Ahmad-Hashemi4.jpg
احمد هاشمی

چشم انداز استراتژیک اصلاحات و گذار دموکراتیک در ایران - بخش چهارم

"الگوی اصلاحات مردم سالارانه در چارچوب نظام سیاسی" اصلاح طلبان دوم خردادی در رابطه با گذار دموکراتیک در ایران دچار دو تناقض اساسی است. نظریه پردازان اصلاح طلب دوم خردادی در ادبیات سیاسی خود، پروسه پیشبرد و اجرای توسعه سیاسی مورد نظرشان را در ایران "پروسه دموکراتیزاسیون( گذار دموکراتیک) " می نامند و هر ازگاهی هم حتی از"تحکیم و نهادینه کردن دموکراسی" در چارچوب نظام سیاسی موجود" در ایران صحبت می کنند.



Behrouz-Sotoudeh.jpg
بهروز ستوده

گفتمان جدائی دین ازدولت ، ضرورت امروزاست

تلاش و تجربه یکصد ساله ایرانیان و نیز هر تغییر و تحّول اجتماعی که در گوشه کنارجهان اتفاق افتاده این واقعیت مشترک و انکار ناپذیر را به اثبات رسانده است که مقدمه و پیش درآمد تمام تغییر و تحولات اجتماعی ، گفتمان و بستر فکری بوده است که روشنفکران و تحوّل طلبان آن جوامع ایجاد نموده تا تغییر و تحولات بتوانند در آن بستر و گفتمان فکری به پیش روند ، در صد و اندی سال گذشته تاریخ معاصر ایران علاوه بر دهها جنبش محلی و خرده جنبش ، شاهد دوانقلاب و یک جنبش عظیم ملی بوده است که درهر یک از این تحولات تاریخی و سرنوشت ساز ، یک گفتمان به شکل گفتمانی ملی در آمده و آن گفتمان بسترمناسبی را برای تحقق انقلاب و جنبش عظیم ملی فراهم ساخته است .



nakhaei.jpg
شهباز نخعی

چاره دیگری نبود!

شرایط این "توافق" به صورتی است که بسیاری – ازجمله حامیان نظام ولایت مطلقه فقیه – از آن به عنوان "ترکمانچای" هسته ای یاد می کنند. با آن که سیدعلی خامنه ای درپاسخ نامه پراز دروغ شیخ حسن روحانی از "دستیابی" به آنچه او گفته بود ابراز خرسندی کرد و به تیم مذاکره کننده تبریک گفت، اما روزنامه "کیهان" ولی مطلقه فقیه که فکرونظر اورا بیان می کند، درتیتر اول روزدوشنبه 25 نوامبر خود اعتبار "توافق" را زیر سئوال برد و نوشت: «امریکا قابل اعتماد نبود، توافق ژنو یک ساعت دوام نیاورد».



abbas-shokri.jpg
عباس شکری

زمینه‌های روز جهانی مبارزه با خشونت علیه زنان
و کارزار شانزده روزه محو خشونت

روز بیست و پنج نوامبر روز جهانی مبارزه با خشونت علیه زنان نام گرفته است و در سراسر جهان ضمن برگزاری سمینار و کنفرانس و گردهمایی‌های مختلف، با ارایه مقاله و کارهای پژوهشی، حقوق زنان و برابری جنسیتی مورد بحث قرار می‌گیرد. اما آنچه به نظرم کمتر به آن پرداخته می‌شود، زمینه‌ی اجتماعی این روز است و بررسی آماری. به همین سبب تلاش کردم که در این جستار با اشاره به موارد معین و مصوبه‌های مربوطه، پیش زمینه‌ و پسآمد این روز جهانی را بررسی کنم. چرایی آن هم در این است که از تعداد زیادی زن، پرسیدم که می‌دانید روز جهانی مبارزه با خشونت چه روزی است و علت آن چیست؟ بیشترین آنها به کلی بی‌خبر بودند از وجود چنین روزی.



feridoun.jpg
فریدون احمدی

نگارگری و چهره آرایی، یک تصمیم سیاسی

در نقد مقاله “در ضرورت عبور از ستیز به تفاوت” فرخ نگهدار

"جبر گسل زندگی نامه ای" نگهدار و گنجی را به دو روایت مختلف از کشتارهای دهه اول انقلاب می کشاند اما بن مایه فکری و جان سخن گنجی و نگهدار یکی است: واقعیت و رویدادهای گذشته را آنگونه روایت کن که به کار سیاست امروزت بیاید.



کوروش گلنام

خامنه ای جام زهر را نوشید!

مسئله این نیست که گفت و گو و تفاهم و دوری از جنگ و درگیری بد است، مشکل از آن جا پیدا می شود که سحنگویان حکومت چون همیشه همه چیز را به دروغ و ریا آلوده کرده و کوشش می کنند که در این مورد نیز حقیقت را با وجود سند موجود و منتشر شده، واژگونه بنمایند.



Abolfazl-Mohagheghi.jpg
ابوالفضل محققی

دانشگاه تبریز و اولین چشمه از حکومت راستگوی اسلامی!

چند هفته‌ای بیشتر از انقلاب نگذشته بود، روزهائی که شور بر عقل پیشی می گرفت. دانشگاه تبریز تمامی سال پنجاه و هفت را در تظاهرات خیابانی، در جنگ و گریز گذرانده بود. هیچ اعتراضی نبود که دانشجویان در آن حضور تعیین‌کننده نداشته باشند. از بازار گرفته تا اعتراضات کارگری، از جنگ و گریز خیابانی، تا کوچه پس کوچه‌های سیلاب امیرخیز، حکم‌آوار؛ هنوز پیکر بی‌جان داوود میرزائی اولین شهید دانشگاه بر روی دستهای دانشجویان می چرخید. ترم اولی بود که وارد دانشگاه شده بود. چقدر پرشور:" من خطم خوب است بدهید پلاکارت‌ها را من بنویسم." گلوله درست بر پیشانی‌ش خورده بود.



chidan.jpg
شیدان وثیق

چپ رهایی خواه و مساله سازمان دهی
ملاحظاتی در ضرورت گسست از «تحزب واقعاً موجود»

به مناسبت کنفرانس پروژه وحدت چپ

چپِ مورد نظر ما جنبش گراست. به این معنا که بر نقش اصلی و تعیین کننده‌ی جنبش‌های اجتماعی در مبارزه برای تغییرات وضع موجود باور دارد. بر قابلیت‌ها و توانایی‌های فاعل اجتماعی در مبارزات اجتماعی تاکید می‌ورزد. در نهایت امر، چپ رهایی خواه طرفدار مداخله‌گری مستقیم مردمان در امور خود است. مداخله گری ای بدون واسطه،‌ بدون واگذاری و در صورت ممکن بدون نمایندگی، برای تصاحب امور خود به دست خود و برای خود. این همانی است که ما دموکراسی شورایی یا مشارکتی و یا حتا دموکراسی مستقیم می‌نامیم.



بهروز نظری

دست مرئی نظام در ورشکستگی اقتصاد ایران

در حالیکه جمهوری اسلامی در عمل تمام درآمدهای خود در ۸ سال گذشته، یعنی‌ یک تریلیون دلار را، خرج برسمیت شناخته شدن غنی سازی پنج درصدی کرده است، ایران در لیست رده بندی‌های جهانی‌ به کلوب عقب مانده‌ترین و فقیر‌ترین کشورهای دنیا پیوسته است. در رده بندی‌های جهانی‌ نرخ افزایش سالانه تورم ایران حتی از زیمبابوه نیز پیشی‌ گرفته و به قعر جدول سقوط کرده است. رتبه ایران در دسترسی‌ به وام نیز همان است و باز در رتبه ۱۴۸ جا خوش کرده است.



aazami.jpg
محمد اعظمی

«پروژه ی وحدت چپ» در ایستگاه «کنفرانس کلن»

گفت و گوی اخبار روز با محمد اعظمی

در دستور این کنفرانس، مبانی نظری سیاسی تشکل مورد نظر ما: کدام چپ؟ کدام سوسیالیسم؟ کدام حزب؟ گذاشته شده است. قرار است در این جلسه به محورهای مبانی نظری تشکل آتی پرداخته شود. پیرامون این موضوعات تاکنون هم جلساتی برای گفتگو برگزار گردیده و هم مطالبی تدوین و منتشر شده است. این کنفرانس پس از گفتگو، پرسش ها و نکات مورد تاکید خود را در عرصه نظری، برای پروژه وحدت روشن می کند. البته پاسخ ها به احتمال زیاد یکی نخواهد بود. این چندان مهم نیست. ما می توانیم اشتراکات و تفاوت ها را جمعبندی کنیم و سپس اسناد تدارک شده را به کنگره مشترک برای تصمیم گیری ارائه نمائیم.



mehdi-fatapour-s.jpg
مهدی فتاپور

چپ در ایران
امکانات و دشواری‏های همگرایی و وحدت (۲)

گرد آمدن همه نیروهای چپ در یک تشکل واحد ممکن نیست. در عین حال فاصله طبقاتی در ایران و تاریخ طولانی جنبش چپ که به رسوخ ایده‏‏های عدالت خواهانه در جامعه انجامیده شکل گیری یک سازمان چپ نیرومند را که بتواند در روندهای سیاسی کشور ما تاثیر گذار باشد ممکن میکند. هدف از این مباحث روشن کردن زاویه های نظری و راههایی است که بتواند به شکل گیری چنین جریانی کمک کند و وسیعترین و با کیفیت ترین نیروهای چپ کشور را در خود گرد آورد.



ijadi12.jpg
جلال ایجادی

برندگان مذاکرات اتمی ژنو

چرا این مذکرات آغاز و به امضا رسید؟ دولت آقای روحانی در استراتژی جدید ولایت فقیه در پی تخفیف بحران درآمد. شرایط مشخص کدامست؟ تلاش رژیم ایران برای مذاکرات و تفاهم با غرب ناشی از درماندگی و بحران اقتصادی و مالی است و تمایل غرب بویژه آمریکا برای اجتناب از یک بحران حاد سیاسی و نظامی است.



behrouz-khaligh02.jpg
بهروز خلیق

کدام چپ؟ کدام سوسياليسم؟

برای تدوين منشور وحدت لازم است که بعد از مباحث حول چپ و سوسياليسم و الگوهای حزبی و بعد از کنفرانسی که در هفته آتی برگزار می شود، بحث ها حول مسائل برنامه و استراتژی سياسی تمرکز پيدا کند و سپس گام بعدی که تدوين منشور وحدت است، برداشته شود. منشور وحدت هم وجه نظری را دربرخواهد گرفت و هم راستاهای برنامه و استراتژی سياسی را.



hossein-asadi2.jpg
حسين اسدی

مذاکرات ژنو و نتایج آن

واقعیت این استکه شرط موفقیت دولت های ملی ودموکرات بطوراصولی دراین است که مردم کشورهایشان ودرمملکت ما حدود ٨٠ ميليون نفر ایرانی، با قدرت بالقوه اقتصادي و فرهنگي و سياسي گسترده، چنین دولت هایی رامنبعث از اراده آزاد خود دانسته، وآنرا دولتی میدانند که مدافع حقوق همه شهروندان، آزادي های سياسي و بيان است و بخواست مردم گردن مینهند. چنین دولت هایی میتواند هم در سياست خارجي خود واجد قدرت قابل توجهي باشند که کشورهای ديگرنتوانند آنان را از حقوق اوليه خود محروم کنند.



farokh.jpg
فرخ نگهدار

تبریک توافق هسته ای و آغاز یک دوران سرنوشت ساز برای ملت ما

امروز نخستین روز در طول ۳۴ ساله بعد از انقلاب است که جامعه جهانی پای سندی امضاء می گذارد که محتوای درونی آن پذیرش حق موجودیت و قدرت یک کشور «غیرخودی» است. این پذیرش به زیان هیچ کشوری نیست و می تواند به سود همه کشورهای منطقه باشد. متاسفم که برخی دولت ها هراسیده اند. یقین دارم که چنان تدبیر و امید بر ایران حاکم بماند، این فرصت برای آنها نیز وجود خواهد داشت که در سنجش خود بازنگری کنند.



Abolfazl-Mohagheghi.jpg
ابوالفضل محققی

باز هم بی بی سی باز هم آقای مهاجرانی

ناف این جمهوری با اعدام بریده شده است .همان روز اولی که متولد شد مانند چنگیز خان لخته خونی را در چنگ می فشرد .که هنوز .خون ریزی آن ادامه دارد . سخن از این است که آیا شما با نفس اعدام مخالفید ؟با نفس شکنجه مخالفید؟ با زندانی کردن عقیده مخالفید ؟اعدامهای سال شصت وهفت را محکوم می کنید ؟این همه اعدام در این صد روز حکومت روحانی را محکوم می کنید ؟ مسلما نه!چرا که حرارت شما در دفاع از این اعدام ها حرارتی نبود که به این زودی به خنکی بنشیند .این بوی دولت اعتدال وتدبیر وبوی تکرار روزهای خوش سالهای اصلاحات !!و پای بندی به شریعت بد طوری دست شما را در پوست گردو نهاده است !



منوچهر مقصودنیا

کدام چپ ؟ کدام سوسیالیسم؟ - بخش دوم و آخر

جهان فکرواندیشه ازجمله دردرون جنبش سوسیالیستی، جهانی موزائیکی است. اگرچنین نگاهی داشته باشیم دیگرخودرا محدود به یک اندیشمند و یک اندیشه نخواهیم کرد. دیگربرای مدلل و ثابت کردن نظرات خودتنها به آوردن فاکت ازاین وآن اندیشمند بسنده نکرده وبا طرح پرسش وتلاش برای پاسخ یابی با مسائل زمان خود تماس میگیریم.وحتی بااندیشه اندشمندی که با او بیشترین نزدیکی را حس می کنیم با دیدی نقادانه برخورد کرده هرآن بخشی ازاندیشه و تئوری و نظریه اش را که درست ندانسته و یا پاسخگوی زمانه ندانسته به نقد کشانده وردش می کنیم.



yahyai.jpg
دکتر محمد حسین یحیایی

وزیر مهاجر در برنامه« پرسش و پاسخ » بی بی سی حکم کشتار صادر می کند.

جای شگفتی همراه با ناباوری است که شخصی در مقام سابق وزیر ارشاد و فرهنگ اسلامی در آن کشور بنشیند، و در رسانه آن که از مالیات زحمتکشان آن کشور تغذیه می شود، از جنایت، انتقام کور، اعدام جمعی زندانیان سیاسی رژیم دلخواه و دلداده خود با آن شور و حال و وصف حمایت کند. براستی جای تاسف و شرمندگی است که مردم ایران را اینگونه ذهنیت ها به بازی گرفته اند، هرچند این وزیر مهاجر و دلداده رژیم استبداد با دوستان، همپیمانان و همرزمان خود، با این گفتار، ماهیت واقعی خود را به نمایش می گذارند تا درس آموزی برای آیندگان شوند....



esfahani.jpg
محمدعلی اصفهانی

فرانسوا اولاند در اسراييل ... شرم و خشم

نخستين اظهارات فرانسوا اولاند در اسراييل، ما را لبالب از احساس شرم، و خشم می کند. سخنانش را نقل کنيم:
«شما يک دموکراسی بزرگ هستيد. چون علی رغم مشکلاتی که با آن روبروييد، هرگز ـ بله، تکرار می کنم که هرگز ـ از دموکراسی، کوتاه نيامده ايد، از پلوراليسم، کوتاه نيامده ايد، از حق و قانون، کوتاه نيامده ايد.»



abbas-shokri.jpg
عباس شکری

سلاح اتمی، ابزار سیاسی نیست

هیچ دکترین امنیتی یا نظریه سیاسی نمی‌تواند این واقعیت که هر نوع استفاده از سلاح اتمی، سرانجام‌اش فاجعه است و رویداد مصیبت‌بار، را پنهان کند. پیامد چنین استفاده‌ای هلاکت میلیون‌ها انسان نظامی و غیرنظامی، نابودی ساختارهای زیست ‌محیطی، سلامت انسان و اقتصاد جهانی است.



احسان دهکردی

مبارزه با پرچم رهائی از ایدئولوژیها (۲)

کدام چپ؟کدام سوسیالیست؟

روشنفکران نماینده طبقه و گروهی نیستند آنها بیان خواسته های سیاسی جامعه انسانی به سمت رفع ستم، استثمار، نابرابریهای اجتماعی محرومیتها، تبعیضها، بی عدالتیها و بالاخره مناسبات سرمایه داری، برای برقراری سوسیالیزم هستند. بنابراین سوسیالیزم جامعه ایست که نمی بایستی چنین مشخصه های منفی داشته باشد.



تقی روزبه

نگاهی به دوموضوع روز:
سخنی در مورد نامه عمادالدین باقی به رئیس جمهورفرانسه!

از عمادین الباقی وهم مسلکانش که کارشکنی رژیم اسلامی در گشوده شدن معضل هسته ای را نادیده می گیرد می توان پرسید اگر براستی دغدغه حقوق بشر و رفع تحریم ها را دارد، چرا در مورد سخنان تحریک آمیز و کارشکنانه خامنه ای که در لحظه ۹۰ ایراد شد و گویا مسئولیت پرخاش گری احمدی نژاد و جور او نیز بردوش او افتاده است و چه بسا فضای مذاکرات را بالکل تحت تأثیرمخرب خود قرارهد و تمامی کاسه و کوزه های بهم بریزد، سخنی نمی گویند؟



manouchehr-halilroud0.jpg
مسعود نقره کار

"ارغوان"‌ی برای قربانی ترورشخصیت

سی و یک سال از درگذشت دکتر ابراهیم شفیعی( منوچهر هلیل رودی)گذشت، سی و یکسال قبل در چنین روزی یکی از قربانیان ترور شخصیت در جنبش چپ ایران رنج جانکاه این تروروانهاد و رفت،سراپا زخم دشنه‌‌‌ای که هنوز به کار است و صیقل خورده.



ali-shahande.jpg
علی شاهنده

« زنده بادقدم های کوچک وعملی به پیش »

سندی تاریخی پیامی در مجله ی «پیک سعدت نسوان »

مجله ی « پیک سعادت نسوان » ، که نزدیک یک سد سال پیش ، در سال ۱۳۰۶ خورشیدی در رشت، شهری بزرگ از سرزمین ما، به یمن « انقلاب مشروطیت » و همت زنده یاد« روشنک نوع دوست » و یاری و همکاری زنان رشت چهره نمود و دهان به سخن گشوده و ندای آزادی سرداد، در شماره دوم ــ دی ماه ۱۳۰۶ ـ با فریادِ « مرده باد عادت نوشتن کلمات مبهم و عمومی راجع به مسائل عملی » و نیز « یک قدم عملی از پنجاه سال پرچانگی برای پیشرفت هر مقصودی مفید تراست » ، انگشت روی زخمی می گذارد که همچنان از آن خون جاری ست.



mehmanesh.jpg
همايون مهمنش

طرح هائی که شکست آنها از پیش معلوم بوده است

نمونه این طرح ها "اسلامی" کردن اقتصاد بود. گفته میشد در "اقتصاد اسلامی" بهره ای به پول تعلق نمیگیرد. طرح عملی شد و بانکها مدتی ظاهرا از دریافت بهره خودداری نمودند اما در عوض مبلغی به عنوان "کارمزد" از مشتریان گرفتند. پس از آنکه آتش "اقتصاد اسلامی" خاموش شد "کارمزد" نیز دوباره جای خود را به بهره داد و دیگر صحبتی از اقتصاد اسلامی به میان نیامد. عدم آشنائی با مکانیسم های اقتصاد و سیستم بانکی بدون تردید در پیدایش این طرح نقش داشت. نمونه های دیگر اعلام حرام بودن ماهی ازون برون و بازی شطرنج از طرف آیت الله خمینی بود که هر دو بعد از مدتی پس گرفته شد.



»  دخیل بستن به امامزاده اوباما!
»  انفجار سفارت و نعل وارونه سفیر خامنه ای درلبنان
»  مفهوم گريزى ما از "تقيه"كردن ماست
»  برنامه هسته ای ایران؛ ناکارآمدی در نگاه کارشناسانه
»  جمهوری اسلامی : تعارض دو نظم ولايت و جمهوريت
»  چشم انداز استراتژیک اصلاحات و گذار دموکراتیک در ایران - بخش سوم
»  لورن فابیوس و رهبر "با بصیرت" جمهوری اسلامی
»  حزب لنينی و الگوی پيشنهادی برای حزب چپ
»  آن چه که در صد روزاول روشن شد!
»  حزبی که باید ساخت - (قسمت پنجم)
»  هیات ها و سوگواران ، مداحان و حاکمان
»  جایگاه جنبش چپ در اپوزیسیون دمکراتیک
»  گفتگوی ایران و ایالات متحده: ایدئولوژی و ضرورت
»  دور تازه مذاکرات هسته ای: فرصتها، تناقضات و چشم انداز ها
»  زن ستیزی و شیعه سالاری در فرمان رهبر برای افزایش جمعیت
»  چپ رهایی‌خواه
»  آیا توافق هسته‌ای، پایان مناقشۀ جمهوری اسلامی با غرب است؟
»  بحثهائی پيرامون سازمان،حزب و الگوهای حزبی (٥)
»  مذاکرات کرها!
»  قبول فضای اعدام و سرکوب مردم، شرط تسلیم با غرب
»  ایران و سرزمین های از دست رفته
»  مبارزه با پرچم رهائی از ایدئولوژیها (۱) (کدام چپ؟کدام سوسیالیست؟)
»  واقعیت های موجود و دولت "تدبیر و امید"
»  ما ایرانی‌ها چه می‌خواهیم؟
»  سنگین تراز همیشه غم دوریت را احساس می کنم
»  "تأويل" اصلاحى دين به چه منظور؟
»  استراتژی آمریکا، فرانسه و جمهوری اسلامی در مذاکرات اتمی ژنو
»  بحث هائی پيرامون سازمان، حزب و الگوهای حزبی(٤)
»  کدام چپ ؟ کدام سوسیالیسم؟ (بخش اول)
»  چه نوع حزبی (بخش سوم و آخر)
»  تداوم معضل هسته ای ایران، خواست پیشبرد دموکراسی را از دستور روز دور میکند.
»  نگرشی بر " اعتدال گری و اعتدالیون " در سپهر سیاست ایران
»  انتقام کور، جنایت علیه بشریت، نمایش اقتدار یا ترس
»  تروریسم کور و تروریسم دولتی در بلوچستان، دو روی یک سکه!
»  چرا سطح مطالبات از روحانی را بايد بالا نگاه داشت و بالاتر برد؟
»  دکتر حسین فاطمی وزیر خارجه ی دولت ملی مصدق چرا اعدام شد؟
»  مسائل نظری چپ (٣) سرمايه داری معاصر، انقلاب و يا انتقال، بازار و برنامه ريزی متمرکز
»  دم خروس را باور کنیم یا قسم حضرت عباس. سر در کلافی سردمداران ریز و درشت نظام جمهوری اسلامی.
»  کردستان را اعدام نکنید! بلوچستان را اعدام نکنید! ایران را اعدام نکنید!
»  "برادران قاچاقچی"درجه میگیرند ، خرده پاها اعدام میشوند !
»  چشم انداز استراتژیک اصلاحات و گذار دموکراتیک در ایران - بخش دوم
»  الزامات استراتژی سیاست خارجی دولت آقای روحانی
»  کاپیتولاسیون روسی و چینی!
»  علیه اعدام، هشداری به اپوزیسیون!
»  چه نوع حزبی - بخش دوم
»  همنوایی با یک نوشتار
»  کارنامه صد روزه آقای روحانی
»  فقدان حضور انديشه ها فقدان روش نقد است
»  باز هم در باره چپ و در باره وحدت و اتحاد چپ(۲)
»  سکوت شما در برابر اعدام ها فقط جنايت نيست، حماقت هم هست