azade-davachi03.jpg
آزاده دواچی

سیاست افزایش جمعیت و تضاد در رویکرد دولت و مجلس

در سال گذشته با وجود روی کار آمدن دولت اعتدال و شعار برابری شغلی میان زن و مرد، هنوز حضور مقتدر نیروهای محافظه کار و خصومت با فعالیت های مسالمت آمیز زنان به بهانه ی «غربی بودن مطالبات آنها» بی وقفه ادامه دارد. در این میان چالش دیگری که پیش روی حضور زنان در جامعه است، مجلس و دیگر لایه های سیاسی و کارآمدی است که در مورد حقوق زنان تصمیم می گیرند. از این رو شاید بتوان گفت تلاش اصلی زنان نیز باید گسترش حضور در پست های حساس دولتی و اجرایی باشد تا بتوانند در برابر وضع قوانین تبعیض آمیز به شکل استراتژیک تر و مؤثرتری اعتراض کنند.



shahla-frouzanfar.jpg
شهلا فروزانفر

چند نکته در مورد مادری و اشتغال زنان

بسياري از مشاغل در جامعه بطور سنتي توسط خانم ها انجام مي شود، مشاغلی كه معمولا مردان به علت دستمزد پايين و يكنواختي کار، از آن اجتناب می ورزند. این مشاغل از قبيل كارهاي دفتري در ادارات و سري دوزي ها يا كارگاههاي كوچك خانگي را شامل می شود که زنان به رغم دستمزد اندك به ناچار پذيراي آن هستند.



Abbas-Shokri2.jpg
عباس شکری

زن ابزاری دردستگاه حکومت دینی

در دو هفته‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ی پیش دو موضوع در دستور روز مقامات جمهوری اسلامی بود: یکی ارائه طرح منع جلوگیری از حاملگی زنان در مجلس شورای اسلامی و دیگری تأیید نابرابری جنسیتی در نظام اسلامی، آن هم به طور صریح و روشن از سوی «ولی فقیه». البته اولی هم پسآمد تصمیم‌های حضرت آیت‌الله ولی فقیه بوده که عمله‌های‌اش در خانه مردم و به نام مردم، که همان «امت» اسلامی هستند، مطرح کردند تا تصمیم ایشان جنبه قانونی داشته باشد که مبادا فردا پای اسلام و ولی فقیه در میان باشد.



مایکل کافمن

از قدرت، درد و رنج می جوشد:
تجربیات متناقض مردان از قدرت

برگردان نریمان رحیمی

دانگی شاید به صورتی که می پنداریم واقعی نباشد ولی بدون شک حضوری قدرتمند در زندگی ما دارد. این حضور به خاطر وجود رابطه قدرت میان مردان و زنان و همینطور میان خود مردان است. وقتی ما درباره ی مردانگی صحبت می کنیم در واقع موضوع صحبت، قدرت جنسیتی است.



مریم صیامی نمین

روز مادر

تمام راهو دویده بودم تا بتونم همزمان با مجید به خونه برسم. مدرسه مجید به خونمون نزدیکتر بود و من مجبور بودم برای سر وقت رسیدن عجله کنم، توی راه چند بار خودکار و خط کشم از بالای کیفم، از اون قسمت زیر در‌ش، افتاد بیرون و من مجبور شدم برگردم و برشون دارم. هول می زدم که نکنه دیر برسم و مجید قلکمونو شکسته باشه. بالاخره با صورتی سرخ و گردنی خیس از عرق به خونه رسیدم. مجید داشت کفشاشو در می‌آورد.



ashraf-alikhani.jpg
اشرف علیخانی

زن ستیزی ممنوع !

بحث در مورد مردسالاری ، بحث گسترده ای ست زیرا ابعاد وسیع، ریشه های مختلف و نمودهای گوناگون ِ آشکار و پنهانی دارد که در جوامع مختلف خود را در قالبهای گوناگونی نشان میدهد. بررسی عوامل اصلی مردسالاری و مبارزه با آن، نیاز به داشتن شناخت و مطالعهء تمام زیرساختهای جامعه دارد ولی آنچه در پایهء کار بایستی بدان توجه نمود اینست که «مردسالاری» اصطلاح تزیین و تحریف شدهء همان « زن ستیزی» است.



جواد موسوی خوزستانی

عطار نیشابوری و هشتصدسال نادیده انگاری دختر ترسا

در قصه شورانگیز شیخ صنعان مرکز ثقل همه ماجراها، خود شیخ است، داستان عمدتاَ بر محور تمناهای عاشقانه و شخصیت مقتدر و تحسین‌‌شدۀ او دور می زند به طوری که تمرکز بی حد و حصر بر نیازها و سلوک شیخ، باعث شده تا سایه ی حضور دائم او در این داستان عاشقانه، بسیار گسترده و پُر رنگ ـ تا مرز یک شخصیت فرهمند و کاریزماتیک ـ بازنمایی شود و در نتیجه، هرگونه فرصت یا فرجه‌‌ای برای ظهور و بروز دیگر عناصر و شخصیت های قصه، از دست برود.



Mehrdad-Darvishpour5-s.jpg
مهرداد درویش پور

مردانگی، مهاجرت و برابری

گزارشی از سخنرانی مهرداد درویش پور در استکهلم

روز سه شنبه 8 آپریل مهرداد درویش پور ، پژوهشگر جنسیت و مهاجرت و استاد دانشگاه در سوئد درباره پژوهش جدید خود درباره مردانگی، برابری و مهاجرت در محل خانه فرهنگ شهر استکهلم سخنرانی کرد. این برنامه بخشی از کنفرانس دو روزه نهاد سوئدی به نام "خانه، درمان و مسکن" بود .



shahnaz-gholami3.jpg
شهناز غلامی

«چالش های زنان آذربایجان به واسطه ستم ملّی»

زنان درآذربایجان علاوه برتحمّل خفقان، سانسور، تشدید وضعیت میلیتاریستی،نابرابری های اقتصادی، فرهنگی، جنسی و حقوقی که عمومیت دارد، بدان علّت که شهروندان ملل تحت ستم ملّی محسوب می شوند وبه دلیل عدم رعایت حقوق شان دررابطه با "حق تعیین سرنوشت سیاسی وجمعی شان" ونیز محرومیت شان از"آموزش به زبان مادری" تحت فشارچندین لایه ای قرار میگیرند.



نیلوفر مهدیان

زن ایرانی در قاب تصویر خویش

خیلی روشن است که زنان روشنفکر و پژوهشگر و یا فعالان اجتماعی هنگامی که از تصویر زن سخن می گویند «قیافه» آنها را مد نظر ندارند و اگر دیگران نیز چنین برداشتی از آن بکنند اتفاقا احتمالا به نظرشان شدیدا توهین آمیز خواهد آمد. با این حال اما، این مفهوم نیز مثل تمام مفاهیم دیگر، به دگرگونی خود ادامه می دهد و در عرصه های مختلف هم ممکن است معانی دگرگونه ای به خود بگیرد.



«ملکه ابر بهار»: شاعری با اشعاری لطیف ولی ناشناخته

ترجمه فریبا عادل خواه

تولد این شاعر، سه سال قبل از انقلاب فرانسه بود. وقتی پنج ساله بود پدرش با انقلاب فرانسه ورشکسته شد. از این رو مارسلین پنج ساله به اتفاق مادرش برای کمک گرفتن از اقوام اش به گوادالوپ می رود، ولی وقتی به آنجا می رسند، خبردار می شوند که طاعون همگی آنها را از پای درآورده است. مادر مارسلین، یک سال بعد در همانجا بدرود حیات می گوید. مارسلین به پایتخت باز می گردد.



Mojgan.Safari-Rad.jpg
مژگان صفری راد

زنان ایرانی و تبعیض جنسیتی

در طی سالها مقامات جمهوری اسلامی همواره کوشیده اند که نشان دهند تبعیضی علیه زنان در ایران وجود ندارد اما وضعیت موجود حاکی از این است که زنان همواره در معرض تبعید بوده و هستند. پیشرفتهایی در زمینه آموزش زنان در طول سالهای گذشته بنا به دلایل مختلفی صورت گرفته است . اگرچه میزان باسوادی زنان در شهرها ۸۲% اعلام شده است ولی تنها ۶۲% زنان در روستاها از نعمت سواد برخوردارند.



Mehrdad-Darvishpour5-s.jpg
مهرداد درویش پور

عشق، قدرت و خشونت و نقش آن در سلطه بر زنان

در حاشیه بازخوانی قتل ساناز نظامی

روابط زنان ومردان بررسی کرده اند، بلکه حتی بسیاری آن را مهمترین منبع مشروعیت بخشیدن به نابرابری زنان و مردان و حتی تجدید تولید آن دستکم در حوزه خانواده می شمارند. این واقعیت که حتی بسیاری از مواقع خشونت یعنی عریان ترین حوزه سلطه مردان به نام عشق بخشوده یا نادیده گرفته می شود و یا با لبخندی، محبتی، دست نوازشگری به بوته فراموشی سپرده می شود، به روشنی نشانگر نقش مشروعیت بخشنده عشق رمانتیک به روابط نابرابر است.