Simin-Kazemi1.jpg
دکتر سیمین کاظمی

به مناسبت سالگرد تولد سیمین دانشور: سنگی بر گور ادبیات معاصر

برخلاف تصور جلال آل احمد که هر آدمی را سنگی بر گور «پدر» خویش و راه جاودانگی و ماندگاری را در داشتن فرزند می‌دانست، سیمین دانشور بی‌آنکه «مرد» یا «پدر» باشد و بدون داشتن آن سنگی که آل احمد می‌گوید، جاودانه شده است، اما نه از طریق «رابطۀ خون و نسل»، بلکه در تاریخ ادبیات معاصر. و در این تمثیل خود سنگی است بر گور ادبیات معاصر ایران.



به زن ها سرمشق دهید

نوشته دی.اچ. لارنس – با مقدمه و ترجمه: مسیحا ابوعلی

مسالهٔ اصلی دربارهٔ زنان این است که آن‌ها همواره باید در پی همساز کردن خود با نظریه‌های مردان دربارهٔ زنان باشند، چنان که در طول تاریخ نیز بدین کار مشغول بوده‌اند. بدین معنا وقتی زنی خودِ خودش است توانسته آن چیزی باشد که تیپِ مرد مورد نظرش از او خواسته و آنگاه که نمی‌داند باید چه باشد و از کدام الگو، کدام تصویرِ مردانه از زن پیروی کند، رفتارش هیستریک و عصبی می‌شود.



سیما راستین

هم‌پیوندی در اسارتگاه
از هویت‌پذیری تا دلباختگی به زندانبان

تمرکز این نوشته بر آزار و خشونت جنسی به عنوان یکی از اشکال خشونت سیستماتیک برای درهم شکستن انسان‌هایی است که همرنگی و هم‌پیوندی در سیستم مسلط را نمی‌پذیرند. در این چارچوب نخست به ارزش‌ها و هنجارهای فرهنگی تنیده شده در باور‌ها، عادات و رفتار انسان‌ها به عنوان زمینه‌های تداوم و بازسازی خشونت ‌پرداخته می‌شود و سپس با ابزارهای جامعه‌شناسی تبلور موضوع در پدیده شکل‌گیری رابطه عاطفی میان زندانی و زندانبان بررسی می‌شود.



mansoure-mousavi.jpg
منصوره موسوی

از ام کلثوم تا هیلدا

اسم ها بخشی از هویت ما را می سازند، ساده ترین راه آشنایی ما با خودمان و دیگران.؛ همه ما برای معرفی خودمان از اسم مان شروع می کنیم و سپس بقیه مشخصات به ترتیب اهمیت به دنبال آن می آیند. حالا تصور کنید از اسم تان خوشتان نیاید یا فکر می کنید این اسم به شما نمی آید!
«مگر قرار است اسم به آدم بیاید؟» بله، اسم ها هم انگار جان دارند، آنها در چارچوب های زمانی، مکانی، ملی، قومی، جنسیتی و مذهبی معنا می یابند و به شخص دارنده آن نام نیز هویت می بخشند.



mehr-banovan13-s.jpg
علی محمد جهانگیری

چهرهٔ پنهان مهربانوان میهن (۱۳)
ب: پردهٔ دوم حجاب اجباری «تصفیه ضد انقلاب از وزارتخانه‌ها»

خانم هايي هستند كه از نظر اخلاق به هيچوجه شئونات اسلامي را رعايت نمي كنند و با چنان هيئت و شكلي در ادارات ظاهر مي شوند كه نه تنها از حيث اخلاق اسلامي بلكه از نظر عُرف هم جائز نيست. اين خانم ها هفت قلم آرايش كرده اند...براي حكومت جمهوري اسلامي قابل تحمل نيست... بنابراين رفتار اين خانم ها از لحاظ اجتماعي هم بازتاب مناسبي ندارد و از سوي ديگر به هنگامي كه مهمانان خارجي مثلا از نخست وزيري بازديد مي كنند و يا به مناسبت هايي به اين سازمان مراجعه مي كنند با جو و فضاي ديگري سواي جوِ جمهوري اسلامي روبرو مي شوند. متاسفانه تاكنون از سوي هيچيك از وزرا و روسا... كوچكترين تذكر[ی] به اين قبيل خانم ها داده نشده است.



مهشید شریف

قرص های ضد بارداری: رویای دیرینۀ زنان

سرنوشت قرص‌های ضد بارداری به مانند بسیاری از مسائل مربوط به زنان، از پیدایش تا تکامل و پیشرفت راه پر فراز و نشیبی را پشت سر دارد. هر چند بزرگ‌ترین دست آورد و تاثیرگذاری آن عمدتاً مربوط به یک قرن اخیر می‌باشد، اما تاریخ فرهنگ ملت‌ها زمان‌های دورتری را از تلاش و خواست زنان مبنی بر عدم تمایل آن‌ها برای تبدیل شدن به ماشین‌های تولید فرزند بازگو می‌کند، که در سکوت و خاموشی تاریخی پنهان مانده است.



azade-davachi03.jpg
آزاده دواچی

مجازات با لباس زنانه و تشکیل کمپین برای زنان

درحالی که هنوز اجرای قوانین تبعیض آمیز علیه زنان در جامعه ی کنونی ایران علی رغم مشارکت فعال زنان در حوزه های اجتماعی،فرهنگی و سیاسی به قوت خود باقی است، اخبار تازه ای مبنی بر تبعیض بیشتر و تحقیر سازماندهی شده توسط سازمانها و دستگاه های مختلف دولتی علیه زنان دریافت می شود؛ اخباری که اغلب با واکنش ها و اعتراضات مدنی زنان و مردان برابری خواه مواجه می گردد. خبرهای نگران کننده ای همچون افزایش آمار ازدواج دختران در سنین کودکی، تهدید و ارعاب برای پیگیری و بازداشت بازیگران زن در خارج از کشور به بهانه ی پوشش نامناسب، و همینطور بازگشت دوباره ی گشت ارشاد به خیابانها با شروع فصل گرما.



29june2009mahnaz-matin-E.jpg

اگر آن ها می دانستند چقدر چشم دنبال آن هاست*

مصاحبه سیما حسین زاده با مهناز متین نویسنده کتاب خیزش زنان در اسفند ۵۷

اخیرا کتابی روانه بازار شده است که اسناد، مدارک و روایتهای موجود در آن می‌تواند بسیاری از نقاط تاریک حرکت اعتراضی زنان ایران در اسفند ۵۷ علیه حجاب اجباری را برای علاقه مندان به مطالعه در تاریخ جنبش زنان ایران روشن سازد. حرکت اعتراضی زنان در اسفند ۵۷ در طی شش روز و با شرکت زنان از هر قشری که اغلب کارمند ادارات همچون پرستاران، آموزگاران بودند انجام شده است. در بین این زنان حتی زنان خانه داری نیز بوده‌اند که هنگام انجام امور روزمره خود در خارج از خانه، شاهد آزار و اذیت دختران جوان توسط نیروهای حزب اللهی بوده و سعی در کمک کردن به آن زنان به این حرکت پیوسته‌اند. این حرکت نه تنها در تهران بلکه در برخی شهرهای دیگر همچون سنندج، تبریز، آبادان و... نیز صورت گرفته است.



tajrobe-khoshounat4.jpg
آهو شکرایی

تجربه‌های خشونت (۴): مردان منطقی / آهو شکرایی

مردان مدرن، تحصیل کرده و منطقی بی‌دلیل کاری را نمی‌کنند. آن‌ها آنقدر برای خود و همسرشان ارزش و احترام قائل هستند که در مورد مسائل با هم صحبت کنند. این دسته از مردان بعد از آزار زن، برای عذرخواهی گردنبند طلا نمی‌خرند، صبر هم نمی‌کنند تا مساله به فراموشی سپرده شود. این مردان مدرن به گفتگو اعتقاد دارند و می‌خواهند مسائل را در زمان آرامش و صلح حل کنند.‌گاه به حقیقت از کرده خود پشیمان می‌شوند و به دنبال راهی برای حل مشکل هستند.



maryam-nouraeinejad.jpg
مریم نورائی نژاد

با خواندن این کتاب از احوال "زنان در روزگارشان" خبر بگیرید

مارلین لگیت شرایط زندگی فردی و اجتماعی زنان را با مروری کامل و همه جانبه بر رخدادهای جنبش فمینیستی غرب از پیش از قرون وسطی تا سال‌های متاخر قرن بیستم زیر چ‌تر روایت خود گرفته است. هر ده فصل کتاب با ارائه یک مقدمه تاریخی و اطلاعات زمانی، اقدام به استفاده گزیده‌ای مختصر از اسناد و منابع اصلی که بعضا متون تاریخی و فمینیستی است کرده و به این شکل یک تاریخچه کامل برای هر موضوع ارائه کرده است.



atefe-gorgin.jpg
عاطفه گرگین

زیستن واقعی، تنها در حاشیه زیستن است

زندگی «هانا آرنت» فیلسوف سر‌شناس آلمانی به کارگردانی مارگرته فون تروتا تاکنون تماشاگران بسیاری را به سوی خود جلب کرده است. این قلم، فیلم آرنت را در فستیوال بین المللی فیلم زنان دیده است. در این فستیوال، ۲۰۰۰ نفردر یک شب به دیدن فیلم هانا آرنت آمدند. آرنت اگرچه فمینیست نبود و نظر انتقادی به جنبش فمینیسم داشت و این جنبش را جدا از مردم بررسی می‌کرد ولی به دلیل کارآیی انسانی فلسفی سیاسی در دوران خود، در فستیوالی بین المللی فیلم زنان مطرح می‌شود.



Ursula-Wills-Jones.jpg
اورسولا ویلز-جونز

رفتگران زمان

ترجمه فریبا شهلایی

شاید تا به­حال نام رفتگران زمان به گوشتان نخورده باشد. رفتگران زمان کسانی هستند که زمان­های تلف شده و از دست رفته را جارو می­کنند. شما نمی­توانید آن­ها را ببینید، ولی اگر در ایستگاه راه آهن باشید و به نظرتان بیاید که چیزی را از گوشه­ی چشمتان دیده­اید، احتمالا آن رفتگر زمان بوده است که اطراف نیمکت شما را تر و تمیز می­کند. اگر قرار بود آن­ها را ببینید، متوجه یک آدم ریزه­ی آبی­پوشی می­شدید که با حالتی مصمم جارو و زمینشوری را محکم در دست می­فشارد. مردان سرهم می­پوشند و زنان دامن پشمی از مدافتاده بر تن می­کنند و روسری بر سرشان می­بندند.



rouhangiz-pournaseh.jpg
روح انگیز پورناصح

به مناسبت روز طبیعت: قلمرو از دست رفته

با خستگی ناشی از شنیدن همان حرف­ها و دیدن همان جاها، و با خوش­حالی از حرف­های سعید سرم را بر بالش می­گذارم. با چشم­های بسته می­خواهم در ذهنم قلمروی طبیعت را محاسبه کنم. با حساب سرانگشتی که اصلا نمی­شود، کیلومتر هم به درد نمی­خورد. ببینم با این وضع به کجا می­رسم. از تبریز خارج نشده، تکان­های شدید تختخواب، محاسبه­ ام را به هم می­ریزد.