Forough-Tayyai.jpg
فروغ طیاری

این سرزمین من

نگاهم برروی سر جمعیت میگردد ، موهائی که در غربت و دوری از وطن از سیاهی به سپیدی رسیدند ، مغزهائی که نه در کشورمان که در غربت مورد استقبال و استفاده قرار گرفتتند ، قطره اشکی خانه چشمم را پرمیکند ، نباید کسی آنرا ببیند ، راهی دستشوئی میشوم ،



Esmaeil-Nooriala14.jpg
اسماعيل نوری علا

وعده گاهی برای انديشيدن به ايران آزاد و آباد

جمعه گردی های اسماعيل نوری علا

در آستانهء برگزاری سومین «کنگرهء ساليانهء سکولار دموکرات های ايران» قرار گرفته ايم و من، بعنوان يکی از شرکت کنندگان در پايه گزاری اين کنگره، و نيز عضوی از کميتهء برگزاری اش، وظيفهء خود می بينم که نکاتی چند را در مورد آن به اطلاع مخاطبان گرامی ام برسانم تا بدانند که چرا و چگونه اين راه را پيموده ايم و می خواهيم تا کجا برويم.



nakhaei.jpg
شهباز نخعی

مظلوم نمایی و رجزخوانی های توخالی!

رهبر و پایوران حکومت آخوندی شاید در شکوه و شکایت از تنگنای تله ای که در آن گرفتار شده اند حق داشته باشند، اما با مظلوم نمایی نابجا این نکته را پنهان می کنند که آنچه امروز به سرشان می آید واکنش و نتیجه نزدیک به چهار دهه بی خردی و بی توجهی به منافع ملی، از گروگان گیری کارکنان سفارت امریکا گرفته تا ورق پاره خواندن قطعنامه های شورای امنیت سازمان ملل، و پنهان کاری هایی است که امروز هرگونه سوء ظن نسبت به نیت واقعی نظام را موجه و معقول می نمایاند.



ارژنگ بامشاد

فروریختن دیوار "استکبارستیزی"
و به جان هم افتادن "بالائی ها"

نزدیک شدن به پایان مهلت توافق هسته ای؛ گسترش جنگ های منطقه ای و آمادگی برای انتخابات مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان در ۹ ماه آینده، جناح های حکومتی را به جان هم انداخته است. اتهام خیانت به محمد جواد ظریف از سوی یک نماینده جبهۀ پایداری؛ افشای اختلاس های سازمان تعاون نیروی انتظامی و بازجوئی از احمدی مقدم پس از برکناری؛ توقیف و تیراندازی به کشتی ها از سوی سپاه پاسداران در تنگه هرمز؛ کنایه محسنی اژه ای به "کدخدای" روحانی؛ و داغ شدن مسئله "دسترسی" یا "بازرسی" از تاسیسات نظامی در دولت احمدی نژاد و در توافق آتی، نمونه های جنگ قدرتی است که باندها و جناح های رژیم در روزها و هفته های اخیر با آن درگیر هستند.



reza-allamezadeh70.jpg
رضا علامه زاده

ديدار با همبندان چهل‌سال پيش‌ام!

صبح جمعه که قرار بود به این دیدار بروم چنان سرمست بودم که تصميم گرفتم به جای ماشین موتورسيكلت خوش‌دستم را زين كنم و بى‌توجه به توصيه‌هاى خيرخواهانه‌ى اطرافيانم كه "آخر مگر آدم هفتادودوساله با موتور سفر مى‌كند!؟" بكوبم بروم آلمان. قبلا هم با برگزارگنندگان اين ديدار قرار گذاشته بودم اجازه بدهند روز شنبه "هنرم" را نشان بدهم. خواهشم از آنان البته هيج ربطى به فيلم و سينما نداشت بلكه منظورم "هنر باربكيو زدن" بود كه ...



reza-allamezadeh70.jpg
رضا علامه زاده

یادی از "یاران ایران" در برنامه صفحه آخر

در برنامه جمعه گذشته‌ی صفحه آخر به مناسبت هفتمین سال زندانی شدن مدیران جامعه بهائی در ایران، مهدی فلاحتی نیمه‌ی دوم برنامه‌اش را به این مهم اختصاص داد و با استفاده از فیلم "تابوی ایرانی" و گفتگوئی پربار با خانم "پراکند"، یکی از وکلای یاران ایران، و گفتگوی کوتاهی با من، برنامه‌ای چشمگیر ارائه داد.



nikrouz-owladazami2.jpg
نیکروز اولاداعظمی

وقتى يك معتقد و مقيدِ دينى/اسلامى در توصيفِ سكولاريسم آسمان و ريسمان بهم مى بافد

ضعف ديندارى همچو آقاى باقى آنجايى رخ مى نمايد وقتى با علاقه و تلاش وافر، سكولاريسم را مطلقاً در وجه سياسى آن مى ببيند و همينگونه نيز القاء مى كند در حالى كه به دين هم از وجه اعتقادى و هم سياسى آن مى نگرد و مى گويد: " اصلاً دين غير سياسى معنايى نمى دهد". اين سخن ايشان درست است اگر سياست از دين رخت بر بندد ديگر دينى با انگيزه و رسالت اوليه خود كه ادعاى رستگارى انسان را داشته است باقى نمى ماند و نبايد بماند



Abbas-Shokri2.jpg
عباس شکری

ژرفای جهادگرایی امروز

ترجمه و تألیف

جهان مسلمانان سنی با پدیده بازگرویدن به اسلام سنتی روبروست، که ضعف نیروهای تجدد خواه و ناتوانی جوامع مدنی، و نیز دو روئی قدرت‌های سیاسی جهان به آن دامن زده. همه نشانه‌ها بر آن‌اند که نفوذ و باورهای وهابی سعودی و نهضت اخوان‌المسلمین به رغم ضدیت در اعتقادات، اشاعه خواهند یافت. گمان می‌رود که ایمان به جهاد بمثابه ریشه‌ی باور مشترک آن دو نیز هر چه بیشتر قوت گیرد و بتواند تعداد بیشتری را جذب خود نماید.



ارژنگ بامشاد

اقدامات مسلحانه، سد راه گسترش مقاومت مدنی مردم

دست بردن به سلاح و بکارگیری اقدامات مسلحانه در شرایط کنونی کشور، نه تنها یک ماجراجوئی خطرناک است بلکه بر متن درگیری های منطقه ای جمهوری اسلامی و عربستان سعودی و متحدانش می تواند بهانه های لازم را در اختیار نیروی های سرکوبگر جمهوری اسلامی نیز قرار دهد تا با بیرحمی هر چه تمامتر به سرکوب هر حرکت آزادیخواهانه و حق طلبانه بپردازد. جنبش انقلابی مردم ایران در تاریخ اخیر خود، زخم های عمیقی از چنین ماجراجوئی های خطرناک خورده است. ما دیربازی است که نتایج شوم سیاست های ماجراجویانۀ "قطع سر" و "زدن سرانگشتان" رژیم را تجربه کرده ایم و مردم کشور ما بهای این ماجراجوئی ها را بسیار گران پرداخته اند.



کاووس آشوری

ماهرویان و دروغ های بی شرمانه در باره جزنی

اولین دروغ او که با اصراری در سراسر مصاحبه همراه است "توده ای بودن جزنی است " دروغ از این بابت که ایشان در مورد تاریخ چپ و تاریخ جنبش فدایی که اتفاقا تخریب این ها همیشه دغدغه اصلی ایشان بوده است بی اطلاع ببوده و بخوبی آگاه اند که جزنی به اعتبار انبوهی از مستندات و نوشته هایش در موارد متعددی با حزب توده ایران مرزبندی داشته اند و علیرغم اینکه او از سازمان جوانان حزب آمده بود اما افکار و تمایلات دیگری داشته اند موضوعاتی مثل کودتا و برخورد منفعلانه حزب ( به زعم جزنی ) و ضعف های تشکیلاتی و موارد دیگر در نوشته های بیژن تا حدی موجود است که از چشم سایر مورخین که تاریخ چپ ر ا در ایران بررسی کرد اند دور نمانده است .



masoud-noghrekar-4.jpg
مسعود نقره کار

درباره شيخ شيپور و شمس قنات‌آبادی

آخوند گونه ها دارد. آخوند لوطی و جاهل ولات یکی از این گونه هاست. شیخ شیپورآخوند لوطی ای بود بدیهه گو و بداهه ساز که برای انبساط خاطر شاه صدای شیپور صادر می کرد، و شمس قنات آبادی به هنگام که آخوند بود چاقوکشی در زورخانه را به نام خود ثبت کرد.



ijadi12.jpg
جلال ایجادی

نواندیشان دینی، نقش سودمند یا زیان آور؟ علی شریعتی (بخش سوم)

در طول تاریخ ادیان گوناگونی بوجود آمده و بر اساس احوال این یا آن سرزمین، دین، افول نموده، رشد کرده یا اشکال تازه بخود گرفته است. بر خلاف گزافه گویی مسلمانان مبنی براینکه اسلام آخرین دین است، پس از دین محمد، انسان ها در فضای اسلامی و خارج از آن، ادیان جدیدی بوجودآورده اند. قرآن محمدی نمی توانست مانع ایجاد اسلام های دیگر باشد.



BijanJazani-s.jpg
انوش صالحی

با بیژن جزنی در زندگی و مبارزه سیاسی

بیژن جزنی از محدود فعالان جنبش چریکی بود که توانست در طول حیات خود تلفیقی از زندگی، کار و مبارزه سیاسی را بوجود آورد و در این عرصه‌ها نه تنها موفق شود بلکه دستاورد‌های ماندگاری نیز از خود به یادگار بگذارد. جزنی جزو آن دسته از سیاسیون تاریخ معاصر است که با مجموعه‌ای از توانایی‌ها پا به این عرصه گذاشت و مخاطرات و نظرگیر بودن کار عرصه سیاسی به محملی برای نادیده گرفته شدن کمبودها و ناتوانی‌هایش تبدیل نشد. او برای "نان و نام "، برای گذران چند روز جوانی، برای دیده شدن بیشتر و یا دیده نشدن در عرصه‌های دیگر پا به این عرصه نگذاشت.



Araz-Fani2s.jpg
آراز فنی

درس هائی در باره‌ی دموکراسی و حقوق بشر

گسست های توسعه ی سیاسی در شرق و نقش دوران محور
تطابق و یا تخالف حقوق بشر با سنت‌ها و آئینهای اجتماعی جوامع شرقی خصوصن ایران (پاره ی چهارم)

در این بخش سعی خواهم کرد که به تاریخ تکامل اندیشه های اجتماعی در شرق اشاره ای داشته باشم. متاسفانه این بررسی، اجمالی و کوتاه خواهد بود. مطالعات مقایسه ای تکامل اقتصادی، اجتماعی و سیاسی بین مناطق مختلف جهان/شرق نشان می دهد که تقریبن همزمان با رشد اولین مدلهای دموکراسی در یونان (دولتشهرهای یونان) چهار پیامبر و یا چهار/پنج فلسفه ی نگرش به زندگی، روابط انسانی و مدیریت اجتماعات مردم در بخش اعظم آسیا و خاورمیانه شکل گرفت.



reza-allamezadeh70.jpg
رضا علامه زاده

"هفت سال گذشت، یاد یاران گرامی"

در هفتمین سالگرد زندانی شدن هفت تن از مدیران جامعه بهائی در ایران، و در همنوائی با کارزار "هفت سال گذشت، یاد یاران گرامی"، یک کلیپ کوتاه از فیلم بلندم "تابوی ایرانی" را به باورمندان به برابری حقوق کامل همه ی شهروندان ایرانی، از هر دین و مذهب و لامذهبی، و از هر قوم و گروهی در ایران تقدیمتان می کنم.



nakhaei.jpg
شهباز نخعی

زمین لرزه در تهران، احتمالی ضعیف
یا رویدادی محتوم با زمان غیرقابل پیش بینی!

پرمدعایی، بی لیاقتی و ناکارآمدی ویژگی های نظام ولایت مطلقه فقیه است. این ویژگی ها وقتی با تماشاگری و بی تفاوتی مردم دست به دست دهد، می تواند خطرات و عواقبی ناگوار – حتی تا حد ازهم پاشیده شدن شیرازه جامعه و از دست رفتن یک پارچگی و تمامیت ارضی ایران – درپی داشته باشد. اگر به خود بیاییم و به نیروی زوال ناپذیر همبستگی مردمی باور داشته باشیم، شاید هنوزهم برای سرعقل آوردن حکومت آخوندی و واداشتن آن به اتخاذ تدابیری جدی و موثر برای کاهش تلفات و خسارات خیلی دیر نباشد. برای این کار، شرط اول آن است بپذیریم که وقوع زمین لرزه درتهران، نه یک احتمال ضعیف، بلکه رویدادی محتوم با زمان غیرقابل پیش بینی است!



hoshangAazami0.jpg
محمد اعظمی

به یاد دکتر هوشنگ اعظمی و یارانش

به مناسبت سی و نهمین سالروز جان باختن دکتر هوشنگ اعظمی و محمود خرم آبادی

بیست و پنجم اردیبهشت سال ۱۳۵۵ در جریان یک درگیری مسلحانه در تهران حدود ۱۲ تن از چریکهای فدائیان خلق جان باختند. دکتر هوشنگ اعظمی و محمود خرم آبادی دو تن از جان باختگان آن روز بودند. ساواک و مقامات امنیتی حکومت شاه، به رغم اینکه این دو تن را شناسائی کرده بودند، اما این خبر را آگاهانه مسکوت گذاشتند و از رسانه ای کردن و اعلام آن خود داری کردند. به یاد دکتر هوشنگ اعظمی که هم نقش تعیین کننده ای در جهت گیری مبارزاتی ام داشت و هم نخستین آموزگارم بود و به یاد دوست دیرینه ام محمود خرم آبادی و همه رفقائی که در آن روز جان باختند، به ویژه یاران گرانقدر گروه دکتر اعظمی، که عموما به سازمان فدائی پیوستند و بسیاری از آنان نیز در جریان مبارزه در راه آرمان انسانی شان جان باختند،



محسن حکیمی

مهاجرت سرمایه

چرا تیراژ کتاب از ۳۰۰۰ به ۵۰۰ رسیده است؟

پیش از کوشش برای یافتن پاسخ این پرسش توضیح دو نکته را لازم می دانم. نخست آن که موضوع این بحث کتاب های معمولی، غیردرسی، غیردولتی و غیرتزیینی است. بنابراین، کتاب های با تیراژ بالاتر از ۳۰۰۰ – که یا جنبه ی درسی دارند و یا برای اهداف تبلیغاتی و با هزینه های گزاف دولتی یا مؤسسات خصوصیِ غیرانتشاراتی منتشر می شوند – و کتاب های گرانبها با تیراژ کمتر از ۵۰۰ ، که بیشتر جنبه ی تزیینی دارند، از شمول این بحث خارج اند. دو دیگر آن که این بحث عواملی چون جمعیت کتاب خوان، میزان سانسور کتاب و نظایر اینها را در جریان این کاهش تیراژ کتاب ثابت فرض می کند.



ahmad-afradi.jpg
احمد افرادی

مرغ عزا و عروسی ای، به نام ملت فلکزده ی ایران

نگاهی به مقاله «ایرانیان؛ نژادپرست، ناسیونالیست، بیگانه‌‌ستیز یا هیچ‌کدام؟»

در همین اروپای مثلاً متمدن! تحقیر خارجی ها و اِعمال انواع تبعض و توهین به آن ها ، آشکارا و به گونه‌ای مستمر، دیده می‌شود. حذف و اخراج کارگران خارجی،در شمار اولویت های سیاست‌های انتخاباتی احزاب راست اروپایی است .از سال های ۹۰ میلادی شاهدیم ،که اعضای برخی جریانات راست افراطی اروپا ، مسکن خارجی ها را ( همراه با ساکنانش ) به آتش می کشند. اما، « مهرداد B » ها ، هیچگاه جرئت نکرده اند،یا به صرافت نیفتاده اند ، اروپاپیان را نژادپرست بخوانند. زیرا می‌دانند که در این کشورها ، افکار عمومی همواره حاضر و ناظر است و مرجعی به نام « مدعی العموم » وجود دارد ،که بابت توهین به ملت ، به دادگاه شان می‌کشد.



اسماعیل سپهر

مرزهای هویتی چپ رادیکال نوین

نقدی بر برخی نظرگاه های رفیق شیدان وثیق (قسمت اول)

چپ رادیکال نوین یا چپ "رهایی خواه"، اگرچه گام به گام و آهسته، اما می رود که جایگاه مشخص و درخوری را در چپ ایران به خود اختصاص دهد. اگر در گذشته مرزبندی های هویتی چپ ایران، همچون بسیاری از کشورهای دیگر با طرفداری از این یا آن کشور و یا مجموعه از کشورهای مدعی سوسیالیسم و یا طرفداری از برخی رهبران بزرک جنبش سوسیالیستی همچون لنین و تروتسکی و مائو ترسیم می شد، اکنون مدتهاست که نشانه های مرزبندی های نوین بر مرزبندی های گذشته سایه انداخته است.



kambiz-ghaemmagham02.jpg
کامبيز قائم مقام

ظریف نماینده باهوش نظام

آنچه مرا وادار بنوشتن این مقاله کرده است، اوج گیری قهرمان سازی حکومتی و در کنارآن و پر رنگ تر از آن تشدید رویه شایع قهرمان سازی در میان مردم که پایه فرهنگی دارد است. معمول بر آنستکه مردم اگر کسی کاری را که برایشان مهم است انجام داد را قهرمان بحساب میآورند ودیگر به عواقب نقشهای دیگرشخص توجهی ندارند. آنچه سبب بالاگرفتن خمینی در میان مردم شد و یا استقبالی که از خاتمی کردند. صدای طرف راشنیدند ولی توجهی بانچه در دست دارد نکردند.



Behrouz-Sotoudeh.jpg
بهروز ستوده

م - معلم نان ندارد ، معلم قرض دارد

تجمع ومطالبات معلمان ایران که اینک جنبه سراسری به خود گرفته ودربسیاری ازشهرهای مختلف با خواسته های واحدی در جریان است ، مطالباتی است کاملاً صنفی ، ولی از آنجائی که ولایت مطلقه فقیه اراده ای برای پاسخگوئی به خواسته های مردم و ازجمله معلمان که بگفته بسیاری ازآنان در زیر فقر زندگی میکنند را ندارد ، به هرحرکت صنفی از جمله تجمع معلمان برچسب غیرقانونی و ضدامنیتی میزند تا توجیهی برای سرکوب این مطالبات صنفی و دستگیری و زندانی نمودن نمایندگان معلمان و فعالان مطالبات صنفی در دست داشته باشد.



فرامرز دادور

جنبش چپ و چشم اندازِ انقلاب در ایران

در وضعیتِ کنونی ایران که بحرانِ سیاسی (نبودِ مشروعیتِ حکومت درمیان اکثریتِ مردم و تداومِ رقابتهای ژرفِ جناحی) ، نارضایتی عمومی و اعتراضاتِ گسترده در میانِ جنبشهای مردمی و از جمله در میانِ کارگران، زنان، جوانان و ملیتها همچنان جاری است، وجود فعالان و سازمانهای سیاسی مردمی و بلاخص، جریاناتِ چپ برای دخالتگری در تحولاتِ جامعه بسیار حیاتی است. در دورانی که نظامِ کهن میرنده است، علیرغمِ نبودِ آزادیهای دمکراتیک، مهم است که یک اپوزیسیونِ گسترده و انسجام یافتهِ چپ و ضدِ امپریالیست که دارای راه کارها و برنامه های اقتصادی-اجتماعیِ واقع گرانه، قابلِ پذیرش و موردِ اعتمادِ توده های مردم داشته باشد، در جامعه حضورِ سیاسی یابد .



ارژنگ بامشاد

با مقاومت مدنی در برابر افغان ستیزی سازمانیافته حکومتی بایستیم

سیاست جمهوری اسلامی در تمامی سی و چند سال گذشته در قبال پناهجویان افغان، سیاستی امنیتی بوده است. حاکمیت اسلامی، هیچگاه به موضوع پناهندگی و پناهجوئی به عنوان پدیده ای اجتماعی توجه نکرده و از این رو در این رابطه به جز سیاست طرد و اخراج یا تحمل اجباری راه دیگری در پیش نگرفته است. این نگاه امنیتی در قبال جمعیت عظیم مهاجران و پناهجویان افغان در ایران، آینده رابطه دو ملت را نیز بسیار آسیب پذیر ساخته است.



Ladan
لادن برومند

همبستگی با نسرین ستوده

بزرگترین جرم ستوده این بود که تفتیش عقاید در آیین دادرسی، که نظام قضایی ایران را فاسد کرده و دادگستری در کشور را به مضحکه‌ای نمایشی بدل کرده، آشکارا افشا نمود. زمانی که یکی از موکلانش، جوانی به نام آرش رحمان پور اعدام شد، نسرین ستوده بی اعتنا به فشار و ارعابی که بر سرش آوار می‌شد، آشکارا زبان به انتقاد از مقامات کشور گشود و یادآور شد که موکلش به دروغ متهم به «محاربه با خدا، کفرگویی، تبلیغ علیه نظام و اقدام علیه امنیت ملی» شده است، که از هرگونه حقوق یک متهم محروم مانده، که اعترافاتی که به زور شکنجه از او گرفته شده مبنای صدور حکم شده، و جرم آشوب و فتنه‌ای که بدان متهم شده، در زمان زندانی بودن او رخ داده است، و اوج بی‌عدالتی اینکه ستوده، وکیل او، اجازۀ حضور در محاکمه نداشته تا بتواند از او دفاع کند.