فرانک فرید

در ادامه‌ی «بعد از پایان»!

رؤیایش را در تبت، خوانندگانش پسندیدند و تحسین کردند و هنوز هم در میان دوستداران ادبیات، از این بخش و آن بخش رمان صحبت به میان می‌آید. رمانی که در آن «فریبا وفی» ایدئولوژی را در آسیابِ زمان ریخت و نیز در محیطِ کشتِ خانواده قرارش داد؛ سنجید و به ما نشان داد اثراتش را بر افراد و نیز بر زنان. شاید برخی از خواننده‌ها هنوز هم بیاد داشته باشند که موضوع ساده و بنظر پیش و پا افتاده‌ی مثلا "ویار" چگونه از نگاه متفاوت دو مرد در رمان نگریسته و با آن برخورد شد...



Haghi-ke-roboude-shod01.jpg
بیدارزنی:

«گزارش نشست «زنان و عدالت آموزشی
حقی که ربوده شد

تهیه و تنظیم:فروغ سمیع نیا/عکس: اکرم احقاقی

روز پنجشنبه ششم شهریور ماه نشستی با موضوع زنان و عدالت جنسیتی در دو پنل در موسسه رخداد برگزار شد.

در پنل اول سخنرانان به تحلیل جنسیتی محتوای متون و تصاویر کتاب‌های درسی دوره ابتدایی پرداختند و در پنل دوم گزارشی از سهمیه‌بندی و حذف رشته‌های دانشگاه‌هایی برای زنان و شکایت فعالان حقوق زنان از این دانشگاه‌ها در دیوان عدالت اداری ارائه شد.



فریناز محمدپور

آیا زن بودن گناه است؟

انقلاب اسلامی ایران وقتی پیروز شد ترس و خفقان را از همان ابتدا با وعدهای دروغین در بستر جامعه نهادینه کرد. از همان آغاز با اجبار کردن زنان به داشتن حجاب و قوانینی که هیچ کدام با عدالت و مساوات همراه نبود انگشت اتهام حکومت و جامعه به سمت زنان نشانه رفت. حکومت و شریعت همه کار کردند که زن بودن را با عذاب و رنج در جامعه توام کنند. هویت جنسی زنان موجب ایجاد و تحمیل انواع تبعیضات، تحقیرها و خشونت‌ها توسط حکومت علیه زنان شد.



Marasem-SiminB-MF01.jpg
مدرسه فمینیستی:

شکوه و عظمت مراسم سیمین بهبهانی:
پیروزی برای زنان ایرانی

سرانجام، پیکر سیمین بهبهانی بانوی غزل ایران، همراه بدرقه هزاران نفر از هموطنان اش، باشکوه و احترام، در تالار وحدت تشییع و در آرامگاه خانوادگی خود، به خاک سپرده شد. آوای «سیمین بهبهانی / در قلب ما می مانی»، ترنم شعارآهنگی بود که از همان روزهای نخستین بستری شدن سیمین بهبهانی در بیمارستان پارس، ورد زبان بسیاری از ما ایرانیان شده بود و در مراسم تشیع پیکرش در تالار وحدت نیز با قدرت و جسارت بیشتری، به بانگ بلند ـ از ته دل همه ما ـ بازتاب یافت.



سیمین بانو، ما زنان قلب مان را بدرقه راهت خواهیم کرد

کانون شهروندی زنان :

شکوه واژگان مادرانه سیمین بهبهانی، بُرندگی زبان برابری خواهانه اش، و غزل های ماندگار زنانه اش تاج افتخار ما زنان این مرز و بوم بود. هرگاه که در برابر محکمه مردسالاران قرار گرفته ایم، شعر سیمین بانو را در قلب مان زمزمه کرده ایم: «لاف ز برتري كم زن / سنگ برابرت هستيم/ تیغ به ما چه می باری / نیمه دیگرت هستیم...» و هنگامی که دلم مان از ظلم و تبعیض گرفته و تصور کرده ایم این وطن، این خاک، این سرزمین، دیگر وطنی نیست که زنان اش را حرمت نگه دارد و حقوق شان را پاس دارد، سروده جاودانه اش را از دل فریاد کشیده ایم: «دوباره می سازمت وطن / اگرچه با خشت جان خویش...»



Simin-Shlahiji.jpg
شهلا لاهیجی

سیمین عزیز! به سوگت نمی نشینم

با او وطن را دوباره ساختم، با او پوتین های فرزند شهید را به گردن آویختم، با او آموختم که حتی دشمن را دوست بدارم و آنکه بر من جفا کرده است را ببخشم. او را هم زنی، مادری چون من زاده و می داند که در آغاز ظلم را نمی شناخت، خشونت را نمی شناخت. با او صبر شتر، سکوت دوستان و رهروان ، خشم زنان و مردان ، ضربه ی باتوم بر پشت و کمر راه فردا، صلح، مهربانی، فروتنی و از همه بالاتر و والاتر با او استواری و پایداری را آموختم.



Simin-Bebehani003.jpg
مدرسه فمینیستی:

جامه عزا بر تن ما: خاموشی «سیمین بهبهانی»، بانوی غزل ایران

اکنون سیمین بهبهانی خالق سرود «می سازمت وطن»، دیگر در میان ما نیست. او رفت اما میراث گرانبها و ارجمندی را برای ما و نسل های آینده به یادگار نهاد. از این رو ما در مدرسه فمینیستی یاد و خاطره گرانقدر و مانای اش را عزیز می داریم، جامه عزا بر تن می کنیم و در سوگ اش، غزل های او را با جام جان مان می نوشیم... فقدان بانوی غزل سرای میهن مان را به همه هموطنان تسلیت می گوییم.



talat-taghinia.jpg
طلعت تقی نیا

جنبش زنان بزرگترین حامی خود را از دست داد

سیمین بهبهانی، حامی بزرگ جنبش زنان امروز از میان ما رفت. او با لحن و کلامی به غایت لطیف و گاه تیز و برنده چون شمیشر صیقل خورده، می سرود. سروده های غنایی و پُر معنایش هر کدام به تنهایی، با یک کتاب جامع و ارزنده، برابری می کند. سیمین بهبهانی، زنی خوش سخن، آراسته، و بی ادعا، که عاشق مردم سرزمین اش بود سرانجام تبدیل به راوی بزرگ خیزش و جوشش مردمان اش شد. آفریده ها و میراث گرانقدرش، او را در تاریخ شعر و ادب و جنبش زنان، ماندگار و یگانه کرد.



noushin-ahmadi.jpg
نوشین احمدی خراسانی

دل نوشته ای برای سیمین بهبهانی

سیمین برخیز و سخن بگو، از بی حقوقی دختران سرزمین ات بگو، از درد زنان عراق بگو، از آوارگی میلیون ها زن و کودک سوریه؛ از زنان و کودکان اقلیت ایزدی که از وحشت جباریت و توحش داعش به کوه ها گریخته اند و زنان و کودکان مسیحی که در عراق پناهی ندارند؛ از اشک و آه زنان غزه بگو، و از دخترانی که اسیر چنگال خونریز حرامیانِ بوکوحرام اند؛ آری، از مقاومت زنان کوبانی بگو که ایستاده اند به احقاق حق شان، به دفاع از سرزمین شان...



azade-davachi04.jpg
آزاده دواچی

نظامی کردن زنان: مبارزه علیه خشونت داعش یا تشدید آن؟

آتش خشونت های اخیر در منطقه ی خاورمیانه که با جنگ و بمباران دوباره ی غزه و همچنین قدرت گرفتن نیروهای رادیکال تحت عنوان داعش گسترده شد، گمانه ها و ترس های بسیاری را در مورد سرنوشت مردم خاورمیانه به وجود آورده است. حضور سایه شوم جنگ در این منطقه و انتشار عکس ها و تصاویر کشتارهای دسته جمعی داعش در عراق، بار دیگر منطقه ی ما را با بحران جنگ و خونریزی و نسل کشی مواجه کرده است. در این میان اعمال خشونت های خونبار از سوی نیروهای موسوم به داعش، بیشترین تاثیر را بر زندگی زنان در کشورهای اسلامی در منطقه خاورمیانه گذاشته است.



simin-mansoureh.jpg
منصوره شجاعی

کاشکی سیمین بهبهانی حرف هایم را بشنود

سیمین خانم بعضی از دکترها می گویند اگر با کسی که در حالت کما به سر می برد،‌ حرف بزنید حتما می شنود. حالا لابد خیلی ها دور تخت شما هستند و با شما حرف می زنند، اما من دیگر کنار شما نیستم. کنار هیچکس دیگری هم نیستم. ای کاش دکترها بگویند که حرف های راه دور را هم می شنوید، حتما می شنوید. پس بگذارید برایتان از آن روزی بگویم که شما بدون مقدمه پرسیدید: « کی برمی گردی»؟
مرداد ماه ۱۳۸۹بود. یادداشتی برای تولد هشتاد و سه سالگی تان نوشته بودم.[1] طبق معمول باید خودم برایتان می خواندم که چشمهایتان از همان موقع خسته بود خیلی خسته. این بار تلفنی برایتان خواندم.



Mahshid-Sharif2.jpg

وحشت تا پشت پنجره هایمان

ماهها پیش روزی پسرم، مایکل پشت میز آشپزخانه نشسته بود و نقاشی می کرد. خیلی اتفاقی چشمم به تصویری که می کشید افتاد. پسر گرد و قلنبه ای را کشیده بود که دور تا دورش اسلحه های رنگارنگ بود. مایکل هشت سال بیشتر ندارد و با من و پدرش زندگی می کند. ما خانواده فقیری هستیم و در محله ای دور از شهر زندگی می کنیم. من هرگز اسلحه ندیده ام و نمی دانم چطور از آن استفاده می کنند. حتی نمی دانستم اسلحه های رنگارنگ هم وجود دارد.



Ghamarolmulok-Vazizi0.jpg
نوشین احمدی خراسانی

«قمر واقعا زن بود»

کتاب «قمر واقعا زن بود»، سومین کتاب از مجموعه داستان هایی برای نوجوانان است که توسط نوشین احمدی خراسانی به نگارش درآمده و باوند بهپور تصویرگری آن را برعهده داشته است. این داستان را که به مناسبت سالروز خاموشی قمرالملوک وزیری، منتشر شده، به صورت آنلاین می توانید در لینک زیر بخوانید



khonyagar0.jpg
ناهید میرحاج

خنیاگر غمگین با هزار قناری خاموش در گلو!

به مناسبت پنجاه و پنجمین سالمرگ قمرالملوک وزیری
(۱۳۳۸- ۱۲۸۴ خورشیدی)

می خواهم بگویم که، نخستین آوازه خوان زن ایرانی که در صحنه ای عمومی خواند، اگرچه از نظر توان آوازی پدیده ای استثنایی بود، اما رخ نمودنش در صحنه ی هنر موسیقی ایرانی تصادفی نبود. در این مقاله سعی می کنم این را در حدی که در نوشته ی یادبودی مجاز هست روشن کنم؛ به عبارتی قمر را به دنیای واقعیت های عصر خودش.



بیانیه کانون شهروندی زنان

به مناسبت سالگرد انقلاب مشروطه

جنبش مشروطه در ایران که با فداکاری عموم ملت اعم از زن و مرد، تحقق یافت، نه تنها آغازی برای گذار جامعه به سوی تجدد و استقرار حکومت قانون محسوب می شد بلکه سرآغاز شکل گیری حرکت های حق خواهانه ی زنان به منظور دستیابی به حقوق شهروندی شان نیز بود. یکی از اهداف مهم انقلاب مشروطه، برپایی «پارلمان» به عنوان یکی از نمادهای ممتاز مشروطیت و حقوق مشروع ملت بود. اما در آن زمان، به رغم آن که بسیاری از زنان مشروطه خواه در برپایی، تداوم و پیروزی جنبش مشروطه فعالیت کرده بودند متأسفانه جزیی از «ملت» به حساب نیامدند زیرا تأسیس و برپایی نخستین مجلس شورای ملی، بدون رأی و حضور زنان در مجلس، تحقق یافت.



فریناز محمدپور

آزادی های از کف رفته زنان

بن بست و توقف زمان در سه دهه گذشته از زنان ایران چهره ای دگرگونه ساخته است، تعدد زوجات، صیغه، نابرابری حقوقی و مدنی به لحاظ قانونی، ارزش های دیگری را جایگزین اشکال قبل کرده است که به لحاظ بافت و شکل و ساختار همخوان با جامعه ی کنونی ایران نیست. مرد سالاری، تبعیض جنسیتی در تمامی لایه های اجتماعی، سیاسی و فرهنگی سعی در جایگزینی ارزش های سنتی مذهبی دارد که با اهرم های قانونی قدرتمند شده است؛ به عنوان مثال ممنوع بودن شرکت زنان در استادیوم های ورزشی یا اخراج کارمندان به جرم زن بودن توسط قالیباف شهردار تهران و بسیاری موارد دیگر که در این مقال نمی گنجد.



simin-kazemi.jpg
دکتر سیمین کاظمی

رحم های اجاره ای و سیاست افزایش جمعیت

در اینکه منشأ فرودستی زنان چیست و چه چیزی منجر به برتری مردان برای قرن ها شده ، توافق نظر وجود ندارد و نحله های مختلف فمینیسم توضیح های گوناگونی ارانه داده اند که برحسب جهان بینی آنها متفاوت است. فمینیستِ برجستۀ سالیانِ نه چندان دور، شولامیت فایرستون، در این باره توضیحی ارائه داد که هنوز هم موافقانِ بسیار دارد. او فرودستی و برتری مردان را ناشی از تفاوتهای بیولوژیک می داند، اما تفاوت او با دیگر معتقدان به این نظریه آن است که راه حلی به کلی متفاوت ارائه می دهد.



elahe-sadri.jpg
الهه صدری

تفکیک جنسیتی و تشنج در روابط زنان و مردان

یکی از راه های حفاظت از حریم خصوصی شهروندان، به ویژه برای بالا بردن احساس امنیت و تأمین آرامش آنها، لازم است که هر چه بیشتر پایه های عرف و اخلاق جامعه تقویت شود، اما در این میان سیاست تفکیک جنسیتی نه تنها کمکی به این امر نمی کند بلکه تجربه نشان داده که در نهایت به نتیجه ی مثبتی نخواهد رسید.