jelve-javaheri.jpg
جلوه جواهری

در ستایش مقاومت نسرین ستوده

اکنون، حدود 9 ماه است که نسرین ستوده تنها به اتهام دفاع از موکلان خود در زندان است و در این مدت، از دیدار همسر و فرزندانش جز در مواردی محدود، محروم بوده است. با نزدیک شدن به سالروز تولد ستوده در 9 خرداد، این روز را تبریک می گویم به همه ساکنان زمین به ویژه کودکانی که هیچ جای این زمین را برای زیستن امن نمی بینند، به نیما و مهراوه که صبورانه طاقت آوردند، آن گونه که نسرین در زندان تاب آورده و به رضا خندان، که از صبر و مقاومت او در این راه گاه زبان کم می آورد.



hamid-hamidi.jpg
حمید حمیدی

برای گل در قفس-نسرین ستوده

هرروز در انتظارم تا قاصدک خبري از توو دیگر عزیزان در بندمان برايم بياورد. مي دانم که تو مي آيي و در هر قدمت، شاخه ای از عاطفه خواهي کاشت و قاصدکي را آزاد خواهي ساخت. با آمدنت طراوت و زندگي در رگهاي صبح جريان پيدا خواهد کرد. به انتظارت مي مانیم تا تو بیایی،چون، روز،سرانجام باز آمدنی است.



mansoure-shojai-2.jpg
منصوره شجاعی

برای چهل وهشت سالگی نسرین ستوده:

شرح یک عکس !

امروز در عکس ات می خندیدی... دستان دستبند زده ات را کودکانه بالا گرفته بودی وبی نگاهی به چهره های عبوس وخصمی مامورانِ معذورشادمانه می خندیدی . چه تلخ و پرکینه بودند آنها و چه شیرین و مهربان بودی تو....
دستان کوچک دستبند زده ات را به گردن ``رضا`` حلقه کرده بودی و چشمانت چه عاشقانه و مشتاق نگاهش می کرد...و او که با آن شرم و وقارهمیشگی چگونه مهربان و با احترام در آغوش ات گرفته بود و تو اما جسورانه مشتاق بودی و زنانه باشکوه...



azade-davachi2.jpg
آزاده دواچی

در شب جشن تولدت، 48 شمع خواهیم افروخت تابناک

تو قلم به دست می گیری و بر پاره های دستمال کاغذی که شاید بارها از دوری کودکان ات بر آن گریسته ای، دردل های مادرانه ات را می نویسی، و من می خواهم با خطوطی بر کاغذ دوباره و چندباره نام تو را جاری کنم و از تو بنویسم، تا راوی روایت های ناگفته ات باشم. از روزهایی حرف بزنم که اینجا نبوده ای، از روزهایی که بر تو گذشته است بگویم، از رنجی که از دوری فرزندات کشیده ای، از دوری از خانواده ات، از ندیدن پدرت برای آخرین بار.



nahid-kashavarz.jpg
ناهید کشاورز

نسرین ستوده، نماد ماندگار «مبارزۀ پرهیز از خشونت»

نسرین ستوده یکی از نمادهای شجاع و ماندگار مبارزۀ پرهیز از خشونت ملت ماست. او بیش از 8 ماه زندان انفرادی را تاب آورد. در مدت این 8 ماه تنها توانست چند بار کودکانش را دقایقی از نزدیک به آغوش کشد. هنگامی که هیچ ابزاری برای اعتراض به وضعیت خود و زندانیانی همانند خود نداشت، بارها لب بر آب و غذا بست و تن و جان خود را فرسوده کرد تا ما بیرونیان صدای دادخواهی اش را بشنویم.



shadi-amin.jpg
شادی امين

"کوییر" ها همه جا هستند!

در هفته های گذشته ما شاهد حرکتی در مقابله با روز مبارزه علیه همجنسگراستیزی (روز مقابله با هموفوبیا) در شبکه های سایبری تحت عنوان "ما همه جا هستیم" بودیم. این حرکت که افرادی غیرهمجنسگرا و غیر ترانس ایرانی را نیز با خود همراه کرده بود نقدهایی نظری در مورد درک از مفهوم "کوییر" را به ذهن من آورد که با خوانندگان این مطلب در میان می گذارم.



noushin-ahmadi.jpg
نوشین احمدی خراسانی

سونامی مداخله دولت در حریم خصوصی شهروندان


اگر دست دولت‌‌‌ها برای دخالت گسترده در حوزه خصوصی کاملا باز باشد، آنها بر گروه‌‌‌‌های حاشیه‌‌‌ای و کم قدرت فشار می‌‌‌آورند چرا که «اکثریت بودن» و «قدرت و صدا داشتن در جامعه» است که «دولت ها» را به سمت دخالت در حوزه خصوصی وا می‌‌‌دارد. و در این میان وقتی ما هنوز از یک نظام مردسالاری پُر نفوذ و قدرتمند در همه جهان (حتا در کشورهای دموکراتیک) صحبت می‌‌‌کنیم این بدان معناست که این مردسالاری اجازه نخواهد داد «مصادیق ورود دولت به حوزه خصوصی» به نفع زنان خاتمه یابد بلکه عمدتاَ از آن ــ مانند فرانسه ــ صرفاَ در جهت قانون‌‌‌گذاری و جریمه برای «گروه‌‌‌های حاشیه‌‌‌ای و اقلیت و کم قدرت» بهره می‌‌‌برد.



noushin-ahmadi.jpg
نوشین احمدی خراسانی

مانکن های ایرانی، برقع‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌پوشان اسلامی

شاید فرق یک جنبش ایدئولوژیک با یک جنبش مدنی در آن است که جنبش های ایدئولوژیک، اغلب یک «مدینه فاضله» برای ساختن «انسان نمونه» در افق فعالیت و آرزوهای خود دارند و در واقع هدف غایی شان آن است که به حاکمیت برسند و یا حاکمیت موجود را وادارند تا به کمک ابزار «قدرت و قانون»، بتوانند «انسان های ایده آل» تولید کنند. ولی جنبش های‌ ‌‌مدنی و مطالبه‌‌‌‌‌‌‌محور زنان، اساساَ ادعا یا حتا برنامه ای غیر از گسترش «حق انتخاب» برای گروه های اجتماعی مورد مخاطب‌‌‌، ندارند.



damaskus-zanan.jpg
تغییر برای برابری:

ساعت آزادی در دمشق دیکتاتور

ترجمه آزاد و تلخیص از شهرزاد امین

دختران پلاکاردی طبقه هفتم، برای اولین تظاهرات زنان در مرکز دمشق آماده می شوند. دو تن از آنان، دو خواهر در شهر دارعا بزرگ شده اند. آنها بیش از یک هفته است که هیچگونه خبری از خانواده شان ندارند. تلفنهای همراه و اینترنت قطع است. خبرنگاران حق ورود به کشور را ندارند. حوادثی که بوسیله تلفن های همراه فیلمبرداری شده و به بیرون فرستاده شده اند تنها وسیله ارتباطی با دنیای پیرامون هستند. پناهندگانی که موفق به ورود به اردن شده اند خبر داده اند که جریان آب و برق قطع است و مواد غذائی نیز رو به اتمام است.



zanan-szrie2l.jpg

سوريه دست به سركوب زنان مي‌زند

تغییر برای برابری: هم‌زمان با راه اندازي موج تازه اي از سركوب‌ها عليه معترضان ضد حكومتي توسط رييس جمهور بشار اسد، زنان معترض مورد هدف قرار گرفته اند.‏
يك زن فعال حقوق بشر در جريان تظاهراتی با عنوان " جمعه‌ي زنان آزاد" دستگیر شد؛ در این تظاهرات، هزاران معترض در همه‌ي شهرهاي سراسر سوریه در همبستگي با تمام كساني كه در قيام هشت هفته اي كشته يا زنداني شده اند به خيابان ها آمدند.



عدالت برای ایران:

با شکستن سکوت درباره شکنجه جنسی، نگذاریم این جنایت بی عقوبت بماند

عدالت برای ایران، از همه کسانی که خود یا عزیزانشان، قربانی شکنجه جنسی بوده اند و یا به هر دلیل، اطلاعاتی درباره آن دارند، می خواهد تا با تماس با ما، به روشن شدن حقایق و پاسخگو کردن آمران و عاملان آن، به عنوان یک قدم ضروری در توقف شکنجه جنسی و نیز التیام درد قربانیان و خانواده های آنان، یاری رسانند.



sepide-yousefzade.jpg
سپیده یوسف زاده

به بهانه روز جهانی خانواده: از «آمنه و مجید» تا هر آنچه باید در خانواده مخفی بماند

امروز 25 اردیبهشت ماه، روز جهانی خانواده است. در بيست سپتامبر 1993، سازمان ملل، سال 1994 را سال جهاني خانواده و روز 15 مه (مصادف با 25 اردیبهشت) را روز جهاني خانواده ناميد. این روز را سازمان ملل برگزید تا فرصتی باشد برای آگاهی بخشی درباره مسائل مربوط به خانواده ها و دگرگونی های اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی که بر خانواده ها در گوشه و کنار جهان اثر می گذارد. هر سال نیز سازمان ملل شعاری را به مناسبت این روز برمی گزیند. شعار سال گذشته «برابری جنسیتی» بود و شعار امسال نیز «کنترل فقر خانواده و محرومیت اجتماعی» اعلام شده است....



1_m.jpg

محبوبه کرمی: خوشحالم برای هدفم که برابری برای زنان سرزمینم است به زندان میروم

تهامات محبوبه کرمی "عضویت در مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران"، "فعالیت تبلیغی علیه نظام"، "اجتماع و تبانی با قصد ارتکاب جرایم علیه امنیت کشور" و "نشر اکاذیب" عنوان شده بود.وی از اتهام "نشر اکاذیب" مبرا شده و برای عضویت در "مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران" به تحمل دو سال حبس و به اتهام "فعالیت تبلیغی علیه نظام"، "اجتماع و تبانی با قصد ارتکاب جرایم علیه امنیت کشور" نیز به تحمل دو سال حبس تعزیری محکوم شده بود. محبوبه کرمی، عضو کمپین یک میلیون امضا، در روز 11 اسفند ماه 1388با هجوم ماموران امنیتی به منزلش بازداشت و پس از گذشت 170 روز، شامگاه چهارشنبه 27 مردادماه 1389 با تودیع وثیقه 500 میلیون تومانی آزاد شد.



maryam-bahrman.jpg
آزاده دواچی

مریم بهرمن، عطر بهار نارنج جنبش زنان در پشت میله های زندان

خبرهای هفته گذشته همه نگران کننده بودند: از دلهره بردن زنان زندانی به زندان قرچک ورامین، و احضار محبوبه کرمی از فعالان جنبش زنان (که در افسردگی و شرایط ناگوار جسمی و روحی به زندان فراخوانده شد تا محکومیت حبس 3 سال زندان خود را سپری کند) تا دستگیری مریم بهرمن، این فعال شیرازی جنبش زنان که آرام و متین راه می پیمود و بازداشت برای همه ما شوک آور بود.



zanan-bazare-kar.jpg

هجوم زنان به بازار کار

ورود زنان به بازار کار 2.5 برابر می شود.

«مطالعات نشان می دهد ما در دهه آینده با هجوم 2.5 برابری زنان به سمت بازار کار مواجه خواهیم شد.» این جمله یک مقام وزارت کار است که به زعم او به خصوص زنان فارغ التحصیل دانشگاهی جزو این قشر خواهند بود.
این در حالی است که آخرین آمارهای رسمی کشور نیز نشان می دهد هم اکنون بیش از نیمی از دختران 15 تا 24 ساله کشور بیکار هستند و با پیش بینی مشاور معاون توسعه اشتغال وزارت کار به نظر می رسد این رقم بیکاری در سال های آتی روند صعودی تر به خود بگیرد. مسلم خانی در گفت وگو با خبرآنلاین در تایید نتیجه این مطالعات، به فزونی جمعیت دانشجویان دختر بر پسر اشاره و خاطرنشان می کند: «این فارغ التحصیلان دختر که اکنون تعداد آن ها در دانشگاه ها نسبت به آقایان بیشتر است در آینده کار می خواهند.»



lara-logan1.jpg

روایت لارا لوگان از تجاوز در قلب انقلاب

وقتی لارا لوگان شب کناره‌گیری حسنی مبارک از قدرت به میدان تحریر قاهره رفت، در پی خبررسانی از جشن آزادی مردم بود. اما از سوی عده‌ای از همان مردم به او تجاوز شد. او حالا پس از چند ماه به کار بازگشته، و سکوت را شکسته است.
لارا لوگان، خبرنگار ۳۹ ساله برنامه "۶۰ دقیقه" شبکه سی بی اس در نهایت سکوت خود را شکست. او قربانی تجاوز و خشونت شدید مردانی شده بود که شب کناره‌گیری حسنی مبارک از قدرت در فوریه امسال برای جشن آزادی خود در میدان تحریر قاهره گرد آمده بودند.



azade-davachi2.jpg
آزاده دواچی

زندانهایی از جنس زنان : از اوین تا قرچک ورامین

چگونه اين زنان مي توانند به زندگي ،به فرزندانشان، به آينده ي نامشخص در كنار خانواده شان فكر كنند در حالي كه بايد هر روز با ضربه هاي باتوم و وحشت از كتك خوردن سربر بالين بگذارند؟ سرنوشت اين زنان كه بعضي از آن ها از قضا مادر هم هستند؛ درلايه هاي تو درتو و وحشت انگيز و غير انساني كه حتي از كمترين امكانات اوليه برخودار نيست چه خواهد بود ؟ سوال اینجاست که دلیل انتقال این زندانیان زن به این زندان بدون کوچکترین امکانات اولیه چیست و اگر این زندان برای این همه زندانی تعبیه نشده است، چرا باید آن ها در این وضعیت نگاه داشت .



kar-mortazi.jpg
مینو مرتاضی

همراه با مهرانگیز کار، این معلم پیشتاز و دردآشنای جنبش زنان، سوگواریم

تردید ندارم که تمامی زنانی که مثل من این شانس را داشتند که پای درس و صحبت‌‌‌های خانم کار بنشینند و کلام مهرآمیزشان رابشنوند، همدلانه با ایشان در زندان و هجران‌‌‌اند و خود را در غم و اندوه خواهر دردمند خویش شریک و سهیم می‌‌‌دانند. زیرا همه ما از ایشان آموختیم که خانواده در ایران برای روشنگران عدالت‌‌‌‌جو ، بیش از آن‌‌‌که سر پناهی برای خور و خواب و مصرف روزمره باشد، پناه‌‌‌‌گاهی برای لحظه‌‌‌ای در امان بودن از شر نامردمی‌‌‌هاست . باید حریم و حرمت‌‌‌اش را پاس داشت .



narges-tavasolian.jpg
نرگس توسلیان

چهره‌‌‌ی تاریک، روشنِ لایحه‌‌‌‌ی حمایت از خانواده

هفته‌‌‌ی گذشته در میان انبوه حوادث و اخبار تلخ و شیرین، خبر طرح لایحه حمایت از خانواده در صحن علنی مجلس پس از «تصویب لایحه بودجه» به میان آمد. پیش از آن نیز گفته که اصلاحات مثبتی در لایحه‌‌‌‌ حمایت از خانواده انجام گرفته است که همین امر ابتدا موجی هرچند کوچک از خوش‌‌‌حالی و امید‌ را در میان فعالان حقوق بشر و به خصوص کنش‌‌‌گران حقوق زن ایجاد کرد. این موج کوچک از شادمانی، در واقعیتی انکارناپذیر ریشه دارد.



dr-moradi.jpg
دکتر گلمراد مرادی

زن و نقش او در جوامع سرمایه داری
و دیکتاتور زده سکولار و مذهبی

بی دلیل نبوده که در طول تاریخ پیدایش بشر، دو فاکتور ذکر شده، نقش تعیین کننده، برای زندگی مرفه، بی دغدغه و راحت را، داشته اند. یعنی جمع آوری زر و ثروت و کوشش برای به دست آوردن قدرت و نیروی سرکوب. بدین ترتیب آن کسانی که خود را زرنگتر یا قلدر تر از دیگران می دانسته اند و کمتر پای بند به اصول اخلاق و انسانیت بوده اند، قادر شده اند زودتر به ثروت دست یابند وبرخی از کمتر زرنگان یا بهتر است بگوئیم پای بندان به اصول انسانی و اخلاقی را، به دلیل نیازمادی به خود وابسته نمایند.



azade-davachi2.jpg
آزاده دواچی

زنان کارگر در چرخه خشونت خانه و کار

به مناسبت روزجهانی کارگر

به جاست که در روز جهانی کارگر به یاد همه‌‌‌ی زحمت‌‌‌کشان، به خصوص زنان کارگری باشیم که بسیاری از آنان هم اکنون در زیرزمین‌‌‌‌های نمور و غیربهداشتی و کارگاه‌‌‌های خصوصی و دولتی ــ که اغلب فاقد وسایل ایمنیِ کار هستند ــ شبانه روز مشغول کارند و بسیاری از آنان هنوز از حق مساوی برای تامین معیشبت خود نسبت به مردان جامعه، نه تنها برخودار نیستند بلکه با وضع قوانینی چون دور کاری، وضعیت شغلی‌‌‌شان نیز به مراتب وخیم‌‌‌تر و بحرانی‌‌‌تر می‌‌‌شود.



leila-alikaramizz.jpg
لیلا علی کرمی

روز جهانی کارگر، و خانه‌‌‌‌نشین کردن زنان

قصدم این بود که به مناسبت «روز جهانی کارگر» کندوکاوی در زمینه‌‌‌ی مسایل حقوقی زنان شاغل و دشواری کار زنان در ایران انجام بدهم اما در همان آغاز کار، مسئله‌‌‌ای بغرنج به نام «دورکاری» نظرم را جلب کرد زیرا متوجه شدم که در شرایط بحران فزاینده‌‌‌ی بیکاری در کشور، زنان شاغلی که همه کمبودها و نارسایی‌‌‌های حقوقی کار و تأمین‌‌‌اجتماعی و انواع و اقسام دشواری‌‌‌های عرصه کار و کارمندی را به جان خریده‌‌‌اند تا مشارکتی برابر با مردان داشته باشند



natasha-amiri.jpg
ناتاشا امیری

یک عمرنه فقط بودن که نوشتن ...

در تاریخ ادبیات ایران نام دانشور به عنوان اولین ها ثبت شده است چون برخی افراد برای اولین بودن برنامه ریزی وچه بخواهند و چه نخواهند برای این کار انتخاب شده اند، اما سیمین را نمی توان فقط دریک نقطه از تاریخ بررسی کرد وعلت ماندگاری اش فقط اولین بودنش نیست عمری پوست اندازی و دگردیسی و کسب علم در راه ادبیات است، رسیدن به نگرش و یافتن دیدگاه و ایدئولوژی خاص و مخصوص به خودش است که کمتر نویسنده ای می تواند بماند و به آن دست پیدا کند.



asie-nezam-shahidi.jpg
آسیه نظام شهیدی

سیمین دانشور ، یگانه نگارنده روزگار

مواجهه ی سیمین دانشور و جلال آل احمد بی شک نه تنها در زندگی فردی آن دو تعیین کننده و آینده ساز بود که بر نحوه ی تفکر نگارش و نگاه و تمام فعالیت های بیرونی و درونی آنها هم اثر گذاشت و به تبع فعالیت ها و آثار و نگارش آن دو بر فضای بیرونی و اندیشه های اجتماعی و حوزه های نگارشی و ادبی چندین نسل هم تاثیر بی سابقه داشت .



azade-davachi2.jpg
آزاده دواچی

سیمین دانشور، خالقی که باید تکرار شود

دانشور با انتشار رمان سووشون به عنوان یکی از رمان های ماندگار در ادبیات داستانی ایران توانست از طریق آثار ادبی خودش در کنار دیگر اعضای جامعه ی خود در مشارکت های سیاسی و اجتماعی آن زمان سهیم شود . در این رمان او زنی به نام «زری» را به تصویر می کشید که در کنار همسرش «یوسف» وارد مبارزات سیاسی و اجتماعی ایران در سال 1322 می شود .