لاله حسین پور

حجاب، حجاب، باز هم حجاب!

راستی چرا؟ چرا پوشش زن (و دربرخی از کشورها، از جمله ایران، حتی پوشش مردان) تا این درجه مورد توجه قدرت ها و حاکمین قرار می گیرد؟ چنین بحثی بسیار فراگیر است و نه تنها شامل حجاب می شود، بلکه انواع و اقسام مدها و تعیین مستقیم و غیرمستقیم پوشش را نیز در بر میگیرد. می توان از لباس های مائویی در چین که چپ های ایرانی نیز بسیار تحت تأثیر آن بودند و یا لباس های مدرن و رنگ های مد روز که هر سال به نوعی از بالا تعیین شده و بر نوع پوشش انسان ها حاکم می شوند نیز نام برد.



آمنه کرمی

یاسمین و ساواش بالدار»: مدلی برای گذار بی خشونت؟

ما خانواده های ایرانی، هر شب رأس ساعت 9 ، دور از چشم پارازیت های ماهواره خراب کن، به قهرمانان سریال «عشق و جزا» نگاه می کنیم و برای ساواش بالدار و همسرش یاسمین آرزوی موفقیت و تشکیل یک زندگی سعادتمند به دور از استرس و خشونت داریم. خیلی ها که در ایران زندگی می کنند احتمالا منظور مرا می گیرند و می فهمند که از کدام قهرمان این روزهای ایرانیان حرف می زنم . بلی همان زوج دوست داشتنی «یاسمین – ساواش بالدار» را می گویم که دلخوشی شب های سکوت پائیز و تابستان ما شده است. وقتی به رابطه این زوج نگاه می کنیم حض می بریم. چون که می دانند چطور روابط قبائلی و عقب افتاده را با درایت و منطق پس بزنند و از خشونت آن بکاهند.



afshan-khalajbeigi.jpg
افشان خلج‌‌بیگی

وجدان جمعی جامعه ما و مدافعان ایرانی حقوق بشر

در روزهای گذشته در خبرها داشتیم که در سوئیس، قانون ممنوعیت دخانیات در اماکن عمومی به رای گذاشته شده است. رای گیری به این دلیل پیشنهاد شده بود که قانون ممنوعیت دخانیات مورد اعتراض بسیاری از مردم قرار گرفته بود و این قانون عملا نمی توانست به اجرا درآید. مدتی است که در کشور سوئیس بین مخالفین ممنوعیت دخانیات که این قانون را مغایر با آزادی های فردی می دانند، با موافقان آن، بحث و چالش به شدت بالا گرفته است تا از میانه این گفتگوی همگانی بتوانند به وجدان جمعی مورد پذیرش عموم مردم دست یابند تا اگر این بار قانونی برای ممنوعیت گذاشته شود قابلیت اجرایی پیدا کند.



برنامه « نیمه دیگر» از شبکه تلویزونی رها

گفت و گوی عفت ماهباز با سوسن فرخ نیا ( تلویزیون رها)

مجموعه برنامه های « نیمه دیگر» از شبکه تلویزونی رها
شماره نخست برنامه « نیمه دیگر » از تلویزیون رها
در این برنامه ها شما را به دیدار کسانی می بریم که به عنوان نیمه دیگر، نامی از خود بر خط پای تاریخ نهاده اند.
در این برنامه عفت ماهباز با سوسن فرخ نیا به گفت و گو نشسته است و کارنامه کاری او را با وی مرور می کند



simin-kazemi.jpg
دکتر سیمین کاظمی

جنبش زنان و هیاهوی حجاب

در شرایطی که حقوق زنان ایرانی به طور مداوم و به صورت سیستماتیک نقض می شود، زن به عنوان انسان مستقل به حساب نمی آید و علاوه بر نابرابری هایی که شریعت برایش رقم زده، در کار و اشتغال جدی گرفته نمی شود، تلاش می شود از ورودش به عرصه های اجتماعی جلوگیری و به قلمرو خانواده محدود شود، و فرودستی اش به انحاء مختلف تشدید و تثبیت گردد، حجاب را به عنوان مسأله نخست زنان جا زدن یا علامت درک نادرست از شرایط زنان ایرانی است و یا در پس این بحث ها اهداف دیگری دنبال می شود که لزوماً حل مسأله زنان نیست.



روستاییان بدوی

شعری از لیزا سروش در اعتراض به شلاق زدن دخترک افغان


خواهر، تاریخ قبیله می نویسم
از پرتگاه اژبر
که جای برای سفاک بودن اژدها پر نشد
زیر نام خدا نام ملک بر زن را نوشتم
هر جا که نام خودم بود نفرین اش فرستادم
که باز، اژدها، دیو پلید نزایند



Fallah-soraya.jpg
ثریا فلاح

ابتکار “ کارزار جهانی‌ ضّد تجاوز جنسی “

آهنگی برای تعهد به " کمپین جهانی‌ ضّد تجاوز جنسی "

کارزار بین المللی ضد تجاوز جنسی در رهبری فوری و جسورانه سیاسی برای جلوگیری از تجاوز جنسی در جنگ ،تقاضا برای حفاظت از غیرنظامیان و بازماندگان تجاوز، خواستار عدالت برای همه از جمله تعقیب موثر کسانی که مسئول فجایع هستند می باشد. این سه رکن کارزار پیشگیری، حفاظت، پیگرد قانونی قرار سیگنال یک تلاش جامع برای جلوگیری از تجاوز به عنف در مناطق جنگ ‌زده و پر از کشمکش است.



mino-mortazi.jpg
مینو مرتاضی

به بهانه فرا رسیدن روز جهانی صلح: کاروان سایه و اشباح

سازمان ملل متحد روز ۲۱ سپتامبر مصادف با ۳۰ شهریور را روز جهانی صلح اعلام کرده ‌است. «مادران صلح» نیز روز گذشته به همین مناسبت در پارک پردیسان مراسم کوچکی برگزار کردند. مینو مرتاضی یکی از اعضای مادران صلح نیز به این بهانه، مطلبی را به نگارش درآورده که از دل این «خودنگاری روزمره»، تکه هایی از زندگی امروز مردم را به نمایش می گذارد:



fahime-tafsiri.jpg
فهیمه تفسیری

زنان کرد و جداسری از ایران

جدایی فیزیکی از ظالم و مستکبر، گاهی به جابه جایی ظالم ها می انجامد و نه لزوما از بین رفتن ظلم. امروزه بسیاری از مردمان ایران ممکن است به این نتیجه رسیده باشند که جوامع مختلف منجمله جامعه ایران ناچارند که بخشی از نابرابری ها و تبعیض های بین المللی و استکباری را بپذیرا باشند ولی با مشارکت در جامعه جهانی [و نه جداسری از آن] بطور تدریجی این نابرابری ها را با مکانیزم های موجود بین المللی تعدیل کنند.



ر. و. کنل

جسم و تن مردان

ترجمه نریمان رحیمی

از هنگامی که ظرفیت دین برای توجیه ایدئولوژی جنسیتی به پایان رسید، بیولوژی برای پر کردن این خلاء به کار گرفته شد. میزان این نیاز به پر کردن خلاء توجیه جنسیتی را می توان از اشتهای فراوان رسانه‌‌های محافظه‌‌کار به مطرح‌‌کردن کشفیات علمی درباره‌‌ی اختلافات جنسیتی فرضی، دریافت. داستان مورد علاقه‌‌ی من فرضیه‌‌ی «سخت بودن پارک ماشین توسط زنان» است به خاطر تفاوت در کارکرد مغزشان! (ابتدا این را هم بگویم که در حقیقت هیچ نشانه‌‌ای وجود ندارد که ثابت کند اختلاف جنسیت بین زنان و مردان در توانایی پارک کردن ماشین نقش دارد).



طاهره بارئی

تصرف یک تمدن درخشان توسط اشباح

مدرسه فمینیستی: آنجلا ایمیلی برایم فرستاد و گفت کتاب «سایه باد»[1] اثر «زفون» نویسنده اسپانیایی را برای جلسه بعدی بعد از ظهرهای رمان خواهیم خواند. جلساتمان هر دو هفته یکبار در محل کار آنجلا تشکیل می شد. تصمیم گرفته بودیم رمان های تاریخی بخوانیم. هر چند همه می توانستند برای انتخاب کتاب نظر بدهند اما چون پیشنهاد این جلسات با آنجلا و یکی از دوستانش ژاکلین بود، انتخاب کتاب را به عهده خود آنها گذاشته بودیم. آنجلا با هیجان زیادی در مورد زفون چند جمله ای برایم گفته و تاکید کرده بود که کتاب یک شاهکار است.



نوشته سیران آتش

آرزوی من

ترجمه محمد ربوبی


آرزوی من، با کابوس آغاز شد. پنج ساله بودم که ناگهان مادرم گم شد. او برای کار به آلمان سفر کرد و چندی بعد پدرم به او پیوست. در آن سن و سال من از این واقعه اطلاع نداشتم. در جامعه ما مردم درباره این وقایع با کودکان صحبت نمی­کنند. از اینرو نمی­توانستم بفهمم که چه رخ داده است. من در یک خانواده­ی بزرگ ترک به سر می­بردم. خاله­های من در همان نزدیکی زندگی می­کردند. بزرگسالان به سرو وضع بچه­ها می­رسیدند و ما بچه­ها، اغلب در کوچه پس کوچه ها باهم بازی می­کردیم. تا موقعی که مادرم از آلمان بازگشت، عمویم که با خانواده اش از دهکده به استانبول آمدند سرپرست ما شدند.



منصوره موسوی

عشق ها و سرگذشت ها

متولد سی و پنج بود، در سن مدرسه رفتن او اگرچه دخترها خیلی از سنت ها را پشت سر گذاشته بودند و می توانستند پشت میزهای مدرسه بنشینند اما در آن روستای دورافتاده وضعیت کمی بغرنج تر بود. او تنها دختری بود که در میان پسرهای روستایی هم سن و سال به مدرسه می رفت و درس می آموخت و این البته به اصرار پدر و برادر و فداکاری همه جانبه مادر بود...



شهناز غلامی

تجاوزجنسی سیستماتیک به زندانیان زن و نفرت ملی از
ارتجاع جمهوری اسلامی ایران

تجاوز جنسی در زندان‌های ايران موضوعی قطعی است آنچه امروز تحت عنوان تجاوز و یا تعرض جنسی عنوان می شود واقعیتی تلخ و دردناک می باشد که بیش سه دهه است در سایه بربریت رژیم ضد بشری اسلامی اتقاق می‌افتد. زندانیان زندان کهریزک، اوین، گوهر دشت، قزل حصار و نیز زندانیان زندان های مناطق آذربایجان، کردستان و تمام زندانیان زندان های دیگر ایران چه در گذشته‌ و چه اکنون شاهد تجاوز به‌ زنان و مردان زندانی بوده و می باشند و افکار عمومی در برخی از خاطرات زندانیان آزاد شده‌ در سه دهه‌ گذشته‌ از آن آگاه هستند.



افشان خلج‌‌بیگی

حجاب کودکان و مسئله گذار به دموکراسی

آن بخش از قانون گذاری که با حوزه خصوصی زندگی مردم درگیر می شود بسیار ظریف و شکننده است و با قوانین و مقرراتی مثل مقررات راهنمایی رانندگی خیلی تفاوت دارد. پس بنابراین باید از جنبه های مختلف مورد بحث و پرسش های متعدد قرار بگیرد نه صرفا با پاسخ «آری یا نه». قدرت و اقتدار والدین بر فرزند به تدریج باید در یک گفتگوی جمعی گسترده، شکسته شود وگرنه در این حوزه، اعمال قانون، اتفاقا گاه می تواند به ضرر کل پروسه دموکراسی هم تمام شود.



baraye-madarane-salhaye-andouh.jpg
منصوره شجاعی

برای همه مادران سال های اندوه:
برای مادرم، مادر ژیلا و مادر نسرین

دوازده و سیزده شهریور ماه یادآور روزهای تلخی است. دیروز دوازدهم شهریور ماه بود که ژیلا بنی یعقوب، روزنامه نگار و فعال حقوق زنان را برای اجرای حکم یک سال حبس اش به بند کشیدند و دو سال پیش سیزدهم شهریورماه بود که نسرین ستوده، وکیل جنبش زنان را به بند کشیده شد. همه این روزهای تلخ شهریوری، بهانه ای شد برای منصوره شجاعی، یکی از اعضای مدرسه فمینیستی که با یادآوری مرگ مادرش در سیزدهم شهریور چهار سال پیش، از مادرانی که صبورانه تلخی و سختی دوری از فرزندان دربندشان را تحمل می کنند، یادی کند...



ghazal-moradi2.jpg
غزال مرادی

آسیب شناسی و چالش یك افسانه فرهنگی رایج

این روزها در فیس بوك علاوه بر كمپین «نه به حجاب اجباری»، نه به مهریه و نفقه، آری به برابری نیز اضافه شده است و به نظر می رسد كه مسئله جهیزیه با تمام معضلاتش در حاشیه مانده است. گرچه در قانون مدنی صحبتی از تهیه جهیزیه به عنوان یکی از وظایف زن به میان نیامده است اما متعارف است که هنگام ازدواج، زن مقداری از لوازم ضروری زندگی را تحت عنوان جهیزیه به منزل همسر می برد و معمولا بر مبنای عرف هر محل، نحوه انتقال این اموال و صورت برداری از آن ها مشخص می شود. برای مثال در برخی اقوام ایرانی مرسوم است که قبل از آغاز زندگی مشترک، این اموال لیست شده و بزرگترهای فامیل ـ از هر دو طرف ـ زیر آن را امضا می کنند.



jodai-nader-az-simin.jpg
طاهره بارئی

جدایی نادر از سیمین: جدایی انسان ایرانی از ساحت زبان و "دنیای رمز و اشارات"

فیلم جدایی نادر از سیمین، جدایی انسان ایرانی است از «زبان» و ساحت رمز و اشارات که خاستگاه این زبان می باشد. نام "سیمین" ـ و نه خصوصیات این پرسناژ اصلی فیلم ـ اشاره ای است به همین ساحت رمز و اشارات.

در فرهنگ فارسی، سیمگون و سیمین (سیم + گون و سیم + ین) یادآور «ماه»، آن محبوبِ شاعران و ادیبان است که چون منشأ و افشاننده ی روشنایی در دوردست ِفرهنگ و زبان فارسی می درخشد.