Rouya-Toloei.jpg
دکتر رویا طلوعی

از برابری در مرگ بە سوی برابری در زندگی!

بیست و ششم ژانویە برای کوردها روزی تاریخی و شادی بخش است. کوبانی پس از چهار ماه جنگ و محاصرەی داعش، وحشتناک ترین گروه تروریستی معاصر، بدست مبارزان مقاوم و خستگی ناپذیر یگانهای مدافع زن و یگانهای مدافع خلق آزاد شد. دستکم در دنیای مجازی، کوردی را نمی توان یافت کە شادمان نباشد.



Nayereh-Tavakoli0.jpg
نیره توکلی

یکی به جای همه و همه به جای یکی

مدرسه فمینیستی: دوستی دارم که متخصص نقل خبرهای عجیب و غریب است. چنان آن‌ها را با آب و تاب تعریف می‌کند که انگار اگر آدم آن‌ها را نشنود، شب از گرسنگی خوابش نمی‌برد. خبرهایی مثل اینکه شاگرد مغازۀ صرافی توانست با یک پاکت شیرکاکائو ۱۶۰ میلیون تومان سرقت کند و برود با آن دلار بخرد، یا ورود ناگهانی گوزن به مترو شهر اسلو در نروژ مسافران را غافلگیر کرد.



rouhangiz-pournaseh.jpg
روح انگیز پورناصح

انحنا

نمی دانم کجای زمان ـ مکان ایستاده ام؟ هر جایش که باشم در خمیدگی های آن خم شده ام. می گوید مگر خط راستی هم وجود دارد که کسی بتواند خم نشود. می گوید همه چیز منحنیست. کوتاه ترین راه هم راه مستقیم نیست، راه منحنیست. تلنگری به تئوری های تثبیت شده.




Mahdie-Golrou2.jpg
ناهید کشاورز

برای «مهدیه گلرو» و تلاشش برای گسترش عدالت

حادثه های تروریستی پاریس در روزهای گذشته که طی آن 17 نفر توسط اسلام گرایان رادیکال نزدیک به القاعده و داعش کشته شدند، جامعه فرانسه و جامعه جهانی را در شوک و غم فرو برد. در این جا وارد دلایل ظهور حرکت های تروریستی اخیر نمی شوم که مطبوعات فرانسه به شکل گسترده ای در این روزها به دلایل این ظهور از منظرهای گوناگون در جامعه خود پرداخته اند. کافی است که نگاهی به مقالات روزنامه های لوموند، لیبراسیون و لوموند دیپلماتیک بیاندازیم و یا بحث های مطرح شده در برخی تلویزیون های خبری فرانسه را پی گیریم.



مینو ایمانی

فمینیست بودن: شرم است یا آگاهی؟

به خاطر دارم زمانی را که وارد دانشکده حقوق شدم و با رئوس و مطالب دروس آشنا شدم هر روز بر حجم ناراحتی و دل نگرانی و تشویشم از فهم این رشته افزون میگشت. بی شمار نابرابریهای مهر تأیید خورده و نوشته در قانون و نانوشته آن در اجتماع، زندگی ام را به مرحله‌ای رسانده بود که خواهان آن بودم عزلت و کناره گیری از اجتماع و درس را پیشه خود سازم و چون عارفان از جمع فارغ و مشغول به خود گردم.



اونجلینا هالوینو

همپوشانی نژاد، جنسیت و طبقه در مطالعات سازمانی - قسمت دوم و سوم

برگردان: فرانک فرید

صرف‌نظر از فرضِ جدید بودن اینترسکشنالیتی، باید به خاطر داشته باشیم برای کسانی که از دهه ۷۰ مروج ادغام تقاطع‌های نژاد، طبقه، جنسیت و سکسوالیته در تئوری و عمل فمینیستی بوده‌اند، روند کندی وجود داشته‌ است.



Mahdie-Golrou2.jpg

نسرین ستوده:
به بی عدالتی علیه مهدیه گلرو پایان دهید

نسرین ستوده، وکیل و فعال جنبش زنان و حقوق بشر، طی پیامی کوتاه خواستار آزادی مهدیه گلرو شد. مهدیه گلرو، عضو کانون شهروندی زنان و فعال جنبش زنان و دانشجویی نزدیک به سه ماه است که در پی اعتراض به اسیدپاشی های اصفهان، در بازداشت به سر می برد. نسرین ستوده در پیام خود یادآور شده است: «مهدیه گلرو پیش از این یک بار حبسی ناعادلانه را تحمل کرده است. به بی عدالتی پایان دهید!»



shahla-frouzanfar.jpg
شهلا فروزانفر

فقر زنانه می شود

از سویی طرد زنان از بازار رسمی کار باعث می شود که بسیاری از زنان برای گذران زندگی خود و خانواده به ناچار به بازار غیر رسمی کار روی آورند و همین باعث می شود که قدرت چانه زنی زنان را برای گرفتن امتیازات قانونی مثل حداقل دستمزد، بیمه، مرخصی های مجاز، و ساعات کار، به صفر تقلیل دهد و آنان مورد خشونت بیشتری قرار بگیرند. زیرا ارتش ذخیره پرشمار زنان بیکار به کارفرمایان خرد و کوچک، این امتیاز را می دهد که دستمزد در حد بخور و نمیر به زنان پرداخت کنند.



تجربه های زنانه (۱۷): دکترای سیندرلایی

ترجمه فرانک فرید

تقریبا نصف‌شب بود. نسیم گرم اقیانوسِ آرام از میان پنجره‌های بزرگ ویلا با چشم‌انداز وسیع، داخل می‌آمد و همچون رقص والس می‌چرخید. می‌توانستم صدای امواج را بشنوم و بوی نمک‌آلودِ مه را حس کنم. اینها همراهان عالی‌ای در پذیرایی از مقامات ممتاز اروپایی و آمریکای جنوبی بود که میزبان ما، «آلن» تدارک دیده بود. او می‌خواست مرا که مسئول مقصد نهایی پروژه بودم، خشنود کند. من مثل سیندرلا برآورد کننده‌ی انتظارات افراد در آن مهمانی بودم.



لاله حسین پور

کدام معادله؟

اکنون بحث های زیادی بر سر حق آزادی بیان انجام می شود. تو گوئی قرار بوده، ترور کارکنان نشریه شارلی ابدو صورت بگیرد تا آزادی بیان به اسارت گرفته شود. از این پس نه تنها سانسور با استقبال و هورا روبرو می شود، بلکه خود سانسوری نیز به مثابه یک ارزش جای خود را در اذهان پر می کند.



تریبون زنان چپ

من شارلی‌ام، آتنا فرقدانی، ستار بهشتی، سهیل عربی‌ام

راه‌پیمایی چند میلیونی مردم فرانسه در محکومیت ترور آزادی‌خواهان‌، عزم راسخ‌شان برای ایستادگی در برابر آزادی‌کشی را نشان داد، اما آن چه واقعیتی مسخره ولی تلخ را رقم می‌‌زد، حضور سران جنگ افروز و ریاکار حامیان ابژه‌ها در صف اول تظاهرات بود که بازو به بازوی هم، در یک سنگر، اتحاد خود را به نمایش می‌گذاشتند، در‌حالی‌که در صف مقابل یعنی طالبان و القاعده و داعش جای دارند و تنها برای فریب مردم و رهانیدن خود از زیر بار مسئولیت این جنایت‌ها صف را اشتباهی برگزیده بودند.



Charlie-s.jpg
اعظم رحیم بیگزاده

شارلی ابدو و همه ما مسلمانان!

برخی تحلیل گران، حملات تروریستی اخیر در فرانسه را با توجه به بحران اقتصادی گریبانگیر اروپا و نیز گسترش جریان های ناسیونال فاشیستی در این کشورها، طبعاَ نگران کننده دانسته و آن را برای آینده دموکراسی، خطرآفرین و مرگ آور تلقی کرده و از این رو هر نوع موضع گیری که به قطب بندی موجود در فضای فعلی کمک کند را محکوم می کنند.



azade-davachi04.jpg
آزاده دواچی

افراط گرایی و چالش های پیش روی زنان در سال جدید میلادی

جنگ و خشونت، اسارت و آوارگی، و تجاوز و شکنجه از اتفاقات دهشتناک سال گذشته بود که زندگی بسیاری از زنان را در منطقه ی خاورمیانه تحت تأثیر قرار داد. نگاهی به رویداد های سال گذشته نشان می دهد که علی رغم تلاش های زنان و فعالان مدنی برای بهبود وضعیت کیفی و کلی زنان خاورمیانه، اما آنها در مناطق مختلف از جمله سوریه و عراق همچنان تحت فشار هستند. در مناطق کردنشین، زنان ایزدی به اسارت گرفته شدند و بسیاری از آنان برای فرار از وحشی گری نیروهای افراطی حتا دست به خودکشی زدند.



آمنه کرمی

آزادی بیان برای «شارلی» یا آزادی صدا برای «ماه بانو»

در این چند روز، «من شارلی هستم» که در اعتراض به ترور روزنامه نگاران نشریه «شارلی ابدو» به نمادی از پاسداشت آزادی بیان برای مردم فرانسه تبدیل شده، به میان بخشی از روزنامه نگاران که در ایران زندگی می کنند نیز تسری یافته است. خیلی هم عالی است که مردم برای پاسداشت آزادی بیان از هر حادثه ای ـ چه جهانی و چه محلی ـ بهره ببرند. ولیکن ما در ایران آنقدر قربانی نبود آزادی بیان داریم که می توانیم آنها را حتی به کشورهای دیگر صادر کنیم به جای آن که قربانی وارداتی را محور اعتراض مان قرار دهیم.



ارین تاتوم

به من نگویید زیبا هستم

ترجمه مهسا پناه شاهی

چنین فرض می شود که هر زنی، صریحاً، آرزو و حتی نیاز به شنیدن جمله "تو زیبا هستی" را دارد. من هم مثل بیشتر دخترها آرزوی زیبایی داشتم. در کودکی، ساعت ها با وسایل آرایشی مشغول بازی می شدم. هر روز خدا، مادرم با حوصله ی زیاد موهایم را فر می کرد. از همان بچگی، زیبایی را به خاص بودن ربط می دادم. درست مثل همه ی دختران دیگر، رابطه و درک من از زیبایی در طول دوران نوجوانی ام بیشتر شد.



Mansoureh-Shojaei04.jpg
منصوره شجاعی

همنوایی آب و آتش،‌ مردم و دولت در جشن سال نو در هلند

همگونی در برخی از علائق و مشترکات فرهنگی اروپاییان موجب حضور چند مشخصه عام در برگزاری این مراسم در سراسر قاره شده است ازجمله: تمایل مردم به ویژه جوانان برای حضور در فضاهای عمومی شهر، پخش موزیک های شاد و معروف از بلندگوهای میدان های بزرگ شهر، نوشیدن در لحظه تحویل سال، حضور محسوس دولت و شهرداری برای اجرای آتش بازی های اعجاب انگیز و تولید اصوات هیجان انگیز از طریق انفجار مواد بی خطر،... و بالاخره حضور محسوس مردم در استفاده از فضای ایجاد شده در شهر برای لذت بردن و شاد بودن به پاس یک سال تلاش و سخت کوشی.



اونجلینا هالوینو

همپوشانی نژاد، جنسیت و طبقه در مطالعات سازمانی

برگردان: فرانک فرید

چهارچوبی برای این بحث شامل چهار موضوع در قسمت اول در نظر گرفته‌ام که برگرفته از تجربیات زنان رنگین‌پوست و تفاوت‌های برآمده از این تجربیات است که تئوریزه کردن آن فمینیسم لیبرال را به چالش کشیده است، چون آنها به‌جای همه‌ی زنان صحبت می‌کنند؛ مطالبات سایر زنان را به سکوت کشانده‌اند؛ ‌و همزمانی اساسی جنسیت، نژاد و طبقه را در کار و سایر فعالیت‌های اجتماعی حتی تا به امروز نادیده گرفته‌اند.



Shima-Foushe.jpg
شیما قوشه

حقوق زن از دیدگاه قانون اساسی

بررسی حقوق زن در مجموعه قوانین ایران نیازمند صرف وقت و سیاه نمودن کاغذ بسیار است؛ چرا که فارغ از نبودن قوانین یکپارچه مشخص در این خصوص، بعضاً تناقضات و ناسخ و منسوخ های متعددی در تاریخ قانون گذاری ایران در خصوص زنان و حقوق آن ها به چشم می خورد که با بررسی های کارشناسانه قابل فهم و درک است.



ضرورت برگردان متون نظری «اینترسکشنالیتی»

از تفاوت تا ائتلاف

بیدارزنی:

حق طلاق، کاهش خشونت، برابری در قوانین، توانمندسازی اقتصادی، حق بر بدن، برابری دستمزد، عدالت آموزشی یا آزادی پوشش: کدام‌یک مطالبه اصلی و راهبردی برای بهبود وضعیت زنان ایران است؟ آیا مطالبه‌های راهبردی باید در اولویت قرار گیرد یا تامین خدمات و حمایت‌های اورژانسی اهمیت بیشتری دارد؟ مشروعیت و موفقیت جنبش زنان چگونه تضمین می‌شود؟ چگونه می‌توانیم زنان جامعه را حول اهداف جنبش گردهم آوریم؟ نسبت جنبش زنان با سایر جنبش‌های اجتماعی چگونه تعیین می‌شود؟




مژگان میر اردکانی

تبعیض به نفع مردان، تا کجا؟

وقتی از تبعیض مثبت به نفع زنان صحبت می شود، فوراَ واکنش نشان می دهند و از مزایای مثبت شایسته سالاری می گویند. ولی این آقایان گویی غافل از آنند که اساس فعلی جامعه بر تبعیض شکل گرفته است: تبعیض به نفع مردان، تبعیض به نفع گروه هایی خاص که «خودی» تلقی می شوند، و تبعیض به نفع... در حقیقت رکن اساسی جامعه ایران، تبعیض به نفع گروه های خاص جنسیتی، مذهبی، قومی، و... است ولیکن تا سخن از تبعیض مثبت به نفع زنان به میان می آید به یکباره همه به یاد شایسته سالاری می افتند!



فرانک فرید

تجربه های زنانه (۱۶): زیبایی پر و پیمان!

وقتی در اتاق پرو به آینه نگاه کردم، چیزی را که دیدم، توده‌ای تایر مانند دور کمرم بود و گوشت و پیه‌های اضافی رو بازوهایم. برای مدتی به خودم زل زدم، ولی بعدش پیش خودم گفتم، دیگه ممکنه هرگز جرأت پرو یک همچی چیزی رو نداشته باشم. بنابر این، نخواستم این آخرین شانسم را از دست بدهم و خریدمش! بعلاوه، خودم را متقاعد کردم که هیچ‌کس زیر نور لامپ فلورسنت خوب دیده نمی‌شود.