آمنه کرمی

طرح های مجلس نهم و واقعیت زندگی زنان

وقتی به طرح ها و لوایحی می نگریم که همین کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس بررسی و پیشنهاد می کند، تازه متوجه می شویم که اکثر آنها نه تنها در جهت کاهش خشونت علیه زنان نیست بلکه با واقعیت زندگی زنان و معضلاتی که با آن دست به گریبانند اساساَ همخوانی ندارد. برای نمونه اگر حجم طرح ها و لوایحی که برای موضوع «بدحجابی و کم حجابی» در مجلس مطرح شده را مرور کنیم می بینیم که فاصله ای کهکشانی با مشکلات واقعی زنان دارد که منجر به ایجاد معضلاتی همچون «خشونت های گسترده خانگی علیه زنان»، «همسرکشی»، «خودکشی» «اعتیاد»، «تن فروشی» و.. می شود.



ضرورت برگردان متون نظری «اینترسکشنالیتی»

از تفاوت تا ائتلاف

حق طلاق، کاهش خشونت، برابری در قوانین، توانمندسازی اقتصادی، حق بر بدن، برابری دستمزد، عدالت آموزشی یا آزادی پوشش: کدام‌یک مطالبه اصلی و راهبردی برای بهبود وضعیت زنان ایران است؟ آیا مطالبه‌های راهبردی باید در اولویت قرار گیرد یا تامین خدمات و حمایت‌های اورژانسی اهمیت بیشتری دارد؟ مشروعیت و موفقیت جنبش زنان چگونه تضمین می‌شود؟ چگونه می‌توانیم زنان جامعه را حول اهداف جنبش گردهم آوریم؟ نسبت جنبش زنان با سایر جنبش‌های اجتماعی چگونه تعیین می‌شود؟



مایکل کافمن

دشواری پیدا کردن «مرد واقعی»

ترجمه نریمان رحیمی

در کتاب مقدس دوران کودکی من یک نقاشی بود که موسی پیامبر و دریای سرخ را نشان می داد. موسی با آن ریش بلند و بدن قدرتمند و غرق در تابش نور آسمانی خیلی متفاوت با گروه اسرائیلی های خسته و ژولیده به نظر می آمد. دست های او با عصایش رو به آسمان بلند بود و دریا به دو نیمه تقسیم شده بود. دو دیوار بزرگ از آب دریا در دو طرف راهی که باز شده بود سر به آسمان کشیده بودند و در آن آبها میلیون ها ماهی با ترس و وحشت در حال گریز بودند.



پنی فینی

ملکه برفی

ترجمه روح انگیز پورناصح

مي‌دانيد چه چيزهاي پاتيناژ برايم دوست داشتني است: صداي تيز تيغه‌ي كفش‌هايم روي يخ؛ آن لحظه از صبح كه پیست پاتيناژ با شفافيت بلورينش در انتظار من است؛ چرخش‌ها، منحني‌ها و خطوط كج و كوله‌اي كه با كفش‌هايم در آخر هر ساعت روي يخ نقش مي‌زنم؛ سرعت، قدرت، تسلط و نيز احساس اين كه مي‌توانم چنان بروم كه هيچ كس نتواند بهم برسد.



مریم رحمانی

از منع حمام کردن تا فروکردن پیچ‌گوشتی در بدن زن!

گزارشی از خشونت‌های خانوادگی زنان

خشونت علیه زنان چهره‌هایی گوناگونی دارد؛ فیزیکی، کلامی، اقتصادی و جنسی. خشونت علیه زنان محدود به طبقه خاص اجتماعی نیست. زنان در همه جای دنیا با هر سطح از تحصیلات یا درآمد، ممکن است قربانی خشونت باشند. دیده شده مرد تحصیل‌کرده نیز مانند مرد بی‌سواد همسرش را مورد ضرب و شتم قرار دهد یا با کلمات تحقیرآمیز با او سخن بگوید. در ایران آمار دقیقی از خشونت‌های خانوادگی یا مزاحمت‌های خیابانی علیه زنان در دسترس نیست. اما خشونت با ارائه آمار دقیق یا غیردقیق وجود دارد و همه ما چه در مورد خودمان چه در مورد دیگر زنان شاهد شکل‌های مختلف آن در جامعه یا درون خانواده هستیم.



rezvan-moghddam.jpg
رضوان مقدم

به مناسبت ۱۰ دسامبر: بنیادگرایی و ضدیت با حقوق بشر

اعلامیهٔ جهانی حقوق بشر، میثاقی بین‌المللی با هدف برقراری تضمین حقوق و آزادی‌های برابر برای همه مردم است. متن این میثاق عموم بشری سرانجام در تاریخ ۱۰ دسامبر ۱۹۴۸، در مجمع عمومی سازمان ملل متحد در پاریس به تصویب رسید. این اعلامیه نتیجه ی مستقیم فاجعه انسانی در جنگ جهانی دوم است و برای نخستین بار حقوق و حمایتی را که تمام انسان ها (فارغ از نوع نژاد، رنگ پوست، نوع مذهب، جنسیت و ملیت شان) را شامل می شود در وسعتی به پهنای همه ی جهان، بیان می کند.



لورن تیلور

چگونه می توان «نه» گفت

ترجمه مهسا پناه شاهی

فقط بگویید: "نه". گفتن "نه" به مراتب راحت تر از انجام دادنش است. در زندگی واقعی، تقریباً خیلی سخت است که به گفته های خودمان عمل کنیم. بیشتر افراد اصرار دارند که اگر مورد آزار قرار بگیرند حدود خود را محدود می کنند. ولی اغلب هنگام مواجه با موقعیت های دشوار، سکوت می کنیم، تسلیم می شویم و یا بهت زده و منفعل می شویم.



کت لازو

موی کوتاه: داستانی عاشقانه

ترجمه مهسا پناه شاهی

همیشه موهای بلندی داشتم. ولی در کنار این که موهای بلندی داشته باشم، موهایی داشتم که مطابق با معیارهای زیبایی جامعه "زیبا" بودند: بلند، ابریشمی و صاف. مردم، حتی غریبه ها، همیشه از گیسوانم تعریف می کردند. حتی بعضی ها می گفتند: "چقدر موهات خوشگلت کردند". من هم سری تکان داده، لبخندی زده و تشکر می کردم، یعنی کاری که یاد گرفتیم موقع تعریف مردم از خود نشان دهیم. مگر نه؟



زهرا سروش

زنان جهنمی و خازن هایشان

چندی پیش ویدیوئی از یک سخنرانی مذهبی درباره مجازات زنان در جهنم، در شبکه های اجتماعی دست به دست شد که سندی دیگر بر تاخیر فرهنگی مسلمانان به دست مدعیان این امر داد. موضوع سخنرانی شرح و توصیف عذاب های هولناکی بود که زنان با نپوشاندن موی و یا آزردن شوی به آن مبتلا خواهند شد. مأخذ این گونه سخنان، روایات مکاشفه ایست(۱) که نمونه های آن در همه ادیان و مذاهب و حتی در حوزه ادبیات و فیلم هم دیده می شود. البته این مورد خاص، قسمتی از روایات مربوط به معراج در ادبیات مسلمانان است.



Fereshteh-Moulavi.jpg
فرشته مولوی

همه یک زن ایم

برای فرهنگ‌سازی و از میان بردن خشونت یا تندرفتاری با زنان راه‌های بسیاری هست. یکی از این راه‌ها ترانه‌سرایی و آوازخوانی‌ست که در سنجش با دیگر هنرها شاید بشود گفت بُرد بیشتر و تندتری دارد. کم نیستند خواننده‌های پرآوازه‌ای که با این هدف خواننده‌اند. برای نمونه سلین دیونِ کانادایی؛ یا توری آموس، خواننده‌ی ترانه‌سرا و آهنگ‌ساز امریکایی که در ترانه‌ی من و یک تفنگ از تجاوز می‌گوید. به کوشش سازمان ملل در هشت مارس ۲۰۱۳ و به یاری موسیقیدانان و خوانندگانی از سراسر جهان برای رساندن پیام همبستگی میان زنان ترانه‌ای به نام همه یک زن‌ایم پدید آمد. برگردان این ترانه را پیشکش می‌کنم به همه‌ی کسانی که در پیکار با هرگونه زوررفتاری و خشونت با زنان می‌کوشند.



Michael-Kaufman.jpg

مایکل کافمن: مردان هم باید در مبارزه با خشونت علیه زنان درگیر شوند/

ترجمه نریمان رحیمی

مایکل کافمن در این گفتگو می گوید: «بسته به این که درباره کدام کشور حرف می زنیم، بین 50 تا 90 درصد دختران و زنان مستقیماَ در معرض خشونت هستند و این مسئله خیلی وقت ها موجب از هم پاشیدن خانواده ها می شود. و از آن مهم تر این که خشونت جنسیتی، نقض حقوق انسانی دختران و زنان است. خشونت، باعث تضعیف آموزش دختران در اجتماع می شود. بعضی مردم فکر می کنند که خشونت علیه زنان، فقط مسئله زنان است ولی من فکر می کنم مردان هم باید صدای اعتراض شان را نسبت به این خشونت بلند کنند. با این که خیلی از ما مردان به عنوان پدر، پسر یا معلم واقعاَ خواهان خوشبختی و سعادت دختران و زنان ِ اطراف مان هستیم اما این کافی نیست.



Mary-Beard-s.jpg
مری بِرد*

صدای عمومی زنان

برگردان: عباس شکری

من می‌خواهم از سنت‌های اولیه‌ ادبی غرب شروع کنم که در آن اولین نمونه ثبت‌شده جمله‌ی نازیبای «حرف نزن»، از سوی مردی به زنی گفته می‌شود. نمونه‌ای که در آن مردی به زن می‌گوید که صدای او در مجامع عمومی نباید شنیده شود. در فکر لحظه‌ی جاودانه شده‌ای هستم در «اُدیسه». از روی عادت، اکنون در مورد اُدیسه به‌عنوان ماجرایی فکر می‌کنیم که مربوط است به اولیس و داستان دل‌خراش او پس از بازگشت از جنگ تروآ.