karrubi.jpg
گفت و گوی عباس عبدی با كروبی در باره انتخابات

مهم ترین مشكل مملكت را چه می دانید؟

به نظر من اكنون وضعیت ویژه ای در كشور حاكم است. نه فقط من كه بسیاری از كارشناسان و سیاستمداران هم معتقدند كه كشور اكنون با مشكلات جدی مواجه است. من توصیف «بحران» را به كار نمی برم، اما معتقدم كه در وضعیت خاصی هستیم. مثلا حذف نیروهای مجرب در این دوره بیشتر از زمان های دیگر بوده است.



saharkhiz.jpg
عیسی سحرخیز

بازی اخراج غیررسمی و ممنوع الخروجی!

مهم نیست كه فعال سیاسی باشد یا كنشگر اجتماعی؛ فعال دانشجویی باشد یا كنشگر جنبش زنان؛ روزنامه نگار و نویسنده باشد یا كارگردان و هنرپیشه سینما؛ زشت باشد یا زیبا؛ فارس باشد یا كرد،عرب، ترك یا بلوچ. اصل این است كه باید این نكته را خوب بداند شرط زندگی در این كشور "چفیه بر گردن انداختن است"، اگر نه باید برود.
می خواهند كه "سوژه" برود و بازنگردد تا انگشت اتهام نه به سوی این و آن، به سوی دوست و آشنایانش، هم حزبی و هم گروهی هایش نشانه بگیرند و بگویند: "نگفتیم همه ی شماها مزدور بیگانه اید! نگفتیم كه همه جاسوس و..."



فرخ نگهدار

در باره کتاب "چریک‌های فدایی خلق"

محمود نادری می‌گوید چریک‌های فدایی در میانه راه دچار دگردیسی شدند و خشونت بی‌دلیل، بی‌رحمی مفرط، گانگستریسم، تقدیس بی حد سلاح و عمل نظامی، تصفیه‌های خونین هر روز بیشتر دامنگیر آنان شد ... با این داوری توافق نمی‌توان داشت. من عکس آن را تائید می‌کنم. چریک‌های فدایی از بدو پیدایش تا مقطع انقلاب دگردیسی، از آن نوع که آقای نادری می‌گوید، نداشته‌اند و مسیر تحول فکری در جهت عکس، در جهت کاهش تکیه بر سلاح بوده است.




عیسی سحرخیز

پارلمان ملی اصلاحات

اكنون شاید راه اندازی "پارلمان اصلاحات" بتواند به گونه ای آن كار نیمه تمام را نیز با گستردگی و دربردارندگی بیشتر اعضا و مباحث كلیدی به سرانجام برساند. گام اول در این راه شاید تعریف جامع و مانع از "اصلاحات" و تبیین "اصلاح طلبی" به عنوان روشی مبتنی بر تحولات تدریجی، مسالمت جویانه و قانونگرایانه است، و سپس تعیین اعضای آن ذیل شعار "ایران برای همه ایرانیان" باشد. در صورت تحقق این امر باید دایره ی دید و انتخاب را از گروه های ۱۸ یا ۲۳ گانه ی اصلاح طلب به تمام شخصیت های حقیقی و حقوقی اصلاح طلب و تحول خواه گسترش داد و عنوان آن را نیز به "پارلمان ملی اصلاحات" ارتقا بخشید.



ایرج شکری

وزیر ارشاد تهدید کرد هنرمندان خطا کار زیر پا گذاشته خواهند شد

این تهدید آشکار وبی پرده در واقع نمایانگر چیزی نیست جز بکار گرفتن روش مافیایی برای تنبیه کسانی که حاضر به باج دادن نیستند. اما این اظهارات وزیر ارشاد اسلامی رژیم خود نشان دهنده آن است که در رژیم ولایت فقیه که به قول آن ترانه همای «هرکس و ناکس خداست» چیزی به اسم قانون معنا ندارد.



davarpanah.jpg
پرویز داورپناه

هکرهای سایت گزارشگران؟

هک کردن رسانه ها بازی خطرناکی است که هر کس وارد آن شود ضرر می کند. این غلط است، تصور شود رسانه های مخالفان رژیم تنها توسط وزارت اطلاعات هک می شوند. مخالفان رزیم نیز قادرند رسانه های یکدیگر را هک کنند. و چنین است که نباید از ابتدا فقط و فقط به دولتی ها مظنون شد.



ش. فردا

پارلمانتاریسم – رفورمیسم و تجربه شکست خورده انقلاب پرولتری

برای ساختمان سوسیالیسم با هزینه ای کمتر و در جاده ای هموارتر آیا اشکالی دارد که از فضای باز لیبرالی برای آموزش و کسب تجربه بهره گیریم و با استفاده از امکانات موجود در قرن بیست و یکم بجای تاکید بر انقلاب به همت "حزب پیشرو" همه کارگران را اعم از "یقه سفیدها" و پرولتاریای صنعتی نخست در اداره جامعه درگیر ساخته و از طریق این نهادهای مدنی به عنوان هسته اولیه "شوراها" آموزش دهیم.



محمود راسخ

رفورم، رفورميسم، انقلاب

بخش سوم

جدال در جنبش سوسیالیستی میان رفورمیست‏ها كه شیوه‏ی انجام رفرم‏های مستمر و گام به گام را در گذار تدریجی از سرمایه‏داری به جامعه‏ی پس از آن )سوسیالیسم-كمونیسم( تنها شیوه‏ی ممكن تلقی می‏كنند با انقلاب باوران كه بر این نظرند كه مقاومت بورژوازی را در برابر برانداختن مناسبات تولیدی‏اش تتنها با قهر انقلابی می‏توان درهم شكست و گذار از جامعه‏ی سرمایه‏داری به جامعه‏ی پس از آن را ممكن ساخت، جدالی تازه و امروزی نیست.



hamid-hamidi.jpg
حمید حمیدی

چرا شفاف سخن نمی گوئید؟

نامه سرگشاده به آقای محمد خاتمی و پیروان ایشان"

آیا بهتر نیست با تعریف مشخص اصلاحات و حوزه های در بر گیرنده این اصلاحات و موانعی که شما و همفکرانتان همواره به آن اشاره داشته اید،گامی در جهت روشنگری و انتقال تجربه به تمامی کسانی که خواهان تغییرات و تحولات مسالمت آمیزبرای تحقق توسعه و صلح پایدار که متضمن عدالت و مردمسالاری می باشند،بردارید؟



kiani.jpg
تهمورث کیانی

بیست و هشتم مرداد ماه؛خیزش مردمی یا کودتا!

نگاهی به کتاب تازه علی میرفطروس!

به جرأت می توان گفت که هیچ دوره ای از تاریخ دویست سال اخیر ایران تأثیری به بزرگی جنبش ملی شدن نفت،دولت ملی دکتر محمد مصدق، فرآیندهای تفرقه و اختلافات درونی و سپس شکست آن بر جامعه ایرانی پس از آن نداشته است. این دوره نقش برجسته ای در همه تحولات سیاسی پس از آن در ایران داشته است. از جمله،بسیاری از مورخین و نویسندگان،که به بررسی انقلاب اسلامی بهمن ماه پرداخته اند،شکست دولت محمد مصدق،ناکامی این دولت در دستیبابی به برخی از مهمترین اهداف جنبش ملی،شکافی که پس از آن در میان گرایشات مختلف نیروهای سکولار وملی در ایران پدید آمد- وهرگز ترمیم نشد ...ارزیابی کرده اند



saharkhiz.jpg
عیسی سحرخیز

اقتدارگرایان و معضل احمدی نژاد

شاید چنان منطقی به نظر نرسد كه كسی انتخابات ریاست جمهوری آمریكا را با ایران مقایسه كند، چون از جهات مختلف با یكدیگر تفاوت بنیانی دارند، اما بدون شك كمتر كسی را می توان یافت كه این حدس و گمان را در ذهنش نپرورانده باشد كه آینده ی سیاسی "اقتدارگرایان" و "احمدی نژاد" چندان بی شباهت با "محافظه كاران جدید" و "جرج بوش" به عنوان نمایندگان جریان های سیاسی راست افراطی نیست؛ آینده ای كه تمام شواهد و قرائن حاكی از شكست در انتخابات ریاست جمهوری آینده است.



reza-shahhosseini.jpg
رضا شاه حسینی

استقرار نظام دموکراسی پارلمانی
تشکیل دولت – ملت . تحزب (۳)

نقش دولتی بودن اقتصاد: زیر شعار فریبندة تأمین «عدالت اجتماعی» دولتمداران با اقتصاد دولتی سیاست عرضه و تقاضا را بمثابه اهرم سیاسی و کنترل اقشار جامعه با اقتصاد ایران همانند گردش کار «آب یاش» عمل می نمایند. تا از این طریق فقر را بطور مساوی در جامعه تقسیم نمایند و حکومت خود را مطمئن از شورش های مردم.



تقی روزبه

اعتصاب بازارو منازعات باندهای درونی حاکمیت

اگراین واقعیت را درنظربگیریم که خواست الغاء یک قانون رسمی-آنهم درمقابل یک رژیم مستبد وسرکوبگر- تاچه حد بیانگر ماهیت سیاسی به این گونه مطالبات واعتراضات است، آنگاه به اهمیت این چالش جدید بیشترپی خواهیم برد. در هر حال ماهیت اقتصادی-سیاسی بحران( به مثابه بخشی ازبحران درون حکومتی) و بروز همبستگی گسترده بازاریان حول منافع ویژه خود که به سرعت موجب سراسری شدن کمابیش حرکت اعتراضی آن گردید،ازویژگی های مهم این بحران بشمارمی رود.



گفت و گوی کتایون امیرپور (اسلام‌شناس) با روزنامه آلمانی:

ایران سکولارترین جامعه در جهان اسلام است

هفتاد درصد ایرانی‌ها خواستار جدائی مذهب از حکومت هستند
برگردان: جواد طالعی (شهروند)

مردم به درون خویش پناه می برند.در داخل و خارج از کشور اپوزیسیون قدرتمند و رهبر کاریزماتیکی وجود ندارد.اصلاح‌طلبان در رسانه‌های جمعی به سکوت مرگ محکوم شده‌اند.روزنامه‌هایشان توقیف می‌شوند، اما اینترنت وجود دارد و این یک جبهه بسیار مهم است. ایران، جمعیت باسواد بالائی دارد و جمع بزرگی از مردم از این رسانه استفاده می‌کنند.این خطری بزرگ برای رژیم است.در اینترنت، نویسندگان تبعیدی هم کارهای خودشان را منتشر می‌کنند



ایرج شکری

شورش یک زن جوان هنرمند علیه تبعیض و حجاب ، سیلی دیگری به رژیم ملاها

گلشیفته فراهانی هنرپیشه جوان سینمای ایران بالاخره به خاطر فشار اختناق و سانسور و تنگ شدن عرصه کار فعالیت بر هنرمندان ترک میهن کرده و در اخبار آمده بود که به همراه همسرش قصد دارد در خارج کشور اقامت کند. او اخیرا در فیلمی به کارگردانی ریدلی اسکات که در رسانه های داخل کشورنام آن را «مجموعه دروغها»* ذکر کرده اند و هنرمند سرشناس سینمای آمریکا لئونادو دیکاپریو در آن بازیگری می کند نقشی بازی کرده بود.



ali-keshgar.jpg
علی کشگر

ملت، دولت و کشور سه عنصر یگانه

امروز اگر از ملت سازان نمیتوان انتظار داشت؛ آنچه را که در برنامه سیاسی و اهداف گروهی خود دنبال و تبلیغ میکنند، به صراحت و روشنی بیان نمایند و پیامدهای آن و سهم مسئولیت خود را در این پیامدها بپذیرند، اما از بخشهای دیگر جامعه سیاسی و فکری ایرانی میتوان و باید انتظار داشت که ازتعریف و تعبیر مفاهیم کلیدی که فردای ایران را رقم میزنند، به سهولت و سهل انگاری عبور نکنند و نسبت به آن برنامه و اهداف سیاسی مواضعی روشن و هشیارانه اتخاذ نمایند.



mohsen-sazegara.jpg
محسن سازگارا

ای کاش ...

ای کاش دکتر یزدی می پذیرفت که حتی از درک صورت سؤال های نسل جوان عاجز شده چه رسد به این که پاسخی برای آنها داشته باشد ومتوجه می شد که با نگرش های دهه چهل شمسی نمی تواند پاسخ سوالات این نسل رابدهد.
ای کاش دکتر یزدی وقتی به دفتر تحکیم وحدت برخورد می کرد می فهمید که این بزرگترین سازمان دانشجویان ایران، به دلیل خصلت دموکراتیک و انتخابی بودن خود حرفی را که می زند، حرف بدنه اصلی دانشجویان و جوانان کشور است. وقتی فعالین این سازمان دانشجویی زیر بار او نمی روند و با او مخالفت می کنند فعالین آنها را به وابستگی به آمریکا و اجانب متهم نمی کرد. به جای شکستن آینه، خودش را در آینه نسل جوان کشور می دید.



فرید راستگو

آقای خاتمی
شفاف و روشن بگوئید چه چیزی عوض شده است

آقای خاتمی شفاف و روشن به مردم بگوئید: چه چیزی عوض شده است که شما چنین ضمانتی را از رهبر طلب می کنید . آیا ایشان ماهیت اش عوض شده است آیا ایشان همانی نیستند که بقول خودتان از شما انتظار داشتند در حد تدارکاتچی عمل کنید و باز بقول خودتان رئیس جمهور بله قربان گوئی می خواستند و شما نیز در 8 سال ریاست جمهوری خود بدانگونه عمل کردید؟ آیا شخصیت شما عوض شده و یا از غیب دستی به شما رسیده است؟ و یا شما مسلح به امداد غیبی هستید؟



yahyai.jpg
دکتر محمد حسین یحیایی

مرکزگرایی از رشد همه جانبه جلوگیری می کند

ایران کشور وسیع و پهناوری است که در آن انسان ها با زبان، فرهنگ و باورهای گوناگون دینی و مذهبی سال های طولانی در کنار هم زندگی کرده اند و در این مدت به فرهنگ مشترکی رسیده اند، باید آن را پاس داشت و مشترکات را افزون تر کرد. در این میان جستجوی راه کار های دیگر ضرورت تاریخی است. ساختار نظام و تمرکز قدرت در مرکز یکی از موانع مهم و عمده در راه رشد همه جانبه اقتصادی، اجتماعی و سیاسی است.



سعید حسینی

جُستاری درباره ی دهه ی "هفت ساله ی" شصت

دهه ای که با تابستانی سیاه و سرد آغاز گردید و سه سال پیش ازآنکه به پایان برسد، سیاه ترین و سرد ترین تابستان و پائیز را در تاریخ معاصر ایران آفرید، دهه ای است که ما بخاطر مسئولیّتِ اخلاقی واهمیّت تاریخی آن، نمی توانیم و اجازه نداریم، از کنار آن به راحتی بگذریم، پرونده ی آن را برای همیشه ببندیم و فراموش اش بکنیم. دهه ی شصت، دهه ای بی همتا در تاریخ ِ نه چندان دور ایران است.



saharkhiz.jpg
سحرخیز

شطرنج بازی سیاسی خاتمی

در این بازی كه ماه هاست آغاز شده تاكنون روشن است كه خاتمی چه "بیاید" و چه "نیاید" برنده ی این ماجراست؛ در یك بازی دو سر برد، یا دست كم یك سر برد بلند مدت! چون با دو شرطی كه قرار داده و چارچوبی كه روشن ساخته است در هر مقطعی می تواند به میان مردم بیاید و با صدای بلند اعلام كند: "مردم ببینید، نگذاشتند".



abdollah-momeni.jpg
عبدالله مومنی

ریاست جمهوری و رهبری جنبش اجتماعی

بدون شک اولین شرط لازم برای شرکت در یک انتخابات ، وجود حدأقلی از استانداردهای یک انتخابات آزاد و منصفانه است؛به عبارت دیگر،شرکت در انتخاباتی از پیش مهره چینی شده که روند و مقدمات آن بیانگر اراده بخشی از حاکمیت برای پیروزی "کاندیدای موردنظر نهادهای قدرت" به هر قیمت است ، نمی تواند با پیگیری خواستهای دموکراتیک همخوانی یا داشته باشد و به تحقق آنها کمکی کند. در این مورد ، مسئله مهم ، تعیین سطح همین "حدأقل استاندارد" است.



حميد فرخنده

وقتی مسیح شمشیر به دست می شود

طرح سوالِ "بر سر موضع بودن یا نبودن" از زندانیان سیاسی بود بدون اینکه نامبردگان از پیامد پاسخ خویش آگاه باشند. این زندانیان که بسیاری شان دوران محکومیت خویش را سپری کرده بودند نمی دانستند که پاسخ "آری"، آنان را به دالان مرگ می برد. اینکه واقعا چه تعداد از زندانیان حتی اگر از هزینه "بر سر موضع بودن" که جانشان بود، از سوی دادگاههای سرپایی باخبر می شدند، باز هم بر نظرات و باورهای سیاسی خویش پافشاری می کردند، روشن نیست.



daryoush-homayoun.jpg
داریوش همایون

بزرگ ترین درس هائی که گرفته ام

سخنرانی در مراسم زادروز هشتاد سالگی

سی ساله پس از جمهوری اسلامی اگر از هر چیز کم داشته است از تجربه سازنده و عبرت هیچ کم نمی آورد. خود غوته ور شدن در این بهترین دنیا هائی که آدمیان توانسته اند بسازند یک دوره آموزشی بود که هر کدام ما به فراخور از آن بهره جسته ایم. تجربه های شخصی ما بی شمار است و نمی خواهم به آن بپردازم. ولی از آن تجربه های بی شمار دو درس، دو عبرت، به نظرم برای آینده ما اهمیت حیاتی دارد: اولویت دادن به انباشت ملی، و در هم نیامیختن اولویت ها.



zeidabadi.jpg
احمد زیدآبادی

ساختار و ساختارشكنی

اگر بگوییم همه ایرانیان چه آنكه اهل خور و بیابانك است و چه بالاترین مقام سیاسی و مذهبی كشور در مقابل ‏قانون با هم برابرند، ساختارشكنی است؟
اگر بگوییم هر مقام رسمی با هر موقعیت و درجه ای به میزان قدرت خود باید مسئولیت و پاسخگویی در باره ‏نحوه استفاده از قدرت خود را داشته باشد، ساختارشكنی است؟‏
اگر بگوییم حساب و كتاب مالی تمام نهادهای اقتصادی وابسته به حكومت باید به صورت شفاف و علنی مورد ‏بررسی كارشناسانه قرار گیرد، ساختار شكنی است؟



»  جمهوری اسلامی در گذر تاریخ و وظایف نیروهای چپ
»  پشت پرده ی سیاست رسانه ای دولت
»  سرزمین فرشتگان
»  آغازماراتن انتخابات ریاست جمهوری ایران
»  سکولاریسم نمی تواند بیانگر هویت چپ ایران باشد
»  دستگاه تفتیش عقاید وزارت اطلاعات در سازمان سنجش دانشجویان دانشگاه
»  تخریب مقبره سرگرد محمود سخائی افسر شهید جبهه ملی ایران
»  موعظه ها، ادعاها ، توهم ها و واقعیت ها
»  ایران و کاسپین
»  تهدید تازه بهاییان در ایران
»  استقرار نظام دموکراسی پارلمانی تشکیل دولت- ملت (۲)
»  پژوهشی در بارهً مفاهیم جمعیت سیا سی و جامعه مدنی
»  رفورم، رفورميسم، انقلاب
»  ایران: تلاش برای بیرون آوردن سنگ از چاه در نیویورک!
»  دین، ابزار سیاسی
»  یک نافرمانی باشکوه!