Javad_Parsay.jpg
جواد پارسای

نوروز

محمد جرير طبري، نوروز را برآغاز دادگري جمشيد مي‌داند. سرانجام، خيام مي‌نويسد كه جمشيد بمناسبت بازآمدن خورشيد به برج «حَمَل» نوروز را جشن گرفت: «سبب نهادن نوروز آن بود كه آفتاب را دو دور بود، يكي آن كه هر سيصد و شصت و پنج شبان روز و ربعي از شبانه روز به اول دقيقة حمل باز مي‌آمد و به همان روز كه رفته بود بدين دقيقه نتواند از آمدن، چه هر سال از مدت همي كم شود. چون جمشيد آن روز دريافت (آن را) نوروز نام نهاد و جشن و آيين آورد و پس از آن پادشاهان و ديگر مردمان از او، پیروی كردند».



abbas-shokri.jpg
عباس شکری

آوای اندوه

مگرنه می گفت: “هنوز خیلی کار دارم.” مگرنه قرار بود در ماه مارس همین امسال، نمایشگاه نقاشی هایش را برگزار کند که حتا گالری هم وقت گرفته بود؟ مگرنه این که قرار بود با هم به سفر برویم؟ مگرنه این که؟ چنان عاشق زندگی بود و شور زندگی داشت که نمی توان حتا یک کلام از ناامیدی و مرگ در نوشته هایش پیدا کرد.



bijan-baran.jpg
بیژن باران

عرفان در شعر سهراب سپهری

سهراب واقعیت را با کلام نقاشی کرده؛ نه مانند شاعر اجتماعی، کسرایی یا رحمانی، آن را نقد نمی کند. او فقر، بیعدالتی، ستم را در جامعه بمثابه بخش ناپیدای طبیعت بدون علیت تصویر می کند. لذا شعرش برای لایه خوانندگان کنشگر جذاب نیست. ولی شعر او مانند منوچهری دامغانی، فرخی سیستانی- مداحان دوره غزنوی- هم طبیعت پردازی برای مال اندوزی نیست. طبیعت پردازی سپهری ادامه نقاشی او با واژه هاست. او مالکیت را در نقاشی و شعرش از قلم می اندازد.



Henri_Michaux.jpg
هانری میشو

در دل شب

ترجمه از بهرامیان

ای که غرقم سازی
که کنی موج و موج
که کنی موج
و کنی دود و بخار
و غلیظی وغرنده
تو شبی



rashel.jpg
راشل زرگریان

گریه در باران

قطره های باران مانند اشک کودکی مظلوم درختان صغیر و تنومند را شستشو میدهند. آفتاب که پشت تکه ابری پنهان است از دیده ناپدید میشود. جمعیت زیادی برای سوار شدن به اتوبوس ازدحام کرده اند. با اینکه هرکس درنوبت خود ایستاده اما بدون اراده گاهی کتفها باعث تصادم میشود. پیره زنی لاغر وتکیده با عینکی پهن و بزرگ اول صف ایستاده است. با آن بدن نحیف ایستادگی میکند وشکایت ندارد.



شهاب طاهرزاده

خیزش

به تو می اندیشم
ای میهن !
اشک من
بر روی دفتر می ریزد
هاله ای از چشمهای روشن
که باز و بسته می شوند
می گذرند



reza-bishetab.jpg
رضا بی شتاب

ژنده جامگان

صدا به صدا نمی رسد اینجا کجاست
ای ناخدایِ خواب زده خاکت هَباست
در سر صدایِ گسستن وُ پیوندِ مرگ
پیچیده درد وُ دود در سینۀ هواست



reza-asadi-s.jpg
رضا اسدی

کابوس

هوای مطبوع و تازه به ریه هایم سرازیر شد. حالم کمی جا آمد.
خانه ما در محدوده جنگل قرار دارد. با چند قدم خودم را در میان انبوهی از درختان سر سبز کهن سال یافتم. ترسی از گم شدن نداشتم. سال ها بود که با این جنگل آشنا شده بودم. تقریبن روزی نبود که در آن قدم نزده باشم. وقتی به بالا نگاه کردم قرص ماه را دیدم که از میان شاخه ها می درخشد. همیشه از دیدن درخشش قرص ماه در شب های مهتابی لذت می برم. شب را برایم رویایی میکند.



majid-sedghi.jpg
مجید صدقی

سینماها درآتش

لزوم ساخت سینما درایران زمانی احساس شد که مردم کم وبیش با این پدیده قرن بیستم از طریق نشریات و یا کسانی که به خارج از کشورمی رفتند آشنا شده بودند واز طرفی درجریان جنگ دوم جهانی نیروهای متفقین درایران بیش از هرزمان دیگر متوجه موقعیت سینماها درایران شدند .



Hossein-Danai3.jpg
حسین دانائی

مرگ باران


« - مرگ باران
رنگین کمانی ست
که خورشید را
آفتابی می کند ».



رضا اغنمی

ازآبکنار تا راور کرمان

بررسی کتاب

خاطرات زندان جوانی ازاهالی روستای آبکنار از منطقۀ بندرانزلی است. جوانی درسخوان، کنجکاو باذوق هنری ، که با تشکیل حکومت نوپای اسلامی آمادۀ خدمت میشود. همو مانند دیگر جوانان فعال با شور و امید آزادی موعود با ورود به فضای باز سیاسی، و مشاهدۀ رفتارها وشیوه های مستبدانۀ حاکمان تازه به قدرت رسیده، تکان میخورد وآمادۀ رو درروئی با آنها میشود و علیه شان برمی آشوبد. پس از مدتی گرفتار میشود. تشکیل شورای مردمی آبکنار در روستا امکان شکایات اهالی و معترضان را فراهم میسازد....



shahnaz-gholami3.jpg
شهناز غلامی

چند شعر

به دو نیمه شدم
به وقت رفتنت.
نیمه اي در من ماند.
زبون و درمانده.
نیمه اي با تو رفت.
غریب و سرگردان.



bijan-baran.jpg
بیژن باران

ممیزی و جامعه

سانسور حذف یک کلمه در متن نیست؛ حذف ایده های خلاق و تنگی عرصه بر آفرینش هنری است. سانسور لگام گسیختگی، بی بندو باری، قلدری دولت است که قانون را دور می زند. سانسور اجرای قانون و معادله بازار فروش عقاید را بطور سلیقه ای، بیرویه، بطور محلی تعدیل می کند. سانسور تیغ قدرت لحظه ای بر خلاقیت نیست؛ بداهه گرایی فردی قادر است که آینده جامعه را سرگردان و بداهه گرا می کند. لذا آسیبهای آن بمراتب مهیبتر از تغییر کلمه است.



یوسف صدیق (گیلراد)

(سه شعر عاشقانه ی کوتاه)

وقتی تو نباشی،
هوا هم نیست؛
چه رسد به سایه ای
که تو معنای آفتابش بودی.



ali-saddighi2.jpg
علی صدیقی

"فرصت های تاویلی در چند داستان از مجموعه "غریبه ای در اتاق من

غریبه ای در اتاق من مجموعه ۱۶ داستان کوتاه از مهرنوش مزارعی است که به تناسب تاریخ نگارش هر داستان، فعالیت بیش از یک دهه - بین سال های ۱۹۸۹ تا ۲۰۰۱ - از کار این نویسنده ساکن امریکا را در برابر خواننده قرار می دهد. داستان های آمده در این مجموعه به لحاظ موضوعیت، محیط و آدم ها دو دسته اند. داستان ها قدیمی تر اغلب در ایران با فضا و آدم ها آن جا شکل یافته اند و دسته دوم داستان هایی است که نویسنده آن ها را متناسب با موقعیت و فضای زندگی تازه خود در امریکا خلق کرده است.



Abbas-Shokri2.jpg
عباس شکری

واهمه‌ی تثلیث گمشده

متن پیش رو بار نخست در ویژه نامه ی واهمه نوشتن/نکوداشت منصور کوشان آمده است. این ویژه نامه به کوشش عباس شکری و دیگر اهل قلم در 253 صفحه تهیه شده است. همان گونه که در پیشانی ویژه نامه آمده است این کتاب در نکوداشت حضور و اندیشه و کار مداوم و بی وقفه منصور کوشان نویسنده مطرح و نامدار ایرانی ست که متاسفانه یکشنبه 16 فوریه 2014 در جدال با عفریت سرطان زندگی پربارش خاتمه یافت.



esfahani.jpg
محمدعلی اصفهانی

گزارش يک بازيافت

از هم گسيخته
در نقطه ی مقابل ديوار
بی هيچ اتکا
تبعيد آينه بودم



sahar.jpg
محمد جلالی چیمه (م. سحر)

اندر تناقض ملی و مذهبی

نتوان درسپاهِ سعد وقاص
یا سرِ سفرهء بنی عبّاس

هم دلی در هوای ایران داشت
هم ز دست خلیفه فرمان داشت



س. سیفی

سيب

به ياد زيبایی‌های زنده‌ياد حميد مصدق

در سروده‌ای از زنده‌ياد حميد مصدق به نام "پيش درآمد"، سويه‌هایی از استورگی سيب بازسازی می‌گردد. او در نقش‌هایی كه می‌آفريند از جايگاهِ راوی، سيب را از باغی می‌ربايد و سپس مورد تعقيب باغبان قرار می‌گيرد. ولی سيب به دستان معشوق راه می‌‌گشايد و به او می‌رسد. اما در نهايت سيب بر خاك می‌افتد و معشوق نيز از او (راوی) می‌گريزد. در همين فرآيند، بهشتی را از راوی بازمی‌ستانند كه او همان را در سيمای معشوق می‌جُست. با چنين گزاره‌هایی فقط خاطره‌ای ازلی برای شاعر به يادگار می‌ماند.



reza-bishetab.jpg
رضا بی شتاب

دوازده بادیه در نوردِ شب

پیراهنِ پرندِ پگاه
بر شانۀ شب بو
تجلّیِ رؤیا، ناگاه
بهار آمده است!



مهرداد ایمانی

کوچة شامپیونه

بررسی کتاب

مجموعه داستانهای کوتاه و بلند که با ادبیاتی رئالیستی آغاز می‌شود و با داستانی سورئالیستی پایان می‌یابد. داستانها اگرچه کاملا به ترتیب تاریخ نگارش نیامده‌اند ولی به اندازه‌ای که دسته‌بندی موضوعی اجازه می‌داده به ترتیب تاریخ آمده‌اند و شاید بتوان گفت که نمایانگر سیر دگرگونی فکری نویسنده هستند. داستانهای گیرا و صمیمی نخستین که شاید بازتاب خاطرات کودکی و نوجوانی باشند کم کم به دشواریهای دوران جوانی می‌رسند که آغشته هستند به مسائل اجتماعی و فردی.



مجـيـد فلاح زاده

نمایش و نمایشنامه نویسی در اتحاد شوروی - ۵

کارگردانان و بازیگران با استعداد کوشیدند تا درگیری ذهنی کاراکترهای «پوگودین» را با کارشان، شور عظیم سازندگی که موجب می شود مردم درباره خواب، غذا و استراحت فکر نکنند، منتقل نمایند. واقع گرائی این آثار تقریبا مستند انباشته از ایده های دگرگونی زندگی و برون افکنی آن بود.



ماکزیمیلیان پروبست

جرینگ جرینگ
«گذشته»

برگردان: گلناز غبرایی

بعنوان تماشاگر در هر صورت بسرعت می‌شود داستانگویی استادانه ی فرهادی را باور کرد. همان طور که ماجراهای فیلم پشت سرهم پیش می‌رود، در مسیری موازی به گذشته‌ی شخصیت های فیلم را سرک می‌کشیم. این خود هنری است که در عین سادگی به پیچیدگی وضعیت آدم هایی‌ست که «گذشته» از آنان حرف می‌زند. لئا که احمد در شروع فیلم با اورفتار بسیار محبت آمیزی دارد، دختر او نیست، بلکه دختر ماری از رابطه ی قبلی است. ماری حالا با سمیر که از اوباردار است ارتباط برقرار کرده است. مردی که خود هنوز زن دارد و نمی‌تواند از او جدا شود چون همسرش دست به خودکشی زده ومیان مرگ و زندگی دست و پا می‌زند.



شهاب طاهرزاده

برای مردم کردستان ایران

تو رفتی و اسبت بدون تو باز آمد
غروب کرد خورشید و پر از راز آمد

اسبت آمد به پیش ما خیلی آرام و زود
آه! اگر فریادی می کرد و کردستان را ربود



bagher_momeni.jpg

نامه آقای باقر مومنی به کانون نویسندگان ایران

این یار کوچک شما سرسختی و دلاوری هایتان را در راه آزادی قلم و سخن، که همچنان بدون پوست اندازی ادامه دارد، ستایش می کنم. من بر این باورم که در شرایط کنونی که دستگاه قدرت با سخنانی آراسته در تدارک انتخاباتی و همچنین با «سخن سرائی های صرف در محافل و مجالس آن چنانی» می خواهد چهره ای موجه از خود نشان دهد، می توان و باید با بکار بردن شیوه ی «نافرمانی مدنی» در برابر دستگاه های آزادی ستیز و قانون شکن قدرت در «دفاع پیگیر از آزادی بیان بی هیچ حد و حصر و استثاء برای همگان» و «شکستن یوغ خفت بار سانسور» عمل کرد.




»  شعر بی تعهد
»  حکایت این پاره آتش وجود در بیدار خوابی من
»  هوس وکالت مجلس
»  حسنک کوجایی
»  " هیچ "
»  نگاهی به شاه - ۵
»  از ترجمه رمان تا رمان نویسی!
»  من و تو
»  داستان یک قتل
»  مرزهای کارون
»  دستاوردهای جُستار نویسی ما
»  تنهائی
»  «خط رنج ٬او٬» و «الفبای ستم»
»  کتاب جدیدی که داستان های خوب دارد
»  انقــلاب
»  در فقدان پدر
»  ای شترِ قشنگم
»  پیل بان مثنوی ــ بخش سوم
»  مشتِ پراکنده
»  عشق، شب‌چراغ زندگی‌ست
»  اما خاطره
»  ریشه در خاکِ، هزار و یک داستان زهره تنکابنی از زندان
»  غارتگران
»  "غرور"
»  FREDY فردی (۲)
»  «شهری است پُر کرشمه» و «گرگ»
»  نمایش و نمایشنامه نویسی در اتحاد شوروی - ۴
»  یاد یار مهربان
»  به امام حسین دروغه!
»  سرگذشت زندگی‌ من و مختار و انقلاب بهمن ۱۳۵۷!
»  برای روشنی
»  در معرفی کتاب «اشک ققنوس»
»  نگاهی به شاه - ۴
»  ناکجا جهان
»  انگشتر الماس
»  " میراث "
»  در مهاجرت؛ با مردانی تشنه‌ی سکس و تفاهم
»  طناب
»  حاج عباس و پیری
»  ۱۱۰ مین سالگرد تولد بزرگ علوی
»  در جدالِ با مدعی
»  در امتداد ِاین تاریخ
»  شخصیت شاعر دولتی
»  چه دیو بودم
»  لباس عروسی
»  شهر و شهرت حباب ها
»  نگاهی به مجموعه داستان “تمساح بودایی نیوزلندی محبوب من”
»  پیل بان مثنوی ــ بخش دوم
»  چه کسی داد عنان را به پلنگ ؟
»  تو