یونس پارسا بناب

ریشه های جنبش های توده ای
رو به سوسیالیسم در تاریخ جهان(۱)

در بخش اول این نوشتار به بررسی ریشه ها و دودمان اندیشه ها و جنبش های حرکت به سوی سوسیالیسم در بخش مرکز نظام جهانی می پردازیم . در بخش دوم و پایانی ویژگی های دودمان حرکت در جهت استقرار جهانی بهتر با چشم اندازهای سوسیالیستی ،کشورهای در بند پیرامونی نظام جهانی را مورد بررسی قرار می دهیم .



Ebrahim-Harandi.jpg
ابراهیم هرندی

ســـــتيزِ کهـنه و نـو

بخش پايانی: اجازه بدهيدغلط بنويسيم

گفتيم که ستیزِ کهنه و نو، نيروی رواننده ی فرهنگ و جامعه و نيز کانونی ترین انگیزه رفتارها و کردارهای تاریخ ساز در جهان کنونی، بویژه در کشورهای پیرامونی ست. این ستیز برآیندی از نگرش مدرن به هستی ست که شیوه های کهن زیستی را در چشم نگرنده از سکه می اندازد و بی ارزش می کند. در بخش های پيشين به نمونه هايی از اين ستيز در گستره دين، روشنفکری، فرهنگ و ادبيات پرداختيم.



فرهاد قابوسی

شبه سخنرانی آرامش دوستدار

می باید پرسید: پس چرا هندو اروپایی زبانان و مخصوصأ "فارسی زبانان (ایران پیش از اسلام)" باوجود داشتن آن افعال کذایی نتوانستند در آن هزارسالی که عرب زبانان عالم و ایران قادر به اندیشه و نوشتن فلسفه بودند و عالمی را بواسطۀ آن بافرهنگ ساختند، فلسفه بیاندیشند و بنویسند؟ و آن ها باوجود آن افعال کذایی در زبانهای هندو اروپایی، ابتدا پس از یاد گیری زبان عربی (بدون آن افعال) قادر شدند علم و فلسفه بیاندیشند و بنویسند؟ برای محصلین مدارس: فلسفۀ ایران ماقبل اسلام و فلسفۀ اروپای عصر "هزارۀ جهل اروپا" باوجود آن افعال کذایی کجاست؟



nosrat-shad.jpg
نصرت شاد

نیچه دوستی ایرانی ،- سوء تفاهمی غیرانتقادی؟

نیچه از ایده آلیسم آغازین به ناتورالیسم در فلسفه رسید و کوشید تا ابتذال و سقوط زمان خود را با اشاره به اخلاق مسیحی و یکه تازی مذهب نشان دهد . او میگفت تا زمانیکه آخوندهای مسیحی انسان متعالی بحساب آیند به انسانهای دیگر توهین شده است ولی دیری نخواهد گذشت که مردم برای روحانیون مسیحی ارزشی قائل نخواهند شد ، چون کلیساها قبرستانی برای مسیحیان و گودالهایی برای خدایان شده اند .



nosrat-shad.jpg
نصرت شاد

نیاز به هایدگر زدایی در فلسفه ایران

هایدگر هومانیسم خود را پسامتافیزیکی میدانست . بعضی ها هایدگر را نیهلیست میدانند . فلسفه او به دلیل استفاده از زبان و مفاهیم غیردقیق و مشکل غالبا غیر قابل فهم است . گروه دیگری فلسفه او را فلسفه یک زندگی ناامیدانه و تراژدیک بشمار می آورند . یاسپارس میگفت نزد هایدگر فلسفه و اخلاق به دو مسیر جدا از هم رفتند چون او مخفی کار و ظاهرفریب بود .



Ebrahim-Harandi.jpg
ابراهیم هرندی

ســـــتيزِ کهـنه و نـو

بخش ششم: به کجا چنين شـتابان؟

انگشت شماری از آن روشنفکران که می دانستند چه می خواهند و برای آيندهِ کشور نسخه می پيچيدند، در رهنمودها و راه گزينی های خود نشان دادند که چيزی درباره گفتمان ها، پديده ها و موضوعاتی که می گفتند و يا می نوشتند، نمی دانستند و آگاهی و دانش چندانی درباره آن ها نداشتند. اين گونه بود که پس از انقلاب و بلواهای پیآيندِ آن، پرونده بسياری آنان برای هميشه بسته شد. نمونه اين روشنفکران، جلال آل احمد بود که شايد بلندپايه ترين روشنفکر ايرانی در زمان خود پنداشته می شد. آل احمد رويکرد به شرق را برای درمان غرب زدگی پيشنهاد کرده بود و با ستايش از کسانی چون شيخ فضل الله نوری و خمينی، اسلام را ابزار مناسبی برای در امان بودن از آسيب های فرهنگ غربی می پنداشت. برپايی حکومت اسلامی در ايران سبب شد که همه دستاوردهای انديشگیِ جلال آل احمد در اندک زمانی پوچ و بيهوده پنداشته شود و پرونده وی در گستره روشنفکری ايرانی بسته شود.



farhad-amidi02.jpg
فرهاد عمیدی

پیش فرض های چپ نو در پارادایم سوسیالیسم دموکراتیک

مروز موجودیت نئولیبرال ها و نئولیبرالیسم منشاء بحران هاییست که جهان را در گیر جنگ و مخاصمات پایان ناپذیر بحران های ناشی از ان کرده است،سطح فقر و بیکاری در کشورهای غربی نیز با رشدی چشمگیر به دهک های بالای برخوردار نیز سرایت نموده است ، خصایل انسانی در گیر مناسبات خود خواهانه ، ویژه گی های انسان متمدن را هر روز بیشتر از خود بیگانه و در گیر برده داری نوینی گردانده است، جنگ فقر بیکاری و بیخانمانی دامن گستر و تخریب طبیعت و محیط زیست انسانی گاه چنان آلوده گردیده ،که در برخی موارد پاک سازی آن غیر قابل برگشت می تماید.



ف. آگاه

اپوزیسیون شارلی هبدوی ایران

نگرش یک جانبۀ ضد اسلامی اپوزیسیون ایران به ناروایی های فرهنگی و اجتماعی ایران، عدم توجه آن به اشکالات اساسی عملکرد درونی دموکراسی های مسیحی در عین حمایت دائمی این دموکراسی ها از سیاست دینی حکومت اسرائیل، حاکی از کورچشمی اپوزیسیون نسبت به معضلات اساسی ایران و عملکرد دینی دموکراسی های مذکور است.



nosrat-shad.jpg
نصرت شاد

از خیام تا سروش ؛ فلسفه اسلامی ایرانی

سروش پیش از روی آوردن به فلسفه اسلامی به تحصیل علوم تجربی دانشگاهی و رشته داروسازی پرداخته بود . در فلسفه غرب ،او زیر تعثیر کانت و هگل و پوپر است . وی اوج فلسفه اسلامی را در افکار ملاصدرا می بیند . سروش بیش از دو فیلسوف دیگر متکی به متون پیشین الهیات و فلسفه اسلامی است . او زیر تاثیر هگل ،خواهان تدوین تاریخ جدید اسلام است و میخواهد اسلام را از نو با کمک فلسفه تفسیر کند گرچه او تاکنون کتاب اصلی و شاهکاری فلسفی از خود بجای نگذاشته است . سروش به متفکران پیامبر مخصوصا غزالی و رومی و ملاصدرا و مطهری اهمیت خاصی میدهد . او تحت تعثیر ایده آلیسم مفهوم سازی هگل نیز است . وی همچون غزالی میگوید باید اسلام را از سالوس و ریای اسلامگرایان فرصت طلب و متظاهر نجات داد .