nakhaei.jpg
شهباز نخعی

چشم پوشی بر نقض گسترده حقوق بشر درایران!

اقدام کاسبکارانه و شرم آور دولت ایتالیا در پوشاندن مجسمه های هنری، با مخالفت ها و انتقادات زیادی روبرو شد. ازجمله عباس شکری، نویسنده همکارم در شهروند در فیسبوک خود از دولت ایتالیا پرسید: «هرگاه شما به ایران سفر می کنید، مقامات ایرانی هم چادر ازسرزنان و دختران ایرانی که به اجبار وادار به پوشیدن حجاب شده اند، برمی دارند؟ »!



ارژنگ بامشاد

مجلس خبرگان رهبری "انتخاب" شد!

تعین تکلیف مجلس خبرگان رهبری با این دید صورت گرفته است که مردم صلاحیت انتخابِ کشف کنندگان رهبر را ندارند. از دیدگاه بیت رهبری و طرفداران "حکومت اسلامی"، مجلس خبرگان رهبری حتی حق نظارت بر رهبر را ندارد. این نظر در مباحث پیرامون جایگاه مجلس خبرگان در چند ماه گذشته به شکل برجسته ای از سوی اصولگرایان مطرح شدده است . آنها با دقت و وسواس بالائی دیدگاه های خود و جایگاه رهبر در "حکومت اسلامی" و شرایط جدید را بیان کرده اند.



منوچهر مهرآیین

جنبش اصلاح طلبی بدون رهبری و بدون سیاست های کارگشا و مردمی!

انتخابات دهمین دوره مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان رهبری آزمون بزرگی برای جنبش اصلاح طلبی در ایران بود. این آوردگاه مهم مبارزه سیاسی فرصتی بود تا اصلاح طلبان بار دیگر به میدان بیایند و با بسیج مردم و طرح شعارهای درست و مدافع حقوق مردم، به مقابله با برنامه های رهبری حکومت در تحمیل یک انتخابات فرمایشی دیگر برخیزند، و از این طریق تارعنکبوت سکوت سال های اخیر و چشم انتظار معجزه داشتن از دولت حسن روحانی را غبار روبی کنند و بار دیگر بتوانند نقش مثبت و مهمی در تحولات سیاسی کشور بازی نمایند.



Mohammad-hossein-Sdigh-yazdchi-s.jpg
محمد حسین صدیق یزدچی

چرا دین اسلام نقد می شود؟

زمانی که اسلام به عنوان نظامی سیاسی/ارزشی آن هم الزامی آن وارد روابط اجتماعی و مدیرّیت جامعه می گردد وزیست طبیعی اعضأ جامعه را مختل می کند وابتدائی ترین آزادیها : آزادی انتخاب شیوهء زندگی، آزادی خوردن ونوشیدن، آزادی روابط زن ومرد وکلیّهء ملزومات این رابطه، آزادی حق انتخاب فکر ونظر، آزادی نقد وبررسی افکار واندیشه ها، آزادی انتخاب ونقد دین وباورها و.... را از انسانها سلب میکند و به دشمنی وستیز با آنها می پردازد، باری چه باید کرد؟ طبیعی است که این دین را باید نقد کرد. این حدّاقل کار ممکن، مشروع وحق انسانی هر ایرانی ست. زمانیکه شریعت به شکل کامل آن چهار دهه است که در ایران به اجرأ گذارده شده وبی وقفه وبه محض کوچکترین اعتراض و پراکندن نظری نه مخالف بلکه متفاوت از الگوهای حکومتی به ده یا بیست سال زندان محکوم می کند ویا صاحب فکر ونظر را به بهانه های گوناگون و زیر عنوان اجرای شریعت بالای دار می کشد، واینگونه وصدها گونهء دیگر، زندگی ایرانیان را مختل ساخته وشرایط طبیعی زیستن را ازآنان سلب کرده، چه می توان وچه باید کرد؟



ارژنگ بامشاد

تبعید، مجازاتی رذیلانه

اهداف رژیم در تبعید مخالفان را باید به همگان نشان داد. تردیدی نباید داشت که رژیم در این رابطه، هزینه های زیادی خواهد داد. پیوستن نسل جدیدی از مبازران سیاسی، کنشگران اجتماعی و فعالان مدنی به عرصه رویاروئی با رژیم اسلامی و بایدها و نبایدهای آن، تمامی شیوه های سرکوبگرانه اش را نقش بر آب خواهد ساخت. جامعه پرجوش و خروش ایران با این تبعیدهای ضدانسانی، از رهبران طبیعی خود محروم نخواهد شد. جامعه جوان و جوشان ایران، جامعه ای که سن متوسط آن ۲۵ سال است هر روز گروه گروه از فعالان و کنشگران تازه نفس علیه رژیم اسلامی و آیت الله فسیل های عهد عتیق را به میدان می فرستد. یادمان باشد که تمام مردم را نمی توان تبعید کرد. این درس تاریخ را نباید فراموش کرد.



تقی روزبه

تراب حق شناس و درس بزرگ زندگی!

به مناسبت رزمنده ضدسرمایه داری که دیگر در میان ما نیست!

تراب حق شناس بالأخره پس از سال ها نبرد با بیماری در گذشت. او خلاصه و فشرده ای از جنبه های بکر و خود ویژه یک دوره تاریخی چندین ده ساله بخصوص در دو دهه قبل از انقلاب بهمن 57 بود. تاریخی که البته او نه فقط روایت گرآن بلکه هم چنین یکی از کنشگران مهمش بود. باین ترتیب با مرگ او کسی را از دست می دهیم که با خاطرات و تجربه هائی که اختصاصا با کنشگری و نقش افرینی او گره خورده بود. نبردتن به تن او با بیماری اش در طی سال های اخیر که ما از دور جسته و گریخته از آن می شنیدیم نیز به نوبه خود تماشائی و پر شکوه بود. بیماری که تدریجا و بطورروزمره او را می فرسود و زمین گیر می کرد،



نجمه موسوی

دريچه اي ديگر بسته شد!

به مناسبت درگذشت تراب حقشناس

تراب اگرچه سالها در بستر بيماري بود اما از همان تخت بيمارستان نيز مسايل را دنبال مي كرد. اگرچه حس دست ها و پاهايش را از دست داده بود اما هنوز دلش در آتش عشق مردمي مي سوخت كه از آنها دور افتاده بود. تراب فرزند خلف اين مردم بود. چرا كه تا آخرين نفس و عليرغم دوري و سختي هاي غربت دل از آنان نكنده بود. او هم چنان كه در زندگي اش نيز نشان داده بود نه فقط دل براي مردم تحت ستم ايران مي سوزاند بلكه از مشاهده ي هرگونه ظلم و نابرابري در هر كجاي دنيا زجر مي كشيد. در اين ميان البته مبارزه ي مردم فلسطين و ظلمي كه سالها و سالهاست بر اين ملت مي رود نيز براي او جايگاه ويژه اي داشت.



abolfazl_mohagheghi_0.jpg
ابوالفضل محققی

آقای خامنه ای از کجا چنین بی باک سخن می راند؟

آقای خامنه ای از کدام منظر چنین بی باک وتحقیرآمیز در مورد انتخاب شوندگان وانتخاب کنندگان سخن می گوید؟ تنها رهبری سازمان یافته و تکیه داده به نیروهای سرکوب نظامی وامنیتی می تواند چنین داد سخن دهد و بخش وسیعی از مردم را به ریشخند خود بگیرد. چرا که وقتی مستبدان تکیه بر سرکوبگران می نمایند چنین بی باک می شوند و جز خود و نیروهای تکیه داده بر آن کسی را نمی بینند. تداوم حیات خود در بازی سیاسی را در همراهی وهمگامی با آن ها جستجو می کنند. (مهندسی شده و سازمان یافته!)در چنین رابطه ای است که عقب مانده ای مانند احمدی نژاد معترضان به نتایج انتخابات را«خس وخاشاک» می نامد و خامنه ای «فتنه گر وبی بصیرت !» که در اصل هر دو یک معنی می دهد. سخن این دومی خطرناک تر است.



س. حمیدی

میراث‌خواران انقلاب بهمن

وح‌الله خمینی در نگاهی مخالف به جنبش ملی کردن نفت تجربه‌ی مخالفان آن را به نیکی در روزهای پس از انقلاب به کار بست. چماقداران حاشیه‌ی شهرها، بازنشستگان ساواکی‌، ارتشی‌های بدنام، بنگاهی‌ها، فواحش و لوطی‌های بازار و میدان، مداحان و عمله‌ی مسجد و منبر سخنان خمینی را خوب می‌فهمیدند. همین‌ها بودند کمیته‌های انقلاب برایش تشکیل دادند و نخستین بگیر و ببندها نیز از همین‌جا آغاز شد. سپس او تجربه‌ی خود را از تشکیل کمیته در راه‌اندازی سپاه نیز به کار گرفت. کمیته و سپاه برایش کفایت می‌کرد تا جنگ با توده‌های مردم را به پیش ببرد و به اتکای آن حلقه‌‌های سرکوب خویش را در جامعه تنگ‌تر کند.



chidan.jpg
شیدان وثیق

فرضیه ی کمونیستی الَن بدیو

ترجمه و مقدمه از شیدان وثیق

یکی از تلاش های نظریِ الَن بدیو، فیلسوف کمونیستِ ضدسیستمی، احیای ایده ی کمونیسم در دنیای کنونیِ زیر سلطه ی سرمایه داری جهانی است. او، این ایده را، که «فرضیه ی کمونیستی» نیز می نامد، به ویژه در دهه اخیر، در کتاب ها، کنفرانس ها و سمینارهایش مورد بحث و تأمل قرار داده است. یکی از این موارد، گفت و گویی است که او مدتی پبش با جامعه شناس فرانسوی، مارسل گوُشه، انجام داد. این مباحثه در کتابی تحت عنوان چه باید کرد؟ دیالوگ در باره ی کمونیسم، کاپیتالیسم و آینده دموکراسی به فرانسه منتشر شده است



n-nourizadeh.jpg
ن. نوری زاده

مشارکت، نظارت و ابهام زدائی در برگزاری انتخابات عمومی

بیش از ۳۰ سال است که نظارت بی طرفانۀ بین المللی و داخلی سازمانها و نهاد های مردمی جهت چگونگی روند برگزاری انتخابات عمومی در جغرافیای سیاسی بیش از ۱۰۰ کشور جهان گسترش یافته است و توانسته بر سرنوشت میلیون ها نفر تاثیر بگذارد. بدیهی است مشارکت فعال شهروندان در برگزاری انتخابات عمومی و نظارت و پی گیری عواقب آن ضمن به چالش کشیدن خودکامگی رهبران رژیم های تمامیت خواه، نشان برجسته ای از بلوغ فکری جامعه در روند گذار به دمکراسی دارد.



هاتف رحمانی

سه نیرو ، یک انتخابات

انتخابات خواهد گذشت . اما باز هم فراموش خواهیم کرد که بدون احیا بدنه اجتماعی ، بدون اتحاد عمل همه نیروهای خواهان تحول ترقی خواهانه جامعه ، بدون تلاش جمعی برای طرد نظام ولایی ، در بر همین پاشنه خواهد پرخید .
وظیفه نیروهای مردمی ومدافع زحمتکشان وهمه ترقی خواهان است که صدای اعتراض خود را همراه با افشا ترفند های ضد مردمی نظام حاکم هر چه رسا تر بگوش مردم میهنمان برسانند .



Behrouz-Khaligh02.jpg
بهروز خلیق

سپاه، انتخابات مجلس شورا، خبرگان و ولی فقيه آينده
سپاه ١٨٠ کرسی مجلس شورا و مجلس خبرگان مطيع را می خواهد!

سپاه با باور به همين رسالت، از شورای نگهبان دوسوم کرسی های مجلس را طلب می کند، مجلس خبرگان مطيع و سازگار را می خواهد تا فردا کانديدای مورد نظر خود را در مقام ولی فقيه بنشاند. مواضع خامنه ای به سپاه چنين جسارتی را  بخشيده است. او می گويد: "سپاه یک سازمان سر به زیر و سرگرم کارهای اداری خود نیست بلکه یک ناظرِ آگاه و بینا و متوجه مسائل داخلی و خارجی است." او رسالت حفظ انقلاب اسلامی و ارزش های آن در دوره بعد از مرگش را هم به سپاه سپرده است. کشور در حيات خامنه ای با مشکل بزرگ سپاه روبرو است. به نظر می رسد فردای خامنه ای هم، هم چنان با اين مشکل بزرگ روبرو خواهيم بود.



Forough-Tayyai.jpg
فروغ طیاری

من سیاسی نیستم !!

من سیاسی نیستم واژه ایست که هرروزه از زبان بسیاری میشنویم ، زیر سایه این اظهار نظر گوشه عافیت خوابیده است ، مگر میتوان گرسنگی ، کارتن خوابی ، کارگری زنی که برای امرار معاش فرزندش را برکمر بسته و روی سرش یک ستون آجرنهاده دید و بی تفاوت از کنارش گذشت ، سیاسی نیستم یعنی با راسترین ، قشریترین ، غارتگرترین و جنایتکارترین عناصر جامعه همراه هستم ، سیاسی نیستم یعنی در سرنوشت کشورم مایل بهیچ مشارکتی نیستم ، انتخابات یک پدیده مورد تائید همه سیستمهای جهانی است ، حالا اگر انتخابات در کشوری براساس موازین اخلاقی و انسانی بر گزار نمیشود منهم مقصرم، عده ای به اعتراض در انتخابات شرکت نمیکنند ، عده ای به بهانه اینکه من سیاسی نیستم و عده ای بدلیل اینکه انتخابات را مهندسی شده میدانند از شرکت در انتخابات سرباز میزنند .



کامبیز گیلانی

اتمی، شکست یا پیروزی؟

گاهی، پرسش ها حواس آدم را پرت می کنند. اما، پاسخ ها ی مناسب می توانند مسیر آن را تغییر دهند. جمهوری اسلامی ایران، بار مردم ایران و نسل های گوناگونش را به مقصد نمی رساند. حاکمیت ولایت فقیه، به تاریخ مردم ایران و جهان، بار مثبت نمی دهد.
اگر این ادعای درستی باشد، روشن است که حضور آن نابجا خواهد بود. پس از گذشت این همه سال، برای کسانی که خواسته اند سالم و بی دغدغه زندگی کنند، این امکان به وجود نیامده است؛ مشکلاتی مثل جنگ، بی پولی، آوارگی و بی کاری به شدت در هم کوبیدشان. هم چنین، کسانی هم که خواسته اند از ابزار سیاسی برای تغییر شرایط اجتماعی استفاده کنند، موفق نشده اند. چرا که با دغدغه هایی مثل دستگیر شدن، زندانی و شکنجه شدن و دست آخر هم اعدام، رو به رو بوده اند.



ارژنگ بامشاد

همه، حتی مخالفان به کاندیداهای "من" رای بدهند!

سخنان خامنه ای برای جلوگیری از حضور مخالفان "نظام" در مجلس، به زبان ساده فارسی به معنای جلوگیری از حضور همه کسانی است که مطلوب او نیستند. روشن است که در انتخابات جمهوری اسلامی که به شیوه ای بسیار ضد دمکراتیک حق حاکمیت مردم را سلب کرده است، تنها سخن از وزن کشی جناح های سیاسی درون حاکمیت است. در هیچ یک از انتخابات های جمهوری اسلامی به جز اولین انتخابات مجلس، به نیروهای مردمی و طرفداران دمکراسی و حقوق ملت اجازه کاندیداتوری داده نشده است. در دورۀ اخیر نیز این امکان برای هیچ یک از نمایندگان مردمی فراهم نیامده است.



بهرام سلطانی

واژه "مسُولیت"، حسن روحانی و سفر او به پاریس
(نامه به رئیس جمهور فرانسه)

موضوع اصلی مطرح شده در این نوشته ، مربوط به مسُولیت فردی و حقوقی افرادیست که در پروسه قدرت و تصمیم گیری در یک سا زمان ، نهاد ، نظام و جریان سیاسی شرکت میکنند. بد نیست اشاره شود که این بخشی از دامنه تحقیق نگارنده در امور دانشگاهی بوده که کوششهايي در جهت شناخت عنصر قدرت و راه حلهای ممکن در روشنگری و به چالش کشیدن ابزارهای غیر اصولی و مخرب این عنصر ، و خصوصآ بسط این موضوع در قالب یک نظام سیاسی حاکم در جامعه بعمل آمده. به طور خلاصه لازم است اشاره شود که عنصر قدرت خصوصآ در عرصه سیاسی در بر گیرنده پیچید گیهای خاصی است. طرح اینکه به زبان ساده "پریروز شاه" ، "دیروز خمینی" و "امروز خامنه ای" مسُول تمامی فجایع و جنایات تلقی شوند ، نشانه ساده اندیشی و عدم درک نسبی از زوایای گوناگون شکل گیری قدرت وبه کار گیری اهرمهای مربوط به این امر مهم به حساب می آید.



nakhaei.jpg
شهباز نخعی

فرجام یا آغاز راه دراز ۸ ساله اجرای برجام!

شنبه گذشته، ۲۶ دی، غم انگیز، خسارت بار و پرهزینه ترین سریال تاریخ کشور، با بیش از ۲۰ سال پیشینه و ۱۳ سال خیره سری نابخردانه، با سناریوی نوشته شده توسط سید علی خامنه ای، کارگردانی باراک حسین اوباما، بازیگری شیخ حسن روحانی، محمد جواد ظریف، جان کری، فدریکا موگرینی و... وارد فصلی تازه و پرپیچ و خم شد. هزینه بسیار سنگین تهیه این سریال ایران بربادده را مردم نگونبخت ایران با کوچک و کوچک ترشدن سفره های خود پرداخت کرده اند. باراک حسین اوباما برای کارگردانی بخش اخیر این سریال در چند سال گذشته، از کارگردانی سریالی دیگر در سوریه شانه خالی کرد و مسبب کشته شدن نزدیک به ۳۰۰ هزارتن و آوارگی و بی خانمانی 12 میلیون تن دیگر از مردم بی پناه سوریه شد که عواقب ناگوار آن امروز گریبانگیر دولت های اروپایی شده است.



منوچهر مهرآیین

انتخابات در «نظام نمونه» جهان: شما اگر مخالف هم هستید رای بدهید ما هم حکومت مان را می کنیم!

با اعلام رد صلاحیت گسترده اکثریت قاطع نامزدهای اصلاح طلب، و ملی مذهبی، انتخابات دهمین دوره مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان رهبری وارد مراحل نهایی خود می شود. علی خامنه ای رهبر حکومت جمهوری اسلامی در سخنانی که به مناسبت 19 دی ماه بیان کرد، ضمن ابراز نگرانی تلویحی از نتیجه انتخابات و تاکید بر شرکت گسترده مردم حتی از «مخالفان نظام» هم خواست تا در انتخابات اسفند ماه شرکت کنند. البته آقای خامنه ای قبلاً هم در آستانه انتخابات ریاست جمهوری سال 1392 در پیام مشابهی همه مردم را به شرکت در انتخاباتی که در راستای فرامین او و سران حکومت جمهوری اسلامی تدارک و مهندسی شده بود فرا خوانده بود.



YadollahBaladi.jpg
یدالله بلدی

خیل بیشمار گدایان در سرزمین آقازاده ها

جامعه بشری از آغاز تاکنون همواره با تقسیم ناعادلانه ثروت و بیعدالتی روبرو بوده است و از اینرو نتایج فاجعه بار و رنج آوری را برای تهیدستان و افراد کم درآمد ببار آورده است، یکی از پیامدهای فقدان عدالت اجتماعی رواج پدیده حقارت بار گدائی یا تکدی گری است. در سرزمین محنت زده ما مردم میهن مان هر روز در هر خیابان و کوی و برزن و در هر مکان و هر زمان با چهره های فلاکت زده و ژنده پوشی از زن و مرد پیر و جوان و کودک روبرو میشوند که عاجزانه و با التماس و اصرار و دعا تقاضای کمک دارند و فضای استبداد زده جامعه را رنجبارتر و غیرقابل تحمل تر میسازند.



Ali_ShakeriZand0.jpg
علی شاکری زند

در حاشیه ی عملیات تروریستی اخیرِ داعش

در تاریخ دهم دیماه ۱۳۵۶، یعنی دو ماه پس از آنچه به حادثه ی کاروانسرا سنگی معروف شد، جیمی کارتر که از خاور دور باز می گشت برای سفر رسمی کوتاهی مهمان پادشاه ایران بود.
شاه که می دانست هدف از این سفر تشویق او به تغییر سیاست داخلی در جهت رعایت حقوق بشر است از این دیدار سخت متوحش بود. اما کارتر که مردی مؤدب بود و، در عین حال نیز، نه می خواست و نه می توانست در سیاست کشور خود نسبت به وضع حاکم در ایران چرخشی ناگهانی و شدید نشان دهد، در سخنان رسمی و علنی خود بیش از هر چیز بر پشتیبانی دولت آمریکا از شاه تأکید ورزید. اما این اظهارات ظاهری کسی را نمی فریفت و همه می دانستند که می بایست در سختگیری های شاه نسبت به مخالفان دیکتاتوری انعطافی رخ دهد،



ارژنگ بامشاد

دولت قانون مدار در جمهوری اسلامی ممکن نیست
در حاشیه سونامی رد صلاحیت ها

زمانی که تمام رسانه های مهم جهان اجرائی شدن برجام را در برنامه های زندۀ خود پوشش می دادند، سیمای جمهوری اسلامی از پوشش زنده این رویداد سر باز زد و شورای نگهبان نیز سونامی رد صلاحیت ۶۰ درصد کاندیداهای نمایندگی مجلس شورای اسلامی را اعلام کرد. سونامی رد صلاحیت ها بیش از ۹۹ کاندیداهای اصلاح طلبان را از دم تیغ گذارند و اکثریت بالائی از کاندیداهای حزب اعتدال و توسعه طرفدار حسن روحانی، طرفداران کارگزاران سازندگی و بخشی از نمایندگان کنونی مجلس شورای اسلامی و حتی معاون علی لاریجانی و علی مطهری را رد صلاحیت کرد.



Behrouz-Khaligh02.jpg
بهروز خلیق

انتخابات مجلس خبرگان، صف بندی ها و نيروهای تحول طلب

نيروهای تحول طلب نسبت به صف بندی در رابطه با مجلس خبرگان در تهران، معنی و مضمون آن و تنش بين دو بلوک و پيآمدهای آن، نمی توانند بی اعتناء باشند. توجه به اين صف بندی به معنی فراموش کردن نقش رفسنجانی در پی ريزی اين نظام و عملکرد آن و جنابات صورت گرفته در دوره رياست جمهوری او نيست، بلکه جلب توجه په پيآمدهای اين صف بندی است که می تواند "نه" مردم تهران به ولی فقيه و ذوب شدگان در آن باشد. لازم است که انتخابات مجلس خبرگان را پی گيری نمود و از نتايج آن عليه ولايت فقيه و به نفع روندهای دمکراتيک در کشور بهره گرفت.



amir-mombini04-s.jpg
امیر مُمبینی

لغو تحریم‌های هسته‌ای
خُرسَندیِ بزرگ بر مَتن ناخُرسَندی‌ سُتُرگ

آری، توافق بر سر برنامه‌ی هسته‌ای سیار مهم و راهگشا است. اما، براستی، چه شد و چه به دست آمد و که مسئول است؟ کدام خرد بود که گمان داشت در این دوران میتوان یک برنامه‌ی هسته‌ای جامع را به موازات یک رقابت و خصومت جامع با غرب به رهبری آمریکا، آن هم در خاورمیانه، پیشبرد و به پیروزی نشاند؟ آقایان خامنه‌ای، رفسنجانی، میرحسین موسوی، محمد خاتمی و دیگرانی که مدعی بودند این برنامه به همت آنان پیافکنده شد و پیشرفت، اکنون چه میگویند؟ آیا تمام این توافق معنایی جز باز گشت به همان نقطه‌ای دارد که این آقایان کار خود را با هزینه سرسام آور شروع کردند؟



hayde-moghisi.jpg
هایده مغیثی

با یاد هما ناطق، پژوهشگر تاریخ نوین ایران، یار گذشته در "اتحاد ملی زنان"

هما ناطق زنی بود پرشور و سرشار ازانرژی ذهنی و عاطفی . شورو احساسات او در تحلیل و پژوهش های تاریخی او، در کنش سیاسی او و در روابط شخصی و اجتماعی اش آشکاربود. در بیان نظراتش صادق ، صریح و بی باک بود. درگذشت او فقدان بزرگی برای جامعه روشنفکری و عدالت جوی ایران است.



»  رؤیای حضانت کعبه! جدال بی پایان ولایت فقیه شیعه با آل سعود وهابی.
»  با یاد هما ناطق
»  در فراق دوستی کم نظیر
»  هما ناطق : تاریخ پژوهی با وجدان بیدار روشنفکری [ بخش پایانی]
»  توضیحی ضروری در حاشیه بیاینه فراخوان برای لغو نظارت استصوابی
»  بمناسبت چهل و هشتمین سال درگـذشت زنده ياد غلامرضا تختی
»  گرهگاه سوريه، معضل پناهجويان و خطر تروريسم داعشی
»  آقایان اشکوری و سروش، خشونت و تبعیض در قرآن (بخش دوم)
»  ولی فقيه، پای سازمان اطلاعات سپاه را به خارج از کشور کشاند!
»  هما ناطق : تاریخ پژوهی ، با وجدان بیدار ِروشنفکری(۱)
»  کنفرانس همبستگی اسلامی یا یک شوخی بی مزه؟!
»  روز تمام شد!
»  یاد رضا ساکی همیشه با ماست!
»  در سال ۲۰۱۶ داعش به کدام سوی می رود ؟
»  نقدی بر سند ارزیابی از حاصل کار پروژه وحدت چپ