seyedhosein-javdai.jpg
سیدحسین جاودانی

قدرت تصویر

تصویر متفاوت و تکان دهنده عیسی سحرخیز در هنگام اعزام به دادگاه که احتمالا از بی مبالاتی مامورین زندان منتشر شده، به گمانم بیش از هر کنش سیاسی دیگری در فضای سیاسی و به خصوص رسانه ای تاثیرگذار بوده است.
قدرت بی مانند این تصویر در نشان دادن استبداد خشن، کریه و شریر، بی مانند است و احتمالا باید این عکس را در زمره یادگارهای تاریخی و ماندگار این دوران محسوب کرد.



bijan-baran.jpg
بیژن باران

روشنفکر سیاسی

روشنفکر سیاسی کسی است که بیشتر با کار فکری برای رسیدن به قدرت سیاسی فعالیت اجتماعی می کند. او منافع و خواستهای گروه خود را از نظر اقتصادی و فرهنگی تبلیغ می کند. پس طبقات، اقشار، جناحهای سیاسی روشنفکران خود را دارند. روشنفکران سیاسی گاهی منافع خود را با گروه خود ادغام می کنند. این نوع روشنفکران در حاکمیت بیشتر بخود میرسند.



احمد آل حسین

راه نجات (۱)
کدامین سکولاریسم داروی درد ماست؟

آنچه از مخرج مشترک تجربه های سکولاریسم در غرب و در ایران برمی آید این است که: دو بعد مذهبی-اخلاقی و سیاسی-اقتصادی جوامع بشری باید در یک ارتباط سازنده و سالم با یکدیگر قرار بگیرند بگونه ای که تاثیر گذاری یکی بر دیگری (برخلاف آنچه در غرب شاهدیم) به شکل مخفیانه تحت نام غلط انداز و مبهم "جدایی دین از سیاست" صورت نگیرد، بلکه نهایت نظارت مردمی و دموکراتیک بر این امر حاصل شود. این رابطه باید مبتنی بر مقتضیات خاص هر جامعه بطور آزادانه تنظیم شود. اما چگونه چنین امری ممکن است؟



jalal-ijadi2.jpg
جلال ایجادی

همسوئی فمینیسم و اکولوژی سیاسی

جنبش های اکولوژیکی، فمینیستی، صلح طلبی و حقوق بشر از جمله گرایش های برجسته ای بشمار میآیند که از اواخر قرن بیستم میلادی شکل دهنده مناسبات نوین وپیشرفت جهان امروزند. پس از یک قرن، کمونیسم وسوسیال دمکراسی به پایان گرائیده وکشش وپویائی تاریخی اجتماعی را از دست داده اند. در این نوشته هدف نشان دادن همسوئی میان اکولوژی و فمینیسم است. به بیان دیگر از دید من اکولوژی سیاسی بدون فمینیسم ممکن نیست و فمینیسم بدون اکولوژی قدرتمند نمیباشد. فمینیسم و اکولوژی دارای پیوند بسیار نزدیکی هستند واین دو گرایش رساکننده یکدیگرند.



banisadr.jpg
ابوالحسن بنی صدر

موانع تشکیل جبهه مردمسالاری

روز شنبه ۲۷ تیر ماه برابر با ۱۷ جولای جلسه ی سخنرانی تحت عنوان بیلان یک ساله جنبش مردم ایران وسازماندهی حاکمیت مردم توسط مجامع اسلامی ایرانیان در شهر پاریس برگزار شد سخنران جلسه آقای ابوالحسن بنی صدر بود ...



darvishpour.jpg
مهرداد درویش پور

همرایی ها و چالش های پیش روی زنان در جنبش سبز در ایران

متن سخنرانی در دفتر حزب رادیکال خشونت گریز ایتالیا

"نفس خواست برچیدن قوانین تبعیض آمیز جنسیتی و برابری خواهی حقوقی به جنبش زنان زبان و رویکردی سکولار می بخشد. هم از اینرو حضور قدرتمند زنان در جنبش سبز وزن نیروها و خواست های سکولار در جنبش چند صدایی و رنگین کمان سبز را برجسته تر ساخته است."



farhang-ghassemi2.jpg
فرهنگ قاسمي*

اپوزیسیون جمهوری اسلامی، کدام تعبیه، کدام تدبیر؟

تشکل بزرگ نیاز به همتی بزرگ دارد اگر این همت بطور عینی وجود داشته باشدمیتوان گفت میسّر است. هستی‌ دادن واقعی‌ به آن در گروبکار گیری آزادی در رفتار و زیستار درست ما است، در واقعیت بخشیدن به این امر است که بسیاری مرددا‌ند؛ این تردید تنهادر اثر تجربه میتواند رفع گردد، تقی‌ زادهکه عمری را در سیاست و تفحص طی کرده است میگوید » : آزادی وسیله تمرین و تکمیل تجربه است) « ( غرض او از تجربه، همین رفتار و زیستار است.ملتی که این آزادیرا نداشته وآن را تجربه نکردهاست پس در کار جمعی اگر خام نباشد پخته همنیست.



hazhir-palaschi-1.jpg
هژیر پلاسچی

شانه تکان دادیم و زخم شانه ها را تکاندیم

می توان حتا پرسید کسانی که به اتهام هواداری یا عضویت در دیگر سازمان ها و احزاب مارکسیستی بازداشت شده بودند و مدت ها بود با احکام قطعی زندان در حال گذراندن دوره ی محکومیت خود بودند، چرا و به چه دلیل اعدام شدند؟ شریعتی باید بداند و می داند، بسیار بهتر از ما می داند که آنها را تنها و تنها به این دلیل که از اسلام مقدس روی گردانده بودند، تنها بر پایه ی حکم بدوی و قرون وسطایی ارتداد به دار آویختند تا اینک زمین چنین خالی بماند که شریکان و مدافعان جنایت پرچم دار آزادی باشند.



نادر عصاره

خواست مشترک : به سوی انتخابات آزاد

نقد و بررسی یک راهبرد : کسب غیر دموکراتیک قدرت (قسمت سوم و آخر)

در شرایط نوین جهانی، در جامعه ما، سه دهه بعد از تامین استقلال سیاسی، مبارزه علیه استبداد اوج گرفته است. باورها، اعتقادات و رفتارهای جدیدی شکل گرفته اند. خواست آزادی فردی و حق و حقوق فرد و جمع، هرچه پر طنین تر می شوند. آزادی، عدالت و دموکراسی هر چه بیشتر بیان می گردند. حتی نظریه پردازان انقلاب اسلامی تجدید نظرهایی را در رابطه با حکومت دینی ابراز می نمایند. آن ها محتاطانه از سکولاریسمی با قید سیاسی صحبت می کنند. احترام به حق غیر و طرد حذف مخالف، دیگر آرزوئی در افق های دور از دسترس نیست.



ahmad-shirazi-s.jpg
احمد شیرازی

اندر حکایت کاشفان فروتن نکته یاب

شباهت ناگزیر گفتار و نوشتار برخی میداندران رسا نه یی با مضمون ها و دیدگا هها که در کتاب های محمدرضا فشاهی خوانده ایم ، از فرط ناگزیری به رو نوشت برابر اصل مبدل شده است. از این رو منهم در جای یک شاهد و گزارشگر ناگزیر شدم اشارتی کنم درباب کاشفانی فروتن که آن نکته هاو مضامین را به سود فضایل فلسفه دانی و تاریخ شناسی خویش نه کشف که مصادره به مطلوب می کنند.! ضمن آنکه امیدوارم این اشاره موجبی گرددکه داوطلبان بعدی از تکرار چنان کار نکوهیده پرهیز کنند.



bijan-baran.jpg
بیژن باران

طیف سیاسی

آیا می توان 192 کشور عضو سازمان ملل را از نظر سیاسی تقسیم کرد؟ این کشورها اشکال حکومتی جمهوری انتخابی یا مادام العمری و سلطنتی موروثی دارند. هر کدام آغاز، تاریخچه، ماهیت ویژه خود را دارند. آیا می توان 6 بیلیون جمعیت زمین را از نظر سیاسی تقسیم بندی کرد؟ این جستار می کوشد تا به این پرسشها پاسخ دهد. در آغاز یک دو جین تعاریف ارایه می شوند. این تعاریف از لغتنامه ها، کتب تخصصی، دروس دانشگاهی، و اینترنت آورده شده اند.



hasan-shariatmadari.jpg
حسن شریعتمداری

انتخابات آزاد
استراتژی سیاسی جمهوریخواهان ملی‌ ایران

جنبش سبز ايران که از آغاز سرشتی انتخاباتی داشته و هدف آن تغيير از طريق صندوق رای بوده است با شعار «رای من کجاست» عمق و گسترش يافته است. يکی از علل موفقيت شگفت آور جنبش سبز همانا طنين متقابل ميان سرشت انتخاباتی آن با نياز سياسی کشور است. زيرا راهبرد انتخابات آزاد تنها راهبردی است که با نقش چند وجهی خود می تواند پاسخ گوی هم زمان معضلات چندگانه صحنه سياسی ايران، از جمله گشودن بن بست حکومتی، بدست آوردن حقوق از دست رفته ملت، نهادسازی به سمت ساختارهای نظام سياسی مدرن، و جلوگيری از فروپاشی کشور باشد.



اسد سیف

سلمان رشدی، آیه‌های شیطانی و مهاجرانی اصلاح‌طلب

پس از صدور فرمان “امام”، “امت” او در خیابان‌ها به راه افتاد، پرچم دولت انگلیس و مترسک سلمان رشدی را به آتش کشید، به سفارت انگلیس در تهران حمله برد، نمایندگان مجلس و دولت سخنان رهبر خویش تکرار کرده و بنیادهای دولتی و نیمه دولتی برای سر نویسنده جایزه تعیین کردند. خمینی و هم “امت حاضر در صحنه” هیچ‌کدام نه رمان می شناختند و نه “آیه‌های شیطانی” را خوانده بودند.



nikrouz-owladazami-s.jpg
نیکروز اولاداعظمی

معیار سنجش تشخص آدمی

ارزشمندی جنبش سبز بر حسب این قاعده مفهومی قابل درک و متدی عقلائی است. اگر مفهوم این جنبش دارای بار حقوق شهروندی و برپایی دولت متناسب است( که هست و امری خیر است) در اینصورت فعالان و تلاش ورزان آن را نباید بطور انتزاع از این مفهوم ارزشی مورد ارزیابی قرار داد و موقعیتی را برایشان در نظر گرفت که هیچ ارتباطی با مفهوم موجود ندارد و به دلیل پاره ای نقد، شخصیت حقیقی آنها را در بطن و هستی این مفهوم نادیده گرفت.



ک. معمار

میــــز اوباما و ســـینه مـــا؛

ما آمریکا را در میهن خود با چکمه پهلوی شناختیم.نقطه آغازین سیاست آمریکا,فشار برای خروج ارتش سرخ از ایران بعد از جنگ جهانی دوم, نخستین جلوه جنگ سرد بود. , مبارزه علیه نفود کمونیسم در ایران, با اجراء طرح اصل چهار ترومن, و کمک به سرکوب در کشتار آذربایجان و در ادامه وقتی دولت ملی دکتر محمد مصدق را قابل تحمل ندانسته , با دسیسه و ترفند و بکارگیری اوباشان و نظامیان خود فروخته, دولت ملی را سرنگون کرده شاه را مجددا بر تخت نشاندند.



behzad-karimi.jpg
بهزاد كریمی

انتخابات آزاد و تاکتیک-نقشه

گفتگو پيرامون انتخابات آزاد

مشی انتخابات آزاد، خیلی هم تازگی ندارد. موضوعی است از مدت ها قبل مطرح، که برخی از جریان ها حتی از سالها پیش آنرا مشی سیاسی رسمی و عملی خود و یا بخشی از سیاست شان اعلام کرده اند. آنچه را که می باید تازه و بدیع دانست و نکته هم همین است، فراگیری چشمگیر و مردمی این شعار و قرار گرفتن اش در آستانه قطعیت یابی به عنوان سیاست ملی در کشور است.



علی جلال

قیام ۲۳ خرداد ۸۸ و جنبش برآمده از آن و وظایف ما

بدیهی است بین جنبش اخیر و انتخابات 22 خرداد 88 نسبت و رابطه است اما هر رابطه ای در طبیعت، رابطه علت و معلولی نیست، هر نسبتی، نسبت مستقیم نیست، نسبت بین دو پدیده می تواند معکوس باشد. مثال: بین انقلاب 1357 و رژیم شاه و اعمال آن رابطه است حتی کسانی می توانند بگویند که اعمال شاه باعث انقلاب 57 شده، اما از این گزاره، ستایشگران انقلاب بهمن، ستودن شاه را نتیجه نمی گیرند.



نادر عصاره

گذار از استبداد و استقرار دموکراسی، از کدام راه؟

انتقاد از يک راهبرد : کسب غیر دموکراتیک قدرت ( بخش دوم)

گفتمان حاکمیت گرا روش های خود را دارد، و با روش مسالمت آمیر به تناقض می افتد. نمی توان با حفظ این تناقض، مبارزه مدنی، سیاسی، فرهنگی فعالی را برای اهداف آزادیخواهانه و دموکراتیک پیش برد. نتیجه این تناقض زمین گیر شدن و بی عملی است. در اثر این تناقضات است که مهمترین خواست مشترک جنبش یعنی انتخابات آزاد و تامین شرایط آن به نظر «تحلیل» اولویتی در مبارزه همگانی ندارد.



حبیب پرزین

شعار فریبنده انتخابات آزاد

در باره انتخابات آزاد به عنوان شعار، شعار محوری، راهبرد، پویش، راه گذار مسالمت آمیز به دمکراسی، کمپین و بالاخره هدف جنبش فراوان نوشته شده است. اما اکثر این نوشته‮ ها با صراحت به اصل مطلب نمی‮پردازند، که ما این انتخابات آزاد را برای کجا می‮خواهیم، مجلس؟ ریاست جمهوری؟ مجلس خبرگان رهبری؟ در چارچوب این رژیم یا برای مجلس موسسان رژیم آینده.



esfahani.jpg
محمدعلی اصفهانی

برای سرکوب جنبش، دارند به استقبال جنگ می روند!

«طرح مقابله با توطئه های آمريكا و انگليس به منظور صيانت از دستاوردهای صلح آميز هسته يی» می تواند ـ بر خلاف روال معمول و عادی شده ـ اين بار، چيزی به مراتب جدی تر و حساب شده تر از يک دهن کجی احمقانه به مسأله ی تشديد تحريم ها باشد. مخصوصاً اين که حسين شريعتمداری هم خیلی از آن خوشش آمده است.



ranjbar.jpg
کاظم رنجبر

تأ ملی بر مسئله رهبری جنبش سبز در ایران

بخش چهارم ( پایان )

متفکرین متعددی، جوهر دین را بر رفتار تعبد وبندگی انسان می دانند. دین در واقع مظهر رابطه با ور انسان ها، با موقعیت سلطه گری خدایان است.اعلان ده فرمان ( نوعی از فرامین قطعی،که امکان بحث و تفحص را کاملأ منع کرده است ) در تورات ، کتاب عهد عتیق ، و دخالت های مکرر خدای یکتا پرستان برای راهنمائی انسان به صراط مستقیم ، بر این اصل ، یعنی تعبد و بندگی انسان تاًکید می کند.امٌا نقل کتاب های دینی ،و داده های تاریخی ، به ما نشان می دهند، که انسان ها در مقابل این دستورات و فرامین «الاهی»، همیشه و بطور دائم ، قوانین و فرمان های خدایان شان را زیر پا گذاشتند.



نادر عصاره

بررسی و نقد یک راهبرد : کسب غیر دموکراتیک قدرت

حاکمیت گرائی، جامعه مدنی را بعنوان لشکر کسب قدرت می بیند و نه نیروی دموکراسی. در نتیجه لشکر تا زمان فتح قدرت، در صحنه توازن قوا و نبرد قدرت حاضر است بعد از جایگزینی قدرت جدید، جامعه بدون تشکیل یک وجدان دموکراتیک و بدون حداقلی از سنگر بندی دفاع از آزادی و حقوق، خود را با قدرتی مهار ناپذیر بنام حاکمیت روبرو می بیند و چرخه استبداد بدین طریق ادامه می یابد. درک مقاله و نویسندگان آن از مفهوم بنیادی دموکراسی، متاسفانه دروازه را به روی این گفتمان باز می گذارد.



daryoush-homayoun.jpg
داریوش همایون

می باید به کاروان پیوست

در پشت سر حملاتی که به سران جنبش می شود تلاش نه چندان پوشیده‌ی کنار زدن خود جنبش سبز را می توان دید. در ایران دگرگشتی روی داده که نقش همه بیرونیان را کمرنگ، گاه تا حد زوال کرده است. کسی در ایران به سخنان آنان توجهی نمی نماید. آنها اکنون که جنبش موقتا از خیابان دست کشیده است و بیشتر در اعلامیه ها و سخنان موسوی بازتاب بیرونی دارد به نقطه ضعف اشکار "رهبری" جنبش، پیشینه موسوی، می زنند تا گفتمان خود را جانشین جنبش سبز سازند.



mehrasa.jpg
محمد علی مهرآسا

تروریسم ناشی از تعصب مذهبی نیز ره به جائی نمی برد و محکوم است.

اما باید به انگیزه های این اعمال هم توجه شود!

دستگیری سرکرده ی این گروه«عبدالمالک ریگی» مجال و فرصتی مغتنم بود تا دولت با سیاست و مدارا غائله را بخواباند و با مردم ناحیه، از در آشتی درآید. همچنان که دولت ترکیه «عبدالله اجالان» را اعدام نکرد.اما چنین نکردند و برعکس با اتهام مسخرۀ جاسوس امریکا و پخش مصاحبۀ مسخره تر تلویزیونی، با شتاب ریگی را اعدام کردند. همچنان که ماه پیش چهار جوان کرد - به ظاهر سنی- را در یک روز به دار کشیدند. و پرواضح است این موضوع خشم متعصبان سنی را سدچندان کرده است و ترور انتحاری پنجشنبه 24 تیرماه زاهدان، یکی از واکنشهاست.



davarpanah.jpg
پرویز داورپناه

رهبری مصدق در قیام ملی سی تیر و کِشتی بی سکان جنبش سبز

این رهبری قیام ملی سی تیر بود که دکتر محمد مصدق را بار دیگر به زمامداری رسانید. و برای نخستین بار در دوره پهلوی، وزارت جنگ در اختیار دولت قانونی قرار گرفت، اما در قیام مردمی روزهای پس ار کودتای خامنه ای ـ احمدی نژاد به علت فقدان رهبری، هنوز ملت بزرگ ایران نتوانسته است پیروز شود وعوامل کودتای ارتجاعی ۲۲ خرداد و کشتار جوانان، دانشجویان و زنان را بسزای اعمالشان برساند.



»  وظیفه اوپوزیسیون
»  انفجار در زاهدان : دور و تسلسل سیاست های قومی در ایران
»  چشم هایشان
»  حکومت ملی به جای حکومت دینی!
»  جوانبی از تحولات اجتماعی در ايران
»  اعتصاب بازار مهم است
»  خطر حمله نظامی و امکان مقابله با آن
»  آزادی و خرد
»  تحریم ایران و نتایج محتمل آن
»  آیا بازاریان مظلومند؟
»  قانون اساسی؛ مانع یا راه حل؟
»  نگاهی به سند "تحلیل اوضاع سیاسی، چشم انداز و سیاست های ما"
»  خرد جمعی، بی خرد زیستاری چون گردکان بر گنبد است
»  انتخابات آزاد و قانون اساسی
»  شرفیابی هنرمندان مزدور
»  دموکراسی بدون سکولاریسم،رویا یا واقعّیت.
»  سهم آقای خامنه‌ای از اختیارات ولی فقیه!
»  در حاشیه سالگرد سوت و کور
»  پاسخ به پرسشهای ایرانیان در باره نوشته آقای مصطفی تاجزاده
»  توانمندی ها و کاستی های "جنبش سبز" در ایران
»  همچنان "برگ زرین تاریخ ایران"
»  ما را از هم, نترسانید
»  "کنگره ملّی دموکراتیک مردم ایران"
»  جمهوریت چیست؟
»  نقدی دوستانه بر تفسیر تند مصطفی هجری از مواضع تناقض آمیز در «جنبش سبز»
»  تحليل اوضاع سياسي، چشم انداز و سياستهاي ما
»  ارزیابی از جنبش اعتراضی و آزادیخواهانۀ مردم ایران (جنبش سبز)، اهداف مرحله ای، برخی ارزش ها و روش های ما
»  ملیت های غیر فارس و فرایند کنونی دموکراسی خواهی در ایران
»  غفلت ها، تصرف خاکریزها وکودتای خزنده- قسمت دوم و پایانی
»  تدارک فرهنگی و عمل سیاسی
»  ای شیخ، ملکوت بر تو روا باشد، ملک مرا به من ده
»  حکایت«ما» و جنبش های اجتماعی
»  گوزنـــها *, درجنگلی از انسانها, زنــده اند
»  تحلیل تاریخی بر اساس اوراق بازجویی
»  آیا بیانیه شماره ۱۸ آقای موسوی، از دل برمی‌خیزد ؟
»  آقای مهاجرانی فکر میکنم آقای موسوی با داشتن دوستانی مثل شماها احتیاج به دشمن ندارد.
»  حق دفاع مشروع در عرصه کشتی‌های صلح
»  مراقب جنبش باشيم...