دولت جدید آمریکا به جناح راست اسرائیل جسارت بیشتری داده است.

کرانه باختری رود اردن، از مستعمره سازی تا انضمام کامل

دومینیک ویدال - ترجمه بهروز عارفی


آیا این تصادفی است؟ شروع دوره ی دولت جدید هم زمان است با مبارزه ی راست افراطی اسرائیل برای چرخشی تاریخی در سیاست فلسطینی تل آویو، یعنی انضمام کرانه باختری [به اسرائیل]. نفتالی بِنِت رهبر حزب مذهبی اولتراناسیونالیست «خانه یهودی» و وزیر آموزش و امور یهودیان خارج از کشور (دیاسپورا) مدت هاست که انضمام ناحیه C را مطالبه می کند.این ناحیه که به موجب قرارداد اسلو زیر کنترل انحصاری اسرائیل قرار دارد، بیش از 60 درصد خاک کرانه باختری و از جمله دره رود اردن و همچنین کل شهرک های مستعمره و جاده های اختصاصی آن ها را تشکیل می دهد.



majid-sedghi.jpg
مجید صدقی

سزار و یک نام

چهل و دومین جشن سینمایی (سزار) که به اسکارفرانسه معروف است جمعه شب گذشته در پاریس درحالی برگزارشد که اکثردست اندرکاران هنری و نیز سینما دوستان بخوبی می دانستند که جه کسانی قراراست دراین رقابت سالانه پیروزشوند. یک جشن به اصطلاح بدون سورپریزکه تنها مهیج ترین لحظه ی آن ورود ژان پل بلموندو بازیگربازنشسته سینمای فرانسه برروی سن برای دریافت جایزه افتخاری اش بود . بلموندوی هشتادوسه ساله با دیدن دوستانش برروی سن چشمانی اشک آلود ولی خوشجال و خندان به نظرمیرسید و شاید بتوان گفت برنده اصلی این جشن او بود.



majid-sedghi.jpg
مجید صدقی

بهشت غرب

درسینما نخستین بار چارلی چاپلین درسال ۱۹۱۷ فیلم (مهاجر) را درباره ی آدمهایی که رویای سفرو یک زندگی خوب درآمریکا را دارند کارگردانی کرد . یک فیلم صامت سی دقیقه ای توام با طنز که به رغم کوتاه بودنش تصویری از آدمهای بخت برگشته و فقیری را نشان می دهد که درواقع قربانیان بی عدالتی درکشور خود هستند واکنون می خواهند با سفر به آمریکا رویای دیرینه خود را به واقعیت تبدیل کنند . کشوری که درواقع توسط همین مهاجران ساخته شد . اکنون و پس از گذشت صد سال از ساخت این فیلم می بینیم که چگونه آمریکای امروز می خواهد رویای مهاجران را درهم شکند.



Abbas-Shokri2.jpg
عباس شکری

فرمان ترامپ و برآمدهای آن

بسیاری بر این باورند که مشی ترامپ و تصمیم‌های او «غیرآمریکایی» است. در این معنا تصمیم او هم وجه درست دارد و هم وجوه نادرست. درواقع آمریکا یکی از نادر کشورهای جهان است که هر ساله تعداد زیادی مهاجر می‌پذیرد. البته نرخ پذیرش پناهندگی در آمریکا همیشه کمتر از اروپا بوده است. نرخ پذیرش پناهنده در آمریکا همیشه به شرایط اقتصادی و سیاسی در دوره‌های گوناگون بستگی داشته است.



دنیز ایشچی

پدیده ترامپ و نظم نوین جهانی

انتخابات آمریکا و انتخاب شدن فردی با ویژگیهای دونالد ترامپ به ریاست جمهوری آمریکا و جدائی انگلستان از اتحادیه اروپا، شاخص هایی بودند که نشانگر آغاز نظم نوینی در سیاست جهانی می باشند که در پایین تلاش میشود به بخش هائی از ویژگیهای این دوره پرداخته شود. قبل از پرداختن به این ویژگیها میخواهم به این نکته اشاره کرده باشم که آمریکا هیچ موقع از شکل گیری اتحادیه اروپا راضی نبوده، خواهان متلاشی شدن آن بوده و تنها خواهان شکل گیری اتحادیه ی نظامی ناتو با بودجه حمایتی خود اروپائی ها بصورت بازوی نظامی آمریکا در منطقه بوده است که در صورت نبود اتحادیه اقتصادی، حقوقی سیاسی اروپا بمراتب راحت تر توسط آمریکا قابل کنترل و هدایت می باشند. برای حفظ اتحادیه نظامی ناتو، آمریکا و دستگاه های تبلیغاتی آن همیشه و با تمام قدرت باید بر طبل "دشمنی مجازی" که ارزوپا را بشدت تحدید میکند می کوبند.



هانس گراسقر و میکائیل کرقروس

من تنها نشان دادم که بمب وجود دارد

برگردان: حسین انورحقیقی

تناقضات بارز ترامپ، عدم ثبات‌قدم وی که بارها مورد انتقاد واقع شده است و مقادیر زیادی پیام متفاوت که از آن ناشی می‌شد ناگهان به نکات قوت وی تبدیل شدند: به هر انتخاب‌کننده‌ای پیام درخورش. "ترامپ همچون یک آلگوریتم فرصت‌طلب عالی عمل می‌کند، که پیام‌هایش را بسته به عکس‌العمل مخاطبینش می‌فرستد"، این را کاتی اونیل Cathy O’Neil ریاضیدان ماه آگوست گذشته یادآوری می‌کند. تیم ترامپ روز سومین مباحثات ریاست‌ جمهوری مابین ترامپ و کلینتون 175000 واریاسیون از سخنان و استدلال های وی را بیش از همه از طریق فیسبوک فرستاد.



gorbachev-s.jpg
جواد طالعی

هشدار گورباچف درباره یک جنگ بزرگ و اوضاع نگران کننده اتحادیه اروپا

یخاییل گورباچف اواخر ژانویه امسال در مقاله ای برای مجله تایمز هشدار داد که به نظر می رسد جهان در برابر یک جنگ بزرگ قرار گرفته است. گورباچف با اشاره به استقرار رو به ازدیاد یکان های رزمی و تانک های ناتو در اروپا و قرار گرفتن آن در برابر ارتش روسیه، خطر را بسیار جدی ارزیابی کرد و نوشت: “در بودجه دولت هایی که به سختی قادر به انجام خدمات اجتماعی هستند، همواره سهم بودجه نظامی برای خرید جنگ افزارهای مدرنی که قدرت تخریبی برتر از سلاح های کشتار جمعی پیشین دارند، افزایش می یابد.”
آخرین رییس جمهور اتحاد جماهیر شوروی و بانی فروپاشی این کشور در مقاله خود افزود: ” این پول ها صرف خرید زیردریایی هایی می شوند که قادرند با یک شلیک نیمی از یک قاره را منهدم کنند، یا به مصرف استقرار سیستم های دفاع موشکی می رسند که ثبات استراتژیک جهان را برهم می زنند.” در بخشی دیگر از مقاله گورباچف، به این نکته اشاره می شود که لحن دیپلماسی جهانی همواره جنگ طلبانه تر می شود.