فرهاد قابوسی

مسئله ابعاد جهان (بخش سوم)

وضع در مورد سه بعدی بودن حجم اجسام با سه بعد مستقل نیز همچنانکه در بخش های پیش توضیخ دادم به همین ترتیب است و ما قادر به اثبات استقلال ابعاد که ضروری چهار بعدی بودن فیزیک است نیستیم. چه ریاضیات و فیزیک نه تنها محتوی مصالح لازم برای اثبات تجربی و یا ریاضی این استقلال نیستند بلکه هردو ذاتا ساختاری دو بعدی دارند که پیشتر توضیح دادم.



nosrat-shad.jpg
نصرت شاد

سقراط اعدام شد ، افلاتون نویسنده

آغاز فلسفه سیاسی یونان باستان

از جمله خدمات عظیم ادبی افلاتون اینست که ما امروزه از زندگی ، کوششها ، محاکمه و اعدام سقراط باخبر شده ایم ، از اسطوره یک متفکر که بطور غیرعادلانه اعدام گردید . فلسفه سیاسی با گذر از سقراط به افلاتون ، از وضعیت شفاهی به حالت کتبی درآمد . فلسفه یونان باستان و حتی خود افلاتون هنوز مخالف فلسفه نوشتاری بودند .



نوشته: هال دریپر

درباره آنارشيسم: مدل باکونین (قسمت اول)

برگردان: ح. آزاد

آنارشیست های پیگیر تحت عنوان "اصل اقتدار"، تقابل اصولی با هر گونه اعمال اتوریته را در نظر دارند، از جمله مقابله با اتوریته ای که از کامل ترین دموکراسی نتیجه می شود و به کامل ترین شکل دموکراتیک نیز اجرا می شود. در واقع نزد آن ها اتوریته دموکراتیک، بدترین شکل اتوریته است چون موذیانه ترین شکل آن به شمار می رود. در بین ایدئولوژی ها آنارشیسم در بنیاد غیردموکراتیک ترین ایدئولوژی است. چون نه تنها دشمنی پایداری با دموکراسی به طور عام دارد بلکه به طور خاص با هر گونه دموکراسی سوسیالیستی و ایده ال­ترین نوعی که بتوان تصور کرد مخالفت می ورزد.



manouchehr-salehi.jpg
منوچهر صالحی

سکولاریسم و ضد سکولاریسم-۷

جستار دوم: ضد سکولاریسم ایرانی
سكولاریسم دوران پهلوی

برخی از ایران‌شناسان اروپائی بر این باورند كه رضاشاه تحت تأثیر برنامه‌های سازندگی اتاتورك قرار گرفت و به‌همین دلیل به‌آن كشور سفر كرد تا از نزدیك با اتاتورك در باره برنامه‌های او گفتگو كند. اما برخی دیگر از تاریخ‌پژوهان اروپائی بر این نظرند كه اتاتورك در تركیه و نیز رضاشاه در ایران سیاستی را پیاده كردند كه انگلستان خواهان تحقق آن در منطقه بود، مبنی بر استقرار حكومت مركزی قدرقدرت و نابودی تمامی نهادهای دمكراتیك در این دو كشوری که همسایه اتحاد جماهیر شوروی بودند تا قدرتمندان خارجی و داخلی بتوانند بدون كنترل افكار عمومی پروژه‌هائی را پیاده كنند كه با منافع انگلیس هم‌سوئی داشتند.



Ramin-Jahanbeloo1.jpg
رامین جهانبگلو

آشتی ملی و بخشش

شايد مهم ترين دستاورد فرايند آشتی ملی کم کردن فاصله ی ميان زخم های تاريخی و حقايق تأويل و تفسير شده است. از اين جهت طرح ايده آشتی ملی نه تنها پرسش حافظه تحميل شده به ملتی را به بحث می گذارد، بلکه پرسش مهم تری يعنی بازشناسی و پذيرش اشتباهات آن ملت را هم مطرح می کند. از اين رو، تنها راه برای رسيدن به بحث آشتی ملی تغيير دستور زبان سياسی معمول است که با تأييد خشونت و تأکيد بر جابجايی قدرت همراه است. در واقع دو رسالت مهم دستور زبان سياسی جديدی که با فکر آشتی ملی و بخشش همراه است مشروعيت زدايی از فرهنگ خشونت و مبارزه با فرهنگ دروغ و دروغگويی در جامعه امروز ايران است.



Friedrich-Nietzsche.jpg
نصرت شاد

بورژوازی و فیلسوفان آینده نگرش

عصای پای نیچه برای دست فلج هیتلر

سی سال بعد از مرگ نیچه خواهرش عصای او را به هیتلر هدیه نمود. پیش از آن، او با دستکاری در بعضی از نوشته های نیچه کوشید تا نیچه را از پیشگامان ایدئولوژی فاشیسم معرفی کند. امروزه گروهی از مورخین لیبرال ادعا میکنند که نیچه 50 سال پیش از شروع دو جنگ جهانی در غرب، آن دو را پیش بینی کرده بود. این روزها اشاره میشود که داستان ناتمام نیچه و فلسفه اش هنوز ادامه دارد چون قرن 21 نیز در دیالوگ با نیچه و مجموعه تجربیات ، فاجعه ها و امیدهایش قرار دارد، و آثار او بعد از آثار هگل مهمترین سند بحران زمان ما در غرب هستند.



ali-shariati.jpg
محمود هرمزی

خردِ شريعتی

خرد شريعتی مُهر "خردِ شدنِ انسان" را بر خود دارد. خرد تغيير است. تعادل قوا را می¬بيند و مکانيسم آنرا بخوبی میشناسد، اما تسليم معادله ی قوا نمی شود. به نرمی حيات و همچون ريشه ای نازک در ميانه ی رخنه های صخره های مهيب نفوذ می کند و بر سختی حَجَر و قساوتِ تحجر فائق می آيد. با ابريشم انديشه ، سنگِ ستم پيشگان را مهار می کند: "آنچه حق آموخت کرم پيله را / هيچ پيلی داند آنگون حيله را" (مولوی).
خردِشدن يا خرد فرهنگی، فرهنگِ سياسی را تغيير میدهد. مناسبات انسانی را متحول می نمايد. نگاه ها را می شويد. آدم را از بندگی نظام های سلطه رها می کند.



یونس پارسا بناب

پاسخ به پرسشهای حائز اهمیت پیرامون نظام جهانی سرمایه و مضامین مربوط به آن

(قسمت دوم)

در قسمت دوم این نوشتار نقش دولت اوباما در نظام جهانی، رابطه ی رأس نظام (آمریکا) با اندیشه ها و جنبشهای بنیادگرائی دینی و مذهبی پانیستی و شوینیستی، تفاوتهای کیفی و اساسی بین جنبشهای دمکراتیک و مترقی با جنبشهای ارتجاعی و ضد دمکراتیک، درک و انگاشت پست مدرنیت ها و دیگر فرهنگ گرایان از نقش فرهنگ درمورد توسعه یافتگی و توسعه نیافتگی جوامع و ... را مورد پرسش و پاسخ قرار می دهم.