nikrouz-owladazami-s.jpg
نیکروز اولاداعظمی

تأويل، چشم اسفنديار روشنفكرى ما

روشنفكر، "راديكال" و "محافظه كار" ندارد، روشنفكر روشنگر است. روشنفكر جوهره دين و هر ارزش ديگرى را به روش نقد ماهيتش را بر ملا مى كند و نوانديش دينى صرفاً تأويل دين مى كند، "فلسفه اسلامى" ما كه از درونش "جامعه توحيدى" در آشتى با سوسياليسم كه روح حلول شده بينشى ابوذر بر على شريعتى بود و آشتى سكولاريسم سياسى عبدالكريم سروش با "پساسكولاريسم" هابرماس، بيرون جهيد نتيجه تأويلى بوده است كه مسبوق بينش هاى متزلىِ عقلى كردن دين بوده است.



bijan-baran.jpg
بیژن باران

عوامل بیرونی انقلاب ۵۷ ایران

میتوان پیروز هر انقلابی را در عوامل بیرونی و درونی آن تجرید کرد. عوامل درونی مانند صف آرایی مهره ها بر نطع شطرنج عبارت است از: رهبری، ارتش، مردم، مهمات، برنامه ها با 2 راهکار حفظ حاکمیت و تغییر حاکمیت. عوامل بیرونی بحران های مالی، بانکی، اقتصادی جهان، چند قدرت نظامی جهان، همسایگان، نهادهای بازار پخش، رسانه های خارجی می باشند.



Behrouz-Sotoudeh.jpg
بهروز ستوده

حقوق شهروندی پیش کِش ، ازحقوق و اختیارات خود دفاع کنید آقای روحانی !

رئیس جمهور دولت تدبیر و امید دیروز در میان مردم بندر عباس گفت که : « فرقی بین حقوق شهروندی شیعه و سنی وجود ندارد»! سخن آقای روحانی را میتوان چنین اصلاح کرد که در بی حقوقی و نقض حقوق ایرانیان توسط حکومتگران جمهوری اسلامی ، همه شهروندان ایرانی با هم برابراند و این حکومت به اصطلاح الهی برای نقض و پایمال نمودن حقوق آنان ، بین شهروندان ایرانی تفاوتی قائل نمیشود . در حرف مدام ازحقوق شهروندی سخن گفتن و درعمل هیچ اقدامی برای دفاع از حقوق مردم انجام ندادن ، حکایت حلوا حلوا کردن برای شیرین نمودن دهان را تداعی می نماید .



ijadi12.jpg
جلال ایجادی

جمهوری اسلامی با بنزین سمی ایرانیان را کشت

اعتراض مردم و متخصصان بهداشت و ما کوشندگان محیط زیست علیه آلودگی هوای ایران و علیه بیماری ها و کشتار زیست محیطی به گوش دولت روحانی رسید. سالیان متمادی من نیز نوشتم و کشتار مردم را از طریق سم کشنده هوای ایران توضیح دادم و تاکید کردم که مسئله محیط زیست در ایران مسئله حاشیه ای نیست بلکه مسئله حیاتی است. ولی اپوزیسیون چپ و دمکرات و ملی ایران در نادانی و ناآگاهی خود اصرار ورزید و اینگونه مسائل را اساسی ندانست.



ارژنگ بامشاد

ضرورت صلح "حدیبیه" و نگرانی از عواقب آن

پناه بردن به قرارداد تاریخی صلح حدیبیه برای توجیه مذاکرات هسته ای جمهوری اسلامی با قدرت های جهانی، وضعیت دشوار جمهوری اسلامی را بیان می کند. به دیگر سخن ، حملات تند رهبر رژیم به آمریکا و سران این کشور، بیش از آنکه هدف برهم زدن این مذاکرات را دنبال کند، تلاشی است برای آرام کردن جبهه تندروان پیرامون رهبر با "بصیرت" رژیم.



mohammad-gharagozlou.jpg
محمد قراگوزلو

نقدینه گی ، تورم و دستمزد!

مستقل از این که مساله ی دستمزد با کار و زنده گی کارگران عجین شده است و به همین سبب نیز سال و ماه نمی شناسد، اما به هر شکل از ابتدای بهمن این امر حیاتی به یک مناقشه در اردوی کار- سرمایه تبدیل می شود و بر مبنای مواضع و تحلیل ها صف بندی های سیاسی طبقاتی را نیز مشخص می سازد. تفاوت این کش مکش طبقاتی در سال جاری با سال های پیش ما را به تاملی دقیق تر در این مهم فرا می خواند. چنان که دانسته است دولت " پاک دست وعدالت پرور و مهر گستر" نهم و دهم جای خود را به دولت "تدبیر و امید" داده است.



masoud-noghrekar-4.jpg
مسعود نقره کار

شجاعتِ عقلانی و مدنی

به شاه گفتند:" قلم ما برشمشیر تو پیروز خواهد شد"، و به شیخ که نعره زده بود:"بشکنید این قلم ها را" پیام دادند:" آن چه باید شکسته شود قلم نیست، اندیشگی و رفتارِسرشاراز جهالت توست." و امروز بیخِ گوشِ جباریت به سانسورگران‌اش پیغام داده اند: "آن که باید «پوست‌اندازی» کند، حاکمیت و از جمله وزارت
ارشاد است و نه کانون نویسندگان ایران."



Aliasghar-HS.jpg
علی اصغر حاج سید جوادی

در حمایت از اعلامیه کانون نویسندگان

حمایت از کانون نویسندگان ایران در مقابل وزارت ارشاد یا وزارت تفتیش عقاید نظام ولایت مطلقه فقیه وظیفه و تکلیف همه آزادی خواهان و طرفداران حق حاکمیت ملت بر سرنوشت خویش است.

دفاع همه جانبه قشرهای اجتماعی ایران از بیانیه کانون نویسندگان در فراسوی همه تنوعات و گرایش های فکری و عقیدتی و اجتماعی خود گامی است در پاسخ به همین پرسش در جهت حرکت جمعی بدون خشونت به سوی آزادی با یک زبان مشترک برای خروج از مرز موازین مصنوعی قدرت طلبان انحصارگرا به سوی حکومت قانون.



رقیه دانشگری

مسئولیت فردی

من هنوز شرم دارم. از آنکه یک دوره از زندگی سیاسی ام در توهم به نظام جمهوری اسلامی گذشت. این که در روی آوری و باور شماری از نسل انقلاب به این نظام خود کامه، آزادی ستیز، واپسگرا، و بی باور به استقلال ملی و عدالت اجتماعی سهم داشتم. از آنکه ولایت فقها را جمهوریت و گامی به پیش در تاریخ میهن ام پنداشتم. از آن که در جبهه نیروهای مردمی بر آمده از انقلاب بهمن ۱٣۵۷ دشمن را به جای دوست نشاندم. از آن که آزادی را، در آن هجوم هولناک اردوی مرگ ولایت به فردیت، آدمیت، مدنیت مدرن، هویت ملی، جان و خرد آدمی و به اختیار بر گزیدن مردمان، قربانی یک پندار کردم. پندار «ضد امپریالیست» بودن نظامی که مبارزات استقلال طلبانه مردم ایران را تا حد شعار پوشالی «مرگ بر آمریکا» فرو کاست.



کوروش اعلم

رژیم های دیکتاتور را می توان وادار به تمکین نمود

تاملی بر نوشته آقای بهروز ستوده تحت عنوان "دیکتاتورها اصلاح نمی شوند،سرنگون می شوند".

اصلاحات در نظام های دیکتاتوری ،خصوصا دیکتاتوری هایی که حقانیت و مشروعیت خود را از ایدئولوژی خاصی می گیرند، مسئله ای ست که نمونه های آن ها در تاریخ معاصر ما کم نبوده و نیستند و چه بسا این اصلاحات در نهایت به تغییرات اساسی و فروپاشی و سرنگونی این حکومت ها انجامیده! فقط با این تفاوت که بیشترشان به صورت مسالمت آمیز و با هزینه هایی به مراتب کمتر در مقایسه با انقلابات قهر آمیز بوده است. فروپاشی اتحاد شوروی و کشورهای اروپای شرقی از این نمونه اند و نمونه های دیگر آن شیلی ،آرژانتین ، آفریقای جنوبی، کره جنوبی است! در اکثر این کشورها تغییرات بنیادی و اساسی در حالی که این حکومت ها از داشتن یک اپوزیسیون متشکل وقوی محروم بودند، با اصلاحات و توسط کسانی از صفوف همین حکومتیان آغاز شده و پیش رفت.



مجید هوشیار

ادامۀ حصر همراهان جنبش سبز و مسئلۀ جانشینی ولی فقیه

برای پاسخ به این سؤال باید مقدمتا" به سؤال دیگری پاسخ داد.چرا در جمهوری اسلامی هیچ نهاد و مرجعی حاضر نیست رسما" مسؤلیت صدور دستور حصر را بعهده بگیرد؟ به باور من دلیل این امر آنست که تصمیم این چنینی حصر ( بدون مشخص شدن منشأ صدور دستور و بدون محاکمه و رأی دادگاه ) در اختیار یک فرد و یا یک نهاد رسمی نیست. این تصمیم به « مجموعه ای از نیروهای درون حاکمیت » باز می گردد که خود را برای جانشینی ولی فقیه و بدست گرفتن قدرت در آن دوره آماده می سازند.



nakhaei.jpg
شهباز نخعی

جام زهر و این همه ادا!

شب زفاف" شیطان بزرگ و حکومت آخوندی کمترین شباهتی به "صبح پادشاهی" ندارد. اکراه و بی رغبتی – اگرنه بغض و کینه – از سر و روی هردوطرف می بارد تاحدی که همگان را به این پرسش وامی دارد که اصلا چرا به این وصلت تن داده اند. در آستانه پایان سومین ماه امضای توافقنامه ژنو – که ولایتمداران آن را "ترکمانچای هسته ای" نامیدند – و کمتر از یک ماه پس از اجرایی شدن آن، ازحرف های دوطرف به خوبی می شود فهمید که "درجبین این کشتی نور رستگاری نیست" و کمترین امیدی برای تداوم این ازدواج اجباری وجود ندارد.



دنیز ایشچی

سناریوی مشروعه و مشروطه در جنبش سبز

آیا اگر در انتخابات سال هشتاد و هشت تقلب نمی شد، یا اینکه به آقای میرحسین موسوی پست ریاست جمهوری اسلامی ایران و اجازه تشکیل دولت واگذار میشد، جنبش سبزی بوجود می آمد؟ آیا ایشان در پست ریاست جمهوری به اصلاحات دموکراتیک در کشور دست زده و بقول بعضی از دوستان ما در جامعه "تحولات" سیاسی اجتماعی دموکراتیک را موجب می شدند



ijadi12.jpg
جلال ایجادی

سرمایه گذاری برای مسجد و قرآن،
فلاکت آموزشی برای مدرسه و دانشگاه

این واقعیتی است که طبقه حاکمه و ولایت فقیه اساس قدرت خود را بر پایه سرکوب و خشونت قرار داده اند، ولی قدرت پلیسی و نظامی و دستگاه بوروکراسی با یک مشخصه برجسته و مهم درآمیخته اند و آن بکارگیری نظام ایدئولوژی دینی و نقش مسجدها و مراکز دینی و تمامی رسوم و آداب و بالاخره نهادهای مذهبی است. اعمال خشونت عریان همیشه با بکارگیری خشونت ایدئولوژیک دینی همراه بوده است.



خسرو سیف

دروغ گل می دهد ولی میوه نمی دهد

توضیحی بر یک مصاحبه در پیش گیری از تکرار بداخلاقی ها در بازگو کردن وقایع تاریخی

حال چگونه است که در پاسخ به خبرنگار «مهرنامه» یکی از مصاحبه شوندگان چون در ایران نبوده اند شاید از روی شنیده ها اظهار نظر نادرست کرده است : "که شخص آقای مهندس بازرگان نامه را نوشته جهت مطالعه در اختیار آنان قرار داد و آنها با امضای خود اقدام به انتشار کرده اند" که این همانگونه که در بالا توضیح داده شد صحت ندارد که متاسفانه در مجله به نشر آن پرداخته است. البته من طی سه بار با مجله برای بیان واقعی مطلب تماس تلفنی گرفتم و متاسفانه مایل به پاسخگویی نبودند. این امر مرا بر آن داشت برای جلوگیری از تکرار اینگونه بداخلاقی های سیاسی و اطلاع رسانی نادرست در نشر این توضیح احساس وظیفه کنم به بیان عین واقعیت بپردازم.



nikrouz-owladazami-s.jpg
نیکروز اولاداعظمی

آرمانگرا بوديم چون نيانديشنده بوديم
وقتى توجيه در جاى توضيح مى نشيند

درك و فهم شالوده چگونه نگريستن ايرانيان به موضوعات خويش و جامعه كه اساس فكر دو نوشته من بوده بدون توجه و پردازش بدانها نتايج دلبخواهى به بار مى آورد كه آشكارا آنها را تحريف كرده و دست يابى به جوهره نظر نويسنده را مغفول مى كند. همينگونه هم شد خاصه اينكه چند نفرى در نوشته خود خطاب به من ناشيانه مطرح نمودند چريك ها و وقايع سياهكل را بايد بر حسب همان تاريخ جامعه و مشخصات آنروزها كه در آن اين وقايع، حادث شد، در نظر گيريم اين نشان مى دهد كه آنها توجه اى به اصل فكر منعطف به مضمون مقاله نداشتند ...



Jacques-Ranciere.jpg
ژاک رانسیِر

دموکراسی ها بر ضد دموکراسی

برگردان و دیباچه از شیدان وثیق

من فکر می کنم که سنت های رهایی خواهی وجود دارند. آن چه را که من در باره اش سعی می کنم کار کنم، اندیشیدن در باره ی سنتی دیگر و متفاوت از آن چیزی است که توسط بینش های استراتژیکی، لنینیستی و شرکا مصادره شده اند. من هیچ گاه از مبارزه علیه ایده ضرورت تاریخی دست بر نداشته ام. کار در حوزه ی اسناد و آرشیو به من حد اقل یک چیز آموخت و آن این که تاریخ را انسان هایی می سازند که فقط یک بار زندگی می کنند.



abdolsatar-doshouki-s.jpg
دكتر عبدالستار دوشوكی

هشدار به دولت در مورد تجزیه بلوچستان ایران

تجزیه یا تکه پاره کردن سرزمین مادری و تاریخی هر انسانی به مجموعه های سیاسی کوچکتر، صرفنظر از انگیزه های درونی و یا محرکه های بیرونی و استدلال سیاسی و یا اداری "تجزیه طلبان"، طبیعتا باعث درد و تالم فراوان می شود. تقریبا همه هموطنان نسبت به طرح مقوله و خطر تجزیه ایران حساسیت سیاسی و عاطفی بسیار بالایی از خود نشان می دهند زیرا تجزیه ایران یعنی فروپاشی خانواده منسجم و خدشه دار شدن تمامیت ارضی سرزمین و مردمی که در آن در طول تاریخ زندگی کرده و می کنند.



Behrouz-Sotoudeh.jpg
بهروز ستوده

دیکتاتورها اصلاح نمی شوند، سرنگون می شوند، آقای حجاریان!

آقای سعید حجاریان در مصاحبه با روزنامه شرق ، برای اثبات تز اصلاح پذیری دیکتاتورها ! و سرپوش نهادن بر ضد ونقیض گوئی های خود ، به تحریف تاریخ نیز میپردازد و مدعی میشود که در دوران دیکتاتوری شاه ، جبهه ملی و نهضت آزادی و گروههای چپ ، به شاه کمک کردند تا اصلاحات اقتصادی اش را به پیش برد ! که البته این یک دروغ محض است و گوئی که در دروغگوئی و تحریف تاریخ ، اصلاح طلبان جمهوری اسلامی نیز دست کمی از سایر دارو دسته های جمهوری اسلامی ندارند .



روشنک

ژرفای زخم و یازده شمایل بومی

اندکی مراقبت و نکته بینی در چگونه قرار گرفتن این موقعییت (شمایل) ها در کنار یکدیگر و در تقابل با یکدیگر و پس از کنار زدن پنهان کاری های گاه ماهرانه و گاه ناشیانه ی دیپلمات ها و سیاستمداران و دولتمردان و دولتزنان از جنس و جنم گوناگون و متفاوت، متوجه می شویم آنهائی که نیاز به زمان و تغییر صورت مسئله دارند و با انعطافی انسجام یافته بدان دست می یازند می توانند در دستیابی به اهداف خود موفق شوند. جمهوری اسلامی حاکم بر ایران زمان رااز جلوی پای خود به جلو پرتاب می کند و از انعطاف انسجام یافته برخوردار نیست زیرا رژیمی ایدئولوژیک است و همین عدم توانائی در هضم انعطاف پذیری منسجم، نقطه ضعف این رژیم است .



ارژنگ بامشاد

سینمای ایران در چنگال استبداد دینی

حاکمیت استبداد دینی بر سینمای ایران، بدلیل نگاه آپارتاید جنسی اش نسبت به زن، فشار بیشتری بر سینماگران زن وارد می سازد. فراموش نکنیم که حضور کارگردانان زن در سینمای ایران به نسبت جمعیت کشور در سراسر جهان در مقام اول است. به این رقم تحسین برانگیز باید حضور گستردۀ بازیگران زن را افزود که در فضای بشدت مذهبی و ضد زن باید در شرایطی بازی کنند که حتی شکل لباس پوشیدن شان، نحوۀ گریم شان، نوع آرایش شان، همواره با گیرهای خواهران و برادران "ارزشی" روبرو می شود و گاه سایت ها و وبلاگ های حزب اللهی ها پر است از توهین به این بازیگران ارزشمند سینمای ایران.



امرالله نصراللهی

نسل خود ساخته- نسل خود سوخته

پرونده ای در دفاع از شورشیان آرمان خواه

نسلی که تاریخش را خود در پرتو ولونتاریزم سیاسی - اجتماعی خویش خلق می کنند دیگر به انتظار انقلاب و تحول نمی نشیند . پس خود دست به کار می شود و کار به دست استبداد می دهد .[…]اری تاریخ لوگزامبورگ ها و پرویز پویان ها تاریخ صداقت است و شرافت نه دوز و کلک . تاریخ گرامشی ها و لوکاچ ها و طبری ها و عمویی ها تاریخ ستیز با مصیبت ها و رنج های جانکاه زمانه ی خویش است نه تسلیم امر مقدس متعالی اما پوک و پوچ تاریخ متافیزیک ها شدن . به راستی که انان کوه های جادویی مقاومت و پایداری اند درست ان گونه که توماس مان گفت .



masoud-noghrekar-4.jpg
مسعود نقره کار

انقلاب بهمن:"جاهلیسم" علیه روشنفکری
" بخش پایانی"

روشنفکران میهنمان قبل ازانقلاب بهمن بارها به شاه و مسؤلان مملکتی در رابطه با اینکه استبداد فراگیر، آزادی ستیزی، بی عدالتی کار دست او، رژیم‌اش و مردم خواهند داد، هشدار داده بودند، پاسخ شاه و رژیم اش سرکوبِ بیشتر روشنفکران و بازگذاشتنِ دست روحانیت مرتجع بود. پس از بهمن 57 نیز بسیاری از روشنفکرانِ جامعه دربرابر روحانیون مرتجع وحکومت جهل و جنایت ایستادند، وایستاده‌اند. چشم بستن براین واقعیت ها و تحریف روشنفکرستیزانه و"جاهلانه"‌ی تاریخ شایسته‌‌ی اپوزیسیون واقعی حکومت اسلامی نیست.



masoud-noghrekar-4.jpg
مسعود نقره کار

انقلاب بهمن: "جاهلیسم" علیه روشنفکری
" بخش نخست"

تحلیل‌های روشنفکرستیزانه وجاهلانه ای که از قول شعبان جعفری نُقل مجلس بخشی از اپوزیسیون حکومت اسلامی ست، تحلیل‌هائی در خدمتِ حاکمان مرتجع اند. رژیم پهلوی و شخص شاه ازعواملِ پیدائی انقلاب و شکل گیری حکومت اسلامی وپیامدهای آن بوده‌اند، فرافکندن همه ی مسئولیت ها و خطاها برعُهده‌ی روشنفکران تحریف تاریخ، مغرضانه و غیر منصفانه است و کمکی به ریشه یابی لغزش هاوخطاهایمان نخواهد کرد.



farhang-ghassemi2.jpg
فرهنگ قاسمي

سیر تحول اهداف و ابزارها درانقلابات ایران

برای رسیدن به یک جامعه سعادتمند و با فرهنگ داشتن شناخت نسبت مطالبات و مبارزه برای به دست آوردن آن‌ها به تنهایی کافی نیست. گفته می‌شود که بزرگ‌ ترین ویژگی انسان نسبت به سایر موجودات در به کارگیری ابزار و وسایل برای ایجاد امنیت و دفاع از حقوق و برای به دست آوردن رشد می‌باشد. تنها جوامعی توانسته‌اند به سعادت و رشد و فرهنگی دست پیدا بکنند که همزمان با مبارزه برای کسب مطالبات خود در اندیشه ایجاد ابزار و وسایل لازم برای تحقق و صیانت مطالبات به دست آمده خود نیز باشند.



»  انقلاب بهمن ٥٧ از نغزِ نگاه
»  زمان اعتراف فرارسیده است!
»  بانی واقعی انقلاب!
»  خورشید خانم آفتاب کن
»  انقلاب بهمن و سه سؤال کلیدی (بخش اول) انقلاب ۵۷ و نسل سوخته!
»  پس از ۳۵ سال زمان آن فرا رسیده است که به روح دموکراتیک انقلاب ایران باز گردیم
»  تفاوت مفهومی تجلیل ما و حاکمیت از روز تاریخی ۲۲ بهمن ماه ۱۳۵۷
»  ۳۵ سال از بیم و امید به بحران اقتصادی و فلاکت
»  نوزدهم بهمن ماه روز سياهكل، مرگ عقلانيت بود
»  طوفان انقلاب اجازه تعمق بر بن بست های راه را به فعالین جنبش مسلحانه نداد
»  ضد حملۀ روحانی بر متن رویاروئی های حاد باندهای حکومتی
»  رژیم ایران نگران شکسته شدن فضای امنیتی حاکم برجامعه! آمریکا نگران ازهم پاشیدن نظام تحریم ها برایران!
»  چقدر باید پرداخت؟ پایان ماراتون فدائیان خلق؟
»  *در برابرتاریخ
»  جنگ شیعه و سنی آغاز شده، اما مسئولان چشم می پوشند!
»  برای عدالت و برابری، گفتار و کرداری یگانه داشتند!
»  چرا با تشکیل دولت مرامی مخالفیم؟
»  فرهنگستان یا اداره امنیت؟
»  چرا چنین خوار شدیم؟!
»  تفکر سیستمی در مقایسه با تفکر دِیمی
»  نگاه و رویکرد به چالش "کرد"
»  خاطره ای از آغاز تظاهرات دانش آموزی در تهران در سال ۵۷
»  گسترش حاشیه نشینی، رشد برج سازی دستاورد بیعدالتی
»  تلاش ایران و ترکیه برای برون رفت از بحران
»  بازرگان رجل سیاسی قانون گرا و مسوولیت پذیر
»  چرا روشنفکران نسل انقلاب باید از ملت عذرخواهی کنند