مونیخ فرصت خواهند یافت که مقدمات مذاکرات بعدی را فراهم کنند؟ پاسخ بسیاری از ناظران غربی به این پرسش مثبت است. اما ادامه حمله نظامی اسرائیل به باریکه غزه، می تواند مانع مهمی برای نزدیکی ایران و آمریکا در ماه فوریه باشد. اروپائی ها، که نتوانسته اند اسرائیل را به رعایت اعتدال مجاب کنند، امیدوارند که باراک اوباما، در نخستین روزهای ریاست جمهوری خود به این توفیق دست یابد.



banisadr.jpg
ابوالحسن بنی صدر

وقتی جنايت وسيله رسيدن به هدف می شود

اسرائيل، در دهمين روز جنگ جنايتکارانه اش، مدعی شده است: جنگ با حماس جنگ با ايران است. حماس را ايران مسلح کرده است، نيازهای ماليش را ايران برآورده است، افرادش را ايران تعليم داده است. اسرائيل نمی تواند در اين جنگ پيروز نشود. شکست ديگری نظير شکست در لبنان، برای موجوديت اسرائيل خطرناک است. اين استدلال چگونه ممکن بود ساخته شود اگر فعاليتهای دولتهای اسرائيل و ايران و ديگر دولتهای منطقه و امريکا و حماس و... شفاف می بودند؟



monire-baradaran.jpg
منیره برادران

روز فراموش نشدنی
٣٠دی ١٣٥٧

دی آن سال انقلاب، روز شنبه می شد. این روز یک روز فراموش نشدنی است برای من و خانواده ام و حتما برای همه خانواده هائی که آن روز زندانی شان روی دستهای پرمهر مردم آزاد شد، مردمی که ساعتها جلوی در زندان قصر با حلقه های گل به انتظار ایستاده بودند. خواهرها وبرادرهای من هم آنجا بودند.



saharkhiz.jpg
عیسی سحرخیز

با بی بی سی، بی بی بی سی

در شرايطی كه مقام های كاخ اليزه با شك و ترديد به تداوم برنامه های فارسی زبان راديو فرانسه می نگرند و در صدد بوده اند فعاليت های خبری را به حد يك سايت خبری تنزل دهند، شبكه ی تلويزيونی "بی بی سی“ با وجود مخالفت آشكار و گاه همراه با تهديد مقام های سياسی- امنيتی ايران، حضور پر رنگ، رنگارنگ و گوناگون خود را در فضای رسانه ای كشور ديكته كرده است.



shanechi.jpg

پشت جبهه و پیشرو جبهه

گفت وگوی منتشر نشده با محمد مديرشانه چی، جلیل امجدی

وقتی از زندان آمدم بیرون همه خانه را برده بودند. همه خانه را جارو کرده بودند. هیچی توی این خانه نبود. اسباب و اثاثیه و کتاب ها همه را برده بودند. کتاب های خیلی عالی بود. من دلم برای کتاب هایم می سوزد. من حدود شش هفت هزار جلد کتاب داشتم که برده بودند. خانه ام را فروخته بودند.
یک آقای شیرازی خانه را خرید، خراب کرد و آپارتمان کرد. یازده تا آپارتمان آنجا ساخت که یکی اش را هم به خودم ندادند.



عماد بهاور

"خاتمی“ علیه خاتمی

خاتمی درگیر ذهنیات خویش است؛ نه از سر منفعت اندیشی که از سر نیک نفسی. او بیش از آنکه در اندیشه ورود مجدد به ‏قدرت باشد – چنانچه بارها گفته است – در فکر تدارک زمینه های اجتماعی برای به ثمر رساندن جنبشی تاریخی و صد ساله ‏است که چندان به نتیجه ای مطلوب نرسیده است. پس شکی نیست که نیت او خیر است و ذهنش به دنبال راه حلی که تداوم داشته ‏و همیشگی باشد. اما تنها نیت خیر و صحت اندیشه تضمین کننده رسیدن به اهداف نیست که اگر بود تا به حال این همه بزرگان ‏نیک اندیش و ناکام در تاریخ این سرزمین نداشتیم.‏



»  استريپ تيز مکتب «انسان دوستان» در تهاجم اسراييل به غزه!
»  جنایت محکوم کردنی و جنایت با اجر دنیوی و اخروی
»  نسل کشی خلق فلسطين، معلول سلطه گری صهیونیستها !
»  منجی سازی از خاتمی و هزینه های آن
»  آن روز که مردم درهای دانشگاه را گشودند
»  سقوط دموکراسی در بربریت
»  آچمز
»  کشتارمردم غزه تجسم جنون وبربریت!
»  یک تیر و دو نشان ارتجاعی خامنه ای و نکاتی برای یاد آوری
»  عظمت کنفت شدن
»  جنایات اسرائیل و ذهنیت های مشوش
»  بشریت با حضور من و تو
»  دو دنيای متفاوت
»  تقابل رسانه های زرد وغار نشينان فکری“ " با مدافعان حقوق بشر و کنش گران به نقض حقوق انسانی“
»  نقدی بر نقد ناسامانمند
»  «ایران باید در منطقه مسئولیت بپذیرد»
»  تمايزات و رقابت ها ميان سلطنت طلبان و جمهوری خواهان
»  انتخاب رئیس جمهور ، در سراب جمهوریت!
»  درباره اوضاع امروز ایران
»  سلام به سال نو
»  بهای بی ارگان كردن كارگزاران!
»  "دولت وحدت ملی“ و انتخابات
»  آرزو می کنم ملت بزرگ، صبور و متحمل ما سرنوشت بهتری را در پیش داشته باشد.
»  از «نافرمانی مدنی» تا «بدفرمانی مدنی»
»  اکثریت خاموش !؟ در انتخابات ریاست جمهوری اسلامی