nosrat-shad.jpg
نصرت شاد

فیلسوف و اتوپی سوسیالیستی

ارنست بلوخ- شاگرد وبر و مارکس

ارنست بلوخ ، متفکر آلمانی یهودی تبار ، یکی از مهمترین فیلسوفان قرن بیست بود . او میگفت که ارزو و جستجوی بهشت برای انسان یک غریزه طبیعی میباشد . اتوپی مشخص بلوخ یک جامعه بی طبقه بر اساس دکترین مارکسیستی است . بلوخ همچون مارکوزه نماینده یک اتوپی چپ میباشد .



بهمن بازرگانی

ساختار شکنی "با فرهنگ"- "بی فرهنگ"

(هویت منحصر به فرد- هویت تیپبک- هویت التقاطی)

تبار شناسی رسالت هنر و ادبیات را اگر از قرون وسطا شروع کنیم می توانیم بگوییم که در آن زمان هنر و ادبیات در خدمت مذهب بودند. در اروپا کلیساهای گوتیک با شیب بلند طاق هاشان نگاه مومنین را به آسمان می دوختند و پی یتا ها نمایشی از رنج مقدس مسیح و حواریون و مقدسین بودند. اما از رنسانس به بعد هنرمندان و هنرشناسان آن ها را زیبا ندیدند زیرا بدن مسیح و مقدسین، پوست و استخوان، نحیف و لاغر، بدن هایی که گویا اصلا تغذیه نشده اند و صاحب آنها گرسنگی کشیده است، بودند. در واقع فرض بر این بود که صاحبان آن بدن ها تا آنجا که ممکن بود از خوردن ابا می کردند و کمینه غذایی را فقط برای آن که از گرسنگی نمیرند، می خورده اند.



dr-moradi.jpg
دکتر گلمراد مرادی

آیا هر ایدئولوژی و آیینی را بدون مطالعه
رد کردن یا پذیرفتن، درست است؟!

این پرسشی است که بسیاری از جوانان ما با آن روبرو هستند و چه بسا بیشتر اختلافات والدین با آنها بر سر همین پذیرفتن یا رد کردن کورکورانه یک ایدئولوژی و یا آیین ویژه ای است. بنده ازهمین جا و بادلسوزی تمام، به آینده سازان یعنی نو نهالان و جوانان مملکت یادآوری می نمایم که هیچ ایدئولوژی وهیچ آیینی را بدون مطالعه دقیق نه بپذیرند و نه رد کنند.



nosrat-shad.jpg
نصرت شاد

تئوری شناخت در نظر بورژوازی

از آغاز عصر جدید متفکران به این نتیجه رسیدند که علم باید بصورت یک سیستم تعریف شود ، و فلسفه آرزو داشت که آنرا بعنوان خرد ناب بشمار آورند . کانت میگفت که تمام فلسفه یا شناخت از خرد ناب است و یا شناخت عملی از اصول تجربی ؛ اولی را فلسفه ناب و دومی را فلسفه تجربی نامیدند چون علوم تجربی از عنوان فلسفه صرفنظر کردند ، فلسفه و فلسفه محض یکی شدند و از این طریق به متافیزیک نزدیک گردیدند که باعث بحران در فلسفه شد .



nosrat-shad.jpg
نصرت شاد

فلسفه ساختارگرایی و یک عضو اش

رونالد بارت ، نویسنده ، فیلسوف ، جامعه شناس ، ادیب ، منتقد فرهنگی ، روانشناس ، زبانشناس ، و معنی شناس فرانسوی از هواداران و نمایندگان فلسفه ساختارگرایی در کنار اشتراوس ، دریدا ، فوکو ، لاکان ، و آلت هوسر است . او یکی از موضع گیران حوادث ادبی فرانسه ضد راسین بود که میگفت چون امکانات زیادی برای تفسیر و تاویل ادبیات وجود دارد ، پس ادبیات قابل تعریف نیست .



karl-popper.jpg
علی امینی نجفی (بی بی سی)

پوپر: فیلسوف "جامعۀ باز"

"ناکجاآباد و خشونت" گزیده‌ای از سخنرانی‌‌ها و گفت‌وگوهای کارل پوپر به انتخاب و ترجمۀ خسرو ناقد و رحمان افشاری در فاصله‌ای کوتاه به چاپ دوم رسیده است.
چاپ اول این کتاب در زمستان ۱۳۸۸ منتشر شده بود و چاپ دوم آن به تازگی به بازار آمده است.
پیشگفتار "ناکجاآباد و خشونت" حاوی مروری است بر ترجمه آثار پوپر به زبان فارسی که نشان می‌دهد بیشتر نوشته‌های این مدافع پی‌گیر "جامعه باز" به فارسی ترجمه شده است.



یونس پارسا بناب

نکاتی پیرامون تجدد طلبی ، اروپا محوری
و مذهب بویژه در ایران

تجدد طلبی که از تاریخ آغاز آن نزدیک به پانصد سال می گذرد ، بر پایه نیاز و خواست انسان برای رهائی از سنن خرافاتی ، اندیشه های متافیزیکی و راه و روش استبدادی بنا شده و در طول تاریخ رشد و توسعه یافته است . این روند رهائی بخش خواهان آزادی انسان ها از یوغ و محدودیت های استبدادی خانواده ، محل کار در جامعه ، دین و مذهب و بالاخره دولت می باشد . در نتیجه تجدد طلبی انسان را برای استقرار کامل اصل جدائی دین و مذهب از دولت و گسترش عرفیگری ( سکولاریزاسیون ) رادیکال آماده ساخته و شرایط را برای رشد شکل های نوین سیاست و حکومت در جامعه مهیا می سازد .