Ebrahim-Harandi.jpg
ابراهیم هرندی

از اين ديــــدگاه: (بخش دهـم)

کشورهای پیرامونی ویژگی ‏های همانندی دارند که بزرگترین آن ‏ها؛ فرهنگ بسته، ذهنیت پیرامونی، بیدادگری اجتماعی و افسانه باوری ست. این همه را درباره ایران نیز می‏توان گفت. بزرگترین و ریشه دارترین فرهنگی که در تاریخ بشر هماره با او بوده است، فرهنگ تهیدستی ست۱. این فرهنگ در پرتو کمبود سازه های زیستی، یعنی خوراک و نوشاک و پوشاک و هرآنچه انسان برای ماندگاری نیاز دارد، شکل می ‏گیرد. در گذشته، این فرهنگ در سرزمین‏ های خشکسال و بی‏ بهره و بیابانی پدید می‏ آمد و امروزه، بازتاب زندگی در سرزمین های تهیده و ناداری ‏ست که چیزی برای فروش در بازارهای جهانی ندارند، مانند؛ مالی؛ سومالی؛ بنگلادش و بسیاری از کشورهای آفریقایی و آسیایی.



ف. آزاد

پسروی همراه با روزنامه جات لس آنجلس

نماد زندگی سنتی ایرانی در هرکجای دنیا که باشد، لندن یا لس آنجلس، دیزی آبگوشت است. روزنامه جاتش هم به عین دیزی آبگوشت چه در لندن باشند و چه در لس آنجلس، در همان سطح روزنامه جات ایرانی سالهای همایونی عقب مانده و یخ زده اند. ایرانی سنتی بعد از سالها هنوز دل از فیلمفارسی نکنده است، چون سطح آگاهیش در سطح فیلمفارسی دوران همایونی منجمد شده است. از آنجایی که مردم را با «پلوت» فیلمفارسی شناخته است، بنابراین زندگی مردم ایران را بازتابیده در فیلمفارسی می بیند که ماوقعش محدود به "مکانیک فقیر عاشق دختر پولدار می شود" بود: به همراه صحنه های کاباره و آواز در کنار استخر دست کم در دو نوبت، و بهتر است در آغاز و پایان فیلم.




ف. آگاه

دنیا در گروگان حماقت آمریکایی ها

بخش دوم: فاجعۀ سالانۀ کاریکاتور دموکراسی

گروگان بودن خود آمریکایی ها به خاطر حماقت عمومی مردم آمریکا نه تنها منعکس در کشتار بسیاری از فقرای آمریکایی در جنگهای امپریالیستی دولت آمریکاست. بلکه از چندین هزار کشتۀ آمریکایی در سال (!) به جهت آزادی فروش سلاح در آمریکای شمالی نیز روشن است. اما وضعیت دموکراسی های واقعأ موجود اروپای غربی در رابطه با گروگان بودنشان بوسیلۀ حماقت آمریکایی ها، وضعی است مشابه همبستگی تا آغوش مرگ. یعنی جوامع اروپای غربی چون قادر و حاضر به راه حل منطقی این گروگان گیری، که ایجاد جهان «چند قطبی» و بر انداختن آمریکا و نئولیبرالیسم آمریکائی از موضع ابر قدرت جهانی است، نیستند.



بهزاد کشاورزی

فدائیان اسلام

این جمعیت در حقیقت طلایه دار حکومت اسلامی بود که سه دهه بعد قدرت را در کشور ما صاحب شد.
نواب صفوی – رهبر این جمعیت – با انتشار کتابی تحت عنوان « جامعه و حکومت اسلامی » آرزومند برپائی یک حکومت « تخیّلی » اسلامی بود. این حکومت ( هرچند به صورت ابتدائی ) دارای همان مشخصاتی بود که سه دهۀ بعد در حکومت اسلامی به واقعیت پیوست. در این حکومت: دروس دینی جایگزین دروس غیر مشروع ( موسیقی ) می شد. کلاس های دخترانه و پسرانه و آموزکاران آن کلاسها بر مبنای جنسیت تفکیک می گردیدند. بر آموزشِ اخلاق و آداب اسلامی تأکید شده بود. برنامه های رادیو و نیز مطالب جراید بر مبنای تبلیغ مبانی دینی و معارف اسلامی انجام می گرفت. سینماهای کشور فقط اجازۀ پخش فیلم های تبلیغات دینی را داشتند و سالن های آن ها نیز بر اساس جنسیت به صورت زنانه و مردانه مجزّا می گشتند. رستوران ها و مشروب فروشی ها به عنوان مراکز فساد و فحشاء تعطیل می گردیدند و حجاب اسلامی در مملکت اجباری می شد.



bijan-baran.jpg
بیژن باران

سرمایه مالی گلوبالیزم

تمرکز ثروت در 1% جمعیت، ازدیاد خدمات/ یقه سفیدها و کاهش کارگران/ یقه آبیها، ایجاد قراردادهای چندجانبه تجاری، افزایش سیاحت، سیر سرمایه به کشورهای پیشرفته جی 7 و جی 20 را افزایش دفاتر حسابداری، صندوقهای مالی، عدم سرمایه گذاری عمرانی و افزایش جنگ با کشورهای عقبمانده و اکنون در خاور میانه. در صنعت خودرو هم ورود فنآوریهای لیزر، رباتیک، رایانه- لایه ای از یقه سفیدها را وارد کارگران یقه آبی کرده است.



houshang-moinzade.jpg
هوشنگ معین زاده

نقدی کوتاه بر دیدگاه برتراند راسل
درباره فلاسفه «اسلامی - ایرانی»

درباره فلااسفه شرق، به ویژه فلاسفه «اسلامی- ایرانی»، برتراند راسل فیلسوف شهیر انگلستان، در کتاب «تاریخ فلسفه غرب، ترجمه نجف دریابندری» به مطالبی اشاره کرده است که لازم است با دقت بیشتری مورد توجه و بررسی قرار گیرد...



ف. آگاه

دنیا در گروگان حماقت آمریکائی ها

حقیقت دنیای مجازی آمریکایی، تصاویر تلویزیون است که بجای دنیای واقعی نشسته است، حقایقی که قابل رتوش و تقلیب اند. "دنیای گلوبال" حاضر در برابر چشمان انسان، که چون به جبر حضور محلی در دیگر نقاط دنیا غایب است؛ آنچه را که در این تصاویر می بیند، واقعی می اندیشد. این چنین است که حماقت آمریکایی به حقیقت دنیای معاصر تبدیل می شود تا مردمان را چنان آمریکایی ـ مسلک سازد، که مجاز را بر واقع ترجیح دهند



اسماعیل رضایی

پناهجویان بی پناه

پنا هجویان بخشی از حقایق تلخ روند نامتعارف ستم سرمایه بر علیه مصالح و آرمان‌های بشری می باشند.ستمی که امروز بدلیل تحولات دم افزون علم و تکنیک وبه تبع آن درک و آگاهی رو بتزاید انسان‌ها برای زیستی معقول تر و بهتر و همچنین جهانی شدن روابط و مباسبات اقتصادی و اجتماعی، ابعادی نوین و شفاف‌تری به خود گرفته است.عمال سرمایه چه بخواهند و چه نخواهند،با توسعه و تعمیق فرایند جهانی شدن، جامعه جهانی در زمانی نه چندان دور با ترکیب جمعیتی نوین، به مقابله با بسیاری از سیاست‌های غیرانسانی کنونی پرداخته و ارزش‌های نوینی نمود خواهند یافت که تعدی و تجاوزات کنونی را بر نتافته و بسترهای یک صلح پایدار و با ثبات را پی خواهند ریخت.چرا که در این روند نوین تفاهم فرهنگی حاصل آمده وشاخصه های نوین انسانی با درک متقابل بهینه بر تمامی روابط و مناسبات کهن و دیرینه خط بطلان خواهند کشید.



یونس پارسا بناب

نقش " تلاقی تمدن ها "
در ایجاد امپراتوری آشوب (۱)

پیام اصلی انگاشت و گفتمان تلاقی تمدن ها بر آن است که تاریخ بشر در عصر بعد از فروپاشی شوروی و پایان جنگ سرد در سال ۱۹۹۱ دور محور تلاقی های نه ملی و طبقاتی بلکه دور محور تلاقی های اجتناب ناپذیر بین مسلمانان کشورهای جنوب و مسیحیان کشورهای شمال ، خواهد گشت .



jimmy-carter.jpg
جیمی کارتر

تَرک دین بخاطر برابری

ترجمه و تالیف: ن. نوری زاده

بر کسی پوشیده نیست که اعتقادات و باورهای دینی تاثیرات شگرف و مهمی بر کلیۀ جنبه های زندگی ما انسانها گذاشته است. اصول و احکام ادیان معمولا به تشریح و توجیه نابرابری ها میان زنان و مردان پرداخته است. برای مثال، چرا در بسیاری از کشورها پسران در کسب علم و دانش بر دختران ارجحیت دارند و یا چرا همواره به دختران گوشزد میگردد که باید ازدواج کنند و چرا آنان به دلیل عدم برخورداری از ابتدائی ترین امکانات درمانی و بهداشتی در دوران بارداری و زایمان با خطرات بسیار مهیب و حتی مرگ روبرو هستند. در بعضی از کشورهای اسلامی مانند ایران زنان از حق سفر کردن بطور مستقل محروم میباشند و باید به دلیل بی حجابی و یا بد حجابی مجازات شوند.