نادر عصاره

«سایه گذشته» بر مبارزه برای دموکراسی و انتخابات آزاد

انتخابات آزاد و فراتر از آن دموکراسی، محصول این یا آن رژیم نیستند. دموکراسی وجود ندارد مگر این که نیروی اجتماعی خود را داشته باشد. در غیاب این نیرو، هیچ قدرت دولتی به رای مردم گردن نخواهد نهاد. اگر این درست است که چون نیروی اجتماعی دموکراسی باندازه کافی قدرت ندارد، پس انتخابات آزاد در جمهوری اسلامی امکانپذیر نیست، این هم درست است که در رژیم جایگزین آن نیز، اگر این نیروی اجتماعی بعنوان یک قدرت بروز ننماید، باز هم انتخابات آزاد امکانپذیر نخواهد بود. پس چه بایست کرد تا در جامعه ما شرایط انتخابات آزاد فراهم شود؟ مسئله این است. ولی «نقد» انتخابات آزاد، قبل از هر چیز در درک این مسئله مشکل دارد



ata-houdashtian1.jpg
عطا هودشتیان

هویت جامعه ایرانی کدام است؟ هویت جنبش سبز چیست؟*

واقعیت جدید عصر مجازی سازی هویت آینده ما را برپا می کند. هویتی که به تدریج ما را با نوعی "بی هویتی" همگام می کند و هرچه بیشتر می خواهد خود را "شهروند جهان" قلمداد نماید. همین کاروند، دانسته یا نا دانسته، اعتبار دو شاخص دیگر هویتی، یعنی دین و سنت را هرچه بیشتر به چالش می کشاند و آن دو را مجبور به چرخش های تازه می کنند، تا برای ادامه حیات راه چاره های جدید و استدلالات تازه بیابند. و این اقدامی بس ضروری ست.



نادر عصاره

«کانون نویسندگان ایران» ، فعالیت شهروندی
و خواست های مشترک

دفاع از خواست های مشترک آزادی و دموکراسی و انجام مسئولیت شهروندی را، « دنباله روی از این یا آن جریان سیاسی یا سیاستِ جناحی که در سطح جامعه جریان دارد »، ننامیم. دنباله رو نبودن تشکل های مستقل به خصوص تشکل های صنفی و مدنی از ضروریات دموکراسی است. اما، خواست آزادی و دموکراسی، مستقل از «این یا آن جریان سیاسی و سیاست جناحی»، در «تلاطم های سیاسی پانزده ماه گذشته» وجود داشته و به حمایت تمامی افراد و احاد ملت، هر یک بنا به مواضع خاص و مستقل خود، نیاز دارد.



آراز فنی

روش های مبارزاتی پرهيز از خشونت؛ چشم آندازها و موانع

سئوال این است که با چنین نظام تا دندان مسلح که به قراردادهای بین المللی ارزشی قائل نیست، منشورهای حقوق بشر را زیر پامی گذارد و – حتی آنهائی را که امضا کرده رعایت نمی کند – و دارائی عمومی را غارت کرده و یا صرف خریدن سلاح و ساختن پایگاهای نظامی/موشکی کرده و باقیمانده را به حساب خود می ریزد و در نهایت هیچ حزب سیاسی غیر خودی را تحمل نمی کند چگونه از روشهای بی خشونت استفاده کرد؟



zerehi-Hassan.jpg
حسن زرهی

دروغگويی در انظار جهانيان

آقای احمدی نژاد رئیس جمهوری اسلامی، در دروغگویی دست درازی دارد. در ایران مردم بارها هم به صدای بلند و هم با در دست داشتن پلاکاردهای رنگارنگ داستان دروغ های محمود احمدی نژاد را مطرح کرده اند و در آنجا کمتر کسی است که دست کم یک دروغ شاخدار از جنابشان نشنیده باشد. حالا اما احمدی نژاد که گمان دارد دروغ خواهد گفت و به سلامت از مهلکه خواهد گریخت، در برابر دوربین های شبکه های جهانی تلویزیون می نشیند و دروغ می گوید. یکی از تازه ترین دروغ های حضرتشان انکار صدور حکم سنگسار برای سکینه ی محمدی آشتیانی است.



ک. معمار

راز بقای حکومت اسلامی چیست؟

تا زمانی که سنگ ولایت فقیه بر سر ما سنگینی می کند, استقلال سه قوه و اینکه کی راُس امور قراردارد یا ندارد, بحثی قابل اعتنا نمی باشد.در بالا , بیت رهبری اتمام حجت برعمله های ظلم نموده است. با ادبیات مشخصی که معلوم است از بیت رهبری هدایت می شود فقط اتلاف وقت وکمک به احمدی نژاددراجرای مانورهایش است.



reza-alavi2.jpg
رضا علوی

دشنه خون آلود، احمدی نژاد و نیویورک

ششمین بار است که راهی مجمع عمومی سازمان ملل می شود. اما این سفر متفاوت است. میلیونها انسان دشنه را در دست هایش دیدند که از آن خون می چکد و انکار می کرد و اکنون پشته ای از کشته را در وطن پشت سر نهاده است. احمدی نژاد و دولتش و همراهانش و ولی فقیه اش، رذیل ترین جناح فاشیسم را نمایندگی می کنند.



hazhir-palaschi-1.jpg
هژیر پلاسچی

قسم به آتش پنهان به زیر خاکستر

کابوس اگر باقی است، دست‏های ما نیز هنوز پابرجاست. شانه‏های هم را گرفته‏ییم. زیر بال‏های هم پناه می‏بریم. کنار هم ایستاده‏ییم. باران سنگ اگر ببارد گو ببار. هیچ انتخابی در کار نیست. ما مجبوریم چرا که آن چشم‏ها، بی شمار چشم‏هایی که از درازنای آن تاریخ خونین آزادی‏خواهی و برابری‏طلبی به چشم‏هایمان زل زده است ما را وامی‏دارد تا بر تداوم پیکاری که آغاز کرده‏ییم پافشاری کنیم. برای مرگ کابوس، برای خنده و شادی، برای آزادی.



mohamadreza-shalgoni-s.jpg
محمد رضا شالگونی

زحمتکشان قربانیان اصلی حذف یارانه ها خواهند بود

تردیدی نمی توان داشت که حتی اگر دولت احمدی نژاد به وعده خود در مورد پرداخت یارانه های نقدی کاملاً پای بند بماند ، بازهم بار اصلی افزایش قیمت ها بر دوش زحمتکشان خواهد افتاد. اما آیا دولت احمدی نژاد به این وعده پای بند خواهد ماند؟ دلایل زیادی وجود دارد که پاسخ این پرسش قطعاً منفی است.



said-madani.jpg
کاوه مظفری

جایگاه، روابط و استراتژی جنبش های اجتماعی

گفتگو با دکتر سعید مدنی

یک نگاه اشتباه در بین برخی تحلیلگران رایج است که تصور می کنند، از بدو ظهور یک جنبش، آن جنبش یک روند خطی و رو به موفقیت را طی می کند. در حالی که اساساً چنین تصوري نه تنها در مورد خرده جنبش ها، بلکه در مورد جنبش فراگیر نيز واقعی نیست. مگر جنبش سبز به عنوان یک جنبش فراگیر و دموکراتیک یک روند خطی را طی می کند؟ جنبش سبز هم افت و خیزهایی دارد، و شرایط پنهان و آشکاری را تجربه می کند.



تقی روزبه

نگاهی به معنا وعلل "ازآن خود کردن"
توسط جمهوری اسلامی

فیلم کوتاه ودیدنی مداح بیت رهبری، سعید حدادیان، که درحال نوحه خوانی ازطریق سرقت موبه موی ترانه وآهنگ هایده بنام "سلام به تویارقدیمی"است،یک باردیگرپدیده مصادره وازآن خودساختن درجمهوری اسلامی را برجسته کرده وبه شکل عریانی دربرابرما قرارمی دهد. مهرهئیت ثارالله برروی فیلم حک شده و مخاطب آن نیزدراصل ولی فقیه است ولابد سرمست ازخوش خدمتی مداح مزدورش درآراستن مجلس روضه خوانی اباعبداله بامنزلت ولی فقیه.



Amir_Gandjbakhche-s.jpg
ماندانا زندیان

پیرامون
جنبش سبز و جدال قدرت در درون نظام

گفتگو با دکتر امیر حسین گنج بخش

در جنبش سبز نیروهای مخالف کلیت نظام جمهوری اسلامی کنار نیروهایی که با شکل کنونی این نظام مخالفند و در خیال خود هنوز این نظام را اصلاح پذیر می دانند ایستاده اند و مبارزه می کنند. این تکثر عظیم را می باید با خواست مشترکی حفظ کرد؛ من فکرنمی کنم چیزی نیرومندتر از التزام به پذیرش رأی مردم بتواند چنین کاری کند.



مجید خوشدل

تحرکات عوامل رژیم اسلامی در خارج (۳)

«بانک اطلاعاتی» رژیم اسلامی در خارج کشور یک شبه راه اندازی نگردید و بارور نگشت، و «همایش» اخیر ایرانیان خارج کشور در ایران نیز اولین نمونه ی آن ظرف سالهای گذشته نبوده است. در بریتانیا، سوئد، هلند، فرانسه، آلمان و... پانزده تا بیست سال است که رژیم اسلامی ایران انواع میهمانی ها و گردهمایی های مجلل را با مقاصد و محمل های اقتصادی، فرهنگی، مذهبی و علمی برگزار کرده است، که در این گردهمایی ها گاهی چند هزار تن از ایرانیان مقیم خارج کشور شرکت داشته اند



دنیز ایشچی

استراتژی تحوّل و جایگاه تحریم ها

گر تحریمها برای مردم عادی دردناک و زجر آور میباشند، آیا بیشتر فشار آن به حکومت ولایی پاسداران وارد میگردد، یا مردم عادی؟ آیا مبتکرین و پیاده کنندگان این تحریمها، مردم عادی را زیر هدف خود قرار داده اند و یا نسبت به فشار بر مردم بی تفاوت میباشند؟ آیا دردهای وارده بر مردم آنقدر افزایش یافته که در مقابل فشارهای وارده بر حکومت با فشارهای اعتصابات مردمی قابل مقایسه نباشد؟ آیا تحریم کنندگان تمامی هّم غّم خود را به کار نمیگیرند تا حدّاقل فشار بر مردم و حّد اکثر فشار بر ولایت پاسداران حزب الله وارد گردد؟



majid-tavakoli2.jpg
مجید توکلی

درکنار مردم بمانید

(یادداشتی برای مهر از مجید توکلی)

مهر ماه فرارسید و سالی سخت پیش رو است. اگر با در کنار هم بودن و اتحاد بر محور مردم و با تکیه به داشته ها و توسل به تجربیات گذشته پیمانی بسته شود که همبستگی را معنا بخشید، ایستادگی را معنا بخشید و برای آزادی و علیه استبداد ایستاد؛ فردایی روشن خواهیم داشت. می دانم باز حماسه ای در راه است. می دانم که امید مردم به سرانجام خواهد رسید. می دانم در جشن آزادی و سرور پیروزی در کنار هم خواهیم بود و مهر را با مهربانی شروع خواهیم کرد.



kiani.jpg
تهمورث کیانی

شگفتی اکتبر؛ حمله نظامی یا مذاکره؟(۱)

بررسی گمانه زنی ها درباره حمله نظامی ایالات متحده به ایران!

به رغم قوت گرفتن گفتمان حمله نظامی و به کار گیری زور در ماههای اخیر در ایالات متحده، بسیار بعید است که در آینده نزدیک، دست کم در دوره نخست ریاست جمهوری باراک اوباما ،تنش های موجود بین دو کشور به وضعیتی منجر گردد که ایالات متحده ناچار از حمله نظامی به ایران گردد. به نظر می رسد به رغم لفاظی های تهدید آمیز هر دو سو بر ضد همدیگر، دولت های هر دو کشور در صدد آن هستند تا راهی برای برون رفت از وضعیت کنونی بیابند.



nakhaei.jpg
شهباز نخعی

جرقّه های اندیشه، دانایی و پیشرفت

دامنه سرکوب معلّمان توسّط حکومت اسلامی منحصر یا محدود به جلوگیری از برگزاری تظاهرات اعتراض آمیز یا برگزاری جلسات درخانه یا به تعبیر خود حکومت "اقدام علیه امنیت ملّی" نیست و ابتدایی ترین حقوق مانند برگزاری روز جهانی معلّم را نیز دربرمی گیرد. سال گذشته وزارت کشور و وزارت اطلاعات با برگزاری هرگونه مراسم به مناسبت روز جهانی معلّم مخالفت کردند و حتی پیشنهاد کانون صنفی معلّمان که مراسم بدون سخنرانی و فقط با توزیع گل بین شرکت کنندگان برگزار شود را نیز رد کردند.



دکتر جواد کوروشی

ایران به کجا میرود؟

بیش از یک سال پس از انتخابات ریاست جمهوری و شکل گیری جنبش بزرگ ضد حکومتی، مهمترین پرسش ِ مطرح این است که چه آینده ای برای جنبش اعتراضی به نتایج انتخابات ریاست جمهوری، جنبشی که به جنبش سبز معروف شده است، قابل پیش بینی است و شاید پرسش مهم تراز پرسش اول این است که آینده نظام حکومتی موجود چه خواهد بود.



م. نکوکار

بعد از ۱۵ ماه

آنچه که امروز می توان دید به نظر م یرسد که این نیروها که از آن ها انتظار می رود نقش پیشرو و رهبری را حداقل در خارج از کشورایفا کنند، حرکاتشان را با سطح در نوسان مبارزات مردم در ایران هماهنگ می کنند و بجای آنکه بابهره برداری از روحیه ایجاد شده در اردیبهشت ماه سال جاری و سالگرد ۲۲ خرداد میدان عمل مشترک را گسترش دهند...



naghed.jpg
خسرو ناقد

دمکراسی يعنی امکان نظارت مردم

در دوران باستان در آتن، که ما به‌هر حال مفهوم دمکراسی را از آنجا وام گرفته‌ايم، دمکراسی کوششی بود برای جلوگيری از به‌قدرت رسيدن مستبدان، جباران و ديکتاتورها؛ نکته اساسی هم در دمکراسی همين است. بنابراين حاکميت مردم در کار نبود، بلکه نظارت مردم مطرح بود. هر جا هم نظارت مردم و امکان نظارت مردم از طريق نمايندگانشان محدود يا از ميان برداشته شود، کار به ديکتاتوری می‌کشد. پوپر می‌گويد دمکراسی يعنی اين که ما بتوانيم از طريق انتخابات و با کمترين هزينه، حاکمان بد را عزل کنيم و به جای آنان حاکمان بهتری را بگماريم. مسئله دمکراسی از همان آغاز اين بود که راهکاری يافت تا هيچ کس در ميان ما بيش از حد قدرتمند نشود. اين موضوع هنوز هم مسئله‌ی دمکراسی است.



fathi.jpg
مسعود فتحی

ضرورت کدام گفت و گو پیرامون گذشته؟

در روایت آقای گنجی از دهه اول حکومت جمهوری اسلامی از یک سو با مناطقی مواجهیم که در آن ها رویاروئی مسلحانه و جنگ وجود دارد؛ بستن دانشگاه ها مساوی بستن اتاق های جنگ است. از سوی دیگر با حاکمیتی تازه تاسیس مواجهیم که واکنشی برخورد می کند. دنباله رو مبارزه مسلحانه مجاهدین خلق و یا عملیات فروغ جاویدان آن هاست. به دنبال بهانه است تا شکنجه و اعدام را سیستماتیزه بکند و یا در یک قلم هزاران زندانی را قتل عام کند.



mehrasa.jpg
محمد علی مهرآسا

بهانه ای برای نیش و خنجر به سکولارها؟

من گرچه شما را به «ملی بودن و وطن پرستی» می شناختم، اما به همان قیاس از باورمندی تان به اسلام و تشیّع آگاهم. به این جهات تقاضا می کنم بفرمائید چرا سکولاریسم برای ایران آینده زیانبار است؛ و علت دشمنی شما با این راه و روش کشورداری و اجتماعی چیست؟



ک. معمار

عبــور ازمــانـع

یک سونامی در حال شکل گرفتن است.فقر فزاینده و سرکوب روزمره , در شکل یابی نیروئی منجر خواهد شد که توان رژیم در ادامه بحران آفرینی هایش را خواهد گرفت. در مقابل این نوع مقاومت , و در مسیر این حرکت , هر نیروئی قرار بگیرد , از پای درخواهد آمد.ما لاجرم به سوی قهر می رویم.همه نشانه ها حاکی از این است که, این رژیم,آداب احترام به قانون, حقوق شهروندی, تامین حداقل خواسته ها و نیاز مردم در چارچوب آنچه خود می پسندد را هم تحمل نخواهد کرد.



ranjbar.jpg
کاظم رنجبر

اسلام چون سلاح سیاسی

بخش پانزدهم

تمام اشتباهات در سیاست و مدیریت جامعه و اخلاقیات، از اشتباهات فلسفی ناشی می شوند. وخود این اشتباهات نیز با اشتباهات در علوم پیوند دارند. هیچ بینش مذهبی ، اعمال خالی از منطق و عقلانیت ، متکی بر باور های ماوراءطبیعی ،وجود ندارند،که از نا آگاهی انسان به قوانین موجود در طبیعت ،ناشی نشده باشد.آفرینندگان ومدافعان ومبلغین خرافات و حماقت ها،و اعمال غیر عقلانی ، نمی توانستند تکامل دائمی و لاینقطع شعور انسانی را درک بکنند.



Yassaei.F.jpg
فرشید یاسائی

آزاد اندیشی و اندیشه اعتدال

تبلیغات سو اصولا کوششی است تا فرد از نقش تاریخی خود صرفنظر کند تا شرایطی که برای وی مهم و مساعد تشخیص داده اند را تحمل کند. انسان متاثر از تبلیغات ایدوئولوژیک ناگزیر به قلمروئی وارد میشود که از واقعیت در آن نشانی نیست. تاثیر مستقیم تبلیغات شبانه روزی سحر کردن افراد است که کاملا به بردگی خود اذعان داشته تا ذهن خام و جادو شده آنان از آنچه که دیکته میشود، فراتر نرود و پیوسته از جهان واقعیت دورتر شوند.



»  در ردّ ادعاهای بی اساس استاندار تهران
»  بن بست یک استراتژی و اصرار در ادامه آن
»  آتش می زنند که به آتش زدن اعتراض کنند
»  انتخاب یا تبعیت. کدام راه؟
»  جنبش خرداد و ديپلماسی خر فروشان
»  راهبرد سبز و اصلاح طلبان خاکستری
»  فرصت و فراست!
»  آسیب شناسی مبانی تاکتیکی چپ انقلابی
»  دیسکور «انتخابات آزاد» در جمهوری اسلامی ایران
»  حوزه عمومی شهروندی و نقش دین در آن
»  پيوندی نيرومندتر از هر گفتمان
»  جنبش سبز، ديباچه دمکراسی و حقوق بشر در ايران
»  سیاست اتمی جمهوری اسلامی را محکوم کنیم
»  دموکراسی و حق تعیین سرنوشت
»  اجتناب ناپذیر بودن تغییر
»  ضرورت ایجاد کمپین بررسی اسناد شکنجه
»  هستی و چیستی تراژدی ۶۷
»  به کجا می رویــم!؟
»  تحرکات عوامل اطلاعاتی رژیم اسلامی در خارج(۲)
»  آن چه در کوچه های غربت بر ما می گذرد
»  اعتراض حکومت ایران به اظهارات توهین آمیز
»  اثر تحریم ها می تواند حتی از جنگ مصیبت بارتر باشد!
»  انتخابات آزاد تضمین پیش شرط ها، یا نا فرمانی مدنی
»  دو رساله در مورد وقایع اخیر ایران
»  تاثير تحريم ها بر اقتصاد کشور فلج کننده خواهد بود!
»  اصلاح طلبی راهی دشوار و حساس است، شبیه روی بند راه رفتن
»  هدی صابر نه حکمی دارد، نه حبسی بدهکار است
»  سازمان فدائیان خلق ایران (اکثریت) و فراکسیون کمونیستی!
»  نامه‌ی سرگشاده به سرکار خانم شیرین عبادی! جناب آقای عبدالکریم لاهیجی!
»  رفتار سراسر ریای گردانندگان جمهوری اسلامی
»  دعوای جریان های ولایی رژیم: داده ها و پرسش ها
»  سنگسار!؟
»  شرایط حاکم برمحیط های دانشجوئی درآستانه گشایش دانشگاه ها