Ebrahim-Harandi.jpg
ابراهیم هرندی

از اين ديــــدگاه

کاربرد زبان در گره گشايی فرهنگی و سياسی، برآيندی از دروان روشنگری ست که چون فرهنگ ما با اين دوران بيگانه بوده است، نمی توان آرزو داشت که ما نيز بتوانيم از راه گفتگو به کشمکش های سياسی و فرهنگی خود پايان دهيم. چنين است که ما هرگز نتوانسته ايم با گفتگو و گرفت و دادهای زبانی، گره ای از کلاف درهم گرفتاری های تاريخی و اجتماعی خود بگشاييم. هرگاه و هرجا نيز که سخن از نشست و گردهمايی و گفتگو بوده است، همدلی و همزبانی بسيار زود به چند دلی و چند زبانی و پرخاش و ستيز و گريز و انشعاب راه برده است. اين همه از آنروست که فرهنگ گفتگو به معنای مدرن آن، در فرهنگ ما جا نيافتاده است.



یونس پارسا بناب

اوضاع رو به رشد و آینده جهان

بر اساس بررسی شرایط پر از تلاطم و جنب و جوش در اکناف جهان که در این نوشتار به بخشی از آنها و پی آمدهای هم ناگوار و هم امیدوارکننده منبعث از آنها پرداختیم ، نگارنده بر این اعتقاد است که مردم به ستوه آمده رویهم رفته برای شکلگیری و فراز یک آلترناتیو جدی ضد نظام بیش از هر زمانی آماده تر و حتی برای استقرارآن روزشماری می کنند . استقرار این بدیل ( جهانی بهتر ) نه تنها ممکن و ضروری است بلکه بُعد و گسترش جهانی تر ( جهانی گرائی اجتماعی ) هم خواهد داشت .



اریش فروم

وضعیت کنونی انسان٭

برگردان: پارسا نیک جو

منشِ انسان̊ با مقتضیات و ضروریات جهانی شکل گرفته است که وی با دستان خویش آن را ساخته است. در سده های هجدهم و نوزدهم، منشِ طبقه ی متوسط̊ بیان گر ویژه گی های بارز منشِ بهره کش و مال اندوز بود. این منش̊ با آرزومندی و میل بهره کشی از دیگران و پس انداز سودِ خود̊ برای ایجاد سود بیشتر مشخص می شود.



Ebrahim-Harandi.jpg
ابراهیم هرندی

ســـــتيزِ کهـنه و نـو

بخش پنجم: آقای رئيس! اجازه بدهيد بخواند

درگيری اهل دين با سياست در جهان مدرن، برخی از پيروان اديان ابراهيمی را به گستره هایی کشانده است که تاکنون بازتاب های ناخواسته آن از دلِ اين دين ها، گروه ها و خيزش های خطرناکی پديد آورده است که هدفی جز از هم پاشيدن تمدن های انسانی نداردند. نمونه اين گروه ها در غرب، کلوکلاکس کلن، آرمی آف گاد (ارتش خدا)، انجمن دفاع از يهودان، کشيشان فينياس، و نمونه های اسلامی آن، حزب الله، اخوان المسلمين، طالبان، القاعده، بوکوحرام و داعش است.



nosrat-shad.jpg
نصرت شاد

غرب در جستجوی فلسفه اسلامی

فلسفه از زمان صفویه

حکمت یا فلسفه اسلامی ایرانی ترکیبی است از سنتز نظرات ابن سینا ، سهروردی ، صوفیسم ابن عربی و الهیات شیعه . نمایندگان فلسفه اسلامی ایرانی مخصوصا ملاصدرا آموخته اند که در شناخت تئوری آنان، انسان حلقه ای است میان جهان تجربی و جهان فکری ، در حالیکه شهود ، وحی ،و شناخت اشراق ، وابسته به جهان فکری هستند . در فلسفه اسلامی ، اشراق یعنی روشنی که شباهتی به وحی نیز دارد و از عالم غیب می آید .



ف. آگاه

اگر منادیان آزادی شما باشید، وای به حال ما

نویسندگان اعلامیه مذکور، ولتر را نخوانده اند. لذا از نژادپرستی آشکار ولتر که ناشرین بعدی کتابهایش را در فرانسه مجبور به سانسور نوشته های ولتر کرده بود، نیز اطلاعی ندارند! کمااینکه گویا سیاهپوستان فرانسوی نیز به این سانسور اعتراض کرده و مانع آن شده اند. ولتر یکی از عقب مانده ترین و جاهل ترین نژادپرستان عصر خود بود.



ف. آگاه

نقد عقل دموکراتیک:

از فاجعۀ دموکراسی برده دار آتن تا فاجعۀ دموکراسی نئولیبرال فرانسه

در عرف ریاضی "فاجعه" معادل "کاتاسترُفی" (به مفهوم ریاضی آن) بعنوان مرحله، ناحیه یا "نقطه" ای است که در آن ساختار منطقی سیستم دچار تناقض می شود. از آنجایی که تناقض مقوله ای منطقی است، لذا من نیز، همچنانکه در مقالات پیشین توضیح دادم ، فاجعۀ (اجتماعی) را مرحلۀ بروز تناقض ِ منطقی در سیستم (اجتماعی) مورد مطالعه ارزیابی کرده ام.



nosrat-shad.jpg
نصرت شاد

غرب و اسلام؛ انکار، هراس، نقد، تمسخر یا احترام؟

غرب از دیدگاه ماتریالیستی و سکولار عصر روشنگری خود همیشه نظری انتقادی و گاهی تمسخر آمیز نسبت به تمام ادیان ابراهیمی داشته و بارها اشاره کرده که اسلام مراحل رفرم ، روشنگری ، رنسانس و هومانیسم عصر جدید را نگذرانده و به این دلیل دچار خشونت و انواع دگمهاست .



تقی روزبه

اسلاوی ژیژک فیلسوفی آزادیخواه یا اقتدارگرا؟- بخش پایانی

تناقض در رویکردهای ژیژک در تناسب با فراز و فرودهای جنبش کم و زیاد می شود. چنانکه در اوج جنبش اشغال سخنانی را بر زبان آورد و در فروکش نسبی این جنبش ها سخنان دیگری را. مهم ترین دلیل او و البته دلیل خیلی های دیگر در ضرورت فرمانده مقتدر، بر فقدان استمرار و ادامه کاری این جنبش ها استوار است.



ف. آگاه

قید (نه آزادی) ، تفاوت (نه برابری)، تحقیر (نه برادری)

فهم این مسائل و مقولات پیچیده که ظاهر و باطنشان متفاوت است، تنها از طریق تحلیل منطقی ساختار های واقعی و مرجوع به تجربه آنها ممکن است. لذا آنچه که می آید ناشی از تحلیل منطقی این فاجعه بر اساس منطق محصول تجارب است. کمااینکه تحلیل منطقی موضوعات براساس عملکرد های واقعی آنها در بسیاری موارد نشان دهندۀ نادرستی صورت ظاهری موضوعات می شود. لذا مقصود تحلیل و تعلیل زمینه های اجتماعی این فاجعه است تا مانع بروزش در آینده شود و نه توجیه فاجعه.



Ebrahim-Harandi.jpg
ابراهیم هرندی

ســـــتيزِ کهـنه و نـو
بخش چهارم: مناظره دکتــر و پيـر

"مناظر دکتر و پير"، گفتگويی نمادين ميان سه کاراکترِ اين کتاب است. دکتر بيضاوی نماينده ايرانیِ شهر نشين مدرن، آخوند ِپير که نماينده سنت گرايان و کهنه پرستان است و، حسن آقا دانشجو که نماينده نسل جوانِ کشور است. اين سه نفر در واگن ترنی با هم همسفر می شوند و بناگزير با هم به گفتگو می نشينند. آخوندِ پير، که حضور خود را درآن واگن از سوی آن دو مسافر، رويدادی ناگوار و ناخوشامد می پندارد، برآن می شود تا با آن ها درباره نياز جامعه به آنچه او "روحانيون" می خواند، اندی داد سخن دهد.



nosrat-shad.jpg
نصرت شاد

سوسیالیسم = اینترنت + حکومت شورایی

داستانسرایی بخشی از چپ های پشیمان

ژیژاک ، فیلسوف یوگسلاوی در کتاب " انقلاب در پیش است " در فرمول لنینی سوسیالیسم ، بجای الکتریکی نمودن جامعه و اقتصاد ، اکنون در قرن 21 واژه اینترنتی نمودن را قرار داده است . او در آنجا میپرسد از نظر لنینیستی ، جامعه امروزی چگونه دیده میشود ؟ و از لنین بیاموزیم ، منظور باز گشت به تئوریهای لنین است یا اینکه انتقاد از لنین ، بازگشت به مارکس میباشد؟



تقی روزبه

اسلاوی ژیژک فیلسوفی آزادیخواه یا اقتدارگرا؟

رؤیای ژیژک دقیقا همان رویائی است که در قرن بیستم با حاکمیت نخبگان و تحت عنوان سوسیالیسم دولتی بر جامعه و کارگران اعمال شد و در زمان استالین به اوج خود رسید. اما حسرت آن آزمون شکست خورده دست از سر وی برنمی دارد. او که قادر به هضم تحولات نوین و آموختن از درس های آن آزمون بزرگ نیست، گوئی هم چون سربازان ژاپنی که پس از تسلیم ژاپن و پایان جنگ هم چنان در سنگرهای خویش پنهان مانده بودند، به زیست خود در قرن بیستم ادامه می دهد.



Ebrahim-Harandi.jpg
ابراهیم هرندی

ســـــتيزِ کهـنه و نـو
بخش سوم: دل به دوجايی

سنّت، ساختاری سخت و ستيزنده دارد و خودبخود از ميان نمی رود. سنّت ها، الفبای فرهنگ زيستی هر جامعه اند که اندک، اندک در پاسخ به نيازهای زيستی و زيستبومی پديد می آيند و با داد و ستد ِ انسان با زيستبوم اش، در پاسخ به نيازهای تازه و يا دگرگونی های زيستبومی، دگرگون می شوند. هيچ سنّتی نه آسمانی ست و نه تشريفاتی و زيادی. هنگامی که زمان و مکان دگرگون می شود، سنّت های سخت جان نِيز به آسانی ديگر می شوند.



samir-amin.jpg

سمیر امین

یوآن چین و بانک Hsbc

برگردان . م . ت . برومند