نگاهی به تازه ترین کتاب آلیس شوارتسر

«بُرقع ابزاری برای تحقیر انسان»

نویسنده: بتینا وبر - مترجم: مرضیه دانش،

آلیس شوارتسر حقوقدان، فیمینیست و مبارز آلمانی و از دوستان قدیمی «سیمون دبوار» فیمینیست و نویسنده جنس دوم است. وی در کتاب اخیر خود« بُرقع ابزاری برای تحقیر انسان» تساوی حقوق و برابری را به عنوان عامل اساسی و تعین کننده انطباق فرهنگی می داند. وی با انتشار کتاب اخیرش، خود را نسبت به مباحث جاری که در بسیاری از کشور های اروپائی حول مسئله«بُرقع» در جریان است، متعهد دانسته و بدین ترتیب در این مباحث دخالت کرده است.آلیس شوارتسر در این کتاب، به نقش دول غربی در رابطه با قوانین اسلامی اشاره دارد.



mansoureh-shojaee2.jpg
منصوره شجاعی

من و واندانا شیوا (جنبش زنان و اکوفمینیسم)

متن حاضر برگرفته از سخنرانی منصوره شجاعی در سمینار "غنایم جنوبی جهان" The Wealth of the south of the World است که در25 سپتامبر 2010 درایتالیا به دعوت استانداری "بولزانو" برگزارشد. دراین سمینار واندانا شیوا از هندوستان و منصوره شجاعی از ایران به عنوان دو اکوفمینیسم شرقی شرکت داشتند. مصادف شدن این سمینار با درگذشت پدرنسرین ستوده موجب شد که بخشی از برنامه به صحبت درباره نسرین و تسلیت به او اختصاص یابد.



forough-samienia.jpg
فروغ سمیع نیا

دستاوردهای زنان در ماجرای لایحه حمایت از خانواده

کنشگران زنان در کش و قوس این لایحه دوبار به مجلس رفتند، اولین حضور آنها باعث شد مجلس اعلام کند که دو ماده مورد اعتراض را حذف کرده است و دومین حضور آنها موجب طرح خواسته ممنوعیت چندهمسری در مجلس گردید. حضور اول زنان انعکاس زیادی در رسانه ها یافت، زیرا پیروزی فعالیت های مدنی محسوب می شد و پیروزی بزرگی به جهت اتحاد زنان و یک هدف شدن زنان برای احقاق حقوقشان بود. حضور دوم زنان در مجلس، در شرایطی رخ داد که تجربه بیش از یک سال بحران سیاسی، چشم انداز اعتراضات اجتماعی را مبهم ساخته بود.



parvin-bakhtyarnejad.jpg
پروین بختیارنژاد

فاجعه خاموش (قتل های ناموسی)

انتشار اینترنتی کتاب «فاجعة خاموش» که پژوهشی ارزشمند و شجاعانه درباره «قتل های ناموسی» در مملکت ماست فرصت مغتنمی در اختیار ما قرار داد تا خوانندگان سایت مدرسه فمینیستی را با گوشه ای از فعالیت های فرهنگی و مستمر نویسنده کتاب خانم «پروین بختیارنژاد» آشنا سازیم. پروین بختیارنژاد پژوهشگر، روزنامه نگار، نویسنده و از کنشگران با سابقه ی جنبش زنان است.



hamid-hamidi.jpg
حمید حمیدی

گزارش فورم جهانی اقتصاد شکاف جنسیتی در سال ۲۰۱۰

گزارش شکاف جنسیتی در سال ۲۰۱۰، که مجمع جهانی اقتصاد آن را بر اساس اطلاعات دریافتی و بررسی‌های کارشناسانه تهیه و تدوین می‌کند، منتشر شد.این گزارش یکی از مهم‌ترین و کاربردی‌ترین گزارش‌ها در سطح جهانی است که در سال ۲۰۱۰ با بررسی وضعیت ۱۳۴ کشور جهان، میزان نابرابری بین زنان و مردان را مشخص ساخته و راه‌حل‌های مناسبی برای کم کردن شکاف جنسیتی بین زنان و مردان ارائه داده است



آزاده دواچی

آن که او امروز در بند شماست، در غم فردای فرزند شماست

حدود یک ماه از اعتصاب غذای نسرین ستوده می گذرد. در طول این مدت، شخصیت های مختلف فرهنگی، حقوقی، سیاسی ، اجتماعی، فعالان حقوق زنان، و موکلان وی با انتشار بیانیه ها و مصاحبه ها و گزارش های متعدد، ادامه ی بازداشت این وکیل متعهد و حق خواه را محکوم کرده اند و خواستار آزادی هر چه سریعتر او شده اند . بیشتر از یک ماه است که فرزندان خردسال نسرین (مهراوه و نیما) چشم به راه بازگشت مادرشان نشسته اند، بهانه می گیرند و دیوارها، اشیاء و هر کنارگوشه ی خانه شان، جای خالی مادر را به آنها یادآوری می کند .



سهیلا قادری

نگاهی به جنبش زنان در پرتو مسئله ملی

موضوع این بحث مساله زنان در پرتو جنبش ملی کرد است. من تلاش می کنم ابتدا تصویری کلی ومختصر از جنبش ملی کرد از نظر تاریخی ارایه دهم و بر بستر این نمای کلی، به نقش و جایگاه زنان، به موازات تغییر و تحولات این جنبش تا دوره کنونی بپردازیم.



آسیه امینی

نقش‌هایی جدید برای کمدی درام «فتنه»

گروه مادران عزادار، یک فروم است. فرومی که هرکسی می‌تواند به آن وارد بشود و تنها شرط عضویت در این گروه رسالتی است که برای خود تعریف کرده‌اند تا صدای مادران و پدران سوگواری باشند که فرزندان‌شان قربانی سیاست‌های حکومت شده است. این گروه از همان بدو فعالیتش بر اساس یک درخواست از عموم مردم شکل گرفت و برهمین اساس به جای این که تشکل محور یا فردمحور باشد، کنش محور است.



azade-davachi2.jpg
آزاده دواچی

دولت های پسااستعماری و نهاد خانواده:
علل پیدایی لایحه حمایت از خانواده در دولت نهم

لایحه ی حمایت از خانواده و مواد جنجال برانگیز آن که از سه سال پیش توسط دولت نهم مطرح شده است بار دیگر در دولت دهم به خصوص طی یک ماه اخیر با چالش های فراوانی از سوی گروههای مختلف زنان رو به رو شده است . مواردی که تاکنون راجع به لایحه ی حمایت از خانواده نوشته شده اند به نقد این لایحه و تاثیر مخرب آن بر زندگی فردی و اجتماعی زنان پرداخته اند اما آن چه که در نوشته حاضر قصد پرداختن به آن را دارم از منظر تحلیل نظری و چرایی پیدایش و ظهور این لایحه در زمان فعلی، و به ویژه دلایل پافشاری و تمایل دولت کنونی برای تصویب آن است



mansoureh-shojaee2.jpg
منصوره شجاعی

چگونه می توان شهروند نمونه "زنستان" شد

نقد زیر، بررسی رمان «زنستان»، اثر شارلوت پرکینز گیلمن، ترجمه نوشین احمدی خراسانی است که در سال 1388 منتشر شده . خلاصه ای از مقاله منصوره شجاعی، پیشتر در روزنامه «شرق» منتشر شده که به بهانه چاپ دوم رمان «زنستان» که به تازگی راهی بازار کتاب شده است، متن کامل آن در اینجا منتشر می شود



nahid-mirhaj.jpg
ناهید میرحاج

حس غریب حضور

در این روزگار و در این شبها بسیار مواقع از خواب می پرم و فکر می کنم که بهاره و نسرین رفته اند توی پستو نشسته اند و پرده را کشیده اند. با این که ما این سوی پستو به ظاهر در دنیای آزاد هستیم و باید حس بهتری از آنها داشته باشیم، اما آنها حس آسودگی دارند. به قول مادربزرگم پشت پرده حضور دارند. و ما این سوی پرده بی حضور و سرگردان هستیم.



جلوه جواهری

به حبس کشیدن وکیل، تنها به جرم دفاع از موکلان

گزارشی در ارتباط با فعالیت های حقوقی نسرین ستوده

روز یکشنبه، مراسم ترحیم پدر نسرین ستوده، وکیل شجاع جنبش زنان بود. وکیل مدافعی که از زمانی که پروانه وکالتش را دریافت کرد و اجازه وکالت یافت، وکیل بسیاری از متهمان و زندانیان سیاسی شد و با ایمان و اعتقاد بسیار از آنها دفاع کرد. اما جای این وکیل جسور در این مراسم بسیار خالی بود و علی رغم وعده ای که برای آزادی او در مراسم ختم پدرش داده شد، شاهد ادامه بازداشت او بودیم.