پارسا نیک جو

رویارویی اسلام سیاسی و جنبش زنان در ایران

یورش اسلام سیاسی به زنان

اکنون پس از گذشت سی و یک سال از رویارویی اسلام گرایان سیاسی و زنان، به روشنی و صراحت می توان گفت، اسلام گرایان سیاسی امروزه دیگر در ایران نمی توانند با اتکا به باورها، ارزش ها و هنجار های اسلامی برای آموزه های زن ستیزانه ی خود ذره ای مشروعیت دست و پا کنند. حال آن که در جامعه ی ما حمایت فعال و هم دلانه از خواست های دموکراتیک و رهایی بخش زنان، اکنون به معیاری اساسی در وفا داری و پای بندی به حقوق انسانی و آزادی های دموکراتیک تبدیل شده است.



somaye-rashidi.jpg
علی مغازه ای

برای سمیه رشیدی؛ صدای سه جنبش دانشجویی، زنان و سبز

هیچگاه از نزدیک ندیده بودم ات با وجودی که در دنیای مجازی، همچنین به واسطه ی دوستان مشترک، دورادور و تا حدودی می شناختم ات. اولین بار وقتی به طور اتفاقی در میان جمعی از دوستان دیدم ات، انگار که سالها با تو آشنا بودم. می دانم این احساس در تو هم بود، در آن دیدار، در آبان ماه امسال.
این حس عجیب هشت ماهی هست با من است؛ در کنار همه ی شما یاران و در این روزهای "فصل سرد" هر روز و هر ساعت بار دیگر تجربه اش می کنم.
همه این روزها با کسانی روبرو می شوم که گویی سال هاست آنان را می شناسم. اغلب، بسیاریشان از من می پرسند ما کجا همدیگر را دیده ایم؟ هر چه فکر می کنیم چیزی یادمان نمی آید، هر دومان این را هم می دانیم و لزومی هم نمی بینیم حتما به یاد بیاوریم. مهم این است که ما امروز با همیم. مهم تر این که قلبمان از یک دوستی دیرین خبر می دهد و این دیالکتیک پیوند های امروز ماست آنسان که گویی دوستان و یاران همیشه گی هم بوده ایم.



shahla-ezazi.jpg
گفتگوی مریم رحمانی با دکتر شهلا اعزازی

قوانین مربوط به خانواده، بازتولید خشونت ساختاری علیه زنان است

ببینید، اصولادر جامعه ی ما خشونت، قانونی است. مواردی هست که مروج خشونت علیه زنان است مثل قانون مجازات اسلامی که قتل های ناموسی را دامن می زند. هم قوانین ما، هم فرهنگ ما خشونت تیپ بوده است. درسالهای اخیر این فرهنگ خشونت توسط حکومت ترویج هم شده است مثل قانون چندهمسری. چرا ناگهان چند همسری را بزرگ کردند و صیغه را که برخلاف نگرش جامعه است تا این اندازه اهمیت می دهند و وارد باورهای فرهنگی مردم می کنند. خشونت زمانی رخ می دهد که تضاد علایق وجود داشته باشد. چندهمسری به یقین برای جامعه شهری و مدرن، تضاد علایق دارد. زن راضی نیست، مردها هم از حق قانونی خود استفاده می کنند پس مشکل به وجود می آید. چند همسری به وجود آورنده خشونت است.



bijan-baran.jpg
بیژن باران

مقام زن در تاریخ

در آغاز تاریخ زنان مرتبه اول را در جامعه داشتند. آنها ضامن بقای قوم از طریق زادن نسل بعدی، مداوای زخمیان با داروهای گیاهی، کنترل انبارهای دانه، پختن غذا، لذت آوری حضور خود در جمع، ایجاد تکانه های جنسی در جوانان مذکر به الهه های مقدس ارتقاء یافتند. در این مرتبت تا آغاز تاریخ در 5 هزار سال پیش، زنان مقام اول را داشتند. گیس سفیدان پیشگو، مادران، جادوگران، نقالان، پرستاران، داروسازان، طباخان، آنها را در زندگی اجتماعی ضروری می کرد. از اینرو شور حضور زنان در خلوت یا جمع آنها را در مقام اول می گذاشت.



زنانی دیگر

پیش به سوی تشکیل جبهه ائتلافی زنان چپ

تجربه تاریخی به خوبی نشان می‌دهد که زنان به رغم حضور گسترده در مبارزات اجتماعی همواره به حاشیه رانده شده و خواسته‌های آنان در نظر گرفته نشده است . اکنون نیز به رغم حضور فعال، چشمگیر و تعیین کننده زنان، فضای مردسالارانه حاکم بر جنبش نسبت به تبعیض جنسیتی ومطالبات زنان بی‌تفاوت است. از این رو ما به عنوان بخشی از جنبش زنان، در سالگرد روز جهانی زن، ضمن مرزبندی با هرگونه حرکت رفرمیستی در حفظ ساختار موجود و تاکید بر اینکه رهایی نهایی زنان در جامعه‌ای بدون سلطه وسرمایه متحقق خواهد شد، خواسته‌های حداقلی خود را طرح کرده و از زنان ایران می‌خواهیم با هدف پیشبرد این مطالبات حداقلی اقدام به تشکیل جبهه‌ای ائتلافی نمایند.



"اوستین کلاین"

«آیا خدا واقعا مرد است ؟»

ترجمه از : بنفشه میرمکری

در بسیاری از مذاهب در طول تاریخ ، خدایان به صورتهای مختلفی از مرد و زن به تصویر کشیده شده اند و به خصوص صفات جنسی مردانه و زنانه بودن در آنان به صورتی برجسته نمایان گشته است . آیین فلسفی اعتقاد به خدا همواره با مسئله جنسیت ، به دلیل تعارضات بین عقاید مذهبی و فلسفه یونانی ، مشکلاتی داشته است. بسیاری از مردم طوری عمل می نمایند که گویی خدا بیش از آنکه مونث یا فاقد جنس باشد ، مذکر است . در همان حال متخصصین علوم الهی ادعا دارند که خداوند فاقد جنس ( خنثی) است. اما چرا این تفاوتها وجود دارند؟