mino-mortazi.jpg
فاطمه فرهنگ خواه

برای مادر صلح، مینو مرتاضی لنگرودی

زهی خیال باطل که با محکوم کردن کسانی مثل خانم مرتاضی حکام فکر کنند که این قطاری که براه افتاده از حرکت باز خواهد ایستاد. باید به آن ها اطمینان داد که این راه قابل بازگشت نیست زیرا نسل دوم و سوم پس از انقلاب آگاهانه تر و مصمم تر از نسل اول انقلاب در صحنه است و تا حقوق حقه فردی و اجتماعی خود را نستاند از پای نخواهد نشست.



مینو ایمانی

درهای استادیوم را می‌بندند و زن را «بنی آدم» نمی‌دانند

سؤال ساده‌ای دارم از آن آقایان. بسیار ساده است جان دلیر می خواهد و زهره شیر تا صادقانه و انسان‌منشانه پاسخ دهند و نه کلامی از فلان مجتهد دَهر آورند و نه تفسیری از کتاب‌های خفته در اعماق تاریخ را ملاک دهند فقط با لحاظ نمودن اخلاق - اگر اخلاقی تاکنون مانده است - به این سؤال پاسخ دهند: بسیار محتمل بود تا تو جای من باشی به جای آن آلت مردانگیت، انسان بودی با نام زن، آیا روا می‌داشتی بر تو آن رود که اکنون بر ما روا می‌داری؟



shahla-frouzanfar.jpg
شهلا فروزانفر

نگاهی دیگر به معضل اعتیاد زنان از دریچه یک نمایشگاه

نقاشی های مددجویان زن غالبا روی کاغذ کاهی بود و نشان از مشق کلاسهای آموزش نقاشی داشت؛ اما نقاشی های یک نفر (با نام غیر واقعی شکیلا) حیرت انگیز بود. نقاشی های او مدرن و سورئال است. وهم و خیال با واقعیت جاری زندگی او در هم آمیخته بود. افکار و اوهام شکیلا از زندگی اش جسورانه ترسیم شده بود، به طوری که برای خودش، استعدادی در عرصه هنر نقاشی محسوب می شود. این اوهام چنان هولناک است که ببیننده را شوکه می کند. سوژه اصلی تمام نقاشی های این زن، رنج تنهایی زن خاورمیانه ای در قرن حاضر است.



الهه ایمانیان

جام جهانی فوتبال زنان

جام جهانی فوتبال زنان، با اینکه پربیننده‌ترین رویداد ورزشی زنان جهان است و با اینکه فوتبال از پر بیننده‌ترین ورزش‌های جهان است، هنوز بیننده‌های کمی دارد. به وقت جام جهانی فوتبال مردان، جهان به تکاپو درمی‌آید، رسانه‌های مختلف پیوسته این رویداد را با آب و تاب‌تر و جنجالی تر گزارش و توجه مردم دنیا را به سمت فوتبال مردان جلب می‌کنند.



سیما راستین

هستی اجتماعی عشق

عشق در زندگی مردم این عصر جایگاه شگفت‌انگیزی دارد. آشنایی حسی و تجربی با عشق از سنین نوجوانی و بلوغ آغاز می‌شود و افسون آن تا کهنسالی به درازا می‌کشد. هم جاذبه عشق و هم درد عشق، پایان ناپذیرند. عشق موضوع مرکزی انبوهی از آثار ادبی و هنری مدرن است، سناریوی محبوب و همیشگی بسیاری از فیلم‌ها و سریال‌های تلویزیونی را تشکیل می‌دهد و مایه رونق تبلیغات اقتصادی و تجارتی می‌شود. آنجا هم که ژانرهای متفاوت جنایی، فضایی و دلهره‌آور به نگارش و نمایش در می‌آیند، همواره با چاشنی یک عشق رُمانتیک و یا صحنه‌ای عاشقانه، رنگ و لعاب می‌گیرند. هم مؤمنین عالم ربانی و هم سوداگران بهشت زمینی با وعده عشق برای جذب انبوه جستجو‌گران سعادت، تلاش می‌کنند.



azade-davachi04.jpg
آزاده دواچی

از پشت درهای بسته استادیوم تا فشار بر فعالان زنان

نگاه افراطی و زن ستیزانه نسبت به خواسته های زنان که به تدریج و با سیاست خاصی به بدنه ی بسیاری از فعالیتهای اجتماعی نفوذ کرده و به نوعی سدی را هر چه قدر محکم تر ایجاد می کند. متاسفانه این نوع دیدگاه با نگاه دولت جدید برای تغییر در وضعیت زنان در تضاد است. همین امر موجب شده است حتی همان کورسوهای امید برای تغییر و بهبود در شرایط زنان با قدرت گرفتن نگاه امنیتی به هر نوع فعالیت اجتماعی از میان رود. حال باید از آقایان پرسید که آیا دغدغه ی اصلی نظام در ایران، سخت گیری نسبت به زنان است؟



rezvan-moghddam.jpg
رضوان مقدم

ریشه های تجاوز به دخترک یازده ساله

وقتی خبر تجاوز جنسی به دختربچه‌ای یازده ساله در میان دعواهای سیاسی و جناحی گم می شود؛ وقتی حنجره بنیادگرایان مذهبی از فریاد واسلاما پاره می شود و گوش همگان و به ویژه برابری خواهان را کر می کند؛ البته صدای فریادهای دختربچه‌ای پا برهنه، میان هیاهوی سهم خواهی از قدرت، به گوش کسی نمی رسد؛ حتا ما فعالان حقوق زنان نه صدایش را می شنویم و نه واکنشی در خور نشان می دهیم! اگر زنان به خیابان ها می آمدند و می گفتند ما امنیت روز و شب می خواهیم آیا این عمل شان "اقدام علیه امنیت ملی" به حساب می آمد؟ وای که حتا نوشتن جمله ی "اقدام علیه امنیت ملی" برایم چندش آور شده است.



اشرف علیخانی

کوتاه. مختصر. همین

سال ۱۳۶۴ درست چند ماه پس از گرفتن دیپلم دبیرستان، دانشگاه قبول شدم. دانشکده ی ما (علوم اجتماعی) در میدان بهارستان، جنب سازمان برنامه و بودجه بود که حالا به گیشا منتقل شده و آن دانشکده که عمارتش بسیار قدیمی و تاریخی است، تبدیل به موزه ی مردمشناسی شده بود که الان خبر ندارم سرنوشتش چه شده....



Mahdieh-Golrou.jpg
مهديه گلرو

من نه به والیبال که به حقم علاقمندم

من به والیبال علاقه ندارم اما به حقم علاقمندم، برای گرفتن حقم به مقابل ورزشگاه آمدم می خوام حق ورود به ورزشگاه رو داشته باشم و بعد تصمیم بگیرم تمایل دارم از حقم استفاده کنم یا نه. ما انسانها حقوق زیادی داریم که گاهی تا آخر عمر هم از آنها استفاده نمی کنیم اما می دانیم آن حق برای ما محترم شمرده شده است. شما حق ورود ما به ورزشگاه را محترم بشمارید بعد من تصمیم می گیرم چون علاقه ندارم و هوا گرم است می خواهم، تأکید می کنم می خواهم در خانه بمانم و این انتخاب من است و نه اجبار.



ریحانه فرزانه

اندر حکایت ما زنان و دلواپسان

و بالاخره تیر آخر زده شد، و مسئولین با اعلام رسمی ممنوعیت ورود زنان به استادیوم والیبال خیال بسیاری از دلواپسان را راحت کردند. هرچند که باز هم این جماعتِ دل‌نگران گوش‌شان بدهکار این عقب نشینی نیست و قرار است اعتراضات خود را همچنان ادامه دهند چون هنوز دوست دارند به صدای ناقوسی اکتفا کنند که دست‌کم برای خودشان خوش‌آهنگ‌تر است.



سهم من چیست در این هستی بی نام و نشان

شعری از م. شفق در اعتراض به ممنوعیت زنان برای تماشای مسابقات والیبال


سهم من چیست در این هستی بی نام و نشان
سهم من چیست در این ورطه خاموش و نهان

هم تو را همسر و همگام و هماغوش شوم
هم گناه شهوانی تو بر دوش شوم



Mansoureh-Shojaei04.jpg
منصوره شجاعی

برای مینو مرتاضی: محاکمه مادران عاشق

نگاهی به پرونده فعالیت های مینو مرتاضی و نقش مؤثر وی در ترویج گفتمان زنانه و مسالمت آمیز در عرصه مردانه سیاست و نیز در نهادسازی و شبکه سازی در جنبش زنان نشان می دهد که حضور خردمندانه او تا چه حد می تواند مورد حمله سیاست های نابخردانه گروه های تندرو باشد. تحلیل و ارزیابی او از چگونگی عبور از مرزهای میان سنت و دستیابی به برابری، در تولید گفتمان های نوین در جنبش زنان تاثیر عمیقی داشته است.



مژگان میر اردکانی

دولت عقب نشست؟!

درحالی که این روزها در همسایگی ما، در کشور ترکیه، مردم شاهد انتخاباتی شگفت انگیز بودند که در آن حزب دموکراتیک خلق ها که طرفدار حقوق زنان و اقلیت ها است، 80 کرسی مجلس ترکیه را به دست آورد و برای نخستین بار راه خود را به پارلمان و دولت گشود و بدین ترتیب قدم به قدم انتخاب گری مردم ترکیه گسترش می یابد، در ایران اما خانواده ها هنوز درگیر یکی از ابتدایی ترین حق انتخاب های خود یعنی «حضور خانوادگی در استادیوم برای دیدن مسابقات ورزشی» هستند.



فراگیری آزار جنسی در وسایل نقلیه عمومی

ترجمه مهدیه گلرو

بررسی های من نشان داده که فرقی نمی کند یک زن ساکن کدام شهر باشد: دهلی نو (که اخیرا تجاوز جنسی در وسیله نقلیه به خبرهای داغ در سطح بین المللی تبدیل شد)، یا نیویورک و لندن؛ در واقع آزار و اذیت جنسی در حمل و نقل عمومی یک مشکل جهانی است به طوری که آنقدر همه گیر است که مثل سر و صدای ساخت و ساز یا بوهای نامطبوع به بخشی جدایی ناپذیر از زندگی روزمره شهری تبدیل شده است، بنابراین اغلب به چشم نمی آید و آن را به عنوان مسئله ای عادی تحمل می کنیم.



کودکْ‌عروسانی که در سن ۱۰ سالگی مطلقه می‌شوند

ترجمه هـ. الف. رودبارکی

جنگ داخلی علاوه بر از بین بردن بافت اجتماعی سوریه و زندگی خانوادگی، بقاء یک نسل کامل از شهروندان جوان را نیز زیر سئوال برده‌است.
تعداد دختران جوانی که در سوریه مجبور به ازدواج می‌شوند، تنها یکی از عوارض جانبی جنگ وحشتناک در این کشور است که تمامیت شبکه ایمنی کشور را به نابودی کشانده‌است. همچنین نسلی با صدها هزار تن از کودک یتیم وجود دارد که حتی ممکن است زنده نمانند.



فیس بوک می تواند باعث ایجاد احساسی ناخوشایند در زنان نسبت به بدن شان شود

ترجمه سارا باقری

فیسبوک می تواند باعث شود ما چیزهای زیادی را احساس کنیم: شادی به دلیل عروسی یک دوست، غمگینی در نتیجه طلاق بعد از آن و.... اگر هم شما یک زن باشید می تواند باعث شود شما احساسات دیگری را نیز تجربه کنید: احساس اینکه خارج از فرم هستید و یا اینکه چربی زیادی دارید.



جواد موسوی خوزستانی

ادبیات آپارتمانی

گفتن ندارد که این تغییرات ساختاری، دیر یا زود در ادبیات ـ بویژه در رمان ـ رنگ و نشان و صدای خود را آشکار می کرد. در واقع به اعتبار این علت ها و الزام ها و فرآیندها بوده است که بررسی موقعیت ویژه‌ی «خانواده» و «آپارتمان» در ایرانِ پس از انقلاب، و حضور پویا و نیرومند این عناصر در رُمان های زنان مدرنیست ایرانی، به تدریج اهمیت پیدا می کرد و سرآخر هم این اهمیت، خود را آشکار کرد، تا جایی که سلسله دنباله‌داری از داستان ها و رمان هایی خلق شد که خاستگاه «ماجرا»هایشان، نه در «حوزه عمومی»جامعه (که معمولاَ در ادبیات جهان متداول است) بلکه صرفاَ به حوزه‌ی روابط درونی و خانوادگی (درون آپارتمان/ درون شخصیت ها) انتقال یافت و به ظاهر از «ماجرا» و هیجان، تهی شدند.



azade-davachi04.jpg
آزاده دواچی

نرگس محمدی و گوهر عشقی روایتی از هویت مادرانه، مقاومت و اعتراض

یکی از ویژگی های حضور زنان در مبارزات مدنی در داخل ایران، شرکت مادران در هر نوع فعالیتهای اعتراضی و جنبش های مدنی بوده است که به خصوص در چند سال اخیر نقش بارزتر و گسترده تری به خود گرفته است. اهمیت حضور مادران نه چرخش به سمت سنتهای تحمیل شده در جامعه ایران است و نه فرار از ماهیت ذاتی مادر بودن و فرزنددار شدن، بلکه به نوعی شکل دهی مقاومت اعتراضی از طریق مادر بودن است.



mahboube-kouhestani.jpg
محبوبه کوهستانی

بررسی ابعاد حقوقی جرم اسیدپاشی

جرم اسیدپاشی نه تنها آینده فرد قربانی را از هر حیث تحت تأثیر قرار می دهد که به شدت بر نظم عمومی نیز اثر می گذارد و موجب خدشه دار شدن امنیت و آرامش در سطح جامعه می شود. با در نظر گرفتن آثار هولناک این عمل مجرمانه بر جسم و روح قربانی و با توجه به روند رو به افزایش این جرم در کشورهای آسیایی ـ به ویژه کشور خودمان ـ بررسی ابعاد حقوقی این جرم حائز اهمیت بسیار است.



مریم نورائی نژاد

نگاهي به كتاب «تحليل جنسيت»: تغییر آرزوي دختران ايراني از «ازدواج» به «اشتغال»

كتاب از فصل بنديهاي بعضا خشك و مرسوم به دور است و مولف ديدگاههاي خود در تحليل جنسيت را در رابطه با حداقل نوزده محور جامعه شناسانه از جمله رفتارهاي جمعي، نقشهاي سازماني، نابرخورداري اجتماعي، آموزش، اشتغال، تحولات جمعيتي، سكونت، بازار و... ارائه كرده است. سطوح تحليل جامعه شناختي جنسيت با توجه به مساله مشاركت اجتماعي زن ايراني آغاز مي شود و مولف با مددجويي از مدل مدارهاي قدرت؛ از شرطي سازي زنان براي تداوم خودخواسته نظم مذكر سخن گفته و بر اين باور است كه ارزشهاي فرهنگي كه در فرآيند جامعه پذيري و اغلب از طريق آموزش و پرورش وابسته به نظام قدرت، دروني مي شوند براي زنان چاره اي جز تبعيت و محدود شدن به همان عرصه خصوصي باقي نمي گذارد.



rakhshan-banietemad.jpg
آمنه کرمی

«قصه ها»ی بنی اعتماد، غصه های ما زنان

رخشان بنی‌اعتماد، فیلم «قصه‌ها» را در سال ١٣٩٠ ساخت و خودش تهیه‌کنندگی اش را نیز بر عهده گرفت. ولی این فیلم تا اردیبهشت امسال مجوز اکران در داخل کشور به دست نیاورد هر چند توانست به جشنواره ونیز و جشنواره فیلم لندن راه پیدا کند و برنده بهترین فیلم‌نامه از هفتاد و یکمین جشنواره فیلم ونیز، و برنده جایزه ویژه هیئت داوران جشنواره آسیاپاسفیک شود.