دنیز ایشچی

فرهنگ ساختاری حزب کار ایران
"نگرشی بر جنبه فرهنگی پروژه وحدت چپ"

حفظ استحکام مناسبات ساختاری سازمانی فقط از طریق رسیدن به منشور، برنامه و اساسنامه ای که همگی بعنوان معدل مشترک اتفاق نظرداریم تحقق نخواهد یافت. برای حفظ، تقویت، بسط و گسترش مناسبات ساختاری احتیاج به کارکرد مداوم فرهنگی خواهد بود که مناسبات ساختاری سیاسی را به سطح مناسبات انسانی، عاطفی، روانی، هنری و فرهنگی تری فرا رویاند. بعد دیگر این برنامه گستره فرهنگی به دامنه های اجتماعی آن مربوط می گردد.



mandana.jpg
ماندانا راسخ افشار

به یاد عمو محمود*

آخرین بار که عمو محمود را در منزل مادر و پدرم دیدم، مثل همیشه خیلی سرحال و خوب بودند. هیچ نشانه ای از بیماری در ایشان پیدا نبود. پر از انرژی بودند و با اینکه چند ماه دیگر ۸۰ سالشان می شد، خودشان از این عدد تعجب می کردند و به شوخی به من می گفتند:
«ماندا، مثل اینکه در شناسنامه ی من اشتباه شده و کسی با این عددها بازی کرده است.» بهرصورت پر از زندگی و به آینده امیدوار بود.



behzad-karimi.jpg
بهزاد كریمی

برای این جغرافیای پر آشوب، چشم انداز دیگری هم هست!

آینده این جغرافیای سیاسی که در آن همه بدیل‌‌های رنگارنگ نا فرجام و بد فرجام تاکنونی، جملگی رفوزه شده‌اند همانا می باید بر ساختن آلترناتیوی دیگر باشد. آلترناتیوی که، اگرچه زمینه‌اش وجود دارد، اما بسی بی شکل است و سازمان نا یافته. برای شکل دهی و سازمانیابی چنین بدیلی، می باید بپا خاست تا به اتکای نیروی بزرگ چشم اندازی انسانی، آتش شر کنونی این جغرافیای فاجعه زده رو به فرو نشستن بگذارد. بگذار آینده‌ایی در افق پدیدار آید که در آن، همگی مردمان این جغرافیا بتوانند با آرامشی درخور شان انسان نفس بکشند.



yahyai.jpg
دکتر محمد حسین یحیایی

گرامیداشت ۲۱ فوریه روز زبان مادری

با انتخاب حسن روحانی و تشکیل دولت تدبیر و امید بار دیگر مسئله اقوام مطرح شد و در این راستا روحانی یکی از دوستان قدیمی و امنیتی خود را بعنوان دستیار در امور اقوام انتخاب کرد. در این مدت یونسی دستیار به نقاط مختلف سفر کرده، گاهی سخن از تبعیض هم به میان آورده است، ولی تا کنون هیچ اقدام عملی در راستای اجرای اصل ۱۵ از قانون اساسی انجام نگرفته است. هنوز هزاران آذربایجانی، کرد، بلوچ، عرب و... با اتهام های واهی و دروغین در زندان به سی می برند، اغلب آنان خواستار زبان، هویت ملی و بزرگ داشت فرهنگ خویشند، آنان می خواهند که فرزندان سرزمینشان به زبان مادری درس بخوانند و احساسات کودکانه خود را به زبان مادری که از مادر آموخته ان بر زبان آورند،



abdolsatar-doshouki-s.jpg
دكتر عبدالستار دوشوكی

روز جهانی زبان مادری: فارسی را پاس بداریم
بقیه زبانها را زاپاس

علیرغم معاهدات بین المللی و تصریح قانون اساسی و وعده های انتخاباتی حسن روحانی در مورد آزادی زبان مادری در کنار زبان رسمی کشور، هفته پیش هیات نظارت بر مطبوعات درخواست برخی از فعالان فرهنگی و روزنامه نگاران بلوچ را که در چارچوب موازین جمهوری اسلامی در زاهدان فعالیت می کنند، برای کسب مجوز جهت انتشار سه نشریه بلوچی ـ فارسی بنام های "امـُـیت"، "ورنا" و "آوای مکران"، رد نمود و با انتشار نشریه به زبان بلوچی مخالف نمود. همگی درخواست های بلوچ ها در جلسه مورخ ۲۱ بهمن با مخالفت هیات نظارت بر مطبوعات روبرو شده و موفق به اخذ جواز نشدند.



mehrasa.jpg
محمد علی مهرآسا

هیچ چیزی غیر از وجود و نفس آدمی مقدس نیست!

هیچ‌چیز ویرانگرتر از زخم زدن به غرور یک قوم نیست. مسلمانان آگاه امروز، خفتگان استعمارزدۀ قرون پیشین نیستند که از فقر صورت و معنای خویش هم خبر نداشتند. اینان اینک نیک می دانند که قومی هستند با دستاوردها وافتخاراتی درخشان و دست و دامنی نیالوده به استعمار و آدم سوزی و اسلامی هویّت بخش که می‌تواند چون لنگری در زلزله‌های تاریخ معاصر ثباتشان بخشد. این قوم شایسته حرمت اند و بدون آنان فرهنگ بزرگ بشری نقشی ناتمام خواهد داشت.



hidayet-soltanzadeh.jpg
هدایت سلطان زاده

چگونه طبقه متوسط یونان رادیکالیزه شد

عده ای از مفسرین در این مورد نوشته اند که چگونه «سیریزا» توانست حمایت بخش وسیعی از جامعه یونان را در انتخابات ۲۵ ژانویه به حمایت از برنامه خود بکشاند. واسیلیس لئون تیتسیس حمایت خانواده های لایه های پائین طبقه متوسط از «سیرازا» را یکی از عوامل کلیدی در این انتخابات می داند. او می گوید در انتخابات گذشته ، این خانواده ها پایگاه رای محافظه کاران بودند.تاثیر مستقیم بحران در کشور ، رادیکالیزه کردن بخش هائي از این رای دهندگان و سوق دادن آنان بطرف احزابی بوده است که پلاتفرم رادیکال تری داشته اند.



mashallah-razmi.jpg
ماشااله رزمی

حق تحصیل به زبان مادری

(بمناسبت ۲۱ فوریه روز جهانی زبان مادری)

قصد این نوشته بررسی جنبه‌های زبان‌شناختی، روان‌شناختی و تاریخی تحصیل بزبان مادری نیست، مباحث علمی دراین عرصه‌ها درآثارآکادمیک پذیرفته شده دردنیا فراوان است. مساله زبان درایران یک امر کاملا سیاسی است و بهمین جهت دراین مختصر ابتدا به سیاستهای فرهنگی غلط جمهوری اسلامی از جمله مخالفت آن با آموزش بزبان مادری اشاره می‌گردد وآنگاه مواضع متداول درایران و مواضع سیاسی اوپوزیسیون جمهوری اسلامی دررابطه با همین موضوع نقد می‌شود.



ارژنگ بامشاد

جمهوری اسلامی در تندپیچی تاریخی

دو سال از شکست کاندیداهای "اصلح" رهبر در انتخابات ریاست جمهوری می گذرد. انتخاباتی که با نارضائی عمومی مردم از عملکرد هشت سال دولت دلخواه رهبر و شورش بخشی از کاست حکومتی علیه سیاست تمرکزگرایانه ولی فقیه، نتایجی غیر از انتظار رهبر و سینه چاکانش به دنبال داشت. در این دو سال بخش، بزرگی از تاثیرات سیاست های میان مدت و دراز مدت مثلث حاکم آشکار شده است.



Reza-Kaabi2.jpg
رضا کعبی

جنبش ما

گفتاری به مناسب روز کومەلە

کومه‌له جامعه‌ کردستان را به چپ چرخاند. سياست و مبارزه‌ سياسی را از انحصار روسای عشاير، صاحب منصبان و شماری معدود درآورد و به ميان وسيع ترين توده‌های مردم کشاند. در دل مردم زحمتکش اميد به رهايی و دنيايی فارغ از ستم و استثمار می کاشت. زنان را در کردستان به صفوف نخست پيکارهای اجتمای سوق داد و به حقوقشان آشنا مي کردو در مناسبات زن و مرد تاثير و تحول ايجاد کرد. حزبيت را از قالب سنتی خارج کردن و به افسانه يک ملت يک حزب برای هميشه‌ خاتمه‌ داد. سيمای جنبش آزاديخواهی ملی را در کردستان مدرن تر، انسانی تر، با محتوی تر و بااعتبارتر ساخت.



Ahad-Wahedi.jpg
احد واحدی

«زبان مادری و اهمیت آن در زندگی انسان»

(بمناسبت ۲۱ فوریه روز جهانی زبان مادری)

ابتداء نگاهی گذرا به روند پیدایش روز جهانی زبان مادری می اندازیم: در ۲۱ و ۲۲ فوریه سال ۱۹۵۲ تعداد زیادی از دانشجویان بنگالی در اعتراض به تحمیل زبان «اردو» بعنوان زبان رسمی و دیوانی در بنگلادش (که آنروزها «پاکستان شرقی» نامیده می شد) در محوطه دانشگاه «داکا» توسط ماموران دولت پاکستان به رگبار بسته شدند. دانشجویان خواهان برسمیت شناختن زبان مادری مردم سرزمینشان یعنی زبان «بنگلا» و یا «بنگالی» بودند



دنیز ایشچی

وحدت چپ یا همزیستی چپ

یک منشور، یک اساسنامه و یک برنامه، قرار است اسناد اولیه و اساسی پروژه وحدت چپ را تشکیل دهند. دست یابی به این اسناد باید طی پروسه ای طولانی و بصورتی کاملا دموکراتیک حاصل گردد. این پروسه چنان باید به پیش برده شود که از میان دهها اسناد اساسنامه ای، منشور ها و اسناد برنامه ای، چنان چکیده ای را استخراج کرد که نظر همگان را در بر داشته و همگان از مضمون آن راضی بوده باشند.



تقی روزبه

خودکامگی در اوجی تازه!

فقط استنشاق ریزگردها در فضای تنفسی کشور نیست که زندگی را برمردم ایران و بویژه نواحی جنوب آن تلخ و سخت کرده است، بلکه فضای مسموم سیاسی هم بهمان اندازه خفقان آوربوده و آلوده به ریزگردهای مداوم استبدادبی امان است. از قضا بخش مهمی از ریزگردهای برآمده از تخریب محیط زیست از همان جائی بر می خیزد که بادهای سمی سیاسی برمی خیزند: از قدرت مشرف برزندگی و از جغرافیای زیست سیاست و عدم کفایت حاکمان ورشکسته و به غایت فاسد.



nakhaei.jpg
شهباز نخعی

سکولاریسم اسلامی!

هاشمی رفسنجانی برای برون رفت ازاین انسداد خفقان آمیز سیاسی – که تبعات خطیر آن هرروز به شکل های گوناگون، از پرونده هسته ای گرفته تا فساد فراگیر و نابسامانی های اقتصادی خود را نشان می دهد – وانمود می کند که شورایی شدن رهبری راه حل این معضل است بدون آن که توضیح دهد که این امر چه تغییر اساسی ای ایجاد می کند یا به این پرسش پاسخ دهد که چرا راه حل مناسب و قطعی نمی تواند و نباید برهم زدن این بساط ظالمانه، فاسد و ویرانگر باشد؟!



Mehdi-Fatapour03.jpg
مهدی فتاپور

برد برد در انتخابات
یا
تسلیم به محدودیت ها

گفته می‏شود که انتخابات ریاست جمهور در سال ۹۲ بازی برد برد بود و باید این سناریو را از طریق بکارگیری راه‏کار ذکر شده تکرار کرد. برای بررسی انتخابات سال ۹۲ ابتدا باید منطق یا معیار بررسی را مشخص کنیم. اگر منطق نتیجه رای گیری روز بیست و دوم خرداد باشد. در این رای گیری افراطیون و محافظه کاران بازنده شدند چون کاندیداهای آنان رای نیاوردند. اعتدال گرایان و اصلاح طلبان و نیروهای معتدل بیرون حکومتی (ملی مذهبی ها و جمهوریخواهان) که انتخاب روحانی را در مقایسه با دیگران مثبت می‏دانستند برنده شدند. حذف آقای رفسنجانی نشان داد که گزینه دلخواه شورای نگهبان و رهبری، آقای روحانی نبود و اگر این فرض را بپذیریم آنها هم در رده بازندگان روز رای گیری بودند و اگر فرض کنیم که آنان واقعا بی‏طرف بودند در آن صورت در نتیجه بازی محسوب نمی‏شوند.



Mehrdad-Darvishpour5-s.jpg
مهرداد درویش پور

معمای انقلاب ايران؟

معمای انقلاب ايران و چرايی آن گويی جعبه پاندورا و رازی ناگشوده است که پس از گذشت سی و شش سال، همچنان جدل بر سر آن ادامه دارد. کانونی ترين پرسش تعيين رابطه انقلاب با نتايج آن است که می توان آنان را از سه ديدگاه تائيد، رد و نقد دوگانگی انقلاب بررسی کرد.



nikrouz-owladazami2.jpg
نیکروز اولاداعظمی

انقلاب بهمن ٥٧، انقلابى واپسگرانه بود كه ما را از عزت ملت شدن به ذلت امت فرو كشيد(٥)

بينش شريعتى در زمينه دموكراسى و رابطه ميان شهادت طلبى و دعوى "حق" داشتن:

شريعتى به اين دليل از دموكراسى غربى و مظاهرش در ايران در دل ما هول و هراس مى افكند تا ما را به "ريشه ها"يمان باز گشت دهد و نه فقط بازگشت بلكه آنچنان شيدا كند تا مفارقت و مهجورى را از ميان ما و "ريشه ها" بزدايد و بتواند با شيدا كردن "امت" به "امامت"، بيرق "امامت و امت" خويش را بر اذهان ما بكارد و سپس "امامت" را همچون پتكى بر روى آهن "امت" بكوبد تا او را حسابى نرم كرده و فرم رابطه "امت و امامت" را در مجذوبيتش بر او آشكار گرداند.



mehrasa.jpg
محمد علی مهرآسا

مشکل ایران پیش از آنکه سیاسی باشد، اجتماعی و فرهنگی است!

از زمان خیزش مشروطیّت تا کنون ریشه و بُنمایه ی خواسته ی مردم روشن و علنی بوده است: «آزادی - استقلال»... و راه رسیدن به آن نیز، به همان ترتیب سیستماتیک و معمول کشورهای آزاد، روشن است. پس برحسب معمول، رسیدن به این خواسته ها برای ملت ما هم نباید مشکل باشد؛ و بر همین روال ملت ایران نیز به درستی با مفهوم آزادی و مردمسالاری آشناست.



ijadi12.jpg
جلال ایجادی

مذهب شیعه، ریشه ازخود بیگانگی ایرانیان - بخش ششم

بر ایرانیان چه گذشت؟ چه گسستی در تاریخ آنان بوقوع پیوست؟ هویت آنان دستخوش کدام آسیب بنیادی گردید؟ دینی از حجاز هجوم آورد و ایرانیان شکست خورده و بمرور استحاله شدند، تاریخ و فرهنگ خود را فراموش کردند. همه چیز نابود نشد ولی ضربه اسلام و شیعه مهلک بود. ایرانیان که خود را یکی از تمدنهای بزرگ میدانستند در یک روند از خودبیگانگی افت کردند و دشمنان خود و متجاوزان به خاک و فرهنگ را به دوستان و سروران خود تبدیل نمودند.



تقی روزبه

جدائی دین از دولت یا دین از سیاست؟ کدمیک؟!

وجهه لائیک و غیردینی دولت ها در اصل توسط درجه بلوغ یک جامعه و آگاهی اش به ضرورت گذار از مداخله دین در دولت و حوزه های عمومی- و نیل به این خودآگاهی که با حاکمیت دین و مذهب نمی توان جامعه ای مبتنی برهمزیستی مسالمت آمیز و دموکراتیک و پیشرفته داشت- ولاجرم راندن آن به حوزه های خصوصی، وجدان آزادافراد و جامعه مدنی، تعیین می شود. بهمین دلیل هیچگاه اجرای آمرانه و استبدادی و باصطلاح سخت افزاری با اصل جدائی دین و دولت که نتایج منفی آن را بکرات درکشورخود و منطقه و نقاط دیگرشاهد بوده ایم، نمی تواند جایگزین برخورددموکراتیک و رشد فرهنگی و اجتماعی بشود.



nakhaei.jpg
شهباز نخعی

سر گاو هسته ای در خمره ولایت!

پیش بینی آن کار دشواری نبود. از شامگاه چهارم نوامبر گذشته، که اکثریت یابی جمهوری خواهان در هردو مجلس نمایندگان و سنای امریکا اعلام شد، بسیاری از ناظران پیش بینی می کردند که این امر به چالشی جدی برای باراک اوباما در حفظ تتمه آبرو در دوسال آخر اقامتش درکاخ سفید منجرشود.



kazem-kardavani.jpg
کاظم کردوانی

در سی و ششمین سا لگرد انقلاب، این مملکت مالِ کیست؟

این مملکت به چه کسی تعلق دارد؟ پرسشی است که به ظاهر پاسخی ساده تر از «ساده» دارد. اما به واقع چنین نیست. این پرسش (این مملکت مال کیست؟) در ایرانِ امروزِ ما، چون گذشته، بنیادین-ترین پرسش است. به زبان می گویند به همه ی مردم ایران که اغلب همراه است با تمجید فراوان از این مردم که معلوم نیست کیانند. اما در عمل چه؟



Abbas-Shokri2.jpg
عباس شکری

تحلیل حقیقت‌یابی انقلاب ۵۷؛ ممکن یا ناممکن؟

واقعیت پدیده‌هایی مانند انقلاب، دارای پیچیدگی و وجه‌های گوناگون است. همین واقعیت، ویژه است که پیچیدگی تحلیل را دامن می‌زند؛ زیرا شاخص‌های بیرونی و نحوه‌ی درک ما از آن‌چنان از هم دور هستند که سادگی بررسی ناممکن می‌شود. از این منظر، باید توجه کرد که از هر چارچوب تحلیلى، باید انتظارات ویژه‌اى داشت و باوجود ادعاى احتمالى آن، مبنى بر توضیح و تبیین تمام جنبه‌های مربوط به حادثه مورد بحث، مدعا را چندان جدى نگرفت.



Reza-Kaabi2.jpg
رضا کعبی

هر نسل یک انقلاب

۱ _ بهمن ٥٧، که یکی آن را انقلاب، دیگری قیام می نامد، زمین لرزە سیاسی ربع پایانی قرن پایانی هزارە دوم بود که پس لرزەهای بزرگ و کوچک آن خاورمیانه را کماکان به بحرانی ترین قطب جهان تبدیل کردە است.
۲_ شکوە و شور و سرور این انقلاب، در "یک چشم به هم زدن" جای خود را به بی رحمانەترین استبداد داد. هوای دلپذیر انقلاب به سرعت جای خود را به سم استبداد و از خاک نه گل، که قحطی و یاس و سرخوردگی بردمید. انقلاب می بایست خفە گردد. در تاریخ انقلابات شاید هیچ انقلابی همچون انقلاب ٥٧، به ایدە انقلاب و ضرورت انقلاب ضربە نزدە است.



behzad-karimi.jpg
بهزاد كریمی

نوشتاری پیرامون خوانشی دیگر از انقلاب ۱۳۵۷ ایران

هر چه که انقلاب سال ۵۷ زمان فزون تری را پشت سر می نهد، پرسش‌ها پیرامون آن نیز دامنه بیشتری می گیرند. پرسمان‌هایی چون: این انقلاب چرا پدید آمد و چگونه شکل گرفت؛ کی و چه سان اسلامی شد؛ تا همینجای روزگار به چه انجامیده و در اکنون خود رو به کجا دارد؛ و سرانجام اینکه، چه فرجامی می یافت هرگاه که رفتار بازیگران آن در سربزنگاه‌ها بگونه دیگری رقم می خوردند؟



»  انقلاب بهمن ٥٧، انقلابى واپسگرانه بود كه ما را از عزت ملت شدن به ذلت امت فرو كشيد(٤)
»  چرا «پودِه موس» خطر عمده ای برای دستگاه سیاسی اسپانیا بشمار می میرود؟
»  بازخوانی گفتگوی لوموند و محمود درويش، با نيم نگاهی به وقايع اخير
»  جناب آقای نوریزاد ! مراقب باشید بار دیگر به بیماری تندروی گرفتار نشوید
»  آیا یونانی ها دموکراسی را بازنویسی خواهندکرد؟
»  در باره اسلام سیاسی و فاجعۀ شارلی ابدو
»  نگاهی به استراتژی چپ در ایران
»  ناکجاآباد مرگ
»  چشم اندازی از جهان ، روندهای عمده و گره گاههای خاورميانه
»  انقلاب بهمن ٥٧، انقلابى واپسگرانه بود كه ما را از عزت ملت شدن به ذلت امت فرو كشيد(٣)
»  آن چه از کوبانی به جا ماندە است!
»  آزادی بیان از نظر قانونی محدودیت دارد
»  رابطه دولت لائیک با دین؟
»  آزادی بیان از نظر قانونی و جامعه شناسی محدودیت ندارد
»  آیا خانه تکانی تاریخ توسط چپ نوین اروپا در راه است؟
»  ترسیم فقر مطلق مردم بلوچستان در آغاز "دهه زجر"