abbas-amirentezam.jpg
عباس امیرانتظام

پیام به مناسبت فرا رسیدن روز ۲۹ اردیبهشت ماه

صدوسی سال قبل در چنین روزی، در بیست و نهمین روز از دومین ماه بهار سال 1261 نوزادی در ایران زمین چشم به جهان گشود که بعدها به برجسته ترین چهره سیاسی تاریخ معاصر ایران تبدیل شد. او محمد مصدق نامیده شد. مردی که به مصداق نامش نمونه صداقت و موید راستی و راستگویی در ابراز عشقش به میهن بود.



sahar.jpg
محمد جلالی چیمه (م. سحر)

آزادی بیان و مقدسات دینی

در حاشیه مناظرهء اکبر گنجی و عبدی کلانتری در بی‌بی سی (پرگار)

عجیب است این دوستانی که در فضای سی و چند ساله حکومت دینی و با تکیه بر پیش زمینه فرهنگی و ایدئولوژیک اسلام سیاسی (که متأسفانه ایرانی‌ها در آن پیشگام بودند )کتاب خوان شده‌اند و چشم و گوششان اندکی نسبت به ده سال نخستین حکومت استبدادی ملایان باز‌تر شده و تا حدودی دل به مفاهیم مدرن و انسان گرایانه از نوع حقوق بشر و آزادی فردی یا دموکراسی (هرچند آن را با پسوند دینی می‌آلایند) داده‌اند



ijadi9.jpg
جلال ایجادی

اسلام و خود سانسوری روشنفکران

در جامعه هنگامی از سانسور حرف زده میشود که دستگاه سیاسی (یا مذهبی) موانعی دربرابر آزادی بیان شهروند قرار میدهد ومانع از ابراز نظر میشود. تعیین قواعد محدود کننده، برقراری سیستم کنترل، تعقیب و آزار و زندانی نمودن افراد، ایجاد فضای ترس بابکار گیری ماشین تبلیغاتی از جمله ضوابط اجرای سانسور در جامعه است. البته عامل اجرای این سانسور همیشه دولت ها نیستند بلکه دستگاه های سازمانی وحزبی نیزمیتوانند مبتنی بر منافع خود بر همین شیوه عمل کرده و اعضای خود ویا افراد بیرون از ساختار خودرا به سکوت وادار کنند.



masoud-noghrekar02.jpg
مسعود نقره کار

ماجرای نخستین سنگسار در زندان عادل آباد شیراز

شاهد جنایت های حکومت اسلامی (بخش بخش بیست و هشتم)

روز بعد وقتی به دادگاه آمدم حاکم شرع من را خواست.چشم های اش سرخ و عصبانی بود. فریاد زد: « حاج آقا چرا موقع سنگسار تو عادل آباد نبودین؟ وقتی شما به حکم حاکم شرع بی اعتنایی بکنین وای به حال بقیه،چرا اطلاع ندادین که نمی توانین در مراسم سنگساز حاضر شوید؟» ، خیلی سعی کردم جلوی خودم را بگیرم ، به آرامی گفتم: «بنده اطلاع دادم و گفتم من را معاف کنن و گفتم من برای اینکار ساخته نشدم»،



مجيد سيادت

پشت صحنه مذاکرات هسته ای


اگر در مسکو به توافق روشنتری برسند بايد منتظر اقدامات و اتفاقات ديگری بود. امريکا و ايران بايد به تفاهم نوينی در مورد مسئله فلسطين برسند. احتمال دارد که مثلا سوريه هم به يک آتش بس واقعی دست یابد ويا ايران هم به نوعی جدی در صحنه افغانستان اعلام موضع نمايد. دراين میان ، مسئله حقوق بشر در ايران، در حاشیه می ماندو يا حتی به فراموشی سپرده خواهد شد.



کوروش گلنام

در پاسخ به مقام پیشین و ناشناس حکومت

نگارنده در نوشته های خود، بارها و بارها بر این نکته انگشت نهاده که ما ایرانیان سرانجام می باید به دور و تسلسل بیهوده انتقام گیری، کشتار نه تنها مخالفان که حتا دشمنان خود و کینه توزی، خشونت و خون ریزی پایان داده و بیش از هر چیز به ارزش های "انسانی" دل بسته شویم. بنا بر این من به عنوان یک ایرانی از سال ها پیش تاکید داشته ام که در جامعه آینده ایران، می باید شکنجه و اعدام از میان برداشته شود. من هم در گذشته و هم امروز به روشنی دیدگاه های خود را بیان کرده و می کنم.



mehrasa.jpg
محمد علی مهرآسا

فدرالیسم برمبنای قومگرائی در ایران هم زیانبار و هم ناممکن است!

تجزیه کشور برمبنای گویش های محلی، چه دردی از امراض سدگانه این مردم را تسکین می دهد و کدام نقطه ضعف اقتصادی و اجتماعی این مردمان را به نقطه قوّت تبدیل می کند؟ کردستان ایران برخلاف کردستان عراق از نظر ذخائر زیرزمینی فقیر است و نفت ندارد. لذا برای تأمین هزینه ها یا باید مردم را در گرسنه مرگی نگه دارد؛ و یا باز هم باید چشمش به دست حکومتیان ایران باشد. و این شق آخر با حق تعیین سرنوشت همخوان نیست زیرا چنین توقعی برابر است با مستعمره شدن کشور کردستان!



گفتگویِ نوشتاری (۳)

بابک امیرخسروی با فرخ نگهدار، مهدی فتاپور و رضا سیاوشی

مجموعه ای که در زیر می آید، بخشی از بحث ها در درون ای میل لیست اتحاد جمهوریخواهان ایران است. موضوع اصلی این بحث ها «انتخابات آزاد» و جایگاه آن در استراتژی و سیاست اتحاد جمهوریخواهان و دیگر نیروهای سیاسی در ایران است.. گزیده ای از این بحث ها با توافق نویسندگان برای اطلاع عموم منتشر می شود.



babak-kazem.jpg

گفتگویِ نوشتاری (۱، ۲)

بابک امیرخسروی و کاظم علمداری

بخش نخست گفت و گوهای زیر در جریان بحث در ای میل لیست اتحاد جمهوریخواهان ایران بر سر نحوه برخورد با نیروهای دیگر از جمله سلطنت طلبان صورت گرفته است. مجموعه ای از این بحث ها بین آقایان بابک امیرخسروی و کاظم علمداری انتخاب شده و برای انتشار در اختیار مطبوعات قرار داده شده است. در ادامه این بحث ها به موضوع «انتخابات آزاد»پرداخته شده است که در بخش دوم این گفت و گو ها آمده است. برای سهولت د رپیگیری بهتر گفت و گو میان کاظم علمداری و بابک امیرخسروی، بخش ۱ و ۲ با هم درج می شود. در بخش سوم، گفت و گوهای بابک امیرخسروی با فرخ نگهدار، مهدی فتاپور و رضا سیاوشی آورده شده است.



ارژنگ بامشاد

آیا سپاه پاسداران به داور بازی قدرت جناح های حکومتی تبدیل می شود؟

ورود سپاه به عرصه ی جناح بندی های حکومتی، وضعیت آینده سیاسی حکومت را به شکل خاصی رقم خواهد زد. ائتلاف این نهاد نظامی ـ امنیتی ـ اقتصادی قدرتمند، با هر جناح سیاسی می تواند در سرنوشت آن جناح نقش مؤثری ایفا کند. از این روست که جناح های سیاسی حاکم، با حساسیت زیادی تحولات درونی سپاه و واکنش های سیاسی آن را دنبال می کنند. زیرا قرار گرفتن سپاه در کنار هر جریان، میزان تاثیرگذاری و قدرت آن جناح را بالاتر خواهد برد. به نظر می رسد که سپاه قصد دارد در بازی های سیاسی درون جناح های حکومتی نقش داور را ایفا کند.



mehmanesh.jpg
همايون مهمنش

مبارزه هدفمند و اتحاد برای دستیابی به دموکراسی

بنظر میرسد که امروز راه نهضت ملی و مصدق روشن ترین هدفگذاری و همچنین برنامه سیاسی برای دستیابی به آزادی و دموکراسی است. این طیف سیاسی خواهان استقرار یک حکومت ملی متکی بر اراده ملت، حافظ و ضامن حقوق و آزادی های انسانی و شهروندی کلیه آحاد مردم و طرفدار جدائی دین یا هرگونه ایدئولوژی از حکومت، همراه با حفظ استقلال و تمامیت ارضی کشور است. نمونه چنین حکومتی را در دولت مصدق و بعد از وی بختیار دیده ایم. تاکید بر عدالت اجتماعی و ایجاد مکانیسم هائی دموکراتیک و مبتنی بر قانون برای جلوگیری از بازگشت هرگونه دیکتاتوری ضروری است.



yahyai.jpg
دکتر محمد حسین یحیایی

یوروویژن، خشم تهران و شادی باکو

مسابقه یوروویژن خاری در چشم ذوب شدگان ولایت از ماه ها پیش بود، آنان تبلیغات گسترده ای در رادیو تلویزیون و ابزار تیلیغاتی رژیم آغاز کرده اند ، راست و دروغ را درهم آمیخته، گفتند همجنس گرایان در باکو رژه خواهند رفت و گاهی هم از کلمات رکیک استفاده کرده، مردم آذربایجان را به تظاهرات و مقابله با مسابقه یوروویژن دعوت کردند، بار دیگر فتوا های همیشگی صادر شدند. امامان جمعه در خطبه های نماز نظام جمهوری آذربایجان و شخص الهام علی یف را هدف گرفتند. محسن مجتهد شبستری امام جمعه تبریز در نماز جمعه 11 ماه مه گفت. اگر این کار انجام گیرد دولت الهام علی یف ساقط خواهد شد... این رقابت ضد اسلامی و ضد انسانی است...



Hossein-Lajevardi.jpg
دکتر حسین لاجوردی

"اعتماد" و "فریب"
و آینده اجتماعی – سیاسی جامعه ایران

امروز اگر می خواهیم راهبری و کمکی به جامعه آشفته حالمان داشته باشیم تنها راه آن در مقابل قضاوت مردم نشستن است، پنهان کاری نکردن است، خودی و ناخودی نداشتن است، گفتن تمامی حقایق به مردم است، بی تردید گفتن گوشه ای از حقیقت از هر دروغی دروغ تر است، راهی برای ما باقی نمانده است جز اینکه خودمان را در اختیار قضاوت مردم قرار دهیم و پنهان برایشان به تصمیم گیری نپردازیم از قضاوت آنها هراسی به خود راه ندهیم و وحشت مقابل مردم نشستن را از خود دور کنیم.



محمد ایرانی

جنگ قدرت جناح های حکومت در غیاب جنبش های داخلی

فشار تحریم اقتصادی همانطور که انتظار میرفت بیشتر بر گرده زحمتکشان و کارگران و اقشار مزدبگیر وارد شده و آنها را در تکاپوی امرار معاش اسیر نمود ، درحالیکه بسیاری از سردمداران سود سرشاری از این تحریم برده و میبرند . اعتیاد ، گرانی ، بیکاری ، فحشا ، ناامیدی و مواردی دیگر که با سرکوب نیروهای امنیتی برای هر حرکت سیاسی و اجتماعی و حتی محیط زیستی و حفظ آثار تاریخی همراه شده ، نقش موثری در کند شدن حرکت اجتماعی و سیاسی داشته که تعطیلی دانشگاهها و مدارس نیز بر این نوع حرکتها تاثیر گذار خواهد بود . اما این عوامل میروند که اعتراضات وسیعی که توسط کارگران در همه شهرهای کشور جریان دارد اثر بگذارد.



raisdana.jpg
کاوه بنائی

زندانی اویــن

زبان قدرت امروز, دیگر تکیه بر شانه های زخمی مردم نیست. در سایه غارت ثروت ملی و پیوند یافتن با هویتی دیگر در بیرون مرزها, توانسته حامیان خاص خود را بیابد و تعرض را در حال نهادینه کردن است. جامعه با دهها معضل , با نیروهای درگیر آن , در مقابل شان قرار دارند. همه وحشت رژیم در سازمان یابی این نیروست که دیگر مسئله اش, رنگ مو ولاک ناخن, پارتی, جشن تولد نیست! حاشیه نشینان, تهیدستان, کارگران و زحمتکشان در مسیری قرار داده شده اند که چاره ای جز تغییر وضع موجود برایشان راهی نمانده است.



nakhaei.jpg
شهباز نخعی

کند شدن شمشیر دو دم!

بسیاربعید به نظرمی آید که از مذاکرات بغداد نتیجه مثبت و روشنی بدست آید و به فرض هم چنین شود روی پایبندی نظام ولایت مطلقه فقیه به قول و قرار و تعهدهایش نمی توان حساب بازکرد. اما، به هرحال، این مذاکرات یک نتیجه ملموس خواهد داشت و آن کند شدن شمشیر دودمی است که حکومت آخوندی درهمه سال های گذشته با یک تیغه آن مردم ایران را مرعوب و سرکوب و با تیغه دیگر ازدنیا باج خواهی کرده است!



masoud-noghrekar02.jpg
مسعود نقره کار

همسفر تراژدی: جعفر در بوسنی خودکشی کرد، تاول های شیمیایی نادر را در آلمان کشتند و....

شاهد جنایت های حکومت اسلامی (بخش بیست و هفتمم)

آن سه نفر برایمان آتشی به راه کردند و غذا آوردند، اما ما نیاز به دارو و اکسیژن هم داشتیم. جعفر که« موجی» هم بود، حالش از بقیه بد تر بود. بی تابی می کرد. اصلن خواب و آرام نداشت، فقط راه می رفت و بالاخره یک بعد از ظهر جلوی چشم ما، که کنار رودخانه ی خروشان به تماشا ایستاده بودیم تن رنجور و بیمارش را به درون رودخانه پرت کرد، و رودخانه او را با خود برد. فقط فریاد کشیدیم و زار زدیم و اشک ریختیم. آن سه رفیق بوسنیایی هم وقتی آمدند ناباورانه با ما عزاداری کردند.



کمال ارس

گرد و خاک بسیار برای چه؟

بازهم درباره درخواست "پرواز ممنوع" برای آسمان کردستان ایران

»جبهه ملی ایران- اروپا خواستار تمرکززدایی در ساختار اداری ودربرنامه ریزی پروژه های اقتصادی و توسعه و توزیع عادلانه منابع ملی کشور است. تمرکز زدائی اداری- حکومتی می تواند رشد ناموزون اقتصادی- فرهنگی مناطق عقب افتاده کشور را جبران کند وشرایط مساعدی را برای ایجاد فرصت های برابردر زمینه های گوناگون برای همه شهروندان ایران فراهم آورد. برای گذاراز ساختاراداری متمرکز کنونی به ساختاری غیرمتمرکز و تامین مشارکت مردم درامورخود و کمک به روند تحقق دمكراسی در ایران، باید از هرگونه پیشداوری و مدل سازی های ایدئولوژیک خودداری شود و كارشناسانه عمل گردد.



nikrouz-owladazami-s.jpg
نیکروز اولاداعظمی

نگاهی دیگر به موضوع انتخابات آزاد در ایران

آنچه که تناسب قوا را به نفع انتخابات آزاد برهم می زند قوای مدنی جامعه است که علیرغم ضعف های جدی اش رو به اعتلا و پیشروی است و با تجاربی که در انتخابات گوناگون جمهوری اسلامی اندوخته، می داند در چه زمان در انتخابات شرکت جوید و چه زمان برای دستیابی به انتخابات آزاد، آن را تحریم کند در هر دو صورت تلاش شهروندان برای دستیابی به انتخابات آزاد است. آخرین تحریم انتخابات مجلس در ایران از سوی شهروندان گواهی بر آگاهی و تجربه شهروندان در رابطه با انتخابات آزاد می دهد. بنابراین آگاهی از انتخابات آزاد و ثمره ی آن به اندازه ای مقبول شهروندان ایرانی واقع است تا بتوان از پی آن شعار آن را در جامعه مطرح ساخت.



ارژنگ بامشاد

مجلس نهم، و شکست طرح های رهبر رژیم

تحولات کنونی در عرصه سیاسی کشور، و بویژه با آغاز به کار مجلس نهم، در متن بحران شدید اقتصادی و خطر شورش های توده ای، می تواند سیمای سیاسی کشور را تا حدودی تغییر دهد. این تغییرات بر خلاف خواست رهبر رژیم، در سمت و سوئی نیست که او خواهان آن بوده است. شکاف درون حکومتی روز به روز گسترده تر می شود. قطب های قدرت به تدریج وزن و جایگاه بیشتری پیدا می کنند. فتوای ارتداد و قتل که از سوی صافی گلپایگانی، ناصر مکارم شیرازی و دیگر آیت الله ها صادر شده، نشانه هائی از فعال شدن مراکز قدرت جدید است که فشار بر حکومت را افزایش داده و جایگاه خامنه ای را تضعیف می کنند.



در باره انتخابات آزاد

بخشی از مباحثات در ای میل لیست جمهوری

مجموعه ای که در زیر می آید، بخشی از بحث ها در درون ای میل لیست اتحاد جمهوریخواهان ایران است. موضوع اصلی این بحث ها «انتخابات آزاد» و جایگاه آن در استراتژی و سیاست اتحاد جمهوریخواهان و دیگر نیروهای سیاسی در ایران است.. گزیده ای از این بحث ها با توافق نویسندگان برای اطلاع عموم در سایت «جمهوری» منتشر می شود.



Habib-Parzin.jpg
حبیب پرزین

آزادی و دمکراسی

اینکه در چه زمانی کدامیک از این نیروها یا چه ترکیبی از آنها موجب تحول دمکراتیک خواهند شد قابل پیش بینی نیست. ترکیب نیروها، همراه با نوع عکس‌العمل رژیم، نوع تحول را رقم میزند، اگر نیروهای اصلاح طلب در داخل رژیم پیدا شوند و نقش مهمی در تحول ایفا کنند تغییرات دمکراتیک میتواند آرام و مسالمت آمیز باشد. اما اگر حکومت بیش از این بسته بشود، تغییر تنها با جنبش وسیع توده‌ای امکان عملی شدن دارد. یعنی حتی مسالمت آمیز بودن یا قهرآمیز بودن راه تحول هم قابل پیش بینی نیست. این تصور که جنبش توده‌ای بتدریج بزرگ می‌شود تا اینکه رژیم را به پذیرش انتخابات آزاد وادار سازد، تخیل ناشیانه است.



faraj-sarkouhi.jpg
فرج سرکوهی

فضای سبز زندان اوین ، تبعید میراث ملی به فراموشی

در «موزه عبرت» ماموران ساواک شاه فقط روحانیون و رزمندگان مسلمان نزدیک به روحانیت را، که درصد ناچیزی از زندانیان و قربانیان شکنجه در دوران شاه بودند، شکنجه می کنند اما دیگر قربانیان شکنجه و زندان، که بخش اصلی زندانیان این شکنجه خانه را شکل می دادند : چریک های فدائی و گروه ها و محفل های چپ طرفدار مبارزه مسلحانه، گروه ها و محافل چپ مخالف مبارزه مسلحانه، اعضا و هواداران سازمان مجاهدین، دانشجویان و روشنفکران در «موزه عبرت» حضور ندارند و جمهوری اسلامی آن ها را از تاریخ کمیته مشترک ضد خرابکاری دوران شاه حذف کرده است.



salimi-maghsoudnia.jpg
ماشااله سلیمی - منوچهر مقصودنیا

موافقت هسته ای ؛ چرا اکنون و تا کجا؟

درعرصه بین المللی گرچه تاکید شده که آخرین " پنجره " به روی جمهوری اسلامی باز است و اگر از این فرصت استفاده نشود، آن را بسته و تحریمها شدیدتر خواهد شد، اما دراین سوی جبهه نیز وحدت نظروجود ندارد!علاوه بر روسیه و چین که ایران را تیول خودکرده اند، برخی از کشورها غربی، که حتی آشکارونهان تحریمها را دورمی زنند، منتظر اولین گام عقب نشینی ازحکومت بوده تا متقابلا امتیاز داده وبه تداوم حیات جمهوری اسلامی ای که تاکنون بازار چرب وپرسودی داشته کمک نمانید.



reza-alavi2.jpg
رضا علوی

مرتد در دام قداست گرایی

ابتدایی ترین آزادی های انسان، آزادی شخصی، امنیت، آزادی اندیشه و بیان، آزادی مذهب، آزادی اجتماعات و غیره بود، سپس مرحله دوم "آزادی ها" که تنوع بیشتر و گسترش وسیع تر داشت، آغاز گشت که در رده بندی های نوین به عنوان نسل های دوم و سوم حقوق بشر مشخص گردیده اند، که روی سخن در آن ها نه با فرد و افراد بلکه با جوامع و ملت ها و کشورها است. مثلا آنجا که از حق "توسعه اقتصادی و سیاسی" یا "بهره مندی از ثروت های طبیعی" و امثال آن بحث می شود، این حقوق به ملت ها و کشورها تعلق پیدا می کند و فرد فرد آدم ها به لحاظ بستگی به ملت و کشور است که از آن حقوق بهره می گیرند.



»  « توکتم» و جنین سه ماهه اش بر حلقه ی دار
»  عاشقان اتاق پشتی
»  تحول خواهان وچند پروژه گذار به دموکراسی
»  مرجعیت مدرن و واپسگرا
»  در حاشیه یک گفتگوی نوشتاری
»  سازمان‌یابی کارگری ـ آگاهی (۱)
»  من؛ یک اپورتونیستم
»  «من خود فاجعه هستم »، در پاسخ به چند پرسش
»  توهین در تشیع و توهین به تشیع
»  مستند تابوی ایرانی تلنگر دیگری بر جامعه
»  مرحله آخرکلاه گشاد هدفمند!
»  درتوضیح، تبلیغ و ستایش حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی بشر (۲) و در بزرگداشت اول ماه می
»  تداول نقد و نقادی در مناسبات، خروج از منقاد مطلقیت است
»  هيچ آدابی و ترتيبی مجو هرچه می خواهد دل تنگت بگو
»  به یاوه های این فرد باید پاسخ کارشناسانه ی شرعی داد
»  پاسخ ما به شورای مرکزی حزب مشروطه ایران
»  در برابر تروریست های اسلامگرا، قاطعانه از شاهین نجفی دفاع نمائیم
»  به دفاع از جان انسان و به دفاع از جان هنرمند و به حمایت از آزادی بیان برخیزید
»  آیا حاکمیت جمهوری اسلام ضد دین است یا شاهین نجفی؟
»  شاهین نجفی و «حقِ تمَسخر» The Right to Ridicule (+ویدیو)
»  جدی جدی دارن عوضش می کنن
»  گفتگویِ نوشتاری
»  به « ستاره » ی زندان دستگرد اصفهان هم تجاوز کردند.
»  کنفرانس گذار به کدام دمکراسی؟
»  یادداشی بر بیانیه کنفرانس دکتر مشایخی
»  سی و سه سال پس از انقلاب
»  من ۱۹ ساله ام ، برای نوشتن وصیت نامه خیلی جوانم
»  افشاگری های هولناک یک مقام پیشین حکومت و پرسش ها
»  پیرامون اوضاع سیاسی
»  نامه ای سرگشاده به حضور آقای اسماعیل نوری علا... چرا و به چه علت...؟
»  کارگري که کارگر نیست*
»  سردارمصیب ازاعدام های «مرغی»و«جفتی» قربانیان سال های ۶۰می گوید.