دنیز ایشچی

افکار یخ زده در تسلسل وحدت چپ

وقتی که با این مسائل بصورت کلیشه ای برخورد شده و تقصیر عدم موفقیت ها را بر سر افراد و جریان های مشخصی می شکنند، این مساله در روان آنها به نوعی غده های سرطانی سیاسی تبدیل می شود که بعضی موارد بصورتی آشکار، و در خیلی موارد بصورتی پنهان و از طریق عملکرد سیاسی نمودهای خویش را بروز می دهد. دور تسلسل افکار منجمد شده ای در گذشته های دور به صورت کلاف های سردرگمی با خود کلنجار می رود. مثلا اگر در فلان مقطع مشخص تاریخی عوض فلان کار مشخص، تاکتیک و یا استراتژی دیگری اتخاذ می شد، نتیجه سیاسی اجتماعی آن کاملا متفاوت در مقایسه با وضعیتی که ما الان در باتلاق آن گرفتار آمده ایم می شد.در اینجاست که متهم کردن گناهان کبیره گره های ناگشودنی به اشخاصی که متهم به بوجود آوردن این بن بست ها می باشند، آغاز می گردد.



آرمان حق طلب

سازمان تأمین اجتماعی؛ از جیب کارگران، به کام کارفرمایان

اعتبار و وجهه سازمان تامین اجتماعی در دولت گذشته به واسطه حضور یکی از افراد بدنام در راس آن و تخلفات گسترده صورت گرفته به شدت خدشه دار شد. خدشه ای که انتظار می رفت با تغییر شرایط دولت، این سازمان در صدد تطهیر و جبران آن برآید. اما گویا سنت ناپاکی که از زمان سعید مرتضوی بر آن وارد شد، در این سازمان نهادینه شده و این روزها خبرهای ناخوشایند از این سازمان، تبدیل به یک رویه شده است. خاطره فساد در این سازمان برای اقتصاد کشورمان کابوس سقوط است که باید برای دولت جدید زنهاری باشد.



مجید هوشیار

جای خالی سیستم «ارزش های ملی»
در ارزیابی توافقنامه برنامه جامع اقدام مشترک

به تصور من ، هر میهن دوستی باید از امضای این توافقنامه (برنامه جامع اقدام مشترک) دربارۀ مسألۀ انرژی و یا سلاح هسته ای ایران خوشحال باشد زیرا جدا از اینکه حد اقل سایۀ جنگ را برای مدتی از سر کشور کنار می زند ، از هدر رفتن بیش از پیش ثروت ملی ، نیروی انسانی و ظرفیت سیاسی کشور می کاهد ، امری که بخش های سخت افزاری حاکمیت ، سالیان درازی آنرا بمثابۀ بالهای بلند پروازی امپراتوری خلافت اسلامی ، بر ملت و کشور ایران تحمیل کردند.



هم‌زمانی تهاجم به حزب تودهٔ ایران
و «نرمش قهرمانانه» در برابر ۱+۵

تحریریهٔ «مهر»

اگر فرض را بر عدم اطلاع آقای خامنه‌ای از پیش‌زمینه و چگونگی تدارک «اعترافات» تلویزیونی رهبران حزب تودهٔ ایران قرار دهیم، باید به اطلاع ایشان برسانیم که برای نمونه رفیق عمویی ۲ بار در نتیجه آویخته شدن از سقف با دستبند قپانی دچار ایست قلبی گردید … آقای خامنه‌ای آدرس اشتباهی می‌دهد و خاک در چشم حقیقت می‌پاشد … طبق اخبار موثق طی ماه‌های اخیر در حدود صد جاسوس اسرائیل در بیت رهبری، سپاه پاسداران و وزارت اطلاعات بازداشت شده‌اند.



اسماعیل سپهر

مرزهای هویتی چپ رادیکال نوین

نقدی بر برخی نظرگاه های رفیق شیدان وثیق (قسمت سوم)

هر حزب سیاسی برغم هر تصویری که ممکن است از جامعه آرمانی خود بدست دهد، در عمل فقط می تواند با دفاع از منافع کسانی علیه کسان دیگری و با جانبداری و حب و بغض در صحنه سیاسی ظاهر گردد. عشق و علاقه احزاب به امور دولت و دلمشغولی آنها به امر تسخیر قدرت دولتی و یا سمت دهی به مسیر حرکت ماشین دولتی نیز، در گام اول از وظیفه اصلی آنها، یعنی نمایندگی منافع یک طبقه و یا منافع یک قشر از طبقه و یا منافع یک گروه اجتماعی بزرگ متشکل از اختلاطی از طبقات مختلف حول برخی منافع مشترک ( مثلا منافع قومی) و یا منافع ویژه گروهی کم شمار همچون بوروکراتها و یا نظامیان و غیره، ناشی می شود.



yahyai.jpg
دکتر محمد حسین یحیایی

رویکرد جدید ترکیه در منطقه و پیآمد های آن

آنچه مسلم است، ترکیه با تغییر رویکرد دو هدف را دنبال می کند، از یک سو به ائتلاف ضد داعش می پیوندد و به هواپیماهای آمریکایی اجازه پرواز عملیاتی از پایگاه « انجیرلیک آدانا » را می دهد و از سوی دیگر با تشکیل دولت خود مختار کرد به رهبری حزب اتحاد دمکراتیک در سوریه مخالفت کرده، مانع از پیشروی و پیوند کرد ها در منطقه می شود.



kiani.jpg
تهمورث کیانی

دیپلمات،انقلابی، یا انقلابی دیپلمات؟
نگاهی به شطرنج اتمی آیت الله خامنه ای!

اکنون و پس از پایان مذاکرات ،و آنهمه کشمکش و فراز و نشیب،ایران درحالیکه با برخی محدودیت ها بر برنامه اتمی خود موافقت کرده است،اما،با هر سه درخواست اصلی ایالات متحده، که به خواسته ی رسمی گروه پنج به اضافه یک تبدیل شده بود،محالفت کرده است. ایران به اصل آنچه همواره می خواسته،یعنی برخورداری از چرخه سوخت اتمی و بازرسی در چهارچوب قوانین آژانس بین المللی اتمی، رسیده است. ایران درحالی به چنین دستآوردی رسیده است که در بدترین شرایط سیاسی منطقه ای و اقتصادی چند دهه اخیر خود به سر میبرد. تنها یک استراتژی هوشمندانه،و مجریان و مذاکره کنندگان ماهر می تواند برای کشوری که،از یک سو،خود در وضعیت تحریم شدید است و،از دیگر سو، با حربفانی به مراتب زورمند تر از خود روبرو است از مذاکره با دست بالنسبه پر برگردد.



nikrouz-owladazami2.jpg
نیکروز اولاداعظمی

ملاحظاتى در تز آرامش دوستدار و فرضيه جواد طباطبايى (قسمت دوم)

روشنگرى، به آگاهى و دانش و دانستن ارتباط تنگاتنگ دارد و امرى جهانشمول است و موجب تقويتِ اراده ى مردمانى مى شود كه آگاهانه بخواهند در سرنوشت خويش دخيل و نسبت به آن تصميم گيرنده و بر آن كنترل داشته باشند و گمراهى ست هر گاه آن را، صرفاً پديده اروپايىِ "عصر روشنگرى" و متعلق و منحصر به قلمرو جغرافيايى خاصى محدود كنيم و با بى نياز كردن خود از روشنگرى و دور زدن آن مدعى شويم كه "ايرانيان، آگاه از ملت بودنشان" هستند. اگر ملت به مجموع شهروندانى گفته شود كه با آگاهى، مسئوليت شهروندى خويش را عهده دار و داراى حقوق شهروندى مى شوند، چنين ملتى نمى تواند دو هزار و پانسد سال بطور مستمر زير يوغ نظام بى كفايت سياسى زيست كند ولى دم نياورد و قادر نشود چنين نظامى را به پرسش گيرد.



mehrasa.jpg
محمد علی مهرآسا

چرا خامنه ای از این همه وقاحت ابائی ندارد؟

آیا آقای خامنه ای که قبای زعامت و رهبری شیعیان جهان را حدود ۲۶ سال است به امر دوستان و مریدان ایرانی اش مطابق قامتش دوخته اند، اهل روزنامه خواندن و یا نگاه کردن به سایتهای اینترنتی نیست که چنین خونسرد از کنار هرگونه نقد و ایراد بر رفتار و کردار خود بی خیال می گذرد و توجهی به این همه فجایع و فساد موجود در جامعه ی ایران ندارد. او به این همه دزدی و ارتشا که زیردستان و هوادانش انجام می دهند با نظر صمیمانه و دوستی می نگرد و انگار این همه ثروت نفت به باد نرفته است. آیا این زعیم دست ساز هاشمی رفسنجانی متوجه نیست سپاه پاسداران و وزارت اطلاعات و قوه قضای حکومت هر کس را که کوچکترین ایراد از حکومت بگیرد به زندان می افکنند؟ آیا در اطراف و دستگاه حکومتش کسی یافت نمی شود که این همه تباهی را به گوش و دید او برساند این کور و ناشنوای خود خواسته را از جریان و ماوقع آگاه سازد؟



ladan.jpg
امیر حسین لادن

عیب پوشی و گناه شوئی

مغلطه و سفسطه - یک پدیدۀ فرهنگی

چرا زمانی که ما در مورد مشکلات میهنمان صحبت میکنیم، معمولاً اشاره به شخص سوم، "آنها"، داریم: ؟ اگر ایرانیها درست بشوند! اگر ایرانیها دروغ نگویند؛ اگر پشت سر هم صفحه نگذارند؛ و اگر آگاه بشوند، همه چیز درست میشود! خودمان را جدا از ایرانیان نمی دانیم، بلکه جدا از مشکلات و بَری از مسئولیت، می پنداریم: کی بود کی بود، من نبودم! در ضمنی که امکان دارد بر این باور باشیم که تافتۀ جدا بافته ای، هستیم، که این نوع اندیشیدن نیز، فرافکنی است.



farhang-ghassemi2.jpg
فرهنگ قاسمي

سی تیر: نبرد قانونی، حماسه خیابانی و قیام همگانی

سی تیر، نبرد قانونی، حماسه خیابانی و قیام همگانی
این نوشته، حرکت‌های سیاسی نهضت ملی را از یک سو و هماهنگی آن را با اعتصاب بزرگ مردمی و حضور فعالین سیاسی و رهبران نهضت ملی را در میان توده های مردم نشان داده و به این نتیجه می رسد که در اثر هماهنگی این دو بود که قیام ملی سی تیر موفق شد . زمینه این نوع قیام ها در جوامع همیشه موجود است اینگونه است که باید امیدوار به مردم بود که اگر بتوانند از قید استبداد ها رهائی یابند و آزاد باشند مهمترین عامل تغییر و پیشرفتند.



nakhaei.jpg
شهباز نخعی

یک نان نسیه و صد گرسنه!

با انجام توافق هسته ای، یا به عبارت دقیق تر "برنامه جامع اقدام مشترک" – که مخفف آن "برجام" خوانده می شود – درهفته گذشته بین نمایندگان حکومت آخوندی و کشورهای موسوم به 1+5، مردم ایران به حق توقع و انتظاردارند که گرهی از کار فروبسته معیشت شان گشوده شود و بتوانند نفس راحتی بکشند. به ویژه آن که همین دو سه هفته پیش شیخ حسن روحانی ایجادهرگونه دگرگونی اقتصادی، رفع معضل بیکاری، گره های کور زیست محیطی و... را به انجام توافق هسته ای موکول کرد.



ijadi12.jpg
جلال ایجادی

جامعه شناسی بازیگران و قرارداد اتمی

بطور مسلم مشکل اساسی جامعه ایران فقدان دمکراسی، وجود یک قدرت مطلقه سیاسی دینی و سیطره عوامل ایدئولوژیک بر ذهن ایرانی است و این قرارداد اتمی این مشکل را حل نخواهد کرد. قرارداد اتمی، پایان قدرت اسلامی شیعه و پایان نقض حقوق بشر نیست بلکه فرصتی برای بازنگری استراتژی در منطقه و جهان و تحکیم سیاست برای پیشروی بسوی جامعه ایی سکولار و دارای امنیت و آرامش می باشد. جامعه ما با سیاست اتمی بازنده بود و می باشد، زیرا این سیاست پرهزینه و زیان آور و فریبنده، آسیب های اساسی جامعه مانند ویرانگری محیط زیستی، فساد، بیعدالتی و اثرات مخرب شیعه گری را فرعی و جانبی جلوه می داد.



Abbas-Shokri2.jpg
عباس شکری

ناگزیری کدام گزینه؟

در جهانی که سود فردی پیشاپیش منافع جمع، حضور دیگری را تعریف می‌کند، بازخوانی معنای واژه‌های دیروز ضرورت امروز می‌شود. در این معنا، بی‌‌تردید دموکراسی، آزادی و عدالت هم باید بازخوانی شوند تا مبادا ذهن غیرفعال بسیارانی از شهروندان جهان؛ شهروندانی که برای عدالت، آزادی و دموکراسی پا به میدان کارزار می‌گذارند، با تعریف‌های پیشین از این مفهوم‌ها این‌همانی داشته باشد. به باورم اکنون که سیاست‌های اقتصادی و سیاسی نئولیبرال میدان‌دار عرصه‌ی جهانی است و قدرت، مردم، اختیار و مسئولیت هم مبتنی است بر این اندیشه‌، چرایی چرخش معنایی واژه‌ها و مفاهیم علوم انسانی، علوم اقتصاد و علم سیاست به سود یک باور؛ "نئولیبرال"، ناگزیری امروز جهان است.



مهدی کوهستانی

از انقلاب فرهنگی تا فرهنگیان معترض

بمناسبت اعتراض معلمان در روز سی یک تیر

امروز روشن شده است که کارگران ومزدبگیران و همه نیروهای اجتماعی و طبقاتی که هریک به گونه ای زخم استبداد و استثمار را بر جسم و روان خود دارند و طعم بیکاری و بیگاری و قراردادهای سفید و تحمیق های برنامه ریزی شده تحمیلی ضعف عمومی مالی را چشیده اند و فقر و بیماری و... را با خود یدک می کشند در همبستگی با معلمان به مبارزه آمده و ضمن حمایت از اعتراض و خواسته های بحق معلمان با آنان ابراز همبستگی نمایند . مردم بیدار و آگاه و متحد شکست نخواهند خورد. اعتراضات معلمان میتواند با اعتراضات کارگران و سایر مزدبگیران گره خورده و قدرت عظیم همبستگی خود را به نمایش بگذارند.



Maziar-Kakvan.jpg
مازیار کاکوان

«دولت امنیت جهانی» : لویاتانِ سده بیست‌ویکم؟

پنجاه سال پیش کتابی بنام "حکومت نامرئی" در آمریکا منتشر شد که محتوای آن، اقتدار روزافزون دستگاه‌های اطلاعاتی در آمریکا و نقش پنهان آن‌ها به‌عنوان کانون‌های مقتدری بود که حتی رئیس‌جمهور آمریکا نیز بر تمامی تصمیم‌ها و اقدامات آن نظارت ندارد. این حقایقِ تکان‌دهنده، امروز ابعاد مهیب‌تر و مهارناپذیرتری یافته است.



yahyai.jpg
دکتر محمد حسین یحیایی

همسویی دکترین باراک اوباما با برنامه جامع توافق مشترک

با کاربرد دکترین اوباما موج جدیدی از سکولاریزم در منطقه و جهان آغاز خواهد شد، رژیم جمهوری اسلامی ناگزیر از پذیرش آن است، شرایط اقتصادی و اجتماعی ایران بویژه چالش ها، تضاد ها و بحران های رو به افزایش، آن رژیم و ذوب شدگان در ولایت را مجبور به کرنش و نرمش در مقابل خواسته های مردم کرده است. بازتاب آن در سیاست خارجی خود را نشان می دهد، شعار هایی مانند « نرمش قهرمانانه » خامنه ای در چند ماه گذشته در این راستا اتخاذ شده است. خامنه ای از یک سو مجبور به پیشبرد این سیاست و از سوی دیگر در وحشت خیزش عمومی و پایان کار اسلام سیاسی است.



majid-siadat.jpg
مجيد سيادت

توافق نهائی هسته ای

قبل از هر نکته ای بايد اين توافق را به همه مردم ايران تبريک بگوئيم. دستاورد تاريخی و مهمی است که فصل تازه ای برای همه ما می گشايد . مردم ما هزينه های سنگينی برای برنامه هسته ای ايران پرداخته اند. بيشترين هزينه مردم شمشير داموکلس حمله نظامی امريکا به ايران بود. اين شمشير اکنون غلاف شده است. مناقشه هسته ای بر ای دو طرف درگير، ايران و امريکا، يک بهانه بود. اکنون که اين بهانه به کنار میرود، مسئله واقعی، موضوع واقعی مناقشه، چگونگی تغيير نظم موجود در خاورميانه و سطح نفوذ ايران ، به مسئله آشکار تعاملات و مناقشات تبديل خواهد شد.



دنیز ایشچی

روش اروپائی یا روش ترکی خودمان

آیا غیر از این است که به همت این دوستان، نیروهای گریز از مرکز و گریز از همزیستی و وحدت در جبهه چپ و جبهه سکولار دموکراسی، مدرنیته با قدرت بیشتری نسبت به نیروها و فرهنگ های همزیست گرایانه، وحدت آمیز و جاذبه به سمت همدیگر عمل می کنند؟ درست است اگر گفته شود که نیروهائی در درون جبهه چپ و جبهه سکولار دموکراسی با توان تمام در راه انسجام بیشتر و تدوین راهکار و استراتژیک شفاف و روشن برون رفت از این بحران تلاش می کنند.



khosrov-shakeri.jpg
علی شاکری زند

مرگ چنین خواجه نه کاریست خرد

شمه ای از سخنان علی شاکری زند
بر مزار خسرو شاکری زند

باید بگویم برای من که شاید توانسته باشم چند صباحی در ابتدای جوانی، به علت اختلاف سن اندکمان، برای او در برخی امور الگوی کوچکی باشم، بعداً کوشش های خستگی ناپذیر او در راه کشف حقایق مربوط به تاریخ معاصر کشورمان و درک او از اهمیت این موضوع، به نوبه ی خود، منبع الهام و الگویی پرارج گردید که خود را از جهت آن به او بسیار مدیون می دانم: کمک او به بیرون آمدن از تصورات نادرست و شبهه های مهمی درباره ی شمار بزرگی از مهم ترین حوادث تاریخ معاصرما که به همت و به کوشش خستگی ناپذیر او از اذهان بسیاری از ما زائل شد.



ijadi12.jpg
جلال ایجادی

نواندیشان دینی، نقش سودمند یا زیان آور؟
عبدالکریم سروش (بخش چهارم)

الگوی اسلام بمثابه دکترین رهائی بخش و گزینش بهترین راه در برابر کمونیسم و سرمایه داری، ادعای نخبگان مسلمان و بویژه شیعه، بوده و می باشد. طی پنجاه سال اخیر جامعه ایران با انواع و اقسام خط مشی ها و تفسیر ها و طرح های حکومتی اسلامی، روبرو شد و دورنمای جذاب و فریبنده در خیال و رویای خود پروراند. خمینی، بازرگان، آل احمد، شریعتی، مطهری، مجهتدشبستری، عبدالکریم سروش، هریک با ویژگی زبانی و فضای فکری خود به جامعه اعلام کردند که گم شده را یافته و پیام جادویی اسلامی را درک کرده و قادرند جامعه را بسوی خوشبختی هدایت کنند.



Behrouz-Sotoudeh.jpg
بهروز ستوده

باتوافق وین دل واپسان وجنگ طلبان آرام نخواهند گرفت

طرح شعار"حصرباید بشکند" ، آزادی زندانیان سیاسی وعقیدتی وسایرشعارها درجریان جشن های خودجوشی که پس ازاعلان توافق هسته ای درتهران وشهرستانها برپاگردید میبایستی به گوش آقای حسن روحانی نیز رسیده باشد و ایشان را کمی بفکر فرو برده باشد که بی توجهی ونادیده گرفتن درخواست های حقوق بشری مردم ایران ، فقط میتواند این فکر را اذهان عمومی تقویت نماید که : این دولت با این هدف بر سر کار آمده است که تحریم های فلج کننده را از روی دوش حکومت ولایت فقیه بردارد و غارتگران بیت المال را برای پیشبرد اهداف پلیدشان به پول بیشتری برساند .



Ata-Houdashtian-s.jpg
عطا هودشتیان

مهار کردن قدرت ایران

یاداشتی کوتاه درباره توافق هسته


امر خوش ايند انكه إز اين طريق حد اقل جلوي حمله نظامي به ايران گرفته شد و نیز آنکه غرب توانست زیاده خواهی نظامی و اتمی یک قدرت اهریمنی و خطرناک همچون جمهوری اسلامی را بلاخره مهار کند و ایران اتمی نشد (آینده را نمی دانیم) و سرانجام عقب کشید. مردم بحق إز اين بابت خشنود هستند. این مذاکره سخت و پیچیده که چند دهه تنش میان ایران و غرب را کاهش میدهد، البته یک برد بزرگ هم برای ایران (زیرا میتواند به تولید صنعتی اتمی با محدودیت هایی ادامه دهد) و هم برای غرب ( خصوصا آقای اوباما - زیرا ایران اتمی آینده را مهار کرد – مذاکره ای بدون جنگ) خواهد بود.



nikrouz-owladazami2.jpg
نیکروز اولاداعظمی

وقتى فرخ نگهدار موضع سياسى "براندازان" را تحريف و مسخ مى كند

در واقع فرخ نگهدار از "براندازن"، دشمنِ "جمهورى" اسلامى مى سازد و از خود دوست كه گويا اين دشمن، شّر است و آن دوست خير و با اين شگرد، غرور مصلحانه خود را در بادى به غبغب به رخ مى كشد اما نمى تواند متوجه باشد كه حكايت او، حكايتِ "من آنم كه رستم(جمهورى اسلامى) بود پهلوان" است و از آنجائيكه اين "پهلوان" براى پيشبرد مقاصد سياسى خويش در فضاى داخل ايران كه پيگيرى انتخاب بد و يا بدتر براى مردم اهم آن است و مردم را بدين نحو از اين سو به آن سو مى كشد و سرگرم مى كند، از او در تداوم ماندگارى خويش بهره ها كسب مى كند.



nakhaei.jpg
شهباز نخعی

دو توافق و یک پرسش:
فرجام یا آغاز؟!

هفته جاری با دو توافق – که برخی آنها را "مهم" و "تاریخی" توصیف کردند – در دو روز پی درپی، دوشنبه ۱۳ و سه شنبه ۱۴ ژوییه آغاز شد. توافق درباره دو موضوعی که هریک به نوعی به گره کور بدل شده بود و به تعبیر برخی از روزنامه نگاران موجب شد که دنیا نفس راحتی بکشد.



»  این بار چه کسی باید جام زهر را بنوشد؟
»  چرا اسلام با صلح پایدار بیگانه است؟ به مناسبت «توافق هسته‌ای» آینده
»  آغازشمارش معکوس مذاکرات هسته ای در وقت اضافی! دودسفید، سیاه و یا خاکستری؟! کدامیک؟
»  دست آورد فرانکفورت: قطع امید از سازمان های سیاسی عاقبت کوه موش زائید!
»  به بهانه نمایش تابوی ایرانی
»  تصحيح و پوزش از سوى نيكروز اولاد اعظمى
»  یک گزارش شاید خواندنی
»  ملاحظاتى به تز آرامش دوستدار و فرضيه جواد طباطبايى (بخش نخست)
»  لاله زار:تماشاخانۀ نوگرائیِ ایرانی - بخش پایانی
»  یک گام به پیش دو گام به پس در پروژه وحدت چپ
»  نابودی دریاچه اورمیه زخمی عمیق بر پیکر آذربایجان
»  نقش آقای ظریف کجا و نقش ظریف ما مردم کجا!
»  تراژدی یونان یا تراژدی ترویکا پیروزی چپ یونان در یک رفراندوم تاریخی
»  مذاکرات هسته ای وجام زهری تازه : لیکن به کام کی؟
»  چرا توافق هسته ای به سود منافع استراتژیک ملت ایران است؟
»  بُهتانی بُهت‌انگیز
»  خلوت از دست رفتن دوست
»  یادی از خسرو شاکری، کاوشگر تاریخ جنبش چپ و کارگری ایران
»  در غم دوست شفیق
»  خسرو شاکری: زندگی " غزل " نبود!