nosrat-shad.jpg
نصرت شاد

یادی از فیلسوف رمانتیک

شلینگ، فیلسوف رمانتیک، فیلسوف بورژوایی

شلینگ یکی از متفکران جهانی فلسفه رمانتیک است . ریشه فلسفه رمانتیک در فلسفه طبیعت قرار دارد . او میگفت که وظیفه فلسفه است که با کمک هنر ، وحدت پیشین انسان و طبیعت را موجب شود . او چون فیشته میگفت که فکر خالق طبیعت است ، او را نماینده ایده آلیسم عینی میدانند . وی مدعی بود که طبیعت، شعر زیبای مرموزی است که اصالت و واقعیت دارد . در نظر او فیلسوف باید مانند شاعر دارای نیروی زیباشناسی باشد . شلینگ در میان رمانتیکهای زمان خود طرفداران زیادی داشت .



شاپور رشنو

از پوپر پوپرتر شدن

یکی از آن مشکلات اساسی این است که برای عقلانی کردن یک بحث بی خشونت به هر دو طرف نیاز است ؛ هر دو طرف باید بیاموزند ؛ هر دو طرف باید بر این باور باشند که به همۀ امور دانا نیستند ، و نمی توان با کسانی که بیشتر ترجیح می دهند شما را به گلوله ببندند تا آن که در بحث و گفتگو با شما مجاب شوند ، بحث عقلانی به راه انداخت.



آراز فنی

قدرتهای سرکوبگر، مقاومت نیروهای تغییر طلب
و پی آمدهای ناشی از برخورد نیروها

تئوریهای قدرت در جامعه شناسی سیاسی(بخش دوم)

در این مقاله با بررسی نقطه نظرهای چند متفکر و جامعه شناس سیاسی معتبر؛ به بررسی و تعریف مفهوم قدرت و صاحبان قدرت فکری ادامه داده خواهد شد. اگر چه آوردن تعاریف پی در پی با متنی بعضن سخت، خواندن مقاله ها را با اشکال روبرو می کند ولی بدون این بررسی امکان مطالعه ی میدانی مفاهیمی چون قدرت، مبارزه و مقاومت، میسر نخواهد شد.



آراز فنی

قدرتهای سرکوبگر، مقاومت نیروهای تغییر طلب
و پی آمدهای ناشی از برخورد نیروها

بخش اول

انقلاب و یا تغییرات حکومتی که در طول چند هفته ی اخیر در قرقیزستان اتفاق افتاد، که پس لرزه های آن هنوز هم ادامه دارد، حرکتهای اعتراضی سرخ جامگان طرفدار نخست وزیر سابق تایلند – تاکسین شیناواترا – جنبش مردم ایران در سال پیش و سایر جنبشهای مردمی ضرورت بررسی و همچنین درک درست از مسئله و مفهوم ساختاری قدرت، اشکال اعمال خشونت، فشار و قدرت توسط قدرتهای سرکوبگر؛ مقاومت مردم سازمان یافته و غیر سازمانیافته در مقابل قدرت، و شیوه های گوناگون مبارزه با قدرت را بصورت – تا آنجا که امکان دارد – علمی ضروری می کند.



هادی قدسی

قتل درقرآن

با کمی دقت به تعریفی که قرآن ازانسان می دهد، متوجه اهمیتی که قرآن برای حیات انسان قائل است می شویم. در واقع حیات انسان تنها زمان بهینه سازی نفس می باشد که خداوند در اختیارش قرار داده است زیرا بعداز مرگ این عمل متوقف می گردد و تحول غیر ممکن می شود.



شاپور رشنو

اندیشه ماکیاولیستی در ایران

یکی از اشاعه دهندگان این تفکر یعنی تفکر ماکیاولیستی در ایران بعد از انقلاب را آیت الله خمینی به شمار آورد ، زیرا او با زیرکی تمام وعده ها و قولهایی را که چه در پاریس و چه در ایران در مورد مسائلی مانند آزادی بیان ، آزادی فعالیت برای تمام احزاب حتی کمونیستها ، آزادی زنان ، عدم مداخلۀ روحانیون در قدرت ، مجانی کردن آب و برق و ... داده بود ، نادیده گرفت و حتی در مورد مصلحت نظام نیز تأکید کرده که حفظ نظام از احکام اولیه نیز واجب تر است ؛



ramin-jahanbaglo.jpg
آرش عزیزی

این جنبش ایرانی است

گفت وگوی شهروند با رامین جهانبگلو

این جنبش مدنی است، از اخلاق مدنی تابعیت می‌کند که عبارت است از یک ایده حقیقت جویی فرا ایدئولوژیک که به نظر من مهمترین جنبه‌ی‌ آن است، یعنی این جنبش نمی‌خواهد به هیچ حقیقت مطلقی برسد، نمی‌خواهد هیچ حقیقت مطلقی را به صورت ایدئولوژیک بگوید که مثلا: من می‌خواهم برای این حقیقت مبارزه کنم، بلکه مثل مبارزه سیاهان و کنگره ملی آفریقا و ماندلا در زمان آپارتاید می گوید من می‌خواهم بیایم بروم فراسوی آن حقایق مطلق ایدئولوژیک تا به نوعی هم خودم را اصلاح بکنم، هم جامعه‌ام را، همان چیزی که من به آن “اصلاحات خشونت‌پرهیز” می‌گویم و به نظر من یکی از نکته‌های خیلی مهم جنبش مدنی ایران است، به خاطر همین هم هست که این جنبش به نوعی هم جهانیان را به شگفتی وا داشته، هم به نوعی جامعه ایران را.



شاپور رشنو

جهانی شدن

پدیدۀ جهانی شدن ، به مثابه یکی از واقعیتهای کنونی به اندازه ای پیچیده و غامض است که تحلیل و تبیین آن تحقیق را با دشواریهای بسیار مواجه ساخته است. در واقع هم در زمینه اسباب و علل بروز جهانی شدن و هم در مورد تکوین و پیامدهای آن پاسخهای متفاوت و بعضاً متناقضی ارائه شده است. به عبارت دیگر جهانی شدن به همان میزانی که در میان جامعه روشنگری و دانشگاهی از معروفیت برخوردار بوده و موضوع بحث روز است ، دارای ابهامات زیادی هم از جنبه معرفتی و هم از بعد روشی میباشد.



ح. آزاد

سوژه ی انقلابی

(بررسی و نقد فراسوی سرمایه اثر مایکل لبووتیز)

در اوایل دهه¬ی هشتاد هم¬زمان با افت جنبش کارگری، سایر جنبش¬های اجتماعی مثل جنبش زنان، جنبش محیط زیست، جنبش صلح و غیره رو به اعتلاء و گسترش گذاشتند، و در نتیجه بسیاری از روشنفکران به این نظر گرویدند که جنبش کارگری در حال افول، و زمانه ی "جنبش¬های نوین اجتماعی" فرا رسیده است. وداع آندره گُرز با پرولتاریا و پیشنهاد جین کوهن برای کنار گذاشتن این دگم که پرولتاریا تنها فاعل انقلاب سوسیالیستی است فقط نمونه¬ی کوچکی از یک تردید بزرگ به شمار می¬رود که طی سه دهه¬ی اخیر بر فضای فکری چپ انقلابی سایه انداخته است.



یونس پارسا بناب

گفتمان های مسلط نظام جهانی و وظیفه نیروهای چپ

تلاقی هائی را که نیروهای راست حاکم از طریق گفتمان های رایج خود برای پیشبرد پروژه جهانی نظام سرمایه در سراسر جهان بویژه در کشورهای پیرامونی ( جنوب ) ترویج می دهند ، تلاقی هائی کاذب هستند . مداخلات سیاسی و ماجراجوئی های نظامی راس نظام جهانی ( آمریکا ) و توجیه آنها با رواج گفتمان های مسلط ( مثل صدور دموکراسی از طریق " بازار آزاد " ، جهانی گرائی تنها راه رهائی انسان و " تلاقی تمدن ها " ) سابقه طولانی در تاریخ ۵۰۰ ساله سرمایه داری داشته و بهتر و یا مناسبتر از گفتمان ها و تلاقی های کاذب متعددی که در دوره های مختلف تاریخ نظام بودند ، نیستند .



nosrat-shad.jpg
نصرت شاد

فلسفه کانت و یک جمله از لنین

کانت، دومین فیلسوف مهم غرب

لنین میگفت که فلسفه کانت کوششی برای آشتی ماتریالیسم و ایده آلیسم در تاریخ فلسفه بورژوازی بود ، مورخین لیبرال تاریخ فلسفه مینویسند که کانت مهمترین فیلسوف مدرن غرب و بعد از افلاتون مهمترین فیلسوف تاریخ فلسفه غرب است و جای او در فلسفه مدرن مانند نقش سقراط در فلسفه یونان باستان میباشد .