nosrat-shad.jpg
نصرت شاد

گاندی ،- مبارزات و آموزگارانش .

گاندی ازنظرسیاسی تحت تاثیر روسکین ،مصلح اجتماعی انگلیس ،وازنظرمبارزات صلحجویانه زیر تاثیر نظرات تولستوی ، نویسنده روس بود. او میگفت که تنها باتکیه برنیروی حقیقت باید مخالفین را قانع کرد وبردشمن پیروز شد. اوکوشید تا شعارعملی " سرکشی درمقابل قانون " را وارد جنبش عمومی نماید. غیرازسنت فلسفی ودینی هند ، گاندی تحت تاثیر نظرات امرسن نیزبود. او همچون مارتین لوترکینگ ، ایده ل دوران مدرن ، یعنی پرهیز ازخشونت را تبلیغ می نمود .



یونس پارسا بناب

نکاتی پیرامون بحران ساختاری نظام و فرصت های نوین

بحران ساختاری کنونی نظام منبعث از تضادهای درون سرمایه داری است که مارکس آن را " پارادوکس انباشت " می نامد . انباشت مدام سرمایه و ثروت که جوهر و نفس منطق حرکت سرمایه است لاینقطع به افزایش در صد فقرزائی و فلاکت های ناشی از آن دامن می زند . به کلامی دیگر در صد انباشت سرمایه با درصد افزایش فقر رابطه ای مستقیم داشته و آنها اساسا لازم و ملزوم و مکمل همدیگر هستند .



axel-honneth.jpg
گفتگویی با آکسل هونت، فیلسوف آلمانی زبان
و یکی از مهمترین نمایندگان امروزی "مکتب فرانکفورت"

اهمیت به رسمیت شناسی دیگری

برگردان: مهدی استعدادی شاد

به رسمیت شناسی یعنی این که دیگری حق دارد از من خواسته داشته باشد. من بایستی بپذیرم که وی حق دارد مورد توجه قرار گیرد. من نمیتوان به راحتی و بی ملاحظه از کنار دیگری بگذرم و هر چه را میخواهم انجام دهم. این درک و دریافت هسته معنایی به رسمیت شناسی از نظر من است. بیرون از من، دیگری وجود دارد که بایستی رعایت حالش را بکنم. رعایتی که البته فرای قاعده های حقوقی میرود. هگل درک و دریافت حضور دیگری را مدیون هولدرلین است که به روزگار جوانی شان این کشف برجسته را کردند که عشق را همچون شکل به رسمیت شناسی متقابل بفهمند. کشفی که برای هگل تجربه اساسی بود.



abbas-shokri.jpg
عباس شکری

اعتراض به بیهودگی رنج کشیدن

او خوش تیپ بود. خیلی خوش تیپ تر از ژان پل سارتر که چشمانی لوچ داشت و زگیل های فراوانی، هم بر بینی و هم بر چانه اش. سال های 1913 تا 1960 را با سیگاری بر لب زندگی کرد. نامش "آلبر کامو" بود و با این توصیف ها آیا او شبیه "همفری بوگارت" در «کازابلانکا» نبوده است؟ خوب معلوم است که او «اینگرید برگمن« را کم دارد. اما در عوض او فیلسوف بود و نویسنده ای مشهور و نام آشنا. به همین خاطر هم باید "کامو" پیشاپیش "سارتر" انتخاب می شد که او بهترین کتاب ها را هم نوشته است.



قویدل

جهان هستی و جهان انسان

رفتار مخرب بخشی از انسانها و سیستم برآمده از این رفتار چنان بلای جانش شده است که هر پدیده زشتی را از بی عدالتی در عرصه های گوناگون گرفته تا خشونتهای صورت گرفته بر علیه همدیگر را ناشی از قضا و قدر و یا به سخنی دیگر به پای سرنوشت تعین شده از سوی قدرتی مافوق گذاشته و بدین ترتیب مهر تائید خود را بر این رفتارها حک ساخته تا خود را از هرگونه مسئولیتی مبرا سازد



عیسی صفا

مصاحبه با دانیل سعید فيلسوف برجسته فرانسوي

فوروم اجتماعی بیانگر تغییر رادیکال اجتماعی است. موقعیت این جنبش نشان دهنده شکست ایدئولوژی نئو لیبرال است. ادعای بوش پدر مبنی بر پیروزی سرمایه داری نئولیبرال به پایان رسیده است. گسترش فقر ، بیکاری و نابرابری در سطح جهانی به معنای بن بست این نظام است. دست زدن آمریکا به جنگ و اشغالگری نمونه بارز این شکست است. این جنبش متنوع وهمه جانبه است و مرتب در حال گسترش است. ورود سوسیال دمکراتها باز هم به گسترش و تنوع جنبش کمک می کند. عضویت طارق رمضان تئوریسین اسلامی در فوروم اجتماعی را باید مثبت ارزیابی کرد. در عین حال تنوع جنبش و تفاهم نباید مانع تعمیق بحث ها شود. جنبش در حال رادیکال شدن است.



nosrat-shad.jpg
نصرت شاد

محمد اقبال ، - رنسانس اسلام مدرن

آثار متنوع ولی پرتضاد او شامل شعر، فلسفه ، جامعه شناسی ، و فرهنگ اسلامی هستند که خالی از تنفر به هند میباشند. ازجمله آثار او – پیام شرق ، سرودهای مذهبی ایرانی ، جاویدنامه ، بانگ درا ، بالهای جبرئیل ، بانگ اذان ، هیمالیا ، هدیه حجاز ، مسافر ، چه باید کرد ؟ ، و اسرار خودی هستند . او کتاب جاویدنامه راشاهکار خودنامید که جام جهاننمای فلسفه وی نیز میباشد. این کتاب همچون کمدی الهی دانته ، کتابی است که تبلیغ رنسانس اسلامی و فلسفه عمل و تئوری اجتماعی میکند .



4020.preview.jpg
دانیل بن سعید

«درباره بازگشت مسئله سیاسی-استراتژیکی»

ترجمه بهروز عارفی

در مقایسه با بحث هائی که تجارب شیلی و پرتقال در سال های دهه 1970 بر انگیختند، از اوایل سال های دهه 1980 با «فقدان بحث استراتژیک» روبرو هستیم ( حتی به رغم وضعیت بسیار متفاوت نمونه های نیکاراگوئه و امریکای مرکزی). در مواجهه با ضد حمله لیبرالی، می توان سال های دهه 1980 حتی با عقب نشینی دیکتاتوری ها (از جمله در آمریکای لاتین) در مقابل فشار توده ها برای دموکراسی را (در بهترین حالت) سال های مقاومت اجتماعی نامیده و وجه مشخصه آن را قرار گرفتن مبارزه طبقاتی در وضعیت تدافعی دانست. این عقب نشینی سیاسی توانست شرایطی ایجاد کند که برای فهم مطلب و به زبان ساده، آن را «توهم اجتماعی» می نامیم. (در تقارن با «توهم سیاسی» که مارکس جوان وجودش را بر ملا کرد. مخاطبان مارکس افرادی بودند که رهائی «سیاسی» -حقوق مدنی- را به مثابه آخرین کلام «رهائی انسان» می پنداشتند



یونس پارسا بناب

راهکارهای رهائی از یوغ سرمایه داری از
منظر مولفین مکتب نظام جهانی سرمایه

از دیدگاه مولفین مارکسیست متعلق به مکتب " نظام جهانی سرمایه " فراز و نشیب های تاریخ معاصر و آینده جهان و کشورهای درون آن را نمی توان جدا از چهارچوب نظام جهانی سرمایه که در اوضاع کنونی بویژه در شصت سال گذشته ، به خاطر تشدید جهانی شدن سرمایه موضع و عملکرد سلطه گرانه ( هژمونیک ) کسب کرده است ، مورد بررسی جامع و مناسب قرار داد . بدون تردید ، کیفیت و ویژگی های ساختاری اقتصادی و اجتماعی هر کشور و جامعه از جمله عوامل و اجزای فرهنگی آن- سمبل ها ، زبان ها ، عادات ، رسوم ، مذاهب و.... – نقش مهمی در روند تکاملی آن جامعه و کشور و چند و چون فراز و نشیب های آنها بازی می کنند .



پناه برزوئی

چپ و مذهب

مخدوش بودن مفاهيم و مرزها درعرصه و هنگامه ی جنبش اجتماعی، چپ ها را وا می دارد که چگونه برخورد کردن با مذهبيون را در آثار مارکس جستجو کنند. اما به رفقا از اولترا چپ مارکيست گرفته تا مارکسی بايد گفت بيهوده مثل برادران مذهبی که برای پيداکردن پاسخ هرپرسشی قرآن را زير و می کنند ، اينقدر مارکس را کلافه نکنيد؛ اين مرد به گواهی آثارش مطالعاتی نه تنها در مورد اديان بلکه در مورد خيلی از رشته های ديگر هم نداشت. حالا يا وقت نداشت و يا مسئله اش نبود. چرا اصرار داريد که اين مرد پاسخ هر پرسشی را در آستين داشته است وا گرنمی دانسته ارزش و منزلت تئوری هايش بی اعتبار می گردد.



nosrat-shad.jpg
نصرت شاد

آلبرت شوایتزر ، - انسان دوستی مسیحی

بنیاد افکارواعمال نیکوکارانه او روی اخلاق مسیحی بناشده بود.او بیشتر عملگرا بود تان ظرگرا. وی نظرات تئوریک وشناختش را درعمل پیاده نمود. او میگفت که اخلاق محبت و عشق به انسان رابایداز مسیح آموخت ، احترام به زندگی یعنی عشق و محبت و ابرازهمدردی با نیازمندان .باکمک اخلاق زندگی ،اومدافع اصیل یک هومانیسم نوگردید.



ranjbar.jpg
کاظم رنجبر

اسلام چون سلاح سیاسی

بخش هشتم - «الهیات رهائی بخش » محمد عبدو در مصر

تا روزیکه جدائی دین از سیاست ، به اصل مسلٌم در نظام های حکومتی کشور های مسلمان تبدیل نشود، چیزی در ماهیت استبدادی نظام های فاسد و خود کامه ، عوض نخواهد شد. منظور از نظام سکولار و لائیک ، نظام های دیکتاتور کمونیستی ضد دین نیست. بلکه مشخص کردن چهارچوب مشخص سیاست و چهار چوب مشخص دین وجدائی مطلق این دو نهاد وعدم دخالت در امور همدیگر است.



shokouh-mahmoudzade.jpg
شكوه محمودزاده

گيتی‌گرايی (سكولاريسم) فلسفی و فلسفه گيتی‌گرايی

گيتی‌گرايی (سكولاريسم)، عرفی شدن، دنيوی و زمينی و اينجهانی بودن ويژگی دوران جديد و معاصر است و با تنش ميان مقدس و غيرمقدس، ميان امر روحانی و امر جهانی آغاز می‌شود. گيتی گرايی در آغاز سير تاريخ سرزمينهای غربی از سده هجدهم بدينسو و اكنون روند تقدس زدايی در سراسر جهان را مشخص می‌كند. گيتيايی كردن (سكولاريزاسيون) هر شكلی از اينجهانی شدن است و برابر اين تعريف يكی از مفاهيم كليدی بحث‌های سياسی و اجتماعی و اخلاقی كنونی هم در ايران و هم در ديگر كشورهای جهان است.