hezbe-jpmhouri-eslami.jpg
علی محمد جهانگیری

چهره ی پنهان مهر بانوان میهن (۹)
حزب جمهوري اسلامي و روز جهاني زن در ایران:

یک هفته پس از پیروزی انقلاب ضداستبدادی مردم شهرنشین ایران، روزنامه های اطلاعات و کیهان خبر از تشکیل حزب جمهوری اسلامی ایران دادند. این حزب در اولين روز جهاني زن در ايران، و تظاهرات، اجتماعات و مطالبات زنان موضعگيري رسمي و علني نكرد. ولي افرادی در تهران، در نقش حزب الله و گروه های ده ها نفری و با شعارهای"حزب فقط حزب الله – رهبر فقط روح الله، مرگ بر بی حجاب، یا روسری یا توسری و...با حمله به تظاهرات و اجتماعات زنان بی حجاب در خیابان ها، میادین و دانشگاه تهران، قدرت نمایی می کردند. که این گروه های فشار از دید اکثر نیروهای روشنفکر و اپوزیسیون، در آن شرایط زمانی"چماقدار" نامیده می شدند. و زیر مجموعه حزب جمهوری اسلامی به حساب می آمدند. حزب جمهوری اسلامی در ادامه برای تقابل با روز جهانی زن در ایران، زادروز ولادت حضرت فاطمه(س)، (20جمادی الثانی)را که مصادف با تولد آیت الله خمینی بود، روز زن در جمهوری اسلامی معرفی کرد...



mansoure-shojai-2.jpg
منصوره شجاعی

از تصویر حجاب جعلی مجید توکلی تا کمپین نه به حجاب اجباری

در دورانی که زنان و دختران جسور ایرانی تحت فشارهای مختلف زندگی روزمره و زندگی اجتماعی و فرهنگی هر روزه در خیابان های داغ شهر در دفاع از حداقل آزادی های فردی خویش خشونت های مختلف را متحمل می شوند حرکت هایی از این دست نه تنها نباید نیمه تمام رها شود بلکه با پیوستن به حرکت های مشابه دیگر قاعدتاَ باید بتواند تبدیل به یک جریان مستمر و پویا در اعتراض به حجاب اجباری شود.



لاله حسین پور

نیمه دیگر، خالی یا پر؟

رجزخوانی جمهری اسلامی در برابر کشور اشغالی اسرائیل که در حال مجهز کردن مردم خود به ماسک ضد گازهای شیمیایی است، نه تنها دیگر تعجبی بر نمی انگیزاند، بلکه نشان دهنده ته کشیده چنته رژیم جمهوری اسلامی است. سیاستی که رژیم درحال پیش بردن آن است، نه از ناآگاهی و حماقت، بلکه ناشی از غریزه حفظ خود به هر قیمت است. حتی به قیمت نابودی! اگر قرار است نابود شود، پس همه باهم!



azade-davachi02.jpg
آزاده دواچی

تفکیک جنسیتی: تراژدی بی پایان تبعیض علیه زنان

تبعیض علیه زنان در رشته های دانشگاهی آغاز یک داستان دیگر تبعیض جنسیتی در ایران در بخش آموزشی است که نهایتا تاثیر آن به سایر بخش ها سرایت خواهد کرد. بخشی که فعالان حقوق زنان برای رساندن صدای حق خواهانه شان و با هدف بیدار کردن وجدان خاموش شهروندان ایرانی، سالهای متمادی تلاش کرده اند. آنان به همراه دیگر خواهران شان در سراسر ایران در برابر انواع فشارهای سنتی و مذهبی و حتی در بعضی از موارد در برابر خانواده هایشان ایستاده اند تا مسیر عادلانه و برابر را در تحصیل طی کنند و بتوانند به فرصت های شغلی و اجتماعی برابر با مردان برسند.



pari-sokuti.jpg
پری سکوتی

زنان گرفتار «قهر طبیعت» و «مکر دولت»

اگر پریروز، ناگهان زمین و سقف خانه های مردم آذربایجان، به واسطه بلای طبیعت ـ زلزله ـ بر سر هموطنان آذربایجانی به لرزه در آمد و جانهای بسیاری را گرفت که به شهادت آمار، بیشترین قربانیان اش هم زنان و کودکان بودند، ایضا چند روز قبل از وقوع زلزله نیز به ناگه زندگی زنان و دختران آذربایجانی با بلیه غیرطبیعی، به تکان در آمد. تکان های منحوسی بر آمده از پس لرزه های اعمال تفکیک جنسیتی در دانشگاه ها که بسیاری از زنان و دختران این سرزمین را به کام خود فرو برد. آنها چند روز پیش از زلزله، قربانی سیاست دولت و به مسلخ حذف از ورود به بسیاری از رشته های دانشگاهی گسیل شدند.



zazale-amene-karami.jpg
آمنه کرمی

دل «زینب پاشا» لرزید: تسلیت به فعالان جنبش زنان آذربایجان

دیدن بعضی از تصاویر و صحنه های زلزله آذربایجان، دلم را لرزاند. بغض ام را هر طور بود فرو خوردم. آن تصویرهای دلخراش، با ناتوانی ام در انجام کمک به هموطنان آسیب دیده، بیش از پیش غمگین و مضطرب ام می کرد. تنها کاری که می توانستم بکنم فقط این بود که هر طور شده خودم را به اولین مرکز انتقال خون برسانم. درحالی که در تاکسی نشسته بودم، به یاد فعالان جنبش زنان آذربایجان افتادم. از همان تاکسی به چند نفر از دوستان ام تماس گرفتم که اگر می شود راه مطمئنی برای رساندن کمک ها در اختیارم بگذارند تا حداقل بتوانم از میان اعضای خانواده خودم و شوهرم، اندکی کمک جمع آوری کنم.



akram-kheirkhah.jpg
اکرم خیرخواه

زلزله در آذربایجان: حجاب یا مرگ!!

در یک محله متوسط نشین در تبریز تعداد زنانی که در اولین ثانیه های وقوع زلزله بدون حجاب به بیرون از منزل گریخته بودند بیش از 3 نفر نبود! 3 نفری که همسرانشان با چادر به طرف شان می دویدند تا زنان بی حجاب گریزان از مرگ شان ثانیه ای بیش غیر محجبه در انظار سایر فراریان حاضر نباشند!
اکثر زنانی که در گریز از منزل به پارک محله آمده اند با استغفرالله و توبه درباه این که لباس تابستانی به تن داشته اند و نتوانستند بلافاصله به بیرون از خانه فرار کنند، سخن می گویند... و زنی دیگر خدا را شکر می کند که دقایقی زودتر از حمام بیرون آمده وگرنه حاضر نبود لخت از حمام فرار کند



hoda-mobseri.jpg
هدی مبصری

از امینه ودود تا لیلا احمد:
معرفی چند فمینیست مسلمان

امینه ودود زنی آفریقائی- آمریکایی و متولد 1952 در ایالت مریلند است. وی محقق اسلامی است که رویکردی نو و پیشرو نسبت به تفسیرمتون دینی و خصوصا قران دارد. ودود به عنوان یک فمینیست مسلمان فعالیتهای تحقیقاتی خود را در کنار عمل اجتماعی و روشنگری عمومی دنبال می کند. ودود برای احیاء عدالت و برابری در قوانین اسلامی به نفع زنان و کودکان، به متون دینی اعم از قران و احادیث نگاهی دوباره می اندازد.



maryam-siami-namin.jpg
مریم صیامی نمین

من و حجاب

وقتی که مادر شدم، گذاشتم تا دخترم موهاشو آلمانی بزنه، شلوارک بپوشه، با دوستاش دوچرخه سواری کنه، با پسرهای همسنش همبازی بشه، موهاشو بلند کنه و خرگوشی ببنده، سبدی ببافه، دامن کوتاه و بلند و ... بپوشه، لاک بزنه و برقصه و از کودک بودنش، از دختر بودنش، از انسان بودنش لذت ببره و نوع پوشش رو خودش انتخاب کنه تا کابوسی برای جنسیتش نداشته باشه، و نداشت تا... تا امروز، که اون دختر کوچولو، یه خانم مهندسه که تو این جامعه و با این قوانین زندگی می‌کنه. و حالا مجبوره...



simin-kazemi.jpg
دکتر سیمین کاظمی

زنان قربانی سیاست های جدید جمعیتی

آن گونه که از سیاست های جدید وزارت بهداشت برای پایان دادن به برنامه های کنترل جمعیت برمی آید، زنان مغبونان اصلی این سیاست ها هستند. اگرچه پیش از این مردان نیز به طور محدود و نه چندان جدی، به شرکت در برنامه های کنترل جمعیت و پیشگیری از بارداری تشویق می شدند، اما با رویکرد جدید، به طور کلی از این برنامه ها معاف شده و تمام بار و مسوولیت جلوگیری از بارداری بر دوش زنان خواهد بود. وزارت بهداشت برای جامه عمل پوشاندن به تصمیم جدید، از مدتی پیش دست به حذف برخی روش های پیشگیری از بارداری زده است.



mino-m-rosa-g.jpg
مینو مرتاضی

به یاد رزا قراچورلو

بعد از ظهر روز جمعه است. هوا بس ناجوانمردانه گرم است. انگار از آسمان آتش می بارد. فرمان چنان داغ است که دست را می سوزاند. دماسنج داخل ماشین درجه 42 را نشان می دهد. گرما به اندوه مرگ رزا اضافه شده وکلافه ام کرده است. به رزا فکر می کنم. به قامت بلند بالای او و به صورت همیشه خندان اش... مرگ اش را باور نمی کنم. تندتر می رانم و می خواهم زودتر به مسجد برسم. با خودم فکر می کنم تحمل ماتم رزا در جمع دوستان و خانواده اش برایم راحت تر خواهد شد.



gloria-shahamati-s.jpg
عفت ماهباز

گلوریا شهامتی ، در "راه زندگی" عشق می آفرید

در روز تشیع جنازه اش ۳۰ جولای بسیاری از ایرانیان آمده اند سرشناس و ناشناس ، اما همه گلوریا را می شناسند . آنهایی که در دوره ایی ازکمکهای داوطلبانه او برخوردار شده بودند، همه آنها یی که این زن پر انرژی را دیده بودند و می شناختند به احترام او در قبرستان هندون جمع بودند .همراه تابوت او صمیمانه راه رفتند و ناظر خاک سپاریش بودند کسانی که از ترس مادر و خواهر و برادر و فامیل گلوریا نیامده بودندچون او در لندن تنهای تنها بود .مردم خود خواسته برای زنی آنجا بودند که همه را دوست داشت و خود عاشق زندگی بود



zanan-mashroute.jpg
وحید رنجبری

به مناسبت سالگرد انقلاب مشروطه: زنان، از مشروطیت تا انقلاب سال ۵۷

مدرسه فمینیستی: 14 مرداد سال 1391 خورشیدی، صدوشش سال از پیروزی انقلاب مشروطیت ایران می گذرد. پیروزی انقلابی که گستره ی نفوذ و تأثیر تمدنی آن در طول سه هزار سال تاریخ کشورمان، بی همتا است. از جمله یکی از مهمترین آثار مثبت این انقلاب، تأثیر سرنوشت ساز و همه جانبه ی آن بر زندگی زن ایرانی است که باعث تحولی در خرد و آگاهی و آزادشدن انرژی و استعداد سرکوب شده ی زنان در اغلب حوزه های اجتماعی، علمی، سیاسی، و خانوادگی بوده است. ما در مدرسه فمینیستی معمولا سعی کرده ایم در آستانه سالگرد این انقلاب دورانساز ، و به پاس برکات فراوان آن برای حقوق زنان، مطالب و گزارش هایی را منتشر نماییم. امسال نیز این سنت حسنه را پی گرفته ایم. بدین مناسبت مقاله زیر به قلم آقای وحید رنجبری را در ادامه می خوانید:



مریم صیامی نمین

محبوبه

با پشت دست عرق پیشونیشو پاک می‌کنه. جاروبرقی رو بلند می‌کنه که ببره بذاره سرجاش. صداش می‌کنم: بیا یه شربت بخور حالت جا بیاد. خسته شدی... میاد می‌شینه رو صندلی روبروی من. تازه فرصت می‌کنم صورتشو ببینم. روی گونه‌‌اش یه خط افتاده و توی چشمش یه لکه خونه.
می‌پرسم: حرف حسابش چیه؟ آهی میکشه و میگه: «خودمم نمی‌دونم، یه روز میگه چرا میری سرکار؟ یه روز میگه برگردیم شهرستان، یه روز پیله میکنه که با یکی از دوستهای مجردش تو رهن خونه شریک بشه...»



rosa-ghara3.jpg

خاموشی یکی دیگر از فعالان حقوق زنان در ایران:
رزا قراچورلو درگذشت

مدرسه فمینیستی: رزا قراچورلو، وکیل پایه ی یک دادگستری، عضو کمیسیون حقوق بشر کانون وکلا، عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی و پژوهشگر حقوق زنان و کودکان در روز 8 مردادماه 1391 درگذشت. رزا قراچورلو که در بسیاری از فعالیت های زنان مشارکت می کرد از حامیان «کمپین یک میلیون امضاء»، از فعالان «ائتلاف علیه لایحه حمایت از خانواده» و از اعضای «همگرایی جنبش زنان برای طرح مطالبات در فضای انتخابات» بود.



ghazal-moradi2.jpg
غزال مرادی

نقش شروط ضمن عقد در كاهش آسيب هاي اجتماعي زنان


مسائلي نظير داشتن اجازه كار و حق حضانت بر فرزند و اجازه تحصيل و... مسائلي هستند كه بسياري از استرس هاي زنان را مي تواند در طول زندگي مشترك و يا حتي بعد از آن كاهش دهد.
داشتن تحصيلات و شغل، مي تواند به درآمدزايي زنان كمك كند و همچنين داشتن حق طلاق مي‌تواند به اعتماد به نفس آنها در زندگي كمك كند و وقتی بر سرداشتن چنين حقوقي در هنگام عقد، با همسران خود به‌ نتيجه رسيده باشند، طبعا می توانند افراد باثبات تري در زندگي خود باشند و نقش‌هاي موجود خود را بهتر ايفا خواهند كرد. شروط ضمن عقد مي تواند در بسياري از مواردي كه از آن صحبت شد، كارگشا باشد و همچنين نظام ناعادلانه روابط اجتماعي در خانواده وبه تبع آن در جامعه را كمي متعادل تر سازد.