حسن حسام

بی داد را
داد !

هر چند جهان هنوز از جنایاتی که در بسیاری از شهرها و شهرستان های سراسر ایران گذشته ، بی خبراست امادر همین سطح از اطلاعاتی که بر ملا شده، کافی است تا ثابت شود از همان فردای به قدرت رسیدن روح اله خمینی، جنایاتی هولناک و سازمان یافته وآگاهانه ی دولتی در سراسرایران رخ داده است که در جریان آن هزاران انسان از پیر و جوان در کام مرگ و جنون فرو شده اند !



babak-amirkhosravi.jpg
بابک امیرخسروی


 مبحث ملی و بررسی اجمالی آن درایران
(بخش دوم)

لنينيسم و مساله ملی

نقطه حرکت لنين براين توهّم استوار بود که می تواند مسئله ملی درامپراتوری روسیه را نیز اراده‌گرايانه با شعار وحدت پرولتاريای اين ملت‌ها حل کند و به اتکای آن، سياست ادغام ملت‌ها در يکديگر را فيصله دهد. مواضع و نظريه های انتقادی و منفی وی نسبت به مقوله‌هايی چون ملت و ملی گرايی و فرهنگ ملی و کم بها دادن به بارفرهنگی- سياسی چنين مقوله‌هايی در حافظه تاريخی ملت‌ها و در رفتار و منش آنها، گذرا ديدن پديده ملت و باور ساده‌انديشانه به امکان ادغام ملت‌ها در یکدیگر و بالاخره، خلاصه کردن همه مسائل جامعه، به‌ويژه در ارتباط با فرهنگ ملتها در مبارزه طبقاتی پرولتاريا با بورژوازی، از همان خطای اصلی معرفتی ناشی می شود که قبلاً به آن اشاره کرديم.



mohamadreza-shalgoni-s.jpg
محمد رضا شالگونی

تعیین حداقل دستمزد در جمهوری اسلامی بی معناست!

با توجه به نبودِ شرایط لازم برای تعیین با معنای حداقل دستمزد در جمهوری اسلامی ، جدی گرفتن مراسم های سالانه رژیم در این مورد ، عملاً جز توهم پراکنی و گرم کردن تبلیغات رژیم معنای دیگری نمی تواند داشته باشد. وظیفه ما این است که این مراسم های سالانه را با تمام نیرو افشاء کنیم و نشان بدهیم که این بحث ها نه تنها ربطی به زندگی واقعی کارگران ندارند ، بلکه فقط برای مشروعیت بخشیدن به نهادهای کارگری رژیم که ماهیت کاملاً ضدکارگری دارند ، برگزار می شوند.



فرامرز دادور

نگاهی به موانع ذهنی در مقابل تحولات دمکراتیک

هم ‌اکنون معضل اصلی در افق مبارزات برای جنبش دمکراتیک و آزادیخواه ایران، موضوع چگونگی برخورد به مشکل نبود ذهنیت‌های لازم سیاسی در میان مردم برای پیشرفت به سوی نظامی بهتر و انسانی‌تر است. برای فعالین در جنبش مهمترین امر، جستجو برای انتخاب راهکارهای مؤثر مبارزاتی است که با ویژگی‌های جامعه مناسبت داشته باشد.



اسد سیف

خشونتِ حکومتی و خشونتِ پنهان در ما

خشونت برای ما هنوز تفریح است انگار. آخرین نمونه‌اش را در شهریور ماه همین سال شاهد بودیم.‌ خبرگزاری "ایلنا" گزارش می دهد که هزاران زن و مرد به اتفاق کودکان خویش از ساعت چهار صبح در محله "نظام‌آباد" تهران جمع شده بودند تا تماشاگر اعدام جوانی به نام صادق مرادی معروف به "عقرب سیاه" باشند. جالب این‌که بعضی از شرکت‌کنندگان حتا ابراز داشته‌اند مخالف اعدام هستند. حضور صدها زوج جوان به اتفاق کودکان برای گزارشگر نیز موجب تعجب بود.



ahmad-hashemi02.jpg
احمد هاشمی

اتحاد جمهوری خواهان ایران: تلاشی بی فرجام؟

ارزیابی انتقادی از ۹ سال فعالیت اتحاد جمهوری خواهان ایران

بحران در اجا نشانگر بحران مزمن در اپوزیسون خارج از کشور است. بدون پذیرش وجودی این بحران و ارزیابی واقع بینانه از جایگاه و توان اپوزیسیون خارج از کشور و همچنین قوت ها و ضعف ها و فرصت ها و تهدید ها و تحلیل پیرامونی( درونی و بیرونی)و جهت گیری شفاف سیاسی نمی توان یک گام بجلو گذاشت.
در این گفتار تلاش می شود که فعالیت های اجا در پنج سطح شخصیت ها، ساختار، پروسه سیاست ورزی ،همایش و محتوا مورد ارزیابی قرار گیرد.



abbas-shokri.jpg
عباس شکری

فراز و نشیب‌های مدرنیته در ایران

گزارش بخش اول سمینار «تنگناها و چالش‌های مدرنیته در ایران» که مربوط بود به “چالش‌های مدرنیته در روزنامه‌نگاری” را دو هفته پیش خواندید و اکنون گزارش برنامه‌ی صبح روز شنبه، اول سپتامبر، که با حضور چهار سخنران انجام شد و هر یک وجهی از مدرنیته و چالش‌های آن در ایران را بررسی کردند پیش روی دارید: این سمینار را «بنیاد فرهنگی مهرگان» سازماندهی کرده بود که در شهر “سن‌دیه گو” آمریکا قرار دارد.



فرامرز دادور

جنبش دمکراتیک و مسئله جنگ

پیش از ایجاد یک تحول بنیادی دمکراتیک در ایران شکلگیری یک اپوزیسیون جمهوریخواه، سکولار و مبتنی بر اساسیترین آزادیهای دمکراتیک حیاتی است. به این معنی که افراد و جریانات با گرایشات گوناگون فلسفی-عقیدتی، تا وقتیکه، برای دمکراسی سیاسی و موازین و قواعد دمکراتیک و انتخاباتی اهمیت قایل بوده، استقرار مناسبات اقتصادی/اجتماعی مورد نظر خود را تنها بر مبنای شناخت و آگاهی کافی در میان اکثریت شهروندان و انتخاب آزاد از طرف آنها مقدور بدانند، آنگاه، همکاری و اتحاد عمل بین فعالین آزادیخواه و جمهوریخواه برای عبور از نظام فعلی به ساختار دمکراتیک مورد نظر یک امر ضروری است.



nakhaei.jpg
شهباز نخعی

فریب خوار و فریبکار!

پس از خمینی میراث خواران سیاسی او هرگز در کاربرد ابزار فریب تردید به خود راه ندادند و از حق نگذریم مامردم نیز استعداد شگفت انگیزی برای فریب خوردن های مکرر از خود نشان داده ایم. در 8 سال دوران ریاست جمهوری رفسنجانی، فریب با اسم مستعار "تعدیل اقتصادی" برجامعه تحمیل و سفره غارتی گسترده شد که هم متولیان حکومت و هم کشورهای سودپرست خارجی – بویژه کشورهای اروپایی – سال ها دورآن نشستند و لقمه های چرب و نرم برداشتند.



محمد ایرانی

برتری جناح تندرو در جنگ قدرت جناحهای حکومت و خطری که کشور ایران را تهدید میکند

تفاوت یک دیکتاتور با دیکتاتوری حزبی در الویت دادن به امیال فردی در مقابل اهمیت یافتن برنامه یک حزب است ، غرور ناشی از قدرت یک دیکتاتور حتی به نابودی کشوری منجر گشته و در حالیکه قدرت در دیکتاتوری حزبی امکان دوام بیشتری به نظام حاکم خواهد داد . چنین بوده که محمد رضا شاه با غروری که از قدرت فردیش سرچشمه گرفته بود ، چنان کور می گردد که مردم کشوری را که بدلیل دیکتاتوری ناآگاه بودند ، وادار به سقوط از چاله به چاه می کند



chidan.jpg
شیدان وثیق

در برابر تعصب‌گرایی دینی
همواره از آزادی و لائیسیته دفاع کنیم!

بنیادگرایی مذهبی عصر جدید دامنه و خصلتی جهانی دارد و تنها به «دنیای اسلام» محدود و محصور نمی‌شود. با این که در راس و نوک پیکان آن، امروزه، اسلام گرایی و نحله‌های مختلفِ بیش و کم مصمم و متعهد این پدیدار چون جمهوری اسلامی (در درجه نخست)، سلفی‌ها، حزب‌الله، القاعده‌، وهابی‌ها، اخوان‌المسلمین و غیره قرار دارند، اما تقلیل بنیادگرایی به یکی از ادیان ابراهیمی امروزی یعنی اسلام، ساده‌‌انگاری‌‌ای بیش نیست.



تقی روزبه

اوج گیری جنگ قدرت و دستگیری فرزندان رفسنجانی!

افول ستاره اقبال احمدی نژاد و روند کنترل و کاهش اقتدار و اختیارات قوه مجریه، خواهی نخواهی موجب خلأی گشته است که باندهای رقیب درساختارقدرت می کوشند که هرکدام سهم بیشتری ازآن را به چنگ آورند و از هم اکنون مهرخود را برروندهای دوران حساس تا انتخابات ریاست جمهوری آینده به کوبند. دراین رقابت فشرده پای خامنه ای، رفسنجانی، جبهه متحد پایداری وبخصوص اصول گرایان سنتی (و از جمله مؤتلفه و تشکل های اقماری آن) که خیزبلندی را برای تحقق سودای قبضه همزمان سه قوه مجریه و قضائیه و مقننه برداشته اند، درمیان است.



FarrokhH.jpg
فرّخ حیدری

مشاور عالی جنایت!

مجتبی ثمره هاشمی" که تا چندین سال پیش در ساختار سیاسی حکومت و بافت مافیایی قدرت، از عناصر ناشناخته و در زمره "سربازان گمنام امام زمان" بود، بناگاه حضورش بعنوان "مشاور ارشد" شخص رئیس جمهور، از همان ابتدا حتی در بسیاری از رسانه های وابسته به رژیم نیز با این سوال تعجب برانگیز مواجه شد که « این شخصیت پشت پرده دولت کیست؟!»



babak-amirkhosravi.jpg
بابک امیرخسروی

مبحث ملی و بررسی اجمالی آن درایران

مبحث ملی در ایران، یا آن گونه که بنادرست متداول است، «مسئله ملی» و اختلاف برسرآن، در بيست سال گذشته ازعوامل بازدارنده درتلاش‌های گوناگون برای ائتلاف‌ها و همکاری‌های سیاسی بوده است. این مشکل هنوز هم وجود دارد، چراکه اساساً مبتنی بر امری معرفتی است و به همین جهت، بررسی و پرداختن به آن ضروری است. زیرا به گمان من، اگر درک درستی از حق تعيين سرنوشت و همچنين چيستی ملت در میان باشد و به چگونگی پیدایش و تکوین ملت ایران نيز آگاه باشیم، هرگزسخن از «چند ملتی» (کثیر المله) بودن ایران بر زبان نمی‌آوریم، قانونمندی‌های قوم و ملت را یکی نمی‌گیریم و در راهیافت مشکلاتی که اقوام ایرانی با آن ها روبه رو هستند به جای فرمول نابجای: «حق ملل در تعیین سرنوشت خویش»، به سراغ منشور جهانی حقوق بشر می‌رویم.



davarpanah.jpg
پرویز داورپناه

سکوت معنی دار رفسنجانی در برابر حمله‌ تند روها

معلوم نیست چرا این اواخر، علی‌ اکبر هاشمی‌ رفسنجانی‌ که که به تدریج پست‌های مهم خود و خانواده اش را از دست داده است، تا جایی‌ که دیگر شنیدن حکم زندان فائزه رفسنجانی کسی را را بهت زده نمی کند، همچنان در برابر حاکمیت سکوت کرده است و حاضر نیست از پست ریاست مجمع تشخیص مصلحت نظام جمهوری اسلامی کناره گیری کند. و بعنوان اعتراض به اینهمه اهانت به خانواده اش خانه نشینی کند. آیا حب جاه و مقام گریبان او را گرفته است یا یکنوع بی مسئولیتی در قبال سرنوشت خانواده اش پیدا کرده است.



کوروش گلنام

چرایی اعتراف فریدون عباسی دوانی به دروغ گویی

انگیزه حکومت از این اعتراف و دروغ گویی های باز هم بیشتر و این بار از زبان دوانی در خیا ل خام خود، فرافکنی و به کج راه کشاندن نگاه ها به سویی دیگر است. چرا؟ زیرا آژانس جهانی انرژی اتمی یه سندهایی دست یافته است که انکار آن برای حکومت ناشدنی شده است. سندهایی که در آخرین نشست این سازمان به آن اشاره رفته (که از جزییات آن خبری در دست نیست ومنتشر نشده است) و سبب صدور یک بیانیه دیگر در محکومیت حکومت اسلامی شد که چین و روسیه نیزبا وجود همه بهره های سیاسی/اقتصادی که از این حکومت گزافه گو می برند، نتوانستندآن هارا رد کرده و به قطعنامه محکومیت حکومت از سوی آژانس موافقت نموده و به آن رای دادند.



abbas-shokri.jpg
عباس شکری

دم‌وکراسی یا دموکراسی؟

واژه‌ای که این روزها و به ویژه در دو دهه‌ی اخیر زیاد بر زبان شرقی‌ها و غربی‌ها و از جمله ما ایرانی‌ها می‌آید و هیچ کس هم گوش‌اش بدهکار آن نیست، “دموکراسی” است. این که دموکراسی چیست و چیدمان آن برنهاد کدام تعریف و توصیف است، حتمن هزاران بار دیده، خوانده یا شنیده‌ایم. اما، آیا به اجرای آن هم اندیشیده‌ایم؟ آیا به چرایی گونه‌گونی دیدگاه‌ها از همین واژه‌ی “دموکراسی” در واحد کوچک اجتماع که خانواده‌ی خودمان می‌تواند باشد، فکر کرده‌ایم؟



nakhaei.jpg
شهباز نخعی

درحال پیشرفت مطلوب!

درحالی که از فشار گرانی روزافزون کارد به استخوان مردم رسیده و کارشناسان و اقتصاددانانی که دوسال پیش این وضع را پیش بینی کردند و هشدار دادند، یا در زندانند و یا با وثیقه های سنگین منتظر دادگاه و محکومیت خود هستند، مجلس و دولت به عنوان مسئولان مستقیم طرح هدفمندی یارانه ها، هریک دیگری را متهم ومسئول شکست طرح معرفی می کنند.



نادر عصاره

آیا این «سخن مردم غیر فارس» است؟

هیچ نظر سنجی و انتخاباتی صورت نگرفته است تا بر اساس آن ادعا کرد که سخن این آقایان، «سخن مردم غیر فارس» می باشد. این امر در مورد حزب دموکرات کردستان ایران که با این اقایان همکاری دارد، نیز صادق است. هیچیک هیچ نمایندگی ای از طرف مردمان کشورمان ندارند. پروژه هایی را که فردی و یا انجمنی و یا حزبی صحیح می داند، ارائه می کنند و تنها از طرف خود، انجمن و یا حزب خویش نمایندگی دارند و نه بیشتر! پس چه کسانی و چرا حرف های تنها یک گرایش از درون گرایشات موجود را به نام «مردم غیرفارس»، معرفی می کنند؟ به نام «مردم غیر فارس» به کام کی؟



hamid-hamidi.jpg
حمید حمیدی

"رفع تبعیض" یا "تمامیت ارضی"؟*

(کدام به تحقق "عدالت"منجر میشود؟)

همه کسانی را که در عرصه تحولات ایران خود را سهیم می دانند و در صورت بروز جنگ احتمالی در کنار و یا در تائید حکومت اسلامی عمل خواهند نمود ،مخاطب قرار می دهم. تعمیق مطالبات دمکراسی خواهی در ایران ،از مبارزه با خشونت درتمامی عرصه های آن میسر است. امروز نیاز به "دمکراسی" در جامعه ما از "صلح طلبی" جدا نیست و تلاش تمامی نیروهای طرفدار دمکراسی، در مبارزه با خشونت پیوند خورده است.



behzad-karimi.jpg
بهزاد كریمی

چالش بزرگ ملی در ایران، به نگاه گسترده نیاز دارد!

کوتاه سخنی در آرامگاه زنده یاد شرفکندی

نگاهی که واقعیت تبعیض ملی در کردستان را بر نمی تابد، یا عامل این تبعیض است و یا که در عمل و ناخواسته درکنار آن. این، نگاهی است که به ناگزیر و در نهایت، عریان یا پیچیده، به برخورد امنیتی با مسئله راه می برد. به این اعتبار هم، حل مسئله را بیشتر در حذف آن می فهمد و به طرق متفاوت، در کار پاک کردن صورت مسئله بر میاید یا که درآوردن آن در قالبی که خود می خواهد.



nikrouz-owladazami-s.jpg
نیکروز اولاداعظمی

منشور ٩١ تعهدى از وجدانِ بيدارِ خشونت پرهيز

منشور ٩١ از "حقيقت يابى، پرسشگرى و نفى خشونت" به وضوع سخن مى گويد كه سرچشمه همه آنها انديشيدن عرفى است كه به نقد همه چيز از جمله نقد قدرت مى انجامد. اين سه مفهوم ارزشى مدرن(مربوط به سوبژکتیویته انسان)به هم آميخته بوده و تعميم و استوارى آنها بر اذهان تعداد زيادى از شهروندان در جامعه بساط هر نوع جزمگرايى ناشى از ايدئولوژيك را بر هم خواهد زد و قادر مى شود سطوح بالايى از روش ها و شيوه هاى زندگى عقلانى را براى شهروندان به ارمغان آورد. نمونه بارز از پرسشگرى شهروندان در " رأى من كو" جنبش سبز تبلور یافت.



حسن بهگر

ادعای بعد از عمل

پاسخی به نامه ی آقای حسین منتظرحقیقی

متأسفانه روند جلسه به من ثابت کرد که آزموده را دوباره آزمودن خطاست ولی به هر صورت کاری بود که شده بود و وقتی که از دست رفته بود. این را هم به پرونده ی کوشش های بی سرانجام افزودم و کوشیدم فراموشش کنم تا چند روز پیش که ناگهان نامه ای از آقای منتظرحقیقی برگزار کننده رسید و معلومم کرد که بابت تلف شدن وقتم چیزی هم بدهکارم و دوستان که سال هاست با مواضع من آشنایی دارند و قاعدتاً با اطلاع از آنها دعوتم کرده اند، فرصت را مناسب دیده اند تا بعد از جلسه بنشینند و نامه بنویسند و با من حساب تسویه کنند.



فرامرز دادور

گذری به بحث جاری راجع به ملیت ها در ایران

اگر بخش قابل ملاحظه ای از اپوزیسیون آزادیخواه ایران به شناخت از نیاز مبرم برای عبور از نظام کنونی به جامعه ای آزاد و دمکراتیک، رسیده و یکی از عوامل تعیین کننده برای انجام آنرا در همکاریهای و اتحادهای وسیع میبیند، بهتر است بدور از قضاوتهای کاملا نسنجیده و با اتکا بر ارزیابیهای دوراندیش تر و روشهای سازنده تر در آن راستا قدم بردارد.



kave-banai.jpg
کاوه بنائی

صـــدای مــردم

وحشت از بروز ناآرامی هاو شورش هائی که زنگ هایش با اعتراضات , اعتصابات , باحضور مادی , مقابل ساختمان های اداری قدرت , از مجلس تا سایر مکان ها , با فریاد شان که , سیلی بر صورت قدرت می زنند , شنیده می شود. این مردم که با پای خود از محل کارشان , از خانه هایشان , خود را به مقابل قدرت می رسانند و رو, در, رو , حرف هایشان را با خشم فرو خفته بیان می دارند , نشان از عزمی است که , بی کفایتی دولت مردان را اثبات می کنند.



»  نگاهی از درون به جلسۀ « هواداران نهضت ملی ایران » در هامبورگ
»  تهاجم آشکار به اصول دمکراسی و ضرورت مقابله جدی با آن
»  معنای عملی بیانیه حزب دمکرات ایران و کومله چیست؟
»  نامە سرگشادە بە بخشی از نخبگان ایران؛ "بە کجا چنین شتابان؟"
»  ایرانیان خارج از کشور چوب دو سر طلا
»  اگر نگران تماميت ارضی ايران هستيم، عامل اصلی اين نگرانی را نشانه بگيريم
»  نظام ولایی و اصل انصاف!
»  تاملی برمحتوی کتاب « دردامگه حادثه » از منظر جامعه شناسی سیاسی .
»  و حرف سوم!
»  برای مقابله با بحران پراکندگی از کجا باید شروع کرد؟
»  «ارزش های سياسی – اجتماعی نهضت ملی ایران کدامند ؟»
»  سرگذشت رنج یک ملت!
»  چگونگى "كمال مطلوب" افلاطون در ذهنيت "روشنفكر دينى"
»  "اصلاح طلبی" و "براندازی" دو گزینه در مقابل دیکتاتوری
»  ارزش‌های سیاسی- اجتماعی نهضت ملی ایران کدامند؟
»  نگاهی کوتاه بر نقش دکتر مصدق در تاریخ نهضت ملی ایران*
»  شخصیت استبدادی
»  ورود عنصر تاریخیت یا تقدس زدایی از دین ؟
»  زلزله، اخلاق حکومتی، اخلاق مردمی!
»  نشست سران جنبش عدم تعهدو شکستی دیگر
»  وقتی کرکس ها به پروازدرمی آیند!
»  چـشـم های مـــا؛
»  اثرات اجتماعی کشتار دهه شصت و قتل عام زندانیان سیاسی سال ۶۷
»  یادداشتی کوتاه بر مذاکره طلبی مداوم سوریه و ایران و اجلاس "غیر متعهد ها"
»  گزارشی تلخ و اندکی شیرین به یاد قربانیان سال ۶۷