raisdana.jpg
فريبرز رئيس دانا

دموکراسی‌های رصدکارانه

مورد ادوارد اسنودن، جوان پیمانکار خدمات کامپیوتری در آژانس امنیت ملی امریکا البته بسیار تکراری است اما قطعا یکی از تکان دهنده‌ترین مواردی است که نشان می‌دهد تکنولوژی ارتباطی در خدمت قدرت‌های ریز و درشت جهان سرمایه‌داری و سلطه‌گران بین‌المللی و خودکامگان کشورها چگونه به امر پایش اطلاعات خصوصی و محرمانه‌ی مردم می‌پردازند.



masoud-noghrekar-4.jpg
مسعود نقره کار

چرا نباید کشتارسال ۶۷ را فراموش کرد؟

یادآوری کشتار تابستان سال۶۷ غبارروبی سالانه ازجنایت بزرگِ حکومت اسلامی، به عنوان هستی‌ای ضد انسانی و مدنیت ستیزاست. فراموشی و سکوت وچشم فروبستن بر این جنایت، تمکین به توحش پایمال کردن حق قربانیان دگراندیشی، گریز آمران و عاملان جنایت ازعدالت وتشدید خطرِ تکرار فجایعی مشابه، دستاورد خواهد داشت.




davarpanah.jpg
پرویز داورپناه

دانسته ها و پرسش ها
در کاریازدهمین رئیس جمهوری اسلامی

برخلاف ادعای کسانی که شرکت در انتخابات را، با توسل به هزار نوع ترفند لفظی و از جمله به عنوان گامی به سوی تغییرات و "حرکتی در جهت آموزش دموکراسی" به مردم توصیه می کردند، در این نظام، با بودن ولایت فقیه و دستگاه اداری فاسد و مراکز قدرت هار و طماع آن، پس از سی و چهار سال حکومت خودسرانه و بلامنازع تغییر واقعی غیرممکن می نماید. و در به همین پاشنه خواهد چرخید



alamdari-kazem2-s.jpg
کاظم علمداری

سیاست خارجی کلید حل مشکلات داخلی

درست است که سیاست خارجی ادامه سیاست داخلی است، اما امروز سیاست خارجی جمهوری اسلامی به کلید حل مشکل داخلی در ایران بدل شده است. به دلیل ۱- وخامت اقتصادی، ۲- شکست مذاکرات اتمی، ۳- تحریم ها و انزوای جهانی، ۴- مقاومت مردم در برابر سرکوب ها، و شکست رژیم در واقعی نشان دادن انتخابات سال ۸۸، و ۵- شکاف های درونی رژیم، در کنار ممانعت از نامزدی خاتمی و رفسنجانی، حسن روحانی به ریاست جمهوری انتخاب شد.



sahar.jpg
محمد جلالی چیمه (م. سحر)

هویت خواهی یا هویت زدایی؟
پاسخی دیگر به تفرقه افکنان

آیا شده است که از خود بپرسند این «ملت قاهر و قهار و استعمارگر و زورمند و زور مدار فارس» ، در طول حیات تاریخی خود به کدام شاه مستبد و سلسلۀ ایلغارچی و شمشیر زن و به کدام سلطان قدرقدرت و قوی شوکت و اعلی مرتبت «پارس تباری» مستظهر و متکی بوده و در طول هزار و صد سال گذشته ، در کدام برهۀ تاریخی ی این کشور ، شاهی، امیری ، سرهنگی ، سرداری به نام او و زیر حمایت او شمشیر کشیده است تا فارسی را رواج بدهد و ترکی را از میان بردارد؟



reza-alavi2.jpg
رضا علوی

آیا دولت میانه رو روحانی می تواند ایران را از لبه پرتگاه بدور کند؟

مشکلات درونی و چالش های جهانی حکومت اسلامی مرتبط با یکدیگر می باشند . ساختار قدرت ، قدرت کلان را دراختیار خامنه ای نهاده است . مانع اصلی روند دموکراتیزه کردن ایران اژدهای هفت سر "بیت ولی فقیه" می باشد . در ایجاد انزوای فزاینده و اقتصاد شکننده رهبر نقش "تعین کننده" و رییس جمهورروحانی و اسلافش تاثیر" تند شونده یا کند شونده " داشته و دارند . محدود کردن قدرت ولی فقیه در گام نخست ، و سپس حذف ولایت در گام بعدی ، در پیشبرد روند دموکراتیزه کردن و گذار از حکومت اسلامی نقش فراوانی دارند .



reza-allamezadeh70.jpg
رضا علامه زاده

سه هموطن بهائی من: آرتین و ژینا و مادربزرگشان

در یکی دو هفته اخیر در ادامه‌ی بی‌وقفه‌ی اخبار مربوط به تجاوز برنامه‌ریزی شده به هموطنان بهائی در ایرانِ آلوده به اسلام سیاسی، دو خبر کاملا متفاوت در مورد بهائیان در چرخه‌ی خبر قرار گرفت که ذهن مرا به خود مشغول داشت. یکی مربوط به شرکت "محسن مخملباف" در "جشنواره فیلم اورشلیم" با فیلم تازه‌اش "باغبان"، و دیگری گزارش دیدار "محمد نوری‌زاد" از "آرتین"، یک کودک بهائی، در خانه‌ی مادربزرگش در تهران.



naghi-hamidian-s.jpg
نقی حمیدیان

ملاحظاتی در باره:
استراتژی و تاکتیک‌های سیاسی اتحاد جمهوری خواهان!


پیش از هر چیز باید دید اهداف سیاسی و راهبردی "اجا" بر چه مبناهای واقعی استوار است. تا چه اندازه انعکاس نظری مهمترین و اصلی‌ترین نیازها و روندهای واقعی حیات سیاسی و اجتماعی کشور است و این که تا چه حد از طراحی‌های ذهنی خیال‌پرورانه و اراده‌گرایانه به دور است. با چنین قصدی من با طرح چند پرسش محوری و پاسخ‌های کوتاه می‌کوشم از زاویه نگاهم با این مسائل بپردازم



ahmad-hashemi02.jpg
احمد هاشمی

انتخابات ۹۲ و پوپولیسم ایرانی

انتخابات ریاست جمهوری و نتایج آن از زوایای مختلفی تا کنون مورد بحث قرار گرفته است. در این میان اما آنچه کمتر مورد توجه واقع شده نقش پو پولیسم در این انتخابات است. در رسانه های مجازی فارسی زبان جسته و گریخته به این موضوع اشاره شده ، اما در رسانه های چاپی داخل ایران، کمتر به این موضوع پرداخته شده است. و جود تیتر جالب در روزنامه بهار تحت عنوان " پوپولیسم روی دست پوپولیسم " کمکی به محتوی نارل آن نکرده است.



Habib-Parzin.jpg
حبیب پرزین

در باره برخی نظرات فرخ نگهدار
و روند گذار به دمکراسی

ولایت فقیه یک بافت یکپارچه است. که در آن نه ولی فقیه می‌تواند بدون درهم شکستن کل این ساختار، ارگانهای انتخابی را از میان بردارد و نه جمهوریت می‌تواند قدرتی فراتر از محدوده‌ای که برای آن تعیین شده پیدا کند. کشمکش‌هایی که تا کنون میان این دو قطب وجود داشته نتوانسته از محدوده معینی در درون این ساختار فراتر برود. این ادعا که با تقویت جمهوریت ما به تدریج به دمکراسی می‌رسیم، بی‌پایه است، زیرا تقویت جمهوریت اگر نتواند در یک مقطع ساختار نظام را درهم شکند نمی‌تواند، به دمکراسی برسد.



hossein-asadi2.jpg
حسين اسدی

احمدی نژاد میرود وام الفساد باقی می ماند

کسانی که تصور می‌کنند آقای خامنه‌ای به سیاست‌های اعلام شده‌ آقای روحانی تن در خواهد داد و رای مردم را محترم خواهد شمرد تجربه‌ ١٦ ساله گذشته را نادیده گرفته، وبا کمال خوش خیالی سر خود را در برف فرو میکنند، اگر بامید این نشسته با شند که او رفتار خود را عوض نموده و تن برآی مردم دهد. باید بدانند که ام الفساد در جمهوری اسلامی ولی فقیه است و شخص خامنه ای دراین لباس خود را بالاتر از هر رآی و قانونی قرار میدهد.



nikrouz-owladazami-s.jpg
نیکروز اولاداعظمی

روشنگرى و رفتار توده گرانه

نظام اسلامى ايران در تضاد عميق با مفاهيم آزادى و دموكراسى ست

انتظار تغيير و تحول بدون روند جارى بودن روشنگرى مستقل و نيز فقدان آن و بموازات و پيوند با اين فقدان رفتار توده يى در چهارچوب نظام اسلامى، انتظارى بيهوده است و سياست حسن روحانى نمى تواند زمينه هاى فضاى آزادى و دموكراسى را ميسر سازد خاصه اينكه ايشان در بست در اختيار نظام اسلامى و مساعى اش در حفظ ارزشهاى اين نظام بوده و قطعاً اين ارزشها ملازمت و مساعدت با آزادى و دموكراسى ندارند بنابراين از آنجائيكه نظام اسلامى ايران در تضاد عميق با اين مفاهيم قرار گرفته و ايشان نيز بر نظام اسلامى ارادت مى ورزند در نتيجه اگر حتى قادر شود به برخى بحران ها ميان ايران و غرب اعتدال بخشد اما بنابر ماهيت دينى اين نظام انتظار روند شكلگيرى آزادى و دموكراسى در چهارچوب آن خوش خيالى و ساده انگارى اى بيش نيست.



Behrouz-Sotoudeh.jpg
بهروز ستوده

زیاد نخواهید ! عجله نکنید ! مبادا"اعتدال" بهم بخورد !

نه آقای روحانی و دولت اعتدالی اش و نه نامه نگاری ها وپند واندرزهای شخصیت های اصلاح طلب ، بدون حضور قدرت مردم در صحنه سیاسی و اجتماعی ایران ، نخواهند توانست آزادی زندانیان و محصورین را میسر سازند ، حضور فعال مردم در صحنه و تبدیل شعار "زندانی سیاسی آزاد باید گردد" به یک خواسته ملی وسراسری است که میتواند خامنه ای و زندانبان ها و شکنجه گرانش را به عقب نشینی وادار ساخته ، از فشارهای روزمره برآنان و خانواده هایشان بکاهد و سرانجام موجبات آزادی آنان را فراهم سازد . زندانی سیاسی آزاد باید گردد ، زیاده خواهی نیست و انجام آن به زمان طولانی نیاز ندارد ، آقای روحانی فراموش نکند که بدون حمایت مردم ، هیچ طرح و برنامه دولت "اعتدال"اش پیش نخواهد رفت ،



masoud-noghrekar-4.jpg
مسعود نقره کار

"بامداد"ِ روشنفکرِیِ ما

پرسشگری، نقادی، گفتمان سازی، آینده نگری و جسارت احمد شاملو را به روشنفکر کم تائی بَدَل کرد که حضورش نماد انکار ابلیس بلاهت شد. روشنفکری که آرمان‌اش تعالی تبار انسان، هَم وغم‌اش عروج انسان و نگرانی‌اش آینده زمین و حرمت بشر بود.



کوروش گلنام

دو رویداد

دست یازیدن به انقلابی فرهنگی در خود، نخستین گام برای به سازی، پبشرفت و دست یافتن به آزادی برای خود و جامعه است. تاریخ به ما آموخته است که وابستگی به یک ایدئو لوژی و دیدن جهان پیرامون از دریچه تنگ این ایدئولوزی(جه دینی/مذهبی و چه غیر آن)، فاجعه بار است. انقلاب در خود یعنی کوشش و جست و جو در شناخت اشتباه ها و شجاعت در بیان آن؛ به دور ریختن ماسک های گوناگون و شفاف بودن در سخن و عمل؛ کند و کاو و پرسش در چرایی همه جیز در پیرامون خود؛ شناخت حق دگر اندیش و دگر باش و دوری از تهمت و افترا و خرافه های دینی/سنتی است . انقلاب فرهنگی در خود کار ساده ای نیست ولی برای همه شدنی است و تنها به اراده ای محکم و پایدار نیاز دارد.



noushin-ahmadi-khorasani3s.jpg
نوشین احمدی خراسانی

فراتر از طبقه متوسط

گفتگوی مهرنامه با نوشین احمدی خراسانی

بسیار گفته اند و شنیده ایم که جنبش زنان اساساَ «جنبشی برابری خواه» است، ولی نکته اینجاست که این برابری خواهی صرفاَ محدود به اصلاح قوانین برای رسیدن به «حقوق برابر» نیست بلکه «برابری با مردان در گروه های گوناگون اجتماعی» و به دست آوردن «سهم برابر» در هر عرصه ای که جامعه برای آن کوشیده و یا به آن دست یافته است. حال با توجه به این توضیحات باید دید که جامعه ما در طول دو دهه گذشته، با چه چالش ها و شکاف های مهمی مواجه بوده، آن وقت می توان فهمید که چرا جنبش زنان در این برهه از تاریخ معاصر به دنبال تحقق حقوق مدنی بوده است. به نظر می رسد که در این دو دهه اخیر به ویژه نیاز عاجل به «تحقق حقوق برابر شهروندی»، یکی از چالش های مهم و از شکاف های اصلی در جامعه ما بوده است.



malihe-mohammadi2.jpg
ملیحه محمدی

پاسخی به یک نقد!

آقای نقی حمیدیان زحمت کشیده و نقدی بر مقاله‌ی من « رابطه اپوزیسیون و مردم » نوشته است، اما بدون هیچ توضیحی در تمام متن بلند خود، به جای « اپوزیسیون خارج از کشور» که از صدر تا ذیل مقاله‌ی من موضوع و محور بحث بوده است، « اتحاد جمهوریخواهان ایران » را وارد کرده است و به اصرار فراوان، من را به قصد و غرض علیه رهبری اجا متهم کرده است!



sahar.jpg
محمد جلالی چیمه (م. سحر)

خوشا به حال مصر

ایران وسهم گذشته و حال او در سیر تمدن

حقیقت آن است که دوران انحطاط ما با جهش اروپا در زمینه های دانش و فلسفه و نقد دین همزمان و همراه بود و درست از همان هنگام که چشم انسان غربی بر راز های فروبستهء جهان هستی باز می شد و علم و فلسفه و بینش جدید دست اهل دین را از دخالت در امور جاری و از عرصه زندگی سیاسی و سرنوشت اجتماعی انسان غربی کوتاه می کرد ، کشور ما به تحجر و فرو ماندگی و انحطاط مزمن خود همچون غریقی در تالاب کهنه اندیشی و واپس ماندگی خود فرو می رفت.



banisadr.jpg
ابوالحسن بنی صدر

از هدف هراسی تا هدف ستیزی

رئیس جمهوری» گرداندن آقای روحانی، یعنی این که رﮊیم از اندیشه راهنما خالی است. نه عناصر جدید و نه راه و روش جدید تجربه نشده دارد. حکومت روحانی بناگزیر، ترکیبی از تجربه های شکست خورده می شود و باوجود ولایت مطلقه فقیه، یعنی مسئله سازی که قدرت مطلق او جز در زورگفتن، بنا بر این، مسئله ساختن، کاربرد نمی تواند داشته باشد، در مقام نماینده چهار تجربه شکست خورده، چگونه می تواند مسئله های برهم انبار شده را حل کند؟ حقوق شهروندی را که با ولایت جمهور مردم آغاز می شود، چگونه می تواند با ولایت مطلقه فقیه سازگار کند؟ از سپاه چگونه می تواند خلع ید کند؟



kiani.jpg
تهمورث کیانی

بچه های اشکلون،محسن مخملباف،و نامه روشنفکران!

آنچه در همه این واکنش ها به چشم می آید تبیعض آشکاری است که در نگاه به دو گروه از غیر نظامیان و کودکان به چشم می آید. این دو گروه از آدمیان،البته در ملیت،نژاد،و مذهب از هم متمایزند؛ یک گروه با ملیتِ اسرائیلی و مذهب یهودی است،و دیگری با ملیت فلسطینی و مذهب اسلام است. برخلاف ادعای اغلب گروههایی، که همواره و بی درنگ به محکومیت اسرائیل می پردازند و در برابر حمله به غیرنظانیان اسرائیلی به سکوت مرگبار خود ادامه می دهند،نگاه و مواضع اغلب آنها دارای وجه یهود سیتیزانه،تبیعض آمیز،و غیر حقوق بشری است.



Reza
رضا سیاوشی

دمکراسی سازی فرسایشی سبزها و سیاست ورزی
در مرز شرکت و تحریم (۱)

با فاصله گرفتن از انتخابات ۹۲ زمان آن رسیده که از نوشته های توصیفی فراتر رویم و با مفهوم سازی های مناسب، معناهای نهفته در این تجربه شگرف را آشکار، و به زبان توضیحی ترجمه و تبیین کنیم. اما انتخابات اخیر برای همه معنای یکسان ندارد، به قول معروف : «هر کسی را نقش خود بیند در آب // برزگر باران و گازر آفتاب».



Mohammad-hossein-Sdigh-yazdchi-s.jpg
محمد حسین صدیق یزدچی

میدان التحریر، میعادگاه آزادی در برابر «شریعت»

برای مای ایرانی و ناظر وقایع مصر از بیرون، اما ملتی که زخم های بسیار ژرف و ماندگار و غیر قابل فراموشی و ویرانی های بیشمار از غلبهء وحشیانهء اسلام گرایان وطنی یعنی ملایان شیعی و متحدان و عمله اکره های ریز ودرشت شان بر جسم وجان خود اندوخته دارد، اما بررسی و تحلیل امواج خروشان آزادی خواهی مردم مصر و نفرت و انزجارشان از اسلامگرایان البته و به جرئت مهمترین واقعهء سیاسی این چهاردهه ی اخیر است. واقعه ای که علیرغم خواست امریکائیان و دیگر قدرتهای سیاسی/اقتصادی، می توان گفت که نشان از آن دارد که دیگر باد به پرچم اسلام گرائی نمی وزد. و این امر برای تمام آزادی خواهان کشورهای مسلمان خاصه ایرانیان بسیار فرخنده است و قوت بخش ارادهء ملی ما در راستای مبارزه برای آزادی ها.



abbas-shokri.jpg
عباس شکری

آقای احمدی نژاد، چرا؟ - بخش دوم و پایانی

ایشان یادشان می رود که تهمت اقدام علیه امنیت ملی را به چند نفر زده اند و چند نفر را به دروغ و زور وادار به اقرار گناه نکرده، کرده اند. هم ایشان و هم آنانی که بر متن سخنرانی ایراد شده صحه گذاشته اند یادشان رفته است که در جامعه ای که طی سی سال گذشته برپا کرده اند، دروغ و تزویر و دوگانگی، قسمتی از زندگی روزمره مردم شده است و به نوعی فرهنگ رایج.



davarpanah.jpg
پرویز داورپناه

قیام ملی سی تیر،
انگیزه های مذهبی و دینی نداشت

قیام ملی سی تیر برپایه ی هیچ قرار و مدار قبلی ملیون با کسی نبود و تنها متکی به شور و احساس و نیروی لایزال میلیونها مردمی انجام گرفت که به رهبری اعضاء فراکسیون نهضت ملی مجلس شورای ملی و احزاب جبهه ملی برای آزادی و اجرای قانون اساسی به پاخاستند. آنان که ازهمان روزهای ۲۸ و ۲۹ تیر ابتدا به صورت خود جوش خود برای اعتراض به تصمیم شاه به میدان آمده بودند با پاسخی گسترده به دعوت رهبران ملی در نهایت هماهنگی در سراسر کشور دست به تظاهرات زدند و در این کار از ایثار مال و هستی و خون خویش دریغ نکردند. اما این قیام مردمی که با آنهمه فداکاری از جان وهستی خود مایه گذاشتند نه برای خوش آمد این یا آن شخصیت مذهبی، که از همان زمان در پشت پرده با شاه و قوام کنارآمده بودند، بلکه تنها برای بازگرداندن عزت و استقلال و آزادی به کشورشان بود.



Behrouz-Sotoudeh.jpg
بهروز ستوده

فرمان رهبر! مرگ تدریجی برای زندانیان سیاسی نافرمان !

در خبرها آمده است که دکتر علی ناظری که سه هفته قبل به جرم فعالیت های حقوق بشر ی و هواداری از جنبش سبز دستگیر شده بود ، درحالیکه بیمار بوده است ، از بهداری زندان اوین ، بر روی برانکادر به زندان زابل منتقل گردیده است ! همبندان این زندانی سیاسی به رفتار غیر انسانی مسئولان زندان نسبت به یک زندانی سیاسی بیمار اعتراض میکنند که نتیجه این اعتراض نیز ضرب و شتم و روانه کردن تعدادی از زندانیان سیاسی بند 350 به سلولهای انفرادی بوده است .



»  سبزهای رفرمیست: "ما دیگر بزرگ شده ایم"!
»  ضروری بود که اسراييل، ايران را همين ديروز بمباران کند!
»  «ولا[کن] تجسسوا»!
»  رنج نیمی از مردم ایران ازبحران خشکسالی و بیابانزائی
»  شنود بی بی سی در دفتر کار مطهری
»  با برداشت نادرست از قانونگرائی ، مردمی را به ته چاه نیفکنیم!
»  ضرورت صفبندي جديد در اپوزيسيون جمهوريخواه
»  در غياب جامعه مدني
»  درباره طومارنویسی بر ضد مخملباف به بهانه دفاع از فلسطین
»  انتخابات ریاست جمهوری، اتحاد جمهوریخواهان و روانشناسی مردم
»  آقای احمدی نژاد، چرا؟/
»  حال ایران خانم بد است!
»  بحران دموکراسی و برآمد رژیم های " اقتدارگرای انتخاباتی"
»  خیزش مردم مصر و چشم انداز آن در منطقه
»  نقد روشمند يعنى روشنگرى و روشنگرى يعنى ضديت با تماميت خواهى
»  آیا آموزش بر ما حرام شده است؟ این یک تراژدی نیست....
»  افسانه «سیزیف» و انتخابات ایران
»  فصل آیش ؛
»  نمایش انتخابات ریاست جمهوری ۹۲
»  سرمستی دیکتاتور
»  زمینه های چرخش به "تغییر" روش حاکمیت در انتخابات ۲۴ خرداد ۱۳۹۲.
»  با چنین فرهنگی چگونه می‌شود ایران را آزاد کرد؟
»  آیا مصر در آستانه یک جنگ خونین داخلی می باشد؟
»  مصر معترض و دام های مذهبیون درایران
»  در باره انقلاب مصر
»  خامنه ای خودکامه از رویدادهای مصر درس بگیرد !
»  مصر بار دیگر به پا می خیزد
»  اجماع ملی؟
»  سوسیالیسم و دمکراسی (۲)
»  آهاى سكولارهاى مصرى يك دستى هم بر سر و روى ما بكشيد
»  تحریم فعال و همگانی باید با هماهنگی و قدرت بیشتری اعمال می شد.