azade-davachi04.jpg
آزاده دواچی

فراز و فرودهای جنبش زنان در سالی که گذشت

در سالی که گذشت (1392) همراهی و همکاری فعالان جنبش زنان با ناامید نشدن از هشت سال شرایط بسته ی سیاسی، جان تازه ای گرفت و شکل دیگری از مبارزات مدنی جنبش زنان را در کشور به نمایش گذاشت. در این میان بود که بسیاری از فعالان زن بر آن شدند تا با بهره گرفتن از فضای انتخابات یازدهمین دوره ریاست جمهوری، راه را برای فعالیت مجدد در عرصه های مدنی بگشایند و بار دیگر، حقوق و مطالبات شهروندی خود را از پرتوی کم فروغ همین تغییرات اندک سیاسی، پیگیری کنند.



shirin-karimi.jpg
شیرین کریمی

تفاوت های جنسیتی در آثار مرتضی کاتوزیان،
نقاش واقع‌گرای ایرانی

اگر بخواهید سنتی را که پشت سر ما زنان است با نقاشی به شما نشان بدهم آثار استاد مرتضی کاتوزیان نقاش پرآوازه و واقعگرای ایران را نشان خواهم داد. به این آثار نگاه کنیم:
در اثر «بن بست» مردی را می بینیم که روی کتابی قفل‌شده نشسته و سر در گریبان فرو برده است، مردی که از واقعه‌ای، احتمالاً مربوط به نوشتن، خواندن و تفکر، غمگین است. آیا یک زن نمی توانست در جای مرد بنشیند و پیام صاحب اثر را به مخاطب برساند؟



انجمن گفتگو و دمکراسی

بررسی وسنجش تلاش های مدنی زنان در ایران .
پس از انقلاب بویژه در سال های اخیر

گزارش از : فرخمند رکنی

منصوره شجاعی فعال حوره زنان، چهارفصل جنبش رنان
ایدا قجر،روز نامه نگار. رویگردروحانی به حوزه زنان
گرداننده نشست ومعرفی کتاب فرنگیس حبیبی « زنان در بند ۲۰۹ اوین نوشته ژیلا بنی یعقوب»



مایکل کافمن

مردانگی به مثابه یک توهم جمعی

ترجمه نریمان رحیمی

هر کدام از ما که پا به دنیا می گذاریم بالاخره کسی پیدا می شود که این جمله اول را به زبان بیاورد. برای تقریبا نیمی از ما انسان ها این جمله این است: "این یک پسر است". این جمله حتما مشاهده خیلی ساده ای به نظر می آید چون نوزاد پسر علاوه بر انگشت و گوش، یک آلت تناسلی مردانه هم دارد. ولی این مشاهده چیزی فراتر از موضوعی در حوزه آناتومی بدن است. این مشاهده یک نوع اعلام رسمی سرنوشت ما هم هست. بیولوژی، به خودی خود این سرنوشت را رقم نمی زند بلکه همه آن پیش فرض های اجتماعی وابسته به بیولوژی ما هستند که سرنوشت ما را از پیش تعیین می کنند. تمام آن ویژگی های عاطفی و امکانات اجتماعی که به مردان تعلق می گیرد با مال زنان فرق دارد.



Abbas-Shokri2.jpg
عباس شکری

نیاز جنبش زنان: اراده‌ی پایدار عمومی

ی کاش، آری ای کاش، همه‌ی روزها مثل هم باشند، همه‌ی انسان ها هم هم‌سنگ و اعتبار آدمی نه به جنسیت او که به توانایی‌های خردورزانه‌اش برای آفرینش شادی که مادر همه‌ی خلاقیت‌ها است، می‌بود. در این صورت همه‌ی روزها هشت مارس می شد و هر روز مردان و زنان، برای آفرینش خرد و نور، به هم تبریک می گفتند. اکنون اما، تا روزی که این آرزو به عمل تبدیل نشده، هشت مارس روز جهانی زن را به همه ی زنان و مردان دنیا تبریک می‌گویم.



مرضیه وفامهر

زن، مس، گربه و موزیک راک


بعد از ظهر تابستان بود و زیر سایه ی بلوک های سرد اکباتان از مغازه به خانه میرفتم .دستی ساک خرید و دستی با تله فن بر گوش و مکالمه با دوستی، و چشم هایی که بر در و دیوارهای خاکستری شهرک اکباتان نشانه هایی از حیات را مثل راز می جورید. چشمم افتاد به دری شیشه خور و پوستر آلبومی از پینک فلوید روی آن، پشت در گربه ای به انتظار ایستاده بود.



Mansoureh-Shojaei03.jpg
منصوره شجاعی

از نقش زایای مادری تا روز جهانی زن

القای نقش کلیشه ای مادری، گاه در قالب قدردانی و بخشش به زنان بوده و گاه نیز با بی حرمتی و تبلیغات منفی پنهان و آشکار نسبت به زنانی که در چندین و چند نقش در جامعه جلوه کرده اند، رخ داده است. رویکردهایی از این دست موجب بروز عکس العمل های نفی گرایانه ای شده که گاه ‌به انکار تاثیر نقش مادری می انجامد. اما علیرغم تمامی این قضاوت ها ،‌گروه های مختلف زنان با حضور موثر در جامعه موفق به نمایاندن نقش های چندگانه مادری در عرصه عمومی و خصوصی ونیز تاثیر این نقش در پیشبرد اهداف برابری خواهانه و خشونت پرهیزانه جنبش زنان شده اند.



رایحه مظفریان

به مناسبت هشت مارس: رزم گردآفرینان با سهرابیان

رزش باستانی ایران و زورخانه نماد تمدن ایرانیان است و ریشه در تاریخ کهن و فرهنگ غنی ایران دارد. بسیاری از پژوهش گران معتقدند که قدمت آیین پهلوانی به دوره ی ایران باستان برمی گردد. این ورزش در قرن هشتم ه.ق در هندوستان، پاکستان، عراق و آسیای میانه گسترش یافت و اکنون در بیش از 60 کشور جهان مورد استقبال قرار گرفته است. در این کشورها زنان نیز به عنوان بخشی از جامعه که داوطلب آموختن صفات و مهارت های پهلوانی هستند در این زمینه فعالیت می کنند اما چرا در ایران که نقطه ی شروع این ورزش بوده است هنوز زنان حق شرکت در آن را ندارند.



لاله حسین پور

زنان به پیش یا به پس؟

آیا باید نصفه خالی لیوان را دید، یا نصفه پر را؟ قصد من در این مقاله دیدن نصفه پر هست! واضح است ، همین که نصفه پر دیده می شود، اعترافی به خالی بودن نصفه دیگر هست و نه این که با یک خوش بینی ساده لوحانه خالی بودن نصفه دیگر را نادیده بگیریم.



ahad-ghorbani.jpg
احد قربانی

۸ مارس روز جهانی زن فرخنده باد!

امسال روز جهانی زن، می‌خواهم از دو زنی که در راه احقاق حقوق زنان، اعتلای کرامت زنان و بالا بردن آگاهی سیاسی و اجتماعی زنان در دو جبهه، تمام عمرشان با پیگیری، سرسختی و پشتکار مبارزه کردند یاد کنم. دو زنی که از مزایای اجتماعی خود برای کاهش رنج خواهران خود گذشتند.



fariba-sabet02.jpg
فریبا ثابت

تن ما هویت ما است
به مناسبت ۸ مارس

واقیعت این است که برای ایستادن در مقابل قوانین ضد زن که می رود تا یک سره هویت ما را به عنوان یک انسان نفی کند ، تنها چند مقاله و جمع آوری امضا و حتی فراتر از آن حضور فیزیکی کافی نیست . این را تجربه بارها به ما نشان داده است.
بنا براین جنبش زنان با توجه به تجربه تا کنونی ، می تواند حداقل به طرح این مسئله در بین کنشگران زن و حامیان آن بپردازد . مسلما رسیدن به این ضرورت و پشتیبانی هرچه گسترده زنان از آن هر چند با موانعی رو به رواست گامی مهم در راه تشکل یابی زنان است .



دبرا ساتز

درآمدی بر کتاب زن از دیدگاه فلسفه سیاسی غرب

ترجمه: ن. نوری زاده

زنان در تمام کشورها و در بسیاری از مهمترین مسائل زندگی مانند درآمد، دارائی، مشارکت در امور سیاسی، آسیب پذیری در مقابل تجاوزات جنسی و دستیابی به موقعیت های مهم اجتماعی در شرایط وخیم و نامناسبی نسبت به مردان قرار دارند. در بیشتر کشورهای در حال توسعه نابرابری بر اساس جنسیت بطور ناخوشایندی رواج دارد. در این کشورها به آموزش، بهداشت و سلامتی دختران کمتر توجه میشود تا جائیکه حتی در مورد تغذیه نیز تفاوت های چشمگیری میان آنان با برادرشان وجود دارد. برای مثال، در هندوستان دختران 40 درصد بیشتر از پسران قبل از رسیدن به پنج سالگی فوت میکنند.



hamid-hamidi.jpg
حمید حمیدی

حجاب اجباری برای زنان و دیدگاه ها
در روزهای قبل و بعد از انقلاب ۱۳۵۷

اجتماع بزرگداشت روز زن در دانشگاه صنعتی شريف در روز ۱۶ اسفند با حضور بيش از ۵هزار زن برگزار شد. در اين اجتماع چند زن کارگر و نيز شهلا روزبه برادر زاده خسرو روزبه و خانم حيدری مادر شهيد تورج بيگوند سخنرانی کردند و سياوش کسرايی اشعاری خواند.



goftemane-jensiati.jpg
نسرین اسفندیاری

عدم حضور زبان جنسییتی در میان روشنفکران ایرانی!

یکی از پایه ای ترین نیازهای انسان ، برقراری ارتباط با همنوعان خویش است و زبان ، یکی از مهمترین ابزار این ارتباط است. زبان، یک سیستم قراردادی سازمان یافته است ، که به صورت گفتار و نوشتار یا اشاره توسط انسانها بکارگرفته میشود. علم زبان شناسی ، که یکی از شاخه های جامعه شناسی است ، تلاش دارد به مطالعه ی زبان و تاثیر گوناگون ان در جامعه بپردازد. جنسییت شناسان و دیگر پژوهشگران علوم اجتماعی نیز ، بر این باورند که زبان تنها و فقط برای برقراری ارتباط ، ادای منظور و مقصود نیست . بلکه تحت تاثیر عوامل و هنجارهای اجتماعی خارج ازآن، به ابزاری قدرتمند تبدیل شده است که در حفظ ، پا یداری ، بازتولید و شکل دهی گفتمان جنسییتی نقش عمده ای دارد.



parvin-bakhtyarnejad2.jpg
پروین بختیارنژاد

نکات قابل تامل امروز و فردای ما زنان

حضور جدی زنان در عرصه فرهنگ، نهادهای مدنی، فعالیت های اجتماعی و نیز ورود آنان به عرصه های متعدد و متنوع اقتصادی که تا چندی پیش آن عرصه ها کاملا مردانه تلقی می شد، همه این موارد، در بستری از دانستن و توانستن محقق شد و همین امر زنان را به یک بازنگری در خود و مواجهه با یک پرسش جدی قرار داد و این پرسش این است: "من کیستم"؟ من به عنوان یک زن کیستم؟ در کجای این دنیای پر از تغییر و تحول ایستاده ام؟



talat-taghinia.jpg
طلعت تقی نیا

هشتم مارس، محوری برای تحقق مطالبات و همبستگی زنان

به سنت سال های گذشته در هشتم مارس، روز جهانی زن، با گرامیداشت مبارزات زنان برای پایان بخشیدن به تبعیض جنستیی بکوشیم و با بلندکردن صداهایمان با خواهران مان در سراسر جهان، همراه شویم تا شاید صداهای پراکنده مان در سراسر ایران با صدای زنان جهان، در این روز، به هم پیوسته و هرچه بیشتر افکار عمومی جامعه را به این روز مهم حساس کند.



atefe-gorgin01.jpg
عاطفه گرگین

زنانه نگری و روز جهانی زن

زنی به اعتراض روی به چند تن از زنان همراهش می گفت: دست کم گرفتن زنان یکی از بارزترین وجه مردانه ی سنت فلسفی ماست و هگل هم خود در این خصوص دستی بر آتش داشت. دیگری در تایید دوست خود بیان می داشت، مگر نه اینکه او ـ هگل ـ نظریاتی درباره زیر دست بودن زن دارد، و روابط زنان و مردان را به مثابه رابطه خواجه و بنده به تصویر می کشید، و خانم دیگری میان کلام دوست خود می دوید، بگو بگو که... گفته است چون روابط درون خانواده روابط خصوصی است، زنان نمی توانند از این روابط فراتر روند!؟



shahnaz-gholami3.jpg
شهناز غلامی

۸ مارس و تقویت گرایشات رادیکال و سوسیالیست زنان

دروضعیت بحران آمیز کنونی، زنان با مولفه های نیرومند و تاثیر گذار توانسته اند تا همچون فعّالین دیگر جنبش های مطالبه محور، پتانسیل های نهفته خود را رها سازند و خویشتن حقیقی خود را با اقیانوس بیکران و آبی و شفاف سرتاسر جامعه پیوند بزنند و به نوبه خود به مثابه مولفه ای پرتوان و تاثیر گذار در ایجاد گسلی که می رود تا تمامیت موجودیت جعلی و غیر حقیقی رژیم مافیایی، اقتدار گرایان مذهبی را به زباله دانی تاریخ بیاندازد؛ نقشی پر رنگ و غیر قابل انکار داشته باشند.



bahareh-hedayat03.jpg
منصوره شجاعی

روز جهانی زن با امید به آمدن بهار و بهاره

روز جهانی زن را به یاد تلاش های زنان کشورم و به امید آن بهار که بهاره به خانه بازگردد، گرامی می دارم.
بهاره هدایت سالها به عنوان یک تلاشگر در دو جنبش مدنی یعنی جنبش زنان و جنبش دانشجویی خدمات زیادی برای دستیابی به مطالبات حقوقی و صنفی انجام داده است. او از اولین سال فعالیت کمپین یک میلیون امضا، پا به پای جنبش زنان قدم برداشته و همچون نماد پیوند دو جنبش مدنی بار مسئولیت به دوش کشیده است.
بهاره، نوعروس جنبش زنان و جنبش دانشجویی،‌ پیش از آنکه حتی یک بهار را در کنار همسرش بگذراند، بیش از چهار بهار است که در زندان به سر می برد. شور و نیروی جوانی او به جای آنکه صرف ساختن کشورش شود در چهاردیواری زندان های کشورش محبوس مانده است.



mahshid-sharif.jpg
مهشید شریف

به مناسبت روز جهانی زن:
جنبش زنان و اینترنت

از آن زمان که جنبش زنان با عنوان "هشت مارس، روز جهانی زن" هویت تازه ای یافت تا پیام صلح روزا لوگزامبورگ به کنفراس زنان در لاهه در بحبوحۀ جنگ جهانی اول، و تا آخرین پیام طاهره قرةالعین که گفت: "می توانید به زودی، هرگاه که اراده کردید مرا به قتل برسانید اما جلوی آزادی زنان را نمی توانید بگیرید" و تا روزگار ما که ارسال هر پیامی به هر گوشه ای از دنیا بیشتر از چند ثانیه طول نمی کشد، اتفاق بزرگی رخ داده است.



Rouhangiz-Krachi.jpg
روح انگیز کراچی

شعری به مناسبت روز جهانی زن

مجنون را به خانه برنمی گرداند
زنی که در مشروطه سفیه بود...
از آسمانِ منتظر هنوز آویزان است
سکوت تیمارستان را به خاک سیاه نشانده



shahnaz-gholami3.jpg
شهناز غلامی

«نه به اعدام نه به سنگسار»

بی شک سکینه محمّدی آشتیانی اوّلین کسی نیست که حکم سنگسار می گیرد. ولی جنبش دموکراسی خواهی در ایران می تواند از او نقطه پایانی بسازد برای لغو مجازات قرون وسطایی سنگسار در ایران.
او چه خودش تحت شرایط طاقت فرسایی که برایش در زندان تحمیل شده است، خودکشی کند و یا توسط شکنجه گران و بازجویان تحت نام خودکشی به قتل برسد. مسئولیت زندگی اش با مسئولان رژیم جنایتکار و ضد انسانی جمهوری اسلامی ایران است. سکینه باید بدون هیچ قید و شرطی از زندان تبریز آزاد شود و تمامی کسانی او را زندانی و مورد آزار و شکنجه فیزیکی و روانی قرار داده اند باید مجازات شوند.



زناني ديگر

باز هم درودی دیگر به ۸ مارس، به ۱۷ اسفند به روز جهانی زن!


بازهم با ذهنی پویا و اندیشه‌ای نقاد به مبارزات گذشته، به راه پرپیچ و خم آینده، به افق‌های روشن می‌نگریم. بازهم علیرغم همه‌ي موانع، همه‌ي سرکوبها و ترفندهای حیله‌گرانه‌ي دشمن، عاشق و سرزنده، عرصه‌های دانایی و توانایی را می پیماییم. ما به پشتوانه‌ي دانش و همبستگی‌مان به هر آنچه که موجب فرودستی‌مان شده، پشت می‌کنیم. ما هرآنچه را که قرن‌هاست ذهنمان را آلوده تا تصورکنیم که ضعیف و ناتوانیم به دورمی‌ریزیم.