iwmf.jpg
حمید حمیدی

"جایزه بنیاد بین المللی رسانه های زنان در سال ۲۰۰۸ به زنان خبرنگار افغانستان، برمه وقبرس تعلق گرفت"

این بنیاد که در واشنگتن واقع شده، در سال ۱۹۹۰ تأسیس گشت و شبکه جهانی آن به پیشبرد آزادی مطبوعات و نقش فزاینده زنان در گزارش دادن اخبار، کمک می کند. این سازمان هر ساله بر شجاعت و تعهد خبرنگاران زن در جهان تأکید گذاشته و سه جایزه برای شجاعت در خبرنگاری و یک جایزه برای یک عمر فعالیت های ثمر بخش درنظر می گیرد. در کنار نیکزاد، آیه آیه وین از برمه، و سوگل اولوداگ از قبرس، دیگر برندگان جوایز شجاعت در خبرنگاری سال ۲۰۰۸ بودند. ادیت لدرر آمریکایی از آسوشیتدپرس نیز برنده جایزه به خاطر یک عمر فعالیت های ثمربخش خود در زمینه خبرنگاری شد.
جین رنسام، مدیر اجرایی IWMF در مراسم اعطای جوایز در ۹ اکتبر اظهار داشت، این ها زنانی هستند که علی رغم ناملایمات شدید با عزمی راسخ به گزارش اخبار در خطرناک ترین شرایط، ادامه داده اند.



turkey-zanan.jpg
حمید حمیدی

"تغيير باورها وافزايش مشارکت زنان در قدرت،پيش شرط برابر حقوقی و توسعه"

در ۵ دسامبر ۱۹۳۴ زنان ترکيه امکان انتخاب شدن و انتخاب نمودن را به مثابه يکی از پيش شرط های برابر حقوقی زنان و مردان به دست آوردند.در ۵ دسامبر ۲۰۰۸، زنان ترکيه هفتاد و چهارمين سال اين دست آورد را گرامی داشتند.
به رغم اين که حق انتخاب کردن و انتخاب شدن زنان ترکيه بسيار پيش تر از بسياری کشورهای جهان مورد شناسائی قرار گرفته بود، اما هنوززنان ترکيهای به حد کافی در صحنه سياسی اين کشور حضور ندارند.



arabestan.jpg

وضعیت زنان در عربستان سعودی

ترجمه: احمد مزارعی (شهروند)

تو هر وقت اراده کنی می توانی ازدواج کنی و هر وقت بخواهی می توانی زنان بیشتری را بر حرمسرا بیفزایی، فرزندان تو همگی نیز می توانند دارای شناسنامه کشور عربستان شوند و این قانون شامل زن و یا زنهای تو نیز می شود حتی اگر آنان شهروندان کشورهای دیگر باشند، اما من هر گاه و با هر کسی که مایل باشم نمی توانم ازدواج کنم زیرا اختیار من با "ولی" من است، پدر، برادر، عم، جد. اختیار در مورد ازدواج برای من در شکل کالای بسیار لوکس و گرانبهایی است که باید آن را در خواب ببینم.
تو هر گاه اراده کنی می توانی همسر خود را طلاق دهی بدون هیچ مانعی و یا می توانی بدون طلاق نیز ناپدید شوی، بدون هیچ احترام و مسئولیتی در برابر حقوق انسانی، زیرا اختیار آنان پس از خداوند به دست تو سپرده شده است، در صورتی که من حق درخواست طلاق را ندارم.



noushin-ahmadi1.jpg
نوشین احمدی خراسانی

صیغه و عقوبت رابطه جنسی

نمی توان طرز مواجهه شما را نسبت به این مشکل اجتماعی پذیرفت چراکه اساسا نمی توان مسئله تعدد زوجات، حق بلامنازع طلاق از سوی مردان، بحث حضانت کودکان، گسترش چند همسری در ایران بعد از انقلاب، و موضوعاتی از این دست را از یکدیگر جدا فرض کرد و فقط برای یکی از معضلات موجود (یعنی مسئله جنسی خارج از ازدواج) بحث صیغه را بدون در نظر گرفتن این موارد تبعیض آمیز _ که فجایع و نابرابری حاکم را پشتیبانی می کند _ مطرح ساخت.



حمید حمیدی

شاخص برابرحقوقی جنسیتی در کشورهای جهان

گزارش سال ۲۰۰۸ دیده بان اجتماعی

برابر حقوقی جنسیتی دارای ابعاد مختلفی است که به دلیل کمبود شاخص های دقیق ناظر بر آن، سنجش آن را با دشواری مواجه می سازد. برای درک بیشتر بی عدالتی های جنسیتی و نیز نظارت بر تحولات این پدیده، دیدبان اجتماعی، گزارش برابر حقوقی جنسیتی در سال ۲۰۰۸ را منتشر نموده است.‎
‎این گزارش براساس اطلاعات موجود، وضعیت ‏کشورها را بر اساس شاخص های انتخاب شده ی مرتبط با برابر حقوقی جنسیتی در سه حوزه، تحصیلات، مشارکت در ‏اقتصاد و مشارکت سیاسی،مشخص نموده و به مقایسه آنها با یکدیگر می پردازد.




منیره کاظمی

درباره بیستمین سمینار "بنیاد پژوهش های زنان ایران"

گفتگو با اقدس شعبانی، عضو کمیته برگزار کننده بیستمین سمینار "بنیاد پژوهشهای زنان ایران"

در روزهای ١٩- ٢١ ژوئن ٢٠٠٩ ( سی ام خرداد تا یکم تير١٣٨٨) شهر هانوفر آلمان میزبان بیستمین سمینار " بنیاد پژوهشهای زنان ایران" است. به این بهانه با اقدس شعبانی یکی از اعضای کمیته برگزارکننده ی این سمینار به گفتگو نشستم.



zohre-arzani.jpg
زهره ارزنی

چند همسری و سرنوشت زنان در پیچ و خم قانون

قانونگزار برای اولین بار نحوه ی ثبت ازدواج مجدد مردان را در سال 1346 در قانون حمایت خانواده تصویب کرد . در ماده 14 آن اعلام کرد که مردان در صورتی می توانند ازدواج بعدی خود را به ثبت برسانند که اجازه دادگاه را کسب کنند و کسانیکه بدون اخذ اجازه از دادگاه ازدواجشان را به ثبت برسانند، به مجازات مقرر درماده 5 قانون ازدواج که شش ماه تا دوسال حبس هست محکوم خواهند شد . از آن تاریخ عملا ثبت ازدواجهای مجدد شکل قانونی بخود گرفت و اگرچه تعدد زوجات ممنوع نشد اما محدود گردید .



jelve-javaheri.jpg
جلوه جواهری

رسم همسر کشی: مردانی که پای گریز دارند، زنانی که آویخته می شوند

اعدام فاطمه حقیقت پژوه درست یک روز پس از روز جهانی حذف خشونت علیه زنان حاوی پیام خشونت باری از طرف قانون ایران به زنان این سرزمین بود. پیش از این بسیاری از ما قصه فاطمه را از زبان وی، در فیلمی از مهوش شیخ الاسلامی با نام «ماده 61» شنیده بودیم.



منیره کاظمی

باید بدانیم در کجای جهان ایستاده ایم

گفتگو با آسیه امینی
به بهانه برگزاری اجلاس «AWID » در کیپ تاون آفریقای جنوبی

شرکت کردن در کنفرانس های جهانی مربوط به زنان، راهی برای این است که هم با مسائل زنان دیگر آشنا شویم، و هم مسائل خودمان را جهانی کنیم. از نظر منطق ریاضی و فلسفی- هر دو- این یک راه حل قیاسی است. دنیای امروز را نمی شود با بستن در و پنجره اداره کرد و زنان باید بتوانند مسائلشان را مدیریت کنند. درواقع همه کسانی که در جنبش های زنان فعال هستند، با انگیزه مدیریت وضع موجودشان، قدم به این حوزه گذاشته اند. تغییر دادن یا تغییر خواستن شرایط موجود، خودش سهیم شدن در مدیریت مساله است.




ثریا محمدی

اعدام فاطمه حقیقت پژوه ضربه ای بر پیکره ی جنبش زنان وانسانیت

علیرغم تلاشهای بسیار فعالان حقوق بشر و زنان متاسفانه در پایان هفته ی پیش یعنی دقیقا تنها یک روز پس از ۲۵ نوامبر روز جهانی نفی خشونت خبر اعدام فاطمه حقیقت پژوه –زنی که در دفاع از دختر سیزده ساله اش شوهر صیغه ای خود را ناخواسته به قتل رسانیده بود–بار دیگر همگان را به این حقیقت تلخ یادآور ساخت که ما در جامعه ای زندگی می کنیم که حقوق انسانها و حریم شریف انسانیشان همچون قطعات در هم یک پازل ؛برای همیشه به گورستان نیستی سپرده شده است



nazli-farokhi.jpg
نازلی فرخی

روز جهانی حذف خشونت علیه زنان.
بهانه ای برای نوشتن!

بالاخره یك روز به خودم جرئت دادم و از روزهای گذشته ام نوشتم. از همه ی ماجراهایی كه هنوز تركم نكرده بودند. برای زنستان نوشتم. به خودم گفتم حتی باید با ترس طرد شدن از جمع این آدمها هم بجنگم، یا زنگی زنگ یا رومی روم! البته با اسم مستعار نوشتم، چون نمی خواستم خواهرم پای كامپیوتر شوكه شود.



najmabadi.jpg
افسانه نجم آبادی

«صدیقه دولت آبادی: نامه ها، نوشته ها و یادها»

هشتاد سال زندگی صدیقه دولت آبادی با دورانی از دگرگونی های اجتماعی و سیاسی و فرهنگی ایران و زنان در ایران همدوره بود. به یک عبارت می توان این دوران را دوران آفرینش «زنیت مدرن» خواند _ روندی که آغازه فکری آن به قرنی پیش برمی گردد، ولی اثرات و ثمرات آن در سطحی اجتماعی در این دوره ساخت و پرداخت یافت. وجوه بسیاری از زندگی او موثر پاره ای از این دگرگونی ها و در عین حال نمونه بارزی از اثر این دگرگونی ها بود. چنین زندگی پرتلاش و پر بار، که بیش از چهل سال آن وقف فعالیت هایی برای بهبود وضع زنان در ایران شد،



dolatabadi-2.jpg
یادی از «صدیقه دولت آبادی»:

معرفی یک کتاب / یک شخصیت

در گفتگو با مهدخت صنعتی

«صدیقه دولت آبادی هفتمین فرزند حاج میرزا هادی و خاتمه بیگم، پس از تولد شش برادر، در شهر اصفهان در سال 1261 شمسی به دنیا آمد. تحصیلات عربی و فارسی را نزد شیخ محمد رفیع طاری و دروس متوسطه را نزد معلمین خصوصی فرا گرفت... صدیقه دولت آبادی در سال ۱۲۹۶ ش. در اصفهان دبستانی برای دختران به نام «مکتبخانه شرعیات» گشود. سال بعد انجمنی به نام «شرکت خواتین اصفهان» تاسیس کرد...همزمان با این فعالیت ها دبستانی نیز برای دختران بی بضاعت به نام «ام المدارس» باز کرد و مدیریت آن را به یکی از دوستان همفکرش خانم مهرتاج درخشان ملقب به بدرالدجی سپرد.




f-p1.jpg
کتابگزاری الاهه بقراط

برگشتن روزگار سهل است

هنگامی که دستگیریﮬای پس از انقلاب اسلامی آغاز شد، فرخرو پارسای در لندن بود. محمدجواد باهنر، محمد بهشتی و شیخ محمد مفتح که از مشاوران «خانم وزیر» بودند، اینک در شمار دست درکاران رژیم جدید قرار داشتند. این نه بختی برای فرخرو پارسای که چه بسا بدشانسی وی بود. به نوشته منصوره پیرنیا «این سه تن هر کدام نقاط ضعف و پرونده جیرهخواریشان در نزد خانم پارسای موجود بود و باید به هر شکل که ممکن بود او را از میان بر میداشتند... در پرونده شیخ مفتح عکسی بود که او را در حال تعظیم تمامقد به دکتر پارسای نشان میداد».
ساعت یک و نیم صبح روز 18 اردیبهشت 1359 بود. سه تیر خلاص بر پیکر بیجان وی شلیک شد. فرخرو پارسای حتی در وصیتنامه بس کوتاه خود حقوق زنان را فراموش نکرد و نوشت: «دادگاه بین زنان و مردان تفاوت زیادی میگذارد و امیدوارم آتیه برای زنان بهتر از این باشد». وی خطاب به دادگاه انقلاب اسلامی و در دفاعیه اش بود که خواند:
یا رب نظر تو بر نگردد
برگشتن روزگار سهل است