francis_bacon.jpg

فلسفه فرانسیس بیکن

از کرون:/ برگردان: مسعودحاصلی

فرانسیس بیکن» یک فلسفه انقلابی ورها ازهرگونه« سُنت فلسفی است» که این سُنت فلسفی باستان از طرف افلاتون وارسطوبوجودو برگرفته شده است.بیکن معتقد است که با این سُنت فلسفی نه قادریم و نه می توانیم به« شناخت جهان وگسترش» آن دست یابیم. مدرسی هابیکن راموردسرزنش وانتقاد قرارمی دا د ند که« شناخت جهان ومذهب سالم» را باهم وهردورابه خرابی وانحطاط می کشاند.



Kant-02.jpg
خسرو ناقد

"دلير باش و فهم خود را به خدمت گير!"

يادداشتی در سالمرگ ايمانوئل كانت

دريغا كه امروز، دويست و اندی سال پس از مرگ كانت، آرزوی ديرين اين پيامآور صلح و پيكارگر بزرگ جنبش روشنگری هنوز تحقق نيافته است. اكنون، در آستانه سده بيست و يكم ميلادي، با نگاهی به آنچه در گوشه و كنار جهان می‌گذرد، به جرأت می‌توان گفت كه كانت كبوترِ صلحی را می‌ماند كه در باد مخالف در پرواز است و هنوز نه «صلح پايدار» در جهان گسترده شده و نه اين شعار روشنگری گسترش يافته‌ است كه می‌گويد: دلير باش و فهم خود را به خدمت گير!.



دنیز ایشچی

فلسفه تحوّل یا تحّول فلسفه

نسل جوان روشنفکر ترویج میخواهد، نه تبلیغ. ترویج باید بر محور بک ایدئولوژی و سپس تئوری تعریف شده تحوّلگرایانه بنیادین استوار باشد. این بافت فکری باید بر فلسفه خود شناسی اجتماعی در این مقطع تاریخ جهانی استوار بوده باشد. ترویج آرمانهای مردمی تنها بر اساس برنامه حدّاکثر جنبش میتواند استوار باشد. آرمانهای تاکتیکی مبتنی بر خواسته های حدّاقل به هیچ وجه نمیتواند تشنگی نیازهای فکری نسل جوان امروزین را ارضاء بکند.



یونس پارسا بناب

جنبش کنونی مردم ایران در مقایسه با
جنبش های اجتماعی – سیاسی جاری در سطح جهان

بررسی دستاوردهای تاریخی جنبش های مترقی در ایران و در دیگر کشورهای پیرامونی نشان می دهد که یک جنبش همگانی ( مثل جنبش کنونی در ایران ) تا پیروزی نیازمند بدیلی است که میدان کارزار را ( که در درون " جامعه ملی " بویژه در بین زحمتکشان قرار دارد ) ترک نکند . بر این اساس چالشگران درون این کمپ به ضرورت باید خود را از قید و شرط دو عرصه و میدان سیاسی عمل ( یکی حیطه و حمایت قدرت خارجی و دیگری کلیت نظام حاکم ) رها ساخته و هدف خود را دربست در خدمت استقرار سه اصل مثلث استقلال ، آزادی و عدالت اجتماعی قرار دهند .



zinn.jpg
بررسی کتاب: «تاریخ مردمی ایالات متحده»

مصاحبه با هوارد زین و به یاد او

جالب است که وقتی در ایالات متحده به مدرسه می روید کتاب تاریخ، کتابی قطور، به شما می دهند و به شما می گویند که تمام تاریخ ایالات متحده اینجا ست و نمی گویند که این یا آن جنبه از تاریخ ایالات متحده حذف شده است. این شما را به فکر می اندازد که تاریخ چگونه نوشته شده است و متوجه می شوید که بی طرفی غیر ممکن است. مورخ نیز مانند روزنامه نگار باید بین انبوه وقایع تعدادی را که به نظرش مهم است انتخاب کند. در کتاب های تاریخ چیزهایی منعکس شده است که طبقات بالا مهم می دانسته اند.



ف. آزاد

جاذبه پنهان ناسیونالیسم ۲

ضرورت تمدید بررسی ناسیونالیسم بجهت اهمیت اساسی و حاد آن در شرایط روز و نیز از اینروست که بجهت نامعلوم بودن کیفیت و جهات ممکن حرکت اجتماعی اخیر ایران ، نقد علمی کوششهای مختلف از اطراف و اکناف برای تعیین جهت آن ضروری تر است.



Ernest_Mandel.gif
ارنست مندل

مارکسیسم و انقلاب در زمان ما

برگردان: ح. ریاحی

انقلابات جزء مسلمات تاریخی زندگی اند. تقریبا همه¬ی کشورهای بزرگ جهان امروز ثمره¬ی انقلاب اند. قرن ما، چه بخواهیم، چه نخواهیم، ده¬ها انقلاب را شاهد بوده است که برخی موقق و بعضی ناموفق بوده¬اند و نشانی هم از این¬که به پایان تجربه انقلابی رسیده باشیم، در میان نیست.



یونس پارسا بناب

نکاتی درباره بحران ساختاری ( پروسه انباشت )
نظام سرمایه و آینده جهان

خیلی از مارکسیست ها منجمله جان بلامی فاستر ، معتقدند که گسترش و نفوذ عمیق نظامیگری در تاروپود ( متابولیسم ) راس نظام جهانی آمریکا و شیوع و اشتعال جنگ های " بی پایان " در آفریقا و آسیای جنوبی و جنوب غربی ( خاورمیانه ) باعث گشته اند که امپریالیسم آمریکا برخلاف گذشته بطور نمایانی در انظار جهانیان عامل جنگ شناخته شده و تلاش آشوب ساز آن در راه ایجاد " بازار آزادی " به بزرگی جهان ، بشریت را مواجه با یک امپراطوری ساخته است که برخلاف امپراطوری های گذشته احتمال دارد که جهان را بسوی " بربریت " و "بشریت تهی از انسانیت " سوق دهد .



هوارد زین

" قبل از اینکه همه ورق ها بازی نشده باشند نباید ما بازی را ببازیم"

برگردان ناهید جعفرپور

من می خواهم شما را متقاعد سازم که این جهان فورا بهتر نخواهد شد اما اجازه نداریم این بازی را ببازیم قبل از اینکه همه ورق ها بازی نشده باشند. من این ضرب المثل را مخصوصا انتخاب کردم زیرا که زندگی یک قمار است. کسی که در قمار زندگی شرکت نکند شانس برنده شدن را از دست می دهد. تنها کسانی که در این بازی شرکت می کنند حداقل از این امکان برخوردار می شوند که جهان را تغییر دهند.



ف. آزاد

جاذبه پنهان ناسیونالیسم

رژیم کنونی نتیجه منطقی رژیم آریامهری است . چراکه بسیاری از مردم در رژیم پیشین مشکلات سیاسی و اقتصادی متعددی داشتند که حداقل متخصصین خارجی کتابهای متعددی در موردش منتشر کرده اند که نشان از بیپایگی اقتصادی ـ سیاسی رژیم قدیم و فساد مالی آن است: وگرنه اکثر مسئولان رژیم سابق نیز چنان مفصل در باره اش نمی نوشتند. همچنانکه در آن دوره نه روشنفکران و نه باصطلاح روشنفکران ایرانی آزادی ابراز عقیده (اجتماعی) نداشتند و از این بابت بارها زندانی شده اند.



صفحاتی از کتاب جدید: جان هالووی

ترَک انداختن در سرمایه داری وستیزبا دولت

مقدمه و ترجمه : پیران آزاد

قهر دولتی روابط معین اجتماعی را به ما تحمیل می کند و این تحمیل موثر ترمی شود وقتی که ما از آن با واکنش خشونت آمیز تقلید کنیم. خشونت فقط یکی از اشکل راهی است که دولت بطور دائمی از آن طریق ما را به دورن بافت چسبنده اجتماع سرمایه داری می کشد. با واداشتن ما به به رفتار به شیوه معینی، با قبولاند نوع معینی از تفکر واشکال سازماندهی وغیره. دولت در اعمال قهر، همچون همه فعالیتهای آن، شکلی از روابط اجتماعی و روشی برای انجام کارهاست.



مهیار آشنا

اسپینوزا باب روز

در یکی دو ماههء اخیر نام اسپینوزا و گفت و گو در بارهء او و ترجمهء این یا آن فصل از کتاب « رسالهء الهیّاتی- سیاسی» اثر او و نیز تکیه او بر لزوم جدایی الهیّات از فلسفه و سیاست از دین باب روز گشته است و برخی از تازه واردان به حوزهء فلسفه و علوم انسانی در سایت های گوناگون چنان به یکه تازی پرداخته اند که گویی برای نخستین بار است که خوانندگان پارسی زبان به برکت وجود آن ها با نام و آثار و اندیشه اسپینوزا آشنا می گردند!



بابک یحیوی

سکولاریسم چیست و حاکمیت سکولار کدام است؟

اگر در قرون وسطی که بشر هنوز به سطحی از دانش و تعقل نرسیده بود که بتواند از تحکم و استبداد رهبران مذهبی سرپیچی کند و بناچار مجبور بود به گردنکشی قدرتمداران متکی به مذهب تن دهد، امروز در قرن بیست و یکم دیگر حکومت مذهبی هیچ معنایی ندارد.



پناه برزوئی

دعوا بر سر چیست؟!

به باور من سرمایه داری آزاد بخوبی میداند با حفظ اسلام در حکومت داری کارش راه نمی‌‌افتد. آقایان موسوی ،کروبی و ... نمایندگان گرایشی هستند که از یک سو مخالف اقتصاد دلالی و واگذاری (بخوان تصرف) صنایع و موسسات اقتصادی و مالی به سپاهیان هستند و از طرف دیگر میخواهند اسلامیت را در کنار جمهوریت حفظ کنند و حاکمیت را در سایه اسلام. این یعنی‌ تکرار همان تجربه ها‌ی مصیبت بار و بی‌ اعتبار سالهای گذشته است.



همنشین بهار

مهندس بازرگان و، کتاب «سیر تحول قرآن»

(با خدا و خرافات هر جنایت و فریبی ممکن است.)

ینکه عامه مردم دنباله‌رو حاکمان هستند، متاسفانه واقعیت دارد.
توجه داشته باشیم که در جاهلیت سران قبائل همه کاره بودند و همه را به دنبال خود می‌کشیدند و نظام حقوقی و، روابط و مناسبات ارتجاعی خود را حاکم می‌کردند.
از همین رو، قرآن چه در حوزه احکام اجتماعی ـ اقتصادی (مثل برده داری و مسئله زنان) و چه در رابطه با علم و فرهنگ عصر جاهلی، از مناسبات و قوانين زمان خودش تأثير پذيرفته و برخی اشارات آن متعلق به عهد بوق و عصر شترچرانی است.
به جای رويکرد انطباقی با قرآن و توجيهات شبه علمی‌ از کبهان‌شناسی و هستی‌شناسی مبتنی بر فرشته و شيطان و جن... یا، ديو و غول و پری ـ باید چشمها را شست و جور دیگر دید.



یونس پارسا بناب

بحران عمیق ساختاری و بیداری مجدد جنوب

آیا امروز نیز که بحران عمیق ساختاری نظام و تلاطمات و خرده بحران های منبعث از آن فرصت های نوینی منجمله " بیداری مجدد جنوب " را در افق مبارزاتی قرار داده است ، چالشگران ضد نظام موفق خواهند گشت که بهتر از عهد باندونگ به وظیفه رهائی بخش خود عمل کنند ؟ مهمتر از همه ، آیا چالشگران ضد نظام موفق خواهند گشت که ادغامی موثر بین مبارزات جاری در کشورهای مرکز و پیرامونی بوجود آورند ؟



karl-popper.jpg
گفت‌وگوی روزنامه فرهيختگان با خسرو ناقد و رحمان افشاری

خشونت را مي‌توان به‌بند كشيد

"ناكجاآباد و خشونت" كتابی است درباره انديشه و گفتار و نظريه‌های كارل پوپر. اين كتاب طی يك ماه گذشته منتشر شد و به سرعت به چاپ دوم نيز رسيد. از اين رو با مترجمان اين كتاب، خسرو ناقد و رحمان افشاری گفت‌وگو كرده‌ايم كه در ادامه می‌خوانيد. اما این گفت و گو به صورت کتبی بود سوالات به‌طور مشترك توسط دو مترجم پاسخ داده شد و سپس از سوی هر دو مورد ويرايش و حك و اصلاح قرار گرفته است. از اين رو تقسيم اين پاسخ‌ها برای هر يك از اين عملا لازم نبود. آنچه می‌خوانيد نظر مشترك دو مترجم كتاب در مورد ترجمه‌ای كه ارائه داده‌اند برای سوالات ما بوده است.



marx.jpg
کارل مارکس

در ستایش مطبوعات آزاد

ترجمه از محمد پوینده

شما گونه گونی شورانگیز و غنای پایان ناپذیر طبیعت را می ستایید . شما توقع ندارید که گل سرخ عطر گل بنفشه بدهد . اما می خواهید که غنی ترین پدیده ها یعنی ذهن فقط به یک شیوه وجود داشته باشد ؟ من آدمی شوخ طبع هستم ، اما قانون امر می کند که با وقار بنویسم . من بی پروا هستم ، اما قانون فرمان می دهد که قلم من باید فروتن باشد ؛ خاکستری بر روی خاکستری تنها رنگی از آزادی که قانون به من اجازه می دهد آن را به کار برم ، هر قطرهء شبنم در زیر تا بش خورشید به رنگ های بی پایان می درخشد اما خورشید ذهن در فرد چیزی که بازتاب باید نیابد جز یک رنگ ، آن هم رنگ رسمی و مجاز را بیافریند !