hoghoghe-shahrvandi.jpg

اصلاحیه گروهی از زنان بر منشور حقوق شهروندی

دولت یازدهم، با توجه به وعده های انتخاباتی خود، پیش نویس منشور حقوق شهروندی را برای نظرخواهی عموم مردم، در سایت ریاست جمهوری منتشر کرده است. ما با استقبال از این فراخوان و از آن جایی که معتقدیم منشور حقوق شهروندی می بایست توسط جامعه مدنی و با گفتگوی گسترده جمعی در حوزه عمومی به نگارش درآید و در نهایت هم با نظارت آنان اجرایی شود، در «کانون شهروندی زنان» تلاش کردیم در این مدت کوتاه با برگزاری جلسات و نشست های متعدد، پیشنهادات خود را در مورد مفاد مندرج در پیش نویس منشور حقوق شهروندی در رابطه با گروه اجتماعی مورد نظر خود یعنی زنان، تدوین و به سمع و نظر مردم و مسئولان برسانیم.



faranak-farid.jpg
کاترین رابلی

تجربه های زنانه (۳): دستشویی از آنِ ما!

ترجمه فرانک فرید

در اواسط ۱۹۸۰ وقتی به میانسالی‌ام نزدیک می‌شدم، هیجده سالی می‌شد که به عنوانِ یک صنعتگرِ زن بسیاری از مشکلاتِ چنین محیط هایِ کاری را تحمل کرده بودم. من فلزکار بودم با رشته سختِ کاری که در پروژه‌های بزرگ کار می‌کردم. برای اینکه دیدِ بهتری از مهارتهایم به مردم بدهم، معمولاً به آنها می‌گفتم «اگر می‌خواهید روی پشت بامتان یک واگن قطار بگذارید، من می‌توانم اینکار را برایتان انجام بدم!» از جمله با تقویت سازه‌ها که بتوانند چنین وزنی را تحمل کنند...



سپیده لرستانی

تولیدمثل محوری در قانون جدید استخدام کشور

به نظر می رسد، مجلسیان بی توجه به تغییرات اجتماعی که در سالیان اخیر رخ داده و بدون زحمت دادن به خود برای یافتن علل کاهش تمایل جوانان به ازدواج و یا داشتن خانواده پرجمعیت، و بدون اعتنا به عواقب و تبعات افزایش ناگهانی جمعیت، به هر شکل ممکن صرفاً به دنبال هدف نهایی یعنی رساندن جمعیت ایران به مرز 150 میلیون نفر هستند. و نیز از نظر آنها، دم دست ترین و راحت ترین حقوقی که برای رسیدن به این هدف، می شود قربانی کرد و زیر پا گذاشت حقوق انسانی زنان است که گویا در این مملکت چیزی بیشتر از ابزار تولید مثل نیستند.



Simone-deBeauvoir.jpg
سیمون دوبوار

من خودم را فمینیست می‌دانم

برگردان: سیما راستین

سیمون دوبوآر که از زمان انتشار کتاب جنس دوم به عنوان یکی از مهمترین الهام دهندگان و پشتوانه‌های تئوریک جنبش فمینیستی زنان مطرح بود، در یک رویارویی پویا با فعالین و متفکران فمینیسم موج دوم در فرانسه و ایالات متحده آمریکا، به تعمق و بازنگری در برخی باورهای سیاسی−ایدئولوژیک خود می‌پردازد. او در مقاله‌ای زیر عنوان "من خودم را فمینیست می‌دانم"، که ترجمه مجدد آن را در اینجا می‌خوانید، فرآیند تحولات و بازنگری‌های فکری خود را شرح می‌دهد. فرآیندی که بیانگر تاثیر متقابل سیمون دوبوآر و جنبش فمینیستی است.



shahla-frouzanfar.jpg
شهلا فروزانفر

فراز و فرودهای منشور حقوق شهروندی

منشور حقوق شهروندی دولت یازدهم را باید گامی به جلو دانست. هر چند فراز و فرودهایش گاه با آرمان ها و خواسته های فعالان سیاسی فاصله بسیار دارد، اما به مطالبات جامعه مدنی و یاوران زنان، محیط زیست، کودکان، کارگران، معلمین، هنرمندان و ... نزدیک تر است.



sepide-yousefzade.jpg
سپیده یوسف زاده

کودکان شهروند

منشور حقوق شهروندی که نزدیک به یک ماه پیش در فضای مجازی در دسترس عموم قرار گرفته از جهات مختلف مورد بحث و تحلیل قرار گرفته است. مفاد منشور، خلاء های قانونی و اجرایی آن، ابعاد عملی منشور و جایگاه زنان به عنوان یکی از گروه های اجتماعی از جمله مواردی است که فعالان جامعه ی مدنی در داخل و خارج از کشور به تحلیل آن پرداخته اند. هنوز تحلیل جامع تری از منشور که با نگاهی کلان جایگاه گروههای متفاوت اجتماعی از جمله زنان، کودکان، سالمندان و گروههای قومی را به طور همزمان بررسی کند در دست نیست.



azade-davachi04.jpg
آزاده دواچی

نگاهی انتقادی به طرح جمعیت و تعالی خانواده

طرح افزایش جمعیت که به صورت مکرر به خصوص در چند ماه گذشته مطرح شده، پرسش های بسیاری را به همراه داشته است. ارائه این طرح همراه با تبلیغات گسترده در مورد ضرورت افزایش جمعیت کشور از طریق رسانه های عمومی و یا حتی نصب بیلبوردهای گوناگون در سطح شهرها، نشان دهنده ی عزم دستگاه های حکومتی برای افزایش نرخ باروری در ایران است.



elahe-sadri.jpg
الهه صدری

مترو و حقوق شهروندان

غالبا از مسایل و مشکلات کلان اجتماعی که پیش روی زنان قرار دارد، نوشته می شود و کمتر به گرفتاری های روزمره زندگی مدرن شهری توجه می شود. برای همین در این یادداشت سعی کرده ام به مشکلات هرروزه مان در کلانشهر تهران، نگاهی داشته باشم. البته مشکلات ما یکی دوتا نیست ولی در این نوشته می خواهم به برخی از مشکلات و نقایص حمل و نقل عمومی شهرمان، و حق و مسئولیتی که همه ما شهروندان در قبال آن داریم توجه بدهم.



mansoure-shojai-2.jpg
منصوره شجاعی

منشور شهروندی و نقش زنان

آگاهی از اهمیت مشارکت واقعی مردم در تدوین سیاست های مدنی هرچند با تاخیر اما ظاهرا در دولت یازدهم حاصل شده است. نظرخواهی دولت ازمردم برای ویرایش منشورحقوق شهروندی صرفنظراز نواقص موجود، فرصتی برای اعضای جامعه مدنی است که با مشارکت فعال در فرآیند تدوین آن، نقدها، نظرات ومطالبات مدنی خویش را بیان کنند.



sana-ansari.jpg
ثنا نصاری

بازتولید بردگی در بیلبوردهای شهری

پدری سوار بر دوچرخه و فرزندان شاد و قد و نیمقدی که ترک دوچرخه نشسته اند. اما تصویر کامل نیست، چرا که "مادر"ی در کار نیست. باز دقیق تر نگاه می کنم، شاید دختر ریز نقشی که آخرین نفر و تقریبا ً روی زین نشسته همان "مادر" گم شده باشد اما نه! این مادر بیشتر یادآور قانون رفع منع ازدواج پدرخوانده و فرزندخوانده است و با شعار بالا ارتباط معنایی چندانی برقرار نمی کند. دوباره تصویر را مرور می کنم:



Faranak-Farid3.jpg
ساشا کلر مکینز

تجربه های زنانه (۲): نقاشِ شهر

ترجمه فرانک فرید

یک شب از ماه فوریه به همراه زنان دیگر تا دیر وقت در محل انجمن کار می‌کنم. بعد از اتمام جلسه هر کدام به راه خود می‌رویم. من از راه کانال ریدو راه خانه را پیش می‌گیرم تا کمی هم از فستیوال زمستانی وینترلود لذت ببرم. نور چراغها به زیبایی روی برف و یخی که زمین را پوشانده، می‌تابد...



noushin-ahmadi-khorasani3s.jpg
نوشین احمدی خراسانی

منشور حقوق شهروندی و جنبش زنان

ما زنان هم اگر بخواهیم «حقوقی از آن خود» داشته باشیم که این یا آن دولت آن را از ما نگیرد، باید بتوانیم از هر روزنه ای و به هر بهانه ای در تدارک و نگارش و عملی کردن آن، به طور متشکل و جدی، وارد عمل شویم. یعنی با آن زندگی کنیم و بر مبنای آن، پایه های معرفتی و مادی، برای استمرار حقوق شهروندی بنا کنیم. وگرنه واژگان و جملات زیبای هیچ اعلامیه و کنوانسیونی، خود به خود در هیچ جامعه ای، جان و هستی نمی گیرد مگر آن که مردمان آن جامعه، به آن واژگان زیبای حَک شده روی کاغذ، با دَم مسیحایی خود، جان ببخشند و از آن پاسداری کنند.



س. سیفی

زنان در جست و جوی نان*

در طلیعه‌ی انقلاب مشروطه نیز مردم به جان آمده از ستمِ دربار و دست‌اندازی‌های کشورهای خارجی، همچنان با شعار محوری نان پای به میدان مبارزه می‌نهادند تا ناتوانی دربار و کارگزاران حکومتی را در برآوردن نیاز حدّ اقلی خود بیازمایند. همچنان که به آشکارا گوشه‌های روشنی از چنین مبارزه‌ای را در لا به لای یادداشت‌های روزانه‌ی اعتمادالسلطنه در روزنامه خاطرات می‌توان مشاهده نمود.



خودکشی

داستانی از مینا ربیعی

چهار دهه عمر. ده سال اول همه فکر می کنند نمی فهمی. ده سال دوم نمی گذارند که بفهمی. ده سال سوم بالاخره یک چیزهایی از این طرف و آن طرف می فهمی و ده سال چهارم می فهمی همه آنچه فهمیدی بی خود بوده و اگر هم نمی فهمیدی فرقی نمی کرد.




gorji-marzban.jpg
گرجی مرزبان

«بهشت زنانه است»

مدرسه فمینیستی: عصر ۲۹ نوامبر ۲۰۱۳ بیستمین شب آزادی بیان در کتابخانه مرکزی شهر وین با حضور منصوره شجاعی و فرانک مستوفی به مناسبت روز جهانی مبارزه با خشونت بر علیه زنان برگزار شد. این چهارمین برنامه ایست که در این کتابخانه به این مناسبت انجام می گیرد. شب های کتابخوانی و بحث آزادی بیان در واقع بخشی از پروژه ایست که آن را «کتابخانه آزاد فارسی» می نامیم که واکنشی به محدودیت هایی است که در دوران دولت دهم به نشر کتاب و نویسندگان روا شد و همچنان سایه سنگینی بر فضای ادبی افکنده است.



سوزان مولر آکین

زن از دیدگاه فلسفه سیاسی غرب
زن در قوانین و احکام قضائی ایالات متحده آمریکا

ترجمه و تالیف: ن. نوری زاده

"تاریخ همواره این واقعیت را نشان داده است که زنان، نیازمند و وابسته به مردان بوده اند. زیرا در ابتدا مردان بخاطر قدرت بدنی شان به اشکال گوناگون سلطه و برتری خود را بر زنان اعمال کرده اند، اما این وابستگی در گذشت زمان و از طریق قانون از شدت آن کاسته شده است. اگرچه قانون، موانع برخورداری از حقوق فردی که از طریق سنت ها، عادات و قراردادهای کهنه اجتماعی نسبت به زنان ایجاد شده بود را تا حدودی مرتفع کرده است، اما با این وجود هنوز زنان جهت برابری کامل حقوق خود با مردان نیازمند تصویب قوانین بیشتری هستند.



parastou-sarmadi.jpg
پرستو سرمدی

ده پیشنهاد به دولت روحانی برای کاهش شکاف جنسیتی در ایران

شکاف جنسیتی یکی از شاخص های تاثیرگذار بر توسعه اقتصادی هر کشور است، به گونه ای که بانک جهانی بارها از کشورها خواسته است که برای رشد و توسعه اقتصادی، رفع نابرابری های جنسیتی را در برنامه های توسعه خود قرار دهند. بنابر این دولت روحانی برای نیل به توسعه اقتصادی نمی تواند نسبت به شکاف جنسیتی بی تفاوت باشد و باید برنامه های متعددی را برای کاهش این شکاف تدوین و اجرا کند. ضمن این که رفع نابرابری و تبعیض علیه نیمی از جمعیت کشور وظیفه هر دولتی است که در ایران روی کار می آید. از همین رو پیشنهادات زیر جهت کاهش این نابرابری ها ارائه می شود.